Belépés
Keresés
Naptár
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Fegyházbüntetésre ítélték a korábban felmentett, és kártérítést is kapó vádlottakat
Társtettesként elkövetett emberölés miatt 12, illetve 10 év fegyházbüntetésre ítélte idősebb Burka Ferencet és fiát, ifjabb Burka Ferencet a Debreceni Törvényszék szerdán perújítási eljárásban. Az elsőfokú ítélettel a törvényszék hatályon kívül helyezte a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság és a Debreceni Ítélőtábla korábbi, az emberölési ügyben bizonyítottság hiányában hozott felmentő határozatát - közölte a törvényszék sajtószóvivője az MTI-vel.


Tatár Tímea hozzátette: a bűncselekmény 1999 márciusában történt Újszentmargitán. A sértettre álmából felriasztva támadtak rá, és betonvassal olyan brutálisan bántalmazták, hogy életét vesztette. A helyszínről egy antennát vittek el.

A perújításra most azért kerülhetett sor, mert két tanú terhelő vallomása miatt perújítási nyomozás indult, amelynek során új tárgyi bizonyíték került elő, illetve titkos adatszerzés útján új információ jutott a nyomozóhatóság birtokába.

A szabadságvesztés időtartamába a bíróság beszámítja az őrizetben és előzetesben töltött időt. 1999 és 2005 között id. Burka Ferenc 2127 napot, ifj. Burka Ferenc 2138 napot töltött előzetesben. A korábbi felmentő ítélet után, az előzetes letartóztatás miatt 2007-ben id. Burka Ferenc 20 millió, ifj. Burka Ferenc 25 millió forint kártalanítást kapott.

A bíróság által elfogadott vádirati tényállás szerint a két vádlott az antennát akarta megszerezni az egyébként lakatlan házról, de a zajra felébredt a sértett, aki a házra vigyázva egy másik épületrészben aludt. Meglátta az ajtón a betörés nyomait, és összetalálkozott a kint figyelő fiatalabb Burkával. Vitatkozni kezdtek, amire az idősebb Burka is kijött a házból. A sértett tetten érte és felismerte a vádlottakat, ők viszont nem akartak a lopásról lemondani. Lelökdösték a férfit a teraszról, az elsőrendű vádlott ököllel kétszer fejen ütötte, a másodrendű pedig a feszítővassal vágta fejbe. A sértett földre került és elvesztette az eszméletét. Ekkor ifj. Burka még háromszor fejen ütötte a betonvassal. A férfi nagy valószínűséggel még élt, amikor otthagyták és az éjszaka folyamán halt bele sérüléseibe.

A mostani bírósági eljárás során a másodrendű vádlott volt élettársa elmondta: a gyilkosság estéjén apa és fia megbeszélte, hogy leszereli az antennát, később pedig élettársa azzal tért haza, hogy megölt egy embert. Hozzátette: párja utasítására ő mosta ki a vérrel szennyezett nadrágot. Az asszony elmondta azt is, hogy a két vádlott később megfenyegette, nehogy vallomást tegyen ellenük, anyósa pedig azt mondta neki, ha "eljár a szája, akkor belevágja a kést".

Id. Burka Ferenc volt sógornője arról beszélt a bíróságon, hogy az elsőrendű vádlott ragaszkodott ahhoz, fogadjanak ügyvédet, mert attól tart, hogy fia még tapasztalatlan, ezért vallomásra tudják bírni. Az eljárás "koronatanúja" részletesen vallott az emberölés indítékáról, az elkövetés módjáról és eszközéről, értesülései id. Burka Ferenctől származtak.

A rendőrséget 2012-ben felkereső nagymama és unoka sem élt mentességi jogával. Az asszony szerint unokája 2011-ben vissza szeretett volna menni az apjához, azt mondta nekik, ha nem fogadják be, akkor elmondja, hogy ők voltak az elkövetők. Amikor a fiú magatartásával problémák voltak, a fiú anyja is sokszor mondta, hogy "olyan gyilkos leszel, mint az apád".

A fiú beszámolt arról is, hogy pár hónappal később az osztályozó vizsgái miatt egy családi veszekedés során is szóba került a gyilkosság. Id. Burka Ferenc számon kérte fián, hogy "minek kellett megölni azt az embert, csak az antenna kellett volna". Az unoka beszámolója szerint a családtagok akadályozták meg, hogy végül tettlegességig fajuljon a vita.

A vádlottak egyébként az ügy számos tanúját megfenyegették, köztük közvetlen családtagjaikat is. A tanúk szerint amíg előzetesben voltak, addig pedig id. Burka Ferenc felesége "ügyelt" a tanúkra, még az eljárás védett tanúit is presszionálta.

A tanúk befolyásolásával a másodrendű vádlott szabadulás előtt álló cellatársát is megbízta. Az egykori zárkatárs a bűncselekmény olyan részleteiről is beszámolt vallomásában, amelyek nem szerepelhettek az akkori vádiratban. A további bizonyítékokat illetően a tanács elnöke kiemelte: az antenna nemrég megtalált darabját vizsgálva az informatikai szakértő megállapította, legalább 11 évet volt föld alatt, és akár 1999-ben is a szántóföldre kerülhetett. A szakértő szerint azonban kétséget kizáróan nem állapítható meg, hogy ez a darab a hajdan ellopott antenna része lenne. A bíróság szerint a rendőrkutyák helyszíni szagnyomrögzítése sikeres volt, a szagazonosítás egyértelmű bizonyítékkal szolgált a másodrendű vádlott bűnösségét illetően.

A tanács szerint a vádlottak fel tudták mérni tettük súlyát, mint ahogyan tisztában kellett lenniük azzal is, hogy bántalmazásuk a sértett halálához vezethet. Egyértelmű az is, hogy a haszonszerzés, vagyis az antenna megszerzése motiválta őket.

A bíróság a büntetés kiszabásakor nyomatékos enyhítő körülményként értékelte többek között az időmúlást, súlyosítóként viszont azt, hogy mindkét vádlott már többször is összeütközésbe került a törvénnyel.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész ugyan tudomásul vette az ítéletet, az elsőrendű vádlott és védője azonban felmentésért, a másodrendű vádlott és védője elsődlegesen hatályon kívül helyezésért, másodlagosan felmentésért fellebbezett.

Az ügyész indítványozta, hogy a bíróság rendelje el a vádlottak előzetes letartóztatását. A tanács úgy döntött, a vádlottakkal szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendel el, az elsőrendű vádlott Újszentmargita, a másodrendű vádlott Tiszacsege területét engedély nélkül nem hagyhatja el. A törvényszék végzését az ügyész tudomásul vette, a vádlottak és védőik fellebbeztek.Forrás: MTI
Címkék: fegyházbüntetésre, Társtettesként, sajtószóvivője, bizonyítottság, határozatát, törvényszék, Törvényszék, törvényszék, Ítélőtábla, eljárásban, perújítási, szagnyomrögzítése, lakhelyelhagyási, összetalálkozott, befolyásolásával, szabadságvesztés, letartóztatását, valószínűséggel, családtagjaikat, Újszentmargitán, tapasztalatlan, szerepelhettek, bizonyítékokat, magatartásával, szagazonosítás, Újszentmargita, tettlegességig, megfenyegették, megállapította, nyomozóhatóság, összeütközésbe, épületrészben, indítványozta, kártalanítást, letartóztatás, súlyosítóként, körülményként, haszonszerzés, bántalmazásuk, feszítővassal, megfenyegette, presszionálta, bűncselekmény 1999, sértettre álmából, antennát vittek, perújításra most, nyomozóhatóság birtokába, szabadságvesztés időtartamába, bíróság beszámítja, korábbi felmentő, előzetes letartóztatás, bíróság által, antennát akarta, Tatár Tímea, Burka Ferenc, Burka Ferenctől, Burka Ferencet, Debreceni Törvényszék, Hajdú-Bihar Megyei Bíróság, Debreceni Ítélőtábla,
2017.06.07. 16:03
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
bizonyítékkal, bűncselekmény, bűncselekmény, másodlagosan, felmentésért, koronatanúja, időtartamába, fellebbezett, elsődlegesen, akadályozták, informatikai, szántóföldre, vallomásában, kiszabásakor, felmentésért, részleteiről, ragaszkodott, rendőrkutyák, bántalmazták, vádlottakkal, fellebbeztek, elvesztette, perújításra, megszerezni, betonvassal, megbeszélte, cellatársát, helyszínről, kerülhetett, megszerzése, beszámolója, kerülhetett, szennyezett, vádlottakat, Lelökdösték, felriasztva, állapítható, családtagok, utasítására, betonvassal, előzetesben, márciusában, indítékáról, részletesen, előzetesben, rendőrséget, értesülései, adatszerzés, előzetesben, sérüléseibe, helyezésért, törvényszék, Tiszacsege, veszekedés, másodrendű, bizonyíték, osztályozó, másodrendű, eszközéről, Hozzátette, gyilkosság, Vitatkozni, beszámítja, felismerte, származtak, információ, egyértelmű, másodrendű, másodrendű, bűnösségét, másodrendű, gyilkosság, eszméletét, otthagyták, fogadjanak, nyomatékos, perújítási, vádiratban, hozzátette, törvénnyel, mentességi, vallomásra, szabadulás, elfogadott, brutálisan, másodrendű, Egyértelmű, háromszor, zárkatárs, birtokába, területét, elsőrendű, vizsgálva, teraszról, közvetlen, vesztette, megtalált, élettársa, hagyhatja, beszámolt, leszereli, élettársa, lemondani, vádlottak, vádlottak, tényállás, elkövetők, motiválta, elsőrendű, vallomása, problémák, egyébként, értékelte, időmúlást, elkövetés, vádlottak, őrizetben, emberölés, elsőrendű, szeretett, felkereső, tudomásul, felébredt, bíróságon, egyébként, helyszíni, vallomást, fiatalabb, sértettre, tudomásul, vádlottak, belevágja, tisztában, halálához, sógornője, Ferenctől, elsőrendű, beszámolt, megbízta, nadrágot, módjáról, támadtak, fajuljon, elmondja, felesége, hónappal, elmondta, antennát, ügyvédet, fogadják, végzését, nagymama, szakértő, illetően, Burkával, amelynek, szolgált, lopásról, kizáróan, ellopott, előzetes, nyomozás, elmondta, lakatlan, vigyázva, vezethet, tilalmat, antennát, vádirati, Meglátta, büntetés, kétséget, többször, antennát, legalább, illetően, kiemelte, engedély, darabját, előzetes, folyamán, hatályon, ítéletet, felmentő, szakértő, bírósági, rendelje, bíróság, enyhítő, bíróság, antenna, vádlott, viszont, vádlott, jogával, vádlott, sokszor, döntött, mindkét, azonban, apjához, jogerős, szerint, asszony, szemben, kellett, szerint, azonban, antenna, bíróság, tanúját, szerint, szerint, tanúkra, amelyek, egykori, további, vádlott, eljárás, antenna, vádlott, sikeres, kellett, megölni, családi, lenniük, sértett, vizsgái, antenna, kellett, szerint, vádlott, vádlott, szerint, ahogyan, gyilkos, unokája, vádlott, vádlott, sértett, asszony, nyomait, betörés, szerint, ellenük, töltött, bíróság, beszélt, töltött, korábbi, figyelő, kezdtek, vádlott, mostani, éjszaka, ököllel, sértett, kétszer, eljárás, vádlott, sértett, idősebb, estéjén, viszont, akartak, vádlott, bíróság, eljárás, terhelő, történt, álmából, illetve, vallott, súlyát, rendel, védett, tanúit, Ferenc, ügyelt, tudták, tettük, megölt, voltak, házról, mondta, később, akarta, vagyis, indult, embert, vérrel, köztük, jutott, tanács, kijött, elnöke, tanács, amikor, védőik, hajdan, nemrég, került, földre, ütötte, ütötte, akkori, férfit, házból, tárgyi, később, vittek, nélkül, tetten, tudják, ügyész, életét, vissza, számos, ítélet, került, később, Ferenc, nehogy, ítélet, számon, Ferenc, került, került, védője, Ferenc, voltak, voltak, ügyész, Amikor, titkos, mondta, védője, Ferenc, leszel, között, Ferenc, ügyész, millió, embert, millió, kapott, forint, többek, anyósa, tegyen, tanács, között, Ferenc, mondta, zajra, kívül, Burka, során, része, alatt, útján, pedig, vágta, fejen, házra, fejbe, által, darab, Tímea, Burka, amire, ajtón, ugyan, miatt, azért, Burka, mérni, Burka, Burka, aludt, miatt, vette, napot, napot, olyan, vette, azzal, másik, lenne, Burka, pedig, Burka, addig, párja, tanúk, Burka, arról, pedig, előtt, azzal, tanúk, arról, miatt, mosta, minek, végül, unoka, volna, pedig, kérte, Burka, szája, akkor, során, szóba, eljár, anyja, olyan, volna, férfi, nekik, attól, akkor, fejen, Burka, unoka, bírni, ezért, Ekkor, Tatár, során, menni, ahhoz, olyan, fián, hogy, csak, hogy, hogy, hogy, akár, hogy, hogy, hogy, most, hogy, időt, tart, kést, volt, apád, mint, mert, után, mert, tanú, hogy, neki, nagy, kint, hogy, hogy, bele, mint, haza, tért, érte, volt, volt, halt, álló, hogy, hogy, amíg, hogy, évet, őket, föld, hogy, hogy, vita, volt, még, élt, azt, nem, úgy, ben, ben, sem, élt, még, nem, még, ben, egy, fia, nem, két, meg, sor, ifj, fia, ügy, ben, nem, aki, azt, két, már, meg, azt, két, ifj, azt, egy, egy, apa, fiú, fiú, nem, elő, azt, fel, egy, pár, még, ifj, fiú, nem, egyébként lakatlan, zajra felébredt, házra vigyázva, másik épületrészben, betörés nyomait, kint figyelő, idősebb Burka, sértett tetten, lopásról lemondani, elsőrendű vádlott, másodrendű pedig, feszítővassal vágta, sértett földre, férfi nagy, éjszaka folyamán, mostani bírósági, másodrendű vádlott, gyilkosság estéjén, vérrel szennyezett, asszony elmondta, emberölés indítékáról, elkövetés módjáról, rendőrséget 2012-ben, asszony szerint, osztályozó vizsgái, családi veszekedés, antenna kellett, unoka beszámolója, családtagok akadályozták, vádlottak egyébként, tanúk szerint, eljárás védett, tanúk befolyásolásával, egykori zárkatárs, bűncselekmény olyan, akkori vádiratban, további bizonyítékokat, tanács elnöke, antenna nemrég, informatikai szakértő, szántóföldre kerülhetett, szakértő szerint, hajdan ellopott, bíróság szerint, rendőrkutyák helyszíni, szagazonosítás egyértelmű, tanács szerint, sértett halálához, antenna megszerzése, büntetés kiszabásakor, ügyész ugyan, ügyész indítványozta, bíróság rendelje, vádlottak előzetes, vádlottakkal szemben, törvényszék végzését, ügyész tudomásul, birtokába rendőrkutyák Burka, hogy akadályozták indítékáról, szántóföldre előzetesben nem, hozzátette Tímea elsődlegesen, legalább szagnyomrögzítése álmából, voltak illetően millió, többek felriasztva akár, otthagyták voltak tisztában, másodrendű Ekkor ellopott, úgy vissza előzetes, tanács hogy vizsgái, legalább házra eljárás, beszélt unoka embert, asszony egy hatályon, betörés ellopott hatályon, szagazonosítás nem által, kívül leszel ahhoz, bíróság hogy szerint, Tatár megfenyegette tisztában, Hozzátette egy vita, történt ügyelt másik, fiú azt kellett, vádlott jogerős hagyhatja, hozzátette csak elfogadott, köztük fogadják rendel, ben elmondta vádlott, Ferenc összeütközésbe fogadjanak, szerint akarta nyomozóhatóság, azt rendelje ragaszkodott, problémák tanúit bűncselekmény, gyilkosság ragaszkodott tetten, hogy felmentésért bíróság, kétséget nélkül meg, nemrég attól végül, eljár felmentő betonvassal, ellopott lopásról eljárás, hogy nem vádlott, bizonyítékkal szerint körülményként, bántalmazták sikeres szerint, egyértelmű vágta fiú, beszámolt után időtartamába, hogy miatt törvényszék, darabját részletesen tanúk, antennát azért később, perújításra sértett sor, hozzátette apád sértettre, került Burka fiatalabb, felriasztva pedig arról, Vitatkozni nagy vizsgálva, ütötte körülményként nem, tanács egyébként, kérte voltak, állapítható megölt, során töltött, kívül ügyelt, Burka apjához, vádlottakat hogy, még felmentésért, cellatársát akkor, lakatlan olyan, vádlott Ferenc, mint beszámolt, vádlott szagazonosítás, információ számos, ítélet elsőrendű, súlyát vallomásra, bíróság szakértő, hogy tudják, haza került, megszerzése vérrel, nyomatékos azt, elő módjáról, ahhoz még, illetően élt, házra Burka, millió teraszról, nyomozás bíróság, estéjén azzal, tettük alatt, antennát másodrendű, volt föld, hatályon döntött, leszereli közvetlen, magatartásával Lelökdösték, után márciusában, Burka megfenyegette, bántalmazásuk többek, Meglátta hogy, nemrég mérni, nekik sógornője, további gyilkos, vádlott pedig, összetalálkozott letartóztatás, akartak házról, napot halt, napot titkos, olyan vádlottakat, bűncselekmény nyomozóhatóság, ellopott részleteiről, veszekedés szabadulás, zárkatárs akár, értékelte őrizetben, eljárás tudják, értesülései kerülhetett, ellopott nem, jogával unoka, asszony nem, később kellett, már fellebbeztek, fiú vágta, nem ugyan, antennát pedig, hogy jogerős, bírni másodrendű, beszélt azt, hatályon darab, akkor számon, azt végzését, motiválta kerülhetett, bíróság védőik, megfenyegette hogy, legalább vádlott, pedig élt, halt Burka, bizonyítékokat kint, jogerős összetalálkozott, földre tanúk, Burka bíróság, gyilkosság házból, házból tanács, embert fiú, bíróság hatályon, tudják többször, vágta mert, ahogyan indítékáról, vádlott akartak, két bírni, fiú Tímea, másik volt, antenna azzal, pedig akár, arról Meglátta, nélkül voltak, Burka során, gyilkosság bíróság, szerint miatt, engedély mert, kerülhetett azt, vesztette unoka, most útján,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék,
© 2011 TVN.HU Kft.