Regisztráció  Belépés
Keresés
Naptár
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Fegyházbüntetésre ítélték a korábban felmentett, és kártérítést is kapó vádlottakat
Társtettesként elkövetett emberölés miatt 12, illetve 10 év fegyházbüntetésre ítélte idősebb Burka Ferencet és fiát, ifjabb Burka Ferencet a Debreceni Törvényszék szerdán perújítási eljárásban. Az elsőfokú ítélettel a törvényszék hatályon kívül helyezte a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság és a Debreceni Ítélőtábla korábbi, az emberölési ügyben bizonyítottság hiányában hozott felmentő határozatát - közölte a törvényszék sajtószóvivője az MTI-vel.


Tatár Tímea hozzátette: a bűncselekmény 1999 márciusában történt Újszentmargitán. A sértettre álmából felriasztva támadtak rá, és betonvassal olyan brutálisan bántalmazták, hogy életét vesztette. A helyszínről egy antennát vittek el.

A perújításra most azért kerülhetett sor, mert két tanú terhelő vallomása miatt perújítási nyomozás indult, amelynek során új tárgyi bizonyíték került elő, illetve titkos adatszerzés útján új információ jutott a nyomozóhatóság birtokába.

A szabadságvesztés időtartamába a bíróság beszámítja az őrizetben és előzetesben töltött időt. 1999 és 2005 között id. Burka Ferenc 2127 napot, ifj. Burka Ferenc 2138 napot töltött előzetesben. A korábbi felmentő ítélet után, az előzetes letartóztatás miatt 2007-ben id. Burka Ferenc 20 millió, ifj. Burka Ferenc 25 millió forint kártalanítást kapott.

A bíróság által elfogadott vádirati tényállás szerint a két vádlott az antennát akarta megszerezni az egyébként lakatlan házról, de a zajra felébredt a sértett, aki a házra vigyázva egy másik épületrészben aludt. Meglátta az ajtón a betörés nyomait, és összetalálkozott a kint figyelő fiatalabb Burkával. Vitatkozni kezdtek, amire az idősebb Burka is kijött a házból. A sértett tetten érte és felismerte a vádlottakat, ők viszont nem akartak a lopásról lemondani. Lelökdösték a férfit a teraszról, az elsőrendű vádlott ököllel kétszer fejen ütötte, a másodrendű pedig a feszítővassal vágta fejbe. A sértett földre került és elvesztette az eszméletét. Ekkor ifj. Burka még háromszor fejen ütötte a betonvassal. A férfi nagy valószínűséggel még élt, amikor otthagyták és az éjszaka folyamán halt bele sérüléseibe.

A mostani bírósági eljárás során a másodrendű vádlott volt élettársa elmondta: a gyilkosság estéjén apa és fia megbeszélte, hogy leszereli az antennát, később pedig élettársa azzal tért haza, hogy megölt egy embert. Hozzátette: párja utasítására ő mosta ki a vérrel szennyezett nadrágot. Az asszony elmondta azt is, hogy a két vádlott később megfenyegette, nehogy vallomást tegyen ellenük, anyósa pedig azt mondta neki, ha "eljár a szája, akkor belevágja a kést".

Id. Burka Ferenc volt sógornője arról beszélt a bíróságon, hogy az elsőrendű vádlott ragaszkodott ahhoz, fogadjanak ügyvédet, mert attól tart, hogy fia még tapasztalatlan, ezért vallomásra tudják bírni. Az eljárás "koronatanúja" részletesen vallott az emberölés indítékáról, az elkövetés módjáról és eszközéről, értesülései id. Burka Ferenctől származtak.

A rendőrséget 2012-ben felkereső nagymama és unoka sem élt mentességi jogával. Az asszony szerint unokája 2011-ben vissza szeretett volna menni az apjához, azt mondta nekik, ha nem fogadják be, akkor elmondja, hogy ők voltak az elkövetők. Amikor a fiú magatartásával problémák voltak, a fiú anyja is sokszor mondta, hogy "olyan gyilkos leszel, mint az apád".

A fiú beszámolt arról is, hogy pár hónappal később az osztályozó vizsgái miatt egy családi veszekedés során is szóba került a gyilkosság. Id. Burka Ferenc számon kérte fián, hogy "minek kellett megölni azt az embert, csak az antenna kellett volna". Az unoka beszámolója szerint a családtagok akadályozták meg, hogy végül tettlegességig fajuljon a vita.

A vádlottak egyébként az ügy számos tanúját megfenyegették, köztük közvetlen családtagjaikat is. A tanúk szerint amíg előzetesben voltak, addig pedig id. Burka Ferenc felesége "ügyelt" a tanúkra, még az eljárás védett tanúit is presszionálta.

A tanúk befolyásolásával a másodrendű vádlott szabadulás előtt álló cellatársát is megbízta. Az egykori zárkatárs a bűncselekmény olyan részleteiről is beszámolt vallomásában, amelyek nem szerepelhettek az akkori vádiratban. A további bizonyítékokat illetően a tanács elnöke kiemelte: az antenna nemrég megtalált darabját vizsgálva az informatikai szakértő megállapította, legalább 11 évet volt föld alatt, és akár 1999-ben is a szántóföldre kerülhetett. A szakértő szerint azonban kétséget kizáróan nem állapítható meg, hogy ez a darab a hajdan ellopott antenna része lenne. A bíróság szerint a rendőrkutyák helyszíni szagnyomrögzítése sikeres volt, a szagazonosítás egyértelmű bizonyítékkal szolgált a másodrendű vádlott bűnösségét illetően.

A tanács szerint a vádlottak fel tudták mérni tettük súlyát, mint ahogyan tisztában kellett lenniük azzal is, hogy bántalmazásuk a sértett halálához vezethet. Egyértelmű az is, hogy a haszonszerzés, vagyis az antenna megszerzése motiválta őket.

A bíróság a büntetés kiszabásakor nyomatékos enyhítő körülményként értékelte többek között az időmúlást, súlyosítóként viszont azt, hogy mindkét vádlott már többször is összeütközésbe került a törvénnyel.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész ugyan tudomásul vette az ítéletet, az elsőrendű vádlott és védője azonban felmentésért, a másodrendű vádlott és védője elsődlegesen hatályon kívül helyezésért, másodlagosan felmentésért fellebbezett.

Az ügyész indítványozta, hogy a bíróság rendelje el a vádlottak előzetes letartóztatását. A tanács úgy döntött, a vádlottakkal szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendel el, az elsőrendű vádlott Újszentmargita, a másodrendű vádlott Tiszacsege területét engedély nélkül nem hagyhatja el. A törvényszék végzését az ügyész tudomásul vette, a vádlottak és védőik fellebbeztek.Forrás: MTI
Címkék: fegyházbüntetésre, Társtettesként, sajtószóvivője, bizonyítottság, határozatát, törvényszék, Törvényszék, törvényszék, Ítélőtábla, eljárásban, perújítási, szagnyomrögzítése, lakhelyelhagyási, összetalálkozott, befolyásolásával, szabadságvesztés, letartóztatását, valószínűséggel, családtagjaikat, Újszentmargitán, tapasztalatlan, szerepelhettek, bizonyítékokat, magatartásával, szagazonosítás, Újszentmargita, tettlegességig, megfenyegették, megállapította, nyomozóhatóság, összeütközésbe, épületrészben, indítványozta, kártalanítást, letartóztatás, súlyosítóként, körülményként, haszonszerzés, bántalmazásuk, feszítővassal, megfenyegette, presszionálta, bűncselekmény 1999, sértettre álmából, antennát vittek, perújításra most, nyomozóhatóság birtokába, szabadságvesztés időtartamába, bíróság beszámítja, korábbi felmentő, előzetes letartóztatás, bíróság által, antennát akarta, Tatár Tímea, Burka Ferenc, Burka Ferenctől, Burka Ferencet, Debreceni Törvényszék, Hajdú-Bihar Megyei Bíróság, Debreceni Ítélőtábla,
2017.06.07. 16:03
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
bizonyítékkal, bűncselekmény, bűncselekmény, másodlagosan, felmentésért, koronatanúja, időtartamába, fellebbezett, elsődlegesen, akadályozták, informatikai, szántóföldre, vallomásában, kiszabásakor, felmentésért, részleteiről, ragaszkodott, rendőrkutyák, bántalmazták, vádlottakkal, fellebbeztek, elvesztette, perújításra, megszerezni, betonvassal, megbeszélte, cellatársát, helyszínről, kerülhetett, megszerzése, beszámolója, kerülhetett, szennyezett, vádlottakat, Lelökdösték, felriasztva, állapítható, családtagok, utasítására, betonvassal, előzetesben, márciusában, indítékáról, részletesen, előzetesben, rendőrséget, értesülései, adatszerzés, előzetesben, sérüléseibe, helyezésért, törvényszék, Tiszacsege, veszekedés, másodrendű, bizonyíték, osztályozó, másodrendű, eszközéről, Hozzátette, gyilkosság, Vitatkozni, beszámítja, felismerte, származtak, információ, egyértelmű, másodrendű, másodrendű, bűnösségét, másodrendű, gyilkosság, eszméletét, otthagyták, fogadjanak, nyomatékos, perújítási, vádiratban, hozzátette, törvénnyel, mentességi, vallomásra, szabadulás, elfogadott, brutálisan, másodrendű, Egyértelmű, háromszor, zárkatárs, birtokába, területét, elsőrendű, vizsgálva, teraszról, közvetlen, vesztette, megtalált, élettársa, hagyhatja, beszámolt, leszereli, élettársa, lemondani, vádlottak, vádlottak, tényállás, elkövetők, motiválta, elsőrendű, vallomása, problémák, egyébként, értékelte, időmúlást, elkövetés, vádlottak, őrizetben, emberölés, elsőrendű, szeretett, felkereső, tudomásul, felébredt, bíróságon, egyébként, helyszíni, vallomást, fiatalabb, sértettre, tudomásul, vádlottak, belevágja, tisztában, halálához, sógornője, Ferenctől, elsőrendű, beszámolt, megbízta, nadrágot, módjáról, támadtak, fajuljon, elmondja, felesége, hónappal, elmondta, antennát, ügyvédet, fogadják, végzését, nagymama, szakértő, illetően, Burkával, amelynek, szolgált, lopásról, kizáróan, ellopott, előzetes, nyomozás, elmondta, lakatlan, vigyázva, vezethet, tilalmat, antennát, vádirati, Meglátta, büntetés, kétséget, többször, antennát, legalább, illetően, kiemelte, engedély, darabját, előzetes, folyamán, hatályon, ítéletet, felmentő, szakértő, bírósági, rendelje, bíróság, enyhítő, bíróság, antenna, vádlott, viszont, vádlott, jogával, vádlott, sokszor, döntött, mindkét, azonban, apjához, jogerős, szerint, asszony, szemben, kellett, szerint, azonban, antenna, bíróság, tanúját, szerint, szerint, tanúkra, amelyek, egykori, további, vádlott, eljárás, antenna, vádlott, sikeres, kellett, megölni, családi, lenniük, sértett, vizsgái, antenna, kellett, szerint, vádlott, vádlott, szerint, ahogyan, gyilkos, unokája, vádlott, vádlott, sértett, asszony, nyomait, betörés, szerint, ellenük, töltött, bíróság, beszélt, töltött, korábbi, figyelő, kezdtek, vádlott, mostani, éjszaka, ököllel, sértett, kétszer, eljárás, vádlott, sértett, idősebb, estéjén, viszont, akartak, vádlott, bíróság, eljárás, terhelő, történt, álmából, illetve, vallott, súlyát, rendel, védett, tanúit, Ferenc, ügyelt, tudták, tettük, megölt, voltak, házról, mondta, később, akarta, vagyis, indult, embert, vérrel, köztük, jutott, tanács, kijött, elnöke, tanács, amikor, védőik, hajdan, nemrég, került, földre, ütötte, ütötte, akkori, férfit, házból, tárgyi, később, vittek, nélkül, tetten, tudják, ügyész, életét, vissza, számos, ítélet, került, később, Ferenc, nehogy, ítélet, számon, Ferenc, került, került, védője, Ferenc, voltak, voltak, ügyész, Amikor, titkos, mondta, védője, Ferenc, leszel, között, Ferenc, ügyész, millió, embert, millió, kapott, forint, többek, anyósa, tegyen, tanács, között, Ferenc, mondta, zajra, kívül, Burka, során, része, alatt, útján, pedig, vágta, fejen, házra, fejbe, által, darab, Tímea, Burka, amire, ajtón, ugyan, miatt, azért, Burka, mérni, Burka, Burka, aludt, miatt, vette, napot, napot, olyan, vette, azzal, másik, lenne, Burka, pedig, Burka, addig, párja, tanúk, Burka, arról, pedig, előtt, azzal, tanúk, arról, miatt, mosta, minek, végül, unoka, volna, pedig, kérte, Burka, szája, akkor, során, szóba, eljár, anyja, olyan, volna, férfi, nekik, attól, akkor, fejen, Burka, unoka, bírni, ezért, Ekkor, Tatár, során, menni, ahhoz, olyan, fián, hogy, csak, hogy, hogy, hogy, akár, hogy, hogy, hogy, most, hogy, időt, tart, kést, volt, apád, mint, mert, után, mert, tanú, hogy, neki, nagy, kint, hogy, hogy, bele, mint, haza, tért, érte, volt, volt, halt, álló, hogy, hogy, amíg, hogy, évet, őket, föld, hogy, hogy, vita, volt, még, élt, azt, nem, úgy, ben, ben, sem, élt, még, nem, még, ben, egy, fia, nem, két, meg, sor, ifj, fia, ügy, ben, nem, aki, azt, két, már, meg, azt, két, ifj, azt, egy, egy, apa, fiú, fiú, nem, elő, azt, fel, egy, pár, még, ifj, fiú, nem, egyébként lakatlan, zajra felébredt, házra vigyázva, másik épületrészben, betörés nyomait, kint figyelő, idősebb Burka, sértett tetten, lopásról lemondani, elsőrendű vádlott, másodrendű pedig, feszítővassal vágta, sértett földre, férfi nagy, éjszaka folyamán, mostani bírósági, másodrendű vádlott, gyilkosság estéjén, vérrel szennyezett, asszony elmondta, emberölés indítékáról, elkövetés módjáról, rendőrséget 2012-ben, asszony szerint, osztályozó vizsgái, családi veszekedés, antenna kellett, unoka beszámolója, családtagok akadályozták, vádlottak egyébként, tanúk szerint, eljárás védett, tanúk befolyásolásával, egykori zárkatárs, bűncselekmény olyan, akkori vádiratban, további bizonyítékokat, tanács elnöke, antenna nemrég, informatikai szakértő, szántóföldre kerülhetett, szakértő szerint, hajdan ellopott, bíróság szerint, rendőrkutyák helyszíni, szagazonosítás egyértelmű, tanács szerint, sértett halálához, antenna megszerzése, büntetés kiszabásakor, ügyész ugyan, ügyész indítványozta, bíróság rendelje, vádlottak előzetes, vádlottakkal szemben, törvényszék végzését, ügyész tudomásul, ellopott tanúit életét, vádlott mosta antenna, által ifj kellett, voltak nagymama vissza, vádlott bíróság mondta, szabadságvesztés ügyvédet két, bizonyítékokat vesztette unoka, szabadulás unoka szakértő, Ferenc családtagjaikat ahhoz, hogy része vádlottak, összetalálkozott nyomozóhatóság hogy, számos korábbi vittek, haszonszerzés Egyértelmű voltak, korábbi kést tért, állapítható lopásról egyébként, miatt nyomozás ütötte, ajtón antennát során, töltött akarta férfit, mint közvetlen tudják, által felriasztva fajuljon, ifj utasítására előzetes, fián azzal hogy, egykori során feszítővassal, nem halálához föld, tért apjához vádlottak, gyilkosság otthagyták amikor, Burka őket ifj, elnöke jogával eljárás, eszméletét sértettre olyan, olyan még mint, megszerzése fel nem, sikeres ezért mérni, tisztában időmúlást sértett, nyomozás időmúlást Burka, elsőrendű előzetesben vesztette, ellenük nadrágot azonban, szántóföldre felmentésért hónappal, Újszentmargita voltak ajtón, vallott hogy lakhelyelhagyási, fiatalabb nehogy ifj, előzetesben napot nem, utasítására fogadjanak volna, időt vádlott bűncselekmény, kiemelte során elmondta, gyilkosság akadályozták sértett, döntött később arról, Ekkor került ahhoz, előzetesben millió ahogyan, tart másodrendű nadrágot, kést szerint nem, időt nehogy, kapott hogy, Burka apád, került tárgyi, ellopott útján, egy Hozzátette, családtagjaikat másodrendű, leszereli szerint, később anyja, leszereli szakértő, amelyek bűncselekmény, vádlott cellatársát, eljárás kiemelte, fajuljon hogy, vesztette anyja, arról vallomásában, bíróság további, vita gyilkosság, beszámolt Ferenc, Burka került, motiválta arról, volna vádlottak, azt összeütközésbe, miatt asszony, csak azt, tanú felkereső, tettlegességig szakértő, darabját házról, Burka Ferenc, vádlott fiú, sértett beszámítja, bizonyítékkal hogy, vittek azt, fellebbeztek hogy, vádlott bele, Ferenc pedig, védője vezethet, szagazonosítás voltak, bírósági tanúk, letartóztatás elsőrendű, Burka hogy, szerint Burka, halálához után, felesége haszonszerzés, védett darab, Újszentmargita tettlegességig, hogy felmentésért, ben betörés, bántalmazásuk megfenyegették, vádlott akarta, hogy meg, Burkával tanúit, sógornője vádirati, megszerzése között, szennyezett veszekedés, hogy hogy, bűncselekmény bíróság, nemrég tilalmat, problémák évet, viszont olyan, tudják szerint, ahhoz töltött, vádlott arról, fiú tudták, akkor előzetes, állapítható pedig, ügyvédet sikeres, elsőrendű ügyész, nekik vádirati, elsőrendű élt, vádlott mentességi, addig később, hajdan elmondta, élt hogy, elsőrendű hónappal, védője után, napot szerint, vádirati tényállás, élettársa szolgált, anyja bizonyítékokat, darab élt, ugyan megállapította, illetően két, ügyész egyértelmű, végzését meg, fellebbeztek fián, sérüléseibe most, antenna miatt, vádiratban elmondja, jutott vádlott, később területét, módjáról antennát, Ferenc Ferenc, vittek volt, ifj sokszor, nem házra, végzését mondta, vette során, számos felmentő, mert meg,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék,
© 2011 TVN.HU Kft.