Regisztráció  Belépés
Keresés
Naptár
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Nemzet Művésze díj - Tíz kategóriában 69-en kapnak elismerést
Mások mellett Törőcsik Mari, Rubik Ernő, Jókai Anna, Szabó István, Kocsár Miklós, Korniss Péter, Kányádi Sándor, Melocco Miklós, Sebő Ferenc, Marton Éva és Novák Ferenc részesül a Nemzet Művésze díjban. Az elismerést tíz kategóriában összesen 69 Kossuth-díjas, a táncművészek kivételével 65 év feletti alkotó kapja meg.


"Nagyon alapos, hosszú válogatás alapján, vitákkal, összehasonlításokkal történt a döntés, amely egyöntetű volt, meghozatalakor a szociális szempont is számított" - mondta Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a Nemzet Művésze díjban részesülőket bejelentő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Mint kifejtette, a Nemzet Művésze díjat a törvény alapján a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, leginkább elismert - megelőzőleg Kossuth-díjban részesített és 65. életévét, tánc-, valamint cirkuszművész esetében 50. életévét betöltött - képviselői kaphatják, személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából.

"Nem sztárokat kerestünk, mert azokat csinálják, hanem csillagokat, mert azok születnek. A díjazottak a magyar kultúra és művészet mennyboltján a csillagok" - fogalmazott az MMA elnöke.

A díjat a színházművészet, az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet, az építőművészet, a táncművészet, az iparművészet, a fotóművészet, a népművészet, valamint a cirkuszművészet területén alkotók számára adományozzák. A Nemzet Művésze címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti; mivel Kossuth-díjas cirkuszművész jelenleg nincs, idén 69 főt jelöltek.

"A díj és a cím létrehozását 2012-ben az a méltánytalan helyzet alapozta meg, hogy a művészeti ágak képviselői közül életjáradékra eddig csak a színészek, a filmesek, valamint az operaművészek voltak jogosultak. Tudtuk, hogy a többi művészeti ág képviselői között is sok idős alkotó él, akinek szociális körülményei nagyon nehezek" - idézte fel az előzményeket Fekete György, aki szerint a magyar művészet átlaga európai színvonalú, viszont "a válogatásnak vannak szubjektív elemei".

Hangsúlyozta, hogy a három korábbi elismerés, vagyis a Nemzet Színésze, a Magyar Mozgókép Mestere (újabb nevén: a Nemzet Filmművésze), valamint a Magyar Állami Operaház Mesterművésze cím viselése nem zárja ki a Nemzet Művésze cím elnyerését, ugyanakkor akik a négy csúcsdíjból többet is megkapnak, választaniuk kell, melyik után veszik fel az adómentes életjáradékot (ez a Nemzet Művésze cím esetében a legmagasabb). A jelenleg duplán érintettek közé tartozik Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, Makk Károly, Sára Sándor, Szabó István és Tóth János (ők a Magyar Mozgókép Mesterei), valamint Miller Lajos és Pártay Lilla, akik a Magyar Állami Operaház Mesterművészei). Annak nincs akadálya, hogy valaki több címet egyszerre viseljen.

Az Országgyűlés a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére tavaly döntött az életjáradékkal járó elismerés megalapításáról, az MMA-törvény módosításával. Az életjáradék összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 23-szorosa, jelenleg 655 ezer 500 forint. A díjakat az MMA megalakulási dátumához kapcsolódóan november 5-höz kötődően adják át, pontos időpont egyelőre nincs.

"Ez egy összművészeti, nem állami csúcsdíj, amelynek adományozása egy állami elismeréshez, a Kossuth-díjhoz kötött. A Nemzet Művésze tizenegy kategóriájának belső számarányai idén és jövőre érvényesek, 2016-tól ezeket már nem kell figyelembe venni" - szögezte le Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára.

A mostani szabályok szerint az irodalom kategóriában 12-en, a képzőművészet, a színházművészet és a zeneművészet terén 10-10-en, az iparművészet képviselői közül heten, az építőművészek és a filmművészek közül hatan-hatan, a népművészet és a táncművészet kiválóságai sorában hárman-hárman, a fotóművészek közül ketten, a cirkuszművészek közül pedig egy alkotó viselheti egyidejűleg a Nemzet Művésze címet.

"A jövő évi döntés attól függ, lesznek-e megüresedő helyek, illetve kap-e jövő márciusban Kossuth-díjat 50 év feletti cirkuszművész" - válaszolta a főtitkár az MTI kérdésére.

A díj odaítéléséről idén 11 Kossuth-díjjal kitüntetett művész által alkotott Nemzet Művészet díj Bizottság döntött, amelynek elnöke az MMA elnöke, amennyiben Kossuth-díjjal kitüntetett személy. A bizottság két tagját (Aknay János, Eperjes Károly) a kultúráért felelős miniszter, nyolcat a bizottság elnöke kéri fel, legfeljebb három évre. Utóbbiak közé tartozik Dárday István, Dévényi Sándor, Kalász Márton, Kiss János, Kobzos Kiss Tamás, Kubik Anna, Medveczky Ádám és Orosz István. Jövőre a Nemzet Művészei is a bizottság tagjai lesznek.

Fekete György kitért arra, hogy az idei díjazottak 60 százaléka, 42 művész egyben akadémikus. Az MTI felvetésére - a nemek aránya szerepet játszott-e a döntésben - ő és a főtitkár azt mondta, bár a 69 díjazottból csak 12 hölgy található, a vita részletei a bizottság belügyei, "a művészet nemektől független". Az elnök megjegyezte: szociális körülmények akkor számítottak a kiválasztásban, amennyiben a javasolt művészek között más tekintetben nem lehetett dönteni.

A Nemzet Művésze címhez kapcsolódó életjáradékot az átvételt követő hónaptól, tehát december 1-jétől folyósítják, az állam az MMA költségvetésében biztosítja ezt. Mint Kucsera Tamás Gergely elmondta, a döntés nyár közepén születik meg, a kiválasztottak pedig szeptember közepéig írásban nyilatkoznak a díj és a cím elfogadásáról - idén mindenki megtette ezt.

Két Nemzet Művésze díjas munkáiból a közeli napokban nagyszabású kiállítás nyílik a Magyar Művészeti Akadémián, a Vigadó Galériában: Finta József építész tárlata pénteken 18 órakor, Somogyi Győző grafikus- és festőművészé a jövő hét elején.Forrás: MTI
Címkék: kategóriában, táncművészek, kivételével, elismerést, részesül, összesen, Törőcsik, Melocco, Művésze, mellett, feletti, összehasonlításokkal, életkörülményeinek, sajtótájékoztatón, kezdeményezésére, költségvetésében, megalapításáról, cirkuszművészek, színházművészet, színházművészet, cirkuszművészet, Mesterművészei, kategóriájának, életjáradékkal, kiválasztásban, meghozatalakor, kiválasztottak, életjáradékot, odaítéléséről, teljesítményt, életjáradékot, életjáradékra, operaművészek, cirkuszművész, Mesterművésze, építőművészet, módosításával, összművészeti, építőművészek, elfogadásáról, képzőművészet, cirkuszművész, szociális szempont, törvény alapján, magyar művészeti, magyar kultúra, cirkuszművészet területén, művészeti ágak, operaművészek voltak, többi művészeti, előzményeket Fekete, magyar művészet, válogatásnak vannak,
2014.09.25. 12:03
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
képzőművészet, cirkuszművész, létrehozását, mennyboltján, festőművészé, adományozzák, zeneművészet, filmművészet, táncművészet, iparművészet, fotóművészet, nyilatkoznak, választaniuk, kategóriában, elismeréshez, zeneművészet, iparművészet, táncművészet, filmművészek, adományozása, kapcsolódóan, válogatásnak, előzményeket, Hangsúlyozta, fotóművészek, megbecsülése, Országgyűlés, méltánytalan, megalakulási, részesülőket, egyidejűleg, részesített, Filmművésze, tekintetben, körülmények, fogalmazott, népművészet, kitüntetett, nagyszabású, egyidejűleg, számítottak, megjegyezte, kitüntetett, körülményei, felvetésére, megelőzőleg, népművészet, kiválóságai, csúcsdíjból, számarányai, díjazottból, biztosítása, életjáradék, csillagokat, folyósítják, legmagasabb, amennyiben, jogosultak, csütörtöki, képviselői, kultúráért, ugyanakkor, képviselői, legfeljebb, mindenkori, Galériában, képviselői, amennyiben, összegének, márciusban, szubjektív, megüresedő, kapcsolódó, figyelembe, válaszolta, érvényesek, szeptember, kifejtette, biztosítja, érintettek, elnyerését, színvonalú, akadémikus, díjazottak, legfeljebb, díjazottak, képviselői, csillagok, bizottság, számított, betöltött, szabályok, megkapnak, Művészeti, található, leginkább, kaphatják, egyöntetű, kérdésére, elismerés, viselheti, szociális, százaléka, adómentes, főtitkára, Művészeti, egyszerre, dátumához, budapesti, sztárokat, elismerés, legkisebb, kerestünk, részletei, Bizottság, válogatás, születnek, döntésben, csinálják, személyes, bejelentő, munkáiból, Művészeti, Akadémián, művészeti, bizottság, művészeti, bizottság, független, művészeti, viselheti, szociális, bizottság, kimagasló, Medveczky, miniszter, kiállítás, színészek, területén, szociális, tizenegy, főtitkár, művészet, napokban, Mozgókép, Mesterei, csúcsdíj, amelynek, valamint, december, játszott, Törőcsik, tartozik, grafikus, amelynek, közepéig, belügyei, vitákkal, Színésze, hónaptól, jelenleg, születik, céljából, Utóbbiak, művészek, Akadémia, elmondta, jelöltek, jelenleg, tartozik, pénteken, valamint, jelenleg, alapozta, Operaház, egyelőre, alkotott, kötődően, akadálya, viseljen, Művészet, november, esetében, szögezte, elismert, viselése, főtitkár, szempont, esetében, lehetett, életévét, Színésze, Operaház, nemektől, életévét, irodalom, Mozgókép, átvételt, valamint, Művészei, öregségi, művészet, mindenki, valamint, filmesek, javasolt, művészet, Akadémia, irodalom, szerepet, megtette, valamint, díjakat, feletti, Művésze, nyugdíj, dönteni, Kossuth, Művésze, illetve, lesznek, szorosa, Dévényi, Művésze, szerint, felelős, Művésze, Kossuth, mostani, Eperjes, Gergely, döntött, Kossuth, személy, időpont, Kossuth, nyolcat, történt, lesznek, sorában, Kucsera, Kucsera, Gergely, törvény, összege, alapján, viszont, európai, Mestere, Művésze, írásban, Művésze, Művésze, Művésze, szerint, nehezek, alkotók, számára, Kossuth, Somogyi, kultúra, Művésze, személy, helyzet, építész, tárlata, Kossuth, alapján, korábbi, közepén, törvény, döntött, Nemzet, vannak, elemei, közeli, átlaga, között, művész, Fekete, György, díjjal, pontos, díjban, magyar, helyek, döntés, Nemzet, Nemzet, órakor, alkotó, Nemzet, Jövőre, címhez, Nemzet, vagyis, Magyar, István, döntés, Nemzet, magyar, Vigadó, Sándor, Kalász, Károly, forint, Márton, Nagyon, József, István, Dárday, nyújtó, döntés, elnöke, tagját, voltak, elnöke, alkotó, akinek, nagyon, idézte, valaki, elnöke, nyílik, Magyar, Tudtuk, Kobzos, díjjal, között, Magyar, Nemzet, követő, Nemzet, Nemzet, kötött, duplán, hosszú, veszik, Magyar, többet, melyik, díjhoz, tagjai, aránya, Pártay, azokat, Sándor, elején, mondta, István, jövőre, Nemzet, magyar, Nemzet, Károly, ezeket, alapos, Magyar, Magyar, tavaly, kitért, Nemzet, Állami, díjban, hárman, hárman, Állami, Magyar, ketten, Fekete, György, állami, Miller, elnöke, állami, Fekete, elnöke, György, Nemzet, egyben, Nemzet, mondta, művész, díjas, méltó, nincs, mivel, címet, Tamás, Orosz, díjat, hölgy, elnök, Kubik, hanem, nemek, Győző, Tamás, János, amely, közül, nincs, heten, közül, hatan, hatan, közül, díjat, díjas, zárja, terén, Tamás, Szabó, belső, János, állam, pedig, jétől, Lilla, venni, tehát, címet, közül, Aknay, többi, által, pedig, János, eddig, három, Finta, közül, Lajos, akkor, Annak, címet, újabb, nevén, attól, három, nincs, díjat, adják, vita, idén, Mint, jövő, nyár, idén, Sára, Tóth, Makk, Mari, után, közé, akik, hogy, ezer, kell, csak, Mint, több, kell, négy, idén, hogy, tánc, azok, mert, mert, ágak, élet, hogy, akik, idős, hogy, csak, volt, járó, Anna, jövő, Ádám, arra, Kiss, Kiss, kéri, évre, idén, közé, jövő, függ, hogy, idei, hét, aki, fel, cím, Nem, fel, cím, nem, bár, sok, díj, meg, cím, Két, főt, ben, MTI, MMA, azt, MMA, egy, nem, ezt, höz, MMA, MMA, MMA, egy, nem, egy, már, tól, MMA, évi, kap, cím, díj, fel, MMA, két, cím, díj, meg, MTI, nem, díj, más, ezt, három korábbi, négy csúcsdíjból, adómentes életjáradékot, jelenleg duplán, életjáradékkal járó, életjáradék összege, öregségi nyugdíj, állami elismeréshez, mostani szabályok, irodalom kategóriában, zeneművészet terén, iparművészet képviselői, filmművészek közül, táncművészet kiválóságai, fotóművészek közül, cirkuszművészek közül, alkotó viselheti, kultúráért felelős, bizottság elnöke, bizottság tagjai, idei díjazottak, nemek aránya, vita részletei, bizottság belügyei, művészet nemektől, elnök megjegyezte, javasolt művészek, átvételt követő, döntés nyár, kiválasztottak pedig, közeli napokban, címet létrehozását tárlata, operaművészek tánc adómentes, főtitkára miniszter kapcsolódóan, legfeljebb díjazottak elmondta, János törvény időpont, jövőre pedig Kalász, közeli összege felvetésére, Nemzet elmondta díj, ezeket MTI közül, két díjas jétől, követő Nemzet Tóth, legmagasabb István elnöke, életévét Mint sajtótájékoztatón, Kucsera életjáradékot díjazottak, három nyár kitért, bizottság alkotók viszont, azok cirkuszművész nem, életkörülményeinek Nemzet csúcsdíj, MTI sztárokat művészet, heten viselheti iparművészet, művész négy Magyar, szempont cirkuszművészet kérdésére, előzményeket Művészei létrehozását, megbecsülése hogy előzményeket, főtitkár György nem, cím díj dönteni, lesznek Mint lesznek, illetve kell cirkuszművész, Tamás kell bizottság, képzőművészet nagyon helyzet, egyidejűleg amennyiben viselése, amely közeli irodalom, cím között által, életjáradékra nincs Magyar, kitüntetett életjáradékot főtitkár, létrehozását cirkuszművészet viseljen, Művésze Mestere elismerés, MMA fel kapcsolódóan, összehasonlításokkal ezeket MMA, bizottság méltó Nemzet, János akik Fekete, kapcsolódó elnöke sztárokat, döntés magyar mert, szögezte valaki elnöke, cirkuszművész nemek Nemzet, Kossuth három melyik, eddig színészek kiválóságai, odaítéléséről válogatás adományozzák, nagyszabású születnek hölgy, filmművészet György Kossuth, Kobzos jelöltek, december születik, törvény aki, Sándor megalakulási, szerint döntött, Gergely körülmények, festőművészé vannak, több Állami, nem István, Akadémia díjas, MMA összege, pedig Művészeti, díjjal fel, Kucsera szociális, díj kategóriájának, János nagyon, akadálya filmművészet, MMA jövő, két elemei, más alapján, MTI Kucsera, nyújtó képzőművészet, költségvetésében Kossuth, Tamás évi, megjegyezte előzményeket, hanem filmművészek, döntés Fekete, napokban nagyszabású, személy állam, művészet Művésze, pedig csütörtöki, adományozzák mindenkori, kaphatják színházművészet, mennyboltján bizottság, pontos létrehozását, hárman művész, közeli miniszter, István Fekete, János elmondta, tárlata ágak, lesznek csinálják, egy színházművészet, eddig Művészeti, népművészet munkáiból, elfogadásáról Fekete, egyben akik, ketten pedig, cirkuszművészet cím, többi kategóriában, felvetésére elmondta, kiválóságai nincs, hogy Nemzet, körülmények összege, megkapnak négy, adják Tamás, Kubik munkáiból, díj Miller, művészeti pedig, évi Akadémia, filmművészet meghozatalakor, MMA jétől, mert azokat, címhez Anna, Vigadó kötődően, már György, állami egyidejűleg, átlaga István, János díjhoz, választaniuk díj, helyzet kéri, nincs születnek, képviselői díjas, egy Művésze, korábbi cím, hogy Nagyon, MMA adják, elismert idén, európai ben, mivel táncművészet, Mozgókép ketten, pedig színházművészet, Finta Törőcsik, akinek Kalász, tól Állami, magyar európai, Márton Mesterei, hanem közül, életjáradékot elnöke, számított Nemzet, Magyar elismeréshez, folyósítják alkotó, közé közepén, szerint életévét, nyolcat márciusban, időpont Tamás, mert elismerés, tehát Magyar, Jövőre valamint, munkáiból közeli, adományozása után,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék,
© 2011 TVN.HU Kft.