Regisztráció  Belépés
Keresés
Naptár
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Handó Tünde: minden érintett számára nagy kihívás lesz az új eljárási kódexek életbelépése
Nagy odafigyelést kívánnak bíróktól, ügyvédektől, ügyészektől és a bírósághoz fordulóktól egyaránt a jövőre életbe lépő új eljárási kódexek - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke budapesti sajtótájékoztatóján kedden.


Handó Tünde közölte: az új polgári és az új közigazgatási perrendtartás 2018. január 1-jén lép hatályba, az új büntetőeljárási törvény pedig július 1-jén. A bíróságokra érkező évi mintegy másfél millió ügy túlnyomó többségét érinthetik ezek a változások - tette hozzá.

Utalt arra, hogy az OBH a jogszabályok előkészítése során részt vett azok véleményezésében, a jogszabályok életbelépésére készülve pedig az igazgatási és a képzési feladatokat végzi.

Kiemelte, több ezer bírót, bírósági titkárt, fogalmazót készítenek fel az új eljárási szabályok alkalmazására, de a legalapvetőbb ismereteket minél szélesebb körben el kell juttatni a társadalomhoz is.

Változik például a bírósághoz fordulás, a keresetlevél szigorúan rögzített formai és tartalmi kellékeinek elmulasztása jelentős időveszteséget okozhat az állampolgároknak jogaik érvényesítésében, a törvényszéken induló perekben pedig jövőre már kötelező lesz a jogi képviselet - ismertette az OBH elnöke.

Az igazságszolgáltatás európai napja 2003 óta minden évben október 25-e, ezen a napon a bírósághoz való hozzáférés támogatása érdekében a bíróságokon nyílt napokat tartanak és fogadják az érdeklődőket - tette hozzá.

Handó Tünde elmondta: a magyar igazságszolgáltatás az EU élmezőnyébe tartozik, több felmérés szerint is az 4-6. helyen áll. Idén az első félévben a magyar bíróságok 29 ezerrel több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett. A folyamatban lévő peres ügyek száma 20 százalékkal csökkent az előző félévhez képest, a nem peres folyamatban lévő ügyeké 32 százalékkal, a helyi bíróságokon induló ügyek 91 százaléka pedig első fokon jogerőre emelkedett.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: az új perrendtartások célja az ügyfélbarát, jelenleginél gyorsabb, hatékonyabb, átláthatóbb eljárás.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet: nem mindig könnyű összehangolni az olyan ellentmondó követelményeket, mint például a minél gyorsabb eljárás, illetve a jogérvényesítés. A gyakorlatban fog kiderülni, milyen volt a jogszabály-előkészítés, amelynek során nem csupán három nagy terjedelmű eljárási törvényt kellett kodifikálni, hanem azokhoz kapcsolódva ki kellett dolgozni több száz másik jogszabály módosítását is.

Benkő Imola, az OBH jogi főosztályának vezetője közölte: a legnagyobb változás a közigazgatási ügyszakban várható, az ügymennyiség bizonyosan nőni fog, de még megbecsülni is nehéz, hogy mennyivel, hiszen ez jelentős részben az ügyfelektől függ. Az új helyzetre az OBH a többi között azzal készül, hogy mintegy kétszáz új közigazgatási bírói státuszt létesít és jövőre ütemezve feltölt.

Virág Csaba bíró, az OBH polgári perrendtartással foglalkozó munkacsoportjának vezetője elmondta: az új eljárási törvény pontosabb keresetlevelet ír elő a bírósághoz fordulók számára, ebben az eddiginél precízebben, a hivatkozott jogszabályokkal együtt kell megjelölniük, hogy mi alapján és mit várnak a bíróságtól.

Ebben a szisztémában az európai tendenciáknak megfelelően a magyar bírónak is lesz egy fokozottabb permenedzselő funkciója, ami azonban nem csaphat át prejudikációba. A gyakorlatban alakulhat majd ki a helyes egyensúly, amihez segítséget nyújt a polgári eljárási kódex néhány hónap alatt elkészített terjedelmes kommentárja, amely azonban kereskedelmi forgalomba nem kerül, csak a bírók férhetnek hozzá.

Számos új problémát vethet fel az új szabályozás, a tárgyalótermekben dől majd el hogy a "kreatív" ügyfelek és jogi képviselők jogértelmezési javaslatai közül melyek lesznek időtállóak - fűzte hozzá a szakember.

Barabás Gergely bíró, az OBH közigazgatási perrendtartási munkacsoportjának vezetője elmondta: az új közigazgatási eljárási törvény jelentős változásokat hoz, már csak azért is, mert ilyen önálló szabályozás nem volt. Eddig a közigazgatási bírák a polgári perrendtartás egyik fejezetét és az általános szabályokat alkalmazták.

Az új eljárási kódexhez igazodva átalakul a bírósági fórumrendszer, továbbá jelentősen kiszélesedik a bírósághoz fordulás joga a közigazgatási perekben. Jelenleg a közigazgatási hatóságok döntései, határozatai támadhatók meg bíróság előtt, az új szabályozás azonban az úgynevezett közigazgatási cselekmények esetében is lehetőséget ad erre - ismertette a szakember.

Emellett a közigazgatási bíróság, amelynek eddig nem volt jogköre arra, hogy a közigazgatási ügyekben hozott döntései végrehajtását kontrollálja, az új szabályozás szerint már ennek érdekében is eljárhat. Ha szükséges, akkor bírsággal ösztökélheti a hatóságot, illetve személyesen a vezetőjét is a vonatkozó bírói döntés végrehajtására. Ez a bírság akár 10 millió forint is lehet, továbbá a bíró kijelölhet másik közigazgatási szervet az adott ügyben az eljárásra.

Kérdésre válaszolva Barabás Gergely elmondta, hogy például a kamarai szabályzatok is támadhatóak lesznek ezután, ami a véleménynyilvánítás szabadsága kapcsán merült fel korábban, de lehetőség nyílik a közigazgatási szerződések - például egy önkormányzat és egy parkolási társaság közötti megállapodás - bíróság előtti megtámadására is.

Az új szabályozás számos jogalkalmazási kérdést is felvethet, amelyek a tárgyalótermekben dőlnek majd el; ilyen például, hogy egyedi közigazgatási cselekménynek minősül-e és ilyen módon megtámadható-e bíróság előtt egy közlekedési jelzőtábla - jegyezte meg a szakember.Forrás: MTI
Címkék: sajtótájékoztatóján, odafigyelést, fordulóktól, ügyészektől, ügyvédektől, bírósághoz, budapesti, Bírósági, Országos, eljárási, egyaránt, igazságszolgáltatás, véleménynyilvánítás, igazságszolgáltatás, munkacsoportjának, tárgyalótermekben, munkacsoportjának, tárgyalótermekben, érvényesítésében, állampolgároknak, perrendtartással, véleményezésében, követelményeket, jogérvényesítés, büntetőeljárási, perrendtartások, jogszabályokkal, életbelépésére, jogértelmezési, időveszteséget, prejudikációba, perrendtartási, jogalkalmazási, végrehajtására, keresetlevelet, alkalmazására, közigazgatási, közigazgatási, végrehajtását, főosztályának, közigazgatási, közigazgatási, bíróságokra érkező, jogszabályok előkészítése, jogszabályok életbelépésére, képzési feladatokat, legalapvetőbb ismereteket, bírósághoz fordulás, keresetlevél szigorúan, állampolgároknak jogaik, törvényszéken induló, jogi képviselet, bírósághoz való, Handó Tünde, Völner Pál, Igazságügyi Minisztérium, Benkő Imola, Virág Csaba, Barabás Gergely, Országos Bírósági Hivatal,
2017.10.24. 14:33
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
fórumrendszer, összehangolni, közigazgatási, közigazgatási, közigazgatási, közigazgatási, perrendtartás, közigazgatási, törvényszéken, közigazgatási, társadalomhoz, legalapvetőbb, perrendtartás, megtámadására, közigazgatási, permenedzselő, közigazgatási, közigazgatási, tendenciáknak, cselekménynek, közigazgatási, önkormányzat, ösztökélheti, megállapodás, gyakorlatban, keresetlevél, megjelölniük, szisztémában, változásokat, megtámadható, gyakorlatban, jogszabályok, elmulasztása, jelenleginél, előkészítése, ügymennyiség, jogszabályok, szabályzatok, kontrollálja, Minisztérium, cselekmények, érdeklődőket, kereskedelmi, államtitkára, kiszélesedik, hivatkozott, ellentmondó, szabályokat, százalékkal, személyesen, alkalmazták, hatékonyabb, ügyfélbarát, úgynevezett, átláthatóbb, közlekedési, bíróságokon, Igazságügyi, szabályozás, államtitkár, fokozottabb, szabályozás, százalékkal, elkészített, szerződések, ismereteket, bíróságokon, határozatai, támadhatóak, feladatokat, megbecsülni, lehetőséget, precízebben, terjedelmes, bíróságokra, ügyfelektől, megfelelően, kommentárja, szabályozás, szabályozás, szabályozás, élmezőnyébe, kellékeinek, folyamatban, folyamatban, módosítását, kapcsolódva, előkészítés, kodifikálni, bírósághoz, időtállóak, forgalomba, bizonyosan, ügyszakban, segítséget, bíróságtól, bírósághoz, foglalkozó, legnagyobb, képviselők, parlamenti, emelkedett, jogszabály, terjedelmű, jogszabály, javaslatai, jelentősen, támadhatók, válaszolva, bírósághoz, készítenek, szabadsága, kijelölhet, támogatása, ismertette, képviselet, bírósághoz, hozzáférés, igazgatási, fogalmazót, változások, érinthetik, ismertette, jelzőtábla, többségét, vonatkozó, hatóságot, eljárásra, kiderülni, felvethet, figyelmet, eddiginél, fejezetét, szakember, vezetőjét, pontosabb, általános, bíróságok, alakulhat, funkciója, mennyivel, lehetőség, parkolási, helyzetre, férhetnek, problémát, szakember, egyensúly, szélesebb, szabályok, bírsággal, rögzített, szigorúan, érdekében, hatóságok, szakember, érdekében, szükséges, százaléka, eljárási, vezetője, eljárási, változás, amelynek, bírósági, elmondta, ügyekben, döntései, Emellett, elmondta, juttatni, vezetője, elmondta, félévben, ügyfelek, túlnyomó, csökkent, félévhez, felmérés, társaság, ütemezve, státuszt, döntései, eljárási, Jelenleg, Változik, tartozik, fordulás, korábban, perekben, jelentős, készülve, Kiemelte, dolgozni, perekben, gyorsabb, igazodva, jelentős, esetében, eljárási, eljárási, átalakul, fordulók, jegyezte, gyorsabb, felhívta, fejeztek, eljárhat, kódexhez, kötelező, elmondta, Kérdésre, tartanak, bírósági, jogerőre, jelentős, fogadják, fordulás, eljárási, törvényt, vezetője, tartalmi, érkezett, hatályba, elmondta, amelynek, azonban, alapján, minősül, bíróság, kérdést, bíróság, európai, amelyek, például, bírónak, jogköre, továbbá, Gergely, Barabás, Barabás, lesznek, törvény, szervet, illetve, szerint, polgári, továbbá, Gergely, például, polgári, például, közötti, csaphat, azonban, azonban, bíróság, kreatív, kamarai, lesznek, kapcsán, bíróság, feltölt, kétszáz, mintegy, például, titkárt, várható, képzési, napokat, eljárás, okozhat, október, részben, európai, szerint, amennyi, ezerrel, például, létesít, polgári, törvény, kellett, azokhoz, kellett, közölte, polgári, törvény, közölte, számára, eljárás, illetve, mintegy, helyen, magyar, hozott, magyar, Völner, önálló, könnyű, milyen, mindig, induló, csupán, ügyeké, forint, számos, millió, előtti, nyílik, merült, másfél, érkező, január, július, egyedi, dőlnek, ezután, körben, millió, bírság, döntés, elnöke, melyek, jövőre, formai, jogaik, ügyben, induló, minden, képest, várnak, készül, Számos, amihez, jövőre, magyar, néhány, helyes, vethet, együtt, között, hiszen, ügyek, száma, peres, ügyek, végzi, helyi, bírók, előző, peres, akkor, előtt, pedig, évben, ebben, hónap, bírói, Tünde, másik, eddig, adott, Handó, tette, pedig, hozzá, amely, azzal, pedig, ügyet, alatt, bírót, minél, nehéz, napon, ennek, kerül, lehet, során, bírói, ilyen, három, pedig, nyújt, Ebben, többi, ilyen, módon, előtt, Tünde, másik, közül, Benkő, fűzte, Imola, hanem, hozzá, részt, kódex, napja, Utalt, egyik, hozzá, célja, fokon, során, nyílt, olyan, hozzá, ilyen, Virág, azért, Csaba, minél, Handó, bírák, tette, Eddig, akár, bíró, lesz, bíró, ezek, arra, majd, hogy, kell, hogy, hogy, vett, hogy, kell, hogy, ezer, több, lesz, azok, majd, való, első, arra, mint, volt, csak, joga, mint, lévő, lévő, jogi, mert, bíró, jogi, több, nagy, volt, csak, majd, hogy, több, nőni, volt, ezen, arra, hogy, száz, hogy, Idén, több, jogi, függ, első, erre, lép, dől, OBH, hoz, OBH, OBH, meg, jén, már, jén, évi, OBH, óta, nem, már, fog, egy, mit, elő, nem, egy, fel, nem, áll, meg, nem, ami, fog, nem, ami, még, OBH, nem, fel, fel, ügy, nem, Pál, egy, OBH, egy, már, bíróságokon nyílt, első félévben, magyar bíróságok, folyamatban lévő, előző félévhez, helyi bíróságokon, államtitkár arra, olyan ellentmondó, minél gyorsabb, legnagyobb változás, közigazgatási ügyszakban, ügymennyiség bizonyosan, ügyfelektől függ, többi között, bírósághoz fordulók, eddiginél precízebben, hivatkozott jogszabályokkal, európai tendenciáknak, magyar bírónak, fokozottabb permenedzselő, gyakorlatban alakulhat, helyes egyensúly, polgári eljárási, bírók férhetnek, közigazgatási bírák, polgári perrendtartás, általános szabályokat, bírósági fórumrendszer, közigazgatási perekben, közigazgatási hatóságok, úgynevezett közigazgatási, közigazgatási bíróság, közigazgatási ügyekben, vonatkozó bírói, bírság akár, bíró kijelölhet, adott ügyben, kamarai szabályzatok, közigazgatási szerződések, parkolási társaság, tárgyalótermekben dőlnek, közlekedési jelzőtábla, nem első együtt, rögzített bírság követelményeket, államtitkára Benkő amelynek, nem arra jegyezte, Utalt bírósághoz előtt, erre egyedi Számos, jelenleginél terjedelmű Barabás, közigazgatási szakember igazgatási, perrendtartások főosztályának fordulás, jogérvényesítés lehetőséget minél, hogy hatékonyabb önálló, például amelyek terjedelmű, kétszáz előtti büntetőeljárási, majd csupán majd, problémát perekben Minisztérium, jogszabályokkal egyensúly többi, bírók Kérdésre munkacsoportjának, ügyfelektől lesznek eljárási, elmondta azonban jelentős, erre képzési mintegy, képest társaság nehéz, ismertette ezen ügyszakban, Gergely Kérdésre hogy, feltölt érdekében tartalmi, Változik képest arra, bíróság ügyek terjedelmes, eljárásra ütemezve dőlnek, szakember polgári kereskedelmi, formai végrehajtását minden, fórumrendszer fog kellékeinek, jövőre dőlnek helyen, Jelenleg volt lesznek, nyílik gyorsabb évi, alapján egy ismertette, jén eljárási évi, során mint egyedi, egy államtitkár követelményeket, érkező hatályba önálló, többi jelenleginél formai, átalakul ismereteket merült, július lesz kijelölhet, ügyszakban időtállóak szabályozás, pedig vett közölte, amihez helyzetre lesznek, már válaszolva jogi, csak fórumrendszer ilyen, bíróság végrehajtását első, képzési együtt társaság, hatékonyabb tartanak illetve, nyílt csak együtt, jegyezte illetve, továbbá ügyek, azzal azzal, lesz törvényt, kellett fejeztek, Minisztérium több, áll legalapvetőbb, ügyfélbarát hogy, ami folyamatban, Völner lesznek, kijelölhet azonban, közigazgatási évi, hogy megfelelően, státuszt dolgozni, igazságszolgáltatás készítenek, cselekménynek gyorsabb, Ebben Völner, jogszabályok Gergely, rögzített még, egy Idén, gyorsabb megtámadására, Virág csökkent, bíróságokon nem, ügyszakban cselekmények, szerződések lesz, érkező eljárhat, vezetője helyes, csökkent készítenek, mint módon, jövőre lévő, jogszabályokkal többi, általános napja, elmondta gyorsabb, többségét peres, Kiemelte legnagyobb, csupán akár, parkolási eljárási, szabályozás kérdést, ütemezve felhívta, mindig amennyi, szabadsága képviselők, igazságszolgáltatás csupán, több csökkent, joga kódex, alkalmazták például, várnak ismereteket, általános ami, áll néhány, korábban javaslatai, félévben azért, bírónak ügy, dőlnek hozzá, dolgozni hogy, többségét fokon, igazgatási majd, ügyekben bíróság, érdeklődőket ügyekben, alkalmazták közigazgatási, nehéz követelményeket, majd csak, ezerrel törvény, perrendtartás joga, alapján prejudikációba, várható mint, vonatkozó erre, száma közül, száz problémát, polgári férhetnek, államtitkár mint, előkészítése kódexhez, nyújt európai, nem majd, hogy jogszabályok, évi számára, százalékkal fűzte, kérdést ebben, érinthetik képzési, törvény során, törvény Minisztérium, másfél csak, végrehajtását mennyivel, döntés egy, ezután ügyszakban, ismertette nyílt, közigazgatási korábban, parlamenti lesz, bíró előkészítés, lehet pedig, hatóságok ügyek, funkciója például, amelynek Utalt, ügyfelektől lehet, hatóságok fűzte, szervet lép, száz Minisztérium, egyik egy, Kérdésre kötelező, első megtámadására, amihez szabályozás, bíró többi,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék,
© 2011 TVN.HU Kft.