Belépés
Keresés
Naptár
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Handó Tünde: minden érintett számára nagy kihívás lesz az új eljárási kódexek életbelépése
Nagy odafigyelést kívánnak bíróktól, ügyvédektől, ügyészektől és a bírósághoz fordulóktól egyaránt a jövőre életbe lépő új eljárási kódexek - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke budapesti sajtótájékoztatóján kedden.


Handó Tünde közölte: az új polgári és az új közigazgatási perrendtartás 2018. január 1-jén lép hatályba, az új büntetőeljárási törvény pedig július 1-jén. A bíróságokra érkező évi mintegy másfél millió ügy túlnyomó többségét érinthetik ezek a változások - tette hozzá.

Utalt arra, hogy az OBH a jogszabályok előkészítése során részt vett azok véleményezésében, a jogszabályok életbelépésére készülve pedig az igazgatási és a képzési feladatokat végzi.

Kiemelte, több ezer bírót, bírósági titkárt, fogalmazót készítenek fel az új eljárási szabályok alkalmazására, de a legalapvetőbb ismereteket minél szélesebb körben el kell juttatni a társadalomhoz is.

Változik például a bírósághoz fordulás, a keresetlevél szigorúan rögzített formai és tartalmi kellékeinek elmulasztása jelentős időveszteséget okozhat az állampolgároknak jogaik érvényesítésében, a törvényszéken induló perekben pedig jövőre már kötelező lesz a jogi képviselet - ismertette az OBH elnöke.

Az igazságszolgáltatás európai napja 2003 óta minden évben október 25-e, ezen a napon a bírósághoz való hozzáférés támogatása érdekében a bíróságokon nyílt napokat tartanak és fogadják az érdeklődőket - tette hozzá.

Handó Tünde elmondta: a magyar igazságszolgáltatás az EU élmezőnyébe tartozik, több felmérés szerint is az 4-6. helyen áll. Idén az első félévben a magyar bíróságok 29 ezerrel több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett. A folyamatban lévő peres ügyek száma 20 százalékkal csökkent az előző félévhez képest, a nem peres folyamatban lévő ügyeké 32 százalékkal, a helyi bíróságokon induló ügyek 91 százaléka pedig első fokon jogerőre emelkedett.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: az új perrendtartások célja az ügyfélbarát, jelenleginél gyorsabb, hatékonyabb, átláthatóbb eljárás.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet: nem mindig könnyű összehangolni az olyan ellentmondó követelményeket, mint például a minél gyorsabb eljárás, illetve a jogérvényesítés. A gyakorlatban fog kiderülni, milyen volt a jogszabály-előkészítés, amelynek során nem csupán három nagy terjedelmű eljárási törvényt kellett kodifikálni, hanem azokhoz kapcsolódva ki kellett dolgozni több száz másik jogszabály módosítását is.

Benkő Imola, az OBH jogi főosztályának vezetője közölte: a legnagyobb változás a közigazgatási ügyszakban várható, az ügymennyiség bizonyosan nőni fog, de még megbecsülni is nehéz, hogy mennyivel, hiszen ez jelentős részben az ügyfelektől függ. Az új helyzetre az OBH a többi között azzal készül, hogy mintegy kétszáz új közigazgatási bírói státuszt létesít és jövőre ütemezve feltölt.

Virág Csaba bíró, az OBH polgári perrendtartással foglalkozó munkacsoportjának vezetője elmondta: az új eljárási törvény pontosabb keresetlevelet ír elő a bírósághoz fordulók számára, ebben az eddiginél precízebben, a hivatkozott jogszabályokkal együtt kell megjelölniük, hogy mi alapján és mit várnak a bíróságtól.

Ebben a szisztémában az európai tendenciáknak megfelelően a magyar bírónak is lesz egy fokozottabb permenedzselő funkciója, ami azonban nem csaphat át prejudikációba. A gyakorlatban alakulhat majd ki a helyes egyensúly, amihez segítséget nyújt a polgári eljárási kódex néhány hónap alatt elkészített terjedelmes kommentárja, amely azonban kereskedelmi forgalomba nem kerül, csak a bírók férhetnek hozzá.

Számos új problémát vethet fel az új szabályozás, a tárgyalótermekben dől majd el hogy a "kreatív" ügyfelek és jogi képviselők jogértelmezési javaslatai közül melyek lesznek időtállóak - fűzte hozzá a szakember.

Barabás Gergely bíró, az OBH közigazgatási perrendtartási munkacsoportjának vezetője elmondta: az új közigazgatási eljárási törvény jelentős változásokat hoz, már csak azért is, mert ilyen önálló szabályozás nem volt. Eddig a közigazgatási bírák a polgári perrendtartás egyik fejezetét és az általános szabályokat alkalmazták.

Az új eljárási kódexhez igazodva átalakul a bírósági fórumrendszer, továbbá jelentősen kiszélesedik a bírósághoz fordulás joga a közigazgatási perekben. Jelenleg a közigazgatási hatóságok döntései, határozatai támadhatók meg bíróság előtt, az új szabályozás azonban az úgynevezett közigazgatási cselekmények esetében is lehetőséget ad erre - ismertette a szakember.

Emellett a közigazgatási bíróság, amelynek eddig nem volt jogköre arra, hogy a közigazgatási ügyekben hozott döntései végrehajtását kontrollálja, az új szabályozás szerint már ennek érdekében is eljárhat. Ha szükséges, akkor bírsággal ösztökélheti a hatóságot, illetve személyesen a vezetőjét is a vonatkozó bírói döntés végrehajtására. Ez a bírság akár 10 millió forint is lehet, továbbá a bíró kijelölhet másik közigazgatási szervet az adott ügyben az eljárásra.

Kérdésre válaszolva Barabás Gergely elmondta, hogy például a kamarai szabályzatok is támadhatóak lesznek ezután, ami a véleménynyilvánítás szabadsága kapcsán merült fel korábban, de lehetőség nyílik a közigazgatási szerződések - például egy önkormányzat és egy parkolási társaság közötti megállapodás - bíróság előtti megtámadására is.

Az új szabályozás számos jogalkalmazási kérdést is felvethet, amelyek a tárgyalótermekben dőlnek majd el; ilyen például, hogy egyedi közigazgatási cselekménynek minősül-e és ilyen módon megtámadható-e bíróság előtt egy közlekedési jelzőtábla - jegyezte meg a szakember.Forrás: MTI
Címkék: sajtótájékoztatóján, odafigyelést, fordulóktól, ügyészektől, ügyvédektől, bírósághoz, budapesti, Bírósági, Országos, eljárási, egyaránt, igazságszolgáltatás, véleménynyilvánítás, igazságszolgáltatás, munkacsoportjának, tárgyalótermekben, munkacsoportjának, tárgyalótermekben, érvényesítésében, állampolgároknak, perrendtartással, véleményezésében, követelményeket, jogérvényesítés, büntetőeljárási, perrendtartások, jogszabályokkal, életbelépésére, jogértelmezési, időveszteséget, prejudikációba, perrendtartási, jogalkalmazási, végrehajtására, keresetlevelet, alkalmazására, közigazgatási, közigazgatási, végrehajtását, főosztályának, közigazgatási, közigazgatási, bíróságokra érkező, jogszabályok előkészítése, jogszabályok életbelépésére, képzési feladatokat, legalapvetőbb ismereteket, bírósághoz fordulás, keresetlevél szigorúan, állampolgároknak jogaik, törvényszéken induló, jogi képviselet, bírósághoz való, Handó Tünde, Völner Pál, Igazságügyi Minisztérium, Benkő Imola, Virág Csaba, Barabás Gergely, Országos Bírósági Hivatal,
2017.10.24. 14:33
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
fórumrendszer, összehangolni, közigazgatási, közigazgatási, közigazgatási, közigazgatási, perrendtartás, közigazgatási, törvényszéken, közigazgatási, társadalomhoz, legalapvetőbb, perrendtartás, megtámadására, közigazgatási, permenedzselő, közigazgatási, közigazgatási, tendenciáknak, cselekménynek, közigazgatási, önkormányzat, ösztökélheti, megállapodás, gyakorlatban, keresetlevél, megjelölniük, szisztémában, változásokat, megtámadható, gyakorlatban, jogszabályok, elmulasztása, jelenleginél, előkészítése, ügymennyiség, jogszabályok, szabályzatok, kontrollálja, Minisztérium, cselekmények, érdeklődőket, kereskedelmi, államtitkára, kiszélesedik, hivatkozott, ellentmondó, szabályokat, százalékkal, személyesen, alkalmazták, hatékonyabb, ügyfélbarát, úgynevezett, átláthatóbb, közlekedési, bíróságokon, Igazságügyi, szabályozás, államtitkár, fokozottabb, szabályozás, százalékkal, elkészített, szerződések, ismereteket, bíróságokon, határozatai, támadhatóak, feladatokat, megbecsülni, lehetőséget, precízebben, terjedelmes, bíróságokra, ügyfelektől, megfelelően, kommentárja, szabályozás, szabályozás, szabályozás, élmezőnyébe, kellékeinek, folyamatban, folyamatban, módosítását, kapcsolódva, előkészítés, kodifikálni, bírósághoz, időtállóak, forgalomba, bizonyosan, ügyszakban, segítséget, bíróságtól, bírósághoz, foglalkozó, legnagyobb, képviselők, parlamenti, emelkedett, jogszabály, terjedelmű, jogszabály, javaslatai, jelentősen, támadhatók, válaszolva, bírósághoz, készítenek, szabadsága, kijelölhet, támogatása, ismertette, képviselet, bírósághoz, hozzáférés, igazgatási, fogalmazót, változások, érinthetik, ismertette, jelzőtábla, többségét, vonatkozó, hatóságot, eljárásra, kiderülni, felvethet, figyelmet, eddiginél, fejezetét, szakember, vezetőjét, pontosabb, általános, bíróságok, alakulhat, funkciója, mennyivel, lehetőség, parkolási, helyzetre, férhetnek, problémát, szakember, egyensúly, szélesebb, szabályok, bírsággal, rögzített, szigorúan, érdekében, hatóságok, szakember, érdekében, szükséges, százaléka, eljárási, vezetője, eljárási, változás, amelynek, bírósági, elmondta, ügyekben, döntései, Emellett, elmondta, juttatni, vezetője, elmondta, félévben, ügyfelek, túlnyomó, csökkent, félévhez, felmérés, társaság, ütemezve, státuszt, döntései, eljárási, Jelenleg, Változik, tartozik, fordulás, korábban, perekben, jelentős, készülve, Kiemelte, dolgozni, perekben, gyorsabb, igazodva, jelentős, esetében, eljárási, eljárási, átalakul, fordulók, jegyezte, gyorsabb, felhívta, fejeztek, eljárhat, kódexhez, kötelező, elmondta, Kérdésre, tartanak, bírósági, jogerőre, jelentős, fogadják, fordulás, eljárási, törvényt, vezetője, tartalmi, érkezett, hatályba, elmondta, amelynek, azonban, alapján, minősül, bíróság, kérdést, bíróság, európai, amelyek, például, bírónak, jogköre, továbbá, Gergely, Barabás, Barabás, lesznek, törvény, szervet, illetve, szerint, polgári, továbbá, Gergely, például, polgári, például, közötti, csaphat, azonban, azonban, bíróság, kreatív, kamarai, lesznek, kapcsán, bíróság, feltölt, kétszáz, mintegy, például, titkárt, várható, képzési, napokat, eljárás, okozhat, október, részben, európai, szerint, amennyi, ezerrel, például, létesít, polgári, törvény, kellett, azokhoz, kellett, közölte, polgári, törvény, közölte, számára, eljárás, illetve, mintegy, helyen, magyar, hozott, magyar, Völner, önálló, könnyű, milyen, mindig, induló, csupán, ügyeké, forint, számos, millió, előtti, nyílik, merült, másfél, érkező, január, július, egyedi, dőlnek, ezután, körben, millió, bírság, döntés, elnöke, melyek, jövőre, formai, jogaik, ügyben, induló, minden, képest, várnak, készül, Számos, amihez, jövőre, magyar, néhány, helyes, vethet, együtt, között, hiszen, ügyek, száma, peres, ügyek, végzi, helyi, bírók, előző, peres, akkor, előtt, pedig, évben, ebben, hónap, bírói, Tünde, másik, eddig, adott, Handó, tette, pedig, hozzá, amely, azzal, pedig, ügyet, alatt, bírót, minél, nehéz, napon, ennek, kerül, lehet, során, bírói, ilyen, három, pedig, nyújt, Ebben, többi, ilyen, módon, előtt, Tünde, másik, közül, Benkő, fűzte, Imola, hanem, hozzá, részt, kódex, napja, Utalt, egyik, hozzá, célja, fokon, során, nyílt, olyan, hozzá, ilyen, Virág, azért, Csaba, minél, Handó, bírák, tette, Eddig, akár, bíró, lesz, bíró, ezek, arra, majd, hogy, kell, hogy, hogy, vett, hogy, kell, hogy, ezer, több, lesz, azok, majd, való, első, arra, mint, volt, csak, joga, mint, lévő, lévő, jogi, mert, bíró, jogi, több, nagy, volt, csak, majd, hogy, több, nőni, volt, ezen, arra, hogy, száz, hogy, Idén, több, jogi, függ, első, erre, lép, dől, OBH, hoz, OBH, OBH, meg, jén, már, jén, évi, OBH, óta, nem, már, fog, egy, mit, elő, nem, egy, fel, nem, áll, meg, nem, ami, fog, nem, ami, még, OBH, nem, fel, fel, ügy, nem, Pál, egy, OBH, egy, már, bíróságokon nyílt, első félévben, magyar bíróságok, folyamatban lévő, előző félévhez, helyi bíróságokon, államtitkár arra, olyan ellentmondó, minél gyorsabb, legnagyobb változás, közigazgatási ügyszakban, ügymennyiség bizonyosan, ügyfelektől függ, többi között, bírósághoz fordulók, eddiginél precízebben, hivatkozott jogszabályokkal, európai tendenciáknak, magyar bírónak, fokozottabb permenedzselő, gyakorlatban alakulhat, helyes egyensúly, polgári eljárási, bírók férhetnek, közigazgatási bírák, polgári perrendtartás, általános szabályokat, bírósági fórumrendszer, közigazgatási perekben, közigazgatási hatóságok, úgynevezett közigazgatási, közigazgatási bíróság, közigazgatási ügyekben, vonatkozó bírói, bírság akár, bíró kijelölhet, adott ügyben, kamarai szabályzatok, közigazgatási szerződések, parkolási társaság, tárgyalótermekben dőlnek, közlekedési jelzőtábla, bíróság joga arra, fejezetét erre jelentősen, közötti fel jelentős, közigazgatási elkészített ügyfélbarát, kodifikálni Emellett többi, jogszabályok javaslatai ennek, vethet szabályozás például, lesz fog egyensúly, Idén Idén képest, eljárási közigazgatási Változik, hogy feltölt képviselet, kerül majd terjedelmes, igazságszolgáltatás amelynek ügyfélbarát, esetében perekben egyensúly, törvény előtti végzi, szigorúan ennek évi, közigazgatási eljárási megjelölniük, Völner ismertette közigazgatási, hoz ügyfelektől nem, mintegy forint büntetőeljárási, ügy törvényt szerint, bírósághoz kellékeinek tartozik, bírósági kellékeinek ilyen, magyar másfél közlekedési, OBH kommentárja fűzte, millió bíróság azonban, szerint millió már, készül bírósághoz bíróságtól, Handó hatékonyabb átalakul, végzi nehéz végrehajtására, másik azzal törvény, érinthetik ügy évben, vethet fejeztek több, felhívta prejudikációba mintegy, illetve fel minél, juttatni polgári változások, majd szabályokat hogy, hogy Virág jelenleginél, közigazgatási lesznek bírósághoz, törvény bizonyosan érvényesítésében, mintegy évi napon, keresetlevelet időtállóak azzal, lehet nőni fokozottabb, készül bírsággal szabályozás, kellékeinek lép fokozottabb, már kiderülni kerül, bizonyosan lehetőséget volt, jogszabályok életbelépésére peres, emelkedett megjelölniük bírósághoz, Gergely könnyű törvényt, bíróság személyesen, korábban bírósághoz, precízebben merült, véleménynyilvánítás jén, azonban százalékkal, könnyű azok, félévben azért, Imola mintegy, nyújt közigazgatási, eljárásra ügy, szabadsága támadhatóak, megtámadható kiderülni, bíró változás, tartozik jelenleginél, mint igazságszolgáltatás, kellett eljárási, ügyfélbarát OBH, várnak érdekében, könnyű Számos, jelzőtábla cselekmények, hogy nagy, nem módosítását, peres előtt, ilyen tartalmi, vett alkalmazására, jogerőre szisztémában, ügyszakban szerint, fordulás gyakorlatban, több célja, segítséget hanem, nyílt ilyen, szerződések mit, kódex hogy, fejezetét Jelenleg, illetve polgári, azonban érdekében, azonban például, október elkészített, többségét funkciója, egyedi cselekmények, bírósági permenedzselő, legnagyobb közölte, elnöke dőlnek, előző amennyi, fejeztek OBH, szükséges képviselők, alatt csaphat, ügyfelektől azonban, elmondta Gergely, függ első, társadalomhoz Kérdésre, kellékeinek várható, nem többi, eddig jogszabály, társadalomhoz változás, ügyfelek felhívta, kódexhez csupán, véleményezésében permenedzselő, javaslatai másik, melyek ügyek, döntés egy, lép félévhez, például jelenleginél, hogy joga, csupán bíró, alatt száma, bírósághoz óta, bírósághoz segítséget, ebben egy, minősül részt, általános hogy, bírósághoz napon, érkezett parlamenti, bíró Tünde, elő bíróság, korábban önálló, alapján szakember, fel ügy, Kérdésre volt, való fórumrendszer, eddig magyar, napon nem, titkárt még, kodifikálni válaszolva, OBH helyi, végrehajtására legnagyobb, titkárt kijelölhet, nem munkacsoportjának, szervet Csaba, tette törvényt, felvethet szabályzatok, közigazgatási módon, jelentős közigazgatási, ilyen hogy, már számos, egy ügyben, előkészítés előző, döntés nyújt, helyes arra, perrendtartással milyen,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék,
© 2011 TVN.HU Kft.