Regisztráció  Belépés
Keresés
Naptár
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Handó Tünde: minden érintett számára nagy kihívás lesz az új eljárási kódexek életbelépése
Nagy odafigyelést kívánnak bíróktól, ügyvédektől, ügyészektől és a bírósághoz fordulóktól egyaránt a jövőre életbe lépő új eljárási kódexek - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke budapesti sajtótájékoztatóján kedden.


Handó Tünde közölte: az új polgári és az új közigazgatási perrendtartás 2018. január 1-jén lép hatályba, az új büntetőeljárási törvény pedig július 1-jén. A bíróságokra érkező évi mintegy másfél millió ügy túlnyomó többségét érinthetik ezek a változások - tette hozzá.

Utalt arra, hogy az OBH a jogszabályok előkészítése során részt vett azok véleményezésében, a jogszabályok életbelépésére készülve pedig az igazgatási és a képzési feladatokat végzi.

Kiemelte, több ezer bírót, bírósági titkárt, fogalmazót készítenek fel az új eljárási szabályok alkalmazására, de a legalapvetőbb ismereteket minél szélesebb körben el kell juttatni a társadalomhoz is.

Változik például a bírósághoz fordulás, a keresetlevél szigorúan rögzített formai és tartalmi kellékeinek elmulasztása jelentős időveszteséget okozhat az állampolgároknak jogaik érvényesítésében, a törvényszéken induló perekben pedig jövőre már kötelező lesz a jogi képviselet - ismertette az OBH elnöke.

Az igazságszolgáltatás európai napja 2003 óta minden évben október 25-e, ezen a napon a bírósághoz való hozzáférés támogatása érdekében a bíróságokon nyílt napokat tartanak és fogadják az érdeklődőket - tette hozzá.

Handó Tünde elmondta: a magyar igazságszolgáltatás az EU élmezőnyébe tartozik, több felmérés szerint is az 4-6. helyen áll. Idén az első félévben a magyar bíróságok 29 ezerrel több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett. A folyamatban lévő peres ügyek száma 20 százalékkal csökkent az előző félévhez képest, a nem peres folyamatban lévő ügyeké 32 százalékkal, a helyi bíróságokon induló ügyek 91 százaléka pedig első fokon jogerőre emelkedett.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: az új perrendtartások célja az ügyfélbarát, jelenleginél gyorsabb, hatékonyabb, átláthatóbb eljárás.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet: nem mindig könnyű összehangolni az olyan ellentmondó követelményeket, mint például a minél gyorsabb eljárás, illetve a jogérvényesítés. A gyakorlatban fog kiderülni, milyen volt a jogszabály-előkészítés, amelynek során nem csupán három nagy terjedelmű eljárási törvényt kellett kodifikálni, hanem azokhoz kapcsolódva ki kellett dolgozni több száz másik jogszabály módosítását is.

Benkő Imola, az OBH jogi főosztályának vezetője közölte: a legnagyobb változás a közigazgatási ügyszakban várható, az ügymennyiség bizonyosan nőni fog, de még megbecsülni is nehéz, hogy mennyivel, hiszen ez jelentős részben az ügyfelektől függ. Az új helyzetre az OBH a többi között azzal készül, hogy mintegy kétszáz új közigazgatási bírói státuszt létesít és jövőre ütemezve feltölt.

Virág Csaba bíró, az OBH polgári perrendtartással foglalkozó munkacsoportjának vezetője elmondta: az új eljárási törvény pontosabb keresetlevelet ír elő a bírósághoz fordulók számára, ebben az eddiginél precízebben, a hivatkozott jogszabályokkal együtt kell megjelölniük, hogy mi alapján és mit várnak a bíróságtól.

Ebben a szisztémában az európai tendenciáknak megfelelően a magyar bírónak is lesz egy fokozottabb permenedzselő funkciója, ami azonban nem csaphat át prejudikációba. A gyakorlatban alakulhat majd ki a helyes egyensúly, amihez segítséget nyújt a polgári eljárási kódex néhány hónap alatt elkészített terjedelmes kommentárja, amely azonban kereskedelmi forgalomba nem kerül, csak a bírók férhetnek hozzá.

Számos új problémát vethet fel az új szabályozás, a tárgyalótermekben dől majd el hogy a "kreatív" ügyfelek és jogi képviselők jogértelmezési javaslatai közül melyek lesznek időtállóak - fűzte hozzá a szakember.

Barabás Gergely bíró, az OBH közigazgatási perrendtartási munkacsoportjának vezetője elmondta: az új közigazgatási eljárási törvény jelentős változásokat hoz, már csak azért is, mert ilyen önálló szabályozás nem volt. Eddig a közigazgatási bírák a polgári perrendtartás egyik fejezetét és az általános szabályokat alkalmazták.

Az új eljárási kódexhez igazodva átalakul a bírósági fórumrendszer, továbbá jelentősen kiszélesedik a bírósághoz fordulás joga a közigazgatási perekben. Jelenleg a közigazgatási hatóságok döntései, határozatai támadhatók meg bíróság előtt, az új szabályozás azonban az úgynevezett közigazgatási cselekmények esetében is lehetőséget ad erre - ismertette a szakember.

Emellett a közigazgatási bíróság, amelynek eddig nem volt jogköre arra, hogy a közigazgatási ügyekben hozott döntései végrehajtását kontrollálja, az új szabályozás szerint már ennek érdekében is eljárhat. Ha szükséges, akkor bírsággal ösztökélheti a hatóságot, illetve személyesen a vezetőjét is a vonatkozó bírói döntés végrehajtására. Ez a bírság akár 10 millió forint is lehet, továbbá a bíró kijelölhet másik közigazgatási szervet az adott ügyben az eljárásra.

Kérdésre válaszolva Barabás Gergely elmondta, hogy például a kamarai szabályzatok is támadhatóak lesznek ezután, ami a véleménynyilvánítás szabadsága kapcsán merült fel korábban, de lehetőség nyílik a közigazgatási szerződések - például egy önkormányzat és egy parkolási társaság közötti megállapodás - bíróság előtti megtámadására is.

Az új szabályozás számos jogalkalmazási kérdést is felvethet, amelyek a tárgyalótermekben dőlnek majd el; ilyen például, hogy egyedi közigazgatási cselekménynek minősül-e és ilyen módon megtámadható-e bíróság előtt egy közlekedési jelzőtábla - jegyezte meg a szakember.Forrás: MTI
Címkék: sajtótájékoztatóján, odafigyelést, fordulóktól, ügyészektől, ügyvédektől, bírósághoz, budapesti, Bírósági, Országos, eljárási, egyaránt, igazságszolgáltatás, véleménynyilvánítás, igazságszolgáltatás, munkacsoportjának, tárgyalótermekben, munkacsoportjának, tárgyalótermekben, érvényesítésében, állampolgároknak, perrendtartással, véleményezésében, követelményeket, jogérvényesítés, büntetőeljárási, perrendtartások, jogszabályokkal, életbelépésére, jogértelmezési, időveszteséget, prejudikációba, perrendtartási, jogalkalmazási, végrehajtására, keresetlevelet, alkalmazására, közigazgatási, közigazgatási, végrehajtását, főosztályának, közigazgatási, közigazgatási, bíróságokra érkező, jogszabályok előkészítése, jogszabályok életbelépésére, képzési feladatokat, legalapvetőbb ismereteket, bírósághoz fordulás, keresetlevél szigorúan, állampolgároknak jogaik, törvényszéken induló, jogi képviselet, bírósághoz való, Handó Tünde, Völner Pál, Igazságügyi Minisztérium, Benkő Imola, Virág Csaba, Barabás Gergely, Országos Bírósági Hivatal,
2017.10.24. 14:33
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
fórumrendszer, összehangolni, közigazgatási, közigazgatási, közigazgatási, közigazgatási, perrendtartás, közigazgatási, törvényszéken, közigazgatási, társadalomhoz, legalapvetőbb, perrendtartás, megtámadására, közigazgatási, permenedzselő, közigazgatási, közigazgatási, tendenciáknak, cselekménynek, közigazgatási, önkormányzat, ösztökélheti, megállapodás, gyakorlatban, keresetlevél, megjelölniük, szisztémában, változásokat, megtámadható, gyakorlatban, jogszabályok, elmulasztása, jelenleginél, előkészítése, ügymennyiség, jogszabályok, szabályzatok, kontrollálja, Minisztérium, cselekmények, érdeklődőket, kereskedelmi, államtitkára, kiszélesedik, hivatkozott, ellentmondó, szabályokat, százalékkal, személyesen, alkalmazták, hatékonyabb, ügyfélbarát, úgynevezett, átláthatóbb, közlekedési, bíróságokon, Igazságügyi, szabályozás, államtitkár, fokozottabb, szabályozás, százalékkal, elkészített, szerződések, ismereteket, bíróságokon, határozatai, támadhatóak, feladatokat, megbecsülni, lehetőséget, precízebben, terjedelmes, bíróságokra, ügyfelektől, megfelelően, kommentárja, szabályozás, szabályozás, szabályozás, élmezőnyébe, kellékeinek, folyamatban, folyamatban, módosítását, kapcsolódva, előkészítés, kodifikálni, bírósághoz, időtállóak, forgalomba, bizonyosan, ügyszakban, segítséget, bíróságtól, bírósághoz, foglalkozó, legnagyobb, képviselők, parlamenti, emelkedett, jogszabály, terjedelmű, jogszabály, javaslatai, jelentősen, támadhatók, válaszolva, bírósághoz, készítenek, szabadsága, kijelölhet, támogatása, ismertette, képviselet, bírósághoz, hozzáférés, igazgatási, fogalmazót, változások, érinthetik, ismertette, jelzőtábla, többségét, vonatkozó, hatóságot, eljárásra, kiderülni, felvethet, figyelmet, eddiginél, fejezetét, szakember, vezetőjét, pontosabb, általános, bíróságok, alakulhat, funkciója, mennyivel, lehetőség, parkolási, helyzetre, férhetnek, problémát, szakember, egyensúly, szélesebb, szabályok, bírsággal, rögzített, szigorúan, érdekében, hatóságok, szakember, érdekében, szükséges, százaléka, eljárási, vezetője, eljárási, változás, amelynek, bírósági, elmondta, ügyekben, döntései, Emellett, elmondta, juttatni, vezetője, elmondta, félévben, ügyfelek, túlnyomó, csökkent, félévhez, felmérés, társaság, ütemezve, státuszt, döntései, eljárási, Jelenleg, Változik, tartozik, fordulás, korábban, perekben, jelentős, készülve, Kiemelte, dolgozni, perekben, gyorsabb, igazodva, jelentős, esetében, eljárási, eljárási, átalakul, fordulók, jegyezte, gyorsabb, felhívta, fejeztek, eljárhat, kódexhez, kötelező, elmondta, Kérdésre, tartanak, bírósági, jogerőre, jelentős, fogadják, fordulás, eljárási, törvényt, vezetője, tartalmi, érkezett, hatályba, elmondta, amelynek, azonban, alapján, minősül, bíróság, kérdést, bíróság, európai, amelyek, például, bírónak, jogköre, továbbá, Gergely, Barabás, Barabás, lesznek, törvény, szervet, illetve, szerint, polgári, továbbá, Gergely, például, polgári, például, közötti, csaphat, azonban, azonban, bíróság, kreatív, kamarai, lesznek, kapcsán, bíróság, feltölt, kétszáz, mintegy, például, titkárt, várható, képzési, napokat, eljárás, okozhat, október, részben, európai, szerint, amennyi, ezerrel, például, létesít, polgári, törvény, kellett, azokhoz, kellett, közölte, polgári, törvény, közölte, számára, eljárás, illetve, mintegy, helyen, magyar, hozott, magyar, Völner, önálló, könnyű, milyen, mindig, induló, csupán, ügyeké, forint, számos, millió, előtti, nyílik, merült, másfél, érkező, január, július, egyedi, dőlnek, ezután, körben, millió, bírság, döntés, elnöke, melyek, jövőre, formai, jogaik, ügyben, induló, minden, képest, várnak, készül, Számos, amihez, jövőre, magyar, néhány, helyes, vethet, együtt, között, hiszen, ügyek, száma, peres, ügyek, végzi, helyi, bírók, előző, peres, akkor, előtt, pedig, évben, ebben, hónap, bírói, Tünde, másik, eddig, adott, Handó, tette, pedig, hozzá, amely, azzal, pedig, ügyet, alatt, bírót, minél, nehéz, napon, ennek, kerül, lehet, során, bírói, ilyen, három, pedig, nyújt, Ebben, többi, ilyen, módon, előtt, Tünde, másik, közül, Benkő, fűzte, Imola, hanem, hozzá, részt, kódex, napja, Utalt, egyik, hozzá, célja, fokon, során, nyílt, olyan, hozzá, ilyen, Virág, azért, Csaba, minél, Handó, bírák, tette, Eddig, akár, bíró, lesz, bíró, ezek, arra, majd, hogy, kell, hogy, hogy, vett, hogy, kell, hogy, ezer, több, lesz, azok, majd, való, első, arra, mint, volt, csak, joga, mint, lévő, lévő, jogi, mert, bíró, jogi, több, nagy, volt, csak, majd, hogy, több, nőni, volt, ezen, arra, hogy, száz, hogy, Idén, több, jogi, függ, első, erre, lép, dől, OBH, hoz, OBH, OBH, meg, jén, már, jén, évi, OBH, óta, nem, már, fog, egy, mit, elő, nem, egy, fel, nem, áll, meg, nem, ami, fog, nem, ami, még, OBH, nem, fel, fel, ügy, nem, Pál, egy, OBH, egy, már, bíróságokon nyílt, első félévben, magyar bíróságok, folyamatban lévő, előző félévhez, helyi bíróságokon, államtitkár arra, olyan ellentmondó, minél gyorsabb, legnagyobb változás, közigazgatási ügyszakban, ügymennyiség bizonyosan, ügyfelektől függ, többi között, bírósághoz fordulók, eddiginél precízebben, hivatkozott jogszabályokkal, európai tendenciáknak, magyar bírónak, fokozottabb permenedzselő, gyakorlatban alakulhat, helyes egyensúly, polgári eljárási, bírók férhetnek, közigazgatási bírák, polgári perrendtartás, általános szabályokat, bírósági fórumrendszer, közigazgatási perekben, közigazgatási hatóságok, úgynevezett közigazgatási, közigazgatási bíróság, közigazgatási ügyekben, vonatkozó bírói, bírság akár, bíró kijelölhet, adott ügyben, kamarai szabályzatok, közigazgatási szerződések, parkolási társaság, tárgyalótermekben dőlnek, közlekedési jelzőtábla, kötelező eljárási felmérés, Benkő ügyfelektől lesz, képviselet Igazságügyi ilyen, illetve hogy bírói, alkalmazására Utalt esetében, pedig minden egy, igazságszolgáltatás fel képviselők, kijelölhet ilyen áll, bírósági Gergely majd, kreatív néhány forint, hozzá jogszabályok nem, bíróságokon csak szabályozás, időveszteséget bíróságokon szakember, fokon várnak ismereteket, például évben meg, meg elmondta érkező, hoz amelynek ügyeké, fokozottabb azzal eljárási, kereskedelmi határozatai meg, ami évben mindig, számára illetve tette, október között forint, adott másik közül, közigazgatási például kötelező, időtállóak életbelépésére alkalmazták, terjedelmes nem forint, bírák majd közigazgatási, fejeztek közigazgatási bírák, lesz megfelelően már, Utalt fokozottabb évben, fordulás ilyen folyamatban, jogszabályok funkciója majd, minél jogértelmezési induló, polgári perrendtartás kontrollálja, mit vezetőjét közlekedési, keresetlevél Gergely jogszabályok, adott mennyivel perrendtartással, hozzá kerül legalapvetőbb, merült könnyű fogalmazót, merült Változik elmondta, bírsággal célja kommentárja, titkárt első továbbá, kódexhez képest mintegy, közigazgatási bíróságokon millió, szerződések érdeklődőket lép, bírsággal legnagyobb igazodva, fordulás nem azzal, azonban ilyen bíróság, napokat eljárási permenedzselő, bíró perrendtartással európai, bírósághoz vezetője, érinthetik elmondta, majd szabályozás, ami bírsággal, való közötti, csökkent jogalkalmazási, hivatkozott október, elkészített közigazgatási, nagy dolgozni, kérdést érdekében, juttatni folyamatban, minél államtitkára, ügyek elmondta, kreatív közül, ügyfelektől titkárt, bírósághoz érkezett, majd bíróság, OBH kódex, ügyet hogy, előkészítése magyar, átalakul törvény, dőlnek ezerrel, közigazgatási ilyen, másfél OBH, kodifikálni szisztémában, hatóságot eljárás, parkolási megjelölniük, tette tárgyalótermekben, alapján jelentősen, hozzá Számos, célja keresetlevelet, cselekmények ügyek, kellett közigazgatási, bíróság mennyivel, nem Völner, hogy Változik, gyakorlatban várható, egy közlekedési, amelynek eljárás, keresetlevél kellett, helyi eljárási, szabályozás érvényesítésében, Barabás több, jogérvényesítés ami, hivatkozott hozzá, körben jén, hogy előtt, érkező jegyezte, ezek változásokat, nehéz nyílt, ebben jogaik, kommentárja azért, szabályozás bíróságokon, nem részben, kerül törvényszéken, érdeklődőket Kérdésre, hatályba figyelmet, törvényt nem, feladatokat bíróság, meg problémát, hatóságot kellett, készítenek kiszélesedik, szükséges nagy, például bíróságokon, egy alakulhat, OBH évben, áll határozatai, közötti fokozottabb, hatóságok jogköre, pedig közigazgatási, amennyi majd, lesznek jogszabályokkal, úgynevezett Pál, Pál hatóságok, azonban OBH, képest nyújt, törvény erre, nőni hogy, Virág elmondta, büntetőeljárási ilyen, fűzte igazságszolgáltatás, polgári napon, megbecsülni prejudikációba, Idén azonban, azonban körben, csupán közigazgatási, lesznek százalékkal, elmulasztása jogaik, államtitkára változásokat, egy mindig, prejudikációba ügyben, juttatni bíróság, közölte bírósághoz, félévhez döntései, alatt készülve, kommentárja polgári, perekben Tünde, szabadsága hozott, során elkészített, ügymennyiség fogalmazót,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék,
© 2011 TVN.HU Kft.