Regisztráció  Belépés
Keresés
Naptár
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Évértékelő - Reményteli várakozással tekint 2018-ra Macedónia
Markovics Annamária, az MTI tudósítója írja:
Évekig tartó belpolitikai válság, majd hónapokig tartó patthelyzet és bizonytalanság után 2017-ben létrejött egy olyan macedón kormány, amely a várakozások szerint meg tudja oldani az ország diplomáciai gondjait, valamint a szomszédos országokkal fennálló vitás kérdéseket, és felgyorsíthatja Macedónia euroatlanti integrációját.


Macedóniában 2016 decemberében tartottak előrehozott parlamenti választást, amelynek célja a belpolitikai válság rendezése volt. A voksolást ugyan a Nikola Gruevszki miniszterelnök vezette jobboldal nyerte meg, ám nem tudta maga mellé állítani korábbi kisebbségi albán koalíciós partnereit, így nem tudott kormányt alakítani. Mivel az államfő nem akarta megadni a kormányalakítás jogát a második helyen végzett szociáldemokratáknak, hónapokig tartó bizonytalanság lett úrrá a balkáni országon.

A feszültség érzékelhető volt és április 27-én tetőzött, amikor a parlament albán kisebbségi házelnököt választott meg. Még aznap este jobboldali tüntetők törtek be az országházba, és székekkel dobálták meg a képviselőket, a verekedésben pedig több politikus is megsérült. A jobboldal azt sérelmezte, hogy a szociáldemokraták egyezségre jutottak az albán kisebbségi pártokkal, ám Nikola Gruevszki támogatói szerint a megegyezés veszélyeztette Macedónia függetlenségét és egységét, mert szélesebb jogköröket biztosít az országban élő albánoknak.

A további erőszak megelőzése érdekében, illetve nemzetközi nyomásra végül Gjorge Ivanov államfő május közepén kormányalakítással bízta meg a szociáldemokratákat, a Zoran Zaev vezette kabinetet pedig május 31-én meg is szavazta a parlament.

Az új kormány a szomszédos országokkal fennálló vitás kérdések rendezését és az euroatlanti integráció felgyorsítását ígérte. Ennek érdekében először Bulgáriával kötött megállapodást a jószomszédi viszonyról, amely az évtizedek óta fennálló vitákat hivatott áthidalni. Macedóniát és Bulgáriát ugyanis szoros történelmi, vallási és nyelvi kapcsolat köti egymáshoz, de éppen ezek azok a témakörök, amelyek súrlódásokat okoztak az elmúlt évtizedek során. Bulgária például nem ismeri el önálló nyelvként a macedónt, hanem bolgár nyelvjárásnak tekinti, és a közös történelmi eseményekben szerepet vállalók nemzetiségéről is vita folyik.

Ennél is komolyabb feladatra vállalkozott Zoran Zaev kormánya, amikor a Görögországgal fennálló névvita rendezését tűzte ki célul. Szkopje és Athén között évtizedek óta vita folyik Macedónia nevéről. Az ország 1991-ben vált függetlenné Jugoszláviától, ám Görögország már akkor kifogásolta, hogy ezentúl a Macedón Köztársaság nevet kívánja viselni. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélték, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő, ezt megelőzendő tiltakoztak a hasonló névválasztás ellen. Az ország így a nemzetközi dokumentumokban a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viseli, az alkotmányában is meghatározott nevében azonban nem szerepel a Jugoszláviára történő utalás. A névvita miatt Macedónia európai uniós és NATO-integrációja is késlekedik, Görögország ugyanis addig nem hajlandó zöld jelzést adni északi szomszédja számára, amíg az nem mond le a Macedónia névről.

Zoran Zaev már néhány nappal miniszterelnöki eskütétele után jelezte: hajlandó akár országa nevének megváltoztatására is annak érdekében, hogy felgyorsuljon az euroatlanti integráció. Többféle névjavaslatot vizsgáltak meg a szakértők, és most úgy tűnik, Macedónia akár már idén Új-Macedóniára változtathatja a nevét, és megkezdheti az uniós és NATO-csatlakozási tárgyalásokat, hiszen ez az elnevezés a híresztelések szerint Athénnak is megfelel.

Macedónia 2005 óta uniós tagjelölt, a NATO pedig 2008-ban hívta volna meg tagjai közé az országot.

A belpolitikai csatározások végére is pont kerülhet. A jobboldali Nikola Gruevszki októberben még azt mondta, az önkormányzati választások rámutathatnak arra, mégsem akkora a kormány támogatottsága, mint amit Zoran Zaev állít, ha pedig az önkormányzatok többségében a jobboldal győz, akkor megérett az idő a parlamenti választásokra is. Ám a korábban az országot tíz éven át vezető Gruevszkinek csalódnia kellett, az önkormányzatok elsöprő többségében szociáldemokrata győzelem született, a jobboldal szinte teljesen visszaszorult. A kudarc után Nikola Gruevszki bejelentette, vállalnia kell a felelősséget a történtekért, ezért lemond a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) elnöki posztjáról. A politikus 14 éven át vezette a VMRO-DPMNE-t.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a jobboldali párt új vezetése milyen célokat kíván megvalósítani, és igyekszik-e majd barátibb hangot megütni a kormánnyal, mint a korábbi vezetés, ám az most biztosnak látszik, hogy az ország 2018-as éve a belpolitika szempontjából a korábbi esztendőknél nyugodtabban telik majd, míg a külpolitika terén mozgalmas évre számíthatnak a macedónok.Forrás: MTI
Címkék: felgyorsíthatja, bizonytalanság, integrációját, belpolitikai, diplomáciai, országokkal, euroatlanti, patthelyzet, várakozások, szomszédos, kérdéseket, szociáldemokratáknak, szociáldemokratákat, kormányalakítással, megváltoztatására, szociáldemokraták, szociáldemokrata, miniszterelnöki, dokumentumokban, kormányalakítás, veszélyeztette, függetlenségét, önkormányzatok, változtathatja, miniszterelnök, Jugoszláviától, bizonytalanság, követelésekkel, támogatottsága, Görögországgal, önkormányzatok, felgyorsítását, nemzetiségéről, visszaszorult, választásokra, tárgyalásokat, híresztelések, Jugoszláviára, alkotmányában, szempontjából, meghatározott, rámutathatnak, belpolitikai válság, voksolást ugyan, kormányalakítás jogát, második helyen, balkáni országon, feszültség érzékelhető, parlament albán, verekedésben pedig, szociáldemokraták egyezségre, albán kisebbségi, megegyezés veszélyeztette, Nikola Gruevszki, Gjorge Ivanov, Zoran Zaev, Macedón Köztársaság, Mivel Görögország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Belső Macedón Forradalmi Szervezet, Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának, Markovics Annamária,
2018.01.03. 07:11
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
megállapodást, önkormányzati, névjavaslatot, felgyorsuljon, megvalósítani, nyelvjárásnak, névválasztás, Gruevszkinek, súrlódásokat, képviselőket, csatározások, verekedésben, Makedóniának, belpolitikai, Demokratikus, nyugodtabban, esztendőknél, Macedóniában, belpolitikai, számíthatnak, decemberében, vállalkozott, integrációja, eseményekben, felelősséget, történtekért, csatlakozási, bejelentette, Görögország, országházba, euroatlanti, országokkal, euroatlanti, Bulgáriával, megkezdheti, jószomszédi, Köztársaság, választások, Macedóniára, többségében, Köztársaság, előrehozott, kifogásolta, külpolitika, többségében, tartományát, Görögország, belpolitika, Görögország, érzékelhető, megelőzendő, tiltakoztak, állhatnának, függetlenné, jobboldali, vizsgáltak, Forradalmi, jogköröket, kisebbségi, posztjáról, albánoknak, kormánnyal, viszonyról, nemzetközi, megelőzése, jobboldali, történelmi, partnereit, rendezését, megegyezés, nemzetközi, integráció, októberben, sérelmezte, szomszédja, rendezését, parlamenti, választott, házelnököt, kisebbségi, feszültség, egyezségre, eskütétele, késlekedik, választást, integráció, szomszédos, parlamenti, jobboldali, kisebbségi, történelmi, Macedóniát, feladatra, komolyabb, érdekében, nyelvként, Jugoszláv, évtizedek, Macedónia, kapcsolat, témakörök, egymáshoz, macedónok, kisebbség, Macedónia, Macedónia, évtizedek, áthidalni, Bulgáriát, évtizedek, tagjelölt, székekkel, jobboldal, Macedónia, parlament, politikus, megsérült, biztosnak, Gruevszki, jobboldal, igyekszik, csalódnia, vállalnia, Szervezet, alakítani, Pártjának, Gruevszki, koalíciós, született, jobboldal, hónapokig, politikus, pártokkal, szakértők, Macedónia, elnevezés, érdekében, mozgalmas, kabinetet, parlament, tartottak, macedónok, érdekében, Gruevszki, rendezése, Gruevszki, szélesebb, jobboldal, Macedónia, támogatói, Macedónia, voksolást, országban, vezetése, Egyelőre, barátibb, fennálló, megérett, megfelel, szerepel, Athénnak, Többféle, hajlandó, hajlandó, kormánya, országot, területi, győzelem, országot, korábban, kerülhet, teljesen, jelentős, macedónt, fennálló, jutottak, kormányt, állítani, biztosít, hivatott, dobálták, országon, fennálló, tetőzött, Bulgária, tüntetők, szerepet, egységét, szavazta, kérdések, vállalók, nyomásra, amelynek, vallási, vitákat, nevének, ugyanis, országa, vezette, kormány, jelezte, elsöprő, kormány, hasonló, kellett, április, nevében, közepén, ugyanis, először, további, szerint, illetve, erőszak, amelyek, szerint, történő, jelzést, államfő, névvita, európai, számára, azonban, balkáni, tekinti, korábbi, célokat, vezette, Macedón, viselni, kívánja, Nemzeti, nevéről, megütni, vezette, névvita, korábbi, Szkopje, látszik, korábbi, vezetés, Macedón, ezentúl, például, államfő, második, görögök, okoztak, végzett, megadni, macedón, Macedón, Gjorge, Ivanov, Nikola, kudarc, akkora, mondta, nyerte, Nikola, válság, mégsem, helyen, vezető, ország, hangot, tudott, elnöki, Nikola, Egység, végére, akarta, tagjai, lemond, amikor, milyen, Nikola, törtek, szinte, hiszen, északi, ország, között, elmúlt, hívják, északi, ismeri, folyik, ígérte, nappal, folyik, kötött, utalás, viseli, ország, nyelvi, szoros, önálló, vélték, névről, amikor, néhány, bolgár, állít, Zoran, pedig, albán, DPMNE, akkor, lehet, tűzte, közös, miatt, célul, pedig, aznap, Athén, tudni, kíván, mellé, Mivel, jogát, nevet, tudta, ezért, Belső, Mivel, albán, során, akkor, DPMNE, ellen, éppen, hanem, tartó, albán, nevet, ugyan, május, uniós, május, bízta, annak, tűnik, addig, Zoran, vitás, végül, pedig, telik, terén, pedig, célja, Zoran, uniós, nevét, uniós, amely, Ennél, Ennek, hívta, volna, Zoran, most, kell, vita, mond, akár, idén, volt, ahol, majd, akár, Zaev, hogy, után, vált, párt, VMRO, éven, Zaev, hogy, VMRO, hogy, maga, után, évre, mint, Zaev, NATO, amit, mert, Volt, győz, este, mint, arra, vita, hogy, NATO, közé, hogy, több, majd, most, azok, ezek, pont, úrrá, amíg, lett, volt, NATO, köti, zöld, éven, adni, Zaev, nem, meg, éve, óta, míg, meg, ban, óta, élő, meg, azt, azt, még, nem, nem, meg, már, meg, meg, már, úgy, óta, meg, nem, nem, már, nem, nem, így, úgy, elő, idő, nem, Még, tíz, ezt, így, ben, további erőszak, szomszédos országokkal, euroatlanti integráció, jószomszédi viszonyról, elmúlt évtizedek, közös történelmi, ország 1991-ben, macedónok területi, hasonló névválasztás, nemzetközi dokumentumokban, névvita miatt, híresztelések szerint, belpolitikai csatározások, jobboldali Nikola, önkormányzati választások, kormány támogatottsága, önkormányzatok többségében, jobboldal győz, parlamenti választásokra, önkormányzatok elsöprő, jobboldal szinte, kudarc után, jobboldali párt, korábbi vezetés, most biztosnak, ország 2018-as, belpolitika szempontjából, korábbi esztendőknél, külpolitika terén, koalíciós országon parlament, mert eseményekben volt, Athén közé parlament, veszélyeztette célokat rendezését, köti vezette Bulgária, hogy nappal megsérült, mint Belső előrehozott, amikor vita úgy, macedónt Macedón mellé, majd annak országban, meg belpolitikai kell, választott meg meg, nemzetiségéről szoros most, Többféle albán Macedónia, Nikola vezető NATO, alkotmányában országon megütni, Gruevszki Macedónia macedónok, történő nem Makedóniának, vezette érdekében hívják, viszonyról tiltakoztak kerülhet, második Demokratikus szerint, Egyelőre Szervezet ugyanis, biztosnak Gruevszki Köztársaság, felelősséget ugyan Zaev, vállalók támogatói országon, Macedónia kormányt győz, hogy pedig megelőzendő, tartományát jobboldal belpolitikai, jobboldali bízta dobálták, majd már vezető, Gruevszki tekinti lehet, vita amíg dokumentumokban, Macedónia nemzetközi országban, macedónt Gruevszki megkezdheti, Macedóniát pedig amelyek, állít csatlakozási míg, Macedón szociáldemokratáknak kíván, tudta tartományát szociáldemokrata, akár országot vitás, feladatra Macedónia Belső, évre vezető érdekében, vezetés jelentős belpolitika, okoztak lehet támogatói, nem bejelentette DPMNE, képviselőket támogatói kormány, kudarc szempontjából mondta, számára végére mondta, választást mozgalmas tartó, kisebbségi érzékelhető külpolitika, önkormányzatok jelentős szavazta, ugyan kisebbség, Jugoszláviára miniszterelnöki, után kormány, jobboldali területi, állhatnának vezette, érdekében tagjelölt, szomszédos tetőzött, kötött Athén, miniszterelnök Mivel, Gruevszki névvita, Macedónia ezek, terén állít, északi bizonytalanság, hogy hívta, alkotmányában témakörök, feladatra kell, névvita Gruevszki, majd Egyelőre, pedig szociáldemokratáknak, célja nem, névvita Macedóniára, parlamenti célja, Gjorge amíg, erőszak hangot, amikor most, tartományát meg, célul élő, folyik Gruevszki, nem amelyek, belpolitika miniszterelnök, vitás kerülhet, VMRO Pártjának, mellé ország, tűzte illetve, nyelvi nevében, szavazta szomszédja, Nikola albán, kormányalakítással októberben, válság történő, volt kisebbségi, Szervezet nem, nemzetközi változtathatja, adni hogy, fennálló több, tartottak vezette, adni euroatlanti, meg uniós, egységét névről, állítani előrehozott, Forradalmi esztendőknél, hiszen Nikola, vállalnia témakörök, koalíciós Pártjának, kellett meg, Zaev biztosnak, kifogásolta Köztársaság, áthidalni érdekében, függetlenné rendezését, viszonyról vezetés, nyugodtabban vezette, belpolitikai dokumentumokban, szoros meghatározott, vitás bejelentette, akkor partnereit, témakörök adni, politikus volt, korábbi Nikola, vizsgáltak este, óta folyik, amely annak, óta nem, zöld Macedóniát, jobboldal verekedésben, vállalók nevében, elmúlt Szkopje, bizonytalanság hanem, államfő közös, most Macedónia, ahol korábbi, megütni Demokratikus, országa éven, szociáldemokratáknak veszélyeztette, amelynek Forradalmi, majd Többféle, párt pedig, belpolitika volna, északi névválasztás, alkotmányában ban, érzékelhető államfő, fennálló most, rámutathatnak kérdések, Macedón milyen, tartományát Macedónia, meg így, adni államfő, nyelvjárásnak megérett, macedónok nyelvjárásnak, területi kell, feladatra parlament, nemzetközi Demokratikus,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék,
© 2011 TVN.HU Kft.