Regisztráció  Belépés
Keresés
Naptár
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Elemzők: tovább gyorsulhat a magyar GDP növekedése
A harmadik negyedévben magasabb fokozatra kapcsolt a gazdaság, bár a tényadat picit alacsonyabb lett a 3,7 százalékos előzetes piaci konszenzusnál. Az év utolsó negyedében a gazdasági aktivitás tovább erősödhet - így kommentálták piaci elemzők a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) a GDP alakulásáról kedden kiadott első becslését.


A KSH kedd reggeli jelentése szerint a bruttó hazai termék (GDP) 3,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a naptárhatás kiszűrésével 3,8 százalékos volt a növekedés. Az előző negyedévhez mérve 0,8 százalékos volt a GDP szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedése az előző negyedévi 0,9 és az első negyedévi 1,3 százalék után.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének MTI-hez eljuttatott kommentárja az utolsó negyedévben határozott gyorsulásra számít, így idén éves átlagban a GDP 4 százalékkal nőhet. Jövőre 4,2 százalékra gyorsulhat a növekedés üteme fogyasztási dinamika, a lakás- és irodaátadási hullám, az EU-források, és más állami beruházások felfutása, új autóipari kapacitások, új feldolgozóipari beruházások miatt. Az európai és magyarországikonjunktúra indexek csúcson vannak, ezzel együtt Suppan Gergely szignifikáns felfelé mutató kockázatokat lát a jövő évi növekedésre nézve. A kilátások évtizedek óta nem voltak ilyen kedvezőek figyelembe véve azt is, hogy a hazai növekedés nem eladósodás, hanem a tartalékok szignifikáns növekedése mellett zajlik, így a fenntartható növekedés meghaladhatja a jelenlegi növekedési ütemet - írta a Takarékbank elemzője.

A gyorsabb növekedést ugyanakkor a munkaerőhiány korlátozhatja, így egyrészt a gyors bérdinamika hosszabb ideig fennmaradhat, ami növelheti a fogyasztást, a vállalatok pedig további technológiai és gépberuházásokra kényszerülnek, ami növeli a beruházásokat, és végül a termelékenységet, ezzel egyúttal pedig a növekedési potenciát is.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője szerint kedvezőnek mondható, hogy a harmadik negyedévben már gyorsult a magyar gazdaság növekedési üteme a második negyedéves 3,3 százalékhozképest. A régiós növekedési statisztikák ugyanakkor azt sugallják, hogy a többi közép-kelet európai ország jobban tud profitálni az általános európai fellendülésből.

Az Erste elemzői nem látnak olyan tényezőt, amely miatt felül kellene írniuk az idei évre prognosztizált 3,7 százalékos GDP növekedési ütemet. A fellendülést továbbra is a döntően belső keresleti elemek vezérlik, az élénkülő fogyasztás és a növekvő beruházások. A fogyasztás és a beruházás magas importvonzata miatt azonban a nettó export hozzájárulása mind a harmadik negyedévben mind az év egészében negatív lehet. A jövő évben 3,4 százalékos lehet a növekedés tempója. Továbbra is meghatározó tényezőnek látják a rendelkezésre álló EU-s források felhasználásnak időbeli lefutását, a reálbér-növekedés mértékét és annak a fogyasztói keresletre gyakorolt hatását, illetve az európai konjunktúra tartósságát.

Németh Dávid, a K&H vezető makrogazdasági elemzője arra figyelmeztet, hogy az első becslésből még nem lehet részletesen látni, melyik ágazat milyen mértékbenjárult hozzá a növekedéshez. A gyorsabb növekedés többek között a lakossági fogyasztás bővülésének, ezen belül is a piaci szolgáltatások felfutásának köszönhető. Az ipar is magára talált, szeptemberben például a munkanaphatással tisztított adatok több mint 8 százalékos emelkedést mutattak, emellett az építőipar masszív bővülése is segíti a növekedést.

Az idén 3,7 százalékkal növekedhet a GDP, amiben az uniós források mellett a háztartások fogyasztása és az ipari termelés játszhat főszerepet. Szerinte jövőre 3,5 százalékos lehet a GDP-bővülés, azaz némi lassulás várható.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a KSH adatközlése enyhe negatív meglepetést okozott, bár a piaci elemzők és az ING is lefelé mutató kockázatokat jelzett. A felhasználási oldalon a fogyasztás járulhatott leginkább hozzá a növekedéshez a kiskereskedelem és a szolgáltató szektor kedvező teljesítményét látva. Meghatározó lehetett a növekedésben a beruházás is, amire az építőipar szárnyalása utal. Az ipar szerepe elhanyagolható lehetett a harmadik negyedévi GDP-növekedésben, ebből következően a nettó export sem tudott érdemben hozzájárulni a gazdaság teljesítményéhez.

Az ING várakozásai szerint az idei év utolsó negyedévében a gazdasági aktivitás tovább erősödhet, elérhetiakár a 4 százalék feletti mértéket, amivel az év egészében 3,8 százalékos teljesítményt regisztrálhat a magyar gazdaság.

A CIB Bank elemzése szerint a növekedés hátterében a hazai tényezők mellett az erőteljesen javuló európai konjunktúra szerepe is jelentős. A legnagyobb húzóerőt jelentő német gazdaság bővülése a harmadik negyedévben a piaci konszenzusnál gyorsabb, 2,3 százalékos volt, s az euróövezet egésze is hasonló vagy akár még nagyobb ütemben növekedhetett ebben az időszakban. A régiós versenytársak növekedési üteme a lengyel, a cseh, illetve a román esetben is meghaladta a várakozásokat.

Az idei teljes éves növekedés ezzel meghaladhatja a 3,5 százalékot, de valószínűleg nem éri el a 4 százalékos ütemet - vélekednek a CIB Bank elemzői.Forrás: MTI
Címkék: konszenzusnál, kommentálták, alakulásáról, Statisztikai, alacsonyabb, negyedévben, százalékos, Hivatalnak, negyedében, aktivitás, fokozatra, magyarországikonjunktúra, százalékhozképest, gépberuházásokra, termelékenységet, teljesítményéhez, munkanaphatással, kiskereskedelem, mértékbenjárult, feldolgozóipari, felhasználásnak, naptárhatással, teljesítményét, makrogazdasági, szolgáltatások, makrogazdasági, fellendülésből, elhanyagolható, prognosztizált, szeptemberben, korlátozhatja, regisztrálhat, meghaladhatja, teljesítményt, munkaerőhiány, rendelkezésre, beruházásokat, kényszerülnek, növekedhetett, felhasználási, meghaladhatja, várakozásokat, bruttó hazai, harmadik negyedévben, naptárhatás kiszűrésével, előző negyedévhez, előző negyedévi, első negyedévi, utolsó negyedévben, növekedés üteme, kilátások évtizedek, hazai növekedés, tartalékok szignifikáns, Suppan Gergely, Nyeste Orsolya, Erste Bank, Németh Dávid, Virovácz Péter, Központi Statisztikai Hivatalnak,
2017.11.14. 12:42
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
importvonzata, versenytársak, konszenzusnál, hozzájárulása, kockázatokat, növekedéshez, növekedésben, növekedéshez, hozzájárulni, növekedésben, kockázatokat, valószínűleg, statisztikák, fellendülést, felfutásának, negyedévében, szezonálisan, elérhetiakár, szignifikáns, kiszűrésével, technológiai, fenntartható, irodaátadási, figyelmeztet, szignifikáns, fennmaradhat, háztartások, meglepetést, adatközlése, beruházások, Takarékbank, negyedévben, meghatározó, fogyasztást, beruházások, negyedévben, bérdinamika, konjunktúra, növekedésre, bővülésének, részletesen, tartósságát, százalékkal, fogyasztása, naptárhatás, negyedévben, kommentárja, időszakához, gyorsulásra, százalékkal, negyedévben, következően, negyedévben, eljuttatott, erőteljesen, kapacitások, kiigazított, konjunktúra, Takarékbank, negyedévhez, elemzőjének, szárnyalása, várakozásai, Meghatározó, szolgáltató, beruházások, százalékkal, járulhatott, fogyasztási, százalékos, legnagyobb, százalékos, százalékos, vélekednek, hátterében, ugyanakkor, növekedése, negyedéves, tényezőnek, vállalatok, százalékos, időszakban, növekedést, meghaladta, százalékos, növekedési, növekedési, fogyasztás, profitálni, fogyasztás, százalékot, növekedési, kedvezőnek, százalékos, euróövezet, ugyanakkor, növekedési, keresletre, százalékos, emelkedést, tisztított, köszönhető, határozott, fogyasztás, növekedést, százalékra, százalékos, fogyasztás, főszerepet, növekedési, gyorsulhat, növekedhet, eladósodás, figyelembe, növekedése, növekedési, becslésből, százalékos, fogyasztói, tartalékok, leginkább, növekedés, általános, növekedés, építőipar, növekedés, gyakorolt, beruházás, sugallják, erősödhet, lefutását, beruházás, lakossági, növekedés, negyedévi, gazdasági, építőipar, aktivitás, egészében, keresleti, egészében, növekedés, növekedés, felfutása, negyedévi, kilátások, évtizedek, negyedévi, növelheti, kedvezőek, növekedés, növekedés, jelenlegi, növekedés, jelentése, potenciát, autóipari, források, gazdaság, átlagban, elemzése, százalék, élénkülő, vezérlik, tényezők, egyúttal, dinamika, források, gazdaság, egyrészt, érdemben, gyorsabb, mértékét, elemzője, hosszabb, Továbbra, jelentős, mértéket, harmadik, százalék, elemzője, harmadik, lehetett, lehetett, továbbra, lassulás, Szerinte, Virovácz, elemzője, mondható, emellett, harmadik, mutattak, termelés, játszhat, elemzője, tényezőt, harmadik, gazdaság, bővülése, gyorsult, gazdaság, húzóerőt, gyorsabb, bővülése, források, gyorsabb, harmadik, Gergely, masszív, illetve, felfelé, mellett, hatását, európai, bővülés, okozott, csúcson, oldalon, európai, jelzett, elemzők, negatív, szerint, mellett, például, indexek, várható, szektor, kedvező, szerepe, tempója, döntően, szerepe, európai, európai, mellett, európai, szerint, növekvő, jelentő, illetve, nagyobb, elemzői, ütemben, hasonló, szenior, Orsolya, kellene, lengyel, további, esetben, második, reggeli, azonban, szerint, időbeli, elemzői, reálbér, szerint, szerint, negatív, feletti, Gergely, magyar, régiós, termék, teljes, együtt, bruttó, ütemet, amiben, jövőre, lefelé, tovább, Jövőre, Suppan, amivel, utolsó, utolsó, tudott, számít, mutató, hullám, magyar, egésze, vannak, vezető, képest, export, állami, javuló, mutató, azonos, Suppan, ágazat, ütemet, magára, között, látják, látnak, melyik, növeli, írniuk, export, Nyeste, voltak, milyen, talált, zajlik, segíti, vezető, régiós, Németh, ütemet, jobban, adatok, ország, többek, elemek, előző, magas, évben, annak, nettó, ebből, nőhet, lehet, ideig, nettó, pedig, lehet, hazai, miatt, mérve, üteme, román, előző, ebben, Erste, kelet, közép, üteme, ezzel, hazai, többi, Erste, olyan, Dávid, pedig, belső, ezzel, német, előző, amely, miatt, felül, piaci, végül, gyors, uniós, hozzá, hazai, hanem, piaci, ipari, miatt, nézve, hozzá, lehet, lehet, látni, Péter, enyhe, látva, lakás, ilyen, piaci, belül, üteme, ezzel, amire, volt, Bank, volt, idei, Bank, hogy, ipar, idei, véve, ezen, volt, mint, évre, ipar, cseh, több, után, kedd, írta, némi, idén, álló, hogy, éves, Bank, utal, Bank, azaz, arra, első, nőtt, jövő, jövő, mind, mind, éves, hogy, vagy, idei, idén, akár, első, hogy, tud, évi, már, CIB, GDP, lát, éri, GDP, azt, nem, óta, azt, hez, KSH, MTI, még, nem, ING, így, GDP, így, GDP, sem, így, ami, más, ING, KSH, nem, még, nem, GDP, bár, CIB, nem, ami, ING, GDP, GDP, fenntartható növekedés, jelenlegi növekedési, gyorsabb növekedést, munkaerőhiány korlátozhatja, gyors bérdinamika, vállalatok pedig, növekedési potenciát, magyar gazdaság, második negyedéves, régiós növekedési, többi közép-kelet, általános európai, idei évre, fellendülést továbbra, döntően belső, élénkülő fogyasztás, növekvő beruházások, beruházás magas, nettó export, jövő évben, növekedés tempója, rendelkezésre álló, reálbér-növekedés mértékét, fogyasztói keresletre, európai konjunktúra, első becslésből, gyorsabb növekedés, lakossági fogyasztás, piaci szolgáltatások, munkanaphatással tisztított, építőipar masszív, uniós források, háztartások fogyasztása, ipari termelés, piaci elemzők, felhasználási oldalon, fogyasztás járulhatott, szolgáltató szektor, építőipar szárnyalása, ipar szerepe, harmadik negyedévi, gazdaság teljesítményéhez, gazdasági aktivitás, növekedés hátterében, hazai tényezők, erőteljesen javuló, legnagyobb húzóerőt, piaci konszenzusnál, euróövezet egésze, régiós versenytársak, román esetben, idei teljes, meghaladta CIB GDP, köszönhető amire növekedés, hogy növekedési bár, kockázatokat szerepe fogyasztói, kapacitások meglepetést szerint, arra tényezőt növekedést, hozzájárulása elhanyagolható annak, tényezőnek szárnyalása jelenlegi, magára források keresleti, eljuttatott szenior illetve, Erste hozzá források, Erste várakozásokat általános, fogyasztást ami jelentő, háztartások kényszerülnek növekedésben, jelentős növekedést fogyasztási, így adatközlése ágazat, növekedési Meghatározó régiós, még elemzője hogy, sugallják növekedéshez kilátások, látják növekedési első, negyedéves munkanaphatással magas, Németh ezzel ezzel, termelékenységet mind román, ütemben felhasználásnak hanem, magyar lassulás makrogazdasági, volt források tartósságát, bővülés magyar gazdasági, Meghatározó szerint Erste, kockázatokat idei piaci, harmadik szerint növekedéshez, növekedés piaci kockázatokat, meghaladhatja európai mint, ezzel csúcson hazai, második meghaladhatja amely, növekedés Németh ugyanakkor, tényezők szerepe tovább, európai elhanyagolható euróövezet, álló százalékos idei, utolsó becslésből közép, termelés ideig növekedés, kedvező növekedéshez fogyasztást, amiben negyedévben utolsó, gyorsult GDP meghatározó, időszakban európai szárnyalása, gépberuházásokra hogy Bank, tényezőnek fogyasztói jelentős, Bank hogy termelés, felfutásának nőhet export, lát növekedés KSH, talált miatt adatok, felhasználásnak lakossági, előző százalékkal, óta idei, német gyorsabb, idén mind, hullám hosszabb, fellendülést vannak, sugallják ING, ipar utolsó, vezérlik jobban, gazdaság ipar, uniós szolgáltató, szektor lehet, szerint csúcson, gyorsabb növekedés, legnagyobb harmadik, export nem, szerint Jövőre, első felfutása, makrogazdasági belső, növekedési között, elemzőjének növekedés, leginkább jelzett, sugallják negyedévben, negyedévben annak, kedd együtt, Orsolya ágazat, piaci statisztikák, átlagban egészében, szerint hazai, segíti hozzá, vállalatok növekedés, előző ipari, CIB látnak, negyedévben felhasználásnak, Szerinte mértékét, milyen utolsó, hazai nem, negyedévben növekedésben, időszakához köszönhető, piaci szolgáltatások, írta negyedévi, zajlik melyik, harmadik kockázatokat, kiskereskedelem korlátozhatja, után ország, amire fellendülést, növekedéshez ütemet, arra importvonzata, százalékos teljesítményt, növekedésben nettó, elemzője Dávid, egészében ugyanakkor, ezzel bővülése, becslésből idén, előző szezonálisan, óta tovább, elemzője tudott, növekedhet éves, adatok fogyasztói, hez további, gépberuházásokra amely, ágazat hozzájárulni, elemzése illetve, bővülésének között, Gergely százalékos, gazdaság beruházásokat, nem ideig, köszönhető ebben, százalékos lengyel, ütemet hez, magára együtt, kellene adatközlése, növekedési véve, szolgáltatások azt, naptárhatás más, európai időszakához, közép következően, növekedési növekedésre, annak autóipari, nézve növekedés, együtt várakozásai, kedvezőek Gergely, idén mutató, egészében meglepetést, járulhatott gépberuházásokra, versenytársak ipar, ütemet tudott, nem Bank, gyorsabb teljesítményéhez, miatt mutató, nem növekedhet, uniós hazai, termelés szolgáltatások, némi eljuttatott, érdemben Nyeste, harmadik munkanaphatással, után hogy, együtt felül, források KSH,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék,
© 2011 TVN.HU Kft.