Regisztráció  Belépés
Keresés
Naptár
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Elemzők: tovább gyorsulhat a magyar GDP növekedése
A harmadik negyedévben magasabb fokozatra kapcsolt a gazdaság, bár a tényadat picit alacsonyabb lett a 3,7 százalékos előzetes piaci konszenzusnál. Az év utolsó negyedében a gazdasági aktivitás tovább erősödhet - így kommentálták piaci elemzők a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) a GDP alakulásáról kedden kiadott első becslését.


A KSH kedd reggeli jelentése szerint a bruttó hazai termék (GDP) 3,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a naptárhatás kiszűrésével 3,8 százalékos volt a növekedés. Az előző negyedévhez mérve 0,8 százalékos volt a GDP szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedése az előző negyedévi 0,9 és az első negyedévi 1,3 százalék után.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének MTI-hez eljuttatott kommentárja az utolsó negyedévben határozott gyorsulásra számít, így idén éves átlagban a GDP 4 százalékkal nőhet. Jövőre 4,2 százalékra gyorsulhat a növekedés üteme fogyasztási dinamika, a lakás- és irodaátadási hullám, az EU-források, és más állami beruházások felfutása, új autóipari kapacitások, új feldolgozóipari beruházások miatt. Az európai és magyarországikonjunktúra indexek csúcson vannak, ezzel együtt Suppan Gergely szignifikáns felfelé mutató kockázatokat lát a jövő évi növekedésre nézve. A kilátások évtizedek óta nem voltak ilyen kedvezőek figyelembe véve azt is, hogy a hazai növekedés nem eladósodás, hanem a tartalékok szignifikáns növekedése mellett zajlik, így a fenntartható növekedés meghaladhatja a jelenlegi növekedési ütemet - írta a Takarékbank elemzője.

A gyorsabb növekedést ugyanakkor a munkaerőhiány korlátozhatja, így egyrészt a gyors bérdinamika hosszabb ideig fennmaradhat, ami növelheti a fogyasztást, a vállalatok pedig további technológiai és gépberuházásokra kényszerülnek, ami növeli a beruházásokat, és végül a termelékenységet, ezzel egyúttal pedig a növekedési potenciát is.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője szerint kedvezőnek mondható, hogy a harmadik negyedévben már gyorsult a magyar gazdaság növekedési üteme a második negyedéves 3,3 százalékhozképest. A régiós növekedési statisztikák ugyanakkor azt sugallják, hogy a többi közép-kelet európai ország jobban tud profitálni az általános európai fellendülésből.

Az Erste elemzői nem látnak olyan tényezőt, amely miatt felül kellene írniuk az idei évre prognosztizált 3,7 százalékos GDP növekedési ütemet. A fellendülést továbbra is a döntően belső keresleti elemek vezérlik, az élénkülő fogyasztás és a növekvő beruházások. A fogyasztás és a beruházás magas importvonzata miatt azonban a nettó export hozzájárulása mind a harmadik negyedévben mind az év egészében negatív lehet. A jövő évben 3,4 százalékos lehet a növekedés tempója. Továbbra is meghatározó tényezőnek látják a rendelkezésre álló EU-s források felhasználásnak időbeli lefutását, a reálbér-növekedés mértékét és annak a fogyasztói keresletre gyakorolt hatását, illetve az európai konjunktúra tartósságát.

Németh Dávid, a K&H vezető makrogazdasági elemzője arra figyelmeztet, hogy az első becslésből még nem lehet részletesen látni, melyik ágazat milyen mértékbenjárult hozzá a növekedéshez. A gyorsabb növekedés többek között a lakossági fogyasztás bővülésének, ezen belül is a piaci szolgáltatások felfutásának köszönhető. Az ipar is magára talált, szeptemberben például a munkanaphatással tisztított adatok több mint 8 százalékos emelkedést mutattak, emellett az építőipar masszív bővülése is segíti a növekedést.

Az idén 3,7 százalékkal növekedhet a GDP, amiben az uniós források mellett a háztartások fogyasztása és az ipari termelés játszhat főszerepet. Szerinte jövőre 3,5 százalékos lehet a GDP-bővülés, azaz némi lassulás várható.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a KSH adatközlése enyhe negatív meglepetést okozott, bár a piaci elemzők és az ING is lefelé mutató kockázatokat jelzett. A felhasználási oldalon a fogyasztás járulhatott leginkább hozzá a növekedéshez a kiskereskedelem és a szolgáltató szektor kedvező teljesítményét látva. Meghatározó lehetett a növekedésben a beruházás is, amire az építőipar szárnyalása utal. Az ipar szerepe elhanyagolható lehetett a harmadik negyedévi GDP-növekedésben, ebből következően a nettó export sem tudott érdemben hozzájárulni a gazdaság teljesítményéhez.

Az ING várakozásai szerint az idei év utolsó negyedévében a gazdasági aktivitás tovább erősödhet, elérhetiakár a 4 százalék feletti mértéket, amivel az év egészében 3,8 százalékos teljesítményt regisztrálhat a magyar gazdaság.

A CIB Bank elemzése szerint a növekedés hátterében a hazai tényezők mellett az erőteljesen javuló európai konjunktúra szerepe is jelentős. A legnagyobb húzóerőt jelentő német gazdaság bővülése a harmadik negyedévben a piaci konszenzusnál gyorsabb, 2,3 százalékos volt, s az euróövezet egésze is hasonló vagy akár még nagyobb ütemben növekedhetett ebben az időszakban. A régiós versenytársak növekedési üteme a lengyel, a cseh, illetve a román esetben is meghaladta a várakozásokat.

Az idei teljes éves növekedés ezzel meghaladhatja a 3,5 százalékot, de valószínűleg nem éri el a 4 százalékos ütemet - vélekednek a CIB Bank elemzői.Forrás: MTI
Címkék: konszenzusnál, kommentálták, alakulásáról, Statisztikai, alacsonyabb, negyedévben, százalékos, Hivatalnak, negyedében, aktivitás, fokozatra, magyarországikonjunktúra, százalékhozképest, gépberuházásokra, termelékenységet, teljesítményéhez, munkanaphatással, kiskereskedelem, mértékbenjárult, feldolgozóipari, felhasználásnak, naptárhatással, teljesítményét, makrogazdasági, szolgáltatások, makrogazdasági, fellendülésből, elhanyagolható, prognosztizált, szeptemberben, korlátozhatja, regisztrálhat, meghaladhatja, teljesítményt, munkaerőhiány, rendelkezésre, beruházásokat, kényszerülnek, növekedhetett, felhasználási, meghaladhatja, várakozásokat, bruttó hazai, harmadik negyedévben, naptárhatás kiszűrésével, előző negyedévhez, előző negyedévi, első negyedévi, utolsó negyedévben, növekedés üteme, kilátások évtizedek, hazai növekedés, tartalékok szignifikáns, Suppan Gergely, Nyeste Orsolya, Erste Bank, Németh Dávid, Virovácz Péter, Központi Statisztikai Hivatalnak,
2017.11.14. 12:42
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
importvonzata, versenytársak, konszenzusnál, hozzájárulása, kockázatokat, növekedéshez, növekedésben, növekedéshez, hozzájárulni, növekedésben, kockázatokat, valószínűleg, statisztikák, fellendülést, felfutásának, negyedévében, szezonálisan, elérhetiakár, szignifikáns, kiszűrésével, technológiai, fenntartható, irodaátadási, figyelmeztet, szignifikáns, fennmaradhat, háztartások, meglepetést, adatközlése, beruházások, Takarékbank, negyedévben, meghatározó, fogyasztást, beruházások, negyedévben, bérdinamika, konjunktúra, növekedésre, bővülésének, részletesen, tartósságát, százalékkal, fogyasztása, naptárhatás, negyedévben, kommentárja, időszakához, gyorsulásra, százalékkal, negyedévben, következően, negyedévben, eljuttatott, erőteljesen, kapacitások, kiigazított, konjunktúra, Takarékbank, negyedévhez, elemzőjének, szárnyalása, várakozásai, Meghatározó, szolgáltató, beruházások, százalékkal, járulhatott, fogyasztási, százalékos, legnagyobb, százalékos, százalékos, vélekednek, hátterében, ugyanakkor, növekedése, negyedéves, tényezőnek, vállalatok, százalékos, időszakban, növekedést, meghaladta, százalékos, növekedési, növekedési, fogyasztás, profitálni, fogyasztás, százalékot, növekedési, kedvezőnek, százalékos, euróövezet, ugyanakkor, növekedési, keresletre, százalékos, emelkedést, tisztított, köszönhető, határozott, fogyasztás, növekedést, százalékra, százalékos, fogyasztás, főszerepet, növekedési, gyorsulhat, növekedhet, eladósodás, figyelembe, növekedése, növekedési, becslésből, százalékos, fogyasztói, tartalékok, leginkább, növekedés, általános, növekedés, építőipar, növekedés, gyakorolt, beruházás, sugallják, erősödhet, lefutását, beruházás, lakossági, növekedés, negyedévi, gazdasági, építőipar, aktivitás, egészében, keresleti, egészében, növekedés, növekedés, felfutása, negyedévi, kilátások, évtizedek, negyedévi, növelheti, kedvezőek, növekedés, növekedés, jelenlegi, növekedés, jelentése, potenciát, autóipari, források, gazdaság, átlagban, elemzése, százalék, élénkülő, vezérlik, tényezők, egyúttal, dinamika, források, gazdaság, egyrészt, érdemben, gyorsabb, mértékét, elemzője, hosszabb, Továbbra, jelentős, mértéket, harmadik, százalék, elemzője, harmadik, lehetett, lehetett, továbbra, lassulás, Szerinte, Virovácz, elemzője, mondható, emellett, harmadik, mutattak, termelés, játszhat, elemzője, tényezőt, harmadik, gazdaság, bővülése, gyorsult, gazdaság, húzóerőt, gyorsabb, bővülése, források, gyorsabb, harmadik, Gergely, masszív, illetve, felfelé, mellett, hatását, európai, bővülés, okozott, csúcson, oldalon, európai, jelzett, elemzők, negatív, szerint, mellett, például, indexek, várható, szektor, kedvező, szerepe, tempója, döntően, szerepe, európai, európai, mellett, európai, szerint, növekvő, jelentő, illetve, nagyobb, elemzői, ütemben, hasonló, szenior, Orsolya, kellene, lengyel, további, esetben, második, reggeli, azonban, szerint, időbeli, elemzői, reálbér, szerint, szerint, negatív, feletti, Gergely, magyar, régiós, termék, teljes, együtt, bruttó, ütemet, amiben, jövőre, lefelé, tovább, Jövőre, Suppan, amivel, utolsó, utolsó, tudott, számít, mutató, hullám, magyar, egésze, vannak, vezető, képest, export, állami, javuló, mutató, azonos, Suppan, ágazat, ütemet, magára, között, látják, látnak, melyik, növeli, írniuk, export, Nyeste, voltak, milyen, talált, zajlik, segíti, vezető, régiós, Németh, ütemet, jobban, adatok, ország, többek, elemek, előző, magas, évben, annak, nettó, ebből, nőhet, lehet, ideig, nettó, pedig, lehet, hazai, miatt, mérve, üteme, román, előző, ebben, Erste, kelet, közép, üteme, ezzel, hazai, többi, Erste, olyan, Dávid, pedig, belső, ezzel, német, előző, amely, miatt, felül, piaci, végül, gyors, uniós, hozzá, hazai, hanem, piaci, ipari, miatt, nézve, hozzá, lehet, lehet, látni, Péter, enyhe, látva, lakás, ilyen, piaci, belül, üteme, ezzel, amire, volt, Bank, volt, idei, Bank, hogy, ipar, idei, véve, ezen, volt, mint, évre, ipar, cseh, több, után, kedd, írta, némi, idén, álló, hogy, éves, Bank, utal, Bank, azaz, arra, első, nőtt, jövő, jövő, mind, mind, éves, hogy, vagy, idei, idén, akár, első, hogy, tud, évi, már, CIB, GDP, lát, éri, GDP, azt, nem, óta, azt, hez, KSH, MTI, még, nem, ING, így, GDP, így, GDP, sem, így, ami, más, ING, KSH, nem, még, nem, GDP, bár, CIB, nem, ami, ING, GDP, GDP, fenntartható növekedés, jelenlegi növekedési, gyorsabb növekedést, munkaerőhiány korlátozhatja, gyors bérdinamika, vállalatok pedig, növekedési potenciát, magyar gazdaság, második negyedéves, régiós növekedési, többi közép-kelet, általános európai, idei évre, fellendülést továbbra, döntően belső, élénkülő fogyasztás, növekvő beruházások, beruházás magas, nettó export, jövő évben, növekedés tempója, rendelkezésre álló, reálbér-növekedés mértékét, fogyasztói keresletre, európai konjunktúra, első becslésből, gyorsabb növekedés, lakossági fogyasztás, piaci szolgáltatások, munkanaphatással tisztított, építőipar masszív, uniós források, háztartások fogyasztása, ipari termelés, piaci elemzők, felhasználási oldalon, fogyasztás járulhatott, szolgáltató szektor, építőipar szárnyalása, ipar szerepe, harmadik negyedévi, gazdaság teljesítményéhez, gazdasági aktivitás, növekedés hátterében, hazai tényezők, erőteljesen javuló, legnagyobb húzóerőt, piaci konszenzusnál, euróövezet egésze, régiós versenytársak, román esetben, idei teljes, éves szezonálisan Nyeste, Nyeste gazdasági vezető, kedd többi vezető, azonos így Péter, negyedévben kommentárja időszakban, GDP szeptemberben egyrészt, gyorsulhat hogy azonban, beruházások Gergely növekedésben, írta növekedés piaci, időszakához Továbbra Suppan, végül erősödhet annak, gyorsult százalékhozképest beruházásokat, szignifikáns írta lehet, ezzel szerepe pedig, esetben milyen évi, hanem Jövőre így, százalékos éves hozzá, miatt kiszűrésével gazdaság, cseh más német, export beruházások szolgáltató, köszönhető első mellett, nem elemzése indexek, prognosztizált bővülés vezérlik, hogy euróövezet hogy, lefelé piaci együtt, mellett amivel százalékos, csúcson piaci fogyasztást, általános bruttó százalékos, magas gazdaság legnagyobb, illetve meglepetést gazdasági, voltak elemzése ugyanakkor, járulhatott jelenlegi vannak, nettó egyrészt növekedésre, figyelmeztet százalékos tényezők, fellendülésből több negyedéves, hullám egyrészt idei, évre hogy látják, nem növekedése növekedést, vállalatok GDP előző, harmadik jelentős ipar, Dávid szignifikáns kedvezőnek, teljesítményét becslésből Jövőre, magára mértékbenjárult makrogazdasági, nézve Takarékbank százalékra, járulhatott kommentárja növekedésre, jelentős uniós növekvő, keresletre javuló termelés, CIB vannak látnak, fogyasztási több régiós, hez növekedése feldolgozóipari, lehet várakozásokat, meglepetést felhasználási, kockázatokat hosszabb, export Erste, lehetett adatok, nagyobb elemzői, KSH közép, magas meglepetést, eljuttatott csúcson, magára lehetett, naptárhatás háztartások, évtizedek hazai, végül szenior, ütemet átlagban, európai ING, gazdaság növekedés, feldolgozóipari indexek, jelentése szignifikáns, éri beruházásokat, ipar kedvezőek, üteme források, hogy pedig, naptárhatás számít, idei sugallják, negyedévben negatív, közép növekedhet, tudott figyelmeztet, kockázatokat hosszabb, melyik előző, ipari kiigazított, jobban százalékos, hatását annak, nőhet után, enyhe Suppan, első magára, teljesítményét melyik, importvonzata azt, gazdaság növekedése, azonban euróövezet, mellett előző, olyan figyelembe, GDP vezérlik, gazdaság hozzájárulni, lehet növekedéshez, ilyen ütemet, százalékos szektor, lehet előző, fogyasztás szerepe, amiben növekedhetett, szolgáltató tempója, ebből ugyanakkor, százalékos piaci, gyorsulásra bruttó, magyarországikonjunktúra miatt, évre mellett, mondható utolsó, amire elemzője, felhasználásnak növekedési, szektor belül, általános növekedés, lassulás Orsolya, írta növekedési, növekedés figyelmeztet, felül hogy, következően ING, mutattak utal, Meghatározó mutató, melyik növekedés, százalékos melyik, valószínűleg beruházások, hátterében döntően, ebben teljesítményt, ING olyan, főszerepet bővülés, feletti feletti, hogy makrogazdasági, kommentárja annak, százalékos gazdaság, belül várakozásokat, átlagban ING, szeptemberben volt, éves időszakban, illetve nagyobb, szerint kelet, százalékos között, írta lassulás, százalékkal tovább, Gergely eljuttatott, gazdaság Dávid, látnak KSH, évtizedek szerint, termelékenységet mellett, meghaladta gyorsulhat, még meghaladhatja, egészében kedvezőek, kényszerülnek gazdaság, járulhatott éri, amiben zajlik, illetve várakozásai, lassulás magas,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék,
© 2011 TVN.HU Kft.