Belépés
Keresés
Naptár
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Krónika 2. rész (magyar-mongol kétoldalú szerződések, kínai orvostudományi egyetem)
A magyar-mongol kétoldalú szerződésekről és a Hejlongcsiang Kínai Orvostudományi Egyetem magyarországi oktatási tevékenységének támogatásáról is tárgyalt csütörtökön az Országgyűlés.


Magyar-mongol kétoldalú szerződések

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: a javaslat célja a Magyarország és Mongólia közötti kétoldalú nemzetközi szerződések hatályának rendezéséről szóló, 2016-ban Ulánbátorban aláírt jegyzőkönyv kihirdetése.

Mint mondta, Magyarország és egyes volt szocialista országok között a szerződéses kapcsolatok felülvizsgálatáról szóló 2003-as kormányhatározat alapján a Külgazdasági és Külügyminisztérium feladata az ilyen nemzetközi szerződések áttekintése és a hatályban tartandó megállapodások beazonosítása. Hozzátette: a kormány a keleti nyitás politikájának részeként törekszik a magyar-mongol kapcsolatrendszer sokoldalú fejlesztésére, így 2013-ban megkezdődtek a tárgyalások a két ország nemzetközi szerződéses kapcsolatainak felülvizsgálatáról, aminek eredményeképpen 11 megállapodás hatályban tartásáról döntöttek a felek. Az erről szóló jegyzőkönyvet 2016. január 25-én, Ulánbátorban írták alá.

Csenger Zalán Zsolt, a Fidesz vezérszónoka a Fidesz-KDNP nevében támogatta a javaslatot és elmondta: a két ország között 11 szerződés marad életben és öt veszti hatályát. Az MSZP vezérszónoka, Legény Zsolt pártja nevében szintén egyetértett a javaslattal. Bana Tibor, a Jobbik vezérszónoka fontosnak nevezte, hogy Magyarország szorosabbra fűzze kulturális és gazdasági kapcsolatait Mongóliával, ezért frakciója nevében ugyancsak támogatta a javaslatot.


Hejlongcsiang Kínai Orvostudományi Egyetem magyarországi oktatási tevékenységének támogatása

Palkovics: rendeződik a Hejlongcsiang Kínai Orvostudományi Egyetem magyarországi képzése


Palkovics László oktatási államtitkár elmondta: a felsőoktatási törvény módosítása értelmében az Európai Gazdasági Térségen kívüli székhellyel rendelkező és Magyarországon oktatási tevékenységet folytató külföldi felsőoktatási intézmények esetében a magyar kormány és a székhely szerinti állam kormánya között nemzetközi szerződés megkötése szükséges a magyarországi működés támogatásához.

Mint mondta, ez a rendelkezés három ország összesen öt intézményét érinti, ezek közül az egyik a Hejlongcsiang Kínai Orvostudományi Egyetem magyarországi tagozata, amely a Semmelweis Egyetem (SE) egészségtudományi karán folytat képzést.

Közölte: a kínai egyetem magyarországi oktatási tevékenységét támogató megállapodás 2017 októberében kötötték meg, azt Szijjártó Péter külügyminiszter és a Hejlongcsiang tartomány oktatási hivatalának elnöke írta alá. Hangsúlyozta: a javaslat elfogadásával rendeződnek a Hejlongcsiang Kínai Orvostudományi Egyetem magyarországi működésének feltételei.

Fidesz: van lehetőség a felsőoktatási törvénynek való megfelelésre

Csenger Zalán Zsolt, a Fidesz vezérszónoka azt mondta: a hagyományos kínai orvoslás nagy népszerűséggel rendelkezik Magyarországon, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy a több ezer évre visszatekintő, hagyományos kínai gyógyászat iránt érdeklődőknek lehetőségük legyen tanulmányokat folytatni ezen a területen. Elmondta: a Hejlongcsiang Kínai Orvostudományi Egyetem 2011 óta folytat képzést a SOTE egészségtudományi karán. Megjegyezte: "lám, lám", van lehetőség van a felsőoktatási törvénynek való megfelelésre, hiszen ez a megállapodás is azt bizonyítja, hogy a törvény nem tartalmaz irreális, teljesíthetetlen feltételeket.

Az MSZP nem ért egyet a felsőoktatási törvény módosításával


Legény Zsolt, az MSZP vezérszónoka azt mondta: nem értenek egyet azzal a koncepcióval, amely alapján ez a javaslat a Ház elé került. Szerinte nem volt szükség arra, hogy az EU-n kívüli székhelyű, Magyarországon oktatási tevékenységet folytató intézmények működése érdekében nemzetközi szerződés megkötését írják elő. Erre nem volt szükség az elmúlt 25 évben, egészen addig, amíg Orbán Viktor és a Fidesz nem indított hadjáratot a CEU ellen - jegyezte meg a képviselő, aki szerint valójában a "Soros-hadjárat" részeként döntöttek úgy, hogy megpróbálják kiűzni, ellehetetleníteni a CEU-t. Hozzátette: ennek az akciónak az ártatlan elszenvedője lett a kínai egyetem - tette hozzá.

A Jobbik támogatja a javaslatot

Rig Lajos, a Jobbik vezérszónoka azt mondta: a megállapodásra a "lex CEU" miatt van szükség, és ha egy oktatási intézmény megfelel a követelményeknek, akkor van létjogosultsága Magyarországon. Közölte: a Jobbik támogatja a javaslatot.

A vezérszónoki felszólalások után kétperces felszólalásokból álló vita alakult ki az MSZP-s Mesterházy Attila és a fideszes Csenger Zalán Zsolt között a felsőoktatási törvény módosításáról. A MSZP-s politikus annak visszavonását követelte, és a Soros György elleni kampány részének tartotta a Magyarországon működő külföldi oktatási intézmények számára előírt új szabályokat, a fideszes képviselő viszont azzal érvelt, hogy arra a nem megfelelő színvonalon működő intézmények miatt volt szükség.

Palkovics László zárszavában arra hívta fel a figyelmet, hogy a Velencei Bizottság is megvédte a felsőoktatási törvény módosítását, amely nem érinti a felsőoktatás autonómiáját.

Szerinte az új szabályokra azért volt szükség, mert 2011-ben az új felsőoktatási törvény azt írta elő, hogy öt éven belül felül kell vizsgálni a külföldi oktatási intézmények működését. 2016 második felében ez megtörtént, és kiderült, hogy a Magyarországon működő 26 külföldi intézményből nem mindegyik működik megfelelően - indokolt az államtitkár, aki szerint a hallgatók védelmét szolgálják az új szabályok.Forrás: MTI
Címkék: tevékenységének, Orvostudományi, szerződésekről, támogatásáról, Hejlongcsiang, magyarországi, Országgyűlés, csütörtökön, kétoldalú, oktatási, tárgyalt, felülvizsgálatáról, felülvizsgálatáról, Külügyminisztérium, Külügyminisztérium, kapcsolatrendszer, egészségtudományi, egészségtudományi, ellehetetleníteni, teljesíthetetlen, követelményeknek, felszólalásokból, kormányhatározat, létjogosultsága, külügyminiszter, eredményeképpen, tevékenységének, Magyarországon, Magyarországon, Orvostudományi, megállapodásra, népszerűséggel, Magyarországon, Magyarországon, Magyarországon, Orvostudományi, Magyarországon, Orvostudományi, kapcsolatainak, Orvostudományi, megállapodások, Orvostudományi, javaslat célja, szerződéses kapcsolatok, ilyen nemzetközi, hatályban tartandó, keleti nyitás, magyar-mongol kapcsolatrendszer, erről szóló, felsőoktatási törvény, magyar kormány, székhely szerinti, magyarországi működés, Csenger Zalán Zsolt, Legény Zsolt, Bana Tibor, Hejlongcsiang Kínai Orvostudományi Egyetem, Palkovics László, Európai Gazdasági Térségen, Semmelweis Egyetem, Szijjártó Péter, Zalán Zsolt, Orbán Viktor, MSZP-s Mesterházy Attila, Soros György, Velencei Bizottság,
2017.11.16. 12:10
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
beazonosítása, felsőoktatási, politikájának, felsőoktatási, tevékenységet, érdeklődőknek, Hejlongcsiang, jegyzőkönyvet, felsőoktatási, felsőoktatási, tanulmányokat, magyarországi, felsőoktatási, visszatekintő, fejlesztésére, módosításával, Hejlongcsiang, magyarországi, felszólalások, magyarországi, támogatásához, Hejlongcsiang, felsőoktatási, Hejlongcsiang, magyarországi, visszavonását, módosításáról, felsőoktatási, tevékenységet, Hejlongcsiang, magyarországi, felsőoktatási, magyarországi, tevékenységét, Hejlongcsiang, elfogadásával, megfelelésre, Hangsúlyozta, vezérszónoka, intézményből, megállapodás, vezérszónoka, kapcsolatait, Magyarország, Ulánbátorban, vezérszónoka, vezérszónoka, megfelelésre, vezérszónoka, Ulánbátorban, felsőoktatás, vezérszónoki, autonómiáját, koncepcióval, vezérszónoka, Külgazdasági, megpróbálják, elszenvedője, Magyarország, Magyarország, rendezéséről, megállapodás, Külgazdasági, megállapodás, államtitkára, megkezdődtek, feltételeket, szorosabbra, kapcsolatok, székhellyel, szocialista, államtitkár, színvonalon, szerződéses, októberében, jegyzőkönyv, rendelkezés, intézmények, szerződések, szabályokat, intézmények, intézményét, kihirdetése, intézmények, szerződések, Mongóliával, hivatalának, megfelelően, szabályokra, rendelkezik, hagyományos, módosítását, hagyományos, lehetőségük, Megjegyezte, szerződéses, államtitkár, tárgyalások, intézmények, intézmények, szerződések, egyetértett, zárszavában, rendeződnek, javaslattal, áttekintése, működésének, hadjáratot, Mesterházy, módosítása, bizonyítja, rendelkező, gyógyászat, értelmében, nemzetközi, törvénynek, törvénynek, Semmelweis, feltételei, megtesznek, javaslatot, javaslatot, Hozzátette, nemzetközi, megkötését, megtörtént, javaslatot, tartásáról, kulturális, javaslatot, támogatása, Hozzátette, nemzetközi, parlamenti, nemzetközi, hatályának, szolgálják, rendeződik, nemzetközi, területen, döntöttek, lehetőség, folytatni, Szijjártó, támogatja, fontosnak, részeként, döntöttek, tartalmaz, frakciója, gazdasági, működését, valójában, hatályban, tartomány, megfelelő, képviselő, mindegyik, kétoldalú, lehetőség, támogatja, szerződés, intézmény, hatályban, vizsgálni, szabályok, érdekében, támogatta, kétperces, Palkovics, hallgatók, képviselő, törekszik, követelte, szükséges, Palkovics, Gazdasági, székhelyű, Bizottság, részeként, szerződés, figyelmet, megkötése, kétoldalú, ugyancsak, érdekében, szerződés, Palkovics, támogatta, sokoldalú, politikus, megvédte, Szerinte, elmondta, megfelel, oktatási, tartandó, folytató, oktatási, Térségen, Velencei, működése, oktatási, oktatási, indokolt, hadjárat, indított, elmondta, jegyezte, Szerinte, irreális, országok, védelmét, folytató, javaslat, feladata, Elmondta, akciónak, ártatlan, külföldi, orvoslás, oktatási, fideszes, oktatási, kötötték, tartotta, oktatási, részének, támogató, tagozata, kiderült, külföldi, összesen, oktatási, javaslat, oktatási, székhely, esetében, külföldi, külföldi, hatályát, szerinti, javaslat, fideszes, kormánya, Mongólia, törvény, Egyetem, szerint, képzést, szükség, szükség, folytat, szerint, törvény, törvény, Egyetem, egészen, működés, alapján, Egyetem, törvény, kormány, kormány, szükség, szükség, értenek, Egyetem, Levente, alapján, törvény, Közölte, kampány, nevében, képzése, működik, Egyetem, Európai, Csenger, közölte, számára, nevében, Csenger, felében, alakult, viszont, nevében, szintén, mindent, szükség, közötti, Csenger, Közölte, törvény, életben, egyetem, folytat, képzést, egyetem, második, nevezte, Egyetem, előírt, László, működő, Jobbik, mongol, elleni, mondta, Attila, Jobbik, működő, kiűzni, között, között, Magyar, László, aláírt, mondta, elmúlt, Jobbik, Viktor, Fidesz, György, érvelt, ország, pártja, Legény, január, veszti, elnöke, Jobbik, mongol, aminek, hiszen, Fidesz, Fidesz, Fidesz, Fidesz, Magyar, mondta, kívüli, között, legyen, ország, magyar, kívüli, érinti, magyar, mondta, között, működő, nyitás, mondta, érinti, került, ország, keleti, Legény, Zsolt, marad, Zalán, akkor, ezért, annak, Kínai, kínai, szóló, állam, Kínai, Kínai, karán, Zsolt, Zalán, közül, ezért, egyik, Kínai, amely, azzal, kínai, célja, Zsolt, Soros, Tibor, annak, fűzze, Péter, három, Zsolt, ellen, egyet, Zsolt, azért, Soros, szóló, miatt, felek, Orbán, addig, írják, ilyen, amely, hívta, azzal, amely, évben, egyet, erről, miatt, tette, írták, karán, Kínai, hozzá, felül, kínai, Lajos, iránt, Zalán, egyes, kínai, szóló, belül, ennek, hogy, kell, hogy, arra, arra, hogy, éven, volt, mert, írta, hogy, volt, ezer, volt, írta, való, MSZP, arra, hogy, volt, Mint, Erre, nagy, hogy, évre, ezen, SOTE, való, több, MSZP, MSZP, hogy, amíg, ezek, lett, álló, után, hogy, volt, Mint, hogy, KDNP, MSZP, MSZP, vita, Bana, így, lám, ban, óta, ban, alá, két, meg, elő, nem, azt, alá, két, azt, van, aki, nem, úgy, CEU, aki, meg, nem, CEU, Rig, nem, egy, van, van, CEU, azt, lex, nem, fel, azt, nem, ben, van, azt, van, ért, azt, nem, elő, elé, Ház, nem, nem, lám, rendelkezés három, kínai egyetem, javaslat elfogadásával, felsőoktatási törvénynek, hagyományos kínai, több ezer, ártatlan elszenvedője, javaslatotRig Lajos, oktatási intézmény, vezérszónoki felszólalások, fideszes Csenger, fideszes képviselő, felsőoktatás autonómiáját, külföldi oktatási, hallgatók védelmét, vezérszónoka alapján államtitkár, oktatási Magyar kapcsolatainak, egyes szerződések megfelelő, szerződések vezérszónoka szerint, Egyetem egyik javaslat, Mesterházy Külgazdasági után, Egyetem annak elmondta, Hejlongcsiang aki egyetértett, van Zsolt Kínai, nemzetközi marad között, miatt volt vezérszónoka, kapcsolatrendszer Hozzátette ennek, beazonosítása Hejlongcsiang népszerűséggel, Palkovics területen feltételeket, KDNP Erre ban, intézmény megfelelésre tanulmányokat, áttekintése legyen kell, elnöke ellen Orbán, hogy azzal Levente, keleti Orvostudományi bizonyítja, működését egyes magyarországi, székhely ennek kétoldalú, folytatni hogy külföldi, hatályban megkötését erről, Egyetem színvonalon Fidesz, feladata szükség hívta, egészen ilyen részének, vizsgálni védelmét intézmények, Magyarország képviselő van, legyen Magyarországon eredményeképpen, van Gazdasági írta, kapcsolatainak volt Magyar, országok szorosabbra Európai, nem törvény volt, Kínai felsőoktatási Magyarországon, szerződés szükség nevében, szocialista megállapodásra vizsgálni, veszti ugyancsak egyet, lett működés vezérszónoka, évre intézmények szocialista, volt Ulánbátorban Csenger, azzal rendelkezés indokolt, Velencei mondta előírt, azt számára vezérszónoka, kínai Hozzátette intézmények, volt magyar akkor, működése ezen célja, miatt Egyetem vezérszónoka, viszont Velencei Fidesz, Zalán támogatása ezen, volt jegyzőkönyv, létjogosultsága oktatási, aki rendelkezik, ezek támogatta, írta javaslat, mindegyik Velencei, elmúlt Magyarország, akkor hogy, felszólalásokból Szerinte, nevében országok, nemzetközi szolgálják, rendelkezik hozzá, folytató évben, szerződéses felsőoktatási, szerint egészen, nem elmondta, annak egészségtudományi, nagy mongol, szerződéses fűzze, kormányhatározat módosításával, módosítása Palkovics, törvény álló, Egyetem hagyományos, karán törvény, között javaslatot, elő MSZP, életben intézmények, akkor népszerűséggel, felülvizsgálatáról CEU, vezérszónoki szükség, támogató vezérszónoka, ban szerződéses, vezérszónoki hívta, volt székhelyű, Közölte hogy, kötötték karán, intézmények nem, mondta Zsolt, szerződéses indított, lehetőség iránt, ezért hatályának, kínai nemzetközi, képzést irreális, lehetőség szükség, figyelmet szerinti, külügyminiszter való, aláírt úgy, Magyarországon írják, Zalán hogy, Magyarország megtörtént, egyet között, felszólalások Külügyminisztérium, képzést hívta, Zsolt amely, hagyományos fejlesztésére, Egyetem azt, szerződés frakciója, javaslattal után, egyet életben, elmondta koncepcióval, magyarországi elmondta, egészségtudományi kínai, székhelyű beazonosítása, Egyetem felsőoktatási, CEU Fidesz, támogatta kínai, parlamenti külföldi, Kínai hogy, Hozzátette javaslat, magyar fideszes, szintén kulturális, Szerinte CEU, Attila magyar, MSZP figyelmet, javaslatot törvénynek, értenek Palkovics, érinti Közölte, Hejlongcsiang felsőoktatási, előírt életben, jegyzőkönyv Európai, gyógyászat életben, megkötését Európai, fejlesztésére egészségtudományi, orvoslás támogatta, szerint vezérszónoka, MSZP Hejlongcsiang, indított nemzetközi, kapcsolatainak Orvostudományi, azt vita, irreális bizonyítja, feltételeket van, Jobbik SOTE, Egyetem keleti, nem Ulánbátorban, nemzetközi vezérszónoki, nyitás Egyetem, Kínai azt, Hejlongcsiang szóló, elé viszont, államtitkár fideszes,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.