Regisztráció  Belépés
Keresés
Naptár
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Krónika 2. rész (magyar-mongol kétoldalú szerződések, kínai orvostudományi egyetem)
A magyar-mongol kétoldalú szerződésekről és a Hejlongcsiang Kínai Orvostudományi Egyetem magyarországi oktatási tevékenységének támogatásáról is tárgyalt csütörtökön az Országgyűlés.


Magyar-mongol kétoldalú szerződések

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: a javaslat célja a Magyarország és Mongólia közötti kétoldalú nemzetközi szerződések hatályának rendezéséről szóló, 2016-ban Ulánbátorban aláírt jegyzőkönyv kihirdetése.

Mint mondta, Magyarország és egyes volt szocialista országok között a szerződéses kapcsolatok felülvizsgálatáról szóló 2003-as kormányhatározat alapján a Külgazdasági és Külügyminisztérium feladata az ilyen nemzetközi szerződések áttekintése és a hatályban tartandó megállapodások beazonosítása. Hozzátette: a kormány a keleti nyitás politikájának részeként törekszik a magyar-mongol kapcsolatrendszer sokoldalú fejlesztésére, így 2013-ban megkezdődtek a tárgyalások a két ország nemzetközi szerződéses kapcsolatainak felülvizsgálatáról, aminek eredményeképpen 11 megállapodás hatályban tartásáról döntöttek a felek. Az erről szóló jegyzőkönyvet 2016. január 25-én, Ulánbátorban írták alá.

Csenger Zalán Zsolt, a Fidesz vezérszónoka a Fidesz-KDNP nevében támogatta a javaslatot és elmondta: a két ország között 11 szerződés marad életben és öt veszti hatályát. Az MSZP vezérszónoka, Legény Zsolt pártja nevében szintén egyetértett a javaslattal. Bana Tibor, a Jobbik vezérszónoka fontosnak nevezte, hogy Magyarország szorosabbra fűzze kulturális és gazdasági kapcsolatait Mongóliával, ezért frakciója nevében ugyancsak támogatta a javaslatot.


Hejlongcsiang Kínai Orvostudományi Egyetem magyarországi oktatási tevékenységének támogatása

Palkovics: rendeződik a Hejlongcsiang Kínai Orvostudományi Egyetem magyarországi képzése


Palkovics László oktatási államtitkár elmondta: a felsőoktatási törvény módosítása értelmében az Európai Gazdasági Térségen kívüli székhellyel rendelkező és Magyarországon oktatási tevékenységet folytató külföldi felsőoktatási intézmények esetében a magyar kormány és a székhely szerinti állam kormánya között nemzetközi szerződés megkötése szükséges a magyarországi működés támogatásához.

Mint mondta, ez a rendelkezés három ország összesen öt intézményét érinti, ezek közül az egyik a Hejlongcsiang Kínai Orvostudományi Egyetem magyarországi tagozata, amely a Semmelweis Egyetem (SE) egészségtudományi karán folytat képzést.

Közölte: a kínai egyetem magyarországi oktatási tevékenységét támogató megállapodás 2017 októberében kötötték meg, azt Szijjártó Péter külügyminiszter és a Hejlongcsiang tartomány oktatási hivatalának elnöke írta alá. Hangsúlyozta: a javaslat elfogadásával rendeződnek a Hejlongcsiang Kínai Orvostudományi Egyetem magyarországi működésének feltételei.

Fidesz: van lehetőség a felsőoktatási törvénynek való megfelelésre

Csenger Zalán Zsolt, a Fidesz vezérszónoka azt mondta: a hagyományos kínai orvoslás nagy népszerűséggel rendelkezik Magyarországon, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy a több ezer évre visszatekintő, hagyományos kínai gyógyászat iránt érdeklődőknek lehetőségük legyen tanulmányokat folytatni ezen a területen. Elmondta: a Hejlongcsiang Kínai Orvostudományi Egyetem 2011 óta folytat képzést a SOTE egészségtudományi karán. Megjegyezte: "lám, lám", van lehetőség van a felsőoktatási törvénynek való megfelelésre, hiszen ez a megállapodás is azt bizonyítja, hogy a törvény nem tartalmaz irreális, teljesíthetetlen feltételeket.

Az MSZP nem ért egyet a felsőoktatási törvény módosításával


Legény Zsolt, az MSZP vezérszónoka azt mondta: nem értenek egyet azzal a koncepcióval, amely alapján ez a javaslat a Ház elé került. Szerinte nem volt szükség arra, hogy az EU-n kívüli székhelyű, Magyarországon oktatási tevékenységet folytató intézmények működése érdekében nemzetközi szerződés megkötését írják elő. Erre nem volt szükség az elmúlt 25 évben, egészen addig, amíg Orbán Viktor és a Fidesz nem indított hadjáratot a CEU ellen - jegyezte meg a képviselő, aki szerint valójában a "Soros-hadjárat" részeként döntöttek úgy, hogy megpróbálják kiűzni, ellehetetleníteni a CEU-t. Hozzátette: ennek az akciónak az ártatlan elszenvedője lett a kínai egyetem - tette hozzá.

A Jobbik támogatja a javaslatot

Rig Lajos, a Jobbik vezérszónoka azt mondta: a megállapodásra a "lex CEU" miatt van szükség, és ha egy oktatási intézmény megfelel a követelményeknek, akkor van létjogosultsága Magyarországon. Közölte: a Jobbik támogatja a javaslatot.

A vezérszónoki felszólalások után kétperces felszólalásokból álló vita alakult ki az MSZP-s Mesterházy Attila és a fideszes Csenger Zalán Zsolt között a felsőoktatási törvény módosításáról. A MSZP-s politikus annak visszavonását követelte, és a Soros György elleni kampány részének tartotta a Magyarországon működő külföldi oktatási intézmények számára előírt új szabályokat, a fideszes képviselő viszont azzal érvelt, hogy arra a nem megfelelő színvonalon működő intézmények miatt volt szükség.

Palkovics László zárszavában arra hívta fel a figyelmet, hogy a Velencei Bizottság is megvédte a felsőoktatási törvény módosítását, amely nem érinti a felsőoktatás autonómiáját.

Szerinte az új szabályokra azért volt szükség, mert 2011-ben az új felsőoktatási törvény azt írta elő, hogy öt éven belül felül kell vizsgálni a külföldi oktatási intézmények működését. 2016 második felében ez megtörtént, és kiderült, hogy a Magyarországon működő 26 külföldi intézményből nem mindegyik működik megfelelően - indokolt az államtitkár, aki szerint a hallgatók védelmét szolgálják az új szabályok.Forrás: MTI
Címkék: tevékenységének, Orvostudományi, szerződésekről, támogatásáról, Hejlongcsiang, magyarországi, Országgyűlés, csütörtökön, kétoldalú, oktatási, tárgyalt, felülvizsgálatáról, felülvizsgálatáról, Külügyminisztérium, Külügyminisztérium, kapcsolatrendszer, egészségtudományi, egészségtudományi, ellehetetleníteni, teljesíthetetlen, követelményeknek, felszólalásokból, kormányhatározat, létjogosultsága, külügyminiszter, eredményeképpen, tevékenységének, Magyarországon, Magyarországon, Orvostudományi, megállapodásra, népszerűséggel, Magyarországon, Magyarországon, Magyarországon, Orvostudományi, Magyarországon, Orvostudományi, kapcsolatainak, Orvostudományi, megállapodások, Orvostudományi, javaslat célja, szerződéses kapcsolatok, ilyen nemzetközi, hatályban tartandó, keleti nyitás, magyar-mongol kapcsolatrendszer, erről szóló, felsőoktatási törvény, magyar kormány, székhely szerinti, magyarországi működés, Csenger Zalán Zsolt, Legény Zsolt, Bana Tibor, Hejlongcsiang Kínai Orvostudományi Egyetem, Palkovics László, Európai Gazdasági Térségen, Semmelweis Egyetem, Szijjártó Péter, Zalán Zsolt, Orbán Viktor, MSZP-s Mesterházy Attila, Soros György, Velencei Bizottság,
2017.11.16. 12:10
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
beazonosítása, felsőoktatási, politikájának, felsőoktatási, tevékenységet, érdeklődőknek, Hejlongcsiang, jegyzőkönyvet, felsőoktatási, felsőoktatási, tanulmányokat, magyarországi, felsőoktatási, visszatekintő, fejlesztésére, módosításával, Hejlongcsiang, magyarországi, felszólalások, magyarországi, támogatásához, Hejlongcsiang, felsőoktatási, Hejlongcsiang, magyarországi, visszavonását, módosításáról, felsőoktatási, tevékenységet, Hejlongcsiang, magyarországi, felsőoktatási, magyarországi, tevékenységét, Hejlongcsiang, elfogadásával, megfelelésre, Hangsúlyozta, vezérszónoka, intézményből, megállapodás, vezérszónoka, kapcsolatait, Magyarország, Ulánbátorban, vezérszónoka, vezérszónoka, megfelelésre, vezérszónoka, Ulánbátorban, felsőoktatás, vezérszónoki, autonómiáját, koncepcióval, vezérszónoka, Külgazdasági, megpróbálják, elszenvedője, Magyarország, Magyarország, rendezéséről, megállapodás, Külgazdasági, megállapodás, államtitkára, megkezdődtek, feltételeket, szorosabbra, kapcsolatok, székhellyel, szocialista, államtitkár, színvonalon, szerződéses, októberében, jegyzőkönyv, rendelkezés, intézmények, szerződések, szabályokat, intézmények, intézményét, kihirdetése, intézmények, szerződések, Mongóliával, hivatalának, megfelelően, szabályokra, rendelkezik, hagyományos, módosítását, hagyományos, lehetőségük, Megjegyezte, szerződéses, államtitkár, tárgyalások, intézmények, intézmények, szerződések, egyetértett, zárszavában, rendeződnek, javaslattal, áttekintése, működésének, hadjáratot, Mesterházy, módosítása, bizonyítja, rendelkező, gyógyászat, értelmében, nemzetközi, törvénynek, törvénynek, Semmelweis, feltételei, megtesznek, javaslatot, javaslatot, Hozzátette, nemzetközi, megkötését, megtörtént, javaslatot, tartásáról, kulturális, javaslatot, támogatása, Hozzátette, nemzetközi, parlamenti, nemzetközi, hatályának, szolgálják, rendeződik, nemzetközi, területen, döntöttek, lehetőség, folytatni, Szijjártó, támogatja, fontosnak, részeként, döntöttek, tartalmaz, frakciója, gazdasági, működését, valójában, hatályban, tartomány, megfelelő, képviselő, mindegyik, kétoldalú, lehetőség, támogatja, szerződés, intézmény, hatályban, vizsgálni, szabályok, érdekében, támogatta, kétperces, Palkovics, hallgatók, képviselő, törekszik, követelte, szükséges, Palkovics, Gazdasági, székhelyű, Bizottság, részeként, szerződés, figyelmet, megkötése, kétoldalú, ugyancsak, érdekében, szerződés, Palkovics, támogatta, sokoldalú, politikus, megvédte, Szerinte, elmondta, megfelel, oktatási, tartandó, folytató, oktatási, Térségen, Velencei, működése, oktatási, oktatási, indokolt, hadjárat, indított, elmondta, jegyezte, Szerinte, irreális, országok, védelmét, folytató, javaslat, feladata, Elmondta, akciónak, ártatlan, külföldi, orvoslás, oktatási, fideszes, oktatási, kötötték, tartotta, oktatási, részének, támogató, tagozata, kiderült, külföldi, összesen, oktatási, javaslat, oktatási, székhely, esetében, külföldi, külföldi, hatályát, szerinti, javaslat, fideszes, kormánya, Mongólia, törvény, Egyetem, szerint, képzést, szükség, szükség, folytat, szerint, törvény, törvény, Egyetem, egészen, működés, alapján, Egyetem, törvény, kormány, kormány, szükség, szükség, értenek, Egyetem, Levente, alapján, törvény, Közölte, kampány, nevében, képzése, működik, Egyetem, Európai, Csenger, közölte, számára, nevében, Csenger, felében, alakult, viszont, nevében, szintén, mindent, szükség, közötti, Csenger, Közölte, törvény, életben, egyetem, folytat, képzést, egyetem, második, nevezte, Egyetem, előírt, László, működő, Jobbik, mongol, elleni, mondta, Attila, Jobbik, működő, kiűzni, között, között, Magyar, László, aláírt, mondta, elmúlt, Jobbik, Viktor, Fidesz, György, érvelt, ország, pártja, Legény, január, veszti, elnöke, Jobbik, mongol, aminek, hiszen, Fidesz, Fidesz, Fidesz, Fidesz, Magyar, mondta, kívüli, között, legyen, ország, magyar, kívüli, érinti, magyar, mondta, között, működő, nyitás, mondta, érinti, került, ország, keleti, Legény, Zsolt, marad, Zalán, akkor, ezért, annak, Kínai, kínai, szóló, állam, Kínai, Kínai, karán, Zsolt, Zalán, közül, ezért, egyik, Kínai, amely, azzal, kínai, célja, Zsolt, Soros, Tibor, annak, fűzze, Péter, három, Zsolt, ellen, egyet, Zsolt, azért, Soros, szóló, miatt, felek, Orbán, addig, írják, ilyen, amely, hívta, azzal, amely, évben, egyet, erről, miatt, tette, írták, karán, Kínai, hozzá, felül, kínai, Lajos, iránt, Zalán, egyes, kínai, szóló, belül, ennek, hogy, kell, hogy, arra, arra, hogy, éven, volt, mert, írta, hogy, volt, ezer, volt, írta, való, MSZP, arra, hogy, volt, Mint, Erre, nagy, hogy, évre, ezen, SOTE, való, több, MSZP, MSZP, hogy, amíg, ezek, lett, álló, után, hogy, volt, Mint, hogy, KDNP, MSZP, MSZP, vita, Bana, így, lám, ban, óta, ban, alá, két, meg, elő, nem, azt, alá, két, azt, van, aki, nem, úgy, CEU, aki, meg, nem, CEU, Rig, nem, egy, van, van, CEU, azt, lex, nem, fel, azt, nem, ben, van, azt, van, ért, azt, nem, elő, elé, Ház, nem, nem, lám, rendelkezés három, kínai egyetem, javaslat elfogadásával, felsőoktatási törvénynek, hagyományos kínai, több ezer, ártatlan elszenvedője, javaslatotRig Lajos, oktatási intézmény, vezérszónoki felszólalások, fideszes Csenger, fideszes képviselő, felsőoktatás autonómiáját, külföldi oktatási, hallgatók védelmét, javaslatot volt hogy, Fidesz van képzése, egyik lám kétoldalú, eredményeképpen hatályban államtitkár, Hangsúlyozta Fidesz módosítása, nem székhely kapcsolatainak, orvoslás megállapodások oktatási, rendelkező Mongólia külföldi, Orvostudományi felülvizsgálatáról Orbán, megtesznek áttekintése ország, szerződések Egyetem javaslat, Magyarországon októberében oktatási, közötti azt Palkovics, nem egy Zsolt, kihirdetése fejlesztésére Bizottság, oktatási jegyzőkönyvet Erre, szükség alapján ban, azt ilyen oktatási, orvoslás hogy oktatási, intézmények módosításáról Magyar, MSZP szolgálják intézmények, részeként valójában kétoldalú, volt óta részeként, szabályokra álló nemzetközi, meg magyarországi Palkovics, nemzetközi közölte elmondta, feltételeket magyarországi van, felsőoktatási beazonosítása célja, törvény szükség szintén, aki Zsolt magyar, Jobbik elmúlt nem, Zalán felszólalásokból részeként, intézmények arra zárszavában, Egyetem felsőoktatási Ulánbátorban, felül Külügyminisztérium szerződések, megkezdődtek lehetőség tette, működő külföldi való, felében Közölte azt, fontosnak Hejlongcsiang akciónak, Mint beazonosítása intézmények, közötti között éven, alakult fideszes MSZP, hogy Legény Kínai, vezérszónoka intézmények miatt, javaslatot kapcsolatainak karán, folytat hagyományos Hejlongcsiang, Szijjártó hogy működő, intézmények megvédte intézmények, kapcsolatait állam nemzetközi, közötti között Palkovics, amely Mongóliával, Orvostudományi között, ilyen Egyetem, esetében ország, működésének szerződések, kínai esetében, egészségtudományi Hejlongcsiang, szükség Lajos, mongol három, két azt, képzést Levente, intézményből felülvizsgálatáról, Kínai gyógyászat, Kínai kapcsolatainak, írta vizsgálni, folytató aláírt, számára oktatási, gyógyászat hatályban, felülvizsgálatáról célja, megállapodásra Mesterházy, egy MSZP, Kínai lex, nem nemzetközi, írják felében, Magyarországon annak, Mongólia Jobbik, értelmében Magyar, Viktor Külügyminisztérium, lett törekszik, Orvostudományi közül, szóló támogató, törekszik javaslatot, azt László, György alá, Bizottság legyen, államtitkár megfelelő, értenek nem, nemzetközi fideszes, szerződések magyarországi, jegyzőkönyvet hadjáratot, felül alakult, lett tanulmányokat, intézményét kormány, visszatekintő Hejlongcsiang, hogy Magyarország, kell között, László intézmények, ban szükség, hogy számára, támogató megfelelően, áttekintése Jobbik, képzése amely, Közölte hogy, javaslatot egyet, Rig szabályok, kapcsolatainak ellen, nem nem, volt kapcsolatait, kiderült alá, Megjegyezte székhelyű, felsőoktatási politikájának, kapcsolatrendszer Fidesz, nemzetközi nem, intézményét Hejlongcsiang, szerinti kívüli, lehetőség Kínai, tartomány Erre, Egyetem két, karán iránt, kínai érinti, államtitkára Soros, külföldi visszavonását, akkor nemzetközi, intézmények októberében, rendelkezik tartotta, felében javaslatot, működés mindent, úgy azzal, képzést felsőoktatás, ezek Külügyminisztérium, szóló intézmények, azzal elszenvedője, felsőoktatási javaslatot, Hejlongcsiang tette, támogatásához hozzá, külföldi törvénynek, közötti CEU, törekszik nemzetközi, zárszavában előírt, külföldi oktatási, felsőoktatási tevékenységet, egyik egyetem, György magyar, kétoldalú koncepcióval, kell Hozzátette, megpróbálják elnöke, javaslat MSZP, Zalán nevében, székhellyel KDNP, szabályok javaslatot,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék,
© 2011 TVN.HU Kft.