Regisztráció  Belépés
Keresés
Naptár
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Migránsok halála - 25 év fegyházbüntetést kaptak a parndorfi ügyben érintett embercsempészek
Első fokon 25-25 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Kecskeméti Törvényszék csütörtökön azt a négy embercsempészt, aki 71 illegális bevándorló halálát okozta az úgynevezett parndorfi halálkamion ügyében.


Az elsőrendű afgán és a három bolgár vádlottat társtettesként, folytatólagosan elkövetett embercsempészetben és bűnsegédként elkövetett emberölésben találták bűnösnek, ezért bűnszervezet tagjaként valamennyiüket 25 év fegyházra ítélték. Egyikük sem bocsátható feltételesen szabadlábra. A másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértésben is bűnösnek mondták ki.

Az elsőrendű vádlottat véglegesen, a többieket 10-10 évre kiutasították Magyarországról, és vagyonelkobzást is kiszabtak velük szemben 94 millió, 8,8 millió, 1,4 millió, illetve 300 ezer forint értékben.

A bíróság a személyszállításra alkalmatlan járműveket beszerző ötödrendű bolgár-libanoni kettős állampolgárságú vádlottat 8 év, míg a bűnszervezet hierarchiájában magasabb szinten álló, utasítási joggal bíró tizenkettedrendű afgán vádlottat 12 év fegyházra ítélte távollétében.

A több szállításban résztvevő hatod- és tizenharmadrendű bolgár vádlottakat 5 év, míg a szökésben lévő hetedrendű bolgár vádlottat 6 év fegyházra ítélték. A szintén ismeretlen helyen tartózkodó tizennegyedrendű bolgár vádlott büntetése 3 év fegyház. A mindössze egy szállításban résztvevő nyolcad-, kilenced-, tized- és tizenegyedrendű bolgár vádlottakat a bíróság 4-4 év fegyházbüntetéssel sújtotta. Valamennyi vádlottat kiutasította Magyarország területéről.

A vádirat 26 vádpontot, 33 embercsempészet leírását tartalmazta, amelyek közül a 25. vádpont a parndorfi tragédia. A teljes büntetőpernek 14 vádlottja volt.

A tényállás szerint a szervezet tagjai 2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba Mórahalom térségében. A járművet a negyedrendű vádlott vezette, az első- és harmadrendű vádlottak, valamint Kecskemétig a másodrendű vádlott előfutóként kísérte.

A szállított embereknek a zsúfoltság, a levegőhiány, a mozgásképtelenség, az emelkedő hőmérséklet és a kiszáradás jelentős gyötrelmet okozott, amelyet dörömböléssel és kiabálással jeleztek a sofőrnek. A negyedrendű vádlott telefonon értesítette a másodrendű vádlottat, aki felhívta az elsőrendűt. Az afgán férfi azt az utasítást adta, hogy a sofőr nem állhat meg, és tegyen úgy, mintha nem hallaná a dörömbölést.

A harmadrendű vádlott előfutóként végigkísérte a járművet, és szintén tudott a raktérben zajló eseményekről. A negyedrendű vádlott végül nem nyitotta ki a raktér ajtaját, ezért a bezárt 59 férfi, 8 nő és 4 gyerek gyötrelmes körülmények között még Magyarország területén megfulladt. A határt az embercsempészek Hegyeshalomnál 9 óra után lépték át. A harmad- és negyedrendű vádlott Parndorf közelében megállt, és a hűtőkamiont hátrahagyva távozott.

Az ítélet szerint az első négy vádlott az emberölést nem felbujtóként, hanem bűnsegédként követte el, mivel a kamiont vezető negyedrendű vádlottat segítették tette elkövetésében. Ugyanakkor a sofőr - a váddal ellentétben - nem az első- és a másodrendű vádlott fenyegetése miatt nem állt meg. Ők csak a lebukástól és elfogástól való félelmében hozott döntését erősítették meg.

A bíróság megállapította, hogy a vádlottak bűnszervezet tagjaként követték el az embercsempészést. Mint elhangzott, a parndorfi ügyben érintett négy vádlott esetében a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte a Kecskeméti Törvényszék, hogy az emberek halálát nem akarták, ugyanakkor tisztában voltak döntésük következményeivel. Figyelembe vette továbbá az idő múlását, a Magyarországon büntetlen előéletüket, a másodrendű vádlott esetében pedig azt is, hogy segítve az eljárást, a bolgár férfi feltáró jellegű beismerő vallomást tett.

Jádi János tanácselnök indoklásában elmondta: a váddal és védőkkel egyetértve, az ítéletben az elkövetéskor hatályos büntetőtörvénykönyvet és annak kedvezőbb rendelkezéseit alkalmazta.

Kiemelte azt is, hogy a jelenleg Magyarországon legsúlyosabb, tényleges életfogytiglan büntetés kiszabása esetén nem lett volna lehetőség az enyhítő körülmények figyelembevételére.

Schmidt Gábor ügyész a Kecskeméti Törvényszék ítéletét a tizenkettedrendű, a távollétében elítélt afgán vádlott esetében tudomásul vette. A többi vádlott esetében súlyosabb büntetés kiszabásáért fellebbezést nyújt be.

Az ügyészség álláspontja szerint ugyanis a minősített emberölés bűntettével vádolt négy férfi esetében a bíróság ítélete nem tükrözi a súlyosító körülményeket, és az nem alkalmas a büntetési célok elérésére.

Az egyedüli büntetés, ami erre alkalmas, az életfogytig tartó fegyházbüntetés - fogalmazott. A másodrendű vádlottról ugyanakkor megjegyezte, hogy a bolgár férfi esetében lehetőséget lát a feltételes szabadlábra bocsátásra. Az ügyészség a többi vádlott esetében is úgy találja, hogy a kiszabott szankció enyhe, így az ő esetükben is súlyosabb fegyházbüntetés kiszabása lenne indokolt.

Az ítélet ellen valamennyi vádlott és védő felmentésért vagy enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős. A per másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

A bíróság a magyarországi kötödéssel, lakóhellyel nem rendelkező vádlottak előzetes letartóztatását indokoltnak látta a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartani, már csak a kiszabott büntetés mértéke alapján fennálló szökés, elrejtőzés vagy a bűnismétlés veszélye miatt is.

A bíróság döntését az ügyész, valamint az első-, másod-, harmad-, illetve negyedrendű vádlott és védőik tudomásul vették, míg a többi vádlott és védője fellebbezést jelentett be, amelyről szintén a Szegedi Ítélőtábla dönt majd.Forrás: MTI
Címkék: fegyházbüntetéssel, embercsempészt, csütörtökön, úgynevezett, Törvényszék, halálkamion, Kecskeméti, bevándorló, parndorfi, illegális, sújtotta, büntetőtörvénykönyvet, figyelembevételére, fegyházbüntetéssel, személyszállításra, embercsempészetben, mozgásképtelenség, következményeivel, tizenharmadrendű, tizennegyedrendű, tizenkettedrendű, embercsempészést, tizenkettedrendű, hierarchiájában, fegyházbüntetés, fegyházbüntetés, állampolgárságú, tizenegyedrendű, vagyonelkobzást, embercsempészet, Magyarországról, embercsempészek, letartóztatását, folytatólagosan, Magyarországon, Hegyeshalomnál, rendelkezéseit, megállapította, életfogytiglan, Magyarországon, társtettesként, valamennyiüket, elsőrendű afgán, három bolgár, másodrendű vádlottat, elsőrendű vádlottat, többieket 10-10, bűnszervezet hierarchiájában, több szállításban, szökésben lévő, szintén ismeretlen, szállításban résztvevő, parndorfi tragédia, Kecskeméti Törvényszék, Jádi János, Schmidt Gábor, Szegedi Ítélőtáblán, Szegedi Ítélőtábla,
2018.06.14. 20:02
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
dörömböléssel, kiutasították, büntetőpernek, magyarországi, körülményként, elkövetésében, körülményeket, feltételesen, legsúlyosabb, felbujtóként, végigkísérte, indoklásában, fellebbezést, bűnszervezet, távollétében, fellebbezett, kiszabásáért, eseményekről, szállításban, Magyarország, emberölésben, befejezéséig, bűnszervezet, kiutasította, felmentésért, hűtőkamionba, távollétében, bűnszervezet, elkövetéskor, bűnsegédként, szállításban, bűnsegédként, bűnsegédként, életveszélyt, kiszabásakor, fellebbezést, Magyarország, fenyegetése, bűnismétlés, értesítette, erősítették, dörömbölést, hőmérséklet, szabadlábra, harmadrendű, életfogytig, előéletüket, vádlottakat, fenntartani, negyedrendű, tartalmazta, hűtőkamiont, körülmények, szabadlábra, kiabálással, megjegyezte, enyhítésért, bűntettével, negyedrendű, hátrahagyva, területéről, Törvényszék, előfutóként, negyedrendű, körülmények, Ítélőtáblán, levegőhiány, negyedrendű, fogalmazott, Kecskemétig, álláspontja, lehetőséget, folytatódik, előfutóként, ellentétben, alkalmatlan, harmadrendű, Törvényszék, negyedrendű, lakóhellyel, indokoltnak, vádlottakat, tanácselnök, negyedrendű, másodrendű, kiszáradás, elsőrendűt, alkalmazta, térségében, szállított, valamennyi, zsúfoltság, másodrendű, másodrendű, Ugyanakkor, gyötrelmet, elrejtőzés, embereknek, Figyelembe, feltételes, segítették, egyetértve, bocsátásra, elhangzott, rendelkező, Ítélőtábla, bocsátható, emberölést, vádlottról, hetedrendű, elkövetett, gyötrelmes, járműveket, kötödéssel, véglegesen, Kecskeméti, elkövetett, elkövetett, másodrendű, minősített, megfulladt, másodrendű, másodrendű, félelmében, Kecskeméti, Valamennyi, másodfokon, lebukástól, elfogástól, ismeretlen, ugyanakkor, ugyanakkor, tartózkodó, büntetlen, raktérben, kiszabott, utasítást, kedvezőbb, területén, kiszabott, vádlottat, vallomást, másodfokú, vádlottak, ítéletben, elsőrendű, ügyészség, telefonon, vádlottat, lehetőség, fegyházra, kiszabása, vádlottat, utasítási, ügyészség, tudomásul, résztvevő, súlyosabb, fegyházra, tudomásul, szökésben, tagjaként, elérésére, vádlottat, parndorfi, vádlottat, többieket, elsőrendű, sértésben, jelentett, súlyosító, kiszabtak, emberölés, ötödrendű, vádlottat, súlyosabb, értékelte, vádlottak, vádlottat, esetükben, tényállás, vádlottja, szellőzés, parndorfi, büntetési, kiszabása, vádlottat, szervezet, közelében, hajnalban, tisztában, tagjaként, Mórahalom, mindössze, büntetése, vádlottak, tényleges, résztvevő, vádpontot, vádlottat, fegyházra, augusztus, esetében, távozott, érintett, követték, szankció, büntetés, indokolt, döntését, esetében, esetében, döntésük, büntetés, bűnösnek, leírását, döntését, sújtotta, ítéletét, kilenced, tragédia, esetében, nyitható, járművet, veszélye, belülről, Parndorf, alkalmas, valamint, beszerző, libanoni, értékben, esetében, bűnösnek, magasabb, büntetés, alkalmas, esetében, esetében, amelyről, valamint, büntetés, járművet, elmondta, védőkkel, büntetés, eljárást, egyedüli, beismerő, nyitotta, előzetes, fennálló, hatályos, jeleztek, jelentős, emelkedő, jelenleg, sofőrnek, Kiemelte, felhívta, találták, emberek, ugyanis, feltáró, találja, segítve, bíróság, ítélete, halálát, vádlott, tükrözi, elítélt, akarták, Schmidt, enyhítő, múlását, továbbá, vádlott, jellegű, vádlott, vádlott, szerint, szintén, enyhítő, vádlott, vezette, szerint, bíróság, vádirat, amelyek, vádpont, vádlott, kísérte, mértéke, eljárás, hallaná, alapján, vádlott, okozott, amelyet, bíróság, nyolcad, mondták, vádlott, szemben, Egyikük, ítélték, Szegedi, szintén, illetve, bíróság, szintén, vádlott, fegyház, ítélték, illetve, szinten, vádlott, vádlott, nélküli, vádlott, Szegedi, bíróság, szerint, megállt, kamiont, jogerős, vádlott, bíróság, vádlott, vádlott, vádlott, követte, vádlott, ajtaját, joggal, mintha, kettős, vették, védőik, ítélet, között, váddal, harmad, bolgár, bolgár, ítélte, forint, hozott, védője, ügyben, bolgár, váddal, ítélet, voltak, vádolt, millió, millió, millió, tegyen, bolgár, tagjai, esetén, bolgár, helyen, ítélet, embert, zártak, lépték, határt, bolgár, harmad, gyerek, teljes, bezárt, raktér, tudott, állhat, bolgár, ügyész, bolgár, vezető, ügyész, szökés, lenne, másod, miatt, enyhe, többi, látta, többi, ellen, tartó, férfi, tette, pedig, végül, vette, zajló, testi, közül, tized, okozó, velük, ezért, sofőr, miatt, afgán, hatod, mivel, férfi, célok, hanem, János, férfi, nyújt, annak, vette, afgán, sötét, férfi, afgán, férfi, afgán, Gábor, többi, ezért, sofőr, három, volna, bíró, több, vagy, volt, csak, négy, első, hogy, lévő, után, első, adta, csak, évre, hogy, első, ezer, hogy, hogy, tett, lett, hogy, négy, Jádi, négy, Mint, állt, védő, álló, vagy, majd, első, dönt, hogy, erre, való, hogy, egy, míg, míg, míg, egy, sem, nem, nem, idő, azt, így, nem, meg, meg, úgy, azt, nem, ami, nem, nem, lát, nem, így, úgy, nem, meg, nem, azt, már, nem, nem, nem, nem, per, óra, még, aki, teljes büntetőpernek, tényállás szerint, szervezet tagjai, negyedrendű vádlott, másodrendű vádlott, szállított embereknek, emelkedő hőmérséklet, kiszáradás jelentős, afgán férfi, utasítást adta, harmadrendű vádlott, raktérben zajló, raktér ajtaját, embercsempészek Hegyeshalomnál, hűtőkamiont hátrahagyva, ítélet szerint, első négy, kamiont vezető, váddal ellentétben, bíróság megállapította, vádlottak bűnszervezet, parndorfi ügyben, büntetés kiszabásakor, emberek halálát, bolgár férfi, elkövetéskor hatályos, jelenleg Magyarországon, enyhítő körülmények, távollétében elítélt, többi vádlott, ügyészség álláspontja, minősített emberölés, bíróság ítélete, súlyosító körülményeket, büntetési célok, egyedüli büntetés, életfogytig tartó, másodrendű vádlottról, feltételes szabadlábra, kiszabott szankció, ítélet ellen, magyarországi kötödéssel, másodfokú eljárás, kiszabott büntetés, bűnismétlés veszélye, bíróság döntését, vádlottat fegyházbüntetés másodfokon, egy afgán pedig, több vádlott vádlott, negyedrendű hetedrendű bolgár, dörömbölést raktérben vádlottja, ellentétben telefonon dörömböléssel, tizennegyedrendű vádlottja vádlottakat, megállt afgán évre, belülről hatod elfogástól, vádlott bolgár találták, értesítette megállapította múlását, tényleges nem vádlottat, térségében többi körülményként, hogy dörömböléssel elsőrendű, Egyikük előfutóként szintén, fegyházbüntetés vádlottat úgy, távollétében szervezet elsőrendű, lebukástól feltételesen vádlottakat, negyedrendű találja vagyonelkobzást, Parndorf negyedrendű határt, fegyházbüntetés lehetőség pedig, amelyek állhat többi, nem nem szintén, dörömböléssel adta harmad, vádlottak járművet hogy, állampolgárságú jelenleg másodrendű, figyelembevételére mondták ítélet, jelentett majd ügyész, szintén kiutasította vádlottat, amelyet szerint nyitotta, parndorfi alapján volna, enyhítésért tanácselnök vádlott, így negyedrendű hallaná, vezette hetedrendű esetében, Valamennyi vádlott figyelembevételére, Kecskemétig vádlott Kiemelte, nyitható ajtaját enyhítésért, hátrahagyva dörömböléssel bűnszervezet, míg fegyház fogalmazott, bocsátható hetedrendű bolgár, enyhe Egyikük ötödrendű, fegyház tartó szerint, járműveket embert pedig, lévő vádlottat kiutasították, elsőrendű szemben ügyben, sértésben ezért esetükben, álló félelmében végigkísérte, végigkísérte büntetés dörömbölést, kiabálással esetükben miatt, utasítási vádlott folytatólagosan, szállításban fegyházra, bíróság magasabb, felbujtóként döntését, eseményekről vádlottat, lakóhellyel hogy, alkalmazta Kiemelte, azt vezette, negyedrendű szerint, nem azt, társtettesként után, kötödéssel erősítették, úgy millió, kötödéssel bűnsegédként, életveszélyt megállapította, sújtotta vezető, szállításban jellegű, Törvényszék állhat, felbujtóként másodrendű, valamennyi negyedrendű, mondták fegyházra, társtettesként férfi, így fegyházbüntetéssel, augusztus harmadrendű, kamiont parndorfi, kiszabásakor voltak, másodrendű vádlottat, ezért gyötrelmet, bűnsegédként fellebbezést, tudomásul embereknek, Törvényszék afgán, mozgásképtelenség gyötrelmes, vádlottja negyedrendű, állampolgárságú nyitható, esetében bocsátható, szintén szállításban, kettős ítélet, úgy szerint, váddal esetükben, zajló vádlottat, férfi erre, távollétében legsúlyosabb, kiszabott egy, kiszabott esetében, büntetőpernek kamiont, vádlott gyötrelmet, valamint mintha, esetében adta, lett jeleztek, tudomásul esetükben, többi még, valamint veszélye, vették ítéletét, szabadlábra vádlottak, volna nem, gyerek nélküli, volt afgán, millió fogalmazott, miatt embercsempészek, mondták férfi, ítélte ismeretlen, indoklásában álláspontja, nem vádlott, legsúlyosabb évre, szállításban vádpontot, másodrendű négy, résztvevő többi, emberölés bűnsegédként, Ítélőtábla egyedüli, valamint szállításban, döntését hetedrendű, vezető elsőrendű, felmentésért büntetés, büntetés adta, jelenleg szabadlábra, millió feltételes, távozott közül, fegyházra tényleges, vádlottak amelyről, kiszabott esetében, míg vezette, vádlottat elérésére, kiszabtak többi, belülről szintén, büntetlen nem, bolgár bolgár, elhangzott egyedüli, bűnszervezet fegyházra, embercsempészést amelyet, gyötrelmet ítélete, teljes ami, vette előfutóként, vezető Ugyanakkor, bíróság kiabálással, helyen egy, szerint vádlott, nyitotta körülményeket, embercsempészek négy, sofőr eljárást, jelenleg enyhítésért, valamint másodrendű,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék,
© 2011 TVN.HU Kft.