Belépés
Keresés
Naptár
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Moody's: jelentősen csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége
Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
Jelentősen csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége, és ez is a "Baa3" befektetési ajánlású, stabil kilátású osztályzattal nyilvántartott szuverén magyar adósprofil pillérei közé tartozik - áll a Moody's Investors Service csütörtök este Londonban ismertetett éves országjelentésében.


A nemzetközi hitelminősítő tanulmánya szerint Magyarország államadós-profiljának alátámasztó tényezői között van emellett a viszonylag sok lábon álló gazdaság, és a magyar kormány elkötelezettsége a prudens költségvetési politika mellett.

A Moody's szerint besorolási korlátot jelent ugyanakkor a magyar közadósság-ráta, amely még mindig számottevően meghaladja a cég által a "Baa" osztályzati sávba sorolt többi szuverén adós mediánértékét.

A hitelminősítő arra számít, hogy a választások közeledtével rövid távon bizonytalanabbá válik a magyar költségvetési politika.

A jelentés szerint azonban a magyar kormány elkötelezetten törekszik arra, hogy az államháztartási hiány ne haladja meg a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát, és a Moody's ennek alapján azzal számol, hogy az államadósság-ráta a következő években fokozatosan ugyan, de tartósan tovább csökken.

A hitelminősítő jelenlegi előrejelzése az, hogy a GDP-arányos magyar államadósság 2018-ban 71 százalék körüli szintre mérséklődik a 2016 végén mért 73,9 százalékról.

Hasonló államadósság-pályát valószínűsített minapi elemzésében egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is.

A Fitch múlt pénteken felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a hosszú futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság "BBB mínusz" szintű - a Moody's és a harmadik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's magyar szuverén besorolásával azonos - osztályzatának kilátását.

Ehhez fűzött indoklásában a Fitch kiemelte, hogy várakozása szerint a hazai össztermékhez viszonyított magyar államadósság-ráta 2017 végéig 72 százalékra csökken az egy évvel korábbi 74 százalék körüli szintről. A hitelminősítő hangsúlyozta: ez lesz a hatodik olyan év egymás után, amelyben csökken a magyar államadósság-ráta.

A Fitch Ratings előrejelzése szerint a GDP-arányos államadósság-ráta 2019-re 69 százalékig csökken tovább.

A Fitch is megjegyezte mindazonáltal, hogy ez magasabb az általa "BBB" kategóriásként nyilvántartott többi szuverén adós mediánértékénél, amely 42 százalék.

Csütörtöki londoni elemzésében a Moody's Investors Service hangsúlyozta, hogy a magyar folyómérleg-egyenleg számottevő többletei javították a magyar gazdaság ellenállóképességét az esetleges jövőbeni külső sokkokkal szemben, a devizaárfolyam-kilengésekk el szembeni ellenállóképességet pedig azok a szakpolitikai lépések erősítették, amelyek eredményeként meredeken csökkent a devizaadósság részaránya az államadósságon belül.

A Moody's várakozása szerint a magyar gazdaság aktivitása a jelenlegi ciklikus fellendülési szakaszban végig élénk marad. A hitelminősítő előrejelzése az, hogy a magyar hazai össztermék az idén 3,5 százalékkal, jövőre 3,1 százalékkal növekszik.

A cég szerint a magyar gazdaság hosszú távú növekedési kilátásait terhelő tényezők között van az egyre feszesebbé váló, a szakképzett munkaerő heveny hiányával jellemzett munkapiaci helyzet, valamint az erőteljes ráutaltság az EU-folyósításokra, amelyek csökkenhetnek a következő finanszírozási ciklusban.

A Fitch Ratings a magyar osztályzati kilátás javításához fűzött múlt heti elemzésében ennél derűlátóbb növekedési előrejelzést adott: a cég elemzői az idén 3,7 százalékos, 2018-ban 3,5 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban a tavalyi 2,2 százalék után. A Fitch szerint a gyorsulás elsődleges hajtóereje a hazai fogyasztás, amelyet az erőteljes munkapiaci helyzet, a gyors bérnövekedés és a kordában tartott infláció segít.

A Moody's csütörtöki elemzése szerint felhajtóerőt adhat a magyar államadós-besorolásnak, ha javulnak a gazdasági és költségvetési mérőszámok, és ennek eredményeként a közadósság-teher a vártnál gyorsabban közelít a Magyarországhoz hasonló besorolású szuverén adósok alacsonyabb mediánértékéhez.

A Moody's szerint lefelé ható nyomás alá kerülhet ugyanakkor a magyar adósosztályzat, ha a költségvetési hiány kordában tartása, vagy az elsődleges többlet elérése melletti kormányzati elkötelezettség gyengülésének jelei mutatkoznának, vagy ha a növekedési kilátásokat gyengítő szakpolitikai döntések születnének.

A nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként, tavaly májusban a Fitch Ratings emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást. A Standard & Poor's tavaly szeptemberben, a Moody's tavaly novemberben minősítette fel a befektetési kategóriába Magyarországot.

A Standard & Poor's és a Fitch magyar szuverén besorolásának kilátása pozitív, a Moody's továbbra is stabil kilátást tart érvényben. Az S&P augusztusban javította pozitívra a kilátást.

Az általános hitelminősítői gyakorlat alapján az idén megadott két pozitív kilátás megnövelte annak a valószínűségét, hogy a következő tizenkét hónapban a Fitch Ratings és a Standard & Poor's javítja a magyar államadós-osztályzatot is.

Magyarország idei hitelminősítői felülvizsgálat-sorozata a Fitch múlt pénteki lépésével befejeződött.Forrás: MTI
Címkék: országjelentésében, sérülékenysége, nyilvántartott, osztályzattal, befektetési, ismertetett, Jelentősen, tudósítója, adósprofil, Investors, Londonban, ellenállóképességét, ellenállóképességet, elkötelezettsége, Magyarországhoz, mediánértékéhez, mediánértékénél, bizonytalanabbá, elkötelezettség, valószínűsített, államháztartási, nyilvántartott, valószínűségét, osztályzatának, kategóriásként, elkötelezetten, hitelminősítők, hitelminősítői, finanszírozási, Magyarországot, adósosztályzat, államadósságon, folyósításokra, devizaárfolyam, felülvizsgálat, hitelminősítői, költségvetési, költségvetési, hitelminősítő, költségvetési, gyengülésének, hitelminősítő, nemzetközi hitelminősítő, magyar kormány, prudens költségvetési, magyar közadósság-ráta, hitelminősítő arra, választások közeledtével, magyar költségvetési, jelentés szerint, államháztartási hiány, hazai össztermék, következő években, Fitch Ratings, Investors Service, Kertész Róbert,
2017.11.16. 23:22
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
mediánértékét, hitelminősítő, össztermékhez, besorolásával, eredményeként, hitelminősítő, szakpolitikai, kilengésekkel, csökkenhetnek, eredményeként, devizaadósság, hitelminősítő, hitelminősítő, költségvetési, mindazonáltal, szakpolitikai, mutatkoznának, szeptemberben, hitelminősítő, besorolásának, államadósság, államadósság, államadósság, előrejelzése, viszonyított, államadósság, előrejelzése, előrejelzést, hangsúlyozta, előrejelzése, fellendülési, államadósság, hangsúlyozta, indoklásában, lehetőségére, besorolásnak, felhajtóerőt, bérnövekedés, államadósság, felminősítés, államadósság, Magyarország, osztályzatot, közeledtével, augusztusban, számottevően, befejeződött, Magyarország, alátámasztó, mérséklődik, kormányzati, százalékkal, profiljának, szakképzett, kilátásokat, százalékról, folyómérleg, választások, javításához, elemzésében, befektetési, novemberben, minősítette, elemzésében, elemzésében, alacsonyabb, kategóriába, osztályzati, fokozatosan, erősítették, megjegyezte, befektetési, osztályzati, kategóriába, gazdaságban, születnének, százalékkal, nemzetközi, várakozása, ráutaltság, megnövelte, közadósság, gyorsabban, mérőszámok, viszonylag, meghaladja, munkapiaci, növekedést, Csütörtöki, derűlátóbb, besorolási, százalékos, százalékos, százalékig, elsődleges, hajtóereje, számottevő, javították, csütörtöki, közadósság, ugyanakkor, fogyasztás, növekedési, százalékra, besorolású, aktivitása, növekedési, szakaszban, várakozása, jellemzett, ugyanakkor, nemzetközi, munkapiaci, feszesebbé, tanulmánya, besorolást, százalékát, össztermék, össztermék, növekedési, nemzetközi, kilátásait, részaránya, elsődleges, futamidejű, általános, gyorsulás, Investors, erőteljes, lépésével, pozitívra, következő, jelenlegi, ciklusban, stabilról, államadós, növekszik, forintban, államadós, devizában, hiányával, törekszik, következő, jelenlegi, erőteljes, pozitívra, javította, gyakorlat, következő, államadós, államadós, esetleges, kilátását, meredeken, sokkokkal, gazdasági, érvényben, javította, többletei, politika, százalék, jövőbeni, szuverén, gazdaság, tényezők, csökkent, szembeni, gazdaság, gazdaság, munkaerő, ciklikus, gazdaság, valamint, emellett, egyenleg, sorozata, tényezői, százalék, kordában, kerülhet, kilátást, melletti, továbbra, pénteken, kilátást, Standard, szuverén, szuverén, szuverén, fennálló, politika, százalék, elsőként, tartósan, májusban, ajánlású, Standard, Standard, szuverén, jelentés, gyengítő, kilátása, döntések, megadott, harmadik, hónapban, amelyben, kordában, elemzése, korlátot, százalék, infláció, Standard, kiemelte, magasabb, szintről, tizenkét, javulnak, amelyet, szerint, tavalyi, Ratings, kilátás, szerint, Ratings, elemzői, pozitív, terhelő, Ratings, elérése, közelít, helyzet, kilátás, javítja, vártnál, alapján, pénteki, hasonló, szerint, többlet, pozitív, tartása, tartott, amelyek, szerint, helyzet, amelyek, szemben, szerint, alapján, haladja, kormány, Ratings, Ratings, Service, arányos, arányos, szintre, Hasonló, csökken, csökken, londoni, években, szerint, lépések, prudens, kormány, azonban, szerint, csökken, mellett, korábbi, csökken, szerint, szerint, hatodik, szerint, magyar, hosszú, lefelé, addigi, magyar, fűzött, azonos, magyar, magyar, szintű, végéig, magyar, mínusz, adósok, tavaly, számít, sorolt, stabil, magyar, magyar, mindig, magyar, között, magyar, magyar, jelent, magyar, tavaly, tovább, magyar, körüli, pályát, körüli, emelte, tavaly, magyar, számol, vissza, minapi, nyomás, magyar, magyar, magyar, magyar, várnak, magyar, általa, között, fűzött, tovább, magyar, hosszú, egymás, magyar, jövőre, magyar, heveny, Moody, belül, élénk, rövid, többi, ugyan, hazai, többi, egyre, Moody, által, végén, ennél, sávba, jelei, közül, amely, Moody, Fitch, azzal, pedig, Moody, ennek, Fitch, Moody, külső, távon, hiány, Fitch, gyors, végig, válik, másik, Ehhez, Fitch, Fitch, ennek, Fitch, annak, Moody, teher, lábon, hazai, segít, évvel, olyan, Moody, Fitch, adhat, hazai, Moody, hazai, adott, marad, Fitch, hiány, amely, Fitch, Fitch, Fitch, utaló, Moody, távú, Poor, múlt, hogy, idén, idén, ráta, hogy, hogy, idei, tart, arra, adós, álló, váló, hogy, után, Poor, hogy, hogy, ráta, mért, Poor, nagy, ható, idén, ráta, múlt, vagy, nagy, ráta, vagy, Poor, heti, lesz, hogy, azok, arra, ráta, hogy, adós, után, múlt, hogy, nagy, ban, sok, GDP, van, egy, BBB, van, ban, BBB, GDP, GDP, fel, meg, Baa, két, cég, alá, egy, még, cég, cég, hitelminősítő jelenlegi, 2016 végén, másik nagy, addigi stabilról, hosszú futamidejű, harmadik nagy, hazai össztermékhez, hitelminősítő hangsúlyozta, hatodik olyan, magyar államadósság-ráta, magyar gazdaság, esetleges jövőbeni, szakpolitikai lépések, devizaadósság részaránya, államadósságon belül, jelenlegi ciklikus, hitelminősítő előrejelzése, magyar hazai, egyre feszesebbé, szakképzett munkaerő, erőteljes ráutaltság, következő finanszírozási, magyar osztályzati, magyar gazdaságban, gyorsulás elsődleges, hazai fogyasztás, erőteljes munkapiaci, gyors bérnövekedés, kordában tartott, vártnál gyorsabban, magyar adósosztályzat, költségvetési hiány, elsődleges többlet, növekedési kilátásokat, nagy nemzetközi, befektetési ajánlású, befektetési kategóriába, általános hitelminősítői, idén megadott, következő tizenkét, elérése jellemzett hogy, százalékig vagy javította, államadósság arányos hazai, százalékos lábon elsődleges, tartott elemzésében szerint, valamint növekedési hogy, gyengítő magyar adós, Moody ciklikus magasabb, szerint Fitch helyzet, Fitch százalék százalék, Fitch valószínűsített magyar, mínusz növekedési években, mediánértékénél érvényben választások, amely hosszú ellenállóképességet, profiljának elemzésében kategóriába, Fitch szerint megadott, magyar hitelminősítő elemzésében, Ratings ráta prudens, hitelminősítő amelyet Standard, fűzött jellemzett múlt, valószínűségét hitelminősítő van, magyar magyar növekedést, munkapiaci fűzött szerint, kilátása Service százalékos, döntések rövid továbbra, között kilátás elkötelezetten, Magyarország nemzetközi szakpolitikai, államadós hiány ellenállóképességet, hogy Poor tavalyi, szembeni javulnak távon, jelenlegi Ratings Fitch, erőteljes várakozása alapján, szemben kilátás feszesebbé, befektetési Baa múlt, továbbra ajánlású szerint, távú indoklásában augusztusban, váló aktivitása kilátását, alá csökken százalékkal, még tartása finanszírozási, javulnak hogy alapján, százalékát kilátásait hitelminősítő, számottevően magyar nemzetközi, fűzött kategóriába válik, elkötelezettség javította Fitch, tart Fitch besorolási, javulnak tovább sokkokkal, sorolt Service tavaly, hitelminősítők alapján fogyasztás, kategóriába amelyek teher, viszonylag össztermékhez Fitch, Moody államadós, hitelminősítő hazai, elemzői általa, indoklásában derűlátóbb, ható heti, javították százalékát, között Magyarország, államadósság BBB, adósok Fitch, devizában kilátásait, sokkokkal cég, növekszik ráta, fogyasztás vártnál, szerint költségvetési, amely Ratings, távú többlet, arra múlt, jövőbeni Standard, magyar elemzői, nyomás csökken, tartósan egy, tart folyómérleg, viszonyított ellenállóképességet, államadósság végén, gyors infláció, hitelminősítő százalékról, infláció valamint, hangsúlyozta Moody, múlt lefelé, Fitch tovább, megjegyezte magyar, százalékra Magyarország, között magyar, szerint államadós, elemzésében elsődleges, Poor azonos, növekedési annak, ennek szuverén, teher sok, befejeződött hatodik, százalék gyorsabban, Fitch arra, szintű idén, minapi években, szerint tartása, gyorsulás ugyan, növekedési londoni, hogy arra, hajtóereje amelyet, jellemzett szuverén, Moody születnének, csökkenhetnek szeptemberben, finanszírozási váló, infláció Fitch, amely magyar, harmadik nemzetközi, idén aktivitása, százalékos elemzői, elemzésében múlt, államadósság Moody, javulnak pénteken, Standard Moody, elkötelezetten szuverén, magyar ugyanakkor, hogy ellenállóképességét, magyar általa, százalékkal másik, annak elsődleges, minapi kilátásait, előrejelzése amelyek, nagy csökken, utaló Moody, Moody viszonyított, jelenlegi gyengülésének, hitelminősítő gyengítő, gyors haladja, hogy feszesebbé, devizában heti, körüli mediánértékét, nemzetközi arányos, mediánértékét hogy, össztermék várakozása, hazai hangsúlyozta, javítja tartósan, kilátást végéig, bizonytalanabbá többletei, meghaladja idén, nemzetközi hitelminősítő, alá kormány, alátámasztó hitelminősítő, folyósításokra sok, magyar hogy, elsődleges ban, hogy azok, finanszírozási hitelminősítő, terhelő hitelminősítő, felülvizsgálat hazai, javította gyors, hogy idén, hajtóereje sokkokkal,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék,
© 2011 TVN.HU Kft.