Regisztráció  Belépés
Keresés
Naptár
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Moody's: jelentősen csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége
Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
Jelentősen csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége, és ez is a "Baa3" befektetési ajánlású, stabil kilátású osztályzattal nyilvántartott szuverén magyar adósprofil pillérei közé tartozik - áll a Moody's Investors Service csütörtök este Londonban ismertetett éves országjelentésében.


A nemzetközi hitelminősítő tanulmánya szerint Magyarország államadós-profiljának alátámasztó tényezői között van emellett a viszonylag sok lábon álló gazdaság, és a magyar kormány elkötelezettsége a prudens költségvetési politika mellett.

A Moody's szerint besorolási korlátot jelent ugyanakkor a magyar közadósság-ráta, amely még mindig számottevően meghaladja a cég által a "Baa" osztályzati sávba sorolt többi szuverén adós mediánértékét.

A hitelminősítő arra számít, hogy a választások közeledtével rövid távon bizonytalanabbá válik a magyar költségvetési politika.

A jelentés szerint azonban a magyar kormány elkötelezetten törekszik arra, hogy az államháztartási hiány ne haladja meg a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát, és a Moody's ennek alapján azzal számol, hogy az államadósság-ráta a következő években fokozatosan ugyan, de tartósan tovább csökken.

A hitelminősítő jelenlegi előrejelzése az, hogy a GDP-arányos magyar államadósság 2018-ban 71 százalék körüli szintre mérséklődik a 2016 végén mért 73,9 százalékról.

Hasonló államadósság-pályát valószínűsített minapi elemzésében egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is.

A Fitch múlt pénteken felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a hosszú futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság "BBB mínusz" szintű - a Moody's és a harmadik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's magyar szuverén besorolásával azonos - osztályzatának kilátását.

Ehhez fűzött indoklásában a Fitch kiemelte, hogy várakozása szerint a hazai össztermékhez viszonyított magyar államadósság-ráta 2017 végéig 72 százalékra csökken az egy évvel korábbi 74 százalék körüli szintről. A hitelminősítő hangsúlyozta: ez lesz a hatodik olyan év egymás után, amelyben csökken a magyar államadósság-ráta.

A Fitch Ratings előrejelzése szerint a GDP-arányos államadósság-ráta 2019-re 69 százalékig csökken tovább.

A Fitch is megjegyezte mindazonáltal, hogy ez magasabb az általa "BBB" kategóriásként nyilvántartott többi szuverén adós mediánértékénél, amely 42 százalék.

Csütörtöki londoni elemzésében a Moody's Investors Service hangsúlyozta, hogy a magyar folyómérleg-egyenleg számottevő többletei javították a magyar gazdaság ellenállóképességét az esetleges jövőbeni külső sokkokkal szemben, a devizaárfolyam-kilengésekk el szembeni ellenállóképességet pedig azok a szakpolitikai lépések erősítették, amelyek eredményeként meredeken csökkent a devizaadósság részaránya az államadósságon belül.

A Moody's várakozása szerint a magyar gazdaság aktivitása a jelenlegi ciklikus fellendülési szakaszban végig élénk marad. A hitelminősítő előrejelzése az, hogy a magyar hazai össztermék az idén 3,5 százalékkal, jövőre 3,1 százalékkal növekszik.

A cég szerint a magyar gazdaság hosszú távú növekedési kilátásait terhelő tényezők között van az egyre feszesebbé váló, a szakképzett munkaerő heveny hiányával jellemzett munkapiaci helyzet, valamint az erőteljes ráutaltság az EU-folyósításokra, amelyek csökkenhetnek a következő finanszírozási ciklusban.

A Fitch Ratings a magyar osztályzati kilátás javításához fűzött múlt heti elemzésében ennél derűlátóbb növekedési előrejelzést adott: a cég elemzői az idén 3,7 százalékos, 2018-ban 3,5 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban a tavalyi 2,2 százalék után. A Fitch szerint a gyorsulás elsődleges hajtóereje a hazai fogyasztás, amelyet az erőteljes munkapiaci helyzet, a gyors bérnövekedés és a kordában tartott infláció segít.

A Moody's csütörtöki elemzése szerint felhajtóerőt adhat a magyar államadós-besorolásnak, ha javulnak a gazdasági és költségvetési mérőszámok, és ennek eredményeként a közadósság-teher a vártnál gyorsabban közelít a Magyarországhoz hasonló besorolású szuverén adósok alacsonyabb mediánértékéhez.

A Moody's szerint lefelé ható nyomás alá kerülhet ugyanakkor a magyar adósosztályzat, ha a költségvetési hiány kordában tartása, vagy az elsődleges többlet elérése melletti kormányzati elkötelezettség gyengülésének jelei mutatkoznának, vagy ha a növekedési kilátásokat gyengítő szakpolitikai döntések születnének.

A nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként, tavaly májusban a Fitch Ratings emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást. A Standard & Poor's tavaly szeptemberben, a Moody's tavaly novemberben minősítette fel a befektetési kategóriába Magyarországot.

A Standard & Poor's és a Fitch magyar szuverén besorolásának kilátása pozitív, a Moody's továbbra is stabil kilátást tart érvényben. Az S&P augusztusban javította pozitívra a kilátást.

Az általános hitelminősítői gyakorlat alapján az idén megadott két pozitív kilátás megnövelte annak a valószínűségét, hogy a következő tizenkét hónapban a Fitch Ratings és a Standard & Poor's javítja a magyar államadós-osztályzatot is.

Magyarország idei hitelminősítői felülvizsgálat-sorozata a Fitch múlt pénteki lépésével befejeződött.Forrás: MTI
Címkék: országjelentésében, sérülékenysége, nyilvántartott, osztályzattal, befektetési, ismertetett, Jelentősen, tudósítója, adósprofil, Investors, Londonban, ellenállóképességét, ellenállóképességet, elkötelezettsége, Magyarországhoz, mediánértékéhez, mediánértékénél, bizonytalanabbá, elkötelezettség, valószínűsített, államháztartási, nyilvántartott, valószínűségét, osztályzatának, kategóriásként, elkötelezetten, hitelminősítők, hitelminősítői, finanszírozási, Magyarországot, adósosztályzat, államadósságon, folyósításokra, devizaárfolyam, felülvizsgálat, hitelminősítői, költségvetési, költségvetési, hitelminősítő, költségvetési, gyengülésének, hitelminősítő, nemzetközi hitelminősítő, magyar kormány, prudens költségvetési, magyar közadósság-ráta, hitelminősítő arra, választások közeledtével, magyar költségvetési, jelentés szerint, államháztartási hiány, hazai össztermék, következő években, Fitch Ratings, Investors Service, Kertész Róbert,
2017.11.16. 23:22
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
mediánértékét, hitelminősítő, össztermékhez, besorolásával, eredményeként, hitelminősítő, szakpolitikai, kilengésekkel, csökkenhetnek, eredményeként, devizaadósság, hitelminősítő, hitelminősítő, költségvetési, mindazonáltal, szakpolitikai, mutatkoznának, szeptemberben, hitelminősítő, besorolásának, államadósság, államadósság, államadósság, előrejelzése, viszonyított, államadósság, előrejelzése, előrejelzést, hangsúlyozta, előrejelzése, fellendülési, államadósság, hangsúlyozta, indoklásában, lehetőségére, besorolásnak, felhajtóerőt, bérnövekedés, államadósság, felminősítés, államadósság, Magyarország, osztályzatot, közeledtével, augusztusban, számottevően, befejeződött, Magyarország, alátámasztó, mérséklődik, kormányzati, százalékkal, profiljának, szakképzett, kilátásokat, százalékról, folyómérleg, választások, javításához, elemzésében, befektetési, novemberben, minősítette, elemzésében, elemzésében, alacsonyabb, kategóriába, osztályzati, fokozatosan, erősítették, megjegyezte, befektetési, osztályzati, kategóriába, gazdaságban, születnének, százalékkal, nemzetközi, várakozása, ráutaltság, megnövelte, közadósság, gyorsabban, mérőszámok, viszonylag, meghaladja, munkapiaci, növekedést, Csütörtöki, derűlátóbb, besorolási, százalékos, százalékos, százalékig, elsődleges, hajtóereje, számottevő, javították, csütörtöki, közadósság, ugyanakkor, fogyasztás, növekedési, százalékra, besorolású, aktivitása, növekedési, szakaszban, várakozása, jellemzett, ugyanakkor, nemzetközi, munkapiaci, feszesebbé, tanulmánya, besorolást, százalékát, össztermék, össztermék, növekedési, nemzetközi, kilátásait, részaránya, elsődleges, futamidejű, általános, gyorsulás, Investors, erőteljes, lépésével, pozitívra, következő, jelenlegi, ciklusban, stabilról, államadós, növekszik, forintban, államadós, devizában, hiányával, törekszik, következő, jelenlegi, erőteljes, pozitívra, javította, gyakorlat, következő, államadós, államadós, esetleges, kilátását, meredeken, sokkokkal, gazdasági, érvényben, javította, többletei, politika, százalék, jövőbeni, szuverén, gazdaság, tényezők, csökkent, szembeni, gazdaság, gazdaság, munkaerő, ciklikus, gazdaság, valamint, emellett, egyenleg, sorozata, tényezői, százalék, kordában, kerülhet, kilátást, melletti, továbbra, pénteken, kilátást, Standard, szuverén, szuverén, szuverén, fennálló, politika, százalék, elsőként, tartósan, májusban, ajánlású, Standard, Standard, szuverén, jelentés, gyengítő, kilátása, döntések, megadott, harmadik, hónapban, amelyben, kordában, elemzése, korlátot, százalék, infláció, Standard, kiemelte, magasabb, szintről, tizenkét, javulnak, amelyet, szerint, tavalyi, Ratings, kilátás, szerint, Ratings, elemzői, pozitív, terhelő, Ratings, elérése, közelít, helyzet, kilátás, javítja, vártnál, alapján, pénteki, hasonló, szerint, többlet, pozitív, tartása, tartott, amelyek, szerint, helyzet, amelyek, szemben, szerint, alapján, haladja, kormány, Ratings, Ratings, Service, arányos, arányos, szintre, Hasonló, csökken, csökken, londoni, években, szerint, lépések, prudens, kormány, azonban, szerint, csökken, mellett, korábbi, csökken, szerint, szerint, hatodik, szerint, magyar, hosszú, lefelé, addigi, magyar, fűzött, azonos, magyar, magyar, szintű, végéig, magyar, mínusz, adósok, tavaly, számít, sorolt, stabil, magyar, magyar, mindig, magyar, között, magyar, magyar, jelent, magyar, tavaly, tovább, magyar, körüli, pályát, körüli, emelte, tavaly, magyar, számol, vissza, minapi, nyomás, magyar, magyar, magyar, magyar, várnak, magyar, általa, között, fűzött, tovább, magyar, hosszú, egymás, magyar, jövőre, magyar, heveny, Moody, belül, élénk, rövid, többi, ugyan, hazai, többi, egyre, Moody, által, végén, ennél, sávba, jelei, közül, amely, Moody, Fitch, azzal, pedig, Moody, ennek, Fitch, Moody, külső, távon, hiány, Fitch, gyors, végig, válik, másik, Ehhez, Fitch, Fitch, ennek, Fitch, annak, Moody, teher, lábon, hazai, segít, évvel, olyan, Moody, Fitch, adhat, hazai, Moody, hazai, adott, marad, Fitch, hiány, amely, Fitch, Fitch, Fitch, utaló, Moody, távú, Poor, múlt, hogy, idén, idén, ráta, hogy, hogy, idei, tart, arra, adós, álló, váló, hogy, után, Poor, hogy, hogy, ráta, mért, Poor, nagy, ható, idén, ráta, múlt, vagy, nagy, ráta, vagy, Poor, heti, lesz, hogy, azok, arra, ráta, hogy, adós, után, múlt, hogy, nagy, ban, sok, GDP, van, egy, BBB, van, ban, BBB, GDP, GDP, fel, meg, Baa, két, cég, alá, egy, még, cég, cég, hitelminősítő jelenlegi, 2016 végén, másik nagy, addigi stabilról, hosszú futamidejű, harmadik nagy, hazai össztermékhez, hitelminősítő hangsúlyozta, hatodik olyan, magyar államadósság-ráta, magyar gazdaság, esetleges jövőbeni, szakpolitikai lépések, devizaadósság részaránya, államadósságon belül, jelenlegi ciklikus, hitelminősítő előrejelzése, magyar hazai, egyre feszesebbé, szakképzett munkaerő, erőteljes ráutaltság, következő finanszírozási, magyar osztályzati, magyar gazdaságban, gyorsulás elsődleges, hazai fogyasztás, erőteljes munkapiaci, gyors bérnövekedés, kordában tartott, vártnál gyorsabban, magyar adósosztályzat, költségvetési hiány, elsődleges többlet, növekedési kilátásokat, nagy nemzetközi, befektetési ajánlású, befektetési kategóriába, általános hitelminősítői, idén megadott, következő tizenkét, magyar ugyan Fitch, BBB azonos stabil, besorolású erősítették gazdaság, többi alacsonyabb szakaszban, magyar fennálló elsődleges, közadósság egy besorolási, sorozata tanulmánya novemberben, kordában esetleges nyilvántartott, csökkent százalékkal javította, magyar Service ugyanakkor, között besorolást adósosztályzat, kordában növekedési jelent, államadósság szerint ráta, amelyek tanulmánya hitelminősítő, adhat múlt pozitív, mindazonáltal novemberben százalék, növekszik szerint ennek, elérése hitelminősítők számottevően, többlet melletti kilátását, Poor felminősítés múlt, százalékkal Fitch százalékos, hajtóereje besorolást elemzői, Poor szuverén össztermékhez, Fitch cég gyakorlat, idei Fitch jellemzett, munkaerő vagy kilátása, váló fogyasztás kilengésekkel, tavaly Fitch előrejelzése, Fitch hiányával alapján, osztályzati növekedési tovább, alátámasztó kiemelte kiemelte, gazdaság hazai távon, Poor magyar meghaladja, cég kiemelte viszonylag, gyakorlat érvényben besorolásával, végéig Fitch cég, előrejelzése tovább fogyasztás, alacsonyabb következő hitelminősítő, növekedési osztályzati valamint, adott ciklikus körüli, közelít haladja novemberben, kategóriásként meg azok, Moody nagy szerint, költségvetési Poor hangsúlyozta, munkapiaci százalékra szintről, javította ráta ugyanakkor, javította finanszírozási van, hosszú mérőszámok ciklusban, emelte vártnál kilátás, államadósság többletei ráta, hiány ható, szerint meg, arra magasabb, múlt végén, gazdaság szerint, Moody erőteljes, mindig viszonyított, szerint százalékkal, kilátása szerint, tartósan olyan, tartása kordában, ajánlású ennek, Moody augusztusban, erőteljes tanulmánya, számottevő magyar, munkapiaci hitelminősítő, hatodik többi, Magyarországot szemben, százalékig sok, következő magyar, szerint osztályzatot, cég kilátásokat, javították szintre, forintban magyar, besorolásának hiány, szerint számít, nemzetközi osztályzatának, szuverén fel, választások végén, besorolású kilátást, gyengítő kilátás, infláció mindazonáltal, fogyasztás közelít, sorolt elemzői, infláció két, befektetési cég, felhajtóerőt kilátásokat, kilátásokat csökkent, Moody kilátás, lehetőségére Fitch, kilátásait számol, szerint közelít, tovább nagy, tavalyi hogy, általa Moody, forintban minősítette, besorolást Moody, várakozása szerint, következő azok, hitelminősítő Fitch, ráta százalékra, amely mediánértékét, fennálló kategóriásként, Standard megjegyezte, pénteki szerint, hitelminősítő Fitch, tanulmánya arányos, érvényben államháztartási, alapján arra, vagy számottevő, magyar közadósság, politika van, szeptemberben egymás, javítja Standard, magyar szerint, gyorsulás lépések, hogy kilátásokat, magyar államadós, fokozatosan hangsúlyozta, többlet belül, tovább csökken, években nyilvántartott, osztályzati BBB, adósosztályzat heveny, Moody GDP, cég vártnál, közadósság politika, tavalyi lépésével, választások felülvizsgálat, Fitch hiány, magyar államadósság, elsőként alapján, szakaszban előrejelzést, nagy kordában, besorolási Standard, megnövelte ban, kilengésekkel Moody, egy növekedési, hiány hitelminősítők, valószínűsített stabil, még valószínűsített, kategóriába várakozása, szuverén magyar, többlet végéig, többi államadós, magasabb kerülhet, szuverén után, még tovább, besorolásával ráta, befektetési futamidejű,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék,
© 2011 TVN.HU Kft.