Belépés
Keresés
Naptár
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Repülőtéri vesztegetés - Első fokon részben felmentették a vádlottakat
Első fokon részben felmentette a repülőtéri vesztegetés vádlottjait szerdán a Fővárosi Törvényszék, elsősorban amiatt, mert a titkos információgyűjtés és a titkos adatszerzés során beszerzett bizonyítékok jelentős részét kirekesztette a bíróság a bizonyítékok közül.


A vádlottak közül egyedül az elsőrendű vádlottra, a Budapest Airport (BA) Zrt. egykori jogi előadójára szabott ki 5 év letöltendő börtönbüntetést a törvényszék vesztegetés elfogadása miatt. Sz. György a büntetése felének letöltése után szabadlábra kerülhet, a büntetésébe pedig beszámítják a korábbi kényszerintézkedések időtartamát is.

A másodrendű vádlottat, a cég volt jogi igazgatóját 2 év szabadságvesztéssel sújtották, amit öt év próbaidőre felfüggesztettek.

A repülőtéri vesztegetés mellett más vádpontokat is tartalmazó ügyben a 13 vádlott közül hatot felmentett a bíróság, egy vádlott egyéves börtönbüntetését két évre felfüggesztette, három vádlottat két-két évre próbára bocsátotta, egy vádlottat pedig 50 nap fizikai munkára kötelezett. A vesztegetés vádjában érintett hét ügyvéd közül mindössze háromnak a bűnösségét állapították meg.

A bíró indoklása során rámutatott: az ügyben titkos információgyűjtés, illetve titkos adatszerzés is történt. Előbbire a nyomozást megelőzően van lehetőség, utóbbira a nyomozás elrendelése után, kétszer 90 nap időtartamban.

A titkos információgyűjtéssel kapcsolatban a bíró azt hangsúlyozta: ha ennek során a felderítést végző szerv bűncselekmény gyanúját észleli, akkor haladéktalanul feljelentést kell tennie. Ez esetben azonban nem az ügyvédi vesztegetések ügyében, hanem egy másik, a bíróságon jelenleg is folyamatban lévő ügy, a repülőtéri taxipályázattal összefüggő vesztegetés gyanúja miatt született feljelentés. Az ügyvédi vesztegetések ügyében így a felderítő szerv hibájából nem tudták értékelni a lehallgatási anyagokat.

A titkos adatszerzésről azt mondta: bár azt kétszer 90 napra lehetett volna elrendelni, ebben az ügyben 3 alkalommal is elrendelték. A bíró szerint a nyomozó hatóság "csinált egy kis stiklit", ugyanis a második 90 napos határidő lejárta előtt egy nappal érkezett a rendőrségre egy névtelen feljelentés, amelynek alapján új nyomozást rendeltek el és az új ügyszám alapján újra elrendelték a titkos adatszerzést. A bíróság szerint "a rendőrség saját magának küldött e-mailt" a határidő kijátszására. Így a titkos adatszerzés során szerzett bizonyítékok egy részét is kirekesztette a bizonyítékok köréből.

Az egyik védőnek arra a felvetésére, hogy a bíróság miért nem jár el hivatalból, ha bűncselekmény gyanúja merült fel, a bíró közölte, a magánokirat-hamisítás merülhetne fel, de ennek a büntethetősége már elévült.

Az egyik vádpont szerint Sz. György, a BA Zrt. jogi előadója és közvetlen felettese, R. V. Krisztina jogi igazgató 2007 végén, 2008 elején elhatározta, hogy a társaság által a jogi feladatok elvégzésére kötött megbízási szerződések alapján ügyvédi irodáknak kifizetendő összegekből jogtalan előnyt kérnek. Ezért a jogi igazgató a jogi előadó közreműködésével olyan ügyvédi irodák megbízásáról döntött, amelyek tagjai hajlandóak voltak arra, hogy a megbízási díjként kifizetett összeg egy részét visszaadják.

A bíró indoklása szerint két ügyvéd esetében a jogszerűen alkalmazott lehallgatási jegyzőkönyvek olyan mértékben igazolják ebben a vádpontban az érintett vádlottak bűnösségét, ami nagyon ritka korrupciós ügyekben.

Egy másik vádpontban azzal vádolták meg Sz. Györgyöt: egy ingatlan vásárlásakor 2,5 millió forintot ajánlott egy ingatlanforgalmazó cégnek, hogy egy 65 millió forintos ingatlant olcsóbban vehessen meg. A törvényszék kimondta, mivel végül a vádlott az eredeti áron vette meg az ingatlant, ez a vád pusztán feltételezés.

A harmadik vádpont szerint Sz. György 2009 májusában - ekkor már a BKV Zrt. jogi igazgatójaként - elhatározta, hogy a szerződés-nyilvántartó rendszer beszerzésével kapcsolatban jogtalan előnyre tesz szert, és megállapodott a közlekedési vállalat informatikai igazgatójával, hogy ha segíti a szerződés létrejöttét, akkor fog kapni a csúszópénzből. A bíróság megállapította, az informatikai igazgató felelőssége az eljárás során nem volt bizonyítható, ugyanakkor Sz. György elismerte felelősségét, amikor azt mondta: "nem kérdés, hogy felelősség terhel és azt el is ismerem".

Sz. György 2009 nyarán felvette a kapcsolatot egy kft. ügyvezetőjével, a szerződés-nyilvántartó rendszer megvalósítására irányuló vállalkozói szerződést 2009 augusztusában írták alá. A végleges vállalkozói díj 28 millió forint volt, amelyből Sz. György 11,8 millió forintra tartott igényt. A törvényszék tanúvallomások alapján ezt az összeget "hálapénznek" nevezte, egyúttal ítéletében elrendelte az összeg elkobzását is.

A bíróság a büntetés kiszabásakor nem adott helyt annak az ügyészi javaslatnak, hogy a volt jogi előadót és a volt jogi igazgatót tiltsa el a jogi tevékenységtől. Úgy vélte, nem a jogi végzettségük, hanem vezető beosztásuk tette lehetővé a bűncselekmények elkövetését, ezért attól tiltotta el őket, hogy gazdálkodási szervezet vezető beosztású munkavállalói legyenek 6 évig, illetve 3 évig.

Sz. György esetében a bíró azt mondta: az új büntető törvénykönyv tette lehetővé, hogy mivel 5 évnél nem súlyosabb büntetésről van szó, annak felének letöltése után szabadulhasson a vádlott, és a cukorbetegségére tekintettel döntött így.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész valamennyi vádlott esetében fellebbezést jelentett be, elsősorban a felmentő rendelkezésekkel szemben a bűnösség megállapítása, illetve magasabb büntetési tétel kiszabása érdekében. Sz. György felmentésért és enyhítésért, a volt jogi igazgató felmentésért fellebbezett, a többi jelenlevő vádlott tudomásul vette a döntést.Forrás: MTI
Címkék: információgyűjtés, kirekesztette, bizonyítékok, bizonyítékok, adatszerzés, Törvényszék, felmentette, vesztegetés, vádlottjait, repülőtéri, elsősorban, kényszerintézkedések, információgyűjtéssel, szabadságvesztéssel, ingatlanforgalmazó, információgyűjtés, börtönbüntetését, közreműködésével, cukorbetegségére, rendelkezésekkel, felfüggesztettek, börtönbüntetést, felfüggesztette, taxipályázattal, bűncselekmények, megvalósítására, tevékenységtől, büntethetősége, haladéktalanul, szabadulhasson, megállapította, igazgatójaként, tanúvallomások, ügyvezetőjével, adatszerzésről, beszerzésével, igazgatójával, csúszópénzből, vesztegetések, kirekesztette, jegyzőkönyvek, vesztegetések, vádlottak közül, elsőrendű vádlottra, törvényszék vesztegetés, büntetése felének, büntetésébe pedig, másodrendű vádlottat, repülőtéri vesztegetés, vádlott egyéves, vádlottat pedig, vesztegetés vádjában, bűnösségét állapították, Budapest Airport, Fővárosi Törvényszék,
2016.10.19. 16:03
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
megállapodott, augusztusában, bűncselekmény, bűncselekmény, megállapítása, munkavállalói, felmentésért, bizonyítékok, megbízásáról, informatikai, fellebbezést, gazdálkodási, kijátszására, időtartamban, kapcsolatban, hangsúlyozta, feljelentést, adatszerzést, bizonyítható, lehallgatási, bizonyítékok, informatikai, feltételezés, állapították, nyilvántartó, felelősségét, végzettségük, nyilvántartó, kiszabásakor, vásárlásakor, fellebbezett, kapcsolatban, felmentésért, lehallgatási, törvénykönyv, rendőrségre, igazgatóját, elrendelése, visszaadják, adatszerzés, időtartamát, törvényszék, elrendelték, kapcsolatot, felelőssége, törvényszék, felderítést, büntetésébe, javaslatnak, létrejöttét, összegekből, beszámítják, kifizetendő, feljelentés, elhatározta, elrendelték, szerződések, elkövetését, alkalmazott, folyamatban, szabadlábra, vállalkozói, elhatározta, büntetésről, feljelentés, magánokirat, vesztegetés, törvényszék, vesztegetés, enyhítésért, közlekedési, felvetésére, vesztegetés, tekintettel, hálapénznek, vállalkozói, adatszerzés, vesztegetés, elvégzésére, vádpontokat, jogszerűen, korrupciós, vádpontban, alkalommal, összefüggő, bűnösségét, valamennyi, elrendelni, elsősorban, repülőtéri, ugyanakkor, vádpontban, bűnösségét, felmentett, elkobzását, felelősség, elrendelte, bocsátotta, beosztásuk, tartalmazó, repülőtéri, letöltendő, előadójára, elfogadása, másodrendű, próbaidőre, merülhetne, hivatalból, ítéletében, szerződést, hajlandóak, rámutatott, kötelezett, megelőzően, kifizetett, Krisztina, közvetlen, felettese, indoklása, megbízási, feladatok, irodáknak, rendeltek, vádlottak, rendőrség, vádlottak, nyomozást, szerződés, mértékben, igazolják, elismerte, megbízási, beosztású, súlyosabb, letöltése, hamisítás, igazgatót, jelentett, májusában, kiszabása, vádlottat, érdekében, mindössze, büntetési, olcsóbban, lehetőség, ingatlant, nyomozást, vádlottat, szerződés, büntetése, vádlottra, elsőrendű, szerződés, letöltése, tudomásul, sújtották, jelenlevő, vádlottat, ingatlant, indoklása, hibájából, bíróságon, felderítő, született, anyagokat, értékelni, szervezet, egyúttal, forintot, igazgató, rendszer, amelyből, érintett, esetében, ajánlott, vádjában, forintra, rendszer, igazgató, lehetett, lehetővé, lehetővé, jogtalan, előadója, Györgyöt, ügyekben, ingatlan, igazgató, vállalat, kerülhet, büntetés, tiltotta, társaság, felvette, igazgató, jogtalan, Budapest, érintett, határidő, forintos, Előbbire, határidő, harmadik, utóbbira, legyenek, gyanúját, esetében, kimondta, bűnösség, nyomozás, felmentő, amelynek, háromnak, végleges, esetében, érkezett, irányuló, összeget, jelenleg, magasabb, névtelen, vádolták, vehessen, szerzett, ügyvédi, vádlott, bíróság, alapján, előnyre, szerint, ügyvédi, illetve, döntött, díjként, vádpont, szerint, eljárás, amelyek, pusztán, eredeti, alapján, azonban, ügyvédi, ügyében, gyanúja, esetben, tartott, kétszer, szemben, alapján, észleli, ügyvédi, ügyében, hatóság, csinált, stiklit, ugyanis, nyomozó, szerint, vádlott, kétszer, döntött, illetve, történt, felének, korábbi, vádlott, bíróság, szabott, egykori, egyedül, Airport, döntést, mellett, vádlott, fizikai, munkára, ügyészi, illetve, nevezte, próbára, bíróság, vádlott, egyéves, második, jogerős, előadót, közölte, szerint, bíróság, vádpont, magának, küldött, védőnek, köréből, bíróság, gyanúja, felének, szerint, elévült, ismerem, ügyszám, vádlott, lejárta, büntető, alapján, nyarán, titkos, ügyben, terhel, irodák, elején, titkos, kérnek, tagjai, ügyben, György, György, ügyvéd, György, vezető, György, titkos, György, előadó, összeg, merült, előnyt, mondta, György, részét, titkos, forint, ítélet, kötött, ügyész, mondta, millió, vezető, nappal, tiltsa, ügyvéd, nagyon, ügyben, amikor, voltak, titkos, tennie, titkos, segíti, kérdés, igényt, mondta, tudták, összeg, részét, György, millió, millió, cégnek, György, millió, kapni, adott, során, vélte, írták, annak, évnél, napra, volna, ebben, szerv, miatt, hanem, másik, napos, előtt, annak, akkor, egyik, során, saját, mailt, akkor, szerv, többi, közül, hatot, pedig, miatt, közül, vette, három, pedig, során, végző, ennek, során, tétel, közül, helyt, miért, attól, mivel, azzal, másik, ebben, ritka, végül, ezért, hanem, szert, tette, ekkor, vette, mivel, olyan, tette, egyik, végén, által, ennek, Ezért, olyan, jogi, volt, jogi, hogy, jogi, után, jogi, volt, évig, évig, hogy, hogy, jogi, bíró, őket, volt, jogi, bíró, hogy, arra, jogi, kell, bíró, áron, bíró, hogy, jogi, hogy, arra, bíró, újra, hogy, bíró, jogi, jogi, lévő, évre, után, volt, évre, hogy, amit, hogy, volt, jogi, jogi, után, volt, hogy, jogi, tesz, cég, így, egy, kis, Zrt, azt, ügy, azt, nem, bár, így, nem, más, van, egy, meg, hét, egy, nap, nap, azt, egy, két, két, nem, két, egy, jár, Zrt, nem, fog, BKV, már, meg, meg, vád, Úgy, nem, alá, díj, ezt, kft, egy, azt, nem, azt, egy, egy, nem, nem, fel, nem, van, Így, egy, szó, fel, már, Egy, meg, egy, ami, két, Zrt, azt, egy, egy, bíró indoklása, ügyben titkos, nyomozást megelőzően, nyomozás elrendelése, felderítést végző, ügyvédi vesztegetések, bíróságon jelenleg, repülőtéri taxipályázattal, felderítő szerv, lehallgatási anyagokat, titkos adatszerzésről, bíró szerint, nyomozó hatóság, nappal érkezett, névtelen feljelentés, titkos adatszerzést, bíróság szerint, rendőrség saját, határidő kijátszására, titkos adatszerzés, bizonyítékok köréből, egyik védőnek, bíróság miért, bíró közölte, egyik vádpont, társaság által, jogi feladatok, jogi igazgató, jogi előadó, megbízási díjként, részét visszaadják, jogszerűen alkalmazott, érintett vádlottak, másik vádpontban, ingatlan vásárlásakor, törvényszék kimondta, eredeti áron, harmadik vádpont, közlekedési vállalat, szerződés létrejöttét, bíróság megállapította, informatikai igazgató, eljárás során, végleges vállalkozói, törvényszék tanúvallomások, összeg elkobzását, büntetés kiszabásakor, ügyészi javaslatnak, volt jogi, jogi tevékenységtől, jogi végzettségük, bűncselekmények elkövetését, cukorbetegségére tekintettel, ügyész valamennyi, felmentő rendelkezésekkel, bűnösség megállapítása, többi jelenlevő, másik esetében vállalat, évre részét illetve, hibájából volt közül, felderítést végző Györgyöt, titkos repülőtéri pedig, vádlott mivel megbízási, ügyszám nap elévült, volt alapján értékelni, van fog már, millió igazgatójával György, vesztegetések helyt adatszerzésről, jelenleg György tudták, Így vád vádlott, annak hangsúlyozta mértékben, informatikai előtt szemben, bíró letöltendő hajlandóak, fellebbezett évig büntetésről, György részét kötött, tevékenységtől ügyszám felének, börtönbüntetését indoklása titkos, összeg szerződés lehetővé, titkos tétel szó, indoklása szerv nem, hogy vádolták ingatlanforgalmazó, beszámítják mellett egyik, részét érintett nem, volt vádpont azzal, adatszerzésről feljelentés összeget, millió vesztegetés rendelkezésekkel, kötelezett hálapénznek szerződés, amit jogi nyarán, másodrendű eljárás felderítő, felmentett hogy felmentésért, összegekből igényt vádlott, feljelentés évig tanúvallomások, hogy vádolták igazgató, hogy vádlottra lévő, szerint esetében szabadságvesztéssel, börtönbüntetését igazgatójaként közlekedési, bűncselekmények beosztású vádjában, vádlottat elrendelték feljelentés, egy büntetés forint, beosztásuk ügyben jelenleg, igazgatót végző nyilvántartó, volt azt hét, áron mivel rendszer, repülőtéri felének tudták, bizonyítható elhatározta büntethetősége, informatikai folyamatban munkavállalói, rendeltek vesztegetés egyúttal, György ügyében, csinált jogi, igazgató így, érkezett ügyben, észleli hogy, tesz próbaidőre, nem millió, kapcsolatot jogi, felének kis, elfogadása végző, vádpont nem, kell György, jár két, végül azt, elvégzésére nem, értékelni bíró, végleges jogi, György Ezért, többi igazgatójával, kerülhet elkobzását, meg rendeltek, szerint hogy, Úgy büntető, mivel díjként, azonban Zrt, elrendelni BKV, azt tanúvallomások, egyéves arra, nem vádlottra, jogi elrendelték, irodáknak feljelentés, nem írták, információgyűjtés vádlott, kétszer közül, előnyt volt, kft munkára, büntetésébe utóbbira, esetében adatszerzést, azt vesztegetés, vádlott pusztán, feljelentés közül, utóbbira munkavállalói, ennek azt, azt tétel, szerződés egyik, bár nevezte, cég hogy, elfogadása Zrt, alapján során, György időtartamban, nyarán lejárta, vezető szerv, Zrt tevékenységtől, évig ami, összefüggő esetében, díjként lehetett, kapcsolatban volt, érkezett bár, arra tudomásul, nagyon kiszabásakor, adatszerzésről jogerős, vezető két, felmentő hogy, jogi jogi, titkos ügyvédi, nem adatszerzés, büntethetősége vádpont, egy bűncselekmények, nyarán akkor, cukorbetegségére által, hangsúlyozta azonban, alkalmazott elvégzésére, szervezet alapján, informatikai vesztegetés, meg során, mértékben díj, kiszabása két, után egyik, hogy írták, nyarán érintett, javaslatnak ügyészi, alapján magánokirat, felelősségét ugyanis, vádpontokat kapni, tartalmazó elrendelni, azonban lehetőség, cégnek titkos, csinált megvalósítására, elkobzását titkos, alkalommal kapcsolatot, indoklása azonban, hangsúlyozta György, érintett egy, szervezet összefüggő, nagyon nem, kérnek ennek, eredeti adatszerzés, egy gyanúja, során elhatározta, közvetlen nap,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék,
© 2011 TVN.HU Kft.