Regisztráció  Belépés
Keresés
Naptár
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Repülőtéri vesztegetés - Első fokon részben felmentették a vádlottakat
Első fokon részben felmentette a repülőtéri vesztegetés vádlottjait szerdán a Fővárosi Törvényszék, elsősorban amiatt, mert a titkos információgyűjtés és a titkos adatszerzés során beszerzett bizonyítékok jelentős részét kirekesztette a bíróság a bizonyítékok közül.


A vádlottak közül egyedül az elsőrendű vádlottra, a Budapest Airport (BA) Zrt. egykori jogi előadójára szabott ki 5 év letöltendő börtönbüntetést a törvényszék vesztegetés elfogadása miatt. Sz. György a büntetése felének letöltése után szabadlábra kerülhet, a büntetésébe pedig beszámítják a korábbi kényszerintézkedések időtartamát is.

A másodrendű vádlottat, a cég volt jogi igazgatóját 2 év szabadságvesztéssel sújtották, amit öt év próbaidőre felfüggesztettek.

A repülőtéri vesztegetés mellett más vádpontokat is tartalmazó ügyben a 13 vádlott közül hatot felmentett a bíróság, egy vádlott egyéves börtönbüntetését két évre felfüggesztette, három vádlottat két-két évre próbára bocsátotta, egy vádlottat pedig 50 nap fizikai munkára kötelezett. A vesztegetés vádjában érintett hét ügyvéd közül mindössze háromnak a bűnösségét állapították meg.

A bíró indoklása során rámutatott: az ügyben titkos információgyűjtés, illetve titkos adatszerzés is történt. Előbbire a nyomozást megelőzően van lehetőség, utóbbira a nyomozás elrendelése után, kétszer 90 nap időtartamban.

A titkos információgyűjtéssel kapcsolatban a bíró azt hangsúlyozta: ha ennek során a felderítést végző szerv bűncselekmény gyanúját észleli, akkor haladéktalanul feljelentést kell tennie. Ez esetben azonban nem az ügyvédi vesztegetések ügyében, hanem egy másik, a bíróságon jelenleg is folyamatban lévő ügy, a repülőtéri taxipályázattal összefüggő vesztegetés gyanúja miatt született feljelentés. Az ügyvédi vesztegetések ügyében így a felderítő szerv hibájából nem tudták értékelni a lehallgatási anyagokat.

A titkos adatszerzésről azt mondta: bár azt kétszer 90 napra lehetett volna elrendelni, ebben az ügyben 3 alkalommal is elrendelték. A bíró szerint a nyomozó hatóság "csinált egy kis stiklit", ugyanis a második 90 napos határidő lejárta előtt egy nappal érkezett a rendőrségre egy névtelen feljelentés, amelynek alapján új nyomozást rendeltek el és az új ügyszám alapján újra elrendelték a titkos adatszerzést. A bíróság szerint "a rendőrség saját magának küldött e-mailt" a határidő kijátszására. Így a titkos adatszerzés során szerzett bizonyítékok egy részét is kirekesztette a bizonyítékok köréből.

Az egyik védőnek arra a felvetésére, hogy a bíróság miért nem jár el hivatalból, ha bűncselekmény gyanúja merült fel, a bíró közölte, a magánokirat-hamisítás merülhetne fel, de ennek a büntethetősége már elévült.

Az egyik vádpont szerint Sz. György, a BA Zrt. jogi előadója és közvetlen felettese, R. V. Krisztina jogi igazgató 2007 végén, 2008 elején elhatározta, hogy a társaság által a jogi feladatok elvégzésére kötött megbízási szerződések alapján ügyvédi irodáknak kifizetendő összegekből jogtalan előnyt kérnek. Ezért a jogi igazgató a jogi előadó közreműködésével olyan ügyvédi irodák megbízásáról döntött, amelyek tagjai hajlandóak voltak arra, hogy a megbízási díjként kifizetett összeg egy részét visszaadják.

A bíró indoklása szerint két ügyvéd esetében a jogszerűen alkalmazott lehallgatási jegyzőkönyvek olyan mértékben igazolják ebben a vádpontban az érintett vádlottak bűnösségét, ami nagyon ritka korrupciós ügyekben.

Egy másik vádpontban azzal vádolták meg Sz. Györgyöt: egy ingatlan vásárlásakor 2,5 millió forintot ajánlott egy ingatlanforgalmazó cégnek, hogy egy 65 millió forintos ingatlant olcsóbban vehessen meg. A törvényszék kimondta, mivel végül a vádlott az eredeti áron vette meg az ingatlant, ez a vád pusztán feltételezés.

A harmadik vádpont szerint Sz. György 2009 májusában - ekkor már a BKV Zrt. jogi igazgatójaként - elhatározta, hogy a szerződés-nyilvántartó rendszer beszerzésével kapcsolatban jogtalan előnyre tesz szert, és megállapodott a közlekedési vállalat informatikai igazgatójával, hogy ha segíti a szerződés létrejöttét, akkor fog kapni a csúszópénzből. A bíróság megállapította, az informatikai igazgató felelőssége az eljárás során nem volt bizonyítható, ugyanakkor Sz. György elismerte felelősségét, amikor azt mondta: "nem kérdés, hogy felelősség terhel és azt el is ismerem".

Sz. György 2009 nyarán felvette a kapcsolatot egy kft. ügyvezetőjével, a szerződés-nyilvántartó rendszer megvalósítására irányuló vállalkozói szerződést 2009 augusztusában írták alá. A végleges vállalkozói díj 28 millió forint volt, amelyből Sz. György 11,8 millió forintra tartott igényt. A törvényszék tanúvallomások alapján ezt az összeget "hálapénznek" nevezte, egyúttal ítéletében elrendelte az összeg elkobzását is.

A bíróság a büntetés kiszabásakor nem adott helyt annak az ügyészi javaslatnak, hogy a volt jogi előadót és a volt jogi igazgatót tiltsa el a jogi tevékenységtől. Úgy vélte, nem a jogi végzettségük, hanem vezető beosztásuk tette lehetővé a bűncselekmények elkövetését, ezért attól tiltotta el őket, hogy gazdálkodási szervezet vezető beosztású munkavállalói legyenek 6 évig, illetve 3 évig.

Sz. György esetében a bíró azt mondta: az új büntető törvénykönyv tette lehetővé, hogy mivel 5 évnél nem súlyosabb büntetésről van szó, annak felének letöltése után szabadulhasson a vádlott, és a cukorbetegségére tekintettel döntött így.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész valamennyi vádlott esetében fellebbezést jelentett be, elsősorban a felmentő rendelkezésekkel szemben a bűnösség megállapítása, illetve magasabb büntetési tétel kiszabása érdekében. Sz. György felmentésért és enyhítésért, a volt jogi igazgató felmentésért fellebbezett, a többi jelenlevő vádlott tudomásul vette a döntést.Forrás: MTI
Címkék: információgyűjtés, kirekesztette, bizonyítékok, bizonyítékok, adatszerzés, Törvényszék, felmentette, vesztegetés, vádlottjait, repülőtéri, elsősorban, kényszerintézkedések, információgyűjtéssel, szabadságvesztéssel, ingatlanforgalmazó, információgyűjtés, börtönbüntetését, közreműködésével, cukorbetegségére, rendelkezésekkel, felfüggesztettek, börtönbüntetést, felfüggesztette, taxipályázattal, bűncselekmények, megvalósítására, tevékenységtől, büntethetősége, haladéktalanul, szabadulhasson, megállapította, igazgatójaként, tanúvallomások, ügyvezetőjével, adatszerzésről, beszerzésével, igazgatójával, csúszópénzből, vesztegetések, kirekesztette, jegyzőkönyvek, vesztegetések, vádlottak közül, elsőrendű vádlottra, törvényszék vesztegetés, büntetése felének, büntetésébe pedig, másodrendű vádlottat, repülőtéri vesztegetés, vádlott egyéves, vádlottat pedig, vesztegetés vádjában, bűnösségét állapították, Budapest Airport, Fővárosi Törvényszék,
2016.10.19. 16:03
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
megállapodott, augusztusában, bűncselekmény, bűncselekmény, megállapítása, munkavállalói, felmentésért, bizonyítékok, megbízásáról, informatikai, fellebbezést, gazdálkodási, kijátszására, időtartamban, kapcsolatban, hangsúlyozta, feljelentést, adatszerzést, bizonyítható, lehallgatási, bizonyítékok, informatikai, feltételezés, állapították, nyilvántartó, felelősségét, végzettségük, nyilvántartó, kiszabásakor, vásárlásakor, fellebbezett, kapcsolatban, felmentésért, lehallgatási, törvénykönyv, rendőrségre, igazgatóját, elrendelése, visszaadják, adatszerzés, időtartamát, törvényszék, elrendelték, kapcsolatot, felelőssége, törvényszék, felderítést, büntetésébe, javaslatnak, létrejöttét, összegekből, beszámítják, kifizetendő, feljelentés, elhatározta, elrendelték, szerződések, elkövetését, alkalmazott, folyamatban, szabadlábra, vállalkozói, elhatározta, büntetésről, feljelentés, magánokirat, vesztegetés, törvényszék, vesztegetés, enyhítésért, közlekedési, felvetésére, vesztegetés, tekintettel, hálapénznek, vállalkozói, adatszerzés, vesztegetés, elvégzésére, vádpontokat, jogszerűen, korrupciós, vádpontban, alkalommal, összefüggő, bűnösségét, valamennyi, elrendelni, elsősorban, repülőtéri, ugyanakkor, vádpontban, bűnösségét, felmentett, elkobzását, felelősség, elrendelte, bocsátotta, beosztásuk, tartalmazó, repülőtéri, letöltendő, előadójára, elfogadása, másodrendű, próbaidőre, merülhetne, hivatalból, ítéletében, szerződést, hajlandóak, rámutatott, kötelezett, megelőzően, kifizetett, Krisztina, közvetlen, felettese, indoklása, megbízási, feladatok, irodáknak, rendeltek, vádlottak, rendőrség, vádlottak, nyomozást, szerződés, mértékben, igazolják, elismerte, megbízási, beosztású, súlyosabb, letöltése, hamisítás, igazgatót, jelentett, májusában, kiszabása, vádlottat, érdekében, mindössze, büntetési, olcsóbban, lehetőség, ingatlant, nyomozást, vádlottat, szerződés, büntetése, vádlottra, elsőrendű, szerződés, letöltése, tudomásul, sújtották, jelenlevő, vádlottat, ingatlant, indoklása, hibájából, bíróságon, felderítő, született, anyagokat, értékelni, szervezet, egyúttal, forintot, igazgató, rendszer, amelyből, érintett, esetében, ajánlott, vádjában, forintra, rendszer, igazgató, lehetett, lehetővé, lehetővé, jogtalan, előadója, Györgyöt, ügyekben, ingatlan, igazgató, vállalat, kerülhet, büntetés, tiltotta, társaság, felvette, igazgató, jogtalan, Budapest, érintett, határidő, forintos, Előbbire, határidő, harmadik, utóbbira, legyenek, gyanúját, esetében, kimondta, bűnösség, nyomozás, felmentő, amelynek, háromnak, végleges, esetében, érkezett, irányuló, összeget, jelenleg, magasabb, névtelen, vádolták, vehessen, szerzett, ügyvédi, vádlott, bíróság, alapján, előnyre, szerint, ügyvédi, illetve, döntött, díjként, vádpont, szerint, eljárás, amelyek, pusztán, eredeti, alapján, azonban, ügyvédi, ügyében, gyanúja, esetben, tartott, kétszer, szemben, alapján, észleli, ügyvédi, ügyében, hatóság, csinált, stiklit, ugyanis, nyomozó, szerint, vádlott, kétszer, döntött, illetve, történt, felének, korábbi, vádlott, bíróság, szabott, egykori, egyedül, Airport, döntést, mellett, vádlott, fizikai, munkára, ügyészi, illetve, nevezte, próbára, bíróság, vádlott, egyéves, második, jogerős, előadót, közölte, szerint, bíróság, vádpont, magának, küldött, védőnek, köréből, bíróság, gyanúja, felének, szerint, elévült, ismerem, ügyszám, vádlott, lejárta, büntető, alapján, nyarán, titkos, ügyben, terhel, irodák, elején, titkos, kérnek, tagjai, ügyben, György, György, ügyvéd, György, vezető, György, titkos, György, előadó, összeg, merült, előnyt, mondta, György, részét, titkos, forint, ítélet, kötött, ügyész, mondta, millió, vezető, nappal, tiltsa, ügyvéd, nagyon, ügyben, amikor, voltak, titkos, tennie, titkos, segíti, kérdés, igényt, mondta, tudták, összeg, részét, György, millió, millió, cégnek, György, millió, kapni, adott, során, vélte, írták, annak, évnél, napra, volna, ebben, szerv, miatt, hanem, másik, napos, előtt, annak, akkor, egyik, során, saját, mailt, akkor, szerv, többi, közül, hatot, pedig, miatt, közül, vette, három, pedig, során, végző, ennek, során, tétel, közül, helyt, miért, attól, mivel, azzal, másik, ebben, ritka, végül, ezért, hanem, szert, tette, ekkor, vette, mivel, olyan, tette, egyik, végén, által, ennek, Ezért, olyan, jogi, volt, jogi, hogy, jogi, után, jogi, volt, évig, évig, hogy, hogy, jogi, bíró, őket, volt, jogi, bíró, hogy, arra, jogi, kell, bíró, áron, bíró, hogy, jogi, hogy, arra, bíró, újra, hogy, bíró, jogi, jogi, lévő, évre, után, volt, évre, hogy, amit, hogy, volt, jogi, jogi, után, volt, hogy, jogi, tesz, cég, így, egy, kis, Zrt, azt, ügy, azt, nem, bár, így, nem, más, van, egy, meg, hét, egy, nap, nap, azt, egy, két, két, nem, két, egy, jár, Zrt, nem, fog, BKV, már, meg, meg, vád, Úgy, nem, alá, díj, ezt, kft, egy, azt, nem, azt, egy, egy, nem, nem, fel, nem, van, Így, egy, szó, fel, már, Egy, meg, egy, ami, két, Zrt, azt, egy, egy, bíró indoklása, ügyben titkos, nyomozást megelőzően, nyomozás elrendelése, felderítést végző, ügyvédi vesztegetések, bíróságon jelenleg, repülőtéri taxipályázattal, felderítő szerv, lehallgatási anyagokat, titkos adatszerzésről, bíró szerint, nyomozó hatóság, nappal érkezett, névtelen feljelentés, titkos adatszerzést, bíróság szerint, rendőrség saját, határidő kijátszására, titkos adatszerzés, bizonyítékok köréből, egyik védőnek, bíróság miért, bíró közölte, egyik vádpont, társaság által, jogi feladatok, jogi igazgató, jogi előadó, megbízási díjként, részét visszaadják, jogszerűen alkalmazott, érintett vádlottak, másik vádpontban, ingatlan vásárlásakor, törvényszék kimondta, eredeti áron, harmadik vádpont, közlekedési vállalat, szerződés létrejöttét, bíróság megállapította, informatikai igazgató, eljárás során, végleges vállalkozói, törvényszék tanúvallomások, összeg elkobzását, büntetés kiszabásakor, ügyészi javaslatnak, volt jogi, jogi tevékenységtől, jogi végzettségük, bűncselekmények elkövetését, cukorbetegségére tekintettel, ügyész valamennyi, felmentő rendelkezésekkel, bűnösség megállapítása, többi jelenlevő, ítéletében György alapján, igazgatót szó volt, kijátszására kérnek során, Budapest elrendelte megvalósítására, cégnek beszámítják tennie, azt magának legyenek, elrendelték igazolják felének, munkavállalói azonban millió, határidő előnyre bocsátotta, meg törvényszék büntetés, időtartamban előadója egy, védőnek igényt egy, előadója pedig ügyszám, állapították létrejöttét hogy, visszaadják őket vád, mivel tette vádlott, vádpontokat nem végén, másik egy feladatok, igazgató forintos akkor, titkos szerződés újra, szabadságvesztéssel társaság bocsátotta, információgyűjtéssel egy kis, fel indoklása titkos, magának végleges hanem, rendszer egyéves ügyben, ingatlant jelenlevő Györgyöt, jogi bíróság nyomozást, ügyben repülőtéri lehetőség, amit merült napos, lejárta merülhetne bűncselekmények, irányuló szerződést gyanúját, amikor rámutatott lehetővé, bíróság letöltendő szerv, felvetésére Ezért kapcsolatot, nem alkalmazott millió, nevezte szerint ingatlanforgalmazó, nap megbízási Airport, tartalmazó egy attól, fizikai helyt ingatlan, szerződést felderítő előadó, rendeltek hanem hogy, cégnek végleges lehallgatási, jegyzőkönyvek fel anyagokat, helyt elhatározta felderítést, cég felelősségét igazgatót, magának mondta attól, bíróság szerint ügyvezetőjével, nyilvántartó egyik nem, jogi elsőrendű cégnek, elfogadása magának felfüggesztette, jogi jogi, ennek egyik, illetve felmentett, jogi magának, vesztegetés vesztegetés, vádlottra bíróságon, lehetőség összefüggő, jelenleg elején, másik kijátszására, amelyből ingatlant, forint igazgató, esetében bűnösség, szerződés elismerte, közül kényszerintézkedések, történt érdekében, taxipályázattal lehetett, kapcsolatot évig, bizonyítható mondta, tevékenységtől nap, valamennyi bűnösségét, lehallgatási bíróság, jogerős jogtalan, mailt egy, Zrt tartott, munkavállalói egyúttal, jogi évnél, pedig szerződést, rendőrségre megállapítása, egyedül bíró, munkavállalói adatszerzésről, szerződések adatszerzést, harmadik megbízási, ügy ügyében, két két, utóbbira elrendelték, javaslatnak csinált, ügyvéd során, azt lehetővé, millió így, lévő pedig, elfogadása összeg, névtelen van, nap közölte, tanúvallomások vehessen, harmadik végzettségük, esetben bíróság, hálapénznek Zrt, jogi kapcsolatban, kerülhet ebben, kényszerintézkedések olyan, azt javaslatnak, igazgatót próbára, arra vállalkozói, egy vádlott, informatikai ezért, kötelezett büntetési, vehessen során, mértékben ajánlott, szerződést szerződés, hogy nagyon, esetében beosztású, repülőtéri elején, közlekedési jegyzőkönyvek, György vádpont, jogi millió, érintett napos, hogy tiltsa, kifizetett vezető, kell feljelentés, elrendelték így, fog határidő, valamennyi ügyekben, bizonyítékok esetben, vette indoklása, volt illetve, már ugyanakkor, jogi jogszerűen, volt egy, hajlandóak tartott, vádpont megállapítása, vállalkozói nap, hanem Így, magának bűncselekmények, előadó jogtalan, elvégzésére hanem, kiszabása törvényszék, törvényszék ugyanis, szerint indoklása, már ítéletében, terhel mivel, olyan ismerem, ami György, hanem jogi, György felfüggesztettek, megbízási feljelentés, kapcsolatban szerzett, feljelentést hogy, felmentő nappal, jogi beszerzésével, adatszerzésről felmentésért,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék,
© 2011 TVN.HU Kft.