Regisztráció  Belépés
Keresés
Naptár
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Ahmed H. pere - Kúria: törvénysértő volt az ítélőtábla hatályon kívül helyező végzése
Törvénysértő volt, hogy a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a röszkei közúti átkelőnél 2015 őszén történt tömegzavargás ügyében első fokon terrorcselekmény bűntette miatt elmarasztalt Ahmed H. ítéletét és új elsőfokú eljárást rendelt el - mondta ki a Kúria kedden.


A döntés az ügy érdemét nem érinti, a már tartó megismételt elsőfokú eljárás folytatódik, a Kúria elsősorban elvi, eljárásjogi kérdésekben foglalt állást a jövőre nézve.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése után, 2015. szeptember 16-án több száz ember gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést ki akarta dönteni, majd néhányan kövekkel dobálták meg a magyar oldalon felsorakozó rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr megsérült.

Az elsőfokú ítélet szerint Ahmed H. a kordon bedöntésével, a rendőrök megtámadásával fenyegetőzött. Többször is megafonon beszélt a tömeghez, háromszor ő is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitása után illegálisan magyar területre lépett. Röviddel később visszatért a szerb oldalra, de három nappal később Magyarországon őrizetbe vették.

A Szegedi Törvényszék első fokon a szíriai állampolgárságú vádlottat bűnösnek mondta ki terrorcselekmény és határzár tiltott átlépése bűntettében, ezért 10 év fegyházra ítélte, és végleg kiutasította Magyarországról. Fellebbezés után a döntést a Szegedi Ítélőtábla arra hivatkozva nem bírálta felül, hogy szerinte a törvényszék nem értékelt olyan bizonyítékokat, amelyek a tényállásra, a bűncselekmény jogi minősítésére, valamint a büntetés kiszabására lényeges hatással lehettek volna.

A most 41 éves férfit a határzár tiltott - tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett - átlépése és állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével vádolja az ügyészség, a megismételt elsőfokú eljárás jelenleg is tart a Szegedi Törvényszéken.

A legfőbb ügyész nyáron fordult a Kúriához, mert úgy ítélte meg, hogy a tábla törvénysértő döntést hozott, amikor új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot, megítélése szerint ugyanis az indokként megjelölt hiányosságok pótolhatók lettek volna a másodfokú eljárásban, azaz az ítéletet érdemben kellett volna felülbírálni. Polt Péter szerint ellentmondásos az is, hogy az ítélőtábla az elsőfokú ítéletben megállapított tényállást hiánytalannak nevezte, a jogi érvelés indokolásával kapcsolatos aggályait hangsúlyozta, mégis a tényállás bizonyításával kapcsolatos kisebb hiányosságokat jelölte meg a hatályon kívül helyezés okaként.

A keddi budapesti tárgyaláson a Legfőbb Ügyészség képviselője megismételte az indítványukban foglaltakat. Bárándy Péter, Ahmed H. ügyvédje úgy vélekedett, a fő kérdésben megalapozatlan volt az elsőfokú ítélet, amelyben iratellenes megállapítások szerepeltek, és hiányos volt a tényállás is. Fenntartotta, hogy az elsőfokú ítélet iratellenessége olyan mértékű felülmérlegelést igényelt volna a másodfokon eljárt bíróságtól, amelyre az nem jogosult, még akkor sem, ha rendelkezésre álltak a helyes tényállás megállapításához szükséges iratok.

A Kúria az ügyészségi indítvánnyal egybehangzóan megállapította, hogy az ítélőtábla hatályon kívül helyező végzése törvénysértő volt, a táblabíróság a rendelkezésére álló eszközökkel a megjelölt hiányosságokat pótolhatta volna, azaz az ítéletet érdemben kellett volna felülbírálnia.

A Kúria szerint a másodfokú bíróság többi között kifogásolta, hogy nem voltak felderítve a dobálás külső-belső körülményei, például az, hogy a terhelt indulatai, sértettsége hogyan függött össze cselekményével. A Kúria szerint a terrorcselekmény megállapítása - azaz az állami szerv kényszerítése - szempontjából nem releváns, hogy az elkövető milyen indulati állapotban van, vagyis a táblabíróság rendelkezésére álltak a szükséges adatok a terrorcselekmény elkövetésének megítéléséhez.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az ítélethirdetés után azt mondta újságíróknak: 2015 szeptembere óta a legfőbb ügyész tíz alkalommal fordult a Kúriához, hogy a bíróság mondja ki, törvénysértő és indokolatlan volt a hatályon kívül helyezés, bizonyítékok felvételével orvosolhatók lettek volna a hiányosságok. A Kúria eddig kilencszer meg is állapította a törvénysértést.

A szóvivő jelezte: "nem önmagáért való" volt, hogy a legfőbb ügyész a bírósághoz fordult, mivel a Kúria határozatai elvi iránymutatásként segítik a bírságokat abban, hogy helyesen értelmezzék a hatályon kívül helyezés körét és csak indokolt esetben éljenek vele. Ezzel a bíróságok megakadályozhatják az eljárások indokolatlan elhúzódását is - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy az ügyészség következetes fellépése nyomán az elmúlt évben 20 százalékkal csökkent a hatályon kívül helyezések száma, azaz több ügyet fejeztek be érdemben másodfokon a bíróságok. Jelezte: több ügyben, így a tescós rablás és a Biszku Béla volt állampárti politikus elleni büntetőügyben is kimondta a Kúria, hogy törvénysértő volt a hatályon kívül helyezés. Utóbbival kapcsolatban utalt rá, az indokolatlan hatályon kívül helyezés miatt a terhelt már nem élhette meg az ügy jogerős elbírálását.Forrás: MTI
Címkék: terrorcselekmény, tömegzavargás, elmarasztalt, Törvénysértő, Ítélőtábla, átkelőnél, bűntette, elsőfokú, hatályon, ítéletét, eljárást, megakadályozhatják, terrorcselekmény, megállapításához, iránymutatásként, felülmérlegelést, terrorcselekmény, terrorcselekmény, összecsapásokban, terrorcselekmény, határátkelőhely, résztvevőjeként, iratellenessége, Magyarországról, állampolgárságú, Magyarországra, megtámadásával, Magyarországon, ellentmondásos, bizonyítékokat, megalapozatlan, törvénysértést, cselekményével, rendelkezésére, ítélethirdetés, hiányosságokat, rendelkezésére, hiányosságokat, indítványukban, megállapítások, megállapította, bizonyításával, jövőre nézve, tömeges bevándorlás, magyar oldalon, összecsapásokban több, elsőfokú ítélet, kordon bedöntésével, rendőrök megtámadásával, rendőrök felé, átkelőt lezáró, szerb oldalra, szíriai állampolgárságú, Ahmed, Szegedi Törvényszék, Szegedi Ítélőtábla, Szegedi Törvényszéken, Polt Péter, Legfőbb Ügyészség, Bárándy Péter, Fazekas Géza, Biszku Béla,
2017.11.14. 13:53
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
lefolytatására, hiánytalannak, fenyegetőzött, kényszerítése, elkövetésének, válsághelyzet, egybehangzóan, büntetőügyben, kényszerítése, szempontjából, bűncselekmény, megállapítása, megvalósított, megítéléséhez, felülbírálnia, rendelkezésre, tömegzavargás, megállapított, indokolásával, bűncselekmény, Törvényszéken, elkövetésével, Fenntartotta, felvételével, táblabíróság, következetes, bedöntésével, orvosolhatók, törvénysértő, hiányosságok, indokolatlan, törvénysértő, megismételte, felülbírálni, bizonyítékok, indokolatlan, hangsúlyozta, törvénysértő, újságíróknak, kiutasította, hiányosságok, táblabíróság, törvénysértő, kapcsolatban, minősítésére, indítvánnyal, indokolatlan, tárgyaláson, törvényszék, Fellebbezés, Törvényszék, kihirdetése, megismételt, elhúzódását, képviselője, eszközökkel, folytatódik, bűntettében, határozatai, szerepeltek, iratellenes, szeptembere, kapcsolatos, illegálisan, felsorakozó, foglaltakat, kiszabására, elbírálását, kérdésekben, gyülekezett, agresszívvá, eljárásjogi, megismételt, értelmezzék, kifogásolta, százalékkal, állapította, kapcsolatos, bevándorlás, sértettsége, tényállásra, bűntettével, körülményei, bírságokat, elsősorban, helyezések, másodfokon, hivatkozva, ítélőtábla, Ítélőtábla, pótolhatta, tényállást, felderítve, kilencszer, bíróságtól, rendőröket, megítélése, alkalommal, állapotban, pótolhatók, eljárásban, állampárti, szeptember, másodfokon, elkövetett, ítélőtábla, ügyészségi, vélekedett, bírósághoz, visszatért, aggályait, ügyészség, ítéletben, ügyészség, fellépése, Ügyészség, budapesti, tényállás, erőszakos, vádlottat, megsérült, bíróságot, indulatai, megafonon, politikus, háromszor, másodfokú, indokként, Utóbbival, megjelölt, kezdetben, szóvivője, szükséges, Ügyészség, másodfokú, kinyitása, fegyházra, tényállás, eljárások, tényállás, bíróságok, szükséges, bíróságok, kötelezte, területre, kérdésben, önmagáért, megjelölt, elsőfokú, érdemben, jogosult, érdemben, ítéletet, elsőfokú, hatályon, helyezés, releváns, Kúriához, hatályon, indulati, elkövető, igényelt, helyezés, ügyvédje, helyezés, helyezés, indokolt, hatályon, elsőfokú, elsőfokú, helyesen, amelyben, hatályon, ítéletet, hatással, lehettek, lényeges, büntetés, hatályon, csökkent, kimondta, dobálták, céljából, elsőfokú, átlépése, néhányan, kövekkel, határzár, értékelt, szerinte, őrizetbe, bűnösnek, Többször, tömeghez, rendőrök, Röviddel, hatályon, határzár, fejeztek, elsőfokú, érdemben, átlépése, rendőrök, kerítést, valamint, elsőfokú, helyezés, jelenleg, Kúriához, hatályon, eljárás, kellett, eljárás, ugyanis, szíriai, élhette, tiltott, döntést, szerint, eljárás, Szegedi, amelyre, segítik, legfőbb, szerint, bíróság, fordult, Szegedi, kellett, dobálás, jelezte, szerint, szóvivő, terhelt, átkelőt, bíróság, szerint, beszélt, oldalra, helyező, függött, tömeges, végzése, fordult, például, legfőbb, terhelt, Jelezte, döntést, okaként, érvelés, nevezte, személy, dönteni, fordult, érdemét, Legfőbb, jogerős, Szegedi, foglalt, tiltott, legfőbb, Bárándy, Legfőbb, vádolja, amelyek, jelölte, bírálta, Fazekas, oldalán, éljenek, szerint, mértékű, hiányos, esetben, belépni, oldalon, adatok, akarta, dobált, Röszke, voltak, közúti, vagyis, kordon, érinti, mondta, elleni, állami, rendőr, magyar, mondja, között, ítélet, hogyan, idővel, ügyész, milyen, lettek, álltak, iratok, lezáró, ítélet, nyáron, ítélte, ítélet, kisebb, végleg, eljárt, elmúlt, férfit, jövőre, elleni, állást, nyomán, ügyész, döntés, okozta, állami, álltak, ítélte, később, tescós, ügyben, Horgos, lépett, magyar, Biszku, lettek, rablás, nappal, később, ügyész, vették, mondta, amikor, helyes, hozott, hozzá, Szólt, arról, kívül, Ezzel, kívül, tette, kívül, mivel, Kúria, utalt, volna, eddig, Kúria, miatt, ügyet, kívül, Kúria, évben, kívül, abban, száma, körét, Péter, Péter, mégis, volna, tábla, volna, szerv, kívül, keddi, akkor, Kúria, volna, olyan, Ahmed, olyan, felül, szerb, akaró, ember, nézve, tartó, Kúria, békés, tömeg, fokon, ezért, három, szerb, Ahmed, kívül, volna, szerv, Kúria, külső, többi, Kúria, belső, össze, volna, volna, után, elvi, első, több, több, azaz, után, arra, hogy, jogi, volt, hogy, több, azaz, száz, után, majd, több, hogy, vált, volt, volt, felé, majd, után, kapu, Béla, Géza, volt, hogy, hogy, azaz, hogy, csak, vele, hogy, jogi, most, hogy, való, volt, hogy, hogy, volt, volt, elvi, álló, hogy, Polt, tart, hogy, mert, hogy, éves, azaz, sem, nem, ügy, meg, nem, már, óta, már, azt, ügy, nem, meg, tíz, nem, úgy, nem, nem, meg, így, van, nem, meg, úgy, meg, nem, még, bűncselekmény jogi, büntetés kiszabására, határzár tiltott, megismételt elsőfokú, legfőbb ügyész, tábla törvénysértő, elsőfokú bíróságot, indokként megjelölt, másodfokú eljárásban, ítéletet érdemben, elsőfokú ítéletben, jogi érvelés, tényállás bizonyításával, hatályon kívül, keddi budapesti, indítványukban foglaltakat, másodfokon eljárt, helyes tényállás, ügyészségi indítvánnyal, ítélőtábla hatályon, rendelkezésére álló, megjelölt hiányosságokat, másodfokú bíróság, dobálás külső-belső, terhelt indulatai, terrorcselekmény megállapítása, állami szerv, elkövető milyen, táblabíróság rendelkezésére, szükséges adatok, terrorcselekmény elkövetésének, ítélethirdetés után, bíróság mondja, szóvivő jelezte, bírósághoz fordult, bírságokat abban, eljárások indokolatlan, ügyészség következetes, elmúlt évben, tescós rablás, indokolatlan hatályon, Szegedi törvénysértő érinti, szerv hatályon hogy, szempontjából Ítélőtábla hatályon, ügyvédje később fegyházra, szíriai Törvényszék hivatkozva, három alkalommal kívül, indokolatlan eljárt ellentmondásos, kapcsolatos kapcsolatos éljenek, érvelés elleni érdemben, ítélethirdetés bíróságot tömeghez, Péter volt személy, indokolt ügyész óta, másodfokú helyes gyülekezett, elleni indokolásával volt, meg Legfőbb cselekményével, helyezések elsőfokú erőszakos, meg jelezte nem, terrorcselekmény Szólt elhúzódását, dobált vélekedett Kúria, nem kezdetben megállapítása, amelyben megállapítása hogy, azaz Kúriához Fazekas, vele volna megafonon, Fenntartotta hatályon hatályon, van rendőrök meg, Magyarországra férfit hatályon, Ügyészség ítélet száz, visszatért férfit mértékű, tömeghez bírósághoz volt, bírságokat másodfokon iratellenes, másodfokú rendőr másodfokon, alkalommal Bárándy kívül, belső élhette Szegedi, újságíróknak oldalán éves, tömeges Legfőbb indokolt, Szegedi adatok hiányosságokat, hogy hogy lettek, kívül gyülekezett Kúriához, fegyházra ítélet milyen, kiszabására arra azaz, Kúriához megismételt amelyre, mondja dobálták fenyegetőzött, ítéletet megítélése okaként, volt helyezés hangsúlyozta, tömeg most később, gyülekezett elsőfokú indokként, rendőröket ügyészség hivatkozva, éves terrorcselekmény határzár, kezdetben területre megállapította, ügy tömeges most, volna hogy, kényszerítése kezdetben, helyező Szegedi, helyezés felé, Kúria volt, ügyet törvénysértő, bizonyításával érdemét, bizonyítékokat Péter, Kúria rendőrök, egybehangzóan még, mivel politikus, éves kívül, Ezzel szeptember, megállapított volna, sértettsége magyar, lettek megalapozatlan, oldalra szerv, érdemben indítványukban, ügyészségi kívül, hogy iránymutatásként, végleg tescós, bizonyítékok hozott, rendőröket elhúzódását, tiltott megakadályozhatják, mondta dönteni, megakadályozhatják jogosult, arra éves, felvételével oldalán, százalékkal megismételt, indulati néhányan, Kúria válsághelyzet, valamint jogosult, több fokon, büntetés hiányosságok, döntést megjelölt, megismételte kifogásolta, bizonyítékokat alkalommal, hogy fellépése, dobálták büntetés, Ügyészség Magyarországon, óta Ügyészség, hatályon szerb, ítélőtábla segítik, lehettek rendőrök, lépett volna, volt beszélt, első Ügyészség, több lépett, törvénysértő fellépése, ezért okozta, között Polt, volt jövőre, foglaltakat békés, nem akarta, bevándorlás pótolhatta, idővel határozatai, szerint iratellenessége, úgy Kúria, átkelőt hatályon, kérdésekben kapcsolatos, folytatódik megállapította, kívül terrorcselekmény, helyezés közúti, mondta szerint, Béla oldalra, kiszabására oldalra, helyezés büntetőügyben, elbírálását ítélet, volt törvénysértő, pótolhatók indokolásával, ügyvédje után, vélekedett hogy, jogi elkövetett, ítélet szerinte, végleg több, lettek többi, csak helyezés, több Ügyészség, van Legfőbb, szerb volt, megítéléséhez van, büntetés érvelés, lefolytatására belépni, eljárásjogi hogy, volna átlépése, törvénysértést törvénysértő, területre indokként, Magyarországról eljárásban, Legfőbb okozta, ítélte ítélőtábla, tömeges tényállás, fenyegetőzött tömeghez, nappal jogi, arról Horgos, eljárás bíróság, Legfőbb jogerős, dobálás nem, következetes legfőbb, jelölte Utóbbival, szóvivő Ügyészség,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék,
© 2011 TVN.HU Kft.