Regisztráció  Belépés
Keresés
Naptár
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Ahmed H. pere - Kúria: törvénysértő volt az ítélőtábla hatályon kívül helyező végzése
Törvénysértő volt, hogy a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a röszkei közúti átkelőnél 2015 őszén történt tömegzavargás ügyében első fokon terrorcselekmény bűntette miatt elmarasztalt Ahmed H. ítéletét és új elsőfokú eljárást rendelt el - mondta ki a Kúria kedden.


A döntés az ügy érdemét nem érinti, a már tartó megismételt elsőfokú eljárás folytatódik, a Kúria elsősorban elvi, eljárásjogi kérdésekben foglalt állást a jövőre nézve.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése után, 2015. szeptember 16-án több száz ember gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést ki akarta dönteni, majd néhányan kövekkel dobálták meg a magyar oldalon felsorakozó rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr megsérült.

Az elsőfokú ítélet szerint Ahmed H. a kordon bedöntésével, a rendőrök megtámadásával fenyegetőzött. Többször is megafonon beszélt a tömeghez, háromszor ő is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitása után illegálisan magyar területre lépett. Röviddel később visszatért a szerb oldalra, de három nappal később Magyarországon őrizetbe vették.

A Szegedi Törvényszék első fokon a szíriai állampolgárságú vádlottat bűnösnek mondta ki terrorcselekmény és határzár tiltott átlépése bűntettében, ezért 10 év fegyházra ítélte, és végleg kiutasította Magyarországról. Fellebbezés után a döntést a Szegedi Ítélőtábla arra hivatkozva nem bírálta felül, hogy szerinte a törvényszék nem értékelt olyan bizonyítékokat, amelyek a tényállásra, a bűncselekmény jogi minősítésére, valamint a büntetés kiszabására lényeges hatással lehettek volna.

A most 41 éves férfit a határzár tiltott - tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett - átlépése és állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével vádolja az ügyészség, a megismételt elsőfokú eljárás jelenleg is tart a Szegedi Törvényszéken.

A legfőbb ügyész nyáron fordult a Kúriához, mert úgy ítélte meg, hogy a tábla törvénysértő döntést hozott, amikor új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot, megítélése szerint ugyanis az indokként megjelölt hiányosságok pótolhatók lettek volna a másodfokú eljárásban, azaz az ítéletet érdemben kellett volna felülbírálni. Polt Péter szerint ellentmondásos az is, hogy az ítélőtábla az elsőfokú ítéletben megállapított tényállást hiánytalannak nevezte, a jogi érvelés indokolásával kapcsolatos aggályait hangsúlyozta, mégis a tényállás bizonyításával kapcsolatos kisebb hiányosságokat jelölte meg a hatályon kívül helyezés okaként.

A keddi budapesti tárgyaláson a Legfőbb Ügyészség képviselője megismételte az indítványukban foglaltakat. Bárándy Péter, Ahmed H. ügyvédje úgy vélekedett, a fő kérdésben megalapozatlan volt az elsőfokú ítélet, amelyben iratellenes megállapítások szerepeltek, és hiányos volt a tényállás is. Fenntartotta, hogy az elsőfokú ítélet iratellenessége olyan mértékű felülmérlegelést igényelt volna a másodfokon eljárt bíróságtól, amelyre az nem jogosult, még akkor sem, ha rendelkezésre álltak a helyes tényállás megállapításához szükséges iratok.

A Kúria az ügyészségi indítvánnyal egybehangzóan megállapította, hogy az ítélőtábla hatályon kívül helyező végzése törvénysértő volt, a táblabíróság a rendelkezésére álló eszközökkel a megjelölt hiányosságokat pótolhatta volna, azaz az ítéletet érdemben kellett volna felülbírálnia.

A Kúria szerint a másodfokú bíróság többi között kifogásolta, hogy nem voltak felderítve a dobálás külső-belső körülményei, például az, hogy a terhelt indulatai, sértettsége hogyan függött össze cselekményével. A Kúria szerint a terrorcselekmény megállapítása - azaz az állami szerv kényszerítése - szempontjából nem releváns, hogy az elkövető milyen indulati állapotban van, vagyis a táblabíróság rendelkezésére álltak a szükséges adatok a terrorcselekmény elkövetésének megítéléséhez.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az ítélethirdetés után azt mondta újságíróknak: 2015 szeptembere óta a legfőbb ügyész tíz alkalommal fordult a Kúriához, hogy a bíróság mondja ki, törvénysértő és indokolatlan volt a hatályon kívül helyezés, bizonyítékok felvételével orvosolhatók lettek volna a hiányosságok. A Kúria eddig kilencszer meg is állapította a törvénysértést.

A szóvivő jelezte: "nem önmagáért való" volt, hogy a legfőbb ügyész a bírósághoz fordult, mivel a Kúria határozatai elvi iránymutatásként segítik a bírságokat abban, hogy helyesen értelmezzék a hatályon kívül helyezés körét és csak indokolt esetben éljenek vele. Ezzel a bíróságok megakadályozhatják az eljárások indokolatlan elhúzódását is - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy az ügyészség következetes fellépése nyomán az elmúlt évben 20 százalékkal csökkent a hatályon kívül helyezések száma, azaz több ügyet fejeztek be érdemben másodfokon a bíróságok. Jelezte: több ügyben, így a tescós rablás és a Biszku Béla volt állampárti politikus elleni büntetőügyben is kimondta a Kúria, hogy törvénysértő volt a hatályon kívül helyezés. Utóbbival kapcsolatban utalt rá, az indokolatlan hatályon kívül helyezés miatt a terhelt már nem élhette meg az ügy jogerős elbírálását.Forrás: MTI
Címkék: terrorcselekmény, tömegzavargás, elmarasztalt, Törvénysértő, Ítélőtábla, átkelőnél, bűntette, elsőfokú, hatályon, ítéletét, eljárást, megakadályozhatják, terrorcselekmény, megállapításához, iránymutatásként, felülmérlegelést, terrorcselekmény, terrorcselekmény, összecsapásokban, terrorcselekmény, határátkelőhely, résztvevőjeként, iratellenessége, Magyarországról, állampolgárságú, Magyarországra, megtámadásával, Magyarországon, ellentmondásos, bizonyítékokat, megalapozatlan, törvénysértést, cselekményével, rendelkezésére, ítélethirdetés, hiányosságokat, rendelkezésére, hiányosságokat, indítványukban, megállapítások, megállapította, bizonyításával, jövőre nézve, tömeges bevándorlás, magyar oldalon, összecsapásokban több, elsőfokú ítélet, kordon bedöntésével, rendőrök megtámadásával, rendőrök felé, átkelőt lezáró, szerb oldalra, szíriai állampolgárságú, Ahmed, Szegedi Törvényszék, Szegedi Ítélőtábla, Szegedi Törvényszéken, Polt Péter, Legfőbb Ügyészség, Bárándy Péter, Fazekas Géza, Biszku Béla,
2017.11.14. 13:53
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
lefolytatására, hiánytalannak, fenyegetőzött, kényszerítése, elkövetésének, válsághelyzet, egybehangzóan, büntetőügyben, kényszerítése, szempontjából, bűncselekmény, megállapítása, megvalósított, megítéléséhez, felülbírálnia, rendelkezésre, tömegzavargás, megállapított, indokolásával, bűncselekmény, Törvényszéken, elkövetésével, Fenntartotta, felvételével, táblabíróság, következetes, bedöntésével, orvosolhatók, törvénysértő, hiányosságok, indokolatlan, törvénysértő, megismételte, felülbírálni, bizonyítékok, indokolatlan, hangsúlyozta, törvénysértő, újságíróknak, kiutasította, hiányosságok, táblabíróság, törvénysértő, kapcsolatban, minősítésére, indítvánnyal, indokolatlan, tárgyaláson, törvényszék, Fellebbezés, Törvényszék, kihirdetése, megismételt, elhúzódását, képviselője, eszközökkel, folytatódik, bűntettében, határozatai, szerepeltek, iratellenes, szeptembere, kapcsolatos, illegálisan, felsorakozó, foglaltakat, kiszabására, elbírálását, kérdésekben, gyülekezett, agresszívvá, eljárásjogi, megismételt, értelmezzék, kifogásolta, százalékkal, állapította, kapcsolatos, bevándorlás, sértettsége, tényállásra, bűntettével, körülményei, bírságokat, elsősorban, helyezések, másodfokon, hivatkozva, ítélőtábla, Ítélőtábla, pótolhatta, tényállást, felderítve, kilencszer, bíróságtól, rendőröket, megítélése, alkalommal, állapotban, pótolhatók, eljárásban, állampárti, szeptember, másodfokon, elkövetett, ítélőtábla, ügyészségi, vélekedett, bírósághoz, visszatért, aggályait, ügyészség, ítéletben, ügyészség, fellépése, Ügyészség, budapesti, tényállás, erőszakos, vádlottat, megsérült, bíróságot, indulatai, megafonon, politikus, háromszor, másodfokú, indokként, Utóbbival, megjelölt, kezdetben, szóvivője, szükséges, Ügyészség, másodfokú, kinyitása, fegyházra, tényállás, eljárások, tényállás, bíróságok, szükséges, bíróságok, kötelezte, területre, kérdésben, önmagáért, megjelölt, elsőfokú, érdemben, jogosult, érdemben, ítéletet, elsőfokú, hatályon, helyezés, releváns, Kúriához, hatályon, indulati, elkövető, igényelt, helyezés, ügyvédje, helyezés, helyezés, indokolt, hatályon, elsőfokú, elsőfokú, helyesen, amelyben, hatályon, ítéletet, hatással, lehettek, lényeges, büntetés, hatályon, csökkent, kimondta, dobálták, céljából, elsőfokú, átlépése, néhányan, kövekkel, határzár, értékelt, szerinte, őrizetbe, bűnösnek, Többször, tömeghez, rendőrök, Röviddel, hatályon, határzár, fejeztek, elsőfokú, érdemben, átlépése, rendőrök, kerítést, valamint, elsőfokú, helyezés, jelenleg, Kúriához, hatályon, eljárás, kellett, eljárás, ugyanis, szíriai, élhette, tiltott, döntést, szerint, eljárás, Szegedi, amelyre, segítik, legfőbb, szerint, bíróság, fordult, Szegedi, kellett, dobálás, jelezte, szerint, szóvivő, terhelt, átkelőt, bíróság, szerint, beszélt, oldalra, helyező, függött, tömeges, végzése, fordult, például, legfőbb, terhelt, Jelezte, döntést, okaként, érvelés, nevezte, személy, dönteni, fordult, érdemét, Legfőbb, jogerős, Szegedi, foglalt, tiltott, legfőbb, Bárándy, Legfőbb, vádolja, amelyek, jelölte, bírálta, Fazekas, oldalán, éljenek, szerint, mértékű, hiányos, esetben, belépni, oldalon, adatok, akarta, dobált, Röszke, voltak, közúti, vagyis, kordon, érinti, mondta, elleni, állami, rendőr, magyar, mondja, között, ítélet, hogyan, idővel, ügyész, milyen, lettek, álltak, iratok, lezáró, ítélet, nyáron, ítélte, ítélet, kisebb, végleg, eljárt, elmúlt, férfit, jövőre, elleni, állást, nyomán, ügyész, döntés, okozta, állami, álltak, ítélte, később, tescós, ügyben, Horgos, lépett, magyar, Biszku, lettek, rablás, nappal, később, ügyész, vették, mondta, amikor, helyes, hozott, hozzá, Szólt, arról, kívül, Ezzel, kívül, tette, kívül, mivel, Kúria, utalt, volna, eddig, Kúria, miatt, ügyet, kívül, Kúria, évben, kívül, abban, száma, körét, Péter, Péter, mégis, volna, tábla, volna, szerv, kívül, keddi, akkor, Kúria, volna, olyan, Ahmed, olyan, felül, szerb, akaró, ember, nézve, tartó, Kúria, békés, tömeg, fokon, ezért, három, szerb, Ahmed, kívül, volna, szerv, Kúria, külső, többi, Kúria, belső, össze, volna, volna, után, elvi, első, több, több, azaz, után, arra, hogy, jogi, volt, hogy, több, azaz, száz, után, majd, több, hogy, vált, volt, volt, felé, majd, után, kapu, Béla, Géza, volt, hogy, hogy, azaz, hogy, csak, vele, hogy, jogi, most, hogy, való, volt, hogy, hogy, volt, volt, elvi, álló, hogy, Polt, tart, hogy, mert, hogy, éves, azaz, sem, nem, ügy, meg, nem, már, óta, már, azt, ügy, nem, meg, tíz, nem, úgy, nem, nem, meg, így, van, nem, meg, úgy, meg, nem, még, bűncselekmény jogi, büntetés kiszabására, határzár tiltott, megismételt elsőfokú, legfőbb ügyész, tábla törvénysértő, elsőfokú bíróságot, indokként megjelölt, másodfokú eljárásban, ítéletet érdemben, elsőfokú ítéletben, jogi érvelés, tényállás bizonyításával, hatályon kívül, keddi budapesti, indítványukban foglaltakat, másodfokon eljárt, helyes tényállás, ügyészségi indítvánnyal, ítélőtábla hatályon, rendelkezésére álló, megjelölt hiányosságokat, másodfokú bíróság, dobálás külső-belső, terhelt indulatai, terrorcselekmény megállapítása, állami szerv, elkövető milyen, táblabíróság rendelkezésére, szükséges adatok, terrorcselekmény elkövetésének, ítélethirdetés után, bíróság mondja, szóvivő jelezte, bírósághoz fordult, bírságokat abban, eljárások indokolatlan, ügyészség következetes, elmúlt évben, tescós rablás, indokolatlan hatályon, foglalt hiányos volt, oldalra terrorcselekmény kötelezte, évben céljából Kúria, volt másodfokon Ahmed, függött Kúriához Béla, megjelölt háromszor helyezés, tényállás hatályon százalékkal, szerv egybehangzóan békés, megjelölt néhányan nem, álló elsőfokú legfőbb, döntés most rendelkezésre, belépni rendőrök tömegzavargás, tart kérdésekben dobálás, Péter törvénysértő Kúria, oldalán álltak felvételével, szíriai úgy csökkent, hogy Ügyészség akaró, kényszerítése bűncselekmény száz, több határzár vádlottat, arra helyezés lettek, érdemben megállapítások fordult, Röviddel ítélte nem, fordult mértékű elbírálását, rendelkezésére ítéletet indokként, akkor mert nem, majd néhányan éves, indulatai ügyészség ítélőtábla, indokolásával megjelölt releváns, ügy elsősorban tömeg, szeptember bűncselekmény foglaltakat, azaz bűnösnek kilencszer, valamint több volt, kerítést csökkent Szegedi, lezáró rendőrök első, meg pótolhatta Ahmed, vele felülbírálni kapcsolatos, után kövekkel amelyre, törvénysértő szerint volna, szerint eljárás fenyegetőzött, bíróságot ügyet minősítésére, döntést nyáron jelölte, Ezzel bedöntésével rendőrök, rendőr tiltott több, törvénysértő tényállásra Ügyészség, már bűntettében érdemét, Kúria megállapítása ítélte, azt Polt következetes, kerítést bizonyításával között, indulatai döntést hiányosságok, releváns volna több, szerint fegyházra, bíróság rendelkezésre, megállapítások között, okaként okozta, agresszívvá kimondta, szerb dobálták, tette abban, éljenek erőszakos, szerint elleni, nem szíriai, Röszke megvalósított, Polt férfit, amikor Ítélőtábla, kapcsolatos Kúria, oldalon hiányosságokat, lettek bedöntésével, ügyvédje bűntettével, megismételt bűnösnek, több miatt, orvosolhatók hiányosságokat, Törvényszék vele, elsőfokú kapu, jövőre rendelkezésére, kapcsolatos szeptembere, hozott Fellebbezés, kisebb fegyházra, kilencszer hiányos, meg meg, külső megismételt, Ahmed szerinte, pótolhatók Szegedi, terhelt ítélet, ügyész volna, kényszerítése érdemét, Szegedi szeptembere, dobált ítélet, rendelkezésre kényszerítése, terhelt kívül, törvénysértő arról, tart belső, volt esetben, kihirdetése megismételte, kiszabására indokolatlan, szempontjából résztvevőjeként, jogosult azaz, elsőfokú Röszke, elsőfokú nem, felderítve elkövetésének, tette indokként, magyar bírságokat, eljárás ítélőtábla, után amelyek, indulatai dobálták, szükséges dobálták, kiutasította visszatért, alkalommal határátkelőhely, száz csökkent, táblabíróság lefolytatására, Legfőbb körülményei, bűncselekmény most, rendelkezésre tömeges, beszélt érdemben, szerint körét, bíróság állapotban, válsághelyzet minősítésére, ugyanis Legfőbb, ügyvédje megjelölt, hiányosságok döntés, körét ugyanis, tömegzavargás hogy, kívül területre, volt elleni, Kúria hiánytalannak, álltak megjelölt, fellépése Péter, másodfokon igényelt, megsérült kívül, szerv három, terhelt kérdésben, elkövetésének éljenek, Szegedi döntést, minősítésére száz, Béla budapesti, érvelés ítélet, körét milyen, fordult szóvivő, meg ugyanis, újságíróknak mivel, terhelt Ahmed, rendelkezésére volna, Fazekas ítéletben, eljárásjogi vált, megtámadásával Magyarországról, magyar döntést, hatályon Péter, hangsúlyozta jogi, Utóbbival ítéletben, kívül értelmezzék, tiltott ügyészség, jogi eljárások,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék,
© 2011 TVN.HU Kft.