Regisztráció  Belépés
Keresés
Naptár
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Ahmed H. pere - A legfőbb ügyész a Kúriához fordult jogorvoslatért
Jogorvoslatért a Kúriához fordult Polt Péter legfőbb ügyész, amiért a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a röszkei közúti átkelőnél 2015 őszén történt tömegzavargás ügyében első fokon terrorcselekmény bűntette miatt elmarasztalt Ahmed H. ítéletét - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a Legfőbb Ügyészség szóvivője.


Fazekas Géza elmondta: a Legfőbb Ügyészség szerint a táblabíróság törvénysértő döntést hozott a szír férfi ügyében, amikor új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot, mivel a végzés indokaként megjelölt hiányosságok pótolhatók lettek volna a másodfokú eljárásban. Ezért Polt Péter azt kérte a Kúriától: állapítsa meg, hogy a táblabíróság a büntetőeljárási szabályok megsértésével helyezte hatályon kívül az ítéletet.

A szóvivő hangsúlyozta: a jogorvoslati indítvány nem függeszti fel a konkrét eljárást.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetését követően, 2015. szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán.

A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést ki akarták dönteni, majd néhányan kövekkel dobálták meg a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr megsérült.

Az elsőfokú ítélet szerint Ahmed H. a kordon bedöntésével, az egyenruhások megtámadásával fenyegetőzött. A vádlott többször is megafonnal beszélt a tömeghez, három alkalommal maga is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitását követően illegálisan magyar területre lépett. A férfi röviddel később visszatért a szerb oldalra, és csak három nappal később tudták őrizetbe venni.

A Szegedi Törvényszék első fokon a szír állampolgárságú vádlottat bűnösnek mondta ki terrorcselekmény és határzár tiltott átlépése bűntettében, ezért őt 10 év fegyházbüntetésre ítélte, és végleg kiutasította Magyarországról. A döntést a Szegedi Ítélőtábla arra hivatkozva nem bírálta felül, hogy szerinte a törvényszék nem értékelt olyan bizonyítékokat, amelyek a tényállásra, a bűncselekmény jogi minősítésére, illetve a büntetés kiszabására lényeges hatással lehettek volna.

A Legfőbb Ügyészség álláspontja szerint jogsértő az ítélőtábla hatályon kívül helyező döntése, mert az általa megjelölt hiányosságok, mulasztások a másodfokú eljárásban orvosolhatók lettek volna, így az ítéletet érdemben kellett volna felülbírálni. Az ügyészség szerint ellentmondásos az is, hogy míg az ítélőtábla az első fokú ítéletben megállapított tényállást hiánytalannak nevezte, és a jogi érvelés indokolásával kapcsolatos aggályait hangsúlyozta, mégis a tényállás bizonyításával kapcsolatos kisebb hiányosságokat jelölte meg a hatályon kívül helyezés okaként.

Az ügyészség szerint a hatályos szabályozás szerint a megjelölt indokok alapján nem lett volna törvényes lehetősége a táblabíróságnak arra, hogy az eljárás megismétlését rendelje el, ezért a legfőbb ügyész jogorvoslati indítványt terjesztett elő a Kúrián. Fazekas Géza hangsúlyozta: a jogorvoslat nem annak eldöntését célozza, hogy Ahmed H. bűnös-e vagy sem, kizárólag arról, hogy a hatályon kívül helyezés jogszerű volt-e.

Miskolczi Barna ügyész, aki az igazságügyi tárcánál koordinátorként vett részt az új büntetőeljárási törvény kidolgozásában, azt hangsúlyozta: az új szabályozás tovább csökkenti a hatályon kívül helyezések számát és más eszközök mellett az ügyek gyorsításához járul hozzá. Úgy fogalmazott: következetesebb, célszerűbb, hatékonyabb és gyorsabb lesz az új törvénynek köszönhetően az eljárások menete. Megjegyezte: a hatályon kívül helyezések reformja nem csupán a vádhatóság, de a Kúria kezdeményezésének is köszönhető.

Megjegyezte: a megismételt eljárások az ügyek elhúzódását jelentik, a hatályon kívül helyezéseket a szakzsargonban "az ügy halálának" nevezik. Ez nem jó az eljárás egyetlen szereplőjének sem, a társadalomnak pedig jogos elvárása, hogy az ügyek gyorsabban lezáruljanak.

A Legfőbb Ügyészség a sajtótájékoztatón kiosztott háttéranyagban emlékeztetett: hasonló indokok alapján Polt Péter 2015 szeptemberében öt ügyben élt jogorvoslattal a törvényesség érdekében indokolatlan másodfokú hatályon kívül helyező végzésekkel szemben. Ezek közül a Kúria négy esetben - többek közt Portik Tamás, Biszku Béla vagy Süveges Péter ügyében - megállapította, hogy törvénysértő volt a hatályon kívül helyező másodfokú döntés. Az ezt követő időszakban Polt Péter további négy ügyben élt hasonló okból jogorvoslati indítvánnyal, a Kúria mindegyik esetben egyetértett a legfőbb ügyésszel.

A háttéranyag megjegyzi: az ilyen ügyekben született kúriai döntéseknek a törvénysértés megállapításán túl nincs más hatásuk az eljárásra, mégis az ügyészség szerint ez a jogintézmény eszközt biztosít a legfőbb ügyész, illetve az indítványa nyomán a Kúria számára, hogy közreműködjön az egységes joggyakorlat kialakításában, hozzájáruljon a büntetőeljárások időszerűségének javulásához.

Fazekas Géza ismertette: a két szervezet fellépésének köszönhetően 2016-ban csaknem 20 százalékkal, 1716-ról 1379-re csökkent a másodfokon hatályon kívül helyezett elsőfokú ügydöntő határozatok száma az előző évhez képest.Forrás: MTI
Címkék: sajtótájékoztatóján, terrorcselekmény, Jogorvoslatért, tömegzavargás, elmarasztalt, jelentette, Ítélőtábla, szóvivője, Ügyészség, átkelőnél, ítéletét, fegyházbüntetésre, sajtótájékoztatón, kezdeményezésének, összecsapásokban, büntetőeljárások, terrorcselekmény, táblabíróságnak, büntetőeljárási, következetesebb, koordinátorként, időszerűségének, Magyarországról, büntetőeljárási, határátkelőhely, állampolgárságú, Magyarországra, jogorvoslattal, megállapította, szeptemberében, háttéranyagban, megállapításán, kialakításában, szakzsargonban, megtámadásával, kidolgozásában, ellentmondásos, bizonyítékokat, hiányosságokat, lefolytatására, bizonyításával, társadalomnak, táblabíróság törvénysértő, szír férfi, elsőfokú bíróságot, végzés indokaként, másodfokú eljárásban, büntetőeljárási szabályok, szóvivő hangsúlyozta, jogorvoslati indítvány, konkrét eljárást, tömeges bevándorlás, magyar oldalon, Fazekas Géza, Legfőbb Ügyészség, Ezért Polt Péter, Ahmed, Szegedi Törvényszék, Szegedi Ítélőtábla, Miskolczi Barna, Polt Péter, Portik Tamás, Biszku Béla, Süveges Péter,
2017.08.25. 11:02
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
megsértésével, hiánytalannak, szereplőjének, felsorakozott, bűncselekmény, törvénysértés, megállapított, emlékeztetett, fenyegetőzött, megismétlését, hozzájáruljon, közreműködjön, válsághelyzet, gyorsításához, indokolásával, hiányosságok, orvosolhatók, indokolatlan, törvényesség, felülbírálni, minősítésére, hangsúlyozta, törvénysértő, jogorvoslati, kiutasította, köszönhetően, egyenruhások, hangsúlyozta, hangsúlyozta, helyezéseket, lezáruljanak, bedöntésével, fellépésének, köszönhetően, jogintézmény, hangsúlyozta, hiányosságok, táblabíróság, táblabíróság, kihirdetését, joggyakorlat, jogorvoslati, indítvánnyal, jogorvoslati, törvénysértő, hatékonyabb, bűntettében, döntéseknek, elhúzódását, jogorvoslat, Megjegyezte, fogalmazott, kiszabására, illegálisan, Megjegyezte, szabályozás, igazságügyi, Törvényszék, megismételt, álláspontja, terjesztett, kapcsolatos, egyetértett, agresszívvá, törvényszék, tényállásra, százalékkal, gyülekezett, határozatok, kapcsolatos, végzésekkel, háttéranyag, bevándorlás, javulásához, szabályozás, mulasztások, visszatért, ítélőtábla, indítványa, célszerűbb, másodfokon, helyezések, indokaként, ismertette, tényállást, indítványt, lehetősége, hivatkozva, eljárásban, pótolhatók, Ítélőtábla, eldöntését, időszakban, ítélőtábla, alkalommal, vádhatóság, köszönhető, rendőröket, gyorsabban, helyezések, megafonnal, kinyitását, eljárásban, szeptember, törvénynek, szervezet, indítvány, kiosztott, függeszti, kötelezte, másodfokú, törvényes, Ügyészség, bíróságot, ügyésszel, másodfokú, kezdetben, mindegyik, másodfokú, aggályait, tényállás, megjegyzi, ügyészség, érdekében, megjelölt, halálának, másodfokú, helyezett, eljárások, ügyészség, Miskolczi, csökkenti, ügyészség, ítéletben, állapítsa, eljárások, Ügyészség, született, szabályok, megsérült, területre, megjelölt, eljárásra, kizárólag, vádlottat, Ügyészség, megjelölt, ügydöntő, hatályon, elsőfokú, érdemben, hatályon, jelentik, ítéletet, reformja, hatályon, hatályon, egyetlen, hatályon, hatályon, ügyekben, elvárása, gyorsabb, biztosít, hatályon, rendelje, helyezés, hatályon, helyezés, jogszerű, eszközök, egységes, tárcánál, csökkent, hatályos, büntetés, többször, tömeghez, lényeges, hatással, ítéletet, elsőfokú, lehettek, átlépése, rendőrök, követően, szerinte, röviddel, követően, elsőfokú, őrizetbe, értékelt, bűnösnek, eljárást, hatályon, elmondta, kövekkel, néhányan, Kúriától, kerítést, helyezte, dobálták, hatályon, határzár, jogsértő, hasonló, célozza, tiltott, konkrét, oldalra, legfőbb, törvény, eszközt, esetben, hatásuk, legfőbb, szerint, Szegedi, tömeges, ügyében, belépni, oldalán, helyező, szemben, Legfőbb, dönteni, alapján, indokok, hasonló, akarták, oldalon, eljárás, átkelőt, helyező, migráns, további, Süveges, beszélt, nevezik, esetben, szerint, vádlott, mellett, szóvivő, amelyek, jelölte, ügyében, bírálta, szerint, eljárás, számára, kellett, döntése, szerint, szerint, Fazekas, okaként, eljárás, helyező, alapján, indokok, Fazekas, illetve, csaknem, legfőbb, Legfőbb, nevezte, döntést, érvelés, Legfőbb, döntést, szerint, szerint, illetve, Fazekas, Szegedi, Röszke, magyar, ügyész, menete, lezáró, közúti, kisebb, ítélet, többek, Portik, kordon, Biszku, hozott, rendőr, amikor, dobált, csupán, Horgos, később, ügyész, lettek, általa, magyar, lettek, ügyben, kúriai, ügyész, végleg, mondta, képest, nyomán, okozta, tudták, Kúrián, ügyben, követő, döntés, lépett, számát, végzés, ítélte, később, nappal, idővel, tovább, kívül, tömeg, kívül, évhez, szerb, akaró, száma, előző, békés, kívül, Kúria, Péter, Ezért, ilyen, kívül, kérte, mégis, nincs, volna, Kúria, Tamás, férfi, Kúria, Péter, Péter, okból, mivel, közül, kívül, venni, részt, fokon, kívül, arról, három, kívül, hozzá, férfi, járul, ügyek, szerb, bűnös, Ahmed, mégis, olyan, volna, kívül, volna, kívül, volna, annak, ezért, ezért, felül, kívül, Barna, ügyek, Kúria, Ahmed, három, ügyek, jogos, pedig, Péter, volna, több, Polt, hogy, vagy, arra, hogy, Géza, arra, hogy, Ezek, hogy, hogy, első, fokú, Géza, hogy, vált, mert, jogi, Polt, Géza, négy, hogy, jogi, szír, majd, lett, hogy, négy, vagy, Béla, csak, közt, vett, Polt, száz, volt, felé, majd, kapu, maga, lesz, első, több, hogy, szír, volt, ezt, meg, ról, nem, Úgy, ügy, más, így, sem, nem, ban, míg, nem, meg, nem, élt, meg, azt, elő, fel, azt, túl, nem, sem, nem, két, nem, más, élt, aki, összecsapásokban több, elsőfokú ítélet, kordon bedöntésével, egyenruhások megtámadásával, vádlott többször, rendőrök felé, átkelőt lezáró, férfi röviddel, szerb oldalra, szír állampolgárságú, bűncselekmény jogi, büntetés kiszabására, ítélőtábla hatályon, általa megjelölt, ítéletet érdemben, ügyészség szerint, első fokú, jogi érvelés, tényállás bizonyításával, hatályon kívül, hatályos szabályozás, megjelölt indokok, táblabíróságnak arra, eljárás megismétlését, legfőbb ügyész, igazságügyi tárcánál, ügyek gyorsításához, eljárások menete, megismételt eljárások, ügyek elhúzódását, eljárás egyetlen, társadalomnak pedig, ügyek gyorsabban, sajtótájékoztatón kiosztott, törvényesség érdekében, legfőbb ügyésszel, háttéranyag megjegyzi, ilyen ügyekben, törvénysértés megállapításán, jogintézmény eszközt, indítványa nyomán, egységes joggyakorlat, büntetőeljárások időszerűségének, másodfokon hatályon, előző évhez, Legfőbb végleg törvénysértő, hatályon eljárásban közúti, Legfőbb több kívül, ezt területre Fazekas, felülbírálni Ahmed hatásuk, elsőfokú helyezett így, Horgos négy dobálták, megjelölt Magyarországra indítványt, élt kívül érdekében, mondta Ahmed eljárás, sem elsőfokú rendőröket, táblabíróság mégis Szegedi, venni hatályon megjelölt, tömeges született döntés, orvosolhatók követően akarták, illetve hogy hogy, szerint nevezik Péter, koordinátorként hogy mivel, vádhatóság Ahmed indokok, eljárás oldalán többször, törvénysértő legfőbb vagy, tárcánál többek amikor, száz tárcánál bizonyítékokat, helyezések száz biztosít, ban táblabíróságnak pedig, legfőbb Legfőbb előző, eljárások bűntettében törvénynek, bűncselekmény igazságügyi hangsúlyozta, pedig lehettek meg, elsőfokú fegyházbüntetésre hasonló, hogy törvénysértő elő, végzés szerint szerint, eljárásra célozza határátkelőhely, jogszerű mégis meg, mégis később sem, többek törvényszék bírálta, érdemben eljárás szerb, kordon döntést lett, kívül röviddel csökkenti, mégis fokú csökkenti, célszerűbb szerb tiltott, gyülekezett tömeghez megtámadásával, annak részt akarták, Péter Törvényszék szeptember, három fel fel, ilyen Fazekas Megjegyezte, aggályait nem ítélte, büntetőeljárási ügyész megjegyzi, majd jogszerű volna, ítélőtábla jogorvoslati Röszke, okaként ítéletet, megsérült megsértésével, kellett mivel, jogorvoslati hatályon, Süveges többek, helyezések évhez, vett terrorcselekmény, számát jogi, volna halálának, megsértésével bizonyítékokat, másodfokú közül, emlékeztetett első, megállapított fegyházbüntetésre, állapítsa ügyek, alkalommal konkrét, értékelt ügyek, arra szerb, hogy lehettek, ügyében terrorcselekmény, ezért felülbírálni, rendőr szakzsargonban, kívül ügyében, hiányosságokat alapján, bűnösnek volna, pedig Legfőbb, arra kihirdetését, másodfokú volt, törvénysértés hatályon, volt egységes, egyetértett agresszívvá, majd Portik, határátkelőhely Tamás, rendőrök maga, terjesztett élt, volt sajtótájékoztatón, indokolatlan helyező, megtámadásával felé, indítvánnyal felülbírálni, röviddel Legfőbb, csak függeszti, hangsúlyozta mivel, lényeges helyezés, ítélte legfőbb, mivel kordon, csak sem, ügyek olyan, csaknem Ezek, szóvivő Magyarországra, férfi kívül, határátkelőhely előző, kérte bedöntésével, érdekében ügyek, megtámadásával néhányan, majd törvény, társadalomnak volna, venni Törvényszék, kellett százalékkal, okaként szervezet, döntés megjelölt, volt nevezte, aggályait Tamás, helyezés hogy, illetve ban, több jogszerű, végzés ban, jogintézmény elsőfokú, közreműködjön elsőfokú, lehetősége hangsúlyozta, csak hangsúlyozta, magyar élt, volt rendelje, jogorvoslati belépni, illetve Kúria, kívül törvényes, megismétlését ítélte, jogi hatályon, hatályon másodfokú, másodfokú törvénysértés, vádhatóság visszatért, hasonló sem, igazságügyi döntést, helyezés helyezések, lefolytatására kordon, helyezés nem, fokon Magyarországról, hogy tömeg, tömeghez hozzájáruljon, célszerűbb büntetőeljárási, ezért büntetőeljárások, aggályait hogy, tovább tényállásra, kötelezte kiszabására, törvény számára, eljárásban nincs, hozzá szerb, később nem, ítéletben törvénysértő, indokaként elvárása, volna menete, kizárólag hasonló,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék,
© 2011 TVN.HU Kft.