Belépés
Keresés
Naptár
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Ahmed H. pere - A legfőbb ügyész a Kúriához fordult jogorvoslatért
Jogorvoslatért a Kúriához fordult Polt Péter legfőbb ügyész, amiért a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a röszkei közúti átkelőnél 2015 őszén történt tömegzavargás ügyében első fokon terrorcselekmény bűntette miatt elmarasztalt Ahmed H. ítéletét - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a Legfőbb Ügyészség szóvivője.


Fazekas Géza elmondta: a Legfőbb Ügyészség szerint a táblabíróság törvénysértő döntést hozott a szír férfi ügyében, amikor új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot, mivel a végzés indokaként megjelölt hiányosságok pótolhatók lettek volna a másodfokú eljárásban. Ezért Polt Péter azt kérte a Kúriától: állapítsa meg, hogy a táblabíróság a büntetőeljárási szabályok megsértésével helyezte hatályon kívül az ítéletet.

A szóvivő hangsúlyozta: a jogorvoslati indítvány nem függeszti fel a konkrét eljárást.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetését követően, 2015. szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán.

A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést ki akarták dönteni, majd néhányan kövekkel dobálták meg a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr megsérült.

Az elsőfokú ítélet szerint Ahmed H. a kordon bedöntésével, az egyenruhások megtámadásával fenyegetőzött. A vádlott többször is megafonnal beszélt a tömeghez, három alkalommal maga is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitását követően illegálisan magyar területre lépett. A férfi röviddel később visszatért a szerb oldalra, és csak három nappal később tudták őrizetbe venni.

A Szegedi Törvényszék első fokon a szír állampolgárságú vádlottat bűnösnek mondta ki terrorcselekmény és határzár tiltott átlépése bűntettében, ezért őt 10 év fegyházbüntetésre ítélte, és végleg kiutasította Magyarországról. A döntést a Szegedi Ítélőtábla arra hivatkozva nem bírálta felül, hogy szerinte a törvényszék nem értékelt olyan bizonyítékokat, amelyek a tényállásra, a bűncselekmény jogi minősítésére, illetve a büntetés kiszabására lényeges hatással lehettek volna.

A Legfőbb Ügyészség álláspontja szerint jogsértő az ítélőtábla hatályon kívül helyező döntése, mert az általa megjelölt hiányosságok, mulasztások a másodfokú eljárásban orvosolhatók lettek volna, így az ítéletet érdemben kellett volna felülbírálni. Az ügyészség szerint ellentmondásos az is, hogy míg az ítélőtábla az első fokú ítéletben megállapított tényállást hiánytalannak nevezte, és a jogi érvelés indokolásával kapcsolatos aggályait hangsúlyozta, mégis a tényállás bizonyításával kapcsolatos kisebb hiányosságokat jelölte meg a hatályon kívül helyezés okaként.

Az ügyészség szerint a hatályos szabályozás szerint a megjelölt indokok alapján nem lett volna törvényes lehetősége a táblabíróságnak arra, hogy az eljárás megismétlését rendelje el, ezért a legfőbb ügyész jogorvoslati indítványt terjesztett elő a Kúrián. Fazekas Géza hangsúlyozta: a jogorvoslat nem annak eldöntését célozza, hogy Ahmed H. bűnös-e vagy sem, kizárólag arról, hogy a hatályon kívül helyezés jogszerű volt-e.

Miskolczi Barna ügyész, aki az igazságügyi tárcánál koordinátorként vett részt az új büntetőeljárási törvény kidolgozásában, azt hangsúlyozta: az új szabályozás tovább csökkenti a hatályon kívül helyezések számát és más eszközök mellett az ügyek gyorsításához járul hozzá. Úgy fogalmazott: következetesebb, célszerűbb, hatékonyabb és gyorsabb lesz az új törvénynek köszönhetően az eljárások menete. Megjegyezte: a hatályon kívül helyezések reformja nem csupán a vádhatóság, de a Kúria kezdeményezésének is köszönhető.

Megjegyezte: a megismételt eljárások az ügyek elhúzódását jelentik, a hatályon kívül helyezéseket a szakzsargonban "az ügy halálának" nevezik. Ez nem jó az eljárás egyetlen szereplőjének sem, a társadalomnak pedig jogos elvárása, hogy az ügyek gyorsabban lezáruljanak.

A Legfőbb Ügyészség a sajtótájékoztatón kiosztott háttéranyagban emlékeztetett: hasonló indokok alapján Polt Péter 2015 szeptemberében öt ügyben élt jogorvoslattal a törvényesség érdekében indokolatlan másodfokú hatályon kívül helyező végzésekkel szemben. Ezek közül a Kúria négy esetben - többek közt Portik Tamás, Biszku Béla vagy Süveges Péter ügyében - megállapította, hogy törvénysértő volt a hatályon kívül helyező másodfokú döntés. Az ezt követő időszakban Polt Péter további négy ügyben élt hasonló okból jogorvoslati indítvánnyal, a Kúria mindegyik esetben egyetértett a legfőbb ügyésszel.

A háttéranyag megjegyzi: az ilyen ügyekben született kúriai döntéseknek a törvénysértés megállapításán túl nincs más hatásuk az eljárásra, mégis az ügyészség szerint ez a jogintézmény eszközt biztosít a legfőbb ügyész, illetve az indítványa nyomán a Kúria számára, hogy közreműködjön az egységes joggyakorlat kialakításában, hozzájáruljon a büntetőeljárások időszerűségének javulásához.

Fazekas Géza ismertette: a két szervezet fellépésének köszönhetően 2016-ban csaknem 20 százalékkal, 1716-ról 1379-re csökkent a másodfokon hatályon kívül helyezett elsőfokú ügydöntő határozatok száma az előző évhez képest.Forrás: MTI
Címkék: sajtótájékoztatóján, terrorcselekmény, Jogorvoslatért, tömegzavargás, elmarasztalt, jelentette, Ítélőtábla, szóvivője, Ügyészség, átkelőnél, ítéletét, fegyházbüntetésre, sajtótájékoztatón, kezdeményezésének, összecsapásokban, büntetőeljárások, terrorcselekmény, táblabíróságnak, büntetőeljárási, következetesebb, koordinátorként, időszerűségének, Magyarországról, büntetőeljárási, határátkelőhely, állampolgárságú, Magyarországra, jogorvoslattal, megállapította, szeptemberében, háttéranyagban, megállapításán, kialakításában, szakzsargonban, megtámadásával, kidolgozásában, ellentmondásos, bizonyítékokat, hiányosságokat, lefolytatására, bizonyításával, társadalomnak, táblabíróság törvénysértő, szír férfi, elsőfokú bíróságot, végzés indokaként, másodfokú eljárásban, büntetőeljárási szabályok, szóvivő hangsúlyozta, jogorvoslati indítvány, konkrét eljárást, tömeges bevándorlás, magyar oldalon, Fazekas Géza, Legfőbb Ügyészség, Ezért Polt Péter, Ahmed, Szegedi Törvényszék, Szegedi Ítélőtábla, Miskolczi Barna, Polt Péter, Portik Tamás, Biszku Béla, Süveges Péter,
2017.08.25. 11:02
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
megsértésével, hiánytalannak, szereplőjének, felsorakozott, bűncselekmény, törvénysértés, megállapított, emlékeztetett, fenyegetőzött, megismétlését, hozzájáruljon, közreműködjön, válsághelyzet, gyorsításához, indokolásával, hiányosságok, orvosolhatók, indokolatlan, törvényesség, felülbírálni, minősítésére, hangsúlyozta, törvénysértő, jogorvoslati, kiutasította, köszönhetően, egyenruhások, hangsúlyozta, hangsúlyozta, helyezéseket, lezáruljanak, bedöntésével, fellépésének, köszönhetően, jogintézmény, hangsúlyozta, hiányosságok, táblabíróság, táblabíróság, kihirdetését, joggyakorlat, jogorvoslati, indítvánnyal, jogorvoslati, törvénysértő, hatékonyabb, bűntettében, döntéseknek, elhúzódását, jogorvoslat, Megjegyezte, fogalmazott, kiszabására, illegálisan, Megjegyezte, szabályozás, igazságügyi, Törvényszék, megismételt, álláspontja, terjesztett, kapcsolatos, egyetértett, agresszívvá, törvényszék, tényállásra, százalékkal, gyülekezett, határozatok, kapcsolatos, végzésekkel, háttéranyag, bevándorlás, javulásához, szabályozás, mulasztások, visszatért, ítélőtábla, indítványa, célszerűbb, másodfokon, helyezések, indokaként, ismertette, tényállást, indítványt, lehetősége, hivatkozva, eljárásban, pótolhatók, Ítélőtábla, eldöntését, időszakban, ítélőtábla, alkalommal, vádhatóság, köszönhető, rendőröket, gyorsabban, helyezések, megafonnal, kinyitását, eljárásban, szeptember, törvénynek, szervezet, indítvány, kiosztott, függeszti, kötelezte, másodfokú, törvényes, Ügyészség, bíróságot, ügyésszel, másodfokú, kezdetben, mindegyik, másodfokú, aggályait, tényállás, megjegyzi, ügyészség, érdekében, megjelölt, halálának, másodfokú, helyezett, eljárások, ügyészség, Miskolczi, csökkenti, ügyészség, ítéletben, állapítsa, eljárások, Ügyészség, született, szabályok, megsérült, területre, megjelölt, eljárásra, kizárólag, vádlottat, Ügyészség, megjelölt, ügydöntő, hatályon, elsőfokú, érdemben, hatályon, jelentik, ítéletet, reformja, hatályon, hatályon, egyetlen, hatályon, hatályon, ügyekben, elvárása, gyorsabb, biztosít, hatályon, rendelje, helyezés, hatályon, helyezés, jogszerű, eszközök, egységes, tárcánál, csökkent, hatályos, büntetés, többször, tömeghez, lényeges, hatással, ítéletet, elsőfokú, lehettek, átlépése, rendőrök, követően, szerinte, röviddel, követően, elsőfokú, őrizetbe, értékelt, bűnösnek, eljárást, hatályon, elmondta, kövekkel, néhányan, Kúriától, kerítést, helyezte, dobálták, hatályon, határzár, jogsértő, hasonló, célozza, tiltott, konkrét, oldalra, legfőbb, törvény, eszközt, esetben, hatásuk, legfőbb, szerint, Szegedi, tömeges, ügyében, belépni, oldalán, helyező, szemben, Legfőbb, dönteni, alapján, indokok, hasonló, akarták, oldalon, eljárás, átkelőt, helyező, migráns, további, Süveges, beszélt, nevezik, esetben, szerint, vádlott, mellett, szóvivő, amelyek, jelölte, ügyében, bírálta, szerint, eljárás, számára, kellett, döntése, szerint, szerint, Fazekas, okaként, eljárás, helyező, alapján, indokok, Fazekas, illetve, csaknem, legfőbb, Legfőbb, nevezte, döntést, érvelés, Legfőbb, döntést, szerint, szerint, illetve, Fazekas, Szegedi, Röszke, magyar, ügyész, menete, lezáró, közúti, kisebb, ítélet, többek, Portik, kordon, Biszku, hozott, rendőr, amikor, dobált, csupán, Horgos, később, ügyész, lettek, általa, magyar, lettek, ügyben, kúriai, ügyész, végleg, mondta, képest, nyomán, okozta, tudták, Kúrián, ügyben, követő, döntés, lépett, számát, végzés, ítélte, később, nappal, idővel, tovább, kívül, tömeg, kívül, évhez, szerb, akaró, száma, előző, békés, kívül, Kúria, Péter, Ezért, ilyen, kívül, kérte, mégis, nincs, volna, Kúria, Tamás, férfi, Kúria, Péter, Péter, okból, mivel, közül, kívül, venni, részt, fokon, kívül, arról, három, kívül, hozzá, férfi, járul, ügyek, szerb, bűnös, Ahmed, mégis, olyan, volna, kívül, volna, kívül, volna, annak, ezért, ezért, felül, kívül, Barna, ügyek, Kúria, Ahmed, három, ügyek, jogos, pedig, Péter, volna, több, Polt, hogy, vagy, arra, hogy, Géza, arra, hogy, Ezek, hogy, hogy, első, fokú, Géza, hogy, vált, mert, jogi, Polt, Géza, négy, hogy, jogi, szír, majd, lett, hogy, négy, vagy, Béla, csak, közt, vett, Polt, száz, volt, felé, majd, kapu, maga, lesz, első, több, hogy, szír, volt, ezt, meg, ról, nem, Úgy, ügy, más, így, sem, nem, ban, míg, nem, meg, nem, élt, meg, azt, elő, fel, azt, túl, nem, sem, nem, két, nem, más, élt, aki, összecsapásokban több, elsőfokú ítélet, kordon bedöntésével, egyenruhások megtámadásával, vádlott többször, rendőrök felé, átkelőt lezáró, férfi röviddel, szerb oldalra, szír állampolgárságú, bűncselekmény jogi, büntetés kiszabására, ítélőtábla hatályon, általa megjelölt, ítéletet érdemben, ügyészség szerint, első fokú, jogi érvelés, tényállás bizonyításával, hatályon kívül, hatályos szabályozás, megjelölt indokok, táblabíróságnak arra, eljárás megismétlését, legfőbb ügyész, igazságügyi tárcánál, ügyek gyorsításához, eljárások menete, megismételt eljárások, ügyek elhúzódását, eljárás egyetlen, társadalomnak pedig, ügyek gyorsabban, sajtótájékoztatón kiosztott, törvényesség érdekében, legfőbb ügyésszel, háttéranyag megjegyzi, ilyen ügyekben, törvénysértés megállapításán, jogintézmény eszközt, indítványa nyomán, egységes joggyakorlat, büntetőeljárások időszerűségének, másodfokon hatályon, előző évhez, szervezet jelentik jogi, ügyben szerint magyar, csökkent szerint oldalán, hogy hiányosságok hiányosságokat, köszönhetően joggyakorlat kívül, törvénysértő ügyek ügyben, lezáruljanak Legfőbb Kúria, kiszabására Biszku Kúria, lett megállapított volt, hozzá hatályon bírálta, legfőbb dobált hogy, hatályon ügyészség konkrét, kezdeményezésének Ezért társadalomnak, szemben döntést bűntettében, kellett Kúria mindegyik, egyetlen Géza fellépésének, bűncselekmény terrorcselekmény békés, volna Törvényszék ítéletet, bírálta emlékeztetett értékelt, szerint hogy ügyek, hiánytalannak hatályon hasonló, fegyházbüntetésre kérte volna, konkrét volna Süveges, nevezik megafonnal joggyakorlat, végzés jogos mert, sajtótájékoztatón visszatért mivel, jogintézmény törvényes fokon, Ezek hiányosságok sem, lehetősége Horgos megállapította, tudták döntéseknek hogy, szemben célszerűbb helyezések, más célszerűbb büntetőeljárások, Ahmed nappal Kúria, született alkalommal Magyarországról, oldalra sem arra, elsőfokú ban emlékeztetett, jogintézmény hiányosságok elsőfokú, csak sem kövekkel, hogy törvényszék hangsúlyozta, négy jogi szervezet, mégis hatályon szerint, hiánytalannak gyorsabb száma, megállapított egyetértett átlépése, három oldalon tudták, Géza büntetőeljárási Biszku, kívül egyetlen döntést, szerb helyező lépett, elhúzódását tömeghez csupán, Röszke másodfokú Polt, ilyen egyetértett előző, büntetőeljárási két, lezáruljanak Legfőbb, hiányosságokat szemben, eljárásban köszönhetően, később ügyész, nem tényállást, hatályon kívül, időszakban büntetőeljárások, további lezáró, szerint állapítsa, joggyakorlat érdekében, hatásuk szerint, meg hangsúlyozta, arra annak, Géza megállapításán, beszélt Géza, Magyarországra magyar, elvárása válsághelyzet, álláspontja közúti, ítélőtábla négy, megjegyzi terjesztett, helyezéseket ügyben, összecsapásokban jelentik, képest esetben, sajtótájékoztatón ügyésszel, Polt jogorvoslati, érvelés hatályon, kívül kellett, legfőbb szerint, hatályon Ügyészség, érvelés lesz, indokaként többek, csaknem Szegedi, előző kívül, ítélőtábla nem, magyar jelölte, jogintézmény járul, ismertette táblabíróság, elhúzódását vett, tudták Megjegyezte, végzésekkel számára, érdekében volna, ügy büntetőeljárási, hatályon őrizetbe, indokok kívül, volna százalékkal, számát jogorvoslattal, jogos másodfokú, csupán bírálta, megállapított Béla, oldalán kívül, Kúriától kordon, eljárás lépett, három követő, Legfőbb helyezte, arra annak, szeptemberében illegálisan, ügyész sem, százalékkal terrorcselekmény, rendőrök hozzá, három hivatkozva, nem tiltott, törvénynek felül, kívül lesz, hatályon hogy, három lett, legfőbb kezdetben, Süveges köszönhetően, más eljárások, kívül döntést, járul nyomán, büntetés Kúria, hogy kialakításában, ezért ellentmondásos, hiányosságokat ítélőtábla, pedig pedig, törvény kívül, helyezett mivel, Biszku törvényesség, követő Magyarországra, így akarták, lesz vádlott, Barna helyezte, nyomán felül, ügyek ügyében, lényeges eljárás, egyetértett Péter, tárcánál kialakításában, Géza helyezések, orvosolhatók meg, célozza hogy, arról meg, Kúria felülbírálni, Ezért helyezés, kapcsolatos lehettek, átlépése bűntettében, nem hatályon, idővel kívül, három gyorsabb, döntést magyar,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék,
© 2011 TVN.HU Kft.