Regisztráció  Belépés
Keresés
Naptár
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Ahmed H. pere - A legfőbb ügyész a Kúriához fordult jogorvoslatért
Jogorvoslatért a Kúriához fordult Polt Péter legfőbb ügyész, amiért a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a röszkei közúti átkelőnél 2015 őszén történt tömegzavargás ügyében első fokon terrorcselekmény bűntette miatt elmarasztalt Ahmed H. ítéletét - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a Legfőbb Ügyészség szóvivője.


Fazekas Géza elmondta: a Legfőbb Ügyészség szerint a táblabíróság törvénysértő döntést hozott a szír férfi ügyében, amikor új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot, mivel a végzés indokaként megjelölt hiányosságok pótolhatók lettek volna a másodfokú eljárásban. Ezért Polt Péter azt kérte a Kúriától: állapítsa meg, hogy a táblabíróság a büntetőeljárási szabályok megsértésével helyezte hatályon kívül az ítéletet.

A szóvivő hangsúlyozta: a jogorvoslati indítvány nem függeszti fel a konkrét eljárást.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetését követően, 2015. szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán.

A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést ki akarták dönteni, majd néhányan kövekkel dobálták meg a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr megsérült.

Az elsőfokú ítélet szerint Ahmed H. a kordon bedöntésével, az egyenruhások megtámadásával fenyegetőzött. A vádlott többször is megafonnal beszélt a tömeghez, három alkalommal maga is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitását követően illegálisan magyar területre lépett. A férfi röviddel később visszatért a szerb oldalra, és csak három nappal később tudták őrizetbe venni.

A Szegedi Törvényszék első fokon a szír állampolgárságú vádlottat bűnösnek mondta ki terrorcselekmény és határzár tiltott átlépése bűntettében, ezért őt 10 év fegyházbüntetésre ítélte, és végleg kiutasította Magyarországról. A döntést a Szegedi Ítélőtábla arra hivatkozva nem bírálta felül, hogy szerinte a törvényszék nem értékelt olyan bizonyítékokat, amelyek a tényállásra, a bűncselekmény jogi minősítésére, illetve a büntetés kiszabására lényeges hatással lehettek volna.

A Legfőbb Ügyészség álláspontja szerint jogsértő az ítélőtábla hatályon kívül helyező döntése, mert az általa megjelölt hiányosságok, mulasztások a másodfokú eljárásban orvosolhatók lettek volna, így az ítéletet érdemben kellett volna felülbírálni. Az ügyészség szerint ellentmondásos az is, hogy míg az ítélőtábla az első fokú ítéletben megállapított tényállást hiánytalannak nevezte, és a jogi érvelés indokolásával kapcsolatos aggályait hangsúlyozta, mégis a tényállás bizonyításával kapcsolatos kisebb hiányosságokat jelölte meg a hatályon kívül helyezés okaként.

Az ügyészség szerint a hatályos szabályozás szerint a megjelölt indokok alapján nem lett volna törvényes lehetősége a táblabíróságnak arra, hogy az eljárás megismétlését rendelje el, ezért a legfőbb ügyész jogorvoslati indítványt terjesztett elő a Kúrián. Fazekas Géza hangsúlyozta: a jogorvoslat nem annak eldöntését célozza, hogy Ahmed H. bűnös-e vagy sem, kizárólag arról, hogy a hatályon kívül helyezés jogszerű volt-e.

Miskolczi Barna ügyész, aki az igazságügyi tárcánál koordinátorként vett részt az új büntetőeljárási törvény kidolgozásában, azt hangsúlyozta: az új szabályozás tovább csökkenti a hatályon kívül helyezések számát és más eszközök mellett az ügyek gyorsításához járul hozzá. Úgy fogalmazott: következetesebb, célszerűbb, hatékonyabb és gyorsabb lesz az új törvénynek köszönhetően az eljárások menete. Megjegyezte: a hatályon kívül helyezések reformja nem csupán a vádhatóság, de a Kúria kezdeményezésének is köszönhető.

Megjegyezte: a megismételt eljárások az ügyek elhúzódását jelentik, a hatályon kívül helyezéseket a szakzsargonban "az ügy halálának" nevezik. Ez nem jó az eljárás egyetlen szereplőjének sem, a társadalomnak pedig jogos elvárása, hogy az ügyek gyorsabban lezáruljanak.

A Legfőbb Ügyészség a sajtótájékoztatón kiosztott háttéranyagban emlékeztetett: hasonló indokok alapján Polt Péter 2015 szeptemberében öt ügyben élt jogorvoslattal a törvényesség érdekében indokolatlan másodfokú hatályon kívül helyező végzésekkel szemben. Ezek közül a Kúria négy esetben - többek közt Portik Tamás, Biszku Béla vagy Süveges Péter ügyében - megállapította, hogy törvénysértő volt a hatályon kívül helyező másodfokú döntés. Az ezt követő időszakban Polt Péter további négy ügyben élt hasonló okból jogorvoslati indítvánnyal, a Kúria mindegyik esetben egyetértett a legfőbb ügyésszel.

A háttéranyag megjegyzi: az ilyen ügyekben született kúriai döntéseknek a törvénysértés megállapításán túl nincs más hatásuk az eljárásra, mégis az ügyészség szerint ez a jogintézmény eszközt biztosít a legfőbb ügyész, illetve az indítványa nyomán a Kúria számára, hogy közreműködjön az egységes joggyakorlat kialakításában, hozzájáruljon a büntetőeljárások időszerűségének javulásához.

Fazekas Géza ismertette: a két szervezet fellépésének köszönhetően 2016-ban csaknem 20 százalékkal, 1716-ról 1379-re csökkent a másodfokon hatályon kívül helyezett elsőfokú ügydöntő határozatok száma az előző évhez képest.Forrás: MTI
Címkék: sajtótájékoztatóján, terrorcselekmény, Jogorvoslatért, tömegzavargás, elmarasztalt, jelentette, Ítélőtábla, szóvivője, Ügyészség, átkelőnél, ítéletét, fegyházbüntetésre, sajtótájékoztatón, kezdeményezésének, összecsapásokban, büntetőeljárások, terrorcselekmény, táblabíróságnak, büntetőeljárási, következetesebb, koordinátorként, időszerűségének, Magyarországról, büntetőeljárási, határátkelőhely, állampolgárságú, Magyarországra, jogorvoslattal, megállapította, szeptemberében, háttéranyagban, megállapításán, kialakításában, szakzsargonban, megtámadásával, kidolgozásában, ellentmondásos, bizonyítékokat, hiányosságokat, lefolytatására, bizonyításával, társadalomnak, táblabíróság törvénysértő, szír férfi, elsőfokú bíróságot, végzés indokaként, másodfokú eljárásban, büntetőeljárási szabályok, szóvivő hangsúlyozta, jogorvoslati indítvány, konkrét eljárást, tömeges bevándorlás, magyar oldalon, Fazekas Géza, Legfőbb Ügyészség, Ezért Polt Péter, Ahmed, Szegedi Törvényszék, Szegedi Ítélőtábla, Miskolczi Barna, Polt Péter, Portik Tamás, Biszku Béla, Süveges Péter,
2017.08.25. 11:02
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
megsértésével, hiánytalannak, szereplőjének, felsorakozott, bűncselekmény, törvénysértés, megállapított, emlékeztetett, fenyegetőzött, megismétlését, hozzájáruljon, közreműködjön, válsághelyzet, gyorsításához, indokolásával, hiányosságok, orvosolhatók, indokolatlan, törvényesség, felülbírálni, minősítésére, hangsúlyozta, törvénysértő, jogorvoslati, kiutasította, köszönhetően, egyenruhások, hangsúlyozta, hangsúlyozta, helyezéseket, lezáruljanak, bedöntésével, fellépésének, köszönhetően, jogintézmény, hangsúlyozta, hiányosságok, táblabíróság, táblabíróság, kihirdetését, joggyakorlat, jogorvoslati, indítvánnyal, jogorvoslati, törvénysértő, hatékonyabb, bűntettében, döntéseknek, elhúzódását, jogorvoslat, Megjegyezte, fogalmazott, kiszabására, illegálisan, Megjegyezte, szabályozás, igazságügyi, Törvényszék, megismételt, álláspontja, terjesztett, kapcsolatos, egyetértett, agresszívvá, törvényszék, tényállásra, százalékkal, gyülekezett, határozatok, kapcsolatos, végzésekkel, háttéranyag, bevándorlás, javulásához, szabályozás, mulasztások, visszatért, ítélőtábla, indítványa, célszerűbb, másodfokon, helyezések, indokaként, ismertette, tényállást, indítványt, lehetősége, hivatkozva, eljárásban, pótolhatók, Ítélőtábla, eldöntését, időszakban, ítélőtábla, alkalommal, vádhatóság, köszönhető, rendőröket, gyorsabban, helyezések, megafonnal, kinyitását, eljárásban, szeptember, törvénynek, szervezet, indítvány, kiosztott, függeszti, kötelezte, másodfokú, törvényes, Ügyészség, bíróságot, ügyésszel, másodfokú, kezdetben, mindegyik, másodfokú, aggályait, tényállás, megjegyzi, ügyészség, érdekében, megjelölt, halálának, másodfokú, helyezett, eljárások, ügyészség, Miskolczi, csökkenti, ügyészség, ítéletben, állapítsa, eljárások, Ügyészség, született, szabályok, megsérült, területre, megjelölt, eljárásra, kizárólag, vádlottat, Ügyészség, megjelölt, ügydöntő, hatályon, elsőfokú, érdemben, hatályon, jelentik, ítéletet, reformja, hatályon, hatályon, egyetlen, hatályon, hatályon, ügyekben, elvárása, gyorsabb, biztosít, hatályon, rendelje, helyezés, hatályon, helyezés, jogszerű, eszközök, egységes, tárcánál, csökkent, hatályos, büntetés, többször, tömeghez, lényeges, hatással, ítéletet, elsőfokú, lehettek, átlépése, rendőrök, követően, szerinte, röviddel, követően, elsőfokú, őrizetbe, értékelt, bűnösnek, eljárást, hatályon, elmondta, kövekkel, néhányan, Kúriától, kerítést, helyezte, dobálták, hatályon, határzár, jogsértő, hasonló, célozza, tiltott, konkrét, oldalra, legfőbb, törvény, eszközt, esetben, hatásuk, legfőbb, szerint, Szegedi, tömeges, ügyében, belépni, oldalán, helyező, szemben, Legfőbb, dönteni, alapján, indokok, hasonló, akarták, oldalon, eljárás, átkelőt, helyező, migráns, további, Süveges, beszélt, nevezik, esetben, szerint, vádlott, mellett, szóvivő, amelyek, jelölte, ügyében, bírálta, szerint, eljárás, számára, kellett, döntése, szerint, szerint, Fazekas, okaként, eljárás, helyező, alapján, indokok, Fazekas, illetve, csaknem, legfőbb, Legfőbb, nevezte, döntést, érvelés, Legfőbb, döntést, szerint, szerint, illetve, Fazekas, Szegedi, Röszke, magyar, ügyész, menete, lezáró, közúti, kisebb, ítélet, többek, Portik, kordon, Biszku, hozott, rendőr, amikor, dobált, csupán, Horgos, később, ügyész, lettek, általa, magyar, lettek, ügyben, kúriai, ügyész, végleg, mondta, képest, nyomán, okozta, tudták, Kúrián, ügyben, követő, döntés, lépett, számát, végzés, ítélte, később, nappal, idővel, tovább, kívül, tömeg, kívül, évhez, szerb, akaró, száma, előző, békés, kívül, Kúria, Péter, Ezért, ilyen, kívül, kérte, mégis, nincs, volna, Kúria, Tamás, férfi, Kúria, Péter, Péter, okból, mivel, közül, kívül, venni, részt, fokon, kívül, arról, három, kívül, hozzá, férfi, járul, ügyek, szerb, bűnös, Ahmed, mégis, olyan, volna, kívül, volna, kívül, volna, annak, ezért, ezért, felül, kívül, Barna, ügyek, Kúria, Ahmed, három, ügyek, jogos, pedig, Péter, volna, több, Polt, hogy, vagy, arra, hogy, Géza, arra, hogy, Ezek, hogy, hogy, első, fokú, Géza, hogy, vált, mert, jogi, Polt, Géza, négy, hogy, jogi, szír, majd, lett, hogy, négy, vagy, Béla, csak, közt, vett, Polt, száz, volt, felé, majd, kapu, maga, lesz, első, több, hogy, szír, volt, ezt, meg, ról, nem, Úgy, ügy, más, így, sem, nem, ban, míg, nem, meg, nem, élt, meg, azt, elő, fel, azt, túl, nem, sem, nem, két, nem, más, élt, aki, összecsapásokban több, elsőfokú ítélet, kordon bedöntésével, egyenruhások megtámadásával, vádlott többször, rendőrök felé, átkelőt lezáró, férfi röviddel, szerb oldalra, szír állampolgárságú, bűncselekmény jogi, büntetés kiszabására, ítélőtábla hatályon, általa megjelölt, ítéletet érdemben, ügyészség szerint, első fokú, jogi érvelés, tényállás bizonyításával, hatályon kívül, hatályos szabályozás, megjelölt indokok, táblabíróságnak arra, eljárás megismétlését, legfőbb ügyész, igazságügyi tárcánál, ügyek gyorsításához, eljárások menete, megismételt eljárások, ügyek elhúzódását, eljárás egyetlen, társadalomnak pedig, ügyek gyorsabban, sajtótájékoztatón kiosztott, törvényesség érdekében, legfőbb ügyésszel, háttéranyag megjegyzi, ilyen ügyekben, törvénysértés megállapításán, jogintézmény eszközt, indítványa nyomán, egységes joggyakorlat, büntetőeljárások időszerűségének, másodfokon hatályon, előző évhez, határozatok röviddel kizárólag, törvény rendőrök kordon, meg indokok egyetértett, felül pótolhatók eljárást, háttéranyag ítélőtábla olyan, Géza hatályon konkrét, nem jogorvoslati hatályon, hatékonyabb lett belépni, szerinte meg helyezés, két helyező kapcsolatos, szereplőjének tömeg lezáró, többször végzésekkel szereplőjének, társadalomnak Törvényszék Fazekas, ítélőtábla fegyházbüntetésre ügyek, később háttéranyag válsághelyzet, ügyében indokolásával tiltott, nem megismétlését illetve, Kúriától indítványt törvény, meg végleg lehettek, ítéletet lettek ról, jelölte Péter ügyész, egyetértett bűntettében hogy, köszönhető ítélőtábla kialakításában, hogy dobálták kialakításában, nyomán szabályozás ítélőtábla, venni nyomán megsérült, alkalommal ügyész hatással, Polt táblabíróság lettek, eljárások köszönhetően született, kívül oldalra büntetőeljárások, tömeg megtámadásával mégis, reformja lehetősége négy, eljárásban esetben hangsúlyozta, másodfokú szabályok Fazekas, ügyészség határátkelőhely mivel, okaként Ahmed őrizetbe, maga bizonyítékokat lezáruljanak, kizárólag négy megafonnal, büntetőeljárási hivatkozva hatályon, Ügyészség terrorcselekmény hogy, elsőfokú előző Polt, kiutasította felülbírálni jogorvoslati, büntetőeljárási megsérült hozott, hiányosságok lezáró két, előző míg következetesebb, esetben beszélt ezért, ról dobálták első, szereplőjének kívül venni, ítéletben pedig táblabíróságnak, tovább százalékkal Magyarországról, szerint ügyében, volna törvény, ügyész arra, kordon Kúrián, százalékkal törvényes, Barna Kúria, indítvány mellett, járul másodfokú, megtámadásával állapítsa, kiutasította két, volna túl, bizonyításával menete, férfi gyorsabb, helyezte közül, minősítésére általa, ügyek nyomán, helyezések Süveges, szabályozás négy, biztosít ezért, Fazekas Fazekas, hangsúlyozta hatályos, többször hatályon, nem javulásához, képest következetesebb, nevezik szerb, összecsapásokban megjelölt, kívül hiánytalannak, fel átkelőt, elmondta elsőfokú, másodfokú bírálta, kiutasította hiányosságok, Ítélőtábla Ügyészség, kisebb többször, eljárásban állampolgárságú, lehetősége három, Röszke megsérült, eldöntését kialakításában, békés visszatért, alkalommal tárcánál, tényállást Ahmed, végzésekkel eljárásban, indítvánnyal nem, tényállás fellépésének, Legfőbb mivel, szerint ezért, csökkenti tudták, vett szerint, büntetőeljárási esetben, élt megafonnal, szerint indítványt, indokolatlan gyülekezett, Fazekas területre, eljárásban ügyészség, szerint hatásuk, szerb mégis, másodfokú lesz, megállapításán elsőfokú, vett megjelölt, döntése elsőfokú, köszönhetően indítvánnyal, időszakban követően, ügyek jogorvoslat, koordinátorként hogy, idővel büntetőeljárási, fellépésének törvényes, időszakban helyezések, oldalra Ahmed, döntése békés, táblabíróság táblabíróság, másodfokon hogy, volt indokok, járul azt, nem ítélte, csökkenti Süveges, jogintézmény röviddel, ügyben hatályon, négy akarták, nevezik Béla, ügyekben alkalommal, majd szemben, Süveges Megjegyezte, kívül állampolgárságú, sajtótájékoztatón halálának, Kúria kihirdetését, hatályon nem, kezdeményezésének hatályon, belépni bűnös, reformja jogsértő, legfőbb ítélte, koordinátorként közúti, jogorvoslati idővel, büntetőeljárási jogorvoslattal, lehetősége jelölte, ezt magyar, annak hogy, táblabíróság Ügyészség, megállapította Polt, hatályon szeptemberében, határozatok joggyakorlat, megismételt Horgos,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék,
© 2011 TVN.HU Kft.