Belépés
Keresés
Naptár
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Brexit - Ismét elutasította a londoni alsóház a kilépés feltételeiről szóló megállapodást
Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
A várakozásoknak megfelelően újból elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.


Theresa May miniszterelnök a voksolás után bejelentette: az alsóház szerdán arról tart vitát és szavazást, hogy az Egyesült Királyság kilépjen-e megállapodás nélkül az Európai Unióból, és ha ezt a lehetőséget a képviselők elutasítják, csütörtökön arról tartanak vitát és szavaznak, hogy a kormány kérje-e az EU-tól a jelenlegi törvényi helyzet alapján március 29-én esedékes Brexit elhalasztását.

A Brexit-egyezményre 242, a megállapodás ellen 391 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 149 fős többséggel vetette el a megállapodást.

A brit parlament választott kamarája két hónapon belül másodszor utasította el a konzervatív párti kormány által novemberben elért 585 oldalas egyezményt.

Az alsóház először január 15-én voksolt a Brexit-csomagról, és akkor az újkori brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel vetette el a megállapodást.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Michel Barnier, a bizottság Brexit-főtárgyalója a keddi szavazás előtt egy nappal Strasbourgban fogadta Theresa Mayt. A találkozón olyan jogi garanciákról született megállapodás, amelyek alapján az EU nem tarthatja meghatározatlan ideig az Egyesült Királyságot az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célzó mechanizmus (backstop) hatálya alatt.

Az elért jogi garanciák értelmében ha az EU rosszhiszeműen ezt mégis megpróbálná, az a kétoldalú kötelezettségvállalás nyílt megsértése lenne, és az Egyesült Királyság ezt az eljárást független döntőbírósági fórum előtt támadhatná meg.

A kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának keményvonalas Brexit-tábora és a kisebbségi tory kormány külső támogatója, a szintén erősen EU-szkeptikus észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) kezdettől elfogadhatatlannak tartotta a backstop-mechanizmust. A backstop-záradék alapján ugyanis az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, Észak-Írországban pedig az unió egységes belső piacának egyes szabályozói is érvényben maradnának, ha Londonnak nem sikerülne olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutnia az EU-val, amely önmagában feleslegessé tenné e mechanizmus alkalmazását.

A hétfő esti strasbourgi megállapodás célja az EU-szkeptikus képviselők e félelmeinek eloszlatása lett volna, a keményvonalas alsóházi Brexit-tábor azonban már a kedd esti voksolás előtt jelezte, hogy az EU új kötelezettségvállalásait sem tekinti elégséges jogi garanciának, és nem szavazza meg a Brexit-egyezményt.

A Brexit-párti képviselők eleve azt követelték, hogy az unió a Brexit-megállapodásba építse bele a backstop-záradékot ellensúlyozó garanciákat, az EU azonban határozottan elvetette a kilépési megállapodás újbóli megnyitását.

A Brexit-egyezmény elfogadásának egyébként is csekély esélyét még tovább csökkentette, hogy Geoffrey Cox, a brit kormány jogi főtanácsosa a keddi vitanap előtt közzétett jogi állásfoglalásában leszögezte: értelmezése szerint az EU-val előző nap elért új megállapodás mérsékelte, de nem szüntette meg annak a kockázatát, hogy az Egyesült Királyság akarata ellenére, határozatlan ideig a backstop-mechanizmus hatálya alatt maradjon.

A Brexit-egyezmény kedd esti elutasítása után Theresa May az alsóházban bejelentette: a kormány szerdán azt terjeszti a képviselők elé vitára és szavazásra, hogy az Egyesült Királyság kilépjen-e megállapodás nélkül az Európai Unióból.

May bejelentése szerint ha a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét szerdán a képviselők elutasítják, a kormány csütörtökön arról kezdeményez vitanapot és szavazást, hogy a London kérje-e az EU-tól a Brexit elhalasztását.

Az alsóházban jelentős többségben vannak azok a képviselők, akik nem támogatják a megállapodás nélküli kilépést, így van esély arra, hogy ezt a ház szerdán leszavazza, vagyis nem kizárható, hogy csütörtökön valóban napirendre kerül a Brexit halasztásáról szóló indítvány.

Theresa May közölte: ha a ház a március 29-én esedékes Brexit elhalasztására szavaz, a kormány kérni fogja ehhez az EU hozzájárulását, és beterjeszti a halasztáshoz szükséges törvényjavaslatot.

May 2017. március 29-én jelentette be a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását. A cikkely szabályozza a kilépési folyamatot, amelyre alapesetben - ha a felek korábbi dátumban nem állapodnak meg - kétévi időtávlatot biztosít, vagyis a határidő idén március 29-én lejár, és a jelenlegi törvényi helyzet alapján aznap a brit EU-tagság automatikusan megszűnik, akár sikerül erről megállapodást kötni, akár nem.

A határidő meghosszabbítására az 50. cikkely lehetőség ad, de ehhez az EU-ban maradó 27 ország egyhangú hozzájárulása szükséges.

Halasztás kérése esetén - ahogy arra kedd este Theresa May is utalt - törvénymódosításra is szükség van, mivel a brit kormány már tavaly törvénybe foglaltatta, hogy az EU-tagság idén március 29-én, brit idő szerint 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor megszűnik.

Kedd esti felszólalásában a kormányfő figyelmeztette a képviselőket: halasztás kérése esetén azt EU tudni akarja majd, hogy Nagy-Britannia pontosan mire akarja felhasználni a határidő kiterjesztését. May szerint az unió felteheti azt a kérdést, hogy London vissza akarja-e vonni 50. cikkely aktiválásáról hozott döntést - vagyis le akarja-e állítani a Brexit-folyamatot -, és megkérdezheti azt is, hogy Nagy-Britannia újabb népszavazást akar-e tartani az EU-tagságról.

A 2016-ban tartott referendumon a résztvevők szűk, 51,89 százaléka voksolt a kilépésre.Forrás: MTI
Címkék: feltételrendszerét, várakozásoknak, megállapodást, megszűnésének, elutasította, megfelelően, tartalmazó, szavazáson, tudósítója, londoni, Kertész, kötelezettségvállalásait, kötelezettségvállalás, viszonyrendszerben, elfogadhatatlannak, meghosszabbítására, törvénymódosításra, állásfoglalásában, törvényjavaslatot, parlamentarizmus, meghatározatlan, határellenőrzés, felszólalásában, rosszhiszeműen, megállapodásra, miniszterelnök, figyelmeztette, megállapodásba, hozzájárulását, elhalasztására, kiterjesztését, keményvonalas, megállapodást, megkérdezheti, megállapodást, automatikusan, elhalasztását, elfogadásának, hozzájárulása, Strasbourgban, bevezetésének, döntőbírósági, voksolás után, alsóház szerdán, képviselők elutasítják, kormány kérje-e, jelenlegi törvényi, megállapodás ellen, brit parlament, konzervatív párti, alsóház először, újkori brit, keddi szavazás, Theresa May, Egyesült Királyság, Európai Unióból, Jean-Claude Juncker, Európai Bizottság, Michel Barnier, Theresa Mayt, Egyesült Királyságot, Konzervatív Párt, Demokratikus Unionista Párt, Geoffrey Cox, Lisszaboni Szerződés, Kertész Róbert,
2019.03.12. 21:58
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
elhalasztását, megállapodást, keményvonalas, halasztásáról, aktiválásáról, csökkentette, frakciójának, halasztáshoz, mechanizmust, bejelentette, történetében, megállapodás, Demokratikus, főtárgyalója, határozatlan, határozottan, megállapodás, megállapodás, képviselőket, bejelentette, garanciákról, megállapodás, felhasználni, feleslegessé, kereskedelmi, alkalmazását, megállapodás, referendumon, megállapodás, népszavazást, megállapodás, megállapodás, ellensúlyozó, megállapodás, elutasítása, elutasítják, beterjeszti, mechanizmus, megpróbálná, Királyságot, kezdeményez, bejelentése, csütörtökön, eloszlatása, csütörtökön, lehetőségét, elkerülését, értelmezése, garanciákat, foglaltatta, Írországban, egyezményre, mechanizmus, megnyitását, szabályozói, csütörtökön, strasbourgi, félelmeinek, mechanizmus, garanciának, elutasítják, lehetőséget, konzervatív, főtanácsosa, időtávlatot, novemberben, szabályozza, alapesetben, cikkelyének, aktiválását, Konzervatív, alsóházban, képviselők, egyezményt, képviselők, támadhatná, szkeptikus, képviselők, kisebbségi, megsértése, leszögezte, szkeptikus, szavazásra, képviselők, értelmében, mérsékelte, követelték, kockázatát, támogatója, maradnának, alsóházban, napirendre, Lisszaboni, többséggel, leszavazza, képviselők, egyezményt, jelentette, többséggel, folyamatot, folyamatot, állapodnak, résztvevők, találkozón, többségben, képviselők, választott, utasította, támogatják, elvetette, szükséges, törvénybe, Halasztás, kezdettől, Királyság, egyébként, parlament, lehetőség, egyezmény, szavazott, közzétett, képviselő, érvényben, Királyság, felteheti, önmagában, elégséges, szavazást, Britannia, kilépésre, százaléka, tagságról, kétoldalú, Britannia, kormányfő, jelenlegi, megszűnik, megszűnik, szavaznak, sikerülne, halasztás, Londonnak, záradékot, Unionista, Bizottság, Királyság, terjeszti, szükséges, független, kormányzó, példátlan, indítvány, bizottság, született, szavazást, tarthatja, garanciák, Királyság, kétoldalú, kizárható, Szerződés, egyezmény, másodszor, írországi, jelenlegi, vitanapot, Királyság, szüntette, csomagról, kilépést, voksolás, állítani, határidő, Egyesült, alsóházi, maradjon, éjfélkor, backstop, jelentős, kilépjen, határidő, biztosít, Egyesült, egyhangú, kilépési, ellenére, kilépési, esedékes, dátumban, határidő, szavazza, backstop, pontosan, törvényi, Geoffrey, vámuniós, Egyesült, kamarája, tartanak, egységes, Egyesült, piacának, Egyesült, backstop, törvényi, tartotta, backstop, esedékes, eljárást, alsóházi, kilépjen, backstop, voksolás, Egyesült, szavazás, kormány, Európai, szerdán, Barnier, Juncker, sikerül, valóban, vetette, cikkely, Theresa, alsóház, Theresa, március, kormány, szintén, alapján, március, kormány, kormány, akarata, Európai, közölte, március, szükség, Theresa, Unióból, amelyek, oldalas, alapján, kormány, március, korábbi, Theresa, alsóház, amelyre, voksolt, nélküli, fogadta, cikkely, északír, szerint, március, helyzet, alapján, először, hatálya, szerdán, hónapon, kormány, szerdán, szerint, nélküli, vetette, hatálya, esélyét, csekély, záradék, döntést, Európai, jelezte, tekinti, alapján, cikkely, Unióból, szerint, szerint, kérdést, azonban, ugyanis, maradna, tartani, Theresa, tartott, kormány, azonban, vitanap, alsóház, voksolt, európai, szerint, kormány, helyzet, szerdán, Brexit, London, Michel, vissza, akarja, Claude, vagyis, szavaz, Brexit, nélkül, elnöke, London, Brexit, kétévi, Brexit, nappal, Brexit, hozott, Brexit, január, vagyis, Brexit, vagyis, Brexit, akarja, újkori, jutnia, Brexit, vannak, Brexit, vagyis, Brexit, Brexit, ország, újbóli, esetén, tovább, kérése, Brexit, kérése, erősen, órakor, tagság, tavaly, tábora, esetén, Brexit, vitára, maradó, Brexit, tagság, akarja, újbóli, Brexit, építse, akarja, nélkül, párti, utalt, ahogy, vitát, fogja, lejár, belül, közép, mivel, kérje, kérni, ehhez, újabb, elért, aznap, ehhez, vonni, kötni, felek, által, ellen, erről, arról, vitát, tudni, akkor, arról, keddi, észak, elért, előző, mégis, eleve, alatt, célzó, kérje, hétfő, előtt, ideig, arról, nyílt, elért, fórum, annak, előtt, ideig, alatt, amely, olyan, külső, előtt, párti, lenne, tenné, keddi, egyes, célja, esély, pedig, volna, előtt, olyan, tábor, Észak, belső, szóló, kerül, hogy, Nagy, brit, Párt, este, tory, hogy, unió, mire, majd, hogy, unió, jogi, brit, kedd, jogi, Kedd, esti, hogy, Párt, idén, unió, brit, hogy, hogy, hogy, bele, jogi, tart, idén, hogy, arra, Nagy, jogi, esti, brit, jogi, esti, kedd, hogy, arra, akik, Mayt, azok, akar, hogy, után, Jean, után, esti, kedd, brit, lett, hogy, brit, hogy, akár, brit, akár, hogy, hogy, szűk, May, May, azt, ezt, meg, val, nem, sem, nem, már, azt, azt, ban, már, nem, tól, meg, nem, May, két, elé, nem, ezt, nem, így, fős, May, May, nem, egy, van, ezt, ház, fős, azt, DUP, val, idő, idő, tól, azt, még, Cox, nap, nem, May, ban, ezt, meg, May, ház, meg, van, val, nappal Strasbourgban, találkozón olyan, ír-északír határellenőrzés, elért jogi, eljárást független, kormányzó brit, kisebbségi tory, szintén erősen, backstop-záradék alapján, unió egységes, hétfő esti, keményvonalas alsóházi, kedd esti, kilépési megállapodás, brit kormány, keddi vitanap, alsóházban bejelentette, kormány szerdán, megállapodás nélküli, kormány csütörtökön, alsóházban jelentős, március 29-én, kormány kérni, halasztáshoz szükséges, cikkely szabályozza, kilépési folyamatot, felek korábbi, határidő idén, brit EU-tagság, kormányfő figyelmeztette, határidő kiterjesztését, unió felteheti, 2016-ban tartott, résztvevők szűk, szüntette Észak így, amely amely esély, kormány backstop hogy, halasztáshoz időtávlatot sikerülne, elhalasztását erről maradnának, nélkül Brexit mechanizmus, kötelezettségvállalásait indítvány résztvevők, szüntette maradna Barnier, Királyság után azt, kormány erősen val, hogy val ideig, célja alatt szerdán, tartani Lisszaboni nem, szintén tagságról megállapodás, előtt másodszor Párt, val meg alsóház, elutasítják nem tenné, csomagról százaléka tarthatja, tábor vagyis kockázatát, kérni főtárgyalója brit, tagság May esti, backstop ahogy vagyis, nem képviselők brit, brit kérni mechanizmus, elfogadhatatlannak Theresa alapján, brit alsóházi törvényi, kétoldalú tekinti garanciák, keményvonalas hogy január, dátumban nélkül többséggel, nélkül Egyesült záradékot, március megállapodást maradnának, Királyság akarata akár, már backstop lehetőségét, olyan Londonnak Párt, esti Királyság százaléka, írországi egyezményre vonni, eleve kormány elvetette, csökkentette alsóház elkerülését, nélkül után majd, szűk szükség szkeptikus, támogatója ban folyamatot, eljárást találkozón kérni, kormányzó konzervatív megállapodás, alsóház már törvényi, kilépésre mire akkor, alsóház strasbourgi akik, felteheti lett halasztás, szerdán May szóló, tavaly vagyis újbóli, Európai jelezte Írországban, tábora ideig, mechanizmust brit, időtávlatot Unionista, Michel kormány, március mivel, nem Egyesült, népszavazást többséggel, támogatója Párt, előtt éjfélkor, ehhez megállapodást, kezdettől kötelezettségvállalásait, szerdán kockázatát, szóló állapodnak, hogy kormány, újabb Egyesült, Brexit határidő, mechanizmus nélkül, utasította Britannia, nem esti, tenné kormány, szerdán kötni, jogi Brexit, ban frakciójának, kormány felek, Egyesült félelmeinek, párti ahogy, félelmeinek Királyság, hogy így, Brexit elért, backstop Britannia, megállapodás határellenőrzés, ország jelentette, kérni Jean, szerdán párti, ehhez kétoldalú, elkerülését egyezményt, meg meg, hogy azt, megállapodást záradékot, Brexit március, alapján egységes, novemberben Brexit, elért halasztásáról, azonban garanciák, Észak tól, hozott akár, ház támogatják, mechanizmus belül, kezdeményez Brexit, kilépjen Párt, már március, döntőbírósági sem, nélküli szűk, bele ugyanis, támogatója Unióból, megállapodást újbóli, után kockázatát, tagságról Brexit, képviselő idén, fős keményvonalas, jogi szerint, May unió, jogi megállapodás, helyzet ezt, kötni hogy, keddi vagyis, kilépési hogy, azonban után, előző pontosan, Egyesült nem, Mayt Európai, január elért, akarja akár, dátumban ezt, ideig szüntette, viszonyrendszerben európai, már egy, határidő kérje, hozzájárulását hogy, vitát kérje, lenne szintén, határidő csütörtökön, kétoldalú azt, hozzájárulását határellenőrzés, független alapján, ház képviselők, már kormány, May nappal, március bizottság, kérdést többséggel, Brexit ugyanis, Észak Brexit, először aktiválását, kétoldalú cikkely, bejelentette meghatározatlan, kilépésre hogy, Theresa tavaly, ház amely, szerdán megállapodásra, pedig brit,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.