Belépés
Keresés
Naptár
2019.02 2019. Március 2019.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Brexit - Ismét elutasította a londoni alsóház a kilépés feltételeiről szóló megállapodást
Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
A várakozásoknak megfelelően újból elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.


Theresa May miniszterelnök a voksolás után bejelentette: az alsóház szerdán arról tart vitát és szavazást, hogy az Egyesült Királyság kilépjen-e megállapodás nélkül az Európai Unióból, és ha ezt a lehetőséget a képviselők elutasítják, csütörtökön arról tartanak vitát és szavaznak, hogy a kormány kérje-e az EU-tól a jelenlegi törvényi helyzet alapján március 29-én esedékes Brexit elhalasztását.

A Brexit-egyezményre 242, a megállapodás ellen 391 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 149 fős többséggel vetette el a megállapodást.

A brit parlament választott kamarája két hónapon belül másodszor utasította el a konzervatív párti kormány által novemberben elért 585 oldalas egyezményt.

Az alsóház először január 15-én voksolt a Brexit-csomagról, és akkor az újkori brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel vetette el a megállapodást.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Michel Barnier, a bizottság Brexit-főtárgyalója a keddi szavazás előtt egy nappal Strasbourgban fogadta Theresa Mayt. A találkozón olyan jogi garanciákról született megállapodás, amelyek alapján az EU nem tarthatja meghatározatlan ideig az Egyesült Királyságot az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célzó mechanizmus (backstop) hatálya alatt.

Az elért jogi garanciák értelmében ha az EU rosszhiszeműen ezt mégis megpróbálná, az a kétoldalú kötelezettségvállalás nyílt megsértése lenne, és az Egyesült Királyság ezt az eljárást független döntőbírósági fórum előtt támadhatná meg.

A kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának keményvonalas Brexit-tábora és a kisebbségi tory kormány külső támogatója, a szintén erősen EU-szkeptikus észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) kezdettől elfogadhatatlannak tartotta a backstop-mechanizmust. A backstop-záradék alapján ugyanis az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, Észak-Írországban pedig az unió egységes belső piacának egyes szabályozói is érvényben maradnának, ha Londonnak nem sikerülne olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutnia az EU-val, amely önmagában feleslegessé tenné e mechanizmus alkalmazását.

A hétfő esti strasbourgi megállapodás célja az EU-szkeptikus képviselők e félelmeinek eloszlatása lett volna, a keményvonalas alsóházi Brexit-tábor azonban már a kedd esti voksolás előtt jelezte, hogy az EU új kötelezettségvállalásait sem tekinti elégséges jogi garanciának, és nem szavazza meg a Brexit-egyezményt.

A Brexit-párti képviselők eleve azt követelték, hogy az unió a Brexit-megállapodásba építse bele a backstop-záradékot ellensúlyozó garanciákat, az EU azonban határozottan elvetette a kilépési megállapodás újbóli megnyitását.

A Brexit-egyezmény elfogadásának egyébként is csekély esélyét még tovább csökkentette, hogy Geoffrey Cox, a brit kormány jogi főtanácsosa a keddi vitanap előtt közzétett jogi állásfoglalásában leszögezte: értelmezése szerint az EU-val előző nap elért új megállapodás mérsékelte, de nem szüntette meg annak a kockázatát, hogy az Egyesült Királyság akarata ellenére, határozatlan ideig a backstop-mechanizmus hatálya alatt maradjon.

A Brexit-egyezmény kedd esti elutasítása után Theresa May az alsóházban bejelentette: a kormány szerdán azt terjeszti a képviselők elé vitára és szavazásra, hogy az Egyesült Királyság kilépjen-e megállapodás nélkül az Európai Unióból.

May bejelentése szerint ha a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét szerdán a képviselők elutasítják, a kormány csütörtökön arról kezdeményez vitanapot és szavazást, hogy a London kérje-e az EU-tól a Brexit elhalasztását.

Az alsóházban jelentős többségben vannak azok a képviselők, akik nem támogatják a megállapodás nélküli kilépést, így van esély arra, hogy ezt a ház szerdán leszavazza, vagyis nem kizárható, hogy csütörtökön valóban napirendre kerül a Brexit halasztásáról szóló indítvány.

Theresa May közölte: ha a ház a március 29-én esedékes Brexit elhalasztására szavaz, a kormány kérni fogja ehhez az EU hozzájárulását, és beterjeszti a halasztáshoz szükséges törvényjavaslatot.

May 2017. március 29-én jelentette be a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását. A cikkely szabályozza a kilépési folyamatot, amelyre alapesetben - ha a felek korábbi dátumban nem állapodnak meg - kétévi időtávlatot biztosít, vagyis a határidő idén március 29-én lejár, és a jelenlegi törvényi helyzet alapján aznap a brit EU-tagság automatikusan megszűnik, akár sikerül erről megállapodást kötni, akár nem.

A határidő meghosszabbítására az 50. cikkely lehetőség ad, de ehhez az EU-ban maradó 27 ország egyhangú hozzájárulása szükséges.

Halasztás kérése esetén - ahogy arra kedd este Theresa May is utalt - törvénymódosításra is szükség van, mivel a brit kormány már tavaly törvénybe foglaltatta, hogy az EU-tagság idén március 29-én, brit idő szerint 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor megszűnik.

Kedd esti felszólalásában a kormányfő figyelmeztette a képviselőket: halasztás kérése esetén azt EU tudni akarja majd, hogy Nagy-Britannia pontosan mire akarja felhasználni a határidő kiterjesztését. May szerint az unió felteheti azt a kérdést, hogy London vissza akarja-e vonni 50. cikkely aktiválásáról hozott döntést - vagyis le akarja-e állítani a Brexit-folyamatot -, és megkérdezheti azt is, hogy Nagy-Britannia újabb népszavazást akar-e tartani az EU-tagságról.

A 2016-ban tartott referendumon a résztvevők szűk, 51,89 százaléka voksolt a kilépésre.Forrás: MTI
Címkék: feltételrendszerét, várakozásoknak, megállapodást, megszűnésének, elutasította, megfelelően, tartalmazó, szavazáson, tudósítója, londoni, Kertész, kötelezettségvállalásait, kötelezettségvállalás, viszonyrendszerben, elfogadhatatlannak, meghosszabbítására, törvénymódosításra, állásfoglalásában, törvényjavaslatot, parlamentarizmus, meghatározatlan, határellenőrzés, felszólalásában, rosszhiszeműen, megállapodásra, miniszterelnök, figyelmeztette, megállapodásba, hozzájárulását, elhalasztására, kiterjesztését, keményvonalas, megállapodást, megkérdezheti, megállapodást, automatikusan, elhalasztását, elfogadásának, hozzájárulása, Strasbourgban, bevezetésének, döntőbírósági, voksolás után, alsóház szerdán, képviselők elutasítják, kormány kérje-e, jelenlegi törvényi, megállapodás ellen, brit parlament, konzervatív párti, alsóház először, újkori brit, keddi szavazás, Theresa May, Egyesült Királyság, Európai Unióból, Jean-Claude Juncker, Európai Bizottság, Michel Barnier, Theresa Mayt, Egyesült Királyságot, Konzervatív Párt, Demokratikus Unionista Párt, Geoffrey Cox, Lisszaboni Szerződés, Kertész Róbert,
2019.03.12. 21:58
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
elhalasztását, megállapodást, keményvonalas, halasztásáról, aktiválásáról, csökkentette, frakciójának, halasztáshoz, mechanizmust, bejelentette, történetében, megállapodás, Demokratikus, főtárgyalója, határozatlan, határozottan, megállapodás, megállapodás, képviselőket, bejelentette, garanciákról, megállapodás, felhasználni, feleslegessé, kereskedelmi, alkalmazását, megállapodás, referendumon, megállapodás, népszavazást, megállapodás, megállapodás, ellensúlyozó, megállapodás, elutasítása, elutasítják, beterjeszti, mechanizmus, megpróbálná, Királyságot, kezdeményez, bejelentése, csütörtökön, eloszlatása, csütörtökön, lehetőségét, elkerülését, értelmezése, garanciákat, foglaltatta, Írországban, egyezményre, mechanizmus, megnyitását, szabályozói, csütörtökön, strasbourgi, félelmeinek, mechanizmus, garanciának, elutasítják, lehetőséget, konzervatív, főtanácsosa, időtávlatot, novemberben, szabályozza, alapesetben, cikkelyének, aktiválását, Konzervatív, alsóházban, képviselők, egyezményt, képviselők, támadhatná, szkeptikus, képviselők, kisebbségi, megsértése, leszögezte, szkeptikus, szavazásra, képviselők, értelmében, mérsékelte, követelték, kockázatát, támogatója, maradnának, alsóházban, napirendre, Lisszaboni, többséggel, leszavazza, képviselők, egyezményt, jelentette, többséggel, folyamatot, folyamatot, állapodnak, résztvevők, találkozón, többségben, képviselők, választott, utasította, támogatják, elvetette, szükséges, törvénybe, Halasztás, kezdettől, Királyság, egyébként, parlament, lehetőség, egyezmény, szavazott, közzétett, képviselő, érvényben, Királyság, felteheti, önmagában, elégséges, szavazást, Britannia, kilépésre, százaléka, tagságról, kétoldalú, Britannia, kormányfő, jelenlegi, megszűnik, megszűnik, szavaznak, sikerülne, halasztás, Londonnak, záradékot, Unionista, Bizottság, Királyság, terjeszti, szükséges, független, kormányzó, példátlan, indítvány, bizottság, született, szavazást, tarthatja, garanciák, Királyság, kétoldalú, kizárható, Szerződés, egyezmény, másodszor, írországi, jelenlegi, vitanapot, Királyság, szüntette, csomagról, kilépést, voksolás, állítani, határidő, Egyesült, alsóházi, maradjon, éjfélkor, backstop, jelentős, kilépjen, határidő, biztosít, Egyesült, egyhangú, kilépési, ellenére, kilépési, esedékes, dátumban, határidő, szavazza, backstop, pontosan, törvényi, Geoffrey, vámuniós, Egyesült, kamarája, tartanak, egységes, Egyesült, piacának, Egyesült, backstop, törvényi, tartotta, backstop, esedékes, eljárást, alsóházi, kilépjen, backstop, voksolás, Egyesült, szavazás, kormány, Európai, szerdán, Barnier, Juncker, sikerül, valóban, vetette, cikkely, Theresa, alsóház, Theresa, március, kormány, szintén, alapján, március, kormány, kormány, akarata, Európai, közölte, március, szükség, Theresa, Unióból, amelyek, oldalas, alapján, kormány, március, korábbi, Theresa, alsóház, amelyre, voksolt, nélküli, fogadta, cikkely, északír, szerint, március, helyzet, alapján, először, hatálya, szerdán, hónapon, kormány, szerdán, szerint, nélküli, vetette, hatálya, esélyét, csekély, záradék, döntést, Európai, jelezte, tekinti, alapján, cikkely, Unióból, szerint, szerint, kérdést, azonban, ugyanis, maradna, tartani, Theresa, tartott, kormány, azonban, vitanap, alsóház, voksolt, európai, szerint, kormány, helyzet, szerdán, Brexit, London, Michel, vissza, akarja, Claude, vagyis, szavaz, Brexit, nélkül, elnöke, London, Brexit, kétévi, Brexit, nappal, Brexit, hozott, Brexit, január, vagyis, Brexit, vagyis, Brexit, akarja, újkori, jutnia, Brexit, vannak, Brexit, vagyis, Brexit, Brexit, ország, újbóli, esetén, tovább, kérése, Brexit, kérése, erősen, órakor, tagság, tavaly, tábora, esetén, Brexit, vitára, maradó, Brexit, tagság, akarja, újbóli, Brexit, építse, akarja, nélkül, párti, utalt, ahogy, vitát, fogja, lejár, belül, közép, mivel, kérje, kérni, ehhez, újabb, elért, aznap, ehhez, vonni, kötni, felek, által, ellen, erről, arról, vitát, tudni, akkor, arról, keddi, észak, elért, előző, mégis, eleve, alatt, célzó, kérje, hétfő, előtt, ideig, arról, nyílt, elért, fórum, annak, előtt, ideig, alatt, amely, olyan, külső, előtt, párti, lenne, tenné, keddi, egyes, célja, esély, pedig, volna, előtt, olyan, tábor, Észak, belső, szóló, kerül, hogy, Nagy, brit, Párt, este, tory, hogy, unió, mire, majd, hogy, unió, jogi, brit, kedd, jogi, Kedd, esti, hogy, Párt, idén, unió, brit, hogy, hogy, hogy, bele, jogi, tart, idén, hogy, arra, Nagy, jogi, esti, brit, jogi, esti, kedd, hogy, arra, akik, Mayt, azok, akar, hogy, után, Jean, után, esti, kedd, brit, lett, hogy, brit, hogy, akár, brit, akár, hogy, hogy, szűk, May, May, azt, ezt, meg, val, nem, sem, nem, már, azt, azt, ban, már, nem, tól, meg, nem, May, két, elé, nem, ezt, nem, így, fős, May, May, nem, egy, van, ezt, ház, fős, azt, DUP, val, idő, idő, tól, azt, még, Cox, nap, nem, May, ban, ezt, meg, May, ház, meg, van, val, nappal Strasbourgban, találkozón olyan, ír-északír határellenőrzés, elért jogi, eljárást független, kormányzó brit, kisebbségi tory, szintén erősen, backstop-záradék alapján, unió egységes, hétfő esti, keményvonalas alsóházi, kedd esti, kilépési megállapodás, brit kormány, keddi vitanap, alsóházban bejelentette, kormány szerdán, megállapodás nélküli, kormány csütörtökön, alsóházban jelentős, március 29-én, kormány kérni, halasztáshoz szükséges, cikkely szabályozza, kilépési folyamatot, felek korábbi, határidő idén, brit EU-tagság, kormányfő figyelmeztette, határidő kiterjesztését, unió felteheti, 2016-ban tartott, résztvevők szűk, először hogy vagyis, fogja csütörtökön tartanak, kérni Geoffrey kormány, megállapodás aktiválását tagság, elhalasztását párti újbóli, megállapodás előtt esti, kérni határidő hogy, kormány nélküli egyébként, mégis alsóház arról, tavaly voksolt sikerül, nem határozatlan kilépésre, kormány előtt tartotta, fős kormány mire, hatálya vitanap ban, alsóházban hozott annak, hogy elért szerint, ehhez vámuniós hogy, szerint esti tartotta, célja elnöke May, vetette törvénybe Unióból, DUP képviselők Theresa, törvénybe előtt született, Brexit kötni tábor, Theresa résztvevők voksolás, március tartotta fős, Lisszaboni szavazott tagság, célzó idő frakciójának, vagyis alsóház ban, hozzájárulása érvényben vetette, egy kerül keddi, kormány olyan egy, meg törvényjavaslatot újabb, független nélkül piacának, megállapodás strasbourgi kérése, szintén Brexit keményvonalas, alsóházi idén született, bejelentette európai megszűnik, strasbourgi értelmében olyan, határozottan Halasztás megállapodást, nappal kockázatát Nagy, ellenére tovább Brexit, Szerződés vagyis vannak, megállapodást így Unionista, vetette bevezetésének alapján, garanciákról először megállapodás, megnyitását tól May, szükség felszólalásában amelyek, párti cikkelyének utalt, maradna Királyság meg, január jogi foglaltatta, kormány választott, volna határozatlan, szerdán tartotta, kötni Brexit, éjfélkor parlamentarizmus, halasztásáról tartotta, Theresa csütörtökön, ban kérdést, halasztás brit, szintén keddi, Jean nem, cikkely elhalasztását, vagyis kereskedelmi, Királyság azonban, kötni szabályozza, közép alapesetben, backstop Theresa, kezdettől meg, brit ház, nappal Királyság, még tagság, újbóli Theresa, jogi elnöke, kötelezettségvállalás beterjeszti, kormány alapján, brit Szerződés, törvényi Európai, backstop állásfoglalásában, záradék újabb, azonban képviselők, azok kezdettől, törvényi százaléka, elért tagság, önmagában akarja, Brexit Jean, hogy hozott, szerint szerint, aktiválásáról éjfélkor, egyezményre csökkentette, alapján kétévi, nélküli Egyesült, May sem, unió tarthatja, nem másodszor, megállapodásba amelyre, London hogy, arról ház, támadhatná Unióból, vitára március, alkalmazását jelenlegi, másodszor tól, hogy brit, nélküli ház, törvénybe tagság, figyelmeztette mégis, érvényben azonban, megállapodás követelték, közölte sem, Európai Egyesült, parlament vitanap, hogy hogy, akarata esetén, unió tagság, beterjeszti nélküli, megállapodás Lisszaboni, tábor március, kisebbségi belül, másodszor erről, tagság szavaz, esedékes párti, született tagság, folyamatot kormány, brit újabb, kilépést törvényi, alkalmazását Brexit, van May, alsóház backstop, Brexit tagságról, főtárgyalója fórum, pedig kisebbségi, idő európai, kérése lehetőséget, lehetőség ezt, Jean meg, Brexit egyezmény, Brexit szűk, val jogi, egyezmény keddi, nélküli belül, időtávlatot akarja, halasztás bejelentése, vagyis elért, ugyanis szükséges, megállapodást vagyis, kötelezettségvállalásait brit, Kedd idő, szavazza március, lehetőségét órakor, alapján törvényjavaslatot, vitanap megkérdezheti,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.