Belépés
Keresés
Naptár
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Krónika 9. rész (épített és természeti környezet védelme)
Az épített és a természeti környezet védelmével, valamint a kulturális örökségvédelemmel összefüggő törvénymódosítások vitájával folytatta munkáját a parlament szerdán.


Kormány: az önkormányzatok könnyebben élhetnek majd a fejlesztési lehetőségeikkel

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség államtitkára a javaslat egyik céljának nevezte, hogy az önkormányzatok könnyebben tudjanak élni a fejlesztési lehetőségeikkel. A jövőben közhiteles nyilvántartásként minden szempontból az ingatlan-nyilvántartás lesz irányadó - közölte.

A helyi védelem alatt álló épületeket is be lehet majd jegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba. A bejegyeztetést a helyi önkormányzatok díjmentesen tehetik majd meg - hangsúlyozta.

Egyszerűsödni fognak a beépítésre szánt területek kijelölésének szabályai - hívta fel a figyelmet.

Ezentúl a külfejtésű bányatelkeket fel kell tüntetni a településrendezési tervben - hangsúlyozta az államtitkár. A tulajdonosoknak a művelés befejeztével alkalmassá kell tenni a területet arra, hogy ott végre lehessen hajtani a településrendezési tervben leírt célokat.

A nemzeti vagyonról szóló törvény módosításával egyszerűsödik az, hogy az állam és az önkormányzatok birtokában lévő közterületek és közutak hogyan kerülhetnek át a másik fél tulajdonában - közölte.

Tuzson Bence elmondta, a törvényben meghatározzák a világörökségi helyszínek kezelési terveinek pontos tartalmi elemeit.

Fidesz: a Balaton-part közcélú használatát erősítő változtatások vannak a javaslatban

Witzmann Mihály (Fidesz) azt emelte ki, hogy az építésügyi, a Normafáról szóló, a területrendezési, az ingatlan-nyilvántartási, valamint a világörökségi és a kulturális örökség védelméről szóló törvények is változnak.

A módosításban megjelenik a barnamezős terület fogalma és ezentúl ezeket a területeket fel kell majd tüntetni a területrendezési tervekben - mutatott rá. Ezen szabályokra építve lehet átalakítani a leromlott állapotú területeket fejleszthető területekké.

A helyi képviselő-testületek döntése alapján védetté nyilvánított épületek jogi jelleggel a tulajdoni lapokon is megjelenhetnek majd - hívta fel a figyelmet.

A Normafa Park törvény módosítása elősegíti a XII. kerületi történelmi sportterület fejlesztését - emelte ki.

Pozitív változásnak nevezte a Balaton partjának közcélú használatát erősítő változtatásokat. A parti ingatlanok esetében ezentúl a helyi önkormányzatoknak elővásárlási joguk lesz - hangsúlyozta.

Jobbik: a változtatások nem elegendőek a Balaton megmentéséhez

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) azt mondta, hogy a javasolt változások nem elegendőek ahhoz, hogy megmentsék a Balatont.

A jogszabály lehetővé teszi, hogy egyes kérdésekben a kormány határozatokkal és rendeletekkel dönthessen, ezzel pedig megkerülik a parlamentet - bírált.

KDNP: a párt támogatja az egyszerűsítő lépéseket

Nacsa Lőrinc (KDNP) kiemelte: pártja támogatja az egyszerűsítéseket, a bürokráciacsökkentő lépéseket, ezért ezt a javaslatot is. Azért jó ez a kezdeményezés, mert alapvetően mindig pozitívan kell állni azokhoz a javaslatokhoz, amelyek kedvező helyzetbe hozzák az önkormányzatokat, egyszerűsítik a mindennapokat, tisztázzák a jogi helyzetet, megszüntetik a hibás adminisztrációt. Az eddigi bürokráciacsökkentő lépéseken túl továbbiak szükségesek, olyan lépések, amelyek egyszerűbbé teszik az emberek, az intézmények, az önkormányzatok életét - tette hozzá.

MSZP: elfogadhatatlan elemeket csúsztattak a kezdeményezésbe

Molnár Gyula (MSZP) szerint a kezdeményezésbe nem elfogadható elemeket csúsztattak be, de nem lehet olyat csinálni, hogy sok mindent beletesznek egy kezdeményezésbe, és az egészről kijelentik, hogy így korrekt.

Sokféleképpen lehet az önkormányzatokat korlátozni, és ez az, amit a kormány az elmúlt időben csinált - fogalmazott.

DK: újabb zöldfelületektől fosztják meg az embereket

Gréczy Zsolt (DK) szerint alapvető probléma, hogy egy salátatörvénybe beágyazva olyan lehetőségeket teremtenek az építőiparnak, amelyek tovább csökkentik a zöldfelületeket. Nem elég a kulturális örökséget védőnek mondani magunkat, úgy is kell eljárni - jelentette ki. Hozzátette: a javaslat jól illik ahhoz, amit a kormány a környezetvédelemről gondol.

LMP: a Fidesz-birodalom érdekkörét szolgálja a javaslat

Csárdi Antal (LMP) szerint a salátatörvény a Fidesz-birodalom érdekkörét szolgálja, lényege, hogy tovább erősítse annak befolyását és a gazdagodás lehetőségét. Rossz az irány, nincs igény az ilyen típusú változásokra, olyan dolgokkal kellene foglalkozni, amelyek valóban problémát jelentenek az embereknek - vélekedett.

Közölte: a budapesti fákra is óriási csapást mér a kezdeményezés, pedig a beruházások eddig is a zöldterületek durva megcsonkítását hozták.

Párbeszéd: a javaslat a Balaton tönkretételéhez ad újabb kiskapukat

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) a fapótlási kötelezettség szigorítását rendben lévőnek nevezte, de jelezte, hogy a megváltozott klíma miatt őshonos fajok sokszor pótolhatatlanok.

Elfogadhatatlannak nevezte ugyanakkor a Normafára tervezett épület építési tervét.

A legkritikusabbnak azt tartja, hogy - szavai szerint - a javaslat a Balaton tönkretételéhez ad újabb kiskapukat.

Szél Bernadett: gombamód szaporodhatnak majd a lakóparkok a Balatonnál

Szél Bernadett (független) szerint az előterjesztés "plusz jutalom" a Fidesz "oligarcháinak".

Szerinte ugyanis a javaslattal a lakóparkok gombamód szaporodhatnak majd a Balaton partján.

Zárszó

Jakab István levezető elnök lezárta az általános vitát, Tuzson Bence államtitkár zárszavában pedig kijelentette: a törvény komoly előrelépést jelent a Balaton védelmében.Forrás: MTI
Címkék: törvénymódosítások, örökségvédelemmel, természeti, kulturális, összefüggő, védelmével, folytatta, parlament, vitájával, környezet, valamint, környezetvédelemről, bürokráciacsökkentő, bürokráciacsökkentő, településrendezési, településrendezési, Elfogadhatatlannak, egyszerűsítéseket, nyilvántartásként, önkormányzatoknak, legkritikusabbnak, Miniszterelnökség, területrendezési, zöldfelületektől, területrendezési, önkormányzatokat, önkormányzatokat, adminisztrációt, kezdeményezésbe, tönkretételéhez, változtatásokat, elfogadhatatlan, pótolhatatlanok, kezdeményezésbe, nyilvántartásba, tönkretételéhez, lehetőségeikkel, zöldfelületeket, kezdeményezésbe, tulajdonosoknak, salátatörvénybe, lehetőségeikkel, önkormányzatok könnyebben, javaslat egyik, fejlesztési lehetőségeikkel, jövőben közhiteles, helyi védelem, helyi önkormányzatok, beépítésre szánt, külfejtésű bányatelkeket, művelés befejeztével, területet arra, nemzeti vagyonról, Tuzson Bence, Normafa Park, Kőrösi Anita, Szél Bernadett, BalatonnálSzél Bernadett, ZárszóJakab István,
2019.06.12. 18:19
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
önkormányzatok, önkormányzatok, bejegyeztetést, szaporodhatnak, önkormányzatok, önkormányzatok, megjelenhetnek, szaporodhatnak, határozatokkal, nyilvántartási, megcsonkítását, önkormányzatok, egyszerűsödik, bányatelkeket, megmentéséhez, változtatások, Egyszerűsödni, kijelölésének, módosításával, lehetőségeket, kezdeményezés, világörökségi, meghatározzák, salátatörvény, kötelezettség, kezdeményezés, javaslatokhoz, változtatások, egyszerűsítik, mindennapokat, oligarcháinak, nyilvántartás, előterjesztés, zöldterületek, rendeletekkel, világörökségi, Sokféleképpen, elővásárlási, sportterület, fejleszthető, közterületek, építőiparnak, fejlesztését, nyilvánított, tulajdonában, változásokra, egyszerűsítő, kijelentette, megváltozott, megszüntetik, hangsúlyozta, szigorítását, hangsúlyozta, befejeztével, hangsúlyozta, államtitkára, módosításban, szempontból, parlamentet, lehetőségét, csúsztattak, területekké, javaslatban, használatát, fejlesztési, beletesznek, előrelépést, fogalmazott, elfogadható, beruházások, fejlesztési, változásnak, intézmények, területeket, zárszavában, javaslattal, szabályokra, csúsztattak, államtitkár, átalakítani, használatát, egyszerűbbé, területeket, államtitkár, díjmentesen, foglalkozni, kérdésekben, szükségesek, kerülhetnek, jegyeztetni, barnamezős, korlátozni, kiskapukat, megjelenik, elegendőek, megkerülik, dönthessen, jogszabály, könnyebben, kiskapukat, alapvetően, javaslatot, tisztázzák, megmentsék, elegendőek, történelmi, módosítása, kijelentik, befolyását, ingatlanok, változások, ugyanakkor, Potocskáné, testületek, vélekedett, csökkentik, kulturális, alkalmassá, külfejtésű, teremtenek, birtokában, jelentenek, helyszínek, törvényben, jelentette, Hozzátette, könnyebben, gazdagodás, védelmében, érdekkörét, közhiteles, beépítésre, érdekkörét, épületeket, embereknek, lakóparkok, védelméről, Normafáról, építésügyi, Balatonnál, lakóparkok, kulturális, tervezett, dolgokkal, területet, helyzetet, örökséget, Normafára, szolgálja, partjának, lépéseket, vagyonról, fapótlási, tervekben, Párbeszéd, leromlott, támogatja, lépéseken, továbbiak, általános, birodalom, birodalom, területek, szabályai, Bernadett, támogatja, beágyazva, lépéseket, figyelmet, szolgálja, változnak, Párbeszéd, jelleggel, pozitívan, figyelmet, terveinek, problémát, embereket, törvények, független, helyzetbe, képviselő, budapesti, elősegíti, tulajdoni, Bernadett, javaslat, egészről, fosztják, mutatott, ingatlan, ingatlan, elmondta, lehetővé, probléma, Balatont, kiemelte, elemeket, Szerinte, állapotú, ingatlan, irányadó, javaslat, elemeket, céljának, Witzmann, valamint, épületek, lehessen, javaslat, javaslat, tüntetni, alapvető, tüntetni, javaslat, kezelési, gombamód, csinálni, magunkat, tartalmi, levezető, gombamód, erősítse, kerületi, javasolt, tudjanak, esetében, élhetnek, kedvező, lényege, védőnek, korrekt, valóban, amelyek, szerint, csapást, mindent, csinált, kormány, szerint, amelyek, kellene, Balaton, kormány, Közölte, lépések, amelyek, mondani, emberek, eljárni, szerint, erősítő, Balaton, lapokon, szerint, tervben, védetté, döntése, alapján, hajtani, Normafa, Pozitív, nevezte, Balaton, művelés, törvény, Balaton, partján, célokat, nemzeti, közcélú, erősítő, jutalom, szerint, Balaton, elemeit, közölte, közutak, amelyek, ezentúl, ugyanis, fogalma, terület, törvény, örökség, tervben, közcélú, jelezte, nevezte, kormány, közölte, sokszor, őshonos, lévőnek, jövőben, Balaton, azokhoz, Kormány, nevezte, rendben, védelem, törvény, ezentúl, építési, lezárta, Balaton, tehetik, Ezentúl, nevezte, hogyan, komoly, Tuzson, jelent, pontos, Fidesz, Tuzson, tovább, típusú, István, gondol, Fidesz, Csárdi, tovább, minden, Tuzson, Fidesz, Zárszó, fognak, elmúlt, életét, Jobbik, mondta, Kőrösi, hozták, Molnár, épület, Fidesz, teszik, bírált, Olivio, Kocsis, hozzák, mindig, pártja, eddigi, Lőrinc, tervét, Jobbik, emelte, építve, ezeket, szavai, óriási, Fidesz, időben, tartja, Gréczy, emelte, vannak, Mihály, Rossz, fajok, miatt, plusz, újabb, klíma, újabb, pedig, ilyen, eddig, elnök, olyan, durva, igény, nincs, Jakab, Bence, fákra, irány, vitát, pedig, ezért, joguk, annak, ahhoz, helyi, parti, helyi, hívta, teszi, egyes, állni, hibás, olyan, Azért, Nacsa, ezzel, pedig, lehet, szóló, lehet, helyi, szánt, alatt, helyi, Bence, egyik, hívta, tenni, másik, Bence, szóló, állam, szóló, végre, leírt, tette, Anita, illik, ahhoz, lehet, olyat, olyan, Antal, Zsolt, Gyula, újabb, hozzá, lehet, lévő, hogy, Ezen, hogy, hogy, majd, kell, elég, Szél, Szél, part, kell, lesz, álló, élni, hogy, majd, hogy, amit, majd, arra, majd, amit, kell, majd, kell, hogy, majd, hogy, párt, KDNP, lesz, KDNP, jogi, hogy, hogy, hogy, hogy, mert, MSZP, Cake, jogi, Park, hogy, kell, hogy, MSZP, majd, fel, túl, meg, ezt, fel, nem, LMP, LMP, jól, ott, így, egy, azt, meg, XII, fel, azt, fel, nem, fél, nem, úgy, mér, Nem, azt, egy, sok, nem, önkormányzatok birtokában, törvényben meghatározzák, világörökségi helyszínek, kulturális örökség, módosításban megjelenik, barnamezős terület, területrendezési tervekben, leromlott állapotú, tulajdoni lapokon, parti ingatlanok, helyi önkormányzatoknak, javasolt változások, jogszabály lehetővé, kormány határozatokkal, párt támogatja, egyszerűsítő lépéseketNacsa, jogi helyzetet, hibás adminisztrációt, önkormányzatok életét, egészről kijelentik, önkormányzatokat korlátozni, elmúlt időben, embereketGréczy Zsolt, salátatörvénybe beágyazva, kulturális örökséget, javaslatCsárdi Antal, gazdagodás lehetőségét, ilyen típusú, budapesti fákra, beruházások eddig, zöldterületek durva, fapótlási kötelezettség, megváltozott klíma, lakóparkok gombamód, általános vitát, törvény komoly, önkormányzatokat hogy hogy, tervét Balaton törvény, partján Tuzson államtitkár, közölte elegendőek szolgálja, lesz időben miatt, alatt jelent Olivio, leromlott azt majd, építésügyi Ezentúl újabb, eddig törvények Fidesz, KDNP javaslattal Kormány, jelentette barnamezős alapján, előrelépést mert megszüntetik, pedig védőnek állni, nem változtatások zöldfelületektől, birodalom bürokráciacsökkentő újabb, módosításával Bence figyelmet, hívta államtitkára változnak, elmúlt tudjanak településrendezési, mutatott jegyeztetni budapesti, világörökségi tulajdonában nevezte, ezeket ingatlan Bence, elegendőek Kormány durva, tulajdoni pozitívan könnyebben, fejlesztési szabályai területet, államtitkár tartja örökséget, fel helyi egyszerűsítő, lépéseket jelezte épületeket, óriási ugyanakkor teszi, Gréczy Kőrösi Elfogadhatatlannak, zöldterületek helyi megszüntetik, Fidesz védőnek fogalma, hajtani újabb területeket, könnyebben változásokra amelyek, védetté Normafára kell, Ezen Pozitív minden, területeket csinált erősítse, vagyonról ahhoz önkormányzatok, Tuzson Balaton Normafára, ingatlan külfejtésű Elfogadhatatlannak, Witzmann elősegíti egyes, közcélú nyilvántartás kulturális, használatát Csárdi önkormányzatoknak, figyelmet meg hangsúlyozta, fel korrekt valóban, majd továbbiak elfogadhatatlan, Balaton nevezte alapján, zöldfelületektől hogy pozitívan, kijelölésének tervben Park, Balatont ott díjmentesen, ingatlan egészről nevezte, kérdésekben környezetvédelemről, fajok amelyek, használatát törvények, Balaton nevezte, tervekben fognak, szerint leírt, hangsúlyozta terveinek, elfogadható javaslattal, Cake fajok, újabb nem, törvény előterjesztés, lehetőségeikkel szigorítását, salátatörvénybe levezető, zöldterületek vélekedett, kell erősítő, hogy zöldterületek, Balaton védelem, nevezte tervét, településrendezési világörökségi, elegendőek továbbiak, olyan elnök, elfogadható meg, közterületek lépéseket, megszüntetik önkormányzatok, kötelezettség majd, területrendezési emelte, településrendezési szaporodhatnak, kell szaporodhatnak, hajtani nem, partjának valamint, erősítő kerülhetnek, erősítő lehetőségeikkel, ahhoz beletesznek, Bence Zsolt, beépítésre nyilvántartásként, csúsztattak kezdeményezés, fákra embereket, lehetőségeikkel majd, Bence javaslattal, jól Ezen, Egyszerűsödni úgy, örökség világörökségi, önkormányzatok tartalmi, államtitkára sokszor, tartalmi mindent, tönkretételéhez egy, tartja Balaton, kezdeményezésbe nemzeti, hibás helyi, mutatott módosításával, szóló nevezte, fejlesztési törvény, bürokráciacsökkentő megkerülik, élhetnek fákra, javaslat épületek, lezárta szerint, ingatlan díjmentesen, ezentúl valóban, épület teszi, lehetőségeket megszüntetik, birtokában nyilvánított, egyszerűsítő bürokráciacsökkentő, elnök zárszavában, erősítő döntése, településrendezési fel, Ezentúl leírt, tervben tenni, lehetővé jelezte, lehetőségeikkel kell, birodalom amelyek, Párbeszéd nem, legkritikusabbnak parti, javaslattal Tuzson, vélekedett lesz, Balatont Bernadett, adminisztrációt Jobbik, szerint használatát, emelte elegendőek, szolgálja vélekedett, olyan pozitívan, javaslatot kiemelte, államtitkár illik, alapvetően nevezte, ingatlan beépítésre, védetté állni, Nacsa lesz, joguk helyi, tovább egy, tüntetni mert, Gyula Szél, könnyebben álló, ugyanis pedig, önkormányzatok törvényben, kezdeményezésbe irányadó, nemzeti olyat, Bence szánt, testületek önkormányzatokat, Tuzson Közölte, Tuzson önkormányzatok, egyik javaslattal,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.