Belépés
Keresés
Naptár
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Büntetőeljárás indult Moszkvában a prágai Konyev-szobor eltávolítása miatt
Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
Büntetőeljárás indult Oroszországban Ivan Konyev szovjet marsall prágai szobrának eltávolítása ügyében - jelentette ki Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője pénteken Moszkvában.


Az eljárás az orosz büntető törvénykönyv 3. fejezetének 354.1 cikke alapján, az orosz katonai dicsőség jelképeinek nyilvános megsértése címén folyik. Petrenko rámutatott: a Prágát a náci megszállás alól 1945 májusában felszabadító első ukrán front parancsnokának köztéri szobrát nem sokkal a győzelem napját megelőzően távolították el.

A szóvivő szerint a prágai városi hatóságok a "cinikus" lépéssel "durván megsértették" az orosz-cseh szerződésekben vállat kötelezettségeiket, és azt demonstrálták, hogy semmibe veszik "a közös emlékezetet és a szovjet nép küzdelmét a fasizmus ellen".

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán azzal a kéréssel fordult Alekszandr Basztrikinhez, az SZK elnökéhez, hogy gondoskodjon az elesett szovjet állampolgárok emlékműveinek lebontásáért felelős külföldi tisztségviselők büntetőjogi felelősségre vonásáról. A katonai tárca vezetője folyamodványában említést tett a múlt pénteken eltávolított prágai Konyev-szoborról is.

Sojgu ezt megelőzően levélben fordult cseh hivatali partneréhez, Lubomir Metnarhoz azzal a kéréssel, hogy mielőbb adja át az orosz félnek a szobrot, amely kész állni az elszállítás költségeit. Az orosz miniszter rámutatott, hogy Konyev kiemelkedő szerepet játszott Prágának és egész Európának a nácizmus alóli felszabadításában, és hogy csak a cseh fővárosért folytatott harcokban több mint 50 ezer szovjet katona esett el vagy sebesült meg, ezért Oroszország "nem maradhat közömbös" a marsall szobrának lebontásának ügyében

A cseh védelmi tárca a TASZSZ orosz hírügynökség szerint csütörtökön közölte, hogy válaszolni fog Sojgu megkeresésére. Jan Pejsek, a prágai katonai tárca szóvivője ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a minisztériumnak nem állmódjában átadni a szobrot az orosz félnek, mert az Prága 6. kerületének tulajdona, ahol eddig az emlékmű állt. Rámutatott a Konyev-szobor esetében nem katonasírról van szó.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a Konyev-szobor ügyében elkövezett "bűncselekmény" és "politikai vandalizmus" hosszú távon válhat "irritáló" tényezővé az orosz-cseh kapcsolatokban, valamint hogy mindez "nem marad válasz nélkül". Zaharova a katonai emlékművek megőrzését is magában foglaló, a baráti kapcsolatokról szóló 1993-as kétoldalú szerződés betartására szólította fel Prágát. Egyúttal értetlenségét fejezte ki a cseh kormánynak a városi tisztségviselőkkel szembeni tehetetlenségével kapcsolatban.

A TASZSZ csütörtökön idézte Zuzana Stichova cseh külügyi szóvivőt, aki szerint marsall szobrának áthelyezése egyetlen kétoldalú egyezményt sem sért. A Konyev-szobor a cseh fővárosi hatóságok ismertté vált tervei szerint a 20. század múzeumába kerül majd, amely létrehozásának időpontját még nem hozták nyilvánosságra.

A moszkvai cseh nagykövetség a CTK cseh hírügynökség jelentése szerint hétfőn tiltakozott amiatt, hogy területére a Konyev-szobor lebontását követően álarcos tüntetők füstbombákat dobtak. Az egyébként a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozás közepette megrendezett akció részvevői a beszámoló szerint transzparenseiken egyszerre követelték a fasizmus megállítását és fenyegetőztek azzal, hogy orosz tankok lesznek ismét Prágában. Az orosz REN TV szerint az elkövetők egy szélsőjobboldali és nacionalista szervezet, a Másik Oroszország tagjai voltak.

Ivan Konyevnek kulcsszerepe volt az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésében, 1961-ben a berlini fal felépítésében és több cseh forrás szerint 1968-ban részt vett a Varsói Szerződés hadseregeinek augusztusi bevonulását előkészítő hírszerző akciókban. Szobrát 1980. május 9-én állították fel Prágában.

Moszkvában felfigyeltek Ondrej Kolár prágai 6. kerületi kalózpárti polgármester Facebook-bejegyzésére, amely szerint a Konyev-szobrot azért távolították el, mert nem viselt álarcot a járvány idején. Kifogások tárgya az a kezdeményezés is, hogy a cseh fővárosban emeljenek szobrot a Hitlerhez átálló Andrej Vlaszov szovjet tábornoknak, a kollaboráns Orosz Felszabadító Hadsereg (ROA) parancsnokának, amiért a háború utolsó napjaiban átállt a prágai felkelés oldalára, és segített megoltalmazni a város műemlékeit a pusztulástól.

Noha hivatalos bírálat ezzel kapcsolatban Moszkvában nem hangzott el, aligha szolgálta a két ország közeledését, hogy meggyilkolásának ötödik évfordulóján Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikusról nevezték el Prágában az orosz nagykövetség előtti teret. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ezzel kapcsolatban február 27-én azt mondta, hogy a cseh főváros vezetésének szuverén joga így elnevezni teret az orosz diplomáciai képviseletnél, ugyanakkor arra kérte a cseh főváros hatóságait, hogy tartsák tiszteletben azoknak a szovjet katonáknak az emlékét, akik a nácizmus alól felszabadították Kelet-Európát.

Prágai sajtóvélemények szerint részben a Konyev-szobor ügye is az oka annak, hogy az orosz fél Szibériában akadályozza a cseheket abban, hogy megfelelő emlékműveket emelhessenek a csehszlovák légióknak, amelyek az első világháború idején komoly szerepet játszottak Csehszlovákia megalakulásában.Forrás: MTI
Címkék: Oroszországban, Büntetőeljárás, eltávolítása, tudósítója, jelentette, Moszkvában, Szvetlana, Bizottság, szóvivője, szobrának, pénteken, tisztségviselőkkel, kötelezettségeiket, transzparenseiken, tehetetlenségével, felszabadításában, felszabadították, folyamodványában, meggyilkolásának, szélsőjobboldali, figyelmeztetett, minisztériumnak, megalakulásában, tisztségviselők, sajtóvélemények, parancsnokának, kapcsolatokban, nyilvánosságra, szerződésekben, létrehozásának, parancsnokának, kapcsolatokról, demonstrálták, Csehszlovákia, megkeresésére, hadseregeinek, emlékműveinek, állampolgárok, Basztrikinhez, fenyegetőztek, bűncselekmény, szabadságharc, orosz büntető, orosz katonai, náci megszállás, győzelem napját, szóvivő szerint, prágai városi, orosz-cseh szerződésekben, közös emlékezetet, fasizmus ellen, kéréssel fordult, elesett szovjet, Szergej Sojgu, Alekszandr Basztrikinhez, Lubomir Metnarhoz, Marija Zaharova, Zuzana Stichova, Másik Oroszország, Ivan Konyevnek, Varsói Szerződés, Ondrej Kolár, Andrej Vlaszov, Orosz Felszabadító Hadsereg, Borisz Nyemcov, Dmitrij Peszkov, Pogár Demeter, Oroszországban Ivan Konyev, Szvetlana Petrenko, Nyomozó Bizottság,
2020.04.10. 15:31
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
felépítésében, megoltalmazni, értetlenségét, képviseletnél, kezdeményezés, kulcsszerepe, kapcsolatban, felelősségre, törvénykönyv, hírügynökség, távolították, megállítását, megrendezett, felszabadító, távolították, bejegyzésére, lebontásáért, nacionalista, polgármester, kapcsolatban, kapcsolatban, pusztulástól, gondoskodjon, emelhessenek, eltávolított, nagykövetség, hírügynökség, füstbombákat, Felszabadító, nagykövetség, megsértették, politikusról, kapcsolatban, lebontásának, katonasírról, emlékműveket, tiszteletben, évfordulóján, felfigyeltek, Oroszország, tábornoknak, világháború, partneréhez, elszállítás, büntetőjogi, fejezetének, bevonulását, csütörtökön, Oroszország, csütörtökön, leverésében, kollaboráns, állmódjában, csütörtökön, jelképeinek, emlékezetet, közeledését, diplomáciai, Szibériában, vezetésének, vandalizmus, tiltakozott, akadályozza, koronavírus, betartására, áthelyezése, csehszlovák, kerületének, fővárosért, folytatott, egyezményt, megőrzését, időpontját, kiemelkedő, emlékművek, állították, Moszkvában, területére, forradalom, rámutatott, korlátozás, követelték, válaszolni, Rámutatott, szólította, augusztusi, elkövezett, kormánynak, lebontását, előkészítő, kalózpárti, fővárosban, ugyanakkor, hatóságait, Alekszandr, megelőzően, játszottak, megelőzően, Moszkvában, rámutatott, megszállás, műemlékeit, megsértése, költségeit, katonáknak, beszámoló, vonásáról, közepette, szervezet, részvevői, miniszter, légióknak, szóvivője, szolgálta, elkövetők, elnökéhez, hivatalos, egyszerre, hatóságok, kétoldalú, hatóságok, múzeumába, szerződés, kétoldalú, szobrának, nyilvános, májusában, elnevezni, egyébként, megfelelő, ellenzéki, Konyevnek, politikai, tényezővé, jelentése, küzdelmét, tulajdona, szobrának, emeljenek, Hitlerhez, akciókban, szoborról, Szerződés, Kifogások, Metnarhoz, hírszerző, Európának, miniszter, napjaiban, harcokban, felkelés, szerepet, Prágában, tüntetők, nevezték, Zaharova, Facebook, követően, Egyúttal, lépéssel, egyetlen, játszott, cseheket, kerületi, Zaharova, ismertté, nácizmus, fővárosi, Petrenko, valamint, irritáló, győzelem, kéréssel, moszkvai, Prágának, szuverén, Prágában, dicsőség, kéréssel, fasizmus, közömbös, maradhat, levélben, pénteken, Hadsereg, szóvivőt, Stichova, nácizmus, szerepet, Prágában, segített, fasizmus, kijárási, oldalára, sebesült, esetében, hivatali, vezetője, említést, szembeni, hangzott, külföldi, járvány, emlékét, szovjet, marsall, azoknak, álarcot, tartsák, szerint, szobrot, eljárás, Peszkov, szerint, szerint, szerint, szovjet, járvány, bírálat, szerint, szerint, lesznek, részben, berlini, Vlaszov, Nyemcov, Európát, főváros, szobrot, külügyi, szerint, február, szóvivő, álarcos, Dmitrij, Szobrát, szerint, főváros, fejezte, szóvivő, külügyi, szerint, szóvivő, cinikus, szobrot, fordult, Lubomir, katonai, mielőbb, szovjet, emlékmű, közölte, köztéri, katonai, amelyek, szerint, védelmi, marsall, ügyében, szobrot, szobrát, alapján, ügyében, elesett, katonai, semmibe, katonai, magában, foglaló, büntető, felelős, szovjet, fordult, szerdán, szovjet, védelmi, Szergej, napját, ország, katona, voltak, Borisz, ötödik, tagjai, Prágai, idején, mondta, forrás, aligha, Varsói, sokkal, veszik, szobor, Ondrej, Andrej, átállt, átálló, prágai, durván, utolsó, háború, prágai, Konyev, amiért, komoly, előtti, tárgya, Konyev, városi, prágai, vállat, elnöki, Konyev, Konyev, félnek, Pejsek, idején, viselt, prágai, TASZSZ, amiatt, Prágát, szobor, hétfőn, folyik, hosszú, prágai, Konyev, szobor, Konyev, Marija, dobtak, szobor, válhat, hozták, Prágát, baráti, városi, TASZSZ, Zuzana, idézte, Konyev, szobor, válasz, mindez, század, nélkül, tervei, miatti, Konyev, átadni, tankok, félnek, mondta, orosz, orosz, kerül, címén, tárca, ismét, tárca, cikke, amely, Orosz, orosz, Sojgu, marad, ukrán, orosz, orosz, város, ellen, orosz, Kelet, teret, Sojgu, orosz, közös, orosz, Sojgu, orosz, szóló, front, orosz, azzal, ezzel, Másik, abban, akció, azzal, alóli, orosz, Kolár, egész, amely, orosz, orosz, orosz, részt, kérte, eddig, esett, ezért, május, ezzel, Prága, állni, orosz, távon, azzal, ezzel, orosz, annak, tárca, orosz, azért, amely, teret, cseh, hogy, hogy, arra, akik, hogy, alól, cseh, cseh, joga, náci, alól, első, cseh, mert, hogy, ahol, állt, arra, hogy, hogy, volt, Ivan, hogy, első, hogy, hogy, vált, cseh, sért, cseh, majd, hogy, cseh, cseh, cseh, hogy, hogy, cseh, adja, cseh, hogy, mert, hogy, cseh, Noha, hogy, tett, múlt, kész, hogy, vett, vagy, ügye, cseh, több, ezer, mint, hogy, csak, cseh, több, oka, fél, aki, nem, azt, Jan, nem, van, nem, szó, fog, nem, azt, nem, nép, SZK, meg, ezt, fel, sem, nem, fel, ROA, nem, azt, két, ban, fal, nem, még, CTK, REN, ben, egy, így, katonai tárca, múlt pénteken, orosz félnek, elszállítás költségeit, orosz miniszter, nácizmus alóli, cseh fővárosért, marsall szobrának, cseh védelmi, prágai katonai, emlékmű állt, orosz-cseh kapcsolatokban, katonai emlékművek, baráti kapcsolatokról, cseh kormánynak, cseh fővárosi, moszkvai cseh, beszámoló szerint, fasizmus megállítását, 1956-os forradalom, járvány idején, cseh fővárosban, kollaboráns Orosz, háború utolsó, prágai felkelés, város műemlékeit, orosz nagykövetség, cseh főváros, orosz diplomáciai, szovjet katonáknak, nácizmus alól, cseheket abban, csehszlovák légióknak, első világháború, Moszkvában katonai bírálat, májusában kérte február, dobtak joga kerületének, ukrán csütörtökön múlt, ezer Vlaszov lesznek, megelőzően amiatt több, foglaló alapján politikai, fordult Konyevnek ezer, február szuverén Prágában, ügye hatóságait közepette, orosz hangzott ezzel, Szibériában tárca aligha, amiatt Prágának külföldi, hogy füstbombákat katona, ellen létrehozásának kapcsolatokról, területére elnökéhez Konyev, partneréhez azért kormánynak, marsall kéréssel emlékmű, Zaharova állt adja, orosz Kolár emlékműveket, CTK február magában, eddig amiatt légióknak, Prágának májusában viselt, állni politikusról Sojgu, győzelem hogy egész, fasizmus állampolgárok emlékműveinek, nacionalista fővárosért hogy, tulajdona előtti rámutatott, teret fel kapcsolatban, tárca ismét első, cseh orosz lépéssel, fasizmus külügyi REN, Prágát cseh kétoldalú, kétoldalú városi szóvivőt, kapcsolatokban emlékműveinek költségeit, távon járvány ellenzéki, ahol semmibe külügyi, tárca hogy kapcsolatban, fog baráti kapcsolatban, állampolgárok maradhat orosz, vett hatóságait szerint, elkövetők komoly nem, légióknak miniszter volt, semmibe semmibe ügyében, fél voltak forrás, egyezményt Prágának kapcsolatokról, február Alekszandr mondta, azt nem szovjet, bűncselekmény cseh hírügynökség, emlékműveket nem szóvivő, Noha hogy, Orosz szóvivőt, partneréhez tüntetők, kéréssel szóvivőt, átállt megsértése, fél fejezetének, orosz cseh, címén Petrenko, kezdeményezés nacionalista, szerepet magában, Kifogások ban, fordult elkövetők, hivatali szovjet, tiltakozott katonai, Konyev emlékműveket, figyelmeztetett Varsói, CTK Kelet, ban felfigyeltek, megállítását valamint, amelyek városi, Konyev szerint, tárca pénteken, nevezték védelmi, orosz Prágában, komoly közeledését, van cseh, Oroszország járvány, forradalom védelmi, meggyilkolásának irritáló, távolították miatti, főváros emelhessenek, kétoldalú szóvivő, joga elkövetők, prágai vett, Pejsek világháború, szobor költségeit, Ondrej segített, viselt cseh, cseh szóvivőt, Prágában foglaló, szerdán szobrának, szóvivő mondta, Kelet Konyev, szolgálta szóló, fenyegetőztek lépéssel, szerint semmibe, szerint orosz, parancsnokának májusában, tisztségviselőkkel idején, követelték Pejsek, akció ezzel, hogy nácizmus, korlátozás katonai, ellenzéki büntetőjogi, vagy Konyev, válasz szobrot, vett vandalizmus, kerületének Konyev, mert Peszkov, oldalára mert, ezért volt, eljárás műemlékeit, Andrej Európát, szobrot átállt, füstbombákat orosz, megelőzően sért, ügyében megsértették, rámutatott teret, Pejsek szobrát, majd felelős, vezetésének napját, parancsnokának felszabadító, orosz válaszolni, orosz mondta, hosszú leverésében, szóvivő Peszkov, folyamodványában mint, század háború, Stichova kalózpárti, korlátozás fordult, nem álarcot, kéréssel külügyi, büntető városi, rámutatott folytatott, jelképeinek katonasírról, város Metnarhoz, szobor ezzel, szerepet vezetője, fel bevonulását, így prágai, elnevezni szóvivő, felelősségre jelentése, oldalára orosz, tett orosz, két politikusról, szoborról nem, felelős tankok, szerint eltávolított, hírszerző idézte, nyilvános szerint,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.