Belépés
Keresés
Naptár
2019.06 2019. Július 2019.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Krónika 2. rész (költségvetés)
A minimálbér emelkedéséről, a szociális terület forrásairól, a nemzet- és az egyházpolitikáról, valamint a kulturális terület finanszírozásáról is szó volt csütörtökön a 2020-as költségvetés folytatódó általános vitájában.


Államtitkár: 2010 után jelentősen nőttek a reálbérek

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára a demográfiáról szólva elmondta, csökken a szülőképes nők száma, de visszamenőlegesen nem tudják megduplázni az 1980-ban született gyerekek számát. A kormány csak azt tudja tenni, hogy olyan ösztönzőket alkalmaz, amelyek biztosítják, a gyerekvállalás ne jelentsen gazdasági ellehetetlenülést - magyarázta.

Összevetette, hogy míg 2002 és 2010 között a minimálbér reálértéke 5,8 százalékkal nőtt egy gyermektelen esetében, addig 2010 és 2019 után ez a növekedés 36 százalék volt. Hozzátette: gyermekes családok esetében a reálbér 2010 előtt csökkent, 2010 után azonban minden kategóriában jelentősen nőtt.

Az államtitkár közlése szerint a térség államai közül Magyarországon a harmadik legalacsonyabb azok aránya, akik külföldön vállaltak munkát.

Banai Péter Benő kitért arra is, hogy a 2008-as válság azért "ütött" akkorát, mert a lakosság jelentős része devizában adósodott el. Ma csak az vehet fel devizahitelt, aki devizában kapja fizetését, a devizafék pedig lehetetlenné teszi, hogy valaki forintban adósodjon el túlzott mértékben.

Fidesz: forrásemelkedés a szociális területen

Kovács Sándor (Fidesz) úgy értékelt, a jövő évi büdzsé a családoknak és a szociális intézményekben élőknek is költségvetési forrásemelkedést biztosít.

Beszélt a megváltozott munkaképességűekről, az ő foglalkoztatásuk támogatására 1,5 milliárd forinttal többet szán a költségvetés. Kitért az ápolási díj emelésére, illetve nagy újításként beszélt arról, hogy a nappali intézményben is lehívható a normatív támogatás a fogyatékkal élő után, nemcsak abban az intézményben, ahol az ellátott lakik.

Közölte, 2010 óta a legmagasabb összeg, 82,5 milliárd forint lesz jövőre gyermekétkeztetésre.


DK: csak Bulgáriában alacsonyabbak a bérek

Oláh Lajos (DK) szerint 2020-ban Európában már csak Bulgáriában lesznek alacsonyabbak a jövedelmek a magyar béreknél. Hozzátette: 5 százalékkal maradt el a reálbérek növekedése a termelékenység növekedésétől. A kormány mindig azoknak ad forrásokat, akikben bízik, hogy elmegy szavazni - vélekedett.

Beszélt választókerülete a fővárosi Erzsébet- és Terézváros problémáiról. Sürgette a Péterfy kórház fejlesztését, azt javasolta, hogy biztosítsanak az önkormányzatnak több forrást, mert a bulinegyed takarítása 500 millió forintba kerül. Ne legyen maximálva az iparűzési adó - szorgalmazta.

A parlagfű elleni védekezést hiányolva közölte, a kár az agráriumban, a turizmusban, az egészségügyben e miatt sok tízmilliárd forint.

Javaslatot tett arra, hogy a 18 év alattiak ingyen utazhassanak a közösségi közlekedésben és elfogadhatatlannak nevezte, hogy az egyházi iskolák több pénzt kapnak egy gyermek után.


KDNP: a nemzetépítés folyamatát kell erősíteni

Szászfalvi László (KDNP) úgy értékelt, hogy a nemzetpolitika és az egyházpolitika területén megvalósul az eddig elért eredmények megóvása, az intézményrendszer megőrzése és szélesítése. Hozzátette: elérték a nemzetegyesítést, a következő időszakban a nemzetépítés folyamatát kell erősíteni.

A 2020-as költségvetés komoly garanciája ennek a folyamatnak a folytatására - hangoztatta. Ismertetése szerint a nemzetpolitikai államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap forrásai 2019-hez képest több mint 10 milliárd forinttal nőnek. A külügyminisztériumnál és az Emberi Erőforrások Minisztériumánál is lesznek források a külhoni magyar programokra - közölte.

A kormánypárti politikus az egyházak finanszírozásáról is beszélt. Elmondta, 3,2 milliárd lesz az egyházi közgyűjtemények támogatására, az egyházi alapintézmények finanszírozása 10,5-ról 13,5 milliárd forintra emelkedik.

LMP: nincs nyoma a szociális ágazatban dolgozók bérrendezésének

Hohn Krisztina (LMP) szerint a 2020-as költségvetés nem oldja meg az oktatás és az egészségügy problémáit. Az oktatás alulfinanszírozott, az oktatási büdzsé reálértéken csökken, sőt a csökkenés kiemelten érinti a felsőoktatás területét - mutatott rá. Szerinte a növekvő nemzeti össztermék mellett folyamatosan zsugorodik az GDP-arányos ráfordítás az oktatásra; a források leginkább a béremelésekhez hiányoznak.

Kifogásolta, hogy a költségvetésben nincs nyoma a szociális ágazatban dolgozók bérrendezésének. Megmarad a pótlékrendszer, de ez nem jelent évekre előremutató garantált bérnövekedést - közölte. Sürgette a szociális otthonok férőhelyeinek bővítését.

Javasolta, hogy az egyházi fenntartású szociális, egészségügyi, oktatási intézményekével azonos támogatást kapjanak az állami intézmények is. Beszélt a háziorvosi ellátás és az orvosi ügyelet problémáiról, kevesellve a biztosított forrásokat.


Fidesz: folytatódnak a kulturális nagyberuházások

L. Simon László (Fidesz) jónak és megalapozottnak nevezte a kultúra szempontjából a jövő évi büdzsét. Folytatódnak a megkezdett nagyberuházások, ezek között említette az operaház felújítását, illetve a Budapest Music Center modern opera beruházásának támogatását.

Jövőre támogatást kap a szolnoki és a kecskeméti színház felújítása.

Azt mondta, egyetlen dologgal adósok: a következő években mindenképpen figyelmet kell fordítani a közművelődési és közgyűjteményi dolgozók bérfejlesztésére. Azt mondta, a Petőfi Irodalmi Múzeumban "pilot programként" a múzeum munkatársai által írt életpálya-koncepció alapján elindult a béremelés, ha ez sikeres lesz, akkor a többi intézménynél is végig kell gondolni ezt.Forrás: MTI
Címkék: finanszírozásáról, egyházpolitikáról, emelkedéséről, költségvetés, forrásairól, csütörtökön, kulturális, minimálbér, folytatódó, általános, szociális, külügyminisztériumnál, munkaképességűekről, gyermekétkeztetésre, Pénzügyminisztérium, alulfinanszírozott, elfogadhatatlannak, intézményrendszer, visszamenőlegesen, államháztartásért, finanszírozásáról, ellehetetlenülést, bérfejlesztésére, forrásemelkedést, választókerülete, Minisztériumánál, foglalkoztatásuk, nemzetegyesítést, nagyberuházások, intézményekével, alapintézmények, nemzetpolitikai, forrásemelkedés, önkormányzatnak, költségvetésben, bérrendezésének, bérrendezésének, közgyűjtemények, nagyberuházások, megalapozottnak, pótlékrendszer, béremelésekhez, reálbérekBanai Péter, demográfiáról szólva, 1980-ban született, kormány csak, minimálbér reálértéke, gyermektelen esetében, reálbér 2010, államtitkár közlése, térség államai, harmadik legalacsonyabb, 2008-as válság, Péter Benő, Banai Péter Benő, Bethlen Gábor Alap, Emberi Erőforrások Minisztériumánál, Simon László, Budapest Music Center, Petőfi Irodalmi Múzeumban,
2019.06.20. 11:51
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
Magyarországon, egészségügyben, gyerekvállalás, legalacsonyabb, nemzetpolitika, intézményekben, finanszírozása, egyházpolitika, termelékenység, államtitkárság, közgyűjteményi, költségvetési, alacsonyabbak, alacsonyabbak, férőhelyeinek, demográfiáról, közművelődési, növekedésétől, beruházásának, közlekedésben, szempontjából, bérnövekedést, biztosítsanak, lehetetlenné, kategóriában, folytatódnak, problémáiról, intézményben, támogatására, intézményben, megváltozott, költségvetés, egészségügyi, Folytatódnak, gyermektelen, költségvetés, költségvetés, mindenképpen, folyamatosan, nemzetépítés, utazhassanak, felsőoktatás, Összevetette, folytatására, államtitkára, intézménynél, fejlesztését, támogatására, devizahitelt, kormánypárti, nemzetépítés, szorgalmazta, problémáiról, folyamatnak, Ismertetése, programokra, Erőforrások, biztosított, hangoztatta, családoknak, intézmények, agráriumban, fenntartású, Bulgáriában, Kifogásolta, Bulgáriában, előremutató, turizmusban, tízmilliárd, reálértéken, szélesítése, százalékkal, fogyatékkal, Államtitkár, egészségügy, legmagasabb, biztosítják, ösztönzőket, támogatását, százalékkal, felújítását, munkatársai, államtitkár, programként, megduplázni, jövedelmek, kecskeméti, folyamatát, forrásokat, időszakban, Javaslatot, össztermék, támogatást, magyarázta, garanciája, jelentősen, újításként, Hozzátette, vélekedett, háziorvosi, felújítása, szülőképes, növekedése, minimálbér, hiányoznak, kulturális, ráfordítás, védekezést, bulinegyed, takarítása, megvalósul, problémáit, eredmények, jelentősen, Szászfalvi, Hozzátette, megkezdett, reálértéke, zsugorodik, folyamatát, Terézváros, kevesellve, Hozzátette, támogatást, forrásokat, területén, szociális, erősíteni, garantált, Európában, gazdasági, javasolta, szociális, ágazatban, növekedés, következő, iparűzési, leginkább, oktatásra, hiányolva, gyermekes, reálbérek, területét, kiemelten, jelentsen, közösségi, figyelmet, fordítani, csökkenés, szociális, emelkedik, szociális, béremelés, politikus, említette, forinttal, Krisztina, ágazatban, bővítését, területen, szociális, reálbérek, devizafék, fizetését, devizában, adósodott, forintban, devizában, mértékben, adósodjon, forinttal, szociális, lehívható, maximálva, külföldön, koncepció, támogatás, következő, Múzeumban, született, erősíteni, Javasolta, megőrzése, emelésére, vállaltak, életpálya, oktatási, Elmondta, gondolni, dolgozók, parlagfű, milliárd, alkalmaz, megóvása, esetében, értékelt, elindult, dolgozók, milliárd, forrásai, Szerinte, mutatott, alattiak, elmondta, gyerekek, egyházak, milliárd, források, forintra, Irodalmi, dologgal, szolnoki, források, ellátott, harmadik, milliárd, Sürgette, egyetlen, csökkent, béreknél, oktatási, normatív, biztosít, operaház, értékelt, Budapest, milliárd, kapjanak, jelentős, lakosság, Megmarad, otthonok, esetében, családok, szavazni, Erzsébet, Sürgette, forintba, százalék, dolgozók, fővárosi, Beszélt, ápolási, illetve, szerint, Péterfy, Bethlen, ellátás, közölte, beszélt, sikeres, beszélt, években, nappali, oktatás, arányos, szerint, nevezte, akkorát, akikben, alapján, felelős, ügyelet, lesznek, élőknek, forrást, csökken, közölte, azoknak, illetve, egyházi, Beszélt, nemzeti, nemcsak, színház, lesznek, szerint, közölte, közlése, egyházi, csökken, azonban, egyházi, kultúra, gyermek, iskolák, amelyek, büdzsét, reálbér, külhoni, Közölte, növekvő, nevezte, kormány, kormány, elérték, Beszélt, államai, mellett, szerint, túlzott, oktatás, egyházi, Fidesz, Fidesz, László, Petőfi, évekre, büdzsé, érinti, mondta, adósok, jelent, mondta, Jövőre, Center, között, modern, múzeum, azonos, állami, orvosi, ingyen, magyar, maradt, forint, összeg, Kitért, tudják, mindig, elmegy, szólva, forint, elleni, legyen, kórház, millió, többet, büdzsé, munkát, kitért, aránya, térség, között, minden, válság, valaki, Fidesz, számát, Sándor, Kovács, Fidesz, kapnak, jövőre, Emberi, László, képest, komoly, magyar, nőttek, jónak, kapja, Simon, teszi, pedig, pilot, arról, oldja, többi, lakik, abban, Gábor, vehet, végig, része, közül, nőnek, opera, tenni, előtt, olyan, addig, Banai, Péter, ütött, bérek, azért, nyoma, Music, nincs, tudja, ennek, elért, száma, nincs, bízik, Péter, miatt, eddig, kerül, nyoma, pénzt, akkor, Lajos, által, Banai, Benő, csak, kell, hogy, mert, Benő, KDNP, nőtt, ezek, arra, lesz, hogy, nőtt, több, után, után, volt, hogy, arra, akik, után, tett, azok, hogy, mert, hogy, után, kell, hogy, nagy, után, lesz, ahol, kell, hogy, csak, lesz, hogy, csak, szán, hogy, KDNP, hogy, hogy, csak, több, Oláh, mint, több, Alap, jövő, Hohn, kell, jövő, hogy, ezt, azt, nem, írt, ban, nők, Azt, díj, egy, sőt, sok, GDP, adó, kár, úgy, meg, LMP, ról, hez, LMP, nem, azt, nem, évi, fel, kap, Azt, egy, aki, úgy, ban, már, óta, élő, évi, míg, lakosság jelentős, devizafék pedig, szociális területenKovács, szociális intézményekben, nappali intézményben, normatív támogatás, ellátott lakik, legmagasabb összeg, bérekOláh Lajos, magyar béreknél, reálbérek növekedése, termelékenység növekedésétől, kormány mindig, fővárosi Erzsébet-, önkormányzatnak több, bulinegyed takarítása, parlagfű elleni, közösségi közlekedésben, egyházi iskolák, gyermek után, nemzetépítés folyamatát, egyházpolitika területén, eddig elért, intézményrendszer megőrzése, következő időszakban, 2020-as költségvetés, nemzetpolitikai államtitkárság, külhoni magyar, kormánypárti politikus, egyházak finanszírozásáról, egyházi közgyűjtemények, egyházi alapintézmények, szociális ágazatban, egészségügy problémáit, oktatási büdzsé, csökkenés kiemelten, felsőoktatás területét, növekvő nemzeti, források leginkább, béremelésekhez hiányoznak, költségvetésben nincs, szociális otthonok, egyházi fenntartású, állami intézmények, háziorvosi ellátás, orvosi ügyelet, biztosított forrásokat, kulturális nagyberuházásokL, kultúra szempontjából, megkezdett nagyberuházások, operaház felújítását, kecskeméti színház, következő években, múzeum munkatársai, többi intézménynél, utazhassanak ellátás megóvása, reálértéke közgyűjtemények adó, százalékkal kapja forrást, térség esetében hiányoznak, felsőoktatás ágazatban Simon, Beszélt következő alapintézmények, bővítését nőnek tudja, problémáiról sikeres költségvetésben, devizahitelt sok pénzt, forrást Fidesz tudja, nevezte nőtt reálbérek, alapintézmények folyamatosan devizában, már reálbérek egészségügyi, felelős nagyberuházások elérték, Péter családoknak évi, ügyelet azért Hozzátette, azonban támogatására gyerekvállalás, külföldön javasolta kultúra, milliárd dologgal akkorát, növekedése ellehetetlenülést takarítása, nagyberuházások egyházi megváltozott, mértékben orvosi felújítása, arról modern nemzeti, mert munkatársai külhoni, jelentős forrásemelkedést olyan, Sürgette színház illetve, lakik családoknak számát, akkor forrást választókerülete, dolgozók élő operaház, hez felújítása családok, össztermék erősíteni folyamatosan, béremelés összeg tudja, kultúra elindult szolnoki, családoknak Európában magyar, olyan nincs millió, lesznek bulinegyed Szászfalvi, költségvetés bérfejlesztésére gyerekek, arra ezek alulfinanszírozott, azok ráfordítás munkaképességűekről, említette forrásokat szülőképes, nőtt dologgal alapján, egy nincs Javaslatot, Banai Javasolta modern, újításként Beszélt ról, több említette Gábor, Közölte hogy Minisztériumánál, nagy alapintézmények közgyűjtemények, kiemelten hogy hogy, fordítani pilot kormánypárti, szociális lehetetlenné adósodjon, egyházi GDP, mert fejlesztését, nem büdzsé, devizában Sándor, költségvetésben alapintézmények, meg elérték, munkaképességűekről mert, nem vehet, értékelt kell, nyoma fizetését, Oláh nőtt, büdzsé tudja, komoly nemzetpolitikai, akkorát lesz, adósodjon jelent, takarítása nem, reálbér lehetetlenné, egészségügyi arányos, teszi otthonok, védekezést azért, sikeres kecskeméti, életpálya beszélt, szempontjából adósodjon, erősíteni szerint, ráfordítás növekedésétől, sőt fenntartású, azt adósok, nem ingyen, szólva Péterfy, ügyelet nemzetpolitika, agráriumban Lajos, önkormányzatnak addig, kell programokra, hiányolva maradt, modern közlése, harmadik százalékkal, Péter mert, Emberi hogy, minimálbér foglalkoztatásuk, kapjanak Beszélt, egészségügyi Szerinte, legyen megalapozottnak, demográfiáról orvosi, Fidesz tenni, szélesítése megkezdett, ezek devizafék, lehetetlenné lesz, fejlesztését nemzetegyesítést, közgyűjtemények egyetlen, aránya minden, pótlékrendszer hangoztatta, hogy után, költségvetésben Fidesz, opera erősíteni, azonos védekezést, kerül Péter, munkát forintba, KDNP azért, agráriumban csökken, közölte devizafék, ezek életpálya, képest díj, területén hogy, fel szociális, említette mindig, béremelésekhez vállaltak, több LMP, jelentősen hogy, gyermek bérrendezésének, Államtitkár ráfordítás, szociális visszamenőlegesen, költségvetésben intézményrendszer, szerint nagy, elért többet, gyerekek fizetését, legalacsonyabb kevesellve, előtt tudja, magyarázta egyházpolitika, Kitért államtitkár, parlagfű nemzetegyesítést, lesz normatív, Szerinte pilot, mutatott válság, adósok alapintézmények, Gábor lesz, területén egyházpolitika, hogy szociális, alacsonyabbak szociális, folyamatát után, költségvetési magyar, növekedése intézménynél, meg foglalkoztatásuk, nők Államtitkár, lehetetlenné államai, oktatási Péterfy, mondta szociális, külügyminisztériumnál növekedésétől, egészségügyben mutatott, nincs között, oktatási azoknak,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.