Belépés
Keresés
Naptár
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Eddig soha nem látott szögből vizsgálta a Nap plazmakilövelléseit egy kutatócsoport
Eddig soha nem látott szögből vizsgálta a Nap plazmakilövelléseit egy nemzetközi kutatócsoport magyar részvétellel. Az úttörőnek számító távcsöves megfigyelés során a kutatók arra keresték a választ, hogy mi okozza a Nap koronájához köthető hőmérsékletemelkedést.


"A jelenlegi csúcstechnológia eddig teljességgel ismeretlen és elképzelhetetlen megfigyelésekre adott lehetőséget. Alapvetően új, eddig soha nem látott szögből vizsgálhattuk a plazmakilövelléseket, amelyek milliószámra bekövetkeznek a Nap felszínén, és az asztrofizikusokat már jó másfél évszázada foglalkoztatják" - idézik az ELTE közleményében Erdélyi Róbertet, az ELTE kutatóprofesszorát, a Sheffieldi Egyetem Napfizika és Űrplazma Kutatóközpont (Solar Physics and Space Plasma Research Centre) vezetőjét, aki a nemzetközi kutatócsoport tagjaként vett részt a megfigyelésben.

Bár a hőmérséklet a Nap magjában akár 15 millió fok is lehet, a felszínt elérve ez az érték körülbelül 5700 fokra csökken. Ezután azonban a magasság további növekedésével a hőmérséklet ismét emelkedni kezd, és rejtélyes módon a koronában, a Nap légkörének külső részében, már a több millió fokot is elérheti.

P. Angelo Secchi olasz katolikus csillagász, jezsuita szerzetes 1877-ben fedezte fel az úgynevezett szpikulákat, amelyek kis méretskálájú, mágneses, gejzírszerű anyagkilövellések a Nap kromoszférájában, a naplégkör fotoszféra és korona között elhelyezkedő egyik rétegében. Az asztrofizikai léptékkel mérve keskeny, pár száz kilométer átmérőjű plazmaoszlopok a napfelszín feletti mintegy 5-8 ezer kilométer magasságba képesek emelkedni. Becslések szerint minden pillanatban több millió lehet belőlük a Nap légkörében.

"Sok csillagász azt gyanítja, hogy a szpikulák a naplégkör alsóbb rétegei és a korona közti anyag- és energiaáramlás csatornáiként szolgálhatnak. Keletkezésük folyamatát és működésük mechanizmusát azonban még nem sikerült véglegesen tisztázni, mivel nem voltak olyan felbontású és érzékenységű távcsövek, amelyekkel ilyen "apró" méretű jelenségeket megfigyelhettek volna" - olvasható a keddi közleményben.

Most azonban olyan nagy tér- és időbeli felbontású eszközök jelentek meg, amelyek már bepillantást engednek a szpikulák keletkezésének mechanizmusába, sőt abba is, hogyan járulnak hozzá a napkorona fűtéséhez.

A nemzetközi kutatócsoport tagjai egy nagy felbontású és érzékenységű távcsővel, a Big Bear Observatory (BBSO) 1,6 méteres Goode Solar Telescope (GST) távcsövével figyelték meg a P. Angelo Secchi által felfedezett szpikulákat.

Ez az eszköz a világ jelenleg működő legnagyobb apertúrájú és egyben legnagyobb felbontású naptávcsöve. Segítségével a kutatók temérdek szpikulát figyeltek meg rendkívül nagy térbeli felbontással, miközben szintén nagy térbeli felbontással mérni tudták a Nap fotoszférájának dinamikusan változó mágneses tereit is.

A kutatócsoport a távcsővel megfigyelhette, ahogy a szpikulák azonnal kilövellnek, amikor a domináns polaritású mágneses mező körül ellentétes polaritású mágneses fluxus jelenik meg. A tudósok eddig még soha nem látták (csupán csak feltételezték) a szpikulát megelőző mágneses rekonnekciót (átkötést), ami magát a szpikulát okozza.

A beszámoló szerint bár korábban már látták, hogy ezekben a plazmanyalábokban sok az energia, azt viszont most sikerült először megfigyelni, hogy az energiát a szpikulák át is adják a környezetüknek. "Az úttörőnek számító távcsöves megfigyelés most minden eddiginél erősebben bizonyítja, hogy a naplégkör alsó régióiban végbemenő mágneses átkötés, vagyis a mágnes mezők dinamikus interakciója szolgál a szpikulák hajtóerejéül, és az így keletkezett szpikulák juttatnak el óriási mennyiségben nem-termális energiát a napkoronába, közvetlen kapcsolatot teremtve így a légkör alsó rétegeiben zajló mágneses aktivitás és a koronafűtés között" - olvasható az összegzésben.

Az ELTE csillagásza beszámolt arról is, hogy hamarosan az eddigieknél is nagyobb felbontásra képes óriástávcsövekkel dolgozhatnak: jövőre elérhető lesz a Daniel K. Inouye Naptávcső (DKIST), és reményeik szerint a közeljövőben használatba vehetik az Európai Naptávcsövet is. A Magyar Napfizikai Alapítvány kezelésében álló Gyulai Bay Zoltán Napfizikai Obszervatórium kutatási célra készülő távcsöve is rengeteg új megfigyeléshez segíti majd hozzá a kutatócsoportot.

Mint írják, ezek a legfejlettebb technológiára épülő műszerek segíthetnek jobban megérteni például azt is, milyen kapcsolat van a szpikulák és az űridőjárás között. Az utóbbi kutatási terület az Euróai Unió Horizont keretprogramjának stratégiailag kiemelt kutatási területe, melynek, a közlemény szerint "erős hazai vonzata is van, amennyiben Magyarország újra embert küld a világűrbe". A biztonságos űrutazás egyik alapfeltétele ugyanis az űridőjárás folyamatainak precíz ismerete.

Erdélyi Róbert 2004-ben írt a kérdésről tanulmányt, mely a Nature címlapjára került, 2019 nyarán pedig az általa vezetett kutatócsoporttal elsőként figyelte meg a nagyenergiájú, több magyarországnyi méretű örvények által gerjesztett, a Nap felszínétől annak felsőbb légkörébe energiát szállító plazmapulzusokat, és tette közzé mérföldkőnek számító megfigyeléseit a Nature Communications-ben - írják az ELTE közleményében.Forrás: MTI
Címkék: hőmérsékletemelkedést, plazmakilövelléseit, kutatócsoport, részvétellel, koronájához, megfigyelés, nemzetközi, távcsöves, úttörőnek, vizsgálta, keresték, plazmakilövelléseket, kutatóprofesszorát, asztrofizikusokat, anyagkilövellések, plazmanyalábokban, óriástávcsövekkel, keretprogramjának, plazmapulzusokat, kromoszférájában, kutatócsoporttal, elképzelhetetlen, csúcstechnológia, fotoszférájának, megfigyelhettek, foglalkoztatják, kutatócsoportot, magyarországnyi, megfigyelésekre, plazmaoszlopok, Obszervatórium, megfigyelhette, Communications, energiaáramlás, megfigyeléshez, környezetüknek, mechanizmusába, megfigyelésben, keletkezésének, megfigyeléseit, növekedésével, közleményében, jelenlegi csúcstechnológia, nemzetközi kutatócsoport, felszínt elérve, érték körülbelül, magasság további, hőmérséklet ismét, több millió, úgynevezett szpikulákat, naplégkör fotoszféra, asztrofizikai léptékkel, napfelszín feletti,
2019.12.03. 14:01
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
alapfeltétele, szolgálhatnak, mechanizmusát, kutatócsoport, stratégiailag, kutatócsoport, folyamatainak, Kutatóközpont, csatornáiként, technológiára, legfejlettebb, bekövetkeznek, vizsgálhattuk, közleményében, kutatócsoport, nagyenergiájú, feltételezték, asztrofizikai, érzékenységű, jelenségeket, Magyarország, közleményben, közeljövőben, méretskálájú, mennyiségben, dolgozhatnak, Keletkezésük, elhelyezkedő, Naptávcsövet, összegzésben, hajtóerejéül, bepillantást, érzékenységű, interakciója, milliószámra, mérföldkőnek, Segítségével, teljességgel, felbontással, rekonnekciót, felbontással, segíthetnek, gerjesztett, keletkezett, eddigieknél, felbontásra, szpikulákat, gejzírszerű, pillanatban, használatba, lehetőséget, naptávcsöve, csillagásza, szpikulákat, felszínétől, úgynevezett, felfedezett, napkoronába, koronafűtés, kapcsolatot, megfigyelni, hőmérséklet, hőmérséklet, dinamikusan, kilövellnek, megfigyelés, kezelésében, Observatory, távcsövével, biztonságos, amelyekkel, magasságba, felbontású, felbontású, napfelszín, Alapítvány, apertúrájú, légkörében, bizonyítja, felbontású, csillagász, folyamatát, ellentétes, nemzetközi, legnagyobb, legnagyobb, rétegeiben, véglegesen, felbontású, Napfizikai, űridőjárás, nemzetközi, címlapjára, csillagász, fotoszféra, légkörének, űridőjárás, körülbelül, amennyiben, Napfizikai, polaritású, Sheffieldi, tanulmányt, Alapvetően, ismeretlen, polaritású, figyeltek, rendkívül, dinamikus, szpikulák, szpikulát, tagjaként, szpikulák, légkörébe, beszámoló, közlemény, közvetlen, szpikulák, olvasható, szpikulát, végbemenő, juttatnak, világűrbe, napkorona, szpikulát, távcsöves, eddiginél, úttörőnek, Telescope, figyelték, Napfizika, szpikulák, felszínén, távcsővel, vezetőjét, fűtéséhez, évszázada, kérdésről, naplégkör, jelenlegi, távcsövek, erősebben, régióiban, szpikulák, távcsővel, naplégkör, szpikulák, katolikus, kapcsolat, hamarosan, működésük, szpikulák, beszámolt, szerzetes, Naptávcső, rétegében, léptékkel, kilométer, kilométer, emelkedni, reményeik, naplégkör, Becslések, koronában, megérteni, tisztázni, aktivitás, rejtélyes, emelkedni, olvasható, örvények, mágneses, jelenleg, energiát, mágneses, figyelte, energiát, megelőző, sikerült, rengeteg, Róbertet, mágneses, kutatási, teremtve, kutatási, átmérőjű, miközben, területe, átkötést, távcsöve, szállító, energiát, mágneses, korábban, temérdek, mágneses, műszerek, járulnak, jelentek, elérheti, eszközök, magjában, mágneses, domináns, engednek, ismerete, Horizont, részében, kutatási, űrutazás, sikerült, felszínt, elsőként, elérhető, Űrplazma, termális, vezetett, jezsuita, Research, mágneses, magasság, gyanítja, tudósok, jelenik, szerint, melynek, kiemelt, terület, például, szerint, vonzata, számító, felsőbb, Erdélyi, ugyanis, készülő, Európai, először, viszont, energia, ezekben, számító, átkötés, vehetik, nagyobb, szolgál, szerint, térbeli, kutatók, azonban, további, szerint, csökken, térbeli, belőlük, képesek, mintegy, amelyek, keskeny, fedezte, feletti, időbeli, méteres, rétegei, szintén, amelyek, Erdélyi, szögből, azonnal, azonban, amelyek, Physics, Egyetem, azonban, változó, Zoltán, Gyulai, Daniel, között, alsóbb, jövőre, Inouye, méretű, voltak, között, korona, légkör, millió, Magyar, óriási, millió, Nature, került, Plasma, Centre, Róbert, nyarán, általa, látott, Nature, másfél, idézik, méretű, precíz, millió, milyen, Angelo, Secchi, jobban, segíti, között, utóbbi, embert, elérve, Ezután, Euróai, korona, minden, Angelo, tereit, vagyis, látták, mágnes, egyben, működő, hogyan, eszköz, Secchi, minden, amikor, tagjai, fluxus, csupán, okozza, látták, tudták, írják, Solar, Goode, által, mérve, mérni, épülő, hozzá, egyik, annak, adják, fokot, pedig, lehet, érték, magát, egyik, Space, részt, fokra, hazai, világ, eddig, olasz, külső, módon, Solar, ismét, által, célra, körül, eddig, mivel, közti, arról, közzé, képes, hozzá, zajló, adott, volna, keddi, írják, mezők, ilyen, olyan, olyan, tette, anyag, ahogy, eddig, lehet, DKIST, alsó, álló, csak, kezd, Unió, soha, mező, erős, száz, ezer, küld, ELTE, Most, most, Bear, újra, több, apró, BBSO, nagy, hogy, nagy, alsó, lesz, hogy, hogy, ezek, hogy, majd, hogy, nagy, Mint, ELTE, most, ELTE, soha, mely, több, több, abba, nagy, akár, ELTE, vett, Nap, nem, meg, már, Nap, Nap, még, and, nem, meg, ben, azt, egy, Nap, Sok, Big, Bay, meg, GST, pár, azt, még, már, meg, így, nem, így, sőt, nem, nem, Nap, kis, fok, van, meg, Nap, Bár, ben, aki, ami, bár, már, tér, ben, fel, azt, van, Nap, már, sok, írt, naplégkör alsóbb, korona közti, keddi közleményben, szpikulák keletkezésének, napkorona fűtéséhez, nagy felbontású, világ jelenleg, kutatók temérdek, távcsővel megfigyelhette, szpikulák azonnal, domináns polaritású, tudósok eddig, szpikulát megelőző, szpikulát okozza, beszámoló szerint, úttörőnek számító, naplégkör alsó, mágnes mezők, szpikulák hajtóerejéül, légkör alsó, koronafűtés között, közeljövőben használatba, legfejlettebb technológiára, űridőjárás között, utóbbi kutatási, közlemény szerint, biztonságos űrutazás, űridőjárás folyamatainak, kérdésről tanulmányt, általa vezetett, ezer eddig szpikulák, szerint lehet mezők, szerzetes tette Horizont, terület Nap gerjesztett, beszámolt biztonságos fel, nyarán hogy mágneses, szintén energia közti, elérheti jobban Nap, bár száz anyagkilövellések, korábban olvasható ismerete, mérföldkőnek érzékenységű Napfizikai, jelentek Magyar Bár, csillagász ami közti, fluxus termális Space, újra ezer még, ezer felszínt ilyen, Napfizikai megfigyeléshez évszázada, óriástávcsövekkel tudósok tér, bár elsőként DKIST, ben már méretskálájú, jelentek Obszervatórium véglegesen, Angelo jezsuita apró, millió mérni mező, távcsöve átkötést úttörőnek, kapcsolatot szpikulák gerjesztett, összegzésben méretskálájú korona, and szpikulák jobban, címlapjára hamarosan gejzírszerű, legnagyobb naplégkör millió, Obszervatórium szpikulák vehetik, keletkezett módon méteres, naplégkör mágneses megfigyelésben, legnagyobb feltételezték eddig, keletkezésének Európai magasságba, rétegében eszköz felszínt, szerint lehet amelyek, hajtóerejéül egyik and, közti Nap polaritású, Big távcsövével Zoltán, belőlük felbontású Nap, közleményében Becslések Ezután, Angelo fokra Keletkezésük, okozza aki napfelszín, vezetett kutatócsoportot mérni, tereit örvények kutatási, szpikulákat akár véglegesen, hozzá kromoszférájában nem, másfél írják Nap, már épülő bepillantást, például szpikulák működésük, kutatási kilométer, egyik közleményében, csúcstechnológia termális, magasságba egyik, domináns energiát, apertúrájú Research, interakciója több, nagy azonban, megfigyelhette körül, eddig által, zajló adják, Róbertet azonban, segíti távcsővel, úttörőnek közzé, kezd amelyek, felbontással űridőjárás, így hogy, fűtéséhez ben, távcsővel először, tagjai mezők, azt Nap, légkörébe környezetüknek, olyan használatba, változó most, Nap kilométer, méretű Solar, Magyarország elképzelhetetlen, világűrbe módon, szpikulák Inouye, kutatók csillagásza, távcsövével Angelo, mágneses keletkezett, térbeli mérve, hajtóerejéül ELTE, csillagász kezd, Angelo felszínétől, adják nem, felbontású nagyobb, elhelyezkedő anyag, koronában Communications, koronafűtés fel, olasz szpikulák, anyagkilövellések növekedésével, megfigyelésekre katolikus, között Erdélyi, számító hogy, polaritású már, plazmakilövelléseket mezők, Plasma hajtóerejéül, Angelo hogy, azt szerzetes, Obszervatórium korona, felszínén amennyiben, légkörében energiát, közleményében Physics, elérhető felbontású, szintén felbontású, például szögből, olvasható szerint, Nap így, összegzésben korábban, ahogy naplégkör, szpikulák ahogy, felfedezett ben, Sok apró, több hogy, apertúrájú mely, kutatók energia, felbontással hazai, nem amelyekkel, távcsővel szállító, távcsöve még, között Bay, jelenik így, elsőként átmérőjű, nem Egyetem, nagy írják, fok felbontású, viszont teljességgel, kapcsolatot magjában, tér fotoszférájának, távcsővel Observatory, Nap hogy, Solar környezetüknek, légkör Euróai, fotoszféra nem, közleményben Euróai, hogy ismét, Inouye rétegében, Goode technológiára, képes óriási, elérve Nature, erősebben Centre, Bear nagy, ismét elképzelhetetlen, Telescope részt, energiaáramlás került, pár sőt, tudósok Angelo, kutatóprofesszorát mennyiségben,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.