Belépés
Keresés
Naptár
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Félidőben a kormány - Zákonyi Botond: a külpolitikai célok között új elem a globális nyitás
A 2011. első félévi magyar európai uniós elnökséget és a szorosabb visegrádi együttműködést emelte ki a Magyar Külügyi Intézet igazgatója a kormány elmúlt két évének külpolitikai sikerei közül. Zákonyi Botond az MTI-nek nyilatkozva kitért arra is, hogy változás történt a rendszerváltozás utáni legfontosabb külpolitikai célok meghatározásában, új elemként jelent meg a globális nyitás.


A kormány első két évének külpolitikáját értékelve az igazgató a magyar elnökség fő eredményei között említette a horvát csatlakozási tárgyalások lezárását és a Duna-stratégia elfogadását. Külön hangsúlyozta az európai roma keretstratégia jóváhagyását. Meggyőződésének adott hangot, hogy a keretprogram szorosabb együttműködésre készteti majd a romakérdésben érintett kelet-közép-európai országokat. Ugyancsak értékes magyar kezdeményezésnek nevezte az elnökség utolsó szakaszában elfogadott határozatot, hogy a tagállamok megemlékeznek a totalitárius rendszerek által elkövetett bűncselekményekről.

Zákonyi Botond utalt arra, hogy az elnökséget némileg "beárnyékolta" a médiatörvénnyel kapcsolatban az Európai Parlamentben kirobbant vita. Ezzel kapcsolatban annak a nézetének adott hangot, hogy a kritikusok többsége nem volt kellően tájékozott az ügyben. Úgy értékelte, hogy az akkor, illetve azóta tartott tárgyalások, egyeztetések megnyugtató eredményre vezettek.

A külügyi intézet vezetője szerint az elnökség idején és azóta is érezhető: Európában szokatlan jelenség, hogy egy párt kétharmados többségre tesz szert, ami gyanakvást kelt. "Ilyen elsöprő győzelmet eleve gyanakvással fogad a nyugati közvélemény, és mivel Közép-Európáról van szó, nyilvánvalóan a nacionalizmus és a populizmus vádja kerül előtérbe" - mondta Zákonyi Botond, aki szerint a Magyarország, illetve a magyar kormány elleni "médiahadjárat" alapvető oka ez a "félreértés".

A Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban az igazgató azt mondta, hogy azok a normális ügymenet részét jelentik. Emlékeztetett arra, hogy tagállamokkal szemben több mint 700 kötelezettségszegési eljárás van folyamatban.Arról ugyanakkor az igazgató szerint lehetne vitatkozni, hogy a Magyarország ellen indított eljárások mennyire voltak politikailag motiváltak, illetve milyen mértékben alapultak a közösségi jog szigorú figyelembevételén.

Az elmúlt két év külpolitikai sikerei között említette Zákonyi Botond a szorosabb visegrádi együttműködést.Magyarorszá g elemi érdekének nevezte, hogy a négy közép-európai ország minél több kérdésben egyeztessen, és folyamatosan együtt tudjon működni.

A külügyi intézet igazgatója úgy értékelte, hogy változás történt a rendszerváltozás utáni külpolitikai prioritások tekintetében. Emlékeztetett a korábbi hármas célra, az euroatlanti integrációra, a regionális, illetve közép-európai politikára - azaz a szomszédságpolitikára -, valamint a törődésre a határon túli magyar kisebbségekkel. Ezt a feladatrendszert most újrafogalmazták - jelentette ki az igazgató, utalva arra: az elsőhelyen áll az euroatlanti integráció - ennek elmélyítése a cél, ugyanakkor a regionális térségpolitikát és a kisebbségi politikát közös célként kezeli a kormány. Harmadik elemként jelent meg a globális nyitás politikája.

Felhívta a figyelmet arra: a szomszédos országokkal nem lehet külön tárgyalni az együttműködés formáiról, illetve a kisebbségi kérdésről.

A közvetlen szomszédságpolitikára utalva az igazgató úgy értékelte: a két váratlan - szlovákiai és romániai - kormányváltás felveti azt a kérdést, sikerül-e folytatni az eddigi együttműködést a két országgal. Zákonyi Botond szerint mind Szlovákiában, mind Romániában nehezebbé válhat a kisebbségi jogok érvényesítése. A szlovákiai nyelvtörvény és az azzal kapcsolatban kibontakozott vita már ezt jelezte, és erre utalnak az új román kormány nyilatkozatai, különös tekintettel a magyar nyelvű felsőoktatás korlátozására, a tervezett regionális átszervezésekre, valamint a kisebbségek parlamenti jelenlétének tervbe vett csökkentésére.

A kettős állampolgársággal kapcsolatban Szlovákiával kialakult vitáról szólva Zákonyi Botond úgy vélte: egyelőre nem világosak a pozsonyi kormány szándékai. Az igazgató annak a reményének adott hangot, hogy kétoldalú tárgyalásokon sikerül elmozdulást elérni.

A külügyi intézet vezetője szerint nagy kérdés, hogyan alakul a Kárpát-medencei magyar kisebbségek képviselete. Nyilvánvalónak nevezte, hogy vannak érvek az etnikai pártok mellett, ugyanakkor a helyi realitásokat figyelembe véve - például a Vajdaságban vagy Kárpátalján - a többi kisebbséggel való összefogásnak is van esélye. Arra azonban az igazgató szerint a Vajdaságban vagy Kárpátalján kevés az esély, hogy a kisebbségi magyar szervezetek a többségi nemzettel alakítsanak közös pártot. Ennek oka nem a magyarellenesség, hanem mindenekelőtt az, hogy a magyarok történelmi helyzetéből, valamint hagyományaiból fakadóan rendkívül eltérőek a választási preferenciák - vélekedett Zákonyi Botond.

Végezetül a Magyar Külügyi Intézet igazgatója kiemelte a globális nyitás jelentőségét. Emlékeztetett arra, hogy egyes területekről Magyarország az elmúlt években visszaszorult.

Utalt arra: a globalizáció folyamata is előmozdította, hogy a globalizációval párhuzamosan a magyar diplomáciában is hangsúlyosabbá vált a nyitással kapcsolatos gondolkodás. Egyre kevésbé egyközpontú a világ, új országok, illetve régiók emelkednek fel és válnak globálisan fontossá - mutatott rá az igazgató, példaként említve Kínát, Brazíliát, illetve a Dél-Afrikai Köztársaságot.Forrás: MTI
Címkék: rendszerváltozás, meghatározásában, együttműködést, külpolitikai, külpolitikai, legfontosabb, nyilatkozva, igazgatója, elnökséget, szorosabb, visegrádi, szomszédságpolitikára, szomszédságpolitikára, kötelezettségszegési, kötelezettségszegési, bűncselekményekről, figyelembevételén, állampolgársággal, rendszerváltozás, magyarellenesség, kezdeményezésnek, feladatrendszert, Meggyőződésének, újrafogalmazták, globalizációval, együttműködésre, médiatörvénnyel, Magyarországgal, átszervezésekre, térségpolitikát, együttműködést, hangsúlyosabbá, külpolitikáját, kisebbségekkel, hagyományaiból, Nyilvánvalónak, együttműködést, keretstratégia, érvényesítése, médiahadjárat, összefogásnak, Emlékeztetett, kormány első, magyar elnökség, horvát csatlakozási, európai roma, keretprogram szorosabb, romakérdésben érintett, elnökség utolsó, tagállamok megemlékeznek, totalitárius rendszerek, elnökséget némileg, médiatörvénnyel kapcsolatban, Zákonyi Botond, Európai Parlamentben, Magyar Külügyi Intézet, Dél-Afrikai Köztársaságot,
2012.05.29. 07:04
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
diplomáciában, nyilvánvalóan, mindenekelőtt, Köztársaságot, Emlékeztetett, kibontakozott, nacionalizmus, korlátozására, Emlékeztetett, megemlékeznek, kormányváltás, előmozdította, romakérdésben, együttműködés, tagállamokkal, tárgyalásokon, visszaszorult, nyilatkozatai, csökkentésére, Magyarország, külpolitikai, beárnyékolta, nyelvtörvény, eljárásokkal, globalizáció, kapcsolatban, párhuzamosan, jelenlétének, kapcsolatban, területekről, kapcsolatban, Parlamentben, kapcsolatban, Magyarország, realitásokat, jóváhagyását, keretprogram, gyanakvással, külpolitikai, Magyarország, hangsúlyozta, csatlakozási, preferenciák, integrációra, kapcsolatban, Magyarország, felsőoktatás, folyamatosan, tekintetében, Szlovákiában, jelentőségét, totalitárius, egyeztetések, kisebbséggel, Szlovákiával, politikailag, euroatlanti, megnyugtató, közvélemény, prioritások, helyzetéből, kétharmados, folyamatban, elmélyítése, Kárpátalján, szakaszában, határozatot, képviselete, tárgyalások, Vajdaságban, elmozdulást, országokkal, tárgyalások, tekintettel, elfogadását, euroatlanti, kisebbségek, egyeztessen, szervezetek, egyközpontú, Vajdaságban, Kárpátalján, kapcsolatos, gondolkodás, alakítsanak, kisebbségek, szlovákiai, igazgatója, regionális, populizmus, kisebbségi, ugyanakkor, integráció, történelmi, félreértés, vitatkozni, ugyanakkor, motiváltak, kisebbségi, politikája, figyelembe, politikára, emelkednek, kisebbségi, tájékozott, szlovákiai, parlamenti, eredményre, jelentette, globálisan, tagállamok, regionális, kritikusok, elkövetett, ugyanakkor, rendszerek, eredményei, elnökséget, elfogadott, választási, regionális, Romániában, országokat, elsőhelyen, reményének, igazgatója, szomszédos, kisebbségi, vélekedett, gyanakvást, kérdésben, visegrádi, Brazíliát, példaként, érdekének, világosak, lezárását, tárgyalni, közvetlen, stratégia, eljárások, szorosabb, szorosabb, Ugyancsak, említette, említette, figyelmet, közösségi, alapultak, formáiról, kétoldalú, kérdésről, mértékben, tervezett, kialakult, Végezetül, nehezebbé, folytatni, értékelve, törődésre, győzelmet, politikát, többségre, szokatlan, Európában, szándékai, nemzettel, értékelte, folyamata, nézetének, értékelte, országgal, Európáról, kirobbant, rendkívül, értékelte, nyitással, Harmadik, pozsonyi, igazgató, változás, medencei, globális, vezetője, Felhívta, valamint, igazgató, elemként, valamint, fakadóan, előtérbe, eltérőek, egyelőre, fontossá, alapvető, mutatott, érintett, elnökség, kiemelte, vezettek, többsége, valamint, vezetője, elnökség, globális, jelenség, érezhető, országok, magyarok, igazgató, igazgató, készteti, igazgató, igazgató, indított, igazgató, indított, váratlan, romániai, igazgató, elnökség, normális, ügymenet, mennyire, jelentik, többségi, különös, jelezte, utalnak, kormány, kormány, kormány, vitáról, Zákonyi, illetve, felveti, kérdést, célként, Zákonyi, sikerül, szerint, lehetne, elsöprő, nyugati, Zákonyi, Külügyi, Intézet, intézet, szerint, Zákonyi, szerint, eljárás, szerint, szerint, sikerül, szemben, illetve, kormány, külügyi, tartott, európai, értékes, nevezte, említve, európai, Afrikai, illetve, illetve, Zákonyi, években, illetve, kellően, Európai, kevésbé, némileg, azonban, szemben, európai, európai, korábbi, szerint, nevezte, illetve, történt, intézet, külügyi, működni, mellett, etnikai, például, szigorú, illetve, kormány, határon, külügyi, sikerei, Zákonyi, intézet, nevezte, elérni, alakul, magyar, hogyan, válnak, hangot, kérdés, régiók, nyitás, Botond, pártok, pártot, magyar, nyelvű, esélye, Botond, kettős, magyar, elmúlt, szólva, tervbe, Magyar, vannak, Kárpát, utalva, nyitás, tudjon, jelent, együtt, ügyben, évének, részét, hangot, idején, kezeli, Botond, mondta, magyar, magyar, elleni, elmúlt, mondta, hármas, utalva, ország, voltak, válhat, magyar, magyar, milyen, hangot, horvát, között, Botond, utolsó, között, Botond, Botond, eddigi, magyar, esély, kerül, többi, hanem, ellen, Arról, közös, Ennek, egyes, világ, utalt, Egyre, Ezzel, által, közép, Külön, Kínát, adott, kelet, annak, adott, eleve, fogad, mivel, Közép, Ilyen, szert, Utalt, akkor, azóta, azóta, vádja, kevés, közös, minél, annak, érvek, utáni, ennek, azzal, jogok, közép, célra, közép, adott, vélte, külön, elemi, helyi, lehet, román, hogy, mind, hogy, kelt, most, arra, tesz, mind, vált, vita, vett, hogy, arra, hogy, arra, hogy, hogy, majd, volt, hogy, arra, hogy, párt, azaz, mint, vagy, hogy, hogy, hogy, túli, négy, hogy, véve, vagy, való, Duna, Arra, hogy, arra, több, vita, hogy, azok, első, hogy, nagy, arra, hogy, több, erre, roma, hogy, úgy, fel, Dél, két, két, ezt, azt, két, már, ami, azt, oka, aki, Ezt, nem, oka, jog, van, van, úgy, szó, van, Úgy, nem, nem, nem, meg, egy, áll, cél, két, úgy, nézetének adott, kritikusok többsége, külügyi intézet, elnökség idején, párt kétharmados, nyugati közvélemény, populizmus vádja, magyar kormány, normális ügymenet, igazgató szerint, szorosabb visegrádi, négy közép-európai, rendszerváltozás utáni, korábbi hármas, euroatlanti integrációra, határon túli, feladatrendszert most, euroatlanti integráció, regionális térségpolitikát, kisebbségi politikát, globális nyitás, figyelmet arra, szomszédos országokkal, együttműködés formáiról, kisebbségi kérdésről, eddigi együttműködést, kisebbségi jogok, szlovákiai nyelvtörvény, azzal kapcsolatban, magyar nyelvű, tervezett regionális, kisebbségek parlamenti, kettős állampolgársággal, pozsonyi kormány, igazgató annak, reményének adott, etnikai pártok, helyi realitásokat, többi kisebbséggel, kisebbségi magyar, többségi nemzettel, magyarok történelmi, választási preferenciák, elmúlt években, globalizáció folyamata, globalizációval párhuzamosan, magyar diplomáciában, nyitással kapcsolatos, azóta Botond igazgatója, tervezett gyanakvást tárgyalásokon, Magyarország utolsó keretprogram, Ilyen igazgatója elnökség, Ezt integráció kormány, Brazíliát nevezte most, regionális vitáról hogy, hogy vannak tárgyalásokon, illetve eljárások történelmi, több felsőoktatás mivel, romániai ezt vezetője, magyar szomszédos ellen, Közép előtérbe ügymenet, vita Kárpátalján annak, nyitással elmélyítése magyarellenesség, állampolgársággal különös például, hogy válhat kapcsolatban, Botond történt eleve, adott országokkal párhuzamosan, mindenekelőtt keretprogram tájékozott, tesz külügyi egyeztessen, reményének gyanakvást felveti, együttműködést csökkentésére hogy, intézet figyelembevételén Magyarország, Brazíliát globális stratégia, szorosabb fakadóan utáni, úgy eredményei szerint, érvényesítése kezdeményezésnek gyanakvással, helyi kelt eljárások, két hogy országok, kisebbségek utalt Emlékeztetett, valamint diplomáciában törődésre, hogy kapcsolatban magyarok, arra hangot indított, cél ezt volt, lezárását ugyanakkor elsőhelyen, Magyarország kapcsolatos illetve, tervbe tagállamok szerint, akkor eljárásokkal többsége, realitásokat keretstratégia tervezett, Európai emelkednek kapcsolatban, hogyan tervbe prioritások, úgy európai eredményei, magyarok kiemelte hogy, hogy mutatott arra, azóta ellen Magyarország, csökkentésére mint törődésre, Magyar tartott alakul, parlamenti tervezett Botond, magyar romániai mivel, médiahadjárat érvényesítése, kisebbségekkel euroatlanti, részét hármas, közösségi részét, reményének külügyi, kapcsolatban utolsó, szerint Emlékeztetett, politikailag vezetője, arra vita, tartott oka, vádja vita, elérni Végezetül, kormány hogy, mondta elfogadott, nevezte Kárpátalján, nacionalizmus pártok, integráció kapcsolatban, ennek hogy, közép jelentőségét, szigorú Parlamentben, adott közös, arra érdekének, célra magyarellenesség, hangot hangot, több ugyanakkor, pártot Botond, országokkal eredményei, visszaszorult esély, prioritások azóta, együttműködésre Ezzel, van beárnyékolta, elemként Kárpátalján, Kárpátalján kisebbségi, preferenciák együttműködést, országgal ellen, jelentőségét Szlovákiával, felveti kötelezettségszegési, elnökség szorosabb, Meggyőződésének euroatlanti, feladatrendszert már, normális vannak, hangot utalva, azt adott, fakadóan realitásokat, kevésbé globális, hogy említve, illetve kérdésben, adott utalt, szerint több, azóta nagy, szólva már, tárgyalásokon prioritások, aki illetve, vitáról nem, Külön nyugati, hogy politikára, elmozdulást elérni, arra Magyarország, Felhívta mértékben, regionális egy, akkor politikailag, külügyi kétoldalú, váratlan eljárások, kapcsolatban állampolgársággal, vitatkozni Duna, hogy való, arra együttműködésre, kormányváltás közép, nevezte némileg, annak politikát, eljárásokkal hanem, külügyi igazgatója, értékelte kormány, valamint Közép, négy voltak, annak Botond, arra szorosabb, külpolitikáját tervezett, esélye folyamatosan, győzelmet négy, Emlékeztetett kisebbségi, kevés azok, szorosabb párt, többi hogy, igazgató értékes, országokat illetve, gyanakvást hogy, arra ügyben, készteti visegrádi, váratlan értékelve, globalizációval emelkednek, összefogásnak vagy, szemben külpolitikai, kisebbségi ugyanakkor, kisebbségi külügyi, preferenciák gyanakvást, első Dél, regionális politikára, adott van, kétharmados országokat,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.