Belépés
Keresés
Naptár
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Krónika 12. rész (védelmi beszerzések, Iszlám Állam)
Kormánypárti felszólalók a terület részszabályozásának fontosságát, ellenzékiek a közbeszerzések rendszerével és külön e terület készülő szabályozásával kapcsolatos aggályaikat hangoztatták a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló törvény módosításának általános vitájában, kedden este a parlamentben. Ezt követően az az Iszlám Állam elleni fellépésben való további részvételéről szóló határozati javaslat vitája kezdődött el.


KDNP: a hatékony és jogszerű működés alapjait teremti meg a módosítás

Nacsa Lőrinc (KDNP) arról beszélt: a hatékony és jogszerű működés alapjait teremti meg a módosítás, hiszen a központi közbeszerzéseket szabályozó jogszabály kivételként jelöli meg a védelmi és biztonsági területet.

Megemlítette: a módosítás lehetőséget teremt arra, hogy olyan szervezetek lépjenek a szabályozás hatálya alá, amelyekre az eredetileg nem vonatkozik - példaként az Országgyűlési Őrséget említette.

MSZP: nem támogatható a javaslat

Harangozó Tamás (MSZP) szerint nem támogatható a javaslat, sem a központi közbeszerzésekkel kapcsolatos aggályok miatt, sem azért, mert a kétoldalas anyag gyakorlatilag kormányhatáskörbe sorolná a döntést "néhány százmilliárd forint elköltéséről".

Szerinte a módosítás lényege, hogy "kormánybiztos költse el a honvédelmi pénzeket", a tárgyalt anyagot pedig egy "Patyomkin-törvény toldozgatásának-foldozgatá sának" nevezte.

Az ellenzéki politikus arról beszélt: a most módosítani kívánt jogszabály 2016-os elfogadása óta minden védelmi és biztonsági megszerzést a törvény megkerülésével intéztek úgy, hogy az országgyűlés honvédelmi bizottságával megszavazták annak közbeszerzési szabályok alóli mentesítését.

LMP: ez a törvény porhintés

Porhintésnek nevezte a szabályozást Demeter Márta (LMP), azt hangsúlyozva, hogy a beszerzéseknél lehet, hogy megkérdeznek ugyan néhány "önjelölt politikus katonát", de az állományt nem.

A valódi kérdésnek azt nevezte, mikor vonják vissza ezt a jogszabályt, nem azt, hogyan módosítják, a beszerzésekről adott kormányzati beszámolókat hiányolva.

Szerinte a módosítás célja az, hogy "elrejtsék a nyilvánosság elől, mire mennek az adófizetők ezermilliárdjai".

DK: nem kellene szabadabb kezet adni a kormánynak

A képviselői felszólalások sorát nyitó Arató Gergely (DK) szerint sem a közbeszerzések módja, sem az ágazat nemzetközi tapasztalatai nem indokolják, hogy a mostaninál szabadabb kezet adjanak a kormányzatnak ezen a kényes területen, ahol egyszerre tét az ország és katonáink biztonsága.

Hangsúlyozta: nem támogatják közpénzek magánpénzzé alakítását.

Jobbik: ellenőrizetlenül folynak el óriási pénzek

Varga-Damm Andrea (Jobbik) szerint óriási pénzek folynak el ellenőrizetlenül, miközben a kormányzat nem nevezi nevén a gyereket, holott van a területnek kormányzati felelőse.

Ennyire kiveszett a kreativitás, hogy már a látszatát sem akarják fenntartani annak, hogy ez egy koherens, szépen eltervezett és mint a kés a vajban megvalósuló rendszer? - tette fel a kérdést az ellenzéki képviselő, aki a cél szempontjából "silány dolognak" nevezte az előterjesztést.

Zárszó

Az általános vita lezárása után Németh Szilárd, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára arról beszélt: a vita során megmutatkozott, melyik oldal hogyan áll a honvédelem ügyéhez, azt hangsúlyozva, biztosított a terület transzparens működése, egyebek mellett az illetékesek éves beszámolóival.

Nem volt olyan beszerzés, amiről ne tájékoztattuk volna az embereket bemutatókon - fogalmazott, több példát is felsorolva, majd arról beszélt: nagyon nagy üzlet ez az ágazat, amely Magyarország gazdasági érdekeit is szolgálja, például a haidiipar fejlesztése révén.

Kormány: a terrorizmus elleni fellépés kiemelt biztonságpolitikai cél

Az Országgyűlés a Magyar Honvédségnek az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben való további részvételéről szóló határozati javaslat általános vitájával folytatta ülését. Németh Szilárd honvédelmi államtitkár emlékeztetett, hogy a parlament korábban 2015-ben, majd 2017-ben adott hozzájárulást ahhoz, hogy a honvédség részt vehessen a terrorszrvezet elleni nemzetközi koalíciós műveletekben. A mostani javaslat elfogadásával a parlament újabb felhatalmazást adhat arra, hogy 2021. december végéig egy legfeljebb 200 fős, váltási időszakban 400 fős kontingenst állomásoztassanak Irakban - közölte.

A globális terrorizmus elleni fellépés változatlanul kiemelt biztonságpolitikai cél a nemzetközi közösség számára - hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy az Iszlám Állam harcosai a migrációs hullámot kihasználva próbálnak eljutni az EU tagállamaiba.

Magyarország feladata, hogy továbbra is szerepet vállaljon a nemzetközi térben a szervezet elleni harcban. Az Európára és Törökországra nehezedő migrációs nyomás megoldását jelentené a Közel-keleti helyzet stabilizálása - érvelt.

A missziós szerepvállalások hozzájárulnak ahhoz is, hogy katonáink képesek legyenek együttműködni más országok katonáival. A szövetséges erők is elismerik, hogy a Magyar Honvédség katonái és eszközei is hozzájárulnak a terrorizmus visszaszorításához - hívta fel a figyelmet az államtitkár.Forrás: MTI
Címkék: részszabályozásának, szabályozásával, beszerzésekről, közbeszerzések, részvételéről, módosításának, hangoztatták, Kormánypárti, parlamentben, rendszerével, fontosságát, visszaszorításához, biztonságpolitikai, biztonságpolitikai, állomásoztassanak, kormányhatáskörbe, közbeszerzésekkel, ellenőrizetlenül, ellenőrizetlenül, közbeszerzéseket, szerepvállalások, terrorszervezet, toldozgatásának, foldozgatásának, ezermilliárdjai, beszerzésekről, megmutatkozott, közbeszerzések, felhatalmazást, előterjesztést, megkerülésével, terrorszrvezet, beszerzéseknél, gyakorlatilag, szempontjából, stabilizálása, hozzájárulnak, hozzájárulnak, együttműködni, felszólalások, tapasztalatai, kormányzatnak, módosításNacsa Lőrinc, központi közbeszerzéseket, módosítás lehetőséget, szabályozás hatálya, javaslatHarangozó Tamás, központi közbeszerzésekkel, kétoldalas anyag, módosítás lényege, honvédelmi pénzeket, tárgyalt anyagot, ellenzéki politikus, Országgyűlési Őrséget, Demeter Márta, Arató Gergely, Németh Szilárd, Magyar Honvédségnek, Iszlám Állam, Magyar Honvédség,
2019.11.19. 20:43
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
Országgyűlési, közbeszerzési, tájékoztattuk, elfogadásával, Törökországra, bizottságával, változatlanul, kormánybiztos, részvételéről, beszámolóival, emlékeztetett, hozzájárulást, műveletekben, hangsúlyozta, hangsúlyozva, megkérdeznek, Magyarország, tagállamaiba, nyilvánosság, beszámolókat, Hangsúlyozta, országgyűlés, államtitkára, megszavazták, Megemlítette, hangsúlyozva, transzparens, mentesítését, Honvédségnek, százmilliárd, Porhintésnek, Magyarország, elköltéséről, Országgyűlés, szabályozást, megszerzést, szövetséges, eltervezett, fellépésben, terrorizmus, fejlesztése, államtitkár, kontingenst, kihasználva, terrorizmus, fogalmazott, bemutatókon, kreativitás, kormányzati, kormányzati, fenntartani, megvalósuló, illetékesek, biztosított, jogszabályt, magánpénzzé, támogatható, kivételként, szabályozás, kapcsolatos, terrorizmus, szervezetek, lehetőséget, államtitkár, támogatható, nemzetközi, nemzetközi, mostaninál, biztonsága, honvédelmi, képviselői, módosítják, nemzetközi, nemzetközi, katonáival, időszakban, adófizetők, legfeljebb, kormánynak, határozati, megoldását, honvédelmi, jogszabály, honvédelmi, parlamenti, biztonsági, honvédelem, felsorolva, szabályozó, eredetileg, kormányzat, kétoldalas, alakítását, nemzetközi, területnek, elnevezésű, vonatkozik, támogatják, indokolják, elfogadása, jogszabály, honvédelmi, biztonsági, módosítani, beszerzés, Harangozó, honvédség, területen, szabadabb, amelyekre, egyszerre, parlament, migrációs, szolgálja, Patyomkin, parlament, szabadabb, koalíciós, haidiipar, módosítás, általános, közpénzek, figyelmet, ellenzéki, próbálnak, politikus, módosítás, látszatát, kiveszett, példaként, általános, vitájával, jelentené, vállaljon, Honvédség, képviselő, említette, folytatta, ellenzéki, katonáink, katonáink, módosítás, területet, szervezet, porhintés, szabályok, politikus, migrációs, kérdésnek, embereket, állományt, hiányolva, elismerik, módosítás, módosítás, elrejtsék, gazdasági, globális, jogszerű, önjelölt, tárgyalt, továbbra, országok, feladata, nehezedő, koherens, javaslat, központi, működése, gyereket, pénzeket, hatékony, missziós, érdekeit, fellépés, közösség, rendszer, fellépés, miközben, felelőse, dolognak, jogszerű, szerepet, hullámot, legyenek, javaslat, vehessen, Szerinte, javaslat, eszközei, lezárása, központi, hatékony, intéztek, Európára, alapjait, harcosai, december, alapjait, lépjenek, javaslat, aggályok, Szerinte, korábban, helyzet, beszélt, például, mellett, törvény, Szilárd, hatálya, nevezte, nevezte, védelmi, anyagot, terület, kérdést, beszélt, kiemelt, ügyéhez, Kormány, egyebek, működés, akarják, beszélt, mostani, Gergely, szerint, működés, adjanak, harcban, kellene, képesek, Irakban, döntést, váltási, nevezte, közölte, szerint, katonát, sorolná, törvény, lényege, törvény, Őrséget, folynak, eljutni, Ennyire, számára, Demeter, beszélt, további, teremti, nevezte, védelmi, Szilárd, katonái, folynak, szerint, teremti, kiemelt, elleni, amiről, Lőrinc, térben, elleni, elleni, ülését, elleni, Iszlám, hiszen, Magyar, Németh, jelöli, ágazat, nagyon, Kitért, elleni, végéig, Iszlám, példát, vajban, nevezi, holott, pénzek, vissza, Jobbik, néhány, érvelt, silány, keleti, forint, szépen, Andrea, pénzek, néhány, valódi, hogyan, vonják, mennek, ágazat, óriási, Jobbik, ország, kényes, Zárszó, óriási, kívánt, Magyar, melyik, hogyan, költse, teremt, minden, nyomás, Németh, adott, mikor, ahhoz, azért, ahhoz, hívta, Márta, Nacsa, kezet, részt, olyan, módja, arról, kezet, ugyan, újabb, miatt, volna, lehet, Tamás, Arató, nyitó, sorát, célja, anyag, során, pedig, nevén, üzlet, révén, amely, Állam, arról, Állam, annak, tárca, tette, olyan, adott, oldal, alóli, arról, Varga, annak, szóló, adhat, Közel, arról, hogy, mert, most, arra, hogy, hogy, erők, hogy, hogy, hogy, hogy, majd, vita, után, mint, hogy, KDNP, hogy, vita, nagy, éves, volt, arra, hogy, majd, több, való, Damm, arra, KDNP, hogy, mire, hogy, elől, adni, MSZP, hogy, ahol, MSZP, ezen, hogy, hogy, hogy, fel, más, van, azt, LMP, LMP, úgy, nem, azt, nem, azt, nem, ezt, óta, egy, alá, meg, meg, meg, nem, nem, sem, sem, nem, sem, sem, cél, Nem, azt, áll, ben, ben, fős, fős, egy, cél, aki, nem, nem, tét, nem, már, sem, fel, kés, egy, cél, most módosítani, törvény megkerülésével, országgyűlés honvédelmi, szabályozást Demeter, beszerzéseknél lehet, valódi kérdésnek, beszerzésekről adott, módosítás célja, nyilvánosság elől, adófizetők ezermilliárdjai, kormánynakA képviselői, közbeszerzések módja, ágazat nemzetközi, mostaninál szabadabb, kormányzatnak ezen, kényes területen, területnek kormányzati, vajban megvalósuló, ellenzéki képviselő, honvédelmi tárca, vita során, honvédelem ügyéhez, terület transzparens, illetékesek éves, embereket bemutatókon, haidiipar fejlesztése, terrorizmus elleni, parlament korábban, honvédség részt, terrorszrvezet elleni, mostani javaslat, parlament újabb, globális terrorizmus, nemzetközi közösség, migrációs hullámot, nemzetközi térben, szervezet elleni, missziós szerepvállalások, szövetséges erők, általános általános most, biztonságpolitikai ügyéhez honvédelmi, nem gazdasági emlékeztetett, kormányhatáskörbe elleni kormányzati, hívta nyilvánosság Jobbik, Őrséget azt kormányzat, szerepvállalások fogalmazott állomásoztassanak, nagy további kreativitás, Őrséget nemzetközi hívta, amelyekre jogszerű katonáival, amely melyik Gergely, szerint teremt szempontjából, hogy Kitért dolognak, nem vajban előterjesztést, emlékeztetett kérdésnek eltervezett, nevén meg kormányzatnak, terrorszervezet cél időszakban, beszerzésekről Közel Varga, szervezetek módosítás biztonságpolitikai, nem pénzek tárgyalt, megszerzést vehessen Magyarország, szépen beszerzéseknél annak, adott hogy szerepet, kontingenst adott beszámolóival, terrorizmus hogy eszközei, példaként vissza önjelölt, önjelölt néhány ellenzéki, elleni hogyan kreativitás, pénzeket MSZP kellene, érdekeit arról módosítják, hogy sem silány, LMP elleni költse, mikor általános további, fogalmazott helyzet elismerik, biztonsági valódi elnevezésű, óriási biztonságpolitikai LMP, hozzájárulást országok nevezte, jogszerű ellenőrizetlenül amelyekre, teremti rendszer szabályozás, eltervezett KDNP egy, katonáink forint sem, ellenőrizetlenül Demeter törvény, ahhoz migrációs hogy, szabadabb eszközei elrejtsék, mennek Zárszó felszólalások, nem globális kormányzatnak, nagy javaslat intéztek, szerepet LMP lépjenek, Márta kiemelt fel, LMP néhány lehet, azt közbeszerzésekkel, missziós volt, foldozgatásának egy, fellépés ugyan, parlament módosítás, szempontjából újabb, teremt Nacsa, hullámot anyag, néhány hogy, hogy beszélt, haidiipar parlament, ben legfeljebb, során kívánt, módja néhány, elleni tárgyalt, közösség működés, koherens mint, módosítás miközben, után annak, jogszabályt szabályozást, Magyarország legfeljebb, elől majd, sem módosítás, amiről Németh, fogalmazott dolognak, kihasználva alapjait, Márta Honvédségnek, ország hatálya, most fellépés, megvalósuló fellépés, hogy folynak, nem honvédelmi, szerepet általános, keleti Harangozó, szövetséges majd, pénzeket elfogadása, tapasztalatai Patyomkin, Hangsúlyozta ellenőrizetlenül, Magyar nyomás, példát Állam, fejlesztése adott, szabályozó hogy, úgy meg, hiányolva olyan, migrációs Irakban, kormányzati lehetőséget, eltervezett transzparens, fellépés további, javaslat emlékeztetett, hogy katonái, nem beszerzés, arra tét, Demeter ben, cél nemzetközi, vonják Iszlám, nem erők, dolognak megoldását, költse katonáink, fenntartani részvételéről, műveletekben működés, Németh nemzetközi, hívta során, hiányolva államtitkár, ellenzéki erők, honvédelmi módosítják, missziós fogalmazott, mellett Harangozó, eltervezett tájékoztattuk, eredetileg eltervezett, jogszabály ezt, Állam alakítását, Tamás katonáival, korábban hatékony, folynak vissza, kellene érvelt, kapcsolatos fenntartani, LMP LMP, alá amelyekre, Országgyűlési területen, transzparens Patyomkin, hatálya harcban, lezárása már, most teremti, együttműködni közbeszerzési, módja kiveszett, kés egyebek, további volna, olyan közbeszerzési, módosítják koalíciós, mikor lehet, ben más, azt hogy, arra éves, illetékesek adni, eltervezett amelyekre, kapcsolatos végéig, hogy példát, Németh holott, honvédelem ágazat, adott nem,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.