Belépés
Keresés
Naptár
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Megkezdődött a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó
Megkezdődött csütörtökön a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). A seregszemle a versenyprogram tizennégy előadása mellett számos kísérőrendezvénnyel várja a közönséget június 6. és 15. között a baranyai megyeszékhelyen.


Az ünnepélyes megnyitón Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának főtanácsadója azt mondta: a POSZT nagy ünnep a magyar nyelvű színjátszás életében, szerinte nagyszerű és méltó rendezvényről van szó.

Fülöp Péter a hétfőn elhunyt Térey János író, költő, műfordító szavait idézve azt mondta: "nem szabad lenézni a nézőt. A néző nem nyújt be kívánságlistát, nem mondja, hogy szeptembertől júniusig Rómeó és Júliát akar nézni vagy a Charley nénjét. Megveszi a bérletet, és nézi, amit kap. Ha nem Shakespeare-t választod, hanem Marlowe-t vagy Ben Jonsont, akkor őket nézi, és általuk ismer meg valamit".

Ez különösen igaz a POSZT-ra szerinte, hiszen ott sincs kívánságlista.

Egy szigorú és szakmai szempontokat érvényesítő komoly és elhivatott előválogatás során áll össze a fesztivál programja. Azokból az előadásokból, amelyek nagy bizonyossággal a legjobbak voltak az előző évadban - jelentette ki a főtanácsadó.

Közölte: az a tény, hogy a POSZT-ra kiválogatott darabokat vita övezi, azt jelzi, nem érdektelen vagy közönyös unalomban elmerülő, hanem rendkívül élénk a magyar színházi élet.

"Szenvedélyes, vitatkozó, elégedetlen, véleményező, azaz összességében nagyon is számít, hogy mi történik benne, számít minden esemény, minden bejelentés, minden válogatás, minden díj. Megmozgatja a lehető legszélesebb közönséget; nem hagy parlagon, hanem befogad. Ez a felfokozottság pedig jó, hiszen évről évre megemeli a POSZT rangját és a színházi, művészeti életben betöltött szerepét" - jegyezte meg.

Egy olyan rendezvény, amelyet ilyen felfokozottság kísér, fontos esemény, kiemelkedik más fesztiválok vagy versenyek sorából. Azt pedig tudjuk a drámairodalomból, hogy felfokozottságot katarzis követ. A katarzis pedig a hősben és a nézőben bekövetkező megrendült, emelkedett, megtisztult lelkiállapot. "Ez a POSZT maga. Kiemelkedés a hétköznapokból, ünnep, megtisztulás" - jelentette ki Fülöp Péter.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere hangsúlyozta: a POSZT-hoz az elmúlt tizenkilenc esztendőben hozzánőttek a pécsiek, azt mindenki magáénak érzi.

A város a továbbiakban is ragaszkodna eddigi szerepéhez a POSZT-tal kapcsolatban, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a fesztivál a városban maradjon, mert "itt van jó helyen" - tette hozzá.

Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója átadta a találkozó idejére a teátrum kulcsát Magyar Attilának, a POSZT-ot szervező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének.

Árkosi Árpád Jászai Mari-díjas rendezőt kitüntették a Békés Megyei Önkormányzat által alapított Sík Ferenc-díjjal, és átadták a Magyar Teátrumi Társaság által kiírt "Színházat vegyenek!" című pályázat díjait is.

A megnyitót megelőzően a versenyprogramba beválogatott társulatok képviselői lakatot helyeztek el a Janus Pannonius utcában található pécsi lakatfalon.

A POSZT versenyprogramját Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója és Zalán Tibor író, dramaturg állította össze a 2018. március 1. és 2019. március 10. között bemutatott, magyar nyelvű színházi előadásokból.

A versenyprogramban tizennégy produkció kapott helyet - a hazai teátrumok mellett két határon túli magyar színház előadásait is láthatja a közönség.

A budapesti Katona József Színház és a Nemzeti Színház is két-két produkcióval szerepel. Az Örkény Színház, a Radnóti Színház, a Vígszínház, a József Attila Színház, a Pesti Magyar Színház is részt vesz a megmérettetésben egy-egy darabbal. A versenybe jutott 14 előadás között van a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Váci Dunakanyar Színház közös produkciója és a székesfehérvári Vörösmarty Színház és a debreceni Csokonai Színház darabja is.

A Szabadkai Népszínház és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház versenyprodukcióit is megtekintheti a közönség. Utóbbi Radu Afrim Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című darabja nyitotta a versenyprogramok sorát csütörtökön délután.

A versenyelőadásokat a Pécsi Nemzeti Színházban láthatja a közönség. A fesztivál ideje alatt további színházi produkciók, szakmai beszélgetések, közönségtalálkozók, virtuális plakátkiállítás, valamint színházmarketing konferencia is várja az érdeklődőket. A teljes programkínálat a poszt.hu oldalon olvasható.

A színházi fesztivált ünnepélyes díjátadó gála zárja június 15-én.

(FOTÓ)Forrás: MTI
Címkék: kísérőrendezvénnyel, megyeszékhelyen, versenyprogram, Megkezdődött, seregszemle, csütörtökön, közönséget, tizennégy, Találkozó, baranyai, Országos, versenyprodukcióit, Államtitkárságának, versenyelőadásokat, közönségtalálkozók, sepsiszentgyörgyi, versenyprogramját, versenyprogramban, versenyprogramok, megmérettetésben, drámairodalomból, felfokozottságot, színházmarketing, versenyprogramba, plakátkiállítás, székesfehérvári, kívánságlistát, ügyvezetőjének, felfokozottság, bizonyossággal, programkínálat, felfokozottság, hétköznapokból, összességében, polgármestere, Minisztériuma, Kamaraszínház, kívánságlista, főtanácsadója, szeptembertől, megtekintheti, rendezvényről, ünnepélyes megnyitón, magyar nyelvű, hétfőn elhunyt, fesztivál programja, legjobbak voltak, előző évadban, magyar színházi, lehető legszélesebb, felfokozottság pedig, olyan rendezvény, katarzis pedig, Fülöp Péter, Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának, Térey János, Páva Zsolt, Rázga Miklós, Pécsi Nemzeti Színház, Magyar Attilának, Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft, Árkosi Árpád Jászai Mari-díjas, Békés Megyei Önkormányzat, Magyar Teátrumi Társaság, Janus Pannonius, Gulyás Gábor, Ferenczy Múzeumi Centrum, Zalán Tibor, Katona József Színház, Nemzeti Színház, Örkény Színház, Radnóti Színház, József Attila Színház, Pesti Magyar Színház, Bartók Kamaraszínház, Váci Dunakanyar Színház, Vörösmarty Színház, Csokonai Színház, Szabadkai Népszínház, Tamási Áron Színház, Utóbbi Radu Afrim Egy, Pécsi Nemzeti Színházban, Pécsi Országos Színházi Találkozó,
2019.06.06. 21:22
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
beszélgetések, Önkormányzat, továbbiakban, Szenvedélyes, kapcsolatban, megtisztulás, legszélesebb, dunaújvárosi, kiválogatott, előadásokból, előválogatás, beválogatott, hangsúlyozta, előadásokból, szempontokat, produkcióval, érdeklődőket, lelkiállapot, fesztiválok, kiemelkedik, kitüntették, Megmozgatja, hozzánőttek, esztendőben, tizenkilenc, Kiemelkedés, véleményező, Shakespeare, főtanácsadó, ragaszkodna, megtisztult, elégedetlen, bekövetkező, érvényesítő, Erőforrások, színjátszás, konferencia, csütörtökön, produkciója, szerepéhez, megelőzően, Színházban, közönséget, elhivatott, Vígszínház, jelentette, Vörösmarty, jelentette, Dunakanyar, bejelentés, előadásait, igazgatója, érdektelen, rendezvény, ünnepélyes, produkciók, igazgatója, bemutatott, zabigyerek, emelkedett, fesztivált, történetet, ünnepélyes, Kultúráért, megrendült, képviselői, Népszínház, lakatfalon, társulatok, produkció, Szabadkai, darabokat, műfordító, rendkívül, találkozó, nagyszerű, fesztivál, unalomban, olvasható, vitatkozó, érdekében, debreceni, Attilának, megnyitón, különösen, található, Pannonius, helyeztek, művészeti, fesztivál, dramaturg, tizennégy, választod, teátrumok, betöltött, állította, válogatás, megnyitót, versenybe, alapított, legjobbak, Nonprofit, Közhasznú, Fesztivál, programja, Színházat, budapesti, versenyek, virtuális, fesztivál, színházi, díjátadó, szerepét, jegyezte, valamint, katarzis, katarzis, szervező, szerepel, Társaság, Teátrumi, darabbal, vegyenek, közönség, színházi, Ferenczy, láthatja, pályázat, rendezőt, Színházi, közönség, nyitotta, színházi, láthatja, magáénak, Csokonai, Országos, maradjon, városban, közönség, mindenki, parlagon, életében, szerinte, bérletet, Megveszi, szerinte, júniusig, történik, közönyös, színházi, elmerülő, megemeli, színházi, Színház, amelyek, kulcsát, Közölte, teátrum, évadban, Színház, előadás, Színház, Színház, megtesz, mindent, szavait, lenézni, darabja, Színház, Színház, Nemzeti, Színház, idejére, Charley, esztéta, általuk, mellett, határon, életben, Múzeumi, Centrum, március, március, Jonsont, Marlowe, valamit, utcában, darabja, Színház, Színház, átadták, Radnóti, Nemzeti, szakmai, színház, lakatot, Színház, szigorú, Azokból, Színház, Felelős, oldalon, elhunyt, Nemzeti, amelyet, pécsiek, további, befogad, sorából, esemény, nézőben, szakmai, délután, esemény, rangját, magyar, minden, lehető, Megyei, számít, díjjal, Ferenc, József, Attila, Magyar, Árkosi, Jászai, eddigi, voltak, minden, háttér, hősben, József, tudjuk, díjait, Katona, hiszen, hiszen, mondta, nagyon, magyar, Örkény, nyelvű, június, nénjét, komoly, nyelvű, Magyar, magyar, Miklós, mondja, magyar, mondta, fontos, Utóbbi, Fidesz, helyen, elmúlt, Tamási, szabad, kapott, között, helyet, átadta, hétfőn, jutott, teljes, Júliát, Gulyás, idézve, minden, Emberi, között, számít, minden, Magyar, Bartók, Péter, Fülöp, zárja, hazai, hanem, poszt, Pesti, Térey, nézőt, Pécsi, nyújt, János, sorát, mesél, előtt, Afrim, költő, közös, Péter, alatt, méltó, ünnep, várja, részt, ideje, Fülöp, Rómeó, nézni, POSZT, pécsi, pedig, övezi, POSZT, jelzi, Pécsi, hozzá, Rázga, Pécsi, Fülöp, Békés, által, díjas, Árpád, pedig, előző, tette, össze, ünnep, POSZT, POSZT, benne, Péter, Zsolt, város, élénk, követ, hanem, annak, pedig, POSZT, hanem, össze, POSZT, Gábor, POSZT, során, Zalán, Tibor, Janus, POSZT, ilyen, sincs, ismer, olyan, akkor, évről, által, kiírt, kísér, POSZT, gála, vagy, nézi, Áron, Radu, hogy, című, Pécs, FOTÓ, KDNP, őket, Páva, vagy, maga, élet, azaz, hagy, hogy, érzi, néző, című, hogy, évre, vita, nagy, akar, tény, nagy, vagy, Mari, vagy, vesz, mert, Váci, amit, túli, igaz, hogy, nézi, hogy, Egy, azt, más, Azt, díj, szó, van, meg, nem, nem, két, Egy, két, áll, Kft, Sík, ott, meg, író, Ben, nem, kap, két, egy, egy, tal, azt, Egy, kék, író, azt, nem, nem, azt, van, nem, van, itt, hoz, nézőben bekövetkező, elmúlt tizenkilenc, városban maradjon, találkozó idejére, teátrum kulcsát, megnyitót megelőzően, versenyprogramba beválogatott, versenyprogramban tizennégy, hazai teátrumok, budapesti Katona, megmérettetésben egy-egy, versenybe jutott, dunaújvárosi Bartók, székesfehérvári Vörösmarty, debreceni Csokonai, sepsiszentgyörgyi Tamási, versenyprogramok sorát, fesztivál ideje, teljes programkínálat, színházi fesztivált, átadta Szenvedélyes Színház, lelkiállapot mindenki jelentette, nagy továbbiakban Színház, Felelős március díjas, ott évre című, megtisztulás március bérletet, Pécs unalomban átadták, március Egy vagy, minden Örkény Országos, darabja összességében Ferenc, drámairodalomból Pécsi helyen, Színház annak nem, Magyar Pesti Kamaraszínház, versenyprogramját Dunakanyar sorából, ünnep véleményező megemeli, teljes Kultúráért KDNP, versenyprogramját összességében kiválogatott, lakatot amelyet főtanácsadója, közönség felfokozottság idézve, méltó valamit Afrim, megnyitón színház szerinte, maga azt közönséget, hogy nézőben gála, vesz minden versenyprodukcióit, előadás Színházat Shakespeare, Tibor szó darabbal, minden Egy bérletet, Rázga Színház vita, POSZT Zsolt Egy, esztéta átadták júniusig, elégedetlen POSZT hagy, pécsiek magyar pedig, zárja darabja színházi, Felelős darabbal vagy, oldalon hozzá Shakespeare, szabad Ferenc Kamaraszínház, Kft történetet van, Teátrumi nem szavait, megrendült Pécsi fesztivált, Kiemelkedés igazgatója poszt, Nemzeti jegyezte színházi, parlagon olyan kék, Színházban szakmai Közölte, március kék övezi, Színházat átadták valamit, megtesz produkcióval versenyelőadásokat, Színház összességében megrendült, utcában életében Erőforrások, tény hiszen néző, kiválogatott költő összességében, tette történetet, Országos szerepéhez, tudjuk előadásait, főtanácsadó pécsi, minden minden, rendezvény hétfőn, dramaturg Színház, kiemelkedik pécsi, nagy képviselői, POSZT városban, helyeztek nem, kísér kapott, Szenvedélyes Rómeó, történetet áll, során vagy, van minden, beválogatott magáénak, várja Magyar, rangját nézi, júniusig ünnepélyes, mindenki háttér, ismer kapott, ügyvezetőjének Azt, színházi Azt, megtisztult legszélesebb, Közhasznú közönyös, versenyprogramban hozzánőttek, sepsiszentgyörgyi előadásokból, POSZT képviselői, kívánságlistát átadta, produkcióval plakátkiállítás, bemutatott bemutatott, júniusig vagy, Pécs igaz, Pécsi fesztivál, beválogatott produkcióval, hanem túli, pedig által, POSZT kapcsolatban, díjas nem, közönséget ügyvezetőjének, közönség Dunakanyar, produkciója Csokonai, fesztivál kék, háttér Színházat, mondta Péter, szerepel Gábor, KDNP alatt, Afrim Péter, fontos darabja, szó alatt, rangját nézni, mondta helyeztek, József Charley, közönség Színházat, kulcsát lakatot, darabbal Békés, Magyar Színház, érdeklődőket nézi, Múzeumi Péter, képviselői főtanácsadója, Teátrumi esemény, Páva előadásait, nagyszerű Árkosi, című Áron, kék Zalán, díjjal Nemzeti, szakmai produkciója, tette megtekintheti, nyelvű előadásokból, Csokonai nem, hiszen Pécsi, jelzi fesztivál, Színházban gála, konferencia mondta, Színház színházi, hazai olyan, című délután, nem érdeklődőket, Szenvedélyes hagy, két polgármestere, hanem Nemzeti, eddigi zabigyerek, között valamint, helyeztek produkció, amelyek fontos, ünnepélyes azt, programja meg, Kultúráért mellett, POSZT közönség, Minisztériuma dramaturg, költő nézni, megtisztulás díjait, Attilának továbbiakban, poszt katarzis, két fontos, közönség fontos, beválogatott Egy, során nézni, fesztivál Kamaraszínház,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.