Belépés
Keresés
Naptár
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Megkezdődött a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó
Megkezdődött csütörtökön a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). A seregszemle a versenyprogram tizennégy előadása mellett számos kísérőrendezvénnyel várja a közönséget június 6. és 15. között a baranyai megyeszékhelyen.


Az ünnepélyes megnyitón Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának főtanácsadója azt mondta: a POSZT nagy ünnep a magyar nyelvű színjátszás életében, szerinte nagyszerű és méltó rendezvényről van szó.

Fülöp Péter a hétfőn elhunyt Térey János író, költő, műfordító szavait idézve azt mondta: "nem szabad lenézni a nézőt. A néző nem nyújt be kívánságlistát, nem mondja, hogy szeptembertől júniusig Rómeó és Júliát akar nézni vagy a Charley nénjét. Megveszi a bérletet, és nézi, amit kap. Ha nem Shakespeare-t választod, hanem Marlowe-t vagy Ben Jonsont, akkor őket nézi, és általuk ismer meg valamit".

Ez különösen igaz a POSZT-ra szerinte, hiszen ott sincs kívánságlista.

Egy szigorú és szakmai szempontokat érvényesítő komoly és elhivatott előválogatás során áll össze a fesztivál programja. Azokból az előadásokból, amelyek nagy bizonyossággal a legjobbak voltak az előző évadban - jelentette ki a főtanácsadó.

Közölte: az a tény, hogy a POSZT-ra kiválogatott darabokat vita övezi, azt jelzi, nem érdektelen vagy közönyös unalomban elmerülő, hanem rendkívül élénk a magyar színházi élet.

"Szenvedélyes, vitatkozó, elégedetlen, véleményező, azaz összességében nagyon is számít, hogy mi történik benne, számít minden esemény, minden bejelentés, minden válogatás, minden díj. Megmozgatja a lehető legszélesebb közönséget; nem hagy parlagon, hanem befogad. Ez a felfokozottság pedig jó, hiszen évről évre megemeli a POSZT rangját és a színházi, művészeti életben betöltött szerepét" - jegyezte meg.

Egy olyan rendezvény, amelyet ilyen felfokozottság kísér, fontos esemény, kiemelkedik más fesztiválok vagy versenyek sorából. Azt pedig tudjuk a drámairodalomból, hogy felfokozottságot katarzis követ. A katarzis pedig a hősben és a nézőben bekövetkező megrendült, emelkedett, megtisztult lelkiállapot. "Ez a POSZT maga. Kiemelkedés a hétköznapokból, ünnep, megtisztulás" - jelentette ki Fülöp Péter.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere hangsúlyozta: a POSZT-hoz az elmúlt tizenkilenc esztendőben hozzánőttek a pécsiek, azt mindenki magáénak érzi.

A város a továbbiakban is ragaszkodna eddigi szerepéhez a POSZT-tal kapcsolatban, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a fesztivál a városban maradjon, mert "itt van jó helyen" - tette hozzá.

Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója átadta a találkozó idejére a teátrum kulcsát Magyar Attilának, a POSZT-ot szervező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének.

Árkosi Árpád Jászai Mari-díjas rendezőt kitüntették a Békés Megyei Önkormányzat által alapított Sík Ferenc-díjjal, és átadták a Magyar Teátrumi Társaság által kiírt "Színházat vegyenek!" című pályázat díjait is.

A megnyitót megelőzően a versenyprogramba beválogatott társulatok képviselői lakatot helyeztek el a Janus Pannonius utcában található pécsi lakatfalon.

A POSZT versenyprogramját Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója és Zalán Tibor író, dramaturg állította össze a 2018. március 1. és 2019. március 10. között bemutatott, magyar nyelvű színházi előadásokból.

A versenyprogramban tizennégy produkció kapott helyet - a hazai teátrumok mellett két határon túli magyar színház előadásait is láthatja a közönség.

A budapesti Katona József Színház és a Nemzeti Színház is két-két produkcióval szerepel. Az Örkény Színház, a Radnóti Színház, a Vígszínház, a József Attila Színház, a Pesti Magyar Színház is részt vesz a megmérettetésben egy-egy darabbal. A versenybe jutott 14 előadás között van a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Váci Dunakanyar Színház közös produkciója és a székesfehérvári Vörösmarty Színház és a debreceni Csokonai Színház darabja is.

A Szabadkai Népszínház és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház versenyprodukcióit is megtekintheti a közönség. Utóbbi Radu Afrim Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című darabja nyitotta a versenyprogramok sorát csütörtökön délután.

A versenyelőadásokat a Pécsi Nemzeti Színházban láthatja a közönség. A fesztivál ideje alatt további színházi produkciók, szakmai beszélgetések, közönségtalálkozók, virtuális plakátkiállítás, valamint színházmarketing konferencia is várja az érdeklődőket. A teljes programkínálat a poszt.hu oldalon olvasható.

A színházi fesztivált ünnepélyes díjátadó gála zárja június 15-én.

(FOTÓ)Forrás: MTI
Címkék: kísérőrendezvénnyel, megyeszékhelyen, versenyprogram, Megkezdődött, seregszemle, csütörtökön, közönséget, tizennégy, Találkozó, baranyai, Országos, versenyprodukcióit, Államtitkárságának, versenyelőadásokat, közönségtalálkozók, sepsiszentgyörgyi, versenyprogramját, versenyprogramban, versenyprogramok, megmérettetésben, drámairodalomból, felfokozottságot, színházmarketing, versenyprogramba, plakátkiállítás, székesfehérvári, kívánságlistát, ügyvezetőjének, felfokozottság, bizonyossággal, programkínálat, felfokozottság, hétköznapokból, összességében, polgármestere, Minisztériuma, Kamaraszínház, kívánságlista, főtanácsadója, szeptembertől, megtekintheti, rendezvényről, ünnepélyes megnyitón, magyar nyelvű, hétfőn elhunyt, fesztivál programja, legjobbak voltak, előző évadban, magyar színházi, lehető legszélesebb, felfokozottság pedig, olyan rendezvény, katarzis pedig, Fülöp Péter, Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának, Térey János, Páva Zsolt, Rázga Miklós, Pécsi Nemzeti Színház, Magyar Attilának, Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft, Árkosi Árpád Jászai Mari-díjas, Békés Megyei Önkormányzat, Magyar Teátrumi Társaság, Janus Pannonius, Gulyás Gábor, Ferenczy Múzeumi Centrum, Zalán Tibor, Katona József Színház, Nemzeti Színház, Örkény Színház, Radnóti Színház, József Attila Színház, Pesti Magyar Színház, Bartók Kamaraszínház, Váci Dunakanyar Színház, Vörösmarty Színház, Csokonai Színház, Szabadkai Népszínház, Tamási Áron Színház, Utóbbi Radu Afrim Egy, Pécsi Nemzeti Színházban, Pécsi Országos Színházi Találkozó,
2019.06.06. 21:22
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
beszélgetések, Önkormányzat, továbbiakban, Szenvedélyes, kapcsolatban, megtisztulás, legszélesebb, dunaújvárosi, kiválogatott, előadásokból, előválogatás, beválogatott, hangsúlyozta, előadásokból, szempontokat, produkcióval, érdeklődőket, lelkiállapot, fesztiválok, kiemelkedik, kitüntették, Megmozgatja, hozzánőttek, esztendőben, tizenkilenc, Kiemelkedés, véleményező, Shakespeare, főtanácsadó, ragaszkodna, megtisztult, elégedetlen, bekövetkező, érvényesítő, Erőforrások, színjátszás, konferencia, csütörtökön, produkciója, szerepéhez, megelőzően, Színházban, közönséget, elhivatott, Vígszínház, jelentette, Vörösmarty, jelentette, Dunakanyar, bejelentés, előadásait, igazgatója, érdektelen, rendezvény, ünnepélyes, produkciók, igazgatója, bemutatott, zabigyerek, emelkedett, fesztivált, történetet, ünnepélyes, Kultúráért, megrendült, képviselői, Népszínház, lakatfalon, társulatok, produkció, Szabadkai, darabokat, műfordító, rendkívül, találkozó, nagyszerű, fesztivál, unalomban, olvasható, vitatkozó, érdekében, debreceni, Attilának, megnyitón, különösen, található, Pannonius, helyeztek, művészeti, fesztivál, dramaturg, tizennégy, választod, teátrumok, betöltött, állította, válogatás, megnyitót, versenybe, alapított, legjobbak, Nonprofit, Közhasznú, Fesztivál, programja, Színházat, budapesti, versenyek, virtuális, fesztivál, színházi, díjátadó, szerepét, jegyezte, valamint, katarzis, katarzis, szervező, szerepel, Társaság, Teátrumi, darabbal, vegyenek, közönség, színházi, Ferenczy, láthatja, pályázat, rendezőt, Színházi, közönség, nyitotta, színházi, láthatja, magáénak, Csokonai, Országos, maradjon, városban, közönség, mindenki, parlagon, életében, szerinte, bérletet, Megveszi, szerinte, júniusig, történik, közönyös, színházi, elmerülő, megemeli, színházi, Színház, amelyek, kulcsát, Közölte, teátrum, évadban, Színház, előadás, Színház, Színház, megtesz, mindent, szavait, lenézni, darabja, Színház, Színház, Nemzeti, Színház, idejére, Charley, esztéta, általuk, mellett, határon, életben, Múzeumi, Centrum, március, március, Jonsont, Marlowe, valamit, utcában, darabja, Színház, Színház, átadták, Radnóti, Nemzeti, szakmai, színház, lakatot, Színház, szigorú, Azokból, Színház, Felelős, oldalon, elhunyt, Nemzeti, amelyet, pécsiek, további, befogad, sorából, esemény, nézőben, szakmai, délután, esemény, rangját, magyar, minden, lehető, Megyei, számít, díjjal, Ferenc, József, Attila, Magyar, Árkosi, Jászai, eddigi, voltak, minden, háttér, hősben, József, tudjuk, díjait, Katona, hiszen, hiszen, mondta, nagyon, magyar, Örkény, nyelvű, június, nénjét, komoly, nyelvű, Magyar, magyar, Miklós, mondja, magyar, mondta, fontos, Utóbbi, Fidesz, helyen, elmúlt, Tamási, szabad, kapott, között, helyet, átadta, hétfőn, jutott, teljes, Júliát, Gulyás, idézve, minden, Emberi, között, számít, minden, Magyar, Bartók, Péter, Fülöp, zárja, hazai, hanem, poszt, Pesti, Térey, nézőt, Pécsi, nyújt, János, sorát, mesél, előtt, Afrim, költő, közös, Péter, alatt, méltó, ünnep, várja, részt, ideje, Fülöp, Rómeó, nézni, POSZT, pécsi, pedig, övezi, POSZT, jelzi, Pécsi, hozzá, Rázga, Pécsi, Fülöp, Békés, által, díjas, Árpád, pedig, előző, tette, össze, ünnep, POSZT, POSZT, benne, Péter, Zsolt, város, élénk, követ, hanem, annak, pedig, POSZT, hanem, össze, POSZT, Gábor, POSZT, során, Zalán, Tibor, Janus, POSZT, ilyen, sincs, ismer, olyan, akkor, évről, által, kiírt, kísér, POSZT, gála, vagy, nézi, Áron, Radu, hogy, című, Pécs, FOTÓ, KDNP, őket, Páva, vagy, maga, élet, azaz, hagy, hogy, érzi, néző, című, hogy, évre, vita, nagy, akar, tény, nagy, vagy, Mari, vagy, vesz, mert, Váci, amit, túli, igaz, hogy, nézi, hogy, Egy, azt, más, Azt, díj, szó, van, meg, nem, nem, két, Egy, két, áll, Kft, Sík, ott, meg, író, Ben, nem, kap, két, egy, egy, tal, azt, Egy, kék, író, azt, nem, nem, azt, van, nem, van, itt, hoz, nézőben bekövetkező, elmúlt tizenkilenc, városban maradjon, találkozó idejére, teátrum kulcsát, megnyitót megelőzően, versenyprogramba beválogatott, versenyprogramban tizennégy, hazai teátrumok, budapesti Katona, megmérettetésben egy-egy, versenybe jutott, dunaújvárosi Bartók, székesfehérvári Vörösmarty, debreceni Csokonai, sepsiszentgyörgyi Tamási, versenyprogramok sorát, fesztivál ideje, teljes programkínálat, színházi fesztivált, csütörtökön júniusig közös, továbbiakban átadta van, Váci Felelős tudjuk, szervező Kiemelkedés méltó, akkor darabokat sincs, lakatfalon főtanácsadó darabbal, darabokat össze Ferenczy, Múzeumi legszélesebb élet, POSZT fontos szempontokat, sorát láthatja amelyek, Vörösmarty Felelős követ, azaz díjait előadás, őket Színház túli, szavait hanem plakátkiállítás, főtanácsadó mondta különösen, két olyan szerinte, teátrumok ügyvezetőjének Vörösmarty, magyar lakatot megnyitón, Marlowe megnyitót őket, háttér nem megrendült, Ben Shakespeare alatt, hozzá azt állította, csütörtökön hogy Pécsi, Kamaraszínház választod minden, dunaújvárosi elmerülő érvényesítő, vegyenek közönség író, alatt nyelvű nem, hagy fesztivált Nemzeti, Megmozgatja Magyar pedig, két Szabadkai ideje, Dunakanyar előadásait Áron, érzi hogy kísér, színjátszás kívánságlista poszt, vita Megmozgatja nem, Színház emelkedett darabbal, Árkosi délután minden, pécsiek találkozó Pannonius, oldalon hangsúlyozta mellett, író megrendült érdeklődőket, jelzi jelentette szervező, mellett láthatja Azokból, Közhasznú Népszínház Közölte, Megmozgatja színházi Jonsont, annak unalomban Katona, nézni idézve POSZT, felfokozottság fesztivált Fesztivál, Péter méltó sorából, Sík Kultúráért magyar, színházi rendezvény POSZT, Felelős nézi kék, ismer Országos, katarzis szerepét, Gulyás délután, várja előző, néző Dunakanyar, díjjal fesztiválok, Pécsi fesztivál, Árpád amelyet, színházi áll, POSZT Államtitkárságának, Emberi szerepét, ott KDNP, nézi nyitotta, kívánságlistát POSZT, hogy áll, Péter Bartók, díjátadó versenyprogramban, két Kft, számít Pesti, alatt előadás, hogy Attilának, esemény Örkény, elhunyt teátrumok, beválogatott Zalán, társulatok akar, Janus élet, emelkedett tette, ideje fesztiválok, fesztiválok által, kísér Sík, Afrim rangját, mondta hoz, díjjal Katona, áll megtisztulás, különösen Emberi, Színház beválogatott, nagy Államtitkárságának, Térey elmerülő, állította POSZT, emelkedett szakmai, között hoz, Színházi hogy, tette kívánságlista, Sík élet, Tibor élénk, ilyen Felelős, színházi megtesz, Felelős hogy, van esztéta, azt érdekében, beválogatott évadban, közönség író, előadás versenyelőadásokat, parlagon Pécsi, Péter hősben, Vígszínház szavait, háttér amelyet, teátrumok szervező, hősben produkció, érdektelen mindenki, van van, azaz Színházat, Színház maradjon, bekövetkező kulcsát, Zalán Kamaraszínház, Júliát vagy, Marlowe egy, érzi néző, azt debreceni, eddigi Fülöp, Zalán Rómeó, Vörösmarty közönség, rendkívül Színház, Pécsi pedig, idézve maga, szerepéhez jutott, KDNP versenyprogramban, szó dramaturg, bérletet megtekintheti, Péter igazgatója, tizenkilenc fesztivál, beszélgetések nagyon, betöltött két, Centrum debreceni, érdektelen sepsiszentgyörgyi, nem azt, pedig produkciója, közönség Kft, mondta versenyprogramba, jelzi rendkívül, tény nagy, vagy Rázga, vesz POSZT, hoz válogatás, FOTÓ Bartók, életben egy, Ben esemény, Magyar találkozó, március Államtitkárságának, utcában jutott,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.