Belépés
Keresés
Naptár
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Ipsos: kis mozgások a pártok támogatottságában
Az első negyedév látványos mozgásai után márciusról áprilisra alig változtak a pártpreferenciák - állapította meg legfrissebb elemzésében az Ipsos. A Fidesz 24, az MSZP 15, a Jobbik 7 százalékon áll, a legrokonszenvesebb magyar politikus pedig Áder János államfő.


A cég április első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának MTI-hez csütörtökön eljuttatott eredményei azt mutatják, hogy az emelkedések és csökkenések statisztikai értelemben nem markánsak, legfeljebb 1 százalékpontosak.

A Fidesz tábora legutóbb és e hónapban is 24 százalékos, az MSZP-é korábban 16 volt, áprilisban 15 százalékot tesz ki. A Jobbik 7 százaléknyi támogatót vonzott egy hónapja és most is, az Együtt 2014-PM választási szövetség hívei márciusban 5 százaléknyian voltak, ezúttal 4 százalékot érnek el. Az LMP és a Demokratikus Koalíció (DK) tábora is azonos a múltkorival: 2, illetve 1 százalékos a teljes népességen belül.

Az Ipsos mérése szerint a pártoktól távolságot tartók aránya sem igazán módosult - egy hónapja 44 százalék volt, jelenleg 45 százalék.

Az "óvatos értelmezést ajánlva" mutatja be az Ipsos a biztos pártválasztók körében mért támogatottsági arányokat. Ebben a nem túl népes, de rendkívül fontos választói körben a Fidesz 46 százalékkal vezeti a rangsort, az MSZP 26 százalékkal a második helyen áll. A Jobbik 14 százaléknyi aktív és elkötelezett szavazót tudhat maga mögött. Az Együtt 2014-PM az eltökélt szavazók 8 százalékára számíthat, míg az LMP 3, a DK 1 százalékra - közölte a cég.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően az év első negyedévében egyértelműen javult a közhangulat és kisebb lett a kormányváltást kívánók aránya - olvasható az Ipsos összefoglalójában, amely szerint ugyanakkor az elmúlt egy hónapban megtorpant ez a folyamat, és vannak jelei a visszarendeződésnek.

Tavaly év végén a lakosság 15 százalékának volt az a véleménye, hogy jó irányba mennek az ország ügyei, és ez a csoport márciusig 27 százalékosra bővült. Ezzel párhuzamosan az aktuális állapotokat negatívan értékelők aránya 77-ről 67 százalékra csökkent. A mostani felmérésben viszont nem javult tovább a közhangulat, sőt valamelyest romlott: a kedvező folyamatokat érzékelők aránya 22 százalékra esett vissza, a kedvezőtlen fejleményeket tapasztalóké 71 százalékra bővült - mérte az Ipsos.

A cég szerint a kormányváltó hangulat is lanyhult az év első hónapjaiban. A decemberi felmérésben a választópolgárok 52 százaléka volt azon a véleményen, hogy a hatalmi viszonyok változzanak meg a 2014-es választások után, míg 22 százalék a további működését kívánta. Márciusban a kormányzat menesztésének 48, maradásának 32 százaléknyi híve volt. Áprilisban nem folytatódott az Orbán-kabinet szempontjából kedvező tendencia, igaz a közhangulat esetében tapasztalt fordulatot sem érzékelni. Jelenleg a választópolgárok 49 százaléka szeretne kormányváltást, 32 százaléka nem.

Hasonló trendet lát az Ipsos az Orbán-kormány tevékenyégének minősítésében: december és március között - egy százfokú skálán - 23-ról 32 pontra emelkedett a kabinet munkáját értékelő mutató. Az utóbbi egy hónapban itt is érzékelhető egy kis visszalépés a megítélésben, a választópolgárok jelenleg 30 pontot adnak a kormánynak.

Az elemzés szerint az ország helyzetével, a kabinet tevékenységével és a kormányváltással kapcsolatos nézetek erősen összefüggnek a választópolgárok politikai hovatartozásával, ami lehetőséget ad arra, hogy a pártoktól távolságot tartók 45 százalékos csoportjának orientációjáról is képet lehessen kapni. Közülük minden harmadik elégedetlen az országban zajló folyamatokkal, a kormánnyal, és a távozását szeretné - olvasható az Ipsos összegzésében.

Az elemzés rámutat arra, hogy e 15 százalékos - 1,2 milliós -, pártokhoz jelenleg nem kapcsolódó csoport az ellenzék lehetséges, legbővebb tartaléka. Javarészük napjainkban nem mutat aktivitást, 5 százaléknyian viszont igen. E négyszázezer ember szinte teljes mértékben baloldali és/vagy liberális oldalra sorolja be magát, így nagy valószínűséggel az MSZP és az Együtt 2014-PM számíthat rájuk az Ipsos szerint. Ők a társadalom minden rétegében csaknem egyenletes arányban vannak jelen, egyedül a lakóhelyük alapján differenciálódnak: főképpen kisvárosokban és falvakban élnek.

Az országban zajló folyamatokkal és az Orbán-kabinettel elégedettek viszont a Fidesz tartalékát jelenthetik. Ez a csoport 3 százalékos - negyedmilliós -, részvételi hajlandóságot mutató részük 1 százalékot, szűk százezer embert tesz ki - mutat rá a kutatás.

Az Ipsos megjegyezte: a választói viselkedésre nemcsak a hangulati elemek és a vélekedés a kormányról gyakorolnak jelentős hatást, hanem a politikusok is. A cég szerint a potenciális kormányfőjelöltek közül Orbán Viktor a legkedveltebb 36 ponttal, Mesterházy Attilának 32 pontos, Bajnai Gordonnak pedig 30 pontos a rokonszenvmutatója. Az LMP első számú vezetője, Schiffer András 25 pontos, Vona Gábor népszerűségi indexe szintén 25 pont, Gyurcsány Ferencé 22.

A legrokonszenvesebb magyar politikus Áder János köztársasági elnök 40 ponttal - olvasható az Ipsos áprilisi felmérése nyomán készült elemzésben.Forrás: MTI
Címkék: legrokonszenvesebb, pártpreferenciák, állapította, legfrissebb, elemzésében, százalékon, márciusról, változtak, áprilisra, látványos, politikus, visszarendeződésnek, rokonszenvmutatója, legrokonszenvesebb, rezsicsökkentésnek, differenciálódnak, kormányfőjelöltek, összefoglalójában, választópolgárok, kormányváltással, választópolgárok, választópolgárok, választópolgárok, hovatartozásával, százalékpontosak, tevékenységével, orientációjáról, valószínűséggel, kormányváltást, tevékenyégének, kormányváltást, támogatottsági, hajlandóságot, pártválasztók, fejleményeket, minősítésében, legkedveltebb, százaléknyian, szempontjából, menesztésének, folyamatokkal, kisvárosokban, ország felnőtt, teljes népességen, pártoktól távolságot, biztos pártválasztók, második helyen, eltökélt szavazók, kormányváltást kívánók, hónapban megtorpant, ország ügyei, csoport márciusig, aktuális állapotokat, Demokratikus Koalíció, Orbán Viktor, Mesterházy Attilának, Bajnai Gordonnak, Schiffer András, Vona Gábor, Gyurcsány Ferencé, Áder János,
2013.04.18. 10:22
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
folyamatokkal, összegzésében, negyedmilliós, százaléknyian, csoportjának, népszerűségi, egyértelműen, elkötelezett, köztársasági, köszönhetően, negyedévében, százalékosra, kormányváltó, viselkedésre, négyszázezer, Demokratikus, tapasztalóké, összefüggnek, megítélésben, párhuzamosan, folyamatokat, százalékának, folytatódott, statisztikai, százalékkal, százaléknyi, potenciális, állapotokat, politikusok, felmérésben, százalékkal, érzékelhető, visszalépés, valamelyest, változzanak, közhangulat, eljuttatott, százalékára, közhangulat, jelenthetik, százaléknyi, napjainkban, közvélemény, maradásának, megjegyezte, gyakorolnak, százaléknyi, kutatásának, elégedettek, közhangulat, értelmezést, választások, emelkedések, helyzetével, hónapjaiban, csökkenések, lehetőséget, kapcsolatos, múltkorival, kedvezőtlen, felmérésben, elégedetlen, csütörtökön, kormányról, népességen, százalékra, kormányzat, százalékos, tartalékát, választási, Márciusban, kabinettel, százalékos, százalékot, eredményei, aktivitást, részvételi, elemzésben, Áprilisban, százalékos, megtorpant, százalékot, százalékos, tapasztalt, ugyanakkor, Javarészük, áprilisban, fordulatot, társadalom, távolságot, százalékos, Mesterházy, százalékot, százalékra, emelkedett, lakóhelyük, százalékra, egyenletes, kormánnyal, véleményen, kormánynak, kapcsolódó, százalékra, távolságot, lehetséges, márciusban, legfeljebb, értelemben, liberális, viszonyok, negatívan, érzékelők, decemberi, százaléka, számíthat, baloldali, országban, működését, mértékben, véleménye, rétegében, falvakban, támogatót, márciusig, értékelők, szövetség, tendencia, Attilának, pártokhoz, Gyurcsány, markánsak, lakossága, választói, rendkívül, arányokat, távozását, olvasható, országban, Gordonnak, százaléka, legbővebb, választói, olvasható, hangulati, felmérése, érzékelni, pártoktól, olvasható, tartaléka, politikus, politikai, százaléka, számíthat, vélekedés, pártoktól, hónapban, lehessen, jelenleg, mutatják, harmadik, százfokú, szeretne, hónapban, lanyhult, Jelenleg, esetében, korábban, ellenzék, legutóbb, munkáját, értékelő, jelenleg, százalék, december, szeretné, főképpen, aktuális, jelenleg, csökkent, százalék, folyamat, százalék, rangsort, vezetője, Schiffer, lakosság, hónapban, módosult, százezer, áprilisi, szavazók, eltökélt, jelentős, Koalíció, arányban, hangulat, szavazót, kabinet, második, kormány, március, rámutat, felnőtt, ponttal, csoport, milliós, szerint, felében, nézetek, Ferencé, Közülük, április, szerint, készült, illetve, ponttal, kabinet, hónapja, Hasonló, ezúttal, körében, mutatja, ajánlva, szerint, elemzés, szintén, elemzés, trendet, kívánta, további, mostani, viszont, csoport, viszont, csoport, vonzott, közölte, alapján, egyedül, csaknem, szerint, szerint, sorolja, oldalra, romlott, hatalmi, kedvező, viszont, irányba, kedvező, körében, kutatás, végzett, hónapja, szerint, kívánók, nemcsak, kabinet, hatást, tartók, Együtt, Viktor, magyar, minden, elemek, nyomán, vannak, minden, pontos, pontos, ország, szinte, András, Fidesz, indexe, mutató, részük, teljes, pontos, Bajnai, embert, tábora, Együtt, mögött, Együtt, javult, kisebb, tudhat, Jobbik, körben, fontos, Fidesz, vezeti, tovább, aránya, elmúlt, vissza, aránya, aránya, Jobbik, javult, bővült, bővült, vannak, Tavaly, mennek, ország, között, helyen, tartók, Fidesz, mutató, óvatos, utóbbi, aránya, igazán, mérése, erősen, pontot, skálán, teljes, azonos, tábora, voltak, biztos, ország, pontra, jelei, végén, zajló, belül, élnek, Ipsos, Orbán, Ipsos, ügyei, Ipsos, Orbán, közül, aktív, Gábor, népes, számú, pedig, Ipsos, hanem, Ipsos, amely, mutat, Ebben, hívei, János, elnök, Ezzel, Ipsos, Orbán, képet, rájuk, Ipsos, kapni, magát, adnak, Orbán, mutat, Ipsos, Ipsos, ember, zajló, esett, érnek, mérte, jelen, első, első, igen, volt, maga, Áder, volt, Vona, hogy, első, mért, arra, híve, pont, igaz, MSZP, MSZP, lett, volt, MSZP, volt, nagy, hogy, első, arra, hogy, tesz, hogy, szűk, volt, azon, vagy, most, tesz, hogy, után, LMP, ami, ról, egy, itt, azt, egy, kis, nem, egy, sem, cég, meg, egy, míg, cég, LMP, így, egy, nem, hez, MTI, ről, cég, míg, nem, túl, lát, nem, LMP, nem, nem, sem, sőt, cég, nem, áll, egy, mostani felmérésben, kedvező folyamatokat, kedvezőtlen fejleményeket, kormányváltó hangulat, decemberi felmérésben, hatalmi viszonyok, 2014-es választások, további működését, kormányzat menesztésének, közhangulat esetében, százfokú skálán, kabinet munkáját, választópolgárok jelenleg, elemzés szerint, ország helyzetével, kabinet tevékenységével, kormányváltással kapcsolatos, választópolgárok politikai, országban zajló, távozását szeretné, elemzés rámutat, ellenzék lehetséges, társadalom minden, lakóhelyük alapján, választói viselkedésre, hangulati elemek, kormányról gyakorolnak, potenciális kormányfőjelöltek, választói százalékot Bajnai, százalékra kapni kormányváltó, pártoktól százalékkal képet, százalékpontosak érzékelők Áprilisban, jelenleg biztos vagy, elemek azon kabinet, részvételi Jobbik lakóhelyük, lehetőséget százalékos Ebben, értelemben készült támogatót, százalékra mért százalékának, elkötelezett Áprilisban szövetség, erősen szerint jelenthetik, adnak híve emelkedett, szinte hogy alapján, első Gyurcsány baloldali, közül LMP kabinettel, viszonyok hónapjaiban volt, vonzott olvasható összefüggnek, százaléka embert Viktor, tovább tesz második, hanem nem között, százaléknyi igazán százalékos, százalékra viszont népszerűségi, ajánlva lehetőséget túl, viselkedésre fejleményeket működését, harmadik adnak lakóhelyük, magyar százalékkal százalék, felében Fidesz Orbán, kívánók orientációjáról szavazók, kabinettel helyen politikai, javult nézetek olvasható, hónapban elemek összefüggnek, Viktor MSZP embert, aránya ellenzék zajló, kisebb szerint volt, túl vagy ország, ugyanakkor körében Orbán, aránya hovatartozásával felében, szerint pontos szerint, nem mérte áprilisban, lakossága elemzés ország, Fidesz egy felmérése, kapni viszont százalékos, Koalíció Javarészük körben, baloldali azon csökkenések, felmérésben MSZP kormányváltó, tesz felmérésben elemek, aránya rájuk részük, részvételi mértékben kormánnyal, élnek kormánynak folytatódott, legrokonszenvesebb minden, pontos végén, Attilának körében, potenciális napjainkban, százalékára olvasható, vannak vélekedés, hajlandóságot azt, negatívan elemzésben, politikusok csökkenések, falvakban választópolgárok, baloldali nem, pontra állapotokat, kedvező túl, jelenleg maga, skálán helyen, ről tábora, szövetség minden, milliós Együtt, százalékos minden, rájuk olvasható, sőt jelenleg, azonos kormányváltást, érzékelni valószínűséggel, lakóhelyük csoport, kabinettel viszont, ponttal Hasonló, hónapja százalékra, teljes megítélésben, Javarészük köztársasági, egy lát, mutat egy, óvatos állapotokat, kívánta kabinettel, pedig jelei, Ipsos szerint, megítélésben adnak, kormányváltást mérte, Vona hónapban, MSZP politikusok, hogy viselkedésre, ország ellenzék, magyar Áprilisban, elmúlt emelkedett, pártokhoz egy, arányokat liberális, volt eljuttatott, eredményei minden, lakóhelyük Orbán, mérte fejleményeket, ponttal fontos, teljes elemek, szerint aránya, áprilisi százaléka, százalékosra markánsak, kormány nem, szeretné felmérésben, százfokú pártválasztók, értékelő köszönhetően, országban zajló, összefoglalójában Együtt, fejleményeket után, hívei egyenletes, kívánta kisvárosokban, valószínűséggel vélekedés, statisztikai viszont, menesztésének élnek, értelmezést vonzott, folyamat ország, tesz ajánlva, cég harmadik, kabinet harmadik, körében LMP, rangsort kormányfőjelöltek, rezsicsökkentésnek zajló, ügyei választópolgárok, korábban Ipsos, nem Márciusban, negyedévében kormány, kormánynak állapotokat, arra pártoktól, körben itt, százaléknyi jelen, rámutat végzett, hangulat szeretne, felmérésben százalék, elnök részük, első lehessen, csaknem liberális, hónapban sorolja, fejleményeket választások, végzett áprilisi, sőt ajánlva, fontos egyértelműen, választópolgárok egy, népességen MSZP, markánsak pont, rájuk felnőtt, Fidesz százaléka, köztársasági felmérésben, ország tartalékát,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.