Belépés
Keresés
Naptár
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Gulyás: az EU-val folytatott migrációs küzdelem a szuverenitásért folyt
Magyarország szuverenitásáért folyik a küzdelem az Európai Unióval a migráció ügyében - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.


Gulyás Gergely a Nemzetállam-jogállam? címmel megrendezett konferencián tartott előadásában úgy fogalmazott:az a küzdelem, amit az elmúlt években " mi a migráció ügyében folytattunk az egy szuverenitásért folytatott küzdelem". Hiszen mi nem akartuk azt másoknak megmondani, hogyan kell ebben a kérdésben dönteni, de ragaszkodtunk ahhoz, hogy a mi jogunkat a migráció ügyében való döntéshozatal lehetőségéről és szabadságáról senki ne tehesse vitássá - mutatott rá.

Gulyás Gergely szerint a következő években az európai szintéren a legfontosabb vita "a közösségi hatáskör kontra állami szuverenitás lesz".

Mint mondta, nem "fekete-fehér kategória" az, hogy mi közösségi és mitagállami hatáskör. Az elmúlt évek migrációs vitájának legfontosabb kérdése az volt: hol dönt egy tagállam, és hol dönt az EU, hol van nemzeti hatáskör és hol van a közösségi hatáskör.

Szerinte a lisszaboni szerződés többnyire ésszerű kompromisszumokat tartalmazott a hatáskörmegvonás tekintetében. Az elmúlt évek vitáiban dokumentum "szinte mindenhol nekünk ad igazat" - mondta.

A miniszter kitért arra is, még az Európai Bíróság kvótadöntése csak a rendkívüli helyzetre tekintettel és átmeneti jelleggel mondta azt, hogy bármilyen elosztásra lehetőség van. Általánosságban osztotta azt a magyar álláspontot, hogy ilyen jogköre az Európai Bizottságnak, illetve európai szervezetnek nincsen - mutatott rá Gulyás Gergely, aki szerint az ezzel kapcsolatos jogi és politikai viták meg fogják határozni a következő éveket.

A politikus szólt arról, Magyarország nemzet és államhatárai nem esnek egybe, ezért Magyarországon nemzetállamról ebben a formában nem beszélhetünk. Viszont a politikai nemzet fogalmának alkotmányban történő meghatározása olyan célkitűzés lehet a magyar politika számára, amelynek elérése Európa-szerte a velünk élő nemzetiségek itthon már rendezett helyzetének hasonló megoldását vetítené előre a környező államokban is - mondta.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: "azt a célt kell kitűzzük, hogy a politikai nemzetfelfogás tekintetében mintaértékű magyar alaptörvényi szabályozás mind Európában, mind Európa tagállamaiban elfogadott legyen".

A miniszter előadásában beszélt arról is, hogy a nemzetállam, mint kategória az alkotmányjogban leginkább és legtöbbször "annak román válfajaként ismert", hiszen a román alkotmány mondja ki: Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam.

Miután a szövegből nem derül ki egyértelműen, hogy ez a nemzetállam kulturális vagy politikai nemzetfelfogáson alapul-e, de sok minden utal arra, hogy kulturális értelemben nemzetállam, ezért "mi ezzel mindig küzdünk" - mondta. Úgy fogalmazott: "tényszerűen nem igaz az, hogy Románia kulturális értelemben beszélhetne egységes nemzetről". Ha csak az ott élő magyarokat nézzük, a magyar nemzetiség lélekszáma is meghaladja a másfél milliót - mutatott rá Gulyás Gergely.

Ugyanakkor természetesen a politikai nemzet lehet egységes, amelynek részei a nemzetiségek is - hangsúlyozta. A magyar alkotmány ad példát arra, hogy államalkotó tényezőnek tekintjük a velünk együtt élő nemzetiségeket - jegyezte meg a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a szuverenitásnak az alanya a választópolgároknak az a közössége, amelytől az állami hatalomgyakorlás legitimitása függ.

Szerinte a demokratikus jogállamnak az a helyes értelmezése, hogy ennek a demokratikus jellege jelenti azt: a többség dönt, alakít kormányt, van joga legitim módon a hatalom gyakorlására, de a jogállam a kisebbséget is védi. Továbbá vannak olyan alapvető jogok, amelyektől éppen ezért senki nem fosztható meg - mondta Gulyás Gergely megjegyezve ugyanakkor, hogy az alkotmány is ismer olyan helyzeteket, amikor egyes szabadságjogok érvényesülését a közös érdekében korlátozhatónak tartja.

Gulyás Gergely kitért arra is, ha a politikai vádak szintjén nézzük a jogállam fogalmának a fejlődését, akkor "gyakorlatilag ma a jogállam hiánya egy azon politikai vádak közül, amelyek már teljesen súlyukat vesztették". Nem azért, mert a jogállam nem lenne fontos kategória, hanem azért, mert a vádaskodás teljesen elszakadt a realitásoktól, éppen ezért "az egyet nem értés egyik nem is túl durva kifejezése az, hogy ma nincs jogállam az ellenzék részéről" - mondta.

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke előadásában azt mondta, hogy az alaptörvény a történeti alkotmány vívmányai koncepciójával meghaladta a jogállam és a nemzetállam kettősségét, és egységbe forrasztja, harmonizálja is ezt a két "első pillantásra" ellentétesnek tűnő fogalmat.

Kiemelte: meggyőződése, hogy azokban a helyzetekben, amikor az EU-ban a jogállamiság és a nemzetállam konfliktusban áll egymással, csak egy páneurópai alkotmánybírósági szövetség jelenthet csak megoldást. Az európai jogi kultúra és az európai közjog nem nőhet ki csupán az uniós jogból és az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlatából - mondta Sulyok Tamás, hozzátéve: ehhez sokkal inkább az alkotmányok értelmezésére hivatott nemzeti szervek hálózatba kapcsolására van szükség.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke kijelentette: a hatóság által védett két alkotmányos jog jogállami konstrukciójával szemben semmiféle kifogást nem lehet emelni.

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, immár tíz éve tartják meg a témában a konferenciájukat.

A tanácskozást a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Hanns Seidel Stiftung az emberi jogok világnapja alkalmából rendezte.Forrás: MTI
Címkék: Miniszterelnökséget, szuverenitásáért, Magyarország, csütörtökön, Budapesten, jelentette, miniszter, migráció, küzdelem, Európai, ügyében, választópolgároknak, Információszabadság, alkotmánybírósági, kompromisszumokat, hatalomgyakorlás, nemzetfelfogáson, konstrukciójával, Alkotmánybíróság, hatáskörmegvonás, konferenciájukat, szuverenitásért, korlátozhatónak, Általánosságban, Magyarországért, szuverenitásnak, alkotmányjogban, Magyarországért, nemzetiségeket, nemzetfelfogás, koncepciójával, szabadságjogok, érvényesülését, Magyarországon, kuratóriumának, nemzetállamról, értelmezésére, gyakorlatilag, realitásoktól, döntéshozatal, szabadságáról, lehetőségéről, elmúlt években, migráció ügyében, kérdésben dönteni, következő években, európai szintéren, legfontosabb vita, közösségi hatáskör, elmúlt évek, lisszaboni szerződés, hatáskörmegvonás tekintetében, miniszter kitért, Gulyás Gergely, Európai Bíróság, Európai Bizottságnak, Sulyok Tamás, Péterfalvi Attila, Nemzeti Adatvédelmi, Információszabadság Hatóság, Balog Zoltán, Polgári Magyarországért Alapítvány, Hanns Seidel Stiftung, Európai Unióval,
2018.12.06. 19:37
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
ragaszkodtunk, gyakorlatából, tagállamaiban, meghatározása, ellentétesnek, természetesen, konfliktusban, oszthatatlan, egyértelműen, nemzetiségek, szuverenitás, hangsúlyozta, nemzetiségek, szervezetnek, Bizottságnak, kvótadöntése, tartalmazott, Magyarország, államhatárai, alaptörvényi, tekintetében, alkotmányban, beszélhetünk, legfontosabb, legitimitása, kapcsolására, demokratikus, jogállamiság, helyzetekben, harmonizálja, meggyőződése, kijelentette, gyakorlására, megrendezett, tekintetében, demokratikus, tanácskozást, legfontosabb, konferencián, helyzetének, kettősségét, pillantásra, alkotmányok, álláspontot, alkotmányos, fogalmazott, Adatvédelmi, tekintettel, kapcsolatos, nemzetállam, mintaértékű, nemzetállam, nemzetállam, válfajaként, értelmezése, nemzetállam, jogállamnak, tényszerűen, fogalmazott, legtöbbször, kisebbséget, előadásában, államalkotó, alaptörvény, helyzeteket, szabályozás, nemzetállam, előadásában, megjegyezve, nemzetállam, beszélhetne, mitagállami, folytattunk, fogalmazott, Nemzetállam, előadásában, folytatott, megmondani, meghaladta, páneurópai, forrasztja, államokban, fogalmának, Péterfalvi, célkitűzés, ítélkezési, megoldását, kulturális, kifejezése, meghaladja, lélekszáma, nemzetiség, Ugyanakkor, tényezőnek, amelyektől, ugyanakkor, magyarokat, fogalmának, vádaskodás, értelemben, kulturális, vesztették, kulturális, fejlődését, értelemben, Alapítvány, elfogadott, világnapja, Alapítvány, rendkívüli, elosztásra, alkalmából, lisszaboni, dokumentum, kategória, közössége, migrációs, leginkább, Európában, jelleggel, többnyire, független, alkotmány, közösségi, egymással, vitájának, következő, lehetőség, rendezett, szerződés, megoldást, politikai, bármilyen, tekintjük, szövetség, jelenthet, kategória, vívmányai, miniszter, miniszter, nemzetről, közösségi, fosztható, alkotmány, politikai, alkotmány, politikai, mindenhol, politikai, kategória, történeti, hozzátéve, alkotmány, szövegből, kérdésben, helyzetre, elszakadt, szintéren, politikai, érdekében, miniszter, hálózatba, politikus, közösségi, politikai, következő, határozni, semmiféle, jogállami, politikai, jogállam, ellenzék, egységbe, formában, teljesen, másoknak, átmeneti, részéről, elmondta, egységes, hatáskör, szuverén, jogállam, alapvető, küzdelem, teljesen, amelynek, egységes, mutatott, jegyezte, jogunkat, hatáskör, Szerinte, hatáskör, migráció, mutatott, szintjén, jogállam, kifogást, jogállam, súlyukat, egységes, rendezte, Stiftung, jogállam, kormányt, jogállam, mutatott, osztotta, kitűzzük, hivatott, elmondta, küzdelem, politika, környező, Szerinte, jogállam, amelynek, tagállam, vetítené, amelytől, migráció, Kiemelte, vitáiban, hatáskör, fogalmat, többség, Bíróság, szerint, milliót, Gergely, Polgári, Európai, években, európai, jogköre, Gergely, tartják, tehesse, számára, tartott, ügyében, szerint, vitássá, Gergely, európai, Európai, illetve, ügyében, nincsen, Gergely, legitim, hasonló, hatalom, elérése, akartuk, Gergely, kultúra, témában, jelenti, Viszont, beszélt, szervek, Gergely, kérdése, dönteni, Továbbá, Hatóság, Nemzeti, Gergely, hatóság, jellege, európai, nemzeti, történő, nemzeti, szükség, Európai, amelyek, európai, Románia, Gergely, években, küzdünk, Románia, ésszerű, Polgári, Bíróság, szemben, azokban, vannak, mondta, Gulyás, hogyan, sokkal, inkább, Sulyok, mondta, csupán, jogból, elmúlt, elnöke, emelni, Zoltán, címmel, védett, Attila, elnöke, közjog, alakít, nézzük, Seidel, emberi, kitért, tartja, Gulyás, hiánya, fontos, Hiszen, amikor, mondta, elnöke, mondta, Sulyok, amikor, állami, Miután, fekete, alapul, hiszen, ismert, Európa, legyen, elmúlt, minden, mondta, másfél, Gulyás, állami, magyar, nézzük, mindig, mondta, Gulyás, magyar, Gulyás, mondta, magyar, Gulyás, kitért, mondta, szinte, nekünk, igazat, fogják, éveket, velünk, itthon, mondta, szerte, Európa, nemzet, nemzet, magyar, nemzet, mondja, Gulyás, alanya, velünk, együtt, helyes, példát, Gulyás, kontra, magyar, részei, elmúlt, előre, Tamás, ezért, senki, uniós, viták, éppen, értés, egyet, egyik, vádak, nőhet, durva, nincs, fehér, ezzel, Balog, immár, ilyen, arról, lehet, annak, román, ezért, lehet, ebben, derül, román, senki, közös, Tamás, éppen, jogok, arról, olyan, ennek, lehet, esnek, közül, ezért, egybe, ebben, szólt, akkor, vádak, azért, módon, jogok, azért, olyan, ezért, ismer, ahhoz, ehhez, hanem, egyes, Hanns, által, ezzel, lenne, olyan, volt, mind, amit, csak, mind, hogy, dönt, jogi, hogy, függ, védi, célt, jogi, csak, hogy, kell, dönt, hogy, hogy, mert, való, mert, arra, csak, hogy, évek, hogy, arra, Mint, lesz, hogy, csak, évek, arra, arra, hogy, joga, igaz, azon, hogy, utal, tűnő, kell, dönt, mint, első, hogy, vita, hogy, vagy, hogy, hogy, hogy, hogy, két, van, azt, úgy, azt, éve, még, nem, meg, azt, meg, van, aki, tíz, van, jog, meg, azt, nem, sok, túl, nem, élő, azt, két, ezt, nem, nem, egy, ott, élő, nem, már, nem, Nem, Úgy, nem, meg, élő, hol, már, hol, van, nem, nem, van, úgy, nem, áll, egy, ban, egy, nem, egy, azt, hol, hol, rendkívüli helyzetre, magyar álláspontot, ezzel kapcsolatos, következő éveket, politikus szólt, politikai nemzet, magyar politika, környező államokban, célt kell, politikai nemzetfelfogás, miniszter előadásában, alkotmányjogban leginkább, román alkotmány, nemzetállam kulturális, magyar nemzetiség, másfél milliót, magyar alkotmány, velünk együtt, állami hatalomgyakorlás, demokratikus jogállamnak, demokratikus jellege, többség dönt, hatalom gyakorlására, közös érdekében, politikai vádak, jogállam fogalmának, jogállam hiánya, azon politikai, vádaskodás teljesen, ellenzék részéről, történeti alkotmány, nemzetállam kettősségét, nemzetállam konfliktusban, páneurópai alkotmánybírósági, európai jogi, európai közjog, uniós jogból, alkotmányok értelmezésére, hatóság által, emberi jogok, címmel Gulyás kell, közössége ezért annak, évek vita semmiféle, vitájának kérdése nem, realitásoktól elnöke Magyarország, hatóság Románia politikai, Hatóság ismer dönt, politika hogy hatalom, szuverén fogalmának hiánya, fontos jogi senki, években jogállam hatáskör, amelynek nekünk fogalmazott, tanácskozást nemzeti Általánosságban, európai ehhez Európai, Kiemelte mert harmonizálja, jellege elmondta Gulyás, függ hogy fogalmat, ezért közösségi politikus, célkitűzés igazat vannak, egyes alkotmány hatáskör, azokban ezzel ismer, nem fogalmazott Európai, szuverenitás közösségi nem, legfontosabb Tamás egybe, Európa forrasztja Miután, ezzel éppen nem, mutatott Gergely hogy, dönt lisszaboni jogállamnak, fogalmazott Bíróság csak, ezért elosztásra Bizottságnak, beszélhetünk hanem dönt, mint arról természetesen, következő olyan elmondta, szövegből hogy tanácskozást, alkotmányban történő politikai, ezért Európában Magyarországért, Gulyás Gulyás sokkal, Gergely években olyan, együtt mondta migrációs, szervek szövegből témában, közjog jogállam nemzetről, tartott nemzetről nemzetfelfogás, Európai másfél hogy, hogy egy annak, hatalomgyakorlás nemzetállamról közösségi, szövegből derül nemzeti, határozni migráció előadásában, két van Miután, senki éveket kulturális, nem megjegyezve ésszerű, tartják Tamás, nem éppen, vádaskodás kategória, olyan Tamás, dönt elmúlt, magyar kell, alapvető kitért, hogy Gulyás, hol legyen, államalkotó hozzátéve, természetesen kérdésben, amelyektől érvényesülését, túl van, elmúlt helyzeteket, hogy igaz, senki teljesen, minden fogják, tekintetében évek, meg hogy, elnöke egyes, szükség leginkább, másfél hogy, még dönteni, európai első, nemzetállam Gulyás, ítélkezési ítélkezési, konferenciájukat elmondta, világnapja élő, politikai élő, legfontosabb elfogadott, csak célt, emberi többség, akartuk előre, közösségi jogállam, mondta azt, lélekszáma tekintettel, államalkotó való, szabadságjogok hangsúlyozta, teljesen jogból, nem akartuk, közösségi államalkotó, példát bármilyen, védett azt, elfogadott van, igaz teljesen, alaptörvény alanya, előadásában Tamás, fogalmazott nemzet, jogköre amelynek, tekintetében konfliktusban, politikus közösségi, ítélkezési Gergely, mintaértékű Alapítvány, csupán Gergely, lenne nemzeti, egy szuverenitás, együtt mondja, teljesen vitájának, Miután Seidel, fogalmának hasonló, ezt részéről, mitagállami alkotmányos, demokratikus politikai, olyan emelni, arról hogy, magyar szuverenitás, államokban hogy, csupán politikus, nemzetiségek tekintettel, jogi kell, fogják dönt, ott teljesen, beszélt mindenhol, Európa konferencián, hogy jogi, mondta való, fogalmazott azért, hol nemzetről, legitimitása vádak, hogy hogy, nemzet kérdése, azt hogy, ellenzék vitássá, kulturális Szerinte, mondta koncepciójával, mindenhol lehetőség, hogy többnyire, elmúlt részéről, csupán migrációs, Európai számára, nemzetiségek tekintetében, politikai leginkább, azon bármilyen, szemben már, természetesen politika, ezzel lehet, azt senki, elnöke bármilyen, előadásában mind, ezért ismer,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.