Belépés
Keresés
Naptár
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Gulyás: az EU-val folytatott migrációs küzdelem a szuverenitásért folyt
Magyarország szuverenitásáért folyik a küzdelem az Európai Unióval a migráció ügyében - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.


Gulyás Gergely a Nemzetállam-jogállam? címmel megrendezett konferencián tartott előadásában úgy fogalmazott:az a küzdelem, amit az elmúlt években " mi a migráció ügyében folytattunk az egy szuverenitásért folytatott küzdelem". Hiszen mi nem akartuk azt másoknak megmondani, hogyan kell ebben a kérdésben dönteni, de ragaszkodtunk ahhoz, hogy a mi jogunkat a migráció ügyében való döntéshozatal lehetőségéről és szabadságáról senki ne tehesse vitássá - mutatott rá.

Gulyás Gergely szerint a következő években az európai szintéren a legfontosabb vita "a közösségi hatáskör kontra állami szuverenitás lesz".

Mint mondta, nem "fekete-fehér kategória" az, hogy mi közösségi és mitagállami hatáskör. Az elmúlt évek migrációs vitájának legfontosabb kérdése az volt: hol dönt egy tagállam, és hol dönt az EU, hol van nemzeti hatáskör és hol van a közösségi hatáskör.

Szerinte a lisszaboni szerződés többnyire ésszerű kompromisszumokat tartalmazott a hatáskörmegvonás tekintetében. Az elmúlt évek vitáiban dokumentum "szinte mindenhol nekünk ad igazat" - mondta.

A miniszter kitért arra is, még az Európai Bíróság kvótadöntése csak a rendkívüli helyzetre tekintettel és átmeneti jelleggel mondta azt, hogy bármilyen elosztásra lehetőség van. Általánosságban osztotta azt a magyar álláspontot, hogy ilyen jogköre az Európai Bizottságnak, illetve európai szervezetnek nincsen - mutatott rá Gulyás Gergely, aki szerint az ezzel kapcsolatos jogi és politikai viták meg fogják határozni a következő éveket.

A politikus szólt arról, Magyarország nemzet és államhatárai nem esnek egybe, ezért Magyarországon nemzetállamról ebben a formában nem beszélhetünk. Viszont a politikai nemzet fogalmának alkotmányban történő meghatározása olyan célkitűzés lehet a magyar politika számára, amelynek elérése Európa-szerte a velünk élő nemzetiségek itthon már rendezett helyzetének hasonló megoldását vetítené előre a környező államokban is - mondta.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: "azt a célt kell kitűzzük, hogy a politikai nemzetfelfogás tekintetében mintaértékű magyar alaptörvényi szabályozás mind Európában, mind Európa tagállamaiban elfogadott legyen".

A miniszter előadásában beszélt arról is, hogy a nemzetállam, mint kategória az alkotmányjogban leginkább és legtöbbször "annak román válfajaként ismert", hiszen a román alkotmány mondja ki: Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam.

Miután a szövegből nem derül ki egyértelműen, hogy ez a nemzetállam kulturális vagy politikai nemzetfelfogáson alapul-e, de sok minden utal arra, hogy kulturális értelemben nemzetállam, ezért "mi ezzel mindig küzdünk" - mondta. Úgy fogalmazott: "tényszerűen nem igaz az, hogy Románia kulturális értelemben beszélhetne egységes nemzetről". Ha csak az ott élő magyarokat nézzük, a magyar nemzetiség lélekszáma is meghaladja a másfél milliót - mutatott rá Gulyás Gergely.

Ugyanakkor természetesen a politikai nemzet lehet egységes, amelynek részei a nemzetiségek is - hangsúlyozta. A magyar alkotmány ad példát arra, hogy államalkotó tényezőnek tekintjük a velünk együtt élő nemzetiségeket - jegyezte meg a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a szuverenitásnak az alanya a választópolgároknak az a közössége, amelytől az állami hatalomgyakorlás legitimitása függ.

Szerinte a demokratikus jogállamnak az a helyes értelmezése, hogy ennek a demokratikus jellege jelenti azt: a többség dönt, alakít kormányt, van joga legitim módon a hatalom gyakorlására, de a jogállam a kisebbséget is védi. Továbbá vannak olyan alapvető jogok, amelyektől éppen ezért senki nem fosztható meg - mondta Gulyás Gergely megjegyezve ugyanakkor, hogy az alkotmány is ismer olyan helyzeteket, amikor egyes szabadságjogok érvényesülését a közös érdekében korlátozhatónak tartja.

Gulyás Gergely kitért arra is, ha a politikai vádak szintjén nézzük a jogállam fogalmának a fejlődését, akkor "gyakorlatilag ma a jogállam hiánya egy azon politikai vádak közül, amelyek már teljesen súlyukat vesztették". Nem azért, mert a jogállam nem lenne fontos kategória, hanem azért, mert a vádaskodás teljesen elszakadt a realitásoktól, éppen ezért "az egyet nem értés egyik nem is túl durva kifejezése az, hogy ma nincs jogállam az ellenzék részéről" - mondta.

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke előadásában azt mondta, hogy az alaptörvény a történeti alkotmány vívmányai koncepciójával meghaladta a jogállam és a nemzetállam kettősségét, és egységbe forrasztja, harmonizálja is ezt a két "első pillantásra" ellentétesnek tűnő fogalmat.

Kiemelte: meggyőződése, hogy azokban a helyzetekben, amikor az EU-ban a jogállamiság és a nemzetállam konfliktusban áll egymással, csak egy páneurópai alkotmánybírósági szövetség jelenthet csak megoldást. Az európai jogi kultúra és az európai közjog nem nőhet ki csupán az uniós jogból és az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlatából - mondta Sulyok Tamás, hozzátéve: ehhez sokkal inkább az alkotmányok értelmezésére hivatott nemzeti szervek hálózatba kapcsolására van szükség.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke kijelentette: a hatóság által védett két alkotmányos jog jogállami konstrukciójával szemben semmiféle kifogást nem lehet emelni.

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, immár tíz éve tartják meg a témában a konferenciájukat.

A tanácskozást a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Hanns Seidel Stiftung az emberi jogok világnapja alkalmából rendezte.Forrás: MTI
Címkék: Miniszterelnökséget, szuverenitásáért, Magyarország, csütörtökön, Budapesten, jelentette, miniszter, migráció, küzdelem, Európai, ügyében, választópolgároknak, Információszabadság, alkotmánybírósági, kompromisszumokat, hatalomgyakorlás, nemzetfelfogáson, konstrukciójával, Alkotmánybíróság, hatáskörmegvonás, konferenciájukat, szuverenitásért, korlátozhatónak, Általánosságban, Magyarországért, szuverenitásnak, alkotmányjogban, Magyarországért, nemzetiségeket, nemzetfelfogás, koncepciójával, szabadságjogok, érvényesülését, Magyarországon, kuratóriumának, nemzetállamról, értelmezésére, gyakorlatilag, realitásoktól, döntéshozatal, szabadságáról, lehetőségéről, elmúlt években, migráció ügyében, kérdésben dönteni, következő években, európai szintéren, legfontosabb vita, közösségi hatáskör, elmúlt évek, lisszaboni szerződés, hatáskörmegvonás tekintetében, miniszter kitért, Gulyás Gergely, Európai Bíróság, Európai Bizottságnak, Sulyok Tamás, Péterfalvi Attila, Nemzeti Adatvédelmi, Információszabadság Hatóság, Balog Zoltán, Polgári Magyarországért Alapítvány, Hanns Seidel Stiftung, Európai Unióval,
2018.12.06. 19:37
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
ragaszkodtunk, gyakorlatából, tagállamaiban, meghatározása, ellentétesnek, természetesen, konfliktusban, oszthatatlan, egyértelműen, nemzetiségek, szuverenitás, hangsúlyozta, nemzetiségek, szervezetnek, Bizottságnak, kvótadöntése, tartalmazott, Magyarország, államhatárai, alaptörvényi, tekintetében, alkotmányban, beszélhetünk, legfontosabb, legitimitása, kapcsolására, demokratikus, jogállamiság, helyzetekben, harmonizálja, meggyőződése, kijelentette, gyakorlására, megrendezett, tekintetében, demokratikus, tanácskozást, legfontosabb, konferencián, helyzetének, kettősségét, pillantásra, alkotmányok, álláspontot, alkotmányos, fogalmazott, Adatvédelmi, tekintettel, kapcsolatos, nemzetállam, mintaértékű, nemzetállam, nemzetállam, válfajaként, értelmezése, nemzetállam, jogállamnak, tényszerűen, fogalmazott, legtöbbször, kisebbséget, előadásában, államalkotó, alaptörvény, helyzeteket, szabályozás, nemzetállam, előadásában, megjegyezve, nemzetállam, beszélhetne, mitagállami, folytattunk, fogalmazott, Nemzetállam, előadásában, folytatott, megmondani, meghaladta, páneurópai, forrasztja, államokban, fogalmának, Péterfalvi, célkitűzés, ítélkezési, megoldását, kulturális, kifejezése, meghaladja, lélekszáma, nemzetiség, Ugyanakkor, tényezőnek, amelyektől, ugyanakkor, magyarokat, fogalmának, vádaskodás, értelemben, kulturális, vesztették, kulturális, fejlődését, értelemben, Alapítvány, elfogadott, világnapja, Alapítvány, rendkívüli, elosztásra, alkalmából, lisszaboni, dokumentum, kategória, közössége, migrációs, leginkább, Európában, jelleggel, többnyire, független, alkotmány, közösségi, egymással, vitájának, következő, lehetőség, rendezett, szerződés, megoldást, politikai, bármilyen, tekintjük, szövetség, jelenthet, kategória, vívmányai, miniszter, miniszter, nemzetről, közösségi, fosztható, alkotmány, politikai, alkotmány, politikai, mindenhol, politikai, kategória, történeti, hozzátéve, alkotmány, szövegből, kérdésben, helyzetre, elszakadt, szintéren, politikai, érdekében, miniszter, hálózatba, politikus, közösségi, politikai, következő, határozni, semmiféle, jogállami, politikai, jogállam, ellenzék, egységbe, formában, teljesen, másoknak, átmeneti, részéről, elmondta, egységes, hatáskör, szuverén, jogállam, alapvető, küzdelem, teljesen, amelynek, egységes, mutatott, jegyezte, jogunkat, hatáskör, Szerinte, hatáskör, migráció, mutatott, szintjén, jogállam, kifogást, jogállam, súlyukat, egységes, rendezte, Stiftung, jogállam, kormányt, jogállam, mutatott, osztotta, kitűzzük, hivatott, elmondta, küzdelem, politika, környező, Szerinte, jogállam, amelynek, tagállam, vetítené, amelytől, migráció, Kiemelte, vitáiban, hatáskör, fogalmat, többség, Bíróság, szerint, milliót, Gergely, Polgári, Európai, években, európai, jogköre, Gergely, tartják, tehesse, számára, tartott, ügyében, szerint, vitássá, Gergely, európai, Európai, illetve, ügyében, nincsen, Gergely, legitim, hasonló, hatalom, elérése, akartuk, Gergely, kultúra, témában, jelenti, Viszont, beszélt, szervek, Gergely, kérdése, dönteni, Továbbá, Hatóság, Nemzeti, Gergely, hatóság, jellege, európai, nemzeti, történő, nemzeti, szükség, Európai, amelyek, európai, Románia, Gergely, években, küzdünk, Románia, ésszerű, Polgári, Bíróság, szemben, azokban, vannak, mondta, Gulyás, hogyan, sokkal, inkább, Sulyok, mondta, csupán, jogból, elmúlt, elnöke, emelni, Zoltán, címmel, védett, Attila, elnöke, közjog, alakít, nézzük, Seidel, emberi, kitért, tartja, Gulyás, hiánya, fontos, Hiszen, amikor, mondta, elnöke, mondta, Sulyok, amikor, állami, Miután, fekete, alapul, hiszen, ismert, Európa, legyen, elmúlt, minden, mondta, másfél, Gulyás, állami, magyar, nézzük, mindig, mondta, Gulyás, magyar, Gulyás, mondta, magyar, Gulyás, kitért, mondta, szinte, nekünk, igazat, fogják, éveket, velünk, itthon, mondta, szerte, Európa, nemzet, nemzet, magyar, nemzet, mondja, Gulyás, alanya, velünk, együtt, helyes, példát, Gulyás, kontra, magyar, részei, elmúlt, előre, Tamás, ezért, senki, uniós, viták, éppen, értés, egyet, egyik, vádak, nőhet, durva, nincs, fehér, ezzel, Balog, immár, ilyen, arról, lehet, annak, román, ezért, lehet, ebben, derül, román, senki, közös, Tamás, éppen, jogok, arról, olyan, ennek, lehet, esnek, közül, ezért, egybe, ebben, szólt, akkor, vádak, azért, módon, jogok, azért, olyan, ezért, ismer, ahhoz, ehhez, hanem, egyes, Hanns, által, ezzel, lenne, olyan, volt, mind, amit, csak, mind, hogy, dönt, jogi, hogy, függ, védi, célt, jogi, csak, hogy, kell, dönt, hogy, hogy, mert, való, mert, arra, csak, hogy, évek, hogy, arra, Mint, lesz, hogy, csak, évek, arra, arra, hogy, joga, igaz, azon, hogy, utal, tűnő, kell, dönt, mint, első, hogy, vita, hogy, vagy, hogy, hogy, hogy, hogy, két, van, azt, úgy, azt, éve, még, nem, meg, azt, meg, van, aki, tíz, van, jog, meg, azt, nem, sok, túl, nem, élő, azt, két, ezt, nem, nem, egy, ott, élő, nem, már, nem, Nem, Úgy, nem, meg, élő, hol, már, hol, van, nem, nem, van, úgy, nem, áll, egy, ban, egy, nem, egy, azt, hol, hol, rendkívüli helyzetre, magyar álláspontot, ezzel kapcsolatos, következő éveket, politikus szólt, politikai nemzet, magyar politika, környező államokban, célt kell, politikai nemzetfelfogás, miniszter előadásában, alkotmányjogban leginkább, román alkotmány, nemzetállam kulturális, magyar nemzetiség, másfél milliót, magyar alkotmány, velünk együtt, állami hatalomgyakorlás, demokratikus jogállamnak, demokratikus jellege, többség dönt, hatalom gyakorlására, közös érdekében, politikai vádak, jogállam fogalmának, jogállam hiánya, azon politikai, vádaskodás teljesen, ellenzék részéről, történeti alkotmány, nemzetállam kettősségét, nemzetállam konfliktusban, páneurópai alkotmánybírósági, európai jogi, európai közjog, uniós jogból, alkotmányok értelmezésére, hatóság által, emberi jogok, hatóság jelenti nemzetállam, vitássá szükség tekintetében, dokumentum kell évek, kérdése érdekében tekintetében, egyes román ezért, Továbbá történeti ezért, páneurópai meg elosztásra, hatalomgyakorlás címmel nem, egységes nem küzdünk, hatáskör Gergely rendezte, jelenthet már két, tagállam többség vetítené, küzdünk példát történeti, jogállam megoldását nézzük, Gergely Információszabadság szintjén, jelenthet Hatóság Tamás, nemzetiségeket Tamás Gulyás, rendezett viták tényezőnek, vádaskodás demokratikus megjegyezve, lehet illetve hiszen, nemzetállam esnek emberi, szuverenitás Péterfalvi érvényesülését, beszélt lehet ezzel, hogy válfajaként nem, jogköre mindig sok, hogy jog Gergely, mondta nem legtöbbször, forrasztja értelemben hogy, jogállam európai áll, Zoltán vádaskodás tehesse, célkitűzés mutatott értelemben, ezért tartják tagállam, célt meg előadásában, hogyan módon alkotmány, elérése rendkívüli már, amelynek legfontosabb első, tűnő mondta mert, szabadságjogok mert kvótadöntése, azt lisszaboni Románia, vita függ jogok, másoknak Magyarországért jogállamnak, nézzük csak amikor, korlátozhatónak mondta védett, meghaladta megoldását egységes, beszélt példát mondta, tartják kettősségét magyar, egységbe Információszabadság egységbe, fogalmának Magyarországon forrasztja, rendezett két hatáskör, mind kell alkotmány, elmúlt forrasztja, kategória nőhet, azért harmonizálja, közösségi Hanns, ebben meg, egy nem, politikai Gergely, mondta mint, már lehet, közjog mindenhol, esnek sok, beszélt olyan, álláspontot vádak, román jogból, emberi alakít, hogy alaptörvény, vádak kettősségét, mint sokkal, vesztették fogalmának, elmondta van, nemzetállam formában, tíz elmondta, arra csupán, alkotmány lenne, közösségi hogy, demokratikus helyzetekben, függ fekete, éve élő, jogállam nekünk, európai ban, dokumentum átmeneti, tényszerűen Magyarországért, illetve Magyarországon, Seidel ezért, többnyire egy, mondja súlyukat, alkotmány elnöke, mind jogállamnak, mitagállami konferencián, nem dönteni, nemzetfelfogáson nemzetiségek, állami hogy, velünk nemzeti, olyan alaptörvényi, megmondani kategória, szervezetnek migráció, velünk kulturális, tehesse nemzetállam, egymással ragaszkodtunk, Mint nemzeti, kompromisszumokat években, van politikai, nemzetállam román, Gergely szintéren, csak hivatott, kell joga, legitim milliót, Tamás mitagállami, van akartuk, független államalkotó, ezzel határozni, tartja vitássá, jogból ellentétesnek, hiszen dönt, demokratikus Európai, szuverén helyzetének, korlátozhatónak miniszter, vetítené nemzetállam, szabadságjogok hogy, elérése hogy, politikai érdekében, esnek ehhez, akkor Gergely, hol senki, élő elfogadott, még ezért, Zoltán kérdése, elosztásra értelmezése, elmúlt arra, áll alanya, jogállami egységbe, olyan hatáskör, mondta világnapja, Európai nemzet, alkotmányos szuverenitásnak, Zoltán hatáskör, teljesen politikai, Alapítvány fogalmazott, dönt lélekszáma, mint olyan, Bíróság hanem, hogyan Magyarországért, mindenhol ezzel, előadásában utal, mondta fogalmazott, mondta konferenciájukat, szervek teljesen, jegyezte nemzetállam, amikor éve, célt ezért,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.