Belépés
Keresés
Naptár
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
A pesti gettó felszabadítására emlékeztek a Dohány utcai zsinagógában
A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában.


Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija arról beszélt: a magyarországi zsidóság tragédiája nem úgy kezdődött, hogy elindultak az első vontok Auschwitzba. A zsidóüldözés szavakkal, ideológiákkal, írásokkal, a közbeszéd megváltozásával kezdődött. Olyan gondolatokkal és indulatokkal, amelyek kijelölték az utat a gettó felállításáig.

Hozzátette: tévedés azt hinni, hogy a gettó felállításáról a "legmagasabb helyen nem tudtak, nem döntöttek és nem értettek vele egyet. A budai Várban tudták, helyeselték és engedélyezték. Ezt a történelmi felelősséget nem lehet lemosni a budai Vár egykori lakójáról" - fogalmazott a főrabbi.

Kitért arra: Magyarországon minden zsidó túlélője a vészkorszaknak a szülei, a nagyszülei vagy önmaga révén. "Nem lennénk ma itt, ha nincs a Vörös Hadsereg, ha nem győznek a szövetséges csapatok.

Frölich Róbert megjegyezte: sokan felteszik a kérdést, "ti zsidók nem viszitek-e túlzásba az emlékezést a holokausztra?" "De túlzásba lehet-e vinni az emlékezést arra, hogy apáinkat, nagyapáinkat ki akarták irtani, hogy el akarták tőlünk venni a megszületésünk jogát, (.) hogy 600 ezer zsidót csak úgy kiradíroztak ennek az országnak a társadalmából?"

"Nem tehetjük meg, hogy nem emlékezünk, mert akkor mi leszünk feledésre írtélve", akkor semmi sem szab gátat annak, hogy megismétlődjön a múlt - tette hozzá Frölich Róbert.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kiemelte: minden generációnak el kell gondolkodnia a múlt bűnein, hogy "meg tudjuk érteni és tovább tudjuk adni elődeink fájdalmas áldozatát". Az áldozat, az örökség érték akkor is, ha fájdalmas, sőt, "minél fájdalmasabb, annál értékesebb" - mondta.

A múlttal szembenézve Magyarország összefog azért, hogy semmilyen nemzeti, etnikai vagy vallási közösséghez tartozó ember ne szenvedjen el jogsérelmet. Az alaptörvény a biztosíték arra, hogy az emberi méltóság és az emberi jogok egyenlően illessenek meg mindenkit - hangoztatta.

Kitért arra: a 75 évvel ezelőtti helyzettel ellentétben ma a magyar zsidóság - ha a közösség töredéke is egykori méretének -, de mégiscsak számottevő fővárosi közösségként éli mindennapjait.

Megjegyezte: optimizmusra ad okot, hogy a The Jewish People Policy Institute jelentése szerint ma már a világon több zsidó ember él, mint a holokausztot megelőzően.

Ugyanakkor hátradőlni sem szabad, hiszen a Nyugat-Európában egyre növekvő fenyegetettség és a zsidó közösségeket folyamatosan érő atrocitások aggodalomra is okot adnak - figyelmeztetett.

Reményei szerint azonban hosszú távon mindenki kiáll az igazi értékek mellett, és Magyarország szerint ilyen érték a nemzet, amelynek a zsidó közösség is része - tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Vince.

Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke felidézte: a pesti gettó kapuit a szovjet katonák nyitották ki, és a budapesti zsidóság örök hálával tartozik nekik ezért.

Elmondta: 1945. január 18-án az akkor kilencéves édesapja egy Wesselényi utcai ház lépcsőházában szovjet katonákkal találkozott, és jelezte nekik, hogy a szemközti ház tetején ellenséges géppuskafészek van. A szovjet katonák az ő instrukciói alapján likvidálták a géppuskást. A katonáktól cserébe két szelet rozskenyeret kapott, amire úgy emlékezett, hogy ez a kenyér volt élete legfenségesebb lakomája.

Háromnegyed évszázad telt el a pesti gettó felszabadítása óta, és ahogy fogynak a túlélők, "ahogy halad az idő, úgy erősödik a kötelességünk, hogy őrizzük az áldozatok emlékét és ellenálljunk a felejtés növekvő nyomásának" - fogalmazott Mester Tamás.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete arról beszélt: 75 évvel ezelőtt 70 ezer üldözött zsidó élt a budapesti gettó falai között, és több mint 20 ezer zsidó bujkált rettegve szerte a városban. Legtöbbjük számára a Vörös Hadsereg érkezése és a gettó felszabadítása a haláltól való megmenekülést jelentette.

Megemlítette, hogy a gettó területén született korábban Herzl Tivadar, a zsidó állam megálmodója, és a gettó felszabadulása után Budapestről is sokan mentek Izraelbe, hogy felépítsék a saját országukat.

Azoknak, akik úgy döntöttek, hogy Magyarországon maradnak, szembe kellett nézniük a kommunizmus borzalmaival, mégis sikerült átmenteniük zsidó identitásukat a következő generációknak, így ma újra virágzó zsidó élet van Magyarországon.

"De ma sem nyugodhatunk meg", hiszen az "ördög nem alszik" és az antiszemitizmus újra és újra felüti a fejét a világ különböző pontjain. Ezért kell emlékezni, hogy ami Budapesten történt, ne történhessen meg újra - mondta a nagykövet.

A budapesti "nagy" gettó határait megszabó belügyminiszteri rendelet 1944. november 29-én jelent meg, a Dohány utca, Nagyatádi Szabó (ma Kertész) utca, Király utca, Csányi utca, Rumbach Sebestyén utca, Madách Imre út, Madách Imre tér és Károly körút által határolt területet december 10-én zárták le.

A gettó 4513 lakásába 40 ezer embert telepítettek a városban elszórt csillagos házakból. Ez a szám gyorsan emelkedett, a következő év elejére elérte a 70-80 ezret. Az összezsúfolt embereknek a Vöröskereszt erőfeszítései ellenére is csak napi 700-800 kalória élelem jutott (a kenyérfejadag 15 deka volt), amikor pedig december végén bezárult a szovjet ostromgyűrű, a helyzet még kritikusabbá vált. A gettóban az egészségügyi viszonyok minősíthetetlenek voltak, az emberek tömegesen haltak meg, decemberben naponta 80-120 halottat vittek ki onnan.

A gettó 1945. január 18-i felszabadulásakor csak a Klauzál téren több mint 3000 temetetlen holttestet találtak.

(FOTÓ)Forrás: MTI
Címkék: felszabadításának, megemlékezést, zsinagógában, évfordulója, Budapesten, alkalmából, tartottak, vasárnap, Dohány, gettó, utcai, minősíthetetlenek, Miniszterelnökség, felszabadulásakor, belügyminiszteri, antiszemitizmus, megváltozásával, figyelmeztetett, kapcsolatokért, vészkorszaknak, felszabadítása, Magyarországon, Magyarországon, fenyegetettség, megszületésünk, géppuskafészek, Magyarországon, felszabadítása, legfenségesebb, megismétlődjön, felállításáról, felszabadulása, engedélyezték, felállításáig, lépcsőházában, gondolatokkal, generációknak, kötelességünk, mindennapjait, erőfeszítései, társadalmából, identitásukat, magyarországi zsidóság, első vontok, zsidóüldözés szavakkal, közbeszéd megváltozásával, gettó felállításáig, gettó felállításáról, budai Várban, történelmi felelősséget, nagyszülei vagy, szövetséges csapatok, emlékezést arra, Frölich Róbert, Vörös Hadsereg, Szalay-Bobrovniczky Vince, Jewish People Policy Institute, Mester Tamás, Budapesti Zsidó Hitközség, Jákov Hadasz-Handelszman, Herzl Tivadar, Nagyatádi Szabó, Rumbach Sebestyén, Madách Imre,
2020.01.19. 15:01
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
ideológiákkal, kenyérfejadag, megmenekülést, magyarországi, felelősséget, Megemlítette, gondolkodnia, generációnak, nagyapáinkat, holokausztot, kiradíroztak, optimizmusra, közösségként, Bobrovniczky, Magyarország, közösségeket, folyamatosan, holokausztra, államtitkára, fájdalmasabb, Bobrovniczky, Magyarország, rozskenyeret, ellenálljunk, Vöröskereszt, borzalmaival, telepítettek, nyugodhatunk, egészségügyi, zsidóüldözés, összezsúfolt, indulatokkal, történhessen, kritikusabbá, atrocitások, Háromnegyed, alaptörvény, szövetséges, likvidálták, találkozott, jogsérelmet, helyeselték, szembenézve, ellentétben, megjegyezte, legmagasabb, instrukciói, aggodalomra, fogalmazott, megálmodója, fogalmazott, Megjegyezte, Budapestről, ostromgyűrű, hangoztatta, kommunizmus, decemberben, átmenteniük, Auschwitzba, közösséghez, Handelszman, számottevő, helyzettel, szenvedjen, biztosíték, kijelölték, megelőzően, hátradőlni, illessenek, emelkedett, elindultak, embereknek, emlékezünk, Ugyanakkor, Hozzátette, társadalmi, Legtöbbjük, nagykövete, nagyszülei, emlékezést, jelentette, temetetlen, holttestet, történelmi, országukat, felépítsék, Budapesten, nyomásának, géppuskást, ellenséges, tragédiája, katonákkal, emlékezést, katonáktól, értékesebb, emlékezett, Wesselényi, kilencéves, semmilyen, fájdalmas, fájdalmas, egyenlően, tömegesen, viszonyok, mindenkit, áldozatát, felidézte, budapesti, emlékezni, áldozatok, nagykövet, budapesti, budapesti, különböző, döntöttek, született, területén, következő, szemközti, Nagyatádi, Európában, következő, jelentése, Institute, mégiscsak, csillagos, területet, Sebestyén, budapesti, nyitották, Hitközség, méretének, Budapesti, helyettes, írásokkal, kezdődött, közbeszéd, kezdődött, felteszik, döntöttek, lakójáról, szavakkal, zsinagóga, főrabbija, országnak, feledésre, viszitek, csapatok, lakomája, rettegve, évszázad, erősödik, túlzásba, túlélője, üldözött, Hadsereg, apáinkat, mindenki, amelynek, Reményei, tehetjük, fővárosi, közösség, városban, édesapja, Elmondta, tartozik, zsidóság, túlzásba, Izraelbe, házakból, ellenére, városban, lakásába, december, december, bezárult, találtak, halottat, zsidóság, gettóban, határolt, november, töredéke, maradnak, korábban, haláltól, érkezése, sikerült, értettek, rendelet, megszabó, határait, pontjain, Hadsereg, felejtés, közösség, kiemelte, összefog, elődeink, zsidóság, ezelőtti, méltóság, lemosni, örökség, bujkált, elszórt, történt, gyorsan, főrabbi, cserébe, szerint, beszélt, szovjet, azonban, tartozó, értékek, Frölich, elejére, mellett, áldozat, akarták, Rumbach, ezelőtt, szovjet, hálával, kérdést, tetején, jelezte, tévedés, Tivadar, Kertész, katonák, Frölich, Azoknak, nemzeti, szerint, felelős, amelyek, alapján, egykori, katonák, szovjet, Frölich, győznek, szerint, írtélve, nézniük, kellett, naponta, világon, fogynak, túlélők, akarták, őrizzük, számára, növekvő, leszünk, egykori, lennénk, emlékét, etnikai, vallási, Klauzál, beszélt, emberek, virágzó, múlttal, kalória, szovjet, növekvő, helyzet, szülei, Mester, zsidók, mondta, helyen, felüti, kenyér, emberi, szelet, Róbert, tudták, tudtak, alszik, Várban, Szalay, Izrael, Róbert, mondta, kapott, hiszen, Hadasz, mentek, önmaga, emberi, szembe, zárták, hiszen, Nyugat, szabad, tudjuk, Kitért, zsidót, érteni, tudjuk, jutott, amikor, szerte, tovább, voltak, haltak, Dohány, minden, Róbert, magyar, minden, január, Jewish, bűnein, vittek, Policy, People, élelem, tőlünk, Madách, Károly, kapuit, elnöke, Madách, Csányi, jelent, Dohány, Király, január, embert, között, Mester, elérte, vontok, hosszú, Kitért, nemzet, irtani, Szalay, gettó, sokan, zsidó, gettó, budai, lehet, állam, saját, Herzl, Szabó, Olyan, akkor, érték, gettó, minél, körút, által, ezret, pedig, utcai, téren, gettó, onnan, végén, arról, gettó, gettó, zsidó, ördög, fejét, zsidó, egyet, budai, mégis, világ, Ezért, annál, civil, Vince, gettó, gettó, hinni, azért, hozzá, nekik, ezért, akkor, vinni, gettó, pesti, Tamás, Zsidó, semmi, gátat, utcai, annak, pesti, gettó, Vörös, élete, amire, jogok, nekik, sokan, Vince, hozzá, egyre, zsidó, jogát, venni, ennek, akkor, akkor, zsidó, ember, adnak, távon, zsidó, része, tette, érték, ilyen, évvel, kiáll, igazi, ahogy, lehet, zsidó, tette, zsidó, zsidó, ember, nincs, falai, révén, gettó, arról, évvel, Jákov, Tamás, ahogy, halad, Vörös, örök, Imre, első, adni, Imre, hogy, hogy, arra, csak, vagy, hogy, ezer, után, vele, hogy, szám, ezer, arra, deka, hogy, okot, múlt, több, való, csak, hogy, FOTÓ, mert, mint, több, hogy, arra, mint, hogy, volt, több, okot, ezer, ezer, mint, vált, csak, hogy, napi, hogy, hogy, hogy, hogy, újra, hogy, nagy, telt, utca, hogy, volt, újra, múlt, újra, hogy, kell, arra, kell, hogy, utca, élet, hogy, újra, szab, utat, akik, utca, utca, utca, vagy, sem, így, nem, nem, meg, úgy, óta, meg, éli, The, nem, meg, meg, van, idő, Nem, úgy, nem, nem, már, ami, meg, egy, Nem, ház, itt, Ezt, úgy, tér, meg, sem, nem, sőt, Vár, nem, nem, úgy, sem, úgy, még, érő, két, ház, élt, azt, van, meg, nem, megszületésünk jogát, múlt bűnein, örökség érték, múlttal szembenézve, biztosíték arra, emberi méltóság, emberi jogok, magyar zsidóság, közösség töredéke, világon több, holokausztot megelőzően, zsidó közösségeket, igazi értékek, zsidó közösség, pesti gettó, szovjet katonák, budapesti zsidóság, akkor kilencéves, katonáktól cserébe, kenyér volt, áldozatok emlékét, felejtés növekvő, budapesti gettó, gettó felszabadítása, haláltól való, gettó területén, zsidó állam, gettó felszabadulása, saját országukat, kommunizmus borzalmaival, következő generációknak, antiszemitizmus újra, világ különböző, gettó 4513, városban elszórt, szám gyorsan, 70-80 ezret, összezsúfolt embereknek, szovjet ostromgyűrű, egészségügyi viszonyok, emberek tömegesen, gettó 1945, egyet decemberben napi, méretének mint volt, lennénk felszabadítása Hadsereg, ezer nagy gondolkodnia, annál kiemelte emlékezést, arra egyenlően ellenálljunk, holttestet töredéke Budapesten, emlékezést Tamás következő, elejére édesapja révén, gettó társadalmi utat, különböző több megmenekülést, atrocitások megjegyezte hogy, itt január meg, helyettes ezelőtt arra, ellenére Háromnegyed holttestet, Róbert Nem tartozó, között átmenteniük igazi, hogy határolt érteni, ideológiákkal ahogy telt, való kérdést Megemlítette, akkor gettó utca, adni ember gondolatokkal, vinni venni minél, gettó vészkorszaknak Bobrovniczky, Frölich zsidóság emlékezést, sokan hogy hangoztatta, lépcsőházában egykori főrabbija, hogy szavakkal Olyan, érkezése lakásába értékek, területén társadalmi FOTÓ, túlzásba nem zsidók, tömegesen amire szavakkal, Sebestyén jelezte felszabadítása, akik gondolkodnia generációknak, érő helyzet örökség, emlékezünk fogalmazott területet, amelynek embereknek akkor, Dohány Vár megismétlődjön, szemközti lakásába határait, gettó vittek hiszen, növekvő múlt túlélők, figyelmeztetett szövetséges géppuskást, csapatok felejtés zsidó, édesapja főrabbija gettó, értettek közbeszéd Budapesten, érték alapján Elmondta, megszületésünk kiáll kalória, igazi megszabó akarták, örök Kitért vagy, elindultak kezdődött gyorsan, annak falai, főrabbija történelmi, Tamás szerint, méltóság rozskenyeret, nincs Magyarországon, Frölich optimizmusra, Zsidó nincs, halottat újra, Hadasz örök, nagykövet tudjuk, amikor Vince, édesapja meg, emlékezést ellentétben, szabad Magyarországon, feledésre múlt, mellett figyelmeztetett, Mester pesti, ellenséges szerint, Háromnegyed élelem, emberek múlt, embert hogy, ház közösség, Ezért üldözött, felidézte viszonyok, kritikusabbá nézniük, révén zsidó, Budapesten atrocitások, jelent cserébe, emlékezni helyzettel, Rumbach alszik, érő csak, hiszen Csányi, zárták zsidó, belügyminiszteri pedig, tartozik kalória, zárták nem, szerint zsidók, mégiscsak rozskenyeret, után vallási, apáinkat nem, már borzalmaival, kapuit Auschwitzba, katonákkal ellenséges, szabad Kertész, november nem, itt december, csak kalória, Nem töredéke, nagykövet nem, kapcsolatokért amikor, alapján tudjuk, növekvő hogy, holokausztot ilyen, van hogy, Nagyatádi következő, csak tragédiája, halottat szovjet, gettóban tudjuk, Király utca, két itt, hogy nem, túlélője Ezért, alapján Európában, gondolatokkal annál, katonákkal ideológiákkal, Nagyatádi által, Mester adnak, Mester mégis, felüti amelyek, tovább évvel, akkor felejtés, Ezt identitásukat, gettó amelynek, jelent lemosni, fájdalmas tőlünk, határolt ellenálljunk, emberi téren, zsidó azt, akik ezer, budai likvidálták, napi úgy, lehet egykori, mégis írásokkal, megelőzően felépítsék, élete jogok, meg hálával, történhessen sem, számára újra, budapesti holokausztra, kezdődött szovjet, ördög budai, zárták semmilyen, feledésre közösség, értékesebb emlékezést, Megjegyezte újra, közösség belügyminiszteri, vele ellenálljunk, vallási szovjet, értettek körút, hinni ellenálljunk,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.