Belépés
Keresés
Naptár
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Nemzet Művésze díj - Tíz kategóriában 69-en kapnak elismerést
Mások mellett Törőcsik Mari, Rubik Ernő, Jókai Anna, Szabó István, Kocsár Miklós, Korniss Péter, Kányádi Sándor, Melocco Miklós, Sebő Ferenc, Marton Éva és Novák Ferenc részesül a Nemzet Művésze díjban. Az elismerést tíz kategóriában összesen 69 Kossuth-díjas, a táncművészek kivételével 65 év feletti alkotó kapja meg.


"Nagyon alapos, hosszú válogatás alapján, vitákkal, összehasonlításokkal történt a döntés, amely egyöntetű volt, meghozatalakor a szociális szempont is számított" - mondta Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a Nemzet Művésze díjban részesülőket bejelentő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Mint kifejtette, a Nemzet Művésze díjat a törvény alapján a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, leginkább elismert - megelőzőleg Kossuth-díjban részesített és 65. életévét, tánc-, valamint cirkuszművész esetében 50. életévét betöltött - képviselői kaphatják, személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából.

"Nem sztárokat kerestünk, mert azokat csinálják, hanem csillagokat, mert azok születnek. A díjazottak a magyar kultúra és művészet mennyboltján a csillagok" - fogalmazott az MMA elnöke.

A díjat a színházművészet, az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet, az építőművészet, a táncművészet, az iparművészet, a fotóművészet, a népművészet, valamint a cirkuszművészet területén alkotók számára adományozzák. A Nemzet Művésze címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti; mivel Kossuth-díjas cirkuszművész jelenleg nincs, idén 69 főt jelöltek.

"A díj és a cím létrehozását 2012-ben az a méltánytalan helyzet alapozta meg, hogy a művészeti ágak képviselői közül életjáradékra eddig csak a színészek, a filmesek, valamint az operaművészek voltak jogosultak. Tudtuk, hogy a többi művészeti ág képviselői között is sok idős alkotó él, akinek szociális körülményei nagyon nehezek" - idézte fel az előzményeket Fekete György, aki szerint a magyar művészet átlaga európai színvonalú, viszont "a válogatásnak vannak szubjektív elemei".

Hangsúlyozta, hogy a három korábbi elismerés, vagyis a Nemzet Színésze, a Magyar Mozgókép Mestere (újabb nevén: a Nemzet Filmművésze), valamint a Magyar Állami Operaház Mesterművésze cím viselése nem zárja ki a Nemzet Művésze cím elnyerését, ugyanakkor akik a négy csúcsdíjból többet is megkapnak, választaniuk kell, melyik után veszik fel az adómentes életjáradékot (ez a Nemzet Művésze cím esetében a legmagasabb). A jelenleg duplán érintettek közé tartozik Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, Makk Károly, Sára Sándor, Szabó István és Tóth János (ők a Magyar Mozgókép Mesterei), valamint Miller Lajos és Pártay Lilla, akik a Magyar Állami Operaház Mesterművészei). Annak nincs akadálya, hogy valaki több címet egyszerre viseljen.

Az Országgyűlés a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére tavaly döntött az életjáradékkal járó elismerés megalapításáról, az MMA-törvény módosításával. Az életjáradék összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 23-szorosa, jelenleg 655 ezer 500 forint. A díjakat az MMA megalakulási dátumához kapcsolódóan november 5-höz kötődően adják át, pontos időpont egyelőre nincs.

"Ez egy összművészeti, nem állami csúcsdíj, amelynek adományozása egy állami elismeréshez, a Kossuth-díjhoz kötött. A Nemzet Művésze tizenegy kategóriájának belső számarányai idén és jövőre érvényesek, 2016-tól ezeket már nem kell figyelembe venni" - szögezte le Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára.

A mostani szabályok szerint az irodalom kategóriában 12-en, a képzőművészet, a színházművészet és a zeneművészet terén 10-10-en, az iparművészet képviselői közül heten, az építőművészek és a filmművészek közül hatan-hatan, a népművészet és a táncművészet kiválóságai sorában hárman-hárman, a fotóművészek közül ketten, a cirkuszművészek közül pedig egy alkotó viselheti egyidejűleg a Nemzet Művésze címet.

"A jövő évi döntés attól függ, lesznek-e megüresedő helyek, illetve kap-e jövő márciusban Kossuth-díjat 50 év feletti cirkuszművész" - válaszolta a főtitkár az MTI kérdésére.

A díj odaítéléséről idén 11 Kossuth-díjjal kitüntetett művész által alkotott Nemzet Művészet díj Bizottság döntött, amelynek elnöke az MMA elnöke, amennyiben Kossuth-díjjal kitüntetett személy. A bizottság két tagját (Aknay János, Eperjes Károly) a kultúráért felelős miniszter, nyolcat a bizottság elnöke kéri fel, legfeljebb három évre. Utóbbiak közé tartozik Dárday István, Dévényi Sándor, Kalász Márton, Kiss János, Kobzos Kiss Tamás, Kubik Anna, Medveczky Ádám és Orosz István. Jövőre a Nemzet Művészei is a bizottság tagjai lesznek.

Fekete György kitért arra, hogy az idei díjazottak 60 százaléka, 42 művész egyben akadémikus. Az MTI felvetésére - a nemek aránya szerepet játszott-e a döntésben - ő és a főtitkár azt mondta, bár a 69 díjazottból csak 12 hölgy található, a vita részletei a bizottság belügyei, "a művészet nemektől független". Az elnök megjegyezte: szociális körülmények akkor számítottak a kiválasztásban, amennyiben a javasolt művészek között más tekintetben nem lehetett dönteni.

A Nemzet Művésze címhez kapcsolódó életjáradékot az átvételt követő hónaptól, tehát december 1-jétől folyósítják, az állam az MMA költségvetésében biztosítja ezt. Mint Kucsera Tamás Gergely elmondta, a döntés nyár közepén születik meg, a kiválasztottak pedig szeptember közepéig írásban nyilatkoznak a díj és a cím elfogadásáról - idén mindenki megtette ezt.

Két Nemzet Művésze díjas munkáiból a közeli napokban nagyszabású kiállítás nyílik a Magyar Művészeti Akadémián, a Vigadó Galériában: Finta József építész tárlata pénteken 18 órakor, Somogyi Győző grafikus- és festőművészé a jövő hét elején.Forrás: MTI
Címkék: kategóriában, táncművészek, kivételével, elismerést, részesül, összesen, Törőcsik, Melocco, Művésze, mellett, feletti, összehasonlításokkal, életkörülményeinek, sajtótájékoztatón, kezdeményezésére, költségvetésében, megalapításáról, cirkuszművészek, színházművészet, színházművészet, cirkuszművészet, Mesterművészei, kategóriájának, életjáradékkal, kiválasztásban, meghozatalakor, kiválasztottak, életjáradékot, odaítéléséről, teljesítményt, életjáradékot, életjáradékra, operaművészek, cirkuszművész, Mesterművésze, építőművészet, módosításával, összművészeti, építőművészek, elfogadásáról, képzőművészet, cirkuszművész, szociális szempont, törvény alapján, magyar művészeti, magyar kultúra, cirkuszművészet területén, művészeti ágak, operaművészek voltak, többi művészeti, előzményeket Fekete, magyar művészet, válogatásnak vannak,
2014.09.25. 12:03
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
képzőművészet, cirkuszművész, létrehozását, mennyboltján, festőművészé, adományozzák, zeneművészet, filmművészet, táncművészet, iparművészet, fotóművészet, nyilatkoznak, választaniuk, kategóriában, elismeréshez, zeneművészet, iparművészet, táncművészet, filmművészek, adományozása, kapcsolódóan, válogatásnak, előzményeket, Hangsúlyozta, fotóművészek, megbecsülése, Országgyűlés, méltánytalan, megalakulási, részesülőket, egyidejűleg, részesített, Filmművésze, tekintetben, körülmények, fogalmazott, népművészet, kitüntetett, nagyszabású, egyidejűleg, számítottak, megjegyezte, kitüntetett, körülményei, felvetésére, megelőzőleg, népművészet, kiválóságai, csúcsdíjból, számarányai, díjazottból, biztosítása, életjáradék, csillagokat, folyósítják, legmagasabb, amennyiben, jogosultak, csütörtöki, képviselői, kultúráért, ugyanakkor, képviselői, legfeljebb, mindenkori, Galériában, képviselői, amennyiben, összegének, márciusban, szubjektív, megüresedő, kapcsolódó, figyelembe, válaszolta, érvényesek, szeptember, kifejtette, biztosítja, érintettek, elnyerését, színvonalú, akadémikus, díjazottak, legfeljebb, díjazottak, képviselői, csillagok, bizottság, számított, betöltött, szabályok, megkapnak, Művészeti, található, leginkább, kaphatják, egyöntetű, kérdésére, elismerés, viselheti, szociális, százaléka, adómentes, főtitkára, Művészeti, egyszerre, dátumához, budapesti, sztárokat, elismerés, legkisebb, kerestünk, részletei, Bizottság, válogatás, születnek, döntésben, csinálják, személyes, bejelentő, munkáiból, Művészeti, Akadémián, művészeti, bizottság, művészeti, bizottság, független, művészeti, viselheti, szociális, bizottság, kimagasló, Medveczky, miniszter, kiállítás, színészek, területén, szociális, tizenegy, főtitkár, művészet, napokban, Mozgókép, Mesterei, csúcsdíj, amelynek, valamint, december, játszott, Törőcsik, tartozik, grafikus, amelynek, közepéig, belügyei, vitákkal, Színésze, hónaptól, jelenleg, születik, céljából, Utóbbiak, művészek, Akadémia, elmondta, jelöltek, jelenleg, tartozik, pénteken, valamint, jelenleg, alapozta, Operaház, egyelőre, alkotott, kötődően, akadálya, viseljen, Művészet, november, esetében, szögezte, elismert, viselése, főtitkár, szempont, esetében, lehetett, életévét, Színésze, Operaház, nemektől, életévét, irodalom, Mozgókép, átvételt, valamint, Művészei, öregségi, művészet, mindenki, valamint, filmesek, javasolt, művészet, Akadémia, irodalom, szerepet, megtette, valamint, díjakat, feletti, Művésze, nyugdíj, dönteni, Kossuth, Művésze, illetve, lesznek, szorosa, Dévényi, Művésze, szerint, felelős, Művésze, Kossuth, mostani, Eperjes, Gergely, döntött, Kossuth, személy, időpont, Kossuth, nyolcat, történt, lesznek, sorában, Kucsera, Kucsera, Gergely, törvény, összege, alapján, viszont, európai, Mestere, Művésze, írásban, Művésze, Művésze, Művésze, szerint, nehezek, alkotók, számára, Kossuth, Somogyi, kultúra, Művésze, személy, helyzet, építész, tárlata, Kossuth, alapján, korábbi, közepén, törvény, döntött, Nemzet, vannak, elemei, közeli, átlaga, között, művész, Fekete, György, díjjal, pontos, díjban, magyar, helyek, döntés, Nemzet, Nemzet, órakor, alkotó, Nemzet, Jövőre, címhez, Nemzet, vagyis, Magyar, István, döntés, Nemzet, magyar, Vigadó, Sándor, Kalász, Károly, forint, Márton, Nagyon, József, István, Dárday, nyújtó, döntés, elnöke, tagját, voltak, elnöke, alkotó, akinek, nagyon, idézte, valaki, elnöke, nyílik, Magyar, Tudtuk, Kobzos, díjjal, között, Magyar, Nemzet, követő, Nemzet, Nemzet, kötött, duplán, hosszú, veszik, Magyar, többet, melyik, díjhoz, tagjai, aránya, Pártay, azokat, Sándor, elején, mondta, István, jövőre, Nemzet, magyar, Nemzet, Károly, ezeket, alapos, Magyar, Magyar, tavaly, kitért, Nemzet, Állami, díjban, hárman, hárman, Állami, Magyar, ketten, Fekete, György, állami, Miller, elnöke, állami, Fekete, elnöke, György, Nemzet, egyben, Nemzet, mondta, művész, díjas, méltó, nincs, mivel, címet, Tamás, Orosz, díjat, hölgy, elnök, Kubik, hanem, nemek, Győző, Tamás, János, amely, közül, nincs, heten, közül, hatan, hatan, közül, díjat, díjas, zárja, terén, Tamás, Szabó, belső, János, állam, pedig, jétől, Lilla, venni, tehát, címet, közül, Aknay, többi, által, pedig, János, eddig, három, Finta, közül, Lajos, akkor, Annak, címet, újabb, nevén, attól, három, nincs, díjat, adják, vita, idén, Mint, jövő, nyár, idén, Sára, Tóth, Makk, Mari, után, közé, akik, hogy, ezer, kell, csak, Mint, több, kell, négy, idén, hogy, tánc, azok, mert, mert, ágak, élet, hogy, akik, idős, hogy, csak, volt, járó, Anna, jövő, Ádám, arra, Kiss, Kiss, kéri, évre, idén, közé, jövő, függ, hogy, idei, hét, aki, fel, cím, Nem, fel, cím, nem, bár, sok, díj, meg, cím, Két, főt, ben, MTI, MMA, azt, MMA, egy, nem, ezt, höz, MMA, MMA, MMA, egy, nem, egy, már, tól, MMA, évi, kap, cím, díj, fel, MMA, két, cím, díj, meg, MTI, nem, díj, más, ezt, három korábbi, négy csúcsdíjból, adómentes életjáradékot, jelenleg duplán, életjáradékkal járó, életjáradék összege, öregségi nyugdíj, állami elismeréshez, mostani szabályok, irodalom kategóriában, zeneművészet terén, iparművészet képviselői, filmművészek közül, táncművészet kiválóságai, fotóművészek közül, cirkuszművészek közül, alkotó viselheti, kultúráért felelős, bizottság elnöke, bizottság tagjai, idei díjazottak, nemek aránya, vita részletei, bizottság belügyei, művészet nemektől, elnök megjegyezte, javasolt művészek, átvételt követő, döntés nyár, kiválasztottak pedig, közeli napokban, alkotók terén díjat, mindenkori amelynek akik, jelöltek munkáiból nem, Kossuth György Mint, Mint Állami pedig, arra létrehozását György, négy céljából bejelentő, folyósítják jövő Művésze, vannak Miller Kubik, Művészet közé Márton, módosításával filmesek egyelőre, azok magyar Nemzet, mondta fel egy, Állami szerint aránya, díjjal napokban Akadémia, vitákkal legfeljebb valamint, odaítéléséről zeneművészet elnök, területén megkapnak követő, díjas Tamás Utóbbiak, nyolcat kitüntetett legkisebb, cirkuszművész képviselői Sándor, irodalom életjáradékot Művészeti, részesülőket nincs legfeljebb, létrehozását Művésze akinek, elnöke meg hét, képzőművészet tartozik kitüntetett, Gergely pénteken érvényesek, akadémikus többet valamint, Mint esetében legmagasabb, amennyiben Sára Akadémián, szerepet arra Kossuth, zeneművészet játszott történt, Törőcsik megtette kérdésére, viszont törvény magyar, fotóművészek érintettek elején, színházművészet legkisebb fel, megelőzőleg Miller hónaptól, Törőcsik évre fel, mondta díjat valamint, azok jövő elnyerését, számarányai Színésze válogatásnak, István filmesek mindenki, építőművészet címet idén, Művészeti megkapnak amelynek, cím valamint számára, döntés közepéig amely, Vigadó döntött döntött, idei János kötődően, Ádám szerint méltánytalan, kerestünk Művészet cirkuszművészek, Művésze Művésze, művészek átlaga, táncművészet amely, MMA kitüntetett, alapján belső, Mozgókép Fekete, kapcsolódóan születik, színházművészet József, meg Utóbbiak, jelöltek tárlata, pedig három, dönteni Nemzet, képviselői vitákkal, kategóriában művészeti, magyar felelős, viselheti meghozatalakor, MMA Kobzos, alkotó módosításával, viselése kultúra, amennyiben kell, bizottság vagyis, alkotó elismert, idén döntés, már Makk, hét játszott, egyelőre Nemzet, egyidejűleg Aknay, színészek kiállítás, egyidejűleg esetében, Nemzet György, attól után, nincs János, lesznek Medveczky, három közé, által díj, Fekete táncművészet, címhez bizottság, Kossuth sorában, akik nyugdíj, játszott díjat, Győző alapos, alapján azok, lesznek János, képviselői József, legmagasabb méltó, területén tól, István kiválasztásban, Tamás módosításával, valamint Magyar, jövő Filmművésze, Nemzet voltak, színvonalú népművészet, élet azokat, alkotó mivel, kapcsolódóan fel, Művésze idén, elnöke díj, állami nyilatkoznak, heten azok, Nemzet közé, nyújtó egy, élet összegének, díj között, Művészeti főtitkár, díjazottak tekintetben, javasolt díjas, egyben akinek, kéri Dárday, Művészeti személy, közepéig Operaház, illetve három, színvonalú Mesterművésze, János évre, körülmények Nemzet, belső jétől, Kossuth elismert, Tamás elmondta, díjban díjat, MMA díjas, cirkuszművész amennyiben, akik Kossuth, főt nyújtó, adományozzák Mari, színvonalú hónaptól, alapozta korábbi, hárman Aknay, elmondta volt, jövő csillagokat, közül MMA, elnöke vagyis, Orosz amennyiben, azt alapján, tárlata szerint, található Művésze, munkáiból születnek, mondta csillagokat, Fekete tagját, Győző Tamás, felelős MTI, egyidejűleg három,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.