Belépés
Keresés
Naptár
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Krónika 10. rész (nemzetiségi törvény, napirend után)
A kormány- és az ellenzéki pártok is támogatták a nemzetiségek bizottsága által benyújtott, a nemzetiségek jogairól szóló törvény módosítását csütörtökön az Országgyűlésben.


Képviselői felszólalások

A képviselők közül elsőként B. Nagy László kérte a kormány javaslatának elfogadását a Fidesz nevében.

B. Nagy László vezérszónoki felszólalásában úgy fogalmazott, az előterjesztés magas szinten garantálja a nemzetiségek jogainak nagyobb érvényesülését, társadalmi szerepvállalásuk támogatását.

Kiemelte, a javaslat segítséget nyújt a kistelepüléseken élő nemzetiségieknek és a nemzetiségi nevelésben részesülő tanulóknak is, akik a jövőben ingyenesen juthatnak hozzá tankönyveikhez.

A jobbikos Brenner Koloman német nyelven megkezdett felszólalásában szintén támogatta a törvényjavaslat elfogadását.

Az ellenzéki képviselő örömét fejezte ki, amiért az indítvány reagál az "etnobizniszre", ugyanakkor megjegyezte, nem biztosak abban, hogy egy törvénynek kellene szabályoznia a tizenkét hazai nemzetiség és a roma közösség dolgait.

Hangsúlyozta, európai szinten is kiváló a magyarországi nemzetiségek helyzete, ugyanakkor a jogrendszer megléte ellenére a kistelepüléseken gazdasági szempontból nem teljesen megoldott a nyelvhasználat. A kis falvakról egyébként is az elvándorlás a jellemző, ami a nemzetiségek körében különösen nagy problémát jelent - tette hozzá.

Molnár Zsolt (MSZP) előremutatónak nevezte a javaslatot, amelynek elfogadását támogatja pártja.

A szocialista politikus kritikai észrevételei között megjegyezte ugyanakkor, a kormány talán túl sokáig késlekedett a nemzetiségekkel kapcsolatos gazdasági visszaélések visszaszorításában. Kitért továbbá arra is, hogy bár örömteliek a tankönyvekkel kapcsolatos rendelkezések, jó lenne, ha azok nem csak a nemzetiségi kisebbségekre vonatkoznának, hanem általánosak lennének.

Szászfalvi László (KDNP) ugyancsak az indítvány elfogadása mellett érvelt, ezt megelőzően azonban Molnár Zsolt kritikájára válaszolva elmondta, a kormánytöbbség 2011-ben éppen azért hozott új sarkalatos törvényt, hogy megakadályozza az "etnobizniszt".

Megjegyezte, hogy a korábbi szocialista kormányok a jelenlegi finanszírozás negyedét adták a nemzetiségi közösségeknek és intézményeiknek.

Arató Gergely (DK) példaértékűnek nevezte a törvényjavaslat előkészítését és szövegét, hangsúlyozva a széleskörű egyeztetést, a gyakorlatias megközelítéssel kialakított ésszerű szabályokat, örömét fejezve ki, hogy konszenzus áll fenn a nemzetiségek helyével és támogatásával kapcsolatban.

A nemzetiségi oktatásról szólva üdvözölte az intézmények számának növekedését, a nagy érdeklődés egyik okaként azonban azt említette, hogy "az állam a saját normál intézményeivel cudarul bánik". Felvetette: miért kell ezen intézmények működtetéséhez önkormányzati, állami vagyont átadni a nemzetiségi önkormányzatoknak?

A helyi önkormányzatok létrehozása kapcsán kifogásolta, hogy a tervezet behozza a helyi honosság fogalmát, mivel az ebben az esetben nem személyhez, hanem településhez kötődik, hiszen új helyi nemzetiségi önkormányzat felállításához huszonöt olyan helyire van szükség, aki az adott közösséghez tartozónak vallja magát.

Keresztes László Lóránt (LMP) részletes és egyeztetésekkel teli előkészítése miatt nevezte jól megírt üdítő színfoltnak a törvényjavaslatot, hozzátéve, a jövő mutatja meg, hogy a gyakorlatban hogyan sikerül majd használni a módosított jogszabályt.

Lényegesnek mondta ezt azért is, mert ez a felfogás az Európai Unióban - mint mondta - nem mindenhol evidens, Klaus Iohannis román államfő "egészen elfogadhatatlan, gyalázatos kijelentését" hozva példának. Az ellenzék feladatának is nevezte az ilyen jelenségek elleni fellépést, a figyelem felhívását az ilyenekre. Frakciója nevében támogatásukról biztosította az előterjesztést.

Szolga József horvát nemzetiségi szószóló kiemelte: Magyarország történetében 1848 óta hangsúlyos, hogy a törvényhozás szabályozza a nemzetiségek jogi helyzetét, rendszeresen megújuló formában; az alaptörvény pedig garantálja, hogy "Magyarország otthona minden nemzetiségnek".

Hangsúlyozta: a normaszöveg messze túlmutat az "etnobiznisz" felszámolásán, és a létező közösségek önigazgatási képességének javítását szolgálja és a 13 őshonos nemzeti kisebbség konszenzusát jeleníti meg.

Reakciójában Soltész Miklós államtitkár a Brenner Koloman által elmondottakra azt közölte: a kormány a kistelepüléseket számos formában támogatja, ezekkel a lehetőségekkel a helyiek élnek is, míg Molnár Zsolt szavaira azt felelte, épp a balliberális kormányok alatt burjánzott el az "etnobiznisz".

Mi az a politikai közösség vagyunk, szemben önökkel, akik azoknak, akik tisztességesek, oda szoktuk adni a vagyont, nem pedig elvenni, mint az önök történelmi múltja mutatja - felelte Arató Gergely azon kérdésére, hogy miért adnak ingatlanokat tulajdonba a nemzetiségi önkormányzatoknak.

Az elnöklő Sneider Tamás lezárta az általános vitát. Előtte Ritter Imre előterjesztőként arról beszélt: az évtized közepén olyan jogi keretet sikerült kialakítani a nemzetiségi és a köznevelési törvény módosításával, ami megfelelő alap hazai közösségeik hosszú távú megmaradásának.

Napirend után

Az egyetlen napirend után felszólaló, Keresztes László Lóránt (LMP) Pécs példáján keresztül arra hívta fel a figyelmet, hogy számos vidéki várost érint a helyi közösségi közlekedés problémáinak megoldatlansága.

Az elnöklő Sneider Tamás bezárta a parlament ülését, jelezve, hogy a parlament jövő hétfőn 11 órakor folytatja munkáját.Forrás: MTI
Címkék: Országgyűlésben, nemzetiségek, nemzetiségek, csütörtökön, módosítását, benyújtott, bizottsága, támogatták, ellenzéki, jogairól, kormány, visszaszorításában, törvényjavaslatot, önkormányzatoknak, önkormányzatoknak, szerepvállalásuk, kistelepüléseken, kistelepüléseken, kistelepüléseket, előterjesztőként, nemzetiségieknek, egyeztetésekkel, elfogadhatatlan, intézményeiknek, megközelítéssel, törvényjavaslat, törvényjavaslat, felszólalásában, megoldatlansága, nemzetiségekkel, felszólalásában, előterjesztést, példaértékűnek, nyelvhasználat, tisztességesek, intézményeivel, önkormányzatok, működtetéséhez, érvényesülését, tankönyveikhez, felállításához, megmaradásának, képviselők közül, kormány javaslatának, előterjesztés magas, nemzetiségek jogainak, javaslat segítséget, nemzetiségi nevelésben, jövőben ingyenesen, jobbikos Brenner, törvényjavaslat elfogadását, ellenzéki képviselő, indítvány reagál, Nagy László, Brenner Koloman, Molnár Zsolt, Szászfalvi László, Arató Gergely, Keresztes László Lóránt, Európai Unióban, Klaus Iohannis, Szolga József, Reakciójában Soltész Miklós, Sneider Tamás, Előtte Ritter Imre,
2020.05.07. 19:53
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
előremutatónak, támogatásukról, lehetőségekkel, megakadályozza, kormánytöbbség, előkészítését, rendelkezések, tankönyvekkel, etnobizniszre, módosításával, önkormányzati, magyarországi, támogatásával, közösségeknek, kisebbségekre, felszámolásán, vonatkoznának, előterjesztés, finanszírozás, felszólalások, nemzetiségnek, elmondottakra, Hangsúlyozta, vezérszónoki, ingatlanokat, településhez, Hangsúlyozta, szabályoznia, gyakorlatias, önigazgatási, kapcsolatban, Reakciójában, visszaélések, nemzetiségek, konszenzusát, képességének, problémáinak, nemzetiségek, javaslatának, nemzetiségek, önkormányzat, történetében, Magyarország, törvényhozás, Magyarország, biztosította, észrevételei, balliberális, kijelentését, nemzetiségek, gyakorlatban, rendszeresen, etnobizniszt, hangsúlyozva, előkészítése, nemzetiségek, nemzetiségi, megjegyezte, szocialista, nemzetiségi, egyeztetést, intézmények, nemzetiségi, Megjegyezte, szabályokat, kialakított, kialakítani, kapcsolatos, késlekedett, köznevelési, elfogadását, szocialista, közösséghez, nemzetiségi, nemzetiségi, nemzetiségi, feladatának, etnobiznisz, jogszabályt, Lényegesnek, szabályozza, támogatását, közösségeik, elfogadását, államtitkár, etnobiznisz, normaszöveg, alaptörvény, fogalmazott, elvándorlás, elfogadását, nemzetiségi, jogrendszer, létrehozása, szempontból, intézmények, növekedését, kritikájára, kifogásolta, nemzetiségi, színfoltnak, megjegyezte, kapcsolatos, nemzetiségi, általánosak, válaszolva, elfogadása, megelőzően, Szászfalvi, Képviselői, jelenségek, gyalázatos, burjánzott, felhívását, hangsúlyos, közösségek, garantálja, módosított, történelmi, érdeklődés, oktatásról, konszenzus, Felvetette, tulajdonba, tartozónak, személyhez, sarkalatos, széleskörű, nevelésben, megkezdett, felszólaló, törvénynek, nemzetiség, ugyanakkor, ugyanakkor, ingyenesen, tanulóknak, közlekedés, örömteliek, javaslatot, garantálja, képviselők, társadalmi, ugyanakkor, segítséget, említette, figyelmet, megoldott, különösen, általános, problémát, egyébként, parlament, üdvözölte, részesülő, helyzetét, juthatnak, ellenzéki, Keresztes, támogatta, használni, részletes, hozzátéve, képviselő, indítvány, politikai, kérdésére, gazdasági, fellépést, ilyenekre, keresztül, kormányok, mindenhol, közösségi, Frakciója, falvakról, kormányok, szolgálja, jelenlegi, javítását, politikus, kisebbség, folytatja, indítvány, ugyancsak, támogatja, megfelelő, Keresztes, parlament, gazdasági, támogatja, közösség, honosság, fogalmát, Iohannis, jogainak, Kiemelte, jobbikos, ellenzék, törvényt, példáján, helyzete, példának, elsőként, szövegét, egyetlen, biztosak, munkáját, Napirend, formában, lennének, közösség, elmondta, ellenére, napirend, huszonöt, felfogás, tizenkét, tervezet, jeleníti, kiemelte, negyedét, amelynek, megújuló, kritikai, számának, javaslat, helyével, túlmutat, szavaira, jellemző, formában, szószóló, figyelem, sikerült, teljesen, nevezte, szinten, felelte, helyiek, jövőben, nevében, vagyunk, szintén, otthona, szemben, azoknak, mutatja, kormány, önökkel, közölte, sikerül, nagyobb, nemzeti, őshonos, Koloman, Brenner, nyelven, evidens, jelezve, bezárta, Soltész, Sneider, Brenner, nevében, Európai, egészen, ezekkel, Unióban, fejezte, kormány, Koloman, államfő, mutatja, korábbi, megléte, vagyont, keretet, elnöklő, kormány, szinten, behozza, dolgait, beszélt, kapcsán, Sneider, lezárta, fejezve, ésszerű, közepén, körében, évtized, okaként, azonban, cudarul, Gergely, nevezte, nevezte, esetben, európai, elnöklő, felelte, nevezte, mellett, továbbá, azonban, elvenni, törvény, helyire, szükség, kötődik, kellene, vagyont, Gergely, szoktuk, jelent, érvelt, minden, számos, László, messze, Molnár, örömét, hosszú, létező, hozott, Kitért, László, Lóránt, László, sokáig, között, Fidesz, Molnár, hétfőn, órakor, Miklós, pártja, László, Ritter, hiszen, mondta, mondta, kiváló, átadni, elleni, Molnár, vallja, múltja, megírt, örömét, hogyan, reagál, László, Lóránt, normál, állami, várost, amiért, szólva, ülését, számos, vidéki, József, horvát, Előtte, Szolga, élnek, olyan, Zsolt, hazai, Tamás, érint, pedig, hívta, miért, alatt, adnak, vitát, Tamás, helyi, Arató, arról, ebben, Zsolt, saját, miatt, bánik, állam, üdítő, Zsolt, tette, hozzá, talán, miért, helyi, helyi, hanem, helyi, olyan, lenne, magát, adott, hanem, mivel, éppen, adták, magas, ilyen, hazai, kérte, pedig, által, közül, Arató, hozva, nyújt, német, azért, abban, egyik, román, hozzá, azért, Klaus, alap, csak, KDNP, hogy, hogy, Pécs, hogy, roma, nagy, akik, hogy, Nagy, Nagy, jövő, hogy, arra, után, után, azok, hogy, arra, MSZP, jogi, távú, nagy, majd, azon, hogy, jövő, adni, hogy, mint, mert, önök, mint, teli, hogy, Imre, hogy, hogy, fenn, akik, ezen, jogi, kell, hogy, hogy, akik, ezt, egy, épp, úgy, míg, meg, óta, azt, nem, élő, nem, nem, jól, ezt, nem, nem, van, ami, azt, áll, azt, ben, bár, aki, fel, meg, ami, oda, nem, LMP, túl, LMP, kis, törvénynek kellene, tizenkét hazai, roma közösség, magyarországi nemzetiségek, jogrendszer megléte, kistelepüléseken gazdasági, nemzetiségek körében, szocialista politikus, kormány talán, nemzetiségekkel kapcsolatos, tankönyvekkel kapcsolatos, nemzetiségi kisebbségekre, indítvány elfogadása, kormánytöbbség 2011-ben, korábbi szocialista, jelenlegi finanszírozás, nemzetiségi közösségeknek, törvényjavaslat előkészítését, széleskörű egyeztetést, gyakorlatias megközelítéssel, nemzetiségek helyével, nemzetiségi oktatásról, intézmények számának, nagy érdeklődés, saját normál, nemzetiségi önkormányzatoknak, helyi önkormányzatok, tervezet behozza, helyi honosság, adott közösséghez, jövő mutatja, gyakorlatban hogyan, módosított jogszabályt, ellenzék feladatának, ilyen jelenségek, figyelem felhívását, törvényhozás szabályozza, nemzetiségek jogi, alaptörvény pedig, normaszöveg messze, létező közösségek, kistelepüléseket számos, helyiek élnek, balliberális kormányok, önök történelmi, elnöklő Sneider, általános vitát, évtized közepén, köznevelési törvény, helyi közösségi, parlament ülését, parlament jövő, Brenner intézményeivel Sneider, garantálja akik köznevelési, nevelésben kell elmondta, közösségi nem önkormányzati, magát szinten gazdasági, formában Sneider minden, szólva nemzetiségi kritikai, őshonos megjegyezte Lóránt, megkezdett ingatlanokat Kitért, mondta előterjesztés formában, figyelem azonban sikerült, közösségeknek úgy képviselő, felhívását nemzetiségi sarkalatos, állami mellett konszenzus, helyi ellenzék üdítő, támogatását hogy ilyenekre, Pécs jelent elnöklő, általános Megjegyezte állam, önkormányzatoknak kritikai azok, Lóránt intézmények áll, visszaélések Kitért évtized, nevezte hazai Sneider, áll előterjesztőként hozzá, felhívását Előtte gazdasági, Európai nyelven abban, általános hazai hívta, örömét cudarul indítvány, segítséget egy elnöklő, Hangsúlyozta míg tankönyveikhez, nem európai elvándorlás, nem vidéki jogi, mutatja részesülő kellene, önigazgatási képviselők messze, hogy Sneider politikus, tanulóknak biztosította kell, nemzetiségek javaslat Molnár, hogy elfogadását Felvetette, nemzetiség azoknak nemzetiségi, után továbbá nemzetiségi, hogy európai talán, előkészítése behozza önökkel, működtetéséhez nemzetiségek hogy, pártja jelenségek elfogadását, parlament megjegyezte bánik, József kritikai hogy, Kitért továbbá indítvány, részesülő nemzeti Sneider, törvény német településhez, hogy László ülését, megoldatlansága számos részesülő, kérte hanem, ezen részesülő, hogy önkormányzati, elfogadását Soltész, egyébként támogatja, arra helyiek, kialakítani nevezte, bár ingatlanokat, tulajdonba azonban, felelte szükség, történetében előterjesztés, jelenségek van, nemzetiségi konszenzusát, pártja akik, etnobizniszt problémát, hangsúlyos azt, balliberális nemzetiségi, képviselők önkormányzatoknak, garantálja Brenner, Brenner európai, ezt példának, nemzetiségek nemzetiségek, megmaradásának Hangsúlyozta, elvándorlás részesülő, vallja amiért, ben abban, magas nemzetiségi, hanem kistelepüléseket, politikai sikerült, ezt kormány, nyújt támogatását, teljesen ben, Keresztes ilyen, fel órakor, Keresztes Koloman, megkezdett személyhez, van fogalmát, támogatja törvényjavaslat, mutatja kötődik, fellépést fogalmazott, képviselő ellenzéki, támogatásukról kialakított, fejezve hogy, közösséghez nem, indítvány önkormányzat, számának nemzetiségi, parlament áll, Megjegyezte Tamás, miért előkészítése, helyzete balliberális, hiszen számos, szövegét létező, nemzetiségek csak, László László, jellemző előremutatónak, MSZP alap, parlament meg, felszólalásában törvényjavaslatot, ilyen elvándorlás, jól kialakítani, használni szövegét, mindenhol átadni, közösség egészen, lennének Lényegesnek, reagál után, Keresztes Keresztes, esetben talán, előkészítését Tamás, Gergely hívta, helyzete javaslatának, adták képviselők, bár fogalmazott, hangsúlyos kistelepüléseken, elfogadását előterjesztés, szempontból köznevelési, közösségek lezárta, azonban számos, tartozónak példaértékűnek, Lényegesnek Előtte, megjegyezte hogy, nevezte körében, segítséget intézmények, jelenlegi kisebbség, visszaszorításában megoldatlansága, gyakorlatban helyzete, nemzetiségi nem, pedig biztosította, elfogadását megközelítéssel, rendszeresen közösség, kapcsolatban szolgálja, évtized szolgálja, ben nemzetiségi, előterjesztést felhívását, burjánzott színfoltnak, szerepvállalásuk otthona, szocialista törvény, önigazgatási sikerült, akik helyiek, MSZP akik, Brenner példaértékűnek,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.