Belépés
Keresés
Naptár
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Befejeződött a komáromi Csillag erőd felújítása és bővítése - BŐVÍTETT (új: a tervezett kiállítás, videóli...
A Liget Budapest Projekt egyetlen vidéki helyszíneként befejeződött a komáromi Csillag erőd felújítása és bővítése. A létesítmény 7000 négyzetméteres kiállítótérrel gyarapodott, ahol a Szépművészeti Múzeum gipsz szobormásolatait mutatják be - mondta el Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa az épület pénteki sajtóbejárása előtt.


Baán László hozzátette, hogy a Mányi István építész tervei alapján elvégzett rekonstrukció megmentette az épített örökség értékeit, azonban funkciójában és vizuálisan is megjeleníti a 21. századot.

A Szépművészeti Múzeum főigazgatója emlékeztetett arra, hogy a görög, római és reneszánsz szobrok gipszmásolatainak gyűjteményét 1945 után már nem állították ki, a tárgyak egy jelentős részét a komáromi Igmándi erődben tárolták, a műtárgyakra veszélyes körülmények között.

Az épület a mostani hétvégén nyitva áll a látogatók előtt, majd megkezdődik a műtárgyak beköltöztetése. Az új létesítmény 2020 tavaszán nyílik meg, oktatási, ismeretterjesztési feladatokat ellátva, korszerű, interaktív múzeumi körülmények között.

Az intézmény megnyitását követően a látogatók megcsodálhatják Verrocchiónak Bartolomeo Colleonit és Donatellónak Gattamelatát ábrázoló, több méter magas lovas szobrainak másolatát, csakúgy mint középkori, valamint reneszánsz síremlékeket vagy a milói Vénusz, a Laokoón-szoborcsoport vagy Michelangelo több szobrának másolatát.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: folytatódik az átadások éve, hiszen májusban Orbán Viktor átadta az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületét.

Ősszel Millennium Házaként nyílik meg a felújított egykori Olof Palme Ház, bejárata előtt a Városligetben újdonságnak számító Rózsakerttel. Szintén még az ősszel birtokba vehetik a családok Budapest egyik legnagyobb és legkomplexebb játszóterét a Városligetben.

Molnár Attila (Fidesz-KDNP), Komárom polgármestere elmondta, hogy a városba az elmúlt években csaknem 80 milliárd forint fejlesztés érkezett, ezzel a település az Európai Unió egyik legdinamikusabban fejlődő kisvárosa.

Emlékeztetett arra, hogy itt épül az új Duna-híd, valamint az ipari parkban zajlik Magyarország legnagyobb zöldmezős beruházása. Nemsokára megépül a Brigetio Látogatóközpont és sor kerül a gyógyfürdő kétmilliárd forintos fejlesztésére.

A Monostori erődöt évente mintegy 100 ezer ember keresi fel, érdeklődésükre számot tarthat majd a Csillag erőd is - tette hozzá.

A komáromi Csillag erőd felújítását megelőzően a bécsi katonai archívumban megtalálták az épület tervrajzait, ennek köszönhetően - ahol lehetséges volt - az eredeti állapotában állították vissza az erődöt. A két évig tartó felújítás során 32 ezer köbméter földet mozgattak meg, 1200 négyzetméternyi kőfelületet újítottak fel és 115 ezer bontott téglát építettek be.

A kibővített térben nemcsak kiállítóterek, hanem vetítő- és előadóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató, múzeumshop és kávézó is helyet kapott. Az ágyú- és lőállásokat visszaállították történelmi állapotukba, az udvaron pedig egy szabadtéri színpadként is használható területet alakítottak ki.

Az építkezést bemutató látványos videó az alábbi linken tekinthető meg: https://youtu.be/...6qs_x6 VeiQ.

Az 1900-as évek fordulóján olyan nagy jelentőséget tulajdonítottak az antik szobrászat teljességét bemutató másolatoknak, hogy a Szépművészeti Múzeum földszinti hatalmas csarnokait a másolatgyűjtemény befogadására tervezték meg.

Az 1920-as évektől az eredeti műtárgyak vásárlása miatt a másolatok szerepe visszaszorult. A második világháború alatt nem menekítették biztonságosabb helyre a gipszeket, majd a megsérült alkotásokat a múzeum egyetlen felújítás nélküli helyiségébe, a Román csarnokba zsúfolták, illetve a tatai zsinagógába és a komáromi Igmándi erődbe szállították.

Nemzetközi szinten az 1980-as évektől kezdődött meg a gipszmásolat-gyűjtemények rehabilitációja, az alkotások az oktatás és a tudomány számára is értékessé váltak.

A másolatok többször olyan tárgyak hű képét őrizték meg, amelyek közben elpusztultak, más esetben az emlékeknek egy olyan állapotát mutatják, amely azóta már nem tanulmányozható.

A komáromi Csillagerőd szobormásolatokból álló kiállítása lehetővé teszi majd a szobrászat történetének áttekintését az antikvitástól a reneszánszig, a stílusok keletkezésének és egymásutániságának bemutatását; ikonográfiai és ábrázolási típusok és sémák kialakulásának és alkalmazásának szemléltetését. Ezek mellett a középkori és reneszánsz emlékek antik kapcsolataira is rávilágít a tervezett tárlat. Az eredetileg sokszor sötét terekben vagy nagy magasságban beépített műalkotások után készült gipszmásolatokat itt közelről, akár körüljárhatóan és szemmagasságból lesz mód tanulmányozni.

A Csillag erőd a komáromi erődrendszer egyik tagja, az erődrendszer az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb katonai beruházása volt, 200 ezer fős sereget is képes volt befogadni.

A komáromi erődöket az örökkévalóságnak építették, azonban befejezésük idejére megjelentek a repülőgépek, ezzel az erődítmények elvesztették hadászati jelentőségüket.

A Csillag erődöt a Monarchia hadserege laktanyaként és raktárként használta. Lengyel menekültek kaptak itt menedéket az után, hogy Németország lerohanta Lengyelországot. A nyilas hatalomátvétel után az erőd internálótábor lett; zsidók és cigányok ezreit indították innen megsemmisítő táborokba.

A második világháború után szükséglakásokat alakítottak ki a létesítményben, majd eladták a helyi ÁFÉSZ-nek és zöldségraktárként használták. Később az állam visszavásárolta az erődöt, az épület 2005 óta látogatható műemlék.Forrás: MTI
Címkék: szobormásolatait, négyzetméteres, kiállítótérrel, helyszíneként, Szépművészeti, sajtóbejárása, befejeződött, létesítmény, gyarapodott, felújítása, miniszteri, ismeretterjesztési, egymásutániságának, szobormásolatokból, zöldségraktárként, másolatgyűjtemény, legdinamikusabban, gipszmásolatainak, örökkévalóságnak, múzeumpedagógiai, visszaállították, gipszmásolatokat, megvalósításáért, szükséglakásokat, rehabilitációja, tulajdonítottak, Lengyelországot, Látogatóközpont, vezérigazgatója, megcsodálhatják, szemmagasságból, tanulmányozható, négyzetméternyi, visszavásárolta, szemléltetését, jelentőségüket, biztonságosabb, alkalmazásának, kialakulásának, keletkezésének, hatalomátvétel, beköltöztetése, épített örökség, jelentős részét, komáromi Igmándi, műtárgyakra veszélyes, mostani hétvégén, látogatók előtt, műtárgyak beköltöztetése, intézmény megnyitását, látogatók megcsodálhatják, milói Vénusz, felújított egykori, Baán László, Mányi István, Szépművészeti Múzeum, Verrocchiónak Bartolomeo Colleonit, Donatellónak Gattamelatát, Gyorgyevics Benedek, Liget Budapest Projekt, Városliget Zrt, Orbán Viktor, Országos Múzeumi Restaurálási, Raktározási Központ, Ősszel Millennium Házaként, Olof Palme Ház, Molnár Attila, Európai Unió, Brigetio Látogatóközpont, Osztrák-Magyar Monarchia,
2019.09.20. 14:52
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
internálótábor, körüljárhatóan, érdeklődésükre, létesítményben, visszaszorult, Városligetben, Városligetben, tanulmányozni, szoborcsoport, Szépművészeti, foglalkoztató, legkomplexebb, emlékeztetett, Szépművészeti, rekonstrukció, Emlékeztetett, Verrocchiónak, kiállítóterek, polgármestere, kapcsolataira, antikvitástól, fejlesztésére, Donatellónak, Gattamelatát, áttekintését, szállították, történetének, főigazgatója, laktanyaként, erődítmények, elvesztették, Magyarország, Restaurálási, erődrendszer, erődrendszer, menekítették, síremlékeket, Rózsakerttel, ikonográfiai, Michelangelo, köszönhetően, reneszánszig, elpusztultak, gyűjtemények, befogadására, funkciójában, gyűjteményét, megsemmisítő, gipszmásolat, másolatoknak, jelentőséget, kétmilliárd, repülőgépek, megjelentek, folytatódik, használható, megnyitását, színpadként, műtárgyakra, Raktározási, alakítottak, alkotásokat, alakítottak, zsinagógába, újdonságnak, teljességét, játszóterét, világháború, helyiségébe, állapotukba, műalkotások, megjeleníti, látogatható, befejezésük, magasságban, körülmények, előadóterem, Németország, tervrajzait, bemutatását, világháború, megkezdődik, Csillagerőd, körülmények, megmentette, megtalálták, Gyorgyevics, kőfelületet, feladatokat, felújítását, állapotában, lőállásokat, archívumban, létesítmény, kibővített, szobrászat, beruházása, legnagyobb, Nemzetközi, kiállítása, szobrászat, legnagyobb, földszinti, múzeumshop, ábrázolási, gyógyfürdő, építkezést, eredetileg, megelőzően, szabadtéri, reneszánsz, tekinthető, beruházása, történelmi, lehetséges, csarnokait, legnagyobb, fordulóján, emlékeknek, állították, fejlesztés, Millennium, menekültek, Városliget, interaktív, felújított, Bartolomeo, vizuálisan, használták, hozzátette, reneszánsz, indították, raktárként, reneszánsz, állították, szobrainak, rávilágít, tervezett, állapotát, Nemsokára, zöldmezős, látogatók, hadászati, Monostori, műtárgyak, építettek, látogatók, menedéket, lerohanta, hadserege, használta, középkori, másolatát, szobrának, másolatát, középkori, újítottak, mozgattak, Monarchia, felújítás, Colleonit, intézmény, veszélyes, elvégzett, alkotások, táborokba, kisvárosa, Monarchia, másolatok, település, kezdődött, tervezték, műtárgyak, építették, vásárlása, gipszeket, megsérült, csarnokba, látványos, zsúfolták, beépített, területet, felújítás, befogadni, értékessé, másolatok, köbméter, stílusok, komáromi, egyetlen, lehetővé, bemutató, komáromi, tavaszán, oktatási, többször, cigányok, bemutató, hétvégén, mutatják, korszerű, követően, századot, hatalmas, tárolták, jelentős, tudomány, komáromi, értékeit, ábrázoló, Brigetio, erődöket, májusban, terekben, átadások, elmondta, forintos, milliárd, érkezett, közelről, Házaként, épületét, valamint, Országos, komáromi, bejárata, elmondta, birtokba, Budapest, komáromi, Budapest, komáromi, családok, valamint, nélküli, oktatás, sereget, eladták, Szintén, illetve, szobrok, műemlék, fejlődő, Csillag, második, számító, Európai, tárgyak, egykori, években, alapján, építész, eredeti, szinten, Komárom, második, örökség, szerepe, évektől, azonban, azonban, katonai, épített, városba, Osztrák, Igmándi, évektől, csaknem, készült, emlékek, felelős, Projekt, tarthat, múzeumi, bontott, nemcsak, számára, mintegy, Csillag, mellett, Laokoón, Lengyel, csakúgy, katonai, típusok, Csillag, vehetik, Benedek, ellátva, Csillag, parkban, Központ, Múzeumi, őrizték, erődben, Igmándi, idejére, eredeti, tárgyak, udvaron, amelyek, esetben, megépül, sokszor, mostani, erődöt, kaptak, váltak, zsidók, tárlat, épület, nyilas, Később, erődöt, erődbe, Magyar, ezreit, közben, térben, ősszel, erődöt, nyílik, épület, számot, között, földet, nyitva, vetítő, kávézó, részét, téglát, épület, között, keresi, évente, forint, nyílik, elmúlt, Fidesz, Molnár, Attila, Ősszel, átadta, zajlik, erődöt, Vénusz, hiszen, Viktor, helyet, vissza, Múzeum, helyre, István, alábbi, tervei, linken, László, Múzeum, kapott, múzeum, antik, ipari, milói, képes, előtt, lovas, sötét, magas, ember, olyan, állam, kerül, Liget, egyik, ezzel, alatt, egyik, tagja, Palme, miatt, egyik, Orbán, tatai, ezzel, Román, Mányi, egyik, antik, képét, innen, ÁFÉSZ, videó, olyan, előtt, teszi, helyi, pedig, olyan, római, görög, hanem, azóta, amely, során, tartó, https, ennek, bécsi, sémák, youtu, hozzá, tette, méter, Olof, volt, után, majd, után, hogy, után, több, hogy, arra, majd, erőd, több, után, lett, mint, vagy, hogy, vagy, akár, Ezek, ahol, volt, évig, erőd, majd, nagy, vagy, ezer, ezer, majd, évek, nagy, hogy, majd, VeiQ, ágyú, álló, ezer, Baán, után, erőd, KDNP, volt, hogy, lesz, hogy, arra, Unió, épül, Duna, ezer, erőd, már, már, egy, más, nek, meg, meg, óta, nem, még, Ház, egy, nem, meg, meg, fel, fel, MTI, nek, Zrt, itt, híd, itt, sor, éve, fős, meg, meg, egy, áll, mód, meg, itt, két, nem, ősszel birtokba, családok Budapest, elmúlt években, ipari parkban, gyógyfürdő kétmilliárd, komáromi Csillag, bécsi katonai, épület tervrajzait, eredeti állapotában, kibővített térben, udvaron pedig, szabadtéri színpadként, építkezést bemutató, alábbi linken, 1900-as évek, antik szobrászat, másolatgyűjtemény befogadására, 1920-as évektől, eredeti műtárgyak, másolatok szerepe, második világháború, megsérült alkotásokat, múzeum egyetlen, tatai zsinagógába, 1980-as évektől, tudomány számára, másolatok többször, olyan állapotát, komáromi Csillagerőd, szobrászat történetének, stílusok keletkezésének, tervezett tárlat, eredetileg sokszor, komáromi erődrendszer, komáromi erődöket, örökkévalóságnak építették, erődítmények elvesztették, nyilas hatalomátvétel, erőd internálótábor, helyi ÁFÉSZ-nek, állam visszavásárolta, épület 2005, legkomplexebb bontott erődrendszer, egyik műtárgyak lovas, mostani Ősszel közben, lett meg Orbán, Monostori Lengyelországot ipari, nyitva Vénusz nek, oktatás internálótábor felújítás, Attila látogatók látványos, sötét Liget funkciójában, ismeretterjesztési vissza pedig, római videó település, Duna mintegy egyik, kávézó világháború átadások, műtárgyak Városligetben jelentős, szállították területet épületét, után Városligetben teljességét, azóta múzeumi beruházása, alakítottak történelmi készült, emlékek visszaállították zöldmezős, hiszen gipszmásolatokat szemmagasságból, műemlék youtu hozzá, ezer Liget stílusok, erődbe mutatják tárgyak, főigazgatója alatt nyílik, Osztrák vagy Verrocchiónak, Lengyelországot helyet folytatódik, megkezdődik egykori kapott, ábrázoló Molnár szobormásolatokból, múzeumpedagógiai megelőzően megvalósításáért, lerohanta Zrt visszavásárolta, Monarchia bejárata vagy, Németország kisvárosa megépül, idejére megvalósításáért körüljárhatóan, létesítmény ikonográfiai bécsi, arra évente Fidesz, örökkévalóságnak vissza köbméter, alkotásokat épül erőd, ezer kezdődött mostani, után látványos évek, erőd kapott mint, híd szállították másolatát, hogy állították Múzeum, Házaként Unió ipari, eredeti megjelentek vagy, Monarchia Szépművészeti Osztrák, kialakulásának antikvitástól történelmi, terekben történelmi magasságban, látványos zsinagógába számára, rehabilitációja Emlékeztetett itt, hogy gipszmásolatokat zajlik, Román itt, görög síremlékeket, után Restaurálási, után állították, szemléltetését mintegy, után Németország, komáromi körülmények, Millennium szobormásolatokból, múzeumshop építették, csarnokait Viktor, térben épületét, szállították méter, kialakulásának ikonográfiai, hogy szükséglakásokat, biztonságosabb nek, linken hozzá, már Komárom, nem Orbán, térben teszi, Emlékeztetett Ősszel, tervezték ezer, álló hozzá, ikonográfiai megjeleníti, Olof műtárgyak, számára főigazgatója, kapcsolataira létesítmény, Laokoón körülmények, visszaszorult váltak, építettek áll, erődöt kezdődött, ezer gipszeket, világháború hogy, arra színpadként, nyilas mintegy, MTI Múzeum, emlékeknek szobrának, erődöt világháború, zsinagógába ÁFÉSZ, település gipszmásolatainak, alakítottak Ház, erődrendszer történelmi, helyiségébe Vénusz, közelről ábrázolási, középkori helyi, kiállítása szobormásolatokból, teljességét alakítottak, csarnokba csarnokba, szemléltetését rávilágít, Igmándi forint, nagy tárgyak, bemutató alakítottak, akár legkomplexebb, intézmény biztonságosabb, Ezek milói, körüljárhatóan biztonságosabb, Fidesz játszóterét, állapotát majd, ezer innen, reneszánszig létesítmény, típusok tervezték, szobrászat egyik, Igmándi mostani, megnyitását ellátva, meg alábbi, Városliget majd, kiállítása Vénusz, visszaállították elvesztették, képét kezdődött, megnyitását erődöt, Restaurálási feladatokat, Vénusz azóta, köbméter tulajdonítottak, Fidesz használták, során tette, eredeti stílusok, Csillagerőd miatt, játszóterét Palme, felújítás másolatát, kisvárosa szobrának, Városligetben erődöt, állapotukba tervezett, táborokba tervrajzait, mutatják repülőgépek, Laokoón Benedek, tartó zajlik, bécsi években, Csillag archívumban, városba világháború, építész kisvárosa, négyzetméternyi létesítményben, Román múzeumshop, volt fel, szükséglakásokat beruházása, rávilágít zsúfolták, Laokoón vásárlása, hatalomátvétel egyik, átadta oktatási, éve reneszánszig, Csillag emlékek, múzeum területet,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.