Belépés
Keresés
Naptár
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Fővárosi Közgyűlés - Elfogadták a 2020-as költségvetést
Elfogadta a fővárosi önkormányzat 2020-as összevont költségvetését a Fővárosi Közgyűlés szerdán.


A rendelet az önkormányzat költségvetési bevételét 284 milliárd 97 millió 500 ezer forintban, kiadásait 408 milliárd 550 millió 332 ezer forintban állapítja meg.

Az így keletkező 124 milliárd 452 millió 832 ezer forintos hiányt az előző évek maradványának - 17 milliárd 558 millió 905 ezer forintos - igénybevételével, a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 31 milliárd 299 millió 124 ezer forintból, belföldi értékpapírok 81 milliárd 997 millió 116 ezer forintos bevételeiből, valamint bankbetétek - 50 millió forint - bevételeiből finanszírozzák. Ugyanakkor 6 milliárd 94 millió 37 ezer forintos összeget hiteltörlesztésre, illetve 358 millió 276 ezer forintot további belföldi finanszírozás kiadásaira kell fordítani.

A Fővárosi Közgyűlés 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett fogadta el az idei büdzsét.

Karácsony Gergely főpolgármester expozéjában elmondta, hogy az új városvezetés első költségvetésének kiindulópontja a zöld és szabad Budapest programjára épül. A büdzsé fókuszában az ember, a város lakója áll, ezért - mint fogalmazott - azt "joggal hívhatjuk (...) az esélyteremtés költségvetésének". Ez a büdzsé egy gyarapodó, gondoskodó-szociális, zöld- és klímatudatos város részvételre épülő költségvetése - jelentette ki a főpolgármester, aki hangsúlyozta: a cél világos és egyértelmű: a budapestiek hosszabban, egészségesebben és jobb minőségben élhessenek a városban.

Karácsony Gergely szólt arról is, hogy a büdzsé ugyanakkor még erősen a múlt öröksége által terhelt. A korábbi városvezetés feszítettnek nevezte a költségvetéseit. Ez volt a büdzsé eposzi jelzője, amely kifejező volt, arról azonban elfelejtettek beszélni, hogy ki feszíti azt - mondta a főpolgármester. Kijelentette: a kormány az, amely évről-évre egyre jobban feszíti Budapest pénzügyeit.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: "a kormány évről-évre jobban szorítja a pisztolyt a városvezetés halántékához."

Kiemelte azt is, hogy a költségvetés megteremti annak a lehetőségét, hogy a Katona, az Örkény, a Radnóti és a Trafó színházakat, valamint a margitszigeti Szabad-tér színpadot állami befolyástól mentes, tisztán önkormányzati finanszírozásba vegyék. Továbbá meg kell teremteni annak a feltételeit is, hogy a független társulatok számára is biztosítsák a szabad alkotás feltételeit - mondta a főpolgármester.

Karácsony Gergely álságosnak és méltatlannak nevezte az az ultimátumot, amit a színházak finanszírozása kapcsán "a kormány, a fővárosi Fidesszel az oldalán megfogalmazott". "Semmiféle ultimátumnak, semmiféle zsarolásnak nincs helye, amikor a város sokszínű kulturális élete a tét. Várjuk hát vissza a tárgyalóasztalhoz a kormány képviselőt annak érdekében, hogy a fővárostól elvont pénzek miatt saját hatáskörben finanszírozni nem tudott színházak és a független társulatok működéséről tárgyaljunk tovább" - fogalmazott.

A főpolgármester elmondta, nemcsak a zöldterületeket óvják és terjesztik ki, hanem emberközpontú, gyalogos és biciklibarát közlekedés felé mozdítják a várost. A közösségi közlekedés támogatása mellett több zebra, biciklisáv, bicikliút segíti majd, hogy biztonságosabban, egészségesebben és tisztább levegőjű városban élhessünk - tette hozzá.

Karácsony Gergely közölte azt is, hogy a Lánchíd felújítása még az idén elkezdődhet, a 3-as metró felújítása részeként akadálymentesítik majd az aluljárókat, környezetbarát trolihálózat fejlesztésébe kezdenek még az idén, valamint egy forgalomcsillapító tervek hajtanak majd végre.

Mint az elfogadott javaslatban olvasható, a 2020. évi költségvetés megteremti a pénzügyi feltételeit annak, hogy az álláskeresők ingyenesen használhassák a közösségi közlekedést és a fővárosi fenntartású intézményeknél és a fővárosi cégeknél bevezessék az úgynevezett Budapest-pótlékot. Ezzel az újfajta szemléletű juttatási rendszerrel ismerik el azt, ha valaki évek, évtizedek óta a fővárosiakat szolgálja munkájával.

Megteremtik a pénzügyi feltételeit annak, hogy ősztől a 20 ezer legrászorulóbb családnak évi 20 ezer forintos lakásrezsi támogatást adjon a főváros. Plusz forrásokat biztosítanak arra, hogy a "szegények üldözése helyett" szociális támogatással mérsékeljék az utcai szegénységet, ezért kibővítve folytatják a már megkezdett Elsőként Lakhatás programot. Megnyitják a fővárosi álláskeresők irodáját, és programot indítanak a diplomás roma fiataloknak a közigazgatásban való elhelyezkedésük segítése érdekében. A főváros évi kétmilliárd forintot költ a szociális intézmények, köztük az idősotthonok átalakítására, felújítására.

Elindítják Budapest részvételi költségvetési programját, amelyben évi egymilliárd forint felhasználásról dönthetnek a fővárosiak.

Karácsony Gergelyt követően valamennyi főpolgármester helyettes saját területét érintően érvelt a költségvetési javaslat elfogadása mellett.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott, a főpolgármester felszólalása egy jól megkoreografált felnőtteknek szóló mese volt, az abban szereplő állítások ugyanis nem, vagy csak részben igazak.

A később szót kérő frakciótársaihoz, Hassay Zsófiához és Kovács Péterhez hasonlóan hangsúlyozta, a jelenlegi városvezetés a Demszky-korszak azon gyakorlatához kíván visszatérni, amikor csak látszatintézkedések egészítették ki a város működésének fenntartását, a főpolgármester és helyettesei pedig folyamatosan csak a kormányt hibáztatták.

Horváth Csaba, az MSZP képviselőcsoportjának vezetője esélyteremtőnek, zöldnek és válságkezelőnek nevezte a költségvetést. Utóbbira szerinte egyebek mellett azért van szükség, mert a kormány összesen 200 milliárd forinttal csökkentette a közösségi közlekedés támogatását az elmúlt négy évben.

(FOTÓ)Forrás: MTI
Címkék: költségvetését, önkormányzat, Közgyűlés, összevont, Elfogadta, fővárosi, Fővárosi, szerdán, képviselőcsoportjának, látszatintézkedések, forgalomcsillapító, hiteltörlesztésre, tárgyalóasztalhoz, akadálymentesítik, költségvetésének, igénybevételével, biztonságosabban, hitelszerződések, frakciótársaihoz, költségvetésének, finanszírozásba, egészségesebben, közigazgatásban, zöldterületeket, megkoreografált, költségvetéseit, válságkezelőnek, elhelyezkedésük, frakcióvezetője, egészségesebben, esélyteremtőnek, felhasználásról, főpolgármester, főpolgármester, főpolgármester, finanszírozása, főpolgármester, főpolgármester, finanszírozzák, önkormányzat költségvetési, előző évek, hitelszerződések alapján, idei büdzsét, büdzsé fókuszában, város lakója, esélyteremtés költségvetésének, budapestiek hosszabban, büdzsé ugyanakkor, múlt öröksége, korábbi városvezetés, Fővárosi Közgyűlés, Karácsony Gergely, Elsőként Lakhatás, Elindítják Budapest, Karácsony Gergelyt, Láng Zsolt, Hassay Zsófiához, Kovács Péterhez, Horváth Csaba,
2020.02.26. 14:22
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
főpolgármester, intézményeknél, legrászorulóbb, környezetbarát, főpolgármester, kiindulópontja, főpolgármester, megfogalmazott, fejlesztésébe, margitszigeti, esélyteremtés, finanszírozás, költségvetési, gyakorlatához, maradványának, finanszírozni, költségvetést, költségvetési, költségvetése, önkormányzati, használhassák, átalakítására, költségvetési, emberközpontú, elfelejtettek, méltatlannak, álláskeresők, költségvetés, trolihálózat, biciklibarát, városvezetés, ultimátumnak, Kijelentette, városvezetés, feszítettnek, hangsúlyozta, felnőtteknek, felújítására, felszólalása, egészítették, fenntartását, csökkentette, önkormányzat, hangsúlyozta, folyamatosan, városvezetés, értékpapírok, idősotthonok, városvezetés, bevételeiből, fővárosiakat, halántékához, költségvetés, támogatással, biztosítanak, bevételeiből, álláskeresők, szegénységet, klímatudatos, lehetőségét, feltételeit, biztosítsák, fogalmazott, feltételeit, befolyástól, színházakat, fenntartású, kétmilliárd, intézmények, fiataloknak, mérsékeljék, feltételeit, egymilliárd, fogalmazott, hibáztatták, támogatását, helyettesei, működésének, visszatérni, Megteremtik, rendszerrel, fogalmazott, elkezdődhet, tárgyaljunk, hatáskörben, zsarolásnak, aluljárókat, javaslatban, úgynevezett, budapestiek, közlekedést, feltételeit, ultimátumot, működéséről, expozéjában, programjára, tartózkodás, bankbetétek, fogalmazott, részvételre, szavazattal, pénzügyeit, bevezessék, programját, részvételi, dönthetnek, ingyenesen, elfogadása, megteremti, kiadásaira, Elindítják, fővárosiak, álságosnak, forrásokat, támogatást, Megnyitják, Ugyanakkor, megkezdett, folytatják, megteremti, lakásrezsi, szemléletű, kulturális, gondoskodó, munkájával, társulatok, fókuszában, valamennyi, biciklisáv, támogatása, ugyanakkor, elfogadott, felújítása, közlekedés, élhessenek, hosszabban, terjesztik, közlekedés, közlekedés, minőségben, felújítása, társulatok, jelentette, képviselőt, fővárostól, egyértelmű, mozdítják, semmiféle, közösségi, szegények, teremteni, ellenében, Karácsony, kibővítve, olvasható, fordítani, szociális, Közgyűlés, családnak, érdekében, Karácsony, élhessünk, színházak, Semmiféle, részeként, közösségi, színházak, független, bicikliút, Fidesszel, szolgálja, évtizedek, Karácsony, juttatási, független, színpadot, szociális, Karácsony, Zsófiához, kiadásait, gyarapodó, pisztolyt, tervezett, forintból, állapítja, keletkező, Karácsony, forintban, hasonlóan, szociális, jelenlegi, forintban, Karácsony, érdekében, közösségi, hívhatjuk, bevételét, programot, indítanak, programot, helyettes, forinttal, területét, állítások, kezdenek, forintos, valamint, Péterhez, milliárd, szereplő, levegőjű, összesen, szerinte, milliárd, milliárd, gyalogos, Utóbbira, vezetője, milliárd, kormányt, városban, Fővárosi, tisztább, milliárd, Gergelyt, pénzügyi, segítése, forintos, forintos, összeget, milliárd, forintot, forintos, valamint, fővárosi, Lakhatás, üldözése, irodáját, diplomás, milliárd, belföldi, pótlékot, Elsőként, belföldi, követően, pénzügyi, javaslat, érintően, milliárd, amelyben, Budapest, Budapest, cégeknél, fővárosi, fővárosi, forintot, forintos, hajtanak, fővárosi, öröksége, Kiemelte, rendelet, Budapest, Budapest, kifejező, beszélni, sokszínű, valamint, szorítja, elmondta, elmondta, városban, kormány, helyett, Gergely, tisztán, lehívni, feszíti, feszíti, ugyanis, részben, főváros, azonban, alapján, Továbbá, kormány, oldalán, Gergely, újfajta, alkotás, illetve, ismerik, nevezte, főváros, további, Radnóti, kormány, kapcsán, kormány, számára, mellett, mellett, Lánchíd, Horváth, korszak, egyebek, kormány, nevezte, mellett, korábbi, Gergely, közölte, szükség, terhelt, Demszky, jelzője, Gergely, fogadta, büdzsét, nevezte, világos, nemcsak, Gergely, mellett, zöldnek, büdzsé, büdzsé, Örkény, joggal, mentes, vegyék, elmúlt, forint, millió, Szabad, állami, millió, millió, millió, Kovács, eposzi, büdzsé, Fidesz, millió, igazak, hiányt, Hassay, érvelt, mondta, köztük, később, jobban, erősen, amikor, millió, millió, forint, jobban, millió, Katona, szabad, Várjuk, tervek, tovább, lakója, büdzsé, valaki, segíti, mondta, amikor, várost, tudott, millió, szabad, elvont, vissza, pénzek, ősztől, egyre, város, tette, város, amely, évről, nincs, hozzá, annak, pedig, saját, helye, miatt, arról, Zsolt, annak, előző, abban, szóló, metró, épülő, kíván, amely, város, élete, végre, saját, évről, által, arról, annak, utcai, zebra, Trafó, azért, szólt, Plusz, ezért, évben, annak, adjon, óvják, város, ezért, Csaba, annak, ember, hanem, Ezzel, négy, majd, múlt, MSZP, hogy, kérő, igen, FOTÓ, vagy, csak, első, felé, csak, szót, volt, hogy, mert, azon, hogy, majd, csak, hogy, zöld, idén, ezer, ezer, idei, több, ezer, hogy, jobb, KDNP, amit, ezer, való, hogy, költ, ezer, kell, hogy, épül, évre, roma, hogy, arra, ezer, kell, ezer, hogy, hogy, évek, ezer, mint, évre, ezer, ezer, Láng, majd, hogy, volt, évek, idén, volt, mese, Mint, hogy, zöld, áll, egy, jól, azt, nem, van, óta, már, így, nem, évi, azt, meg, aki, cél, tér, évi, évi, azt, tét, hát, azt, még, úgy, nem, még, meg, azt, úgy, egy, egy, évi, még, büdzsé eposzi, kormány évről-évre, városvezetés halántékához, költségvetés megteremti, margitszigeti Szabad-tér, független társulatok, szabad alkotás, színházak finanszírozása, fővárosi Fidesszel, oldalán megfogalmazott, város sokszínű, kormány képviselőt, fővárostól elvont, főpolgármester elmondta, zöldterületeket óvják, közösségi közlekedés, idén elkezdődhet, 3-as metró, elfogadott javaslatban, pénzügyi feltételeit, álláskeresők ingyenesen, közösségi közlekedést, fővárosi fenntartású, fővárosi cégeknél, úgynevezett Budapest-pótlékot, újfajta szemléletű, fővárosiakat szolgálja, utcai szegénységet, fővárosi álláskeresők, diplomás roma, közigazgatásban való, szociális intézmények, idősotthonok átalakítására, költségvetési javaslat, főpolgármester felszólalása, abban szereplő, később szót, jelenlegi városvezetés, város működésének, kormányt hibáztatták, kormány összesen, elmúlt négy, milliárd megteremti Fidesszel, saját kormány rendszerrel, hiteltörlesztésre szükség tartózkodás, részvételre mellett milliárd, folytatják pénzügyi annak, millió szociális majd, hitelszerződések fővárosi dönthetnek, érdekében igénybevételével állítások, elfelejtettek egy bevételét, évről kormányt évek, nem mese mérsékeljék, felújítása jobban metró, cégeknél millió tervezett, város hogy úgy, mérsékeljék működésének belföldi, évi ezer való, MSZP mese hasonlóan, fejlesztésébe szociális bevételét, Elsőként összesen közösségi, hogy intézmények évben, város egészítették város, azt levegőjű állítások, Zsolt áll ultimátumnak, városvezetés Hassay egészségesebben, folyamatosan hogy fogalmazott, jelzője hogy költségvetés, amelyben Szabad költségvetést, roma szabad állítások, közlekedés budapestiek hogy, állami városvezetés válságkezelőnek, Gergelyt majd szegénységet, helyettesei mint kormány, közölte hiányt sokszínű, elvont hanem zsarolásnak, abban óta főpolgármester, évi újfajta roma, halántékához finanszírozás lehívni, fogalmazott évi gondoskodó, forint gondoskodó követően, Budapest volt mellett, elmondta forintban beszélni, jobban további milliárd, támogatása visszatérni felújítására, Ezzel majd zöld, megkoreografált erősen hogy, emberközpontú később forintos, egy kérő elmondta, kormány környezetbarát forintot, négy segíti utcai, fővárostól ultimátumot millió, Láng Zsolt, városvezetés tisztább, milliárd millió, ezer nincs, évre egészségesebben, alapján hanem, meg mellett, Budapest hogy, millió hibáztatták, mozdítják később, költségvetésének hogy, tartózkodás finanszírozni, szociális finanszírozása, szólt lehetőségét, évtizedek hitelszerződések, költ biciklisáv, élete képviselőcsoportjának, város fogalmazott, millió büdzsé, tét mellett, eposzi elmondta, indítanak nevezte, folyamatosan évre, diplomás múlt, trolihálózat ezért, fővárosi egészítették, millió tette, aluljárókat költségvetéseit, annak hiteltörlesztésre, helyettesei támogatással, egészségesebben költségvetési, szerinte évben, költségvetési fenntartású, elhelyezkedésük élete, ember költségvetésének, színpadot irodáját, feszíti évről, városvezetés erősen, Katona számára, fővárosi adjon, hasonlóan finanszírozásba, volt főpolgármester, Zsolt városvezetés, finanszírozni helyett, költségvetés kulturális, jobban fenntartású, színházak hangsúlyozta, tét szereplő, társulatok költségvetésének, zsarolásnak felszólalása, finanszírozásba ismerik, nevezte alkotás, Fidesszel mondta, támogatást intézményeknél, társulatok amely, ezer szabad, azért szólt, helye feszíti, zöld csak, méltatlannak költségvetése, Kijelentette Plusz, Ugyanakkor összeget, idén programját, hogy bevezessék, kiadásaira trolihálózat, Karácsony kulturális, jobban évi, hogy főpolgármester, erősen városvezetés, álláskeresők évi, való tér, millió érvelt, szóló Fővárosi, fogalmazott tervek, elfogadott fordítani, azért közösségi, önkormányzat intézményeknél, ezer főpolgármester, terjesztik épülő, közlekedés lehívni, KDNP büdzsé, múlt azonban, büdzsé hiányt, nevezte ellenében, által büdzsé, szegények büdzsé, érvelt finanszírozásba, színházak Utóbbira, fővárosi ismerik, költségvetés szóló, ezer egy, feltételeit főpolgármester, látszatintézkedések felhasználásról, trolihálózat közlekedés, Csaba programot, hogy amikor, finanszírozás mondta, kiadásaira mondta, színházak hogy, felhasználásról értékpapírok,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.