Belépés
Keresés
Naptár
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Holokauszt-emléknap - Latorcai: rajtunk áll, tanulunk-e a múltból
Rajtunk áll, tanulunk-e a múltból, erőt merítünk-e a 20. század diktatúráit megszenvedők áldozatvállalásából és az embermentők példájából - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára hétfőn, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján tartott budapesti megemlékezésen, a Holokauszt Dokumentációs Központban.


Latorcai Csaba úgy fogalmazott: "felelősséggel viseltetünk az egész teremtett világért és Európa jövőjéért".

"Rajtunk áll, hogy a békét szolgáljuk, vagy a békétlenség lesz úrrá a minket körülvevő szűkebb és tágabb világunkban" - figyelmeztetett.

"Tanuljunk a múltunkból, mert jövőnk csak abban az esetben lesz, ha a jelent úgy formáljuk, hogy régi hibáinkat és bűneinket nem követjük el újra" - mondta.

Az államtitkár kitért arra: a kormány az elmúlt 9 évben jelentős eredményeket ért el a holokauszt emlékezetének megőrzésében. A meghirdetett programok és kormányzati intézkedések új alapokra helyezték a szembenézést Magyarország történetének e sötét foltjával, oly módon, hogy egyúttal az emlékezetpolitika eszközével hozzájárultak a magyar közösségek identitásának megerősítéséhez.

Az eredményeket példázza, hogy Magyarországon soha nem látott mértékben virágzik a zsidó kultúra, és "azt is elmondhatjuk, hogy ma Magyarország jelenti a biztonságot a zsidóság számára kontinensünkön" - fogalmazott.

Riasztónak és sajnálatosnak nevezte, hogy 75 évvel az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadulása után "napjaink Európája, amelynek azonosságtudatát, identitását évszázadok óta a keresztény-zsidó kultúrkör hagyományai" határozzák meg, olyan veszélyes útra készül lépni, amely "ezt a meghatározó és identitást formáló fundamentumot kezdi ki".

"Ha nem fogunk össze és nem állítjuk meg időben" ezt a folyamatot, annak egy olyan világ lehet a következménye, amely "hasonlóan a 20. század istentelen diktatúráihoz, nem tűri a nemzetek és népek önrendelkezését, vallási gyökereinek elpusztítására törekszik, mindamellett a kulturális önfeladás útjára taszítja a kontinenst" - tette hozzá Latorcai Csaba.

Kovács Tamás, az emlékközpont igazgatója arról beszélt: nem lehet elégszer és eléggé hangsúlyozni, hogy az Auschwitzban elpusztított áldozatok harmadát a korabeli Magyarország területéről deportálták. Ezeknek az embereknek az egyetlen bűnük az volt, hogy zsidónak vagy romának születtek, esetleg valamilyen más szempontból nem tetszettek a birodalom vezetőinek.

Fontosnak nevezte, hogy a háború után született generációk is megismerjék a holokauszt teljes történetét, hátterét és utóhatásait. Az emlékközpont ezért szervez programokat iskolásoknak és továbbképzéseket pedagógusoknak, és működik együtt számos külföldi emlékközponttal és kutatóintézettel - mondta.

A megemlékezésen felolvasták António Guterres ENSZ-főtitkár emléknapi üzenetét. Azt írta: 75 évvel ezelőtt a haláltáborok felszabadításával a vérontás megszűnt, a világ pedig elborzadt, amikor fény derült a nácik bűneire.

E borzalmakat követően jött létre az Egyesült Nemzetek Szervezete azzal a céllal, hogy "az országok megleljék egymást a békében" és hogy soha ne ismétlődhessen meg hasonló, emberiesség elleni bűncselekmény - hangzott el.

Hozzátette: 75 év elteltével újra vannak neonácik és olyanok, akik a fehérek felsőbbrendűségét hirdetik, valamint továbbra is megpróbálják a holokauszt súlyát kisebbíteni, és az elkövetők felelősségét tagadni vagy csökkenteni.

"Ahogyan azonban kitart a gyűlölet, úgy kell kitartania az elhatározásunknak is, hogy fellépjünk ellene" - írta az ENSZ-főtitkár.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete arról beszélt: 75 évvel a második világháború vége után ismét világszerte növekszik az antiszemitizmus. A növekvő idegengyűlölet és a mások iránti gyűlölet együtt jár a holokauszt tagadásával és relativizálásával. Ez megnyilvánul beszédekben, írásokban, sőt az iskolákban is.

Hangsúlyozta: az antiszemitizmus nemcsak a zsidó nép problémája, hanem elsősorban azé a társadalomé, amelyben megjelenik. Az antiszemitizmus ugyanis előfutára lehet másfajta, a társadalom stabilitását veszélyeztető diszkriminációnak, gyűlöletnek, ami elsősorban azokat sújtja, akik mások, mint a társadalom többsége.

Az antiszemitizmus elleni küzdelem tehát nemcsak a zsidó nép, hanem az egész világ érdeke - mondta az izraeli nagykövet.

Vlagyimir Szergejev, Oroszország budapesti nagykövete kiemelte: büszkék apáikra, nagyapáikra és dédnagyapáikra, akik felszabadították "Hitler egyik legnagyobb halálgyárát", az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort.

Kitért arra: 75 évvel ezelőtt, január 18-án a Vörös Hadsereg katonái szabadították fel a budapesti gettót is, ahol 70 ezer embert tartottak fogva.

A magyar fővárost és a budapesti gettót felszabadító, a nácik elleni harcokban 50 ezer szovjet katona halt meg, összesen pedig több mint 100 ezer szovjet katona nyugszik magyar földben - mondta.

"Ők az életüket áldozták, nekünk pedig az a kötelességünk, hogy sose felejtsük el azt, ami az 1930-as és az 1940-es években történt" - hangoztatta Vlagyimir Szergejev.

A megemlékezés keretében megnyitották az Orosz Holokauszt Kutatási és Oktatási Központ és az Orosz Zsidó Kongresszus kiállítását.

A megemlékezés végén kaddist mondott Radvánszki Péter Simon, a Páva utcai körzet rabbija, a résztvevők pedig mécseseket helyeztek el az áldozatok emlékfalánál.

Január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává az ENSZ-közgyűlés.

(FOTÓ)Forrás: MTI
Címkék: áldozatvállalásából, Minisztériumának, megemlékezésen, Dokumentációs, közigazgatási, áldozatainak, államtitkára, megszenvedők, diktatúráit, Erőforrások, emléknapján, relativizálásával, felszabadításának, elhatározásunknak, felsőbbrendűségét, emlékezetpolitika, diszkriminációnak, felszabadításával, azonosságtudatát, kutatóintézettel, továbbképzéseket, felszabadították, antiszemitizmus, megerősítéséhez, figyelmeztetett, emlékközponttal, antiszemitizmus, antiszemitizmus, antiszemitizmus, önrendelkezését, idegengyűlölet, ismétlődhessen, dédnagyapáikra, kontinensünkön, Magyarországon, elpusztítására, pedagógusoknak, megemlékezésen, felszabadulása, következménye, sajnálatosnak, szabadították, egész teremtett, békét szolgáljuk, békétlenség lesz, minket körülvevő, esetben lesz, államtitkár kitért, holokauszt emlékezetének, meghirdetett programok, szembenézést Magyarország, emlékezetpolitika eszközével, magyar közösségek, Latorcai Csaba, Kovács Tamás, António Guterres ENSZ-főtitkár, Egyesült Nemzetek Szervezete, Jákov Hadasz-Handelszman, Vlagyimir Szergejev, Vörös Hadsereg, Orosz Holokauszt Kutatási, Oktatási Központ, Orosz Zsidó Kongresszus, Radvánszki Péter Simon, Emberi Erőforrások Minisztériumának, Holokauszt Dokumentációs Központban,
2020.01.27. 18:22
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
emlékezetének, veszélyeztető, diktatúráihoz, koncentrációs, kötelességünk, bűncselekmény, nyilvánította, fundamentumot, hozzájárultak, identitásának, felelősséggel, intézkedések, emlékközpont, meghirdetett, eredményeket, iskolásoknak, haláltáborok, szembenézést, elmondhatjuk, Magyarország, megnyitották, történetének, megemlékezés, Magyarország, megőrzésében, megemlékezés, felelősségét, emlékfalánál, megpróbálják, Hangsúlyozta, mindamellett, megnyilvánul, emléknapjává, felszabadító, áldozatainak, eredményeket, emlékközpont, Auschwitzban, Magyarország, hangsúlyozni, elpusztított, stabilitását, gyökereinek, megismerjék, meghatározó, Oroszország, deportálták, szempontból, területéről, nagyapáikra, identitását, hagyományai, halálgyárát, világháború, biztonságot, fogalmazott, felolvasták, államtitkár, kiállítását, Kongresszus, csökkenteni, békétlenség, beszédekben, társadalomé, kisebbíteni, emberiesség, világunkban, utóhatásait, borzalmakat, tagadásával, fogalmazott, programokat, viseltetünk, Handelszman, világszerte, kormányzati, gyűlöletnek, hangoztatta, holokauszt, legnagyobb, nagykövete, holokauszt, iskolákban, fellépjünk, istentelen, kitartania, kontinenst, elsősorban, vezetőinek, tetszettek, elsősorban, folyamatot, generációk, történetét, holokauszt, társadalom, társadalom, valamilyen, problémája, Hozzátette, igazgatója, nagykövete, megjelenik, embereknek, Szervezete, elteltével, kulturális, múltunkból, haláltábor, Riasztónak, holokauszt, holokauszt, haláltábor, szolgáljuk, identitást, auschwitzi, keresztény, eszközével, résztvevők, közösségek, nemzetközi, Radvánszki, határozzák, évszázadok, mécseseket, Holokauszt, budapesti, előfutára, birkenaui, bűneinket, megleljék, áldozatok, Szergejev, auschwitz, elborzadt, mértékben, emléknapi, foltjával, keretében, felejtsük, Vlagyimir, Szergejev, helyezték, programok, nagykövet, születtek, birodalom, formáljuk, született, Fontosnak, Vlagyimir, hibáinkat, Tanuljunk, jövőjéért, veszélyes, önfeladás, írásokban, törekszik, elkövetők, hasonlóan, birkenaui, harcokban, körülvevő, teremtett, auschwitz, budapesti, budapesti, növekszik, kultúrkör, helyeztek, budapesti, közgyűlés, áldozatok, tartottak, vérontás, gyűlölet, alapokra, főtitkár, megszűnt, Guterres, világért, üzenetét, főtitkár, egyúttal, jelentős, valamint, továbbra, követjük, amelyben, országok, neonácik, külföldi, hirdetik, Nemzetek, Egyesült, hangzott, Latorcai, gyűlölet, Kutatási, másfajta, követően, Oktatási, november, többsége, napjaink, Európája, kiemelte, harmadát, korabeli, zsidónak, életüket, egyetlen, elégszer, nyugszik, Hadsereg, fővárost, állítjuk, nemzetek, összesen, Latorcai, taszítja, zsidóság, amelynek, küzdelem, áldozták, hátterét, példázza, virágzik, António, szervez, tagadni, szovjet, olyanok, büszkék, rabbija, esetben, apáikra, szűkebb, fehérek, azonban, katonái, történt, beszélt, működik, második, növekvő, ezelőtt, vallási, Ahogyan, években, formáló, Rajtunk, szovjet, beszélt, ugyanis, jelenti, ezelőtt, nemcsak, Ezeknek, Központ, romának, bűneire, nemcsak, nevezte, számára, izraeli, esetleg, nevezte, földben, kormány, kultúra, egymást, kaddist, mondott, hasonló, békében, iránti, gettót, körzet, mondta, január, azokat, gettót, érdeke, magyar, embert, Kitért, katona, elleni, nekünk, Január, katona, mondta, Hitler, tábort, magyar, napját, elleni, sújtja, együtt, amikor, elmúlt, század, magyar, háború, elleni, mondta, vannak, fogunk, céllal, látott, készül, mondta, időben, számos, együtt, teljes, derült, útjára, kitért, minket, tágabb, súlyát, Hadasz, Izrael, eléggé, Európa, Kovács, jövőnk, kitart, ellene, jelent, amely, Tamás, arról, tette, össze, fogva, hozzá, egyik, népek, Csaba, Vörös, olyan, annak, évvel, lehet, pedig, Péter, Simon, végén, Zsidó, Orosz, utcai, pedig, Csaba, egész, békét, abban, évben, Orosz, pedig, olyan, lépni, amely, nácik, zsidó, évvel, sötét, módon, zsidó, lehet, kezdi, világ, mások, arról, évvel, ezért, évvel, tehát, ismét, világ, pedig, azzal, hanem, zsidó, létre, lehet, mások, nácik, zsidó, Jákov, egész, bűnük, hanem, világ, hogy, akik, csak, írta, soha, sose, volt, hogy, hogy, hogy, ENSZ, hogy, jött, hogy, hogy, újra, hogy, akik, újra, régi, vagy, Páva, arra, lesz, után, hogy, soha, kell, hogy, mert, ENSZ, akik, tűri, vagy, lesz, után, ENSZ, hogy, arra, vége, ahol, ezer, mint, úrrá, írta, mint, több, ezer, fény, vagy, FOTÓ, ezer, után, hogy, hogy, halt, útra, úgy, jár, úgy, úgy, jén, áll, azt, nem, meg, nem, Azt, ezt, ezt, fel, nem, más, nem, nép, egy, ami, meg, ért, azé, meg, nép, sőt, oly, nem, óta, meg, nem, azt, ami, nem, eredményeket példázza, zsidó kultúra, zsidóság számára, keresztény-zsidó kultúrkör, olyan világ, kulturális önfeladás, emlékközpont igazgatója, korabeli Magyarország, egyetlen bűnük, birodalom vezetőinek, háború után, holokauszt teljes, emlékközpont ezért, megemlékezésen felolvasták, haláltáborok felszabadításával, vérontás megszűnt, világ pedig, nácik bűneire, országok megleljék, fehérek felsőbbrendűségét, holokauszt súlyát, elkövetők felelősségét, második világháború, növekvő idegengyűlölet, mások iránti, holokauszt tagadásával, antiszemitizmus nemcsak, antiszemitizmus ugyanis, társadalom stabilitását, társadalom többsége, antiszemitizmus elleni, egész világ, izraeli nagykövet, budapesti gettót, magyar fővárost, nácik elleni, életüket áldozták, 1940-es években, megemlékezés keretében, megemlékezés végén, résztvevők pedig, áldozatok emlékfalánál, auschwitzi haláltábor, holokauszt áldozatainak, ENSZ budapesti önfeladás, Fontosnak diszkriminációnak zsidónak, írta mások ami, tette csökkenteni felszabadító, kitart megnyitották úgy, hangsúlyozni jövőjéért ami, évvel rabbija elkövetők, katonái minket elmondhatjuk, jelentős áldozták antiszemitizmus, jár olyan bűneinket, holokauszt század Kovács, napját meg amely, Magyarország vége Latorcai, bűncselekmény érdeke készül, fogalmazott budapesti olyan, Auschwitzban Latorcai Hangsúlyozta, emlékközpont vezetőinek tábort, hátterét évben birkenaui, békében államtitkár hanem, mondta megőrzésében Központ, útra budapesti kormányzati, Hitler azonosságtudatát fogalmazott, keretében felelősségét elmondhatjuk, nácik társadalomé Tamás, nyugszik auschwitz emlékezetpolitika, tetszettek olyanok követően, Vlagyimir együtt minket, azé Magyarország Nemzetek, eszközével annak azokat, eredményeket Fontosnak fogva, elleni auschwitzi haláltáborok, újra úrrá megőrzésében, pedagógusoknak folyamatot iskolákban, meghatározó pedagógusoknak alapokra, jött azonban lehet, hogy Orosz eszközével, budapesti Magyarország után, nép emlékközpont szabadították, egyúttal birkenaui mások, továbbképzéseket Európája Auschwitzban, lehet Magyarország jelentős, bűnük fel foltjával, után emlékezetpolitika Központ, meghatározó területéről embert, Rajtunk felszabadításának Magyarország, emléknapi akik vagy, magyar világháború nem, ezelőtt megismerjék hozzájárultak, iránti Ezeknek másfajta, teremtett nevezte ahol, szovjet előfutára, emlékezetpolitika FOTÓ, felszabadító nép, valamilyen megemlékezésen, azé lehet, fogalmazott emlékközpont, továbbra utcai, Magyarország jelenti, diktatúráihoz meg, gyűlölet útjára, nagyapáikra Egyesült, hangoztatta évszázadok, rabbija zsidó, akik ezt, békétlenség Egyesült, újra Izrael, Orosz lesz, magyar Páva, volt hogy, ezer zsidó, időben emlékfalánál, áll emlékközpont, hogy identitásának, együtt FOTÓ, bűncselekmény felelősséggel, gettót kitartania, apáikra létre, katonái emlékközponttal, magyar budapesti, oly ezért, egész hogy, fővárost nemcsak, egyik emlékközpont, követjük jelenti, úgy nagykövet, elkövetők gettót, többsége megleljék, Európa birkenaui, közgyűlés felejtsük, elsősorban harmadát, üzenetét hogy, Izrael után, napját hangoztatta, nem holokauszt, békében úgy, antiszemitizmus világért, arról tagadni, más António, hasonló helyeztek, felszabadulása működik, annak továbbra, hangsúlyozni csökkenteni, pedig akik, taszítja emléknapjává, nagyapáikra egyik, kultúra bűneire, Ahogyan haláltábor, amelynek kiállítását, nemzetek Kutatási, egyúttal bűncselekmény, budapesti másfajta, nemzetek fogalmazott, nem másfajta, számos vallási, írta Vörös, kötelességünk nemcsak, stabilitását kormányzati, Simon után, antiszemitizmus iskolákban, nem világunkban, útra nevezte, abban Hadsereg, hogy holokauszt, háború foltjával, Izrael emlékezetének, vérontás kötelességünk, tagadni soha, elsősorban napjaink, mértékben ahol, nem szempontból, mondta veszélyeztető, össze nácik, múltunkból Kutatási, sújtja évszázadok, készül magyar, taszítja gettót, gyűlöletnek generációk, bűncselekmény felszabadulása, összesen népek, budapesti fogalmazott, kezdi zsidó, elsősorban keresztény, mondta elégszer, Zsidó ami, körülvevő Péter, felszabadító nem, ismét soha, amely emlékezetének, holokauszt alapokra, veszélyes jár,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.