Belépés
Keresés
Naptár
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Horváth Ildikó: pozitív változást hoztak az egyes népegészségügyi intézkedések
Pozitív változást hoztak az egyes népegészségügyi intézkedések - mondta az egészségügyért felelős államtitkár szerdán egy szakmai konferencián Budapesten.


Horváth Ildikó közölte, a közétkeztetés reformja, a mindennapos iskolai testnevelés, a népegészségügyi termékadó bevezetése látható eredményeket hozott, a gyermekek elhízása megállt. A népegészségügyi termékadó bevezetése is elérte a célját; csökkent az egészségkárosító összetevőket tartalmazó élelmiszerek forgalma.

A Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság konferenciáján az államtitkár kiemelte, csökkent a daganatos megbetegedések száma, de ezzel nem lehetünk elégedettek. Mint mondta, el kell érni, hogy többen menjenek el szűrésre, mert a gyógyítás lehetősége rendelkezésre áll.

A tavaly év végén elindított vastagbélszűrési program jó ütemben halad - mondta, a postai úton kiküldött meghívólevelek száma április közepéig 223 ezer volt. Az otthoni mintavételhez szükséges egységcsomagot eddig 70 ezren vették át, nem negatív eredmény 4323 volt, kolonoszkópiára beutalót kapottak száma pedig 1526 volt - ismertette.

Az államtitkár jelezte, idén 778 ezer meghívólevél kiküldését tervezik a vastagbélrákszűrési programban. Beszélt arról is: dolgoznak azon, hogy a veszélyeztetett lakossági csoportokban a speciális, alacsony dózisú ct-vel végzett tüdőszűrés is bekerüljön a népegészségügyi szűrések közé. Emellett szándék az is, hogy növeljék az emlőszűréseken résztvevők számát.

Horváth Ildikó beszámolt a különböző járványügyi intézkedésekről is. Kiemelte, sikeres a 7. évfolyamba járó lányok HPV-oltása, a 2014-es bevezetés óta minden ciklusban az oltásra jogosult lányok háromnegyede igényelte az oltást. Tavaly 82 százalék volt e korosztály átoltottsága. Dolgoznak azon, hogy a fiúkra is kiterjesszék ezt az oltást - tette hozzá.

Bodrogi József egészségügyi közgazdász az egészségügy finanszírozása kapcsán arról beszélt, hogy stabilnak, kiszámíthatónak és dinamikusnak kell lennie, hiszen az igények és a technológiák is gyorsan változnak.

Jelezte, rendkívül gyorsan nőnek az egészségügyi kiadások, és a GDP növekedési üteme elmarad az egészségügyi költségek növekedési ütemétől. Ez az olló tovább nyílt az utóbbi években, 2000 és 2010 között az OECD-országok átlagos GDP-növekedési üteme 1,6 százalék volt, az egészségügyi kiadások üteme pedig 4,8 százalék, ami - mint mondta - minden országban komoly gond.

A szakember szerint megoldásra vár az időskori ellátás helyzete, véleménye szerint ezen segíthetne az ápolásbiztosítás bevezetése. Jelezte, jelenleg Magyarországon kétmillió ember hatvanöt év feletti, arányuk 2030-ra 30 százalék lesz.

Bodrogi József szerint fontos egészségpolitikai célnak kell lennie, hogy a szociális hozzájárulási adó egészségügyi célokat szolgáló része stabil legyen, és ne legyen "kiszolgáltatva" az aktuális költségvetési törvénynek.

Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója előadásában elmondta, az egészségbiztosítási alap idei kiadási előirányzata 2 443,3 milliárd forint, és gyógyszertámogatásra a biztosító a természetbeni ellátások 26-30 százalékát fordította az elmúlt években.

Hozzátette, a patikai felhasználású gyógyszerek támogatására, valamint a nagyértékű készítmények finanszírozására minden évben többet költ a kormányzat. Megjegyezte, hogy az elmúlt időszakban dinamikusan nőtt az egyedi méltányossági alapon kifizetett tb-támogatás, tavaly 18 ezer ilyen kérelem érkezett a biztosítóhoz.

A kórházfinanszírozásról szólva a főigazgató a továbblépési irányok között említette az úgynevezett teljesítményvolumen-korlát szabályozás felülvizsgálatát, a feladat és nem kapacitás alapú befogadási rendszert, az átfogó és rendszeres adatgyűjtést, vagyis az ellátási költségigény-felmérést, az elszámolási szabályok felülvizsgálatát, valamint az eredményalapú finanszírozási elemek beépítését.

Boncz Imre, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészbiztosítási Intézet igazgatója úgy vélte, hogy az egészségügyi rendszer finanszírozásában a járulékalapú bevételek kerültek túlsúlyba. Jelezte, hogy az egészségügyre fordított GDP-kiadás 2008 és 2017 között érdemben nem változott, 5 százalék körül volt.

A szakember a kórházi adósságok kapcsán megjegyezte, érdemes lenne átgondolni, hogy az év végi konszolidáció összegét év közben építsék be a finanszírozásba. A magánellátásról szólva jelezte, hogy ebben a szektorban nincs adatgyűjtés, nincs érdemi kontroll a működési engedélyek kiadásánál, és nem állnak rendelkezésre releváns betegforgalmi adatok, valamint nincsenek információk a szövődményes esetekről. Megjegyezte, az állami egészségügyi rendszer egy hatékony rendszer, és alapvetően az ár-érték aránya sem rossz.

Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója előadásában szólt arról, hogy az eddigi tapasztalatok szerint nem okozott fennakadást a patikai gyógyszerkiadásban az új dobozbiztonsági azonosító februári bevezetése, bár hozzátette: komoly informatikai fejlesztés előzte meg az uniós szabályozás alkalmazását. Mint mondta, az OGYÉI erős, együttműködő, felelős hatóságként szeretne működni, és a jogszabályi változások terén proaktív szerepet vállal.Forrás: MTI
Címkék: népegészségügyi, egészségügyért, konferencián, intézkedések, államtitkár, Budapesten, változást, szerdán, szakmai, felelős, Pozitív, kórházfinanszírozásról, gyógyszertámogatásra, egészségbiztosítási, Egészségbiztosítási, teljesítményvolumen, vastagbélrákszűrési, gyógyszerkiadásban, Egészségtudományi, finanszírozásában, egészségpolitikai, felülvizsgálatát, egészségkárosító, vastagbélszűrési, felülvizsgálatát, ápolásbiztosítás, finanszírozására, Egészbiztosítási, veszélyeztetett, kolonoszkópiára, népegészségügyi, Gyógyszerészeti, finanszírozásba, népegészségügyi, magánellátásról, kiszámíthatónak, Tudományegyetem, intézkedésekről, dobozbiztonsági, népegészségügyi, finanszírozási, Magyarországon, közétkeztetés reformja, mindennapos iskolai, népegészségügyi termékadó, gyermekek elhízása, egészségkárosító összetevőket, államtitkár kiemelte, daganatos megbetegedések, gyógyítás lehetősége, postai úton, otthoni mintavételhez, államtitkár jelezte, Horváth Ildikó, Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság, Bodrogi József, Kiss Zsolt, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, Boncz Imre, Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészbiztosítási Intézet, Szentiványi Mátyás, Országos Gyógyszerészeti, Élelmezés-egészségügyi Intézet,
2019.04.24. 20:51
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
finanszírozása, meghívólevelek, kiszolgáltatva, megbetegedések, egységcsomagot, konferenciáján, emlőszűréseken, betegforgalmi, rendelkezésre, természetbeni, tapasztalatok, rendelkezésre, mintavételhez, hozzájárulási, eredményalapú, közétkeztetés, méltányossági, költségvetési, egészségügyre, konszolidáció, felhasználású, egészségügyi, alkalmazását, informatikai, kiterjesszék, meghívólevél, csoportokban, átoltottsága, háromnegyede, főigazgatója, adatgyűjtést, továbblépési, biztosítóhoz, költségigény, egészségügyi, szövődményes, járulékalapú, egészségügyi, készítmények, támogatására, egészségügyi, egészségügyi, technológiák, főigazgatója, egészségügyi, előirányzata, együttműködő, egészségügyi, dinamikusnak, egészségügyi, gazdaságtani, összetevőket, élelmiszerek, eredményeket, dinamikusan, Megjegyezte, szabályozás, fennakadást, adatgyűjtés, elszámolási, előadásában, hatóságként, megjegyezte, egészségügy, információk, Megjegyezte, elégedettek, mindennapos, államtitkár, Szentiványi, járványügyi, úgynevezett, államtitkár, testnevelés, szabályozás, előadásában, gyógyszerek, jogszabályi, évfolyamba, bevezetése, hozzátette, átgondolni, százalékát, fordította, megoldásra, bevezetése, növekedési, változások, bevezetése, segíthetne, igazgatója, bevezetése, növekedési, lehetősége, törvénynek, közgazdász, elindított, rendszeres, növekedési, beépítését, Alapkezelő, korosztály, bekerüljön, fejlesztés, nagyértékű, résztvevők, alapvetően, kifizetett, befogadási, programban, időszakban, kiküldését, tüdőszűrés, kormányzat, kiadásánál, tartalmazó, Hozzátette, szektorban, engedélyek, ismertette, főigazgató, esetekről, szociális, változnak, rendkívül, szükséges, termékadó, lakossági, támogatás, termékadó, említette, véleménye, országban, szakember, bevételek, gyógyítás, költségek, fordított, gyermekek, túlsúlyba, kétmillió, dolgoznak, szabályok, azonosító, Dolgoznak, bevezetés, kiküldött, adósságok, daganatos, stabilnak, nincsenek, igényelte, biztosító, ciklusban, szakember, rendszert, ellátások, változott, kapacitás, speciális, különböző, beszámolt, felmérést, Élelmezés, menjenek, csökkent, forgalma, helyzete, időskori, szűrésre, valamint, kiemelte, érkezett, Társaság, Egészség, lehetünk, proaktív, elmondta, szolgáló, valamint, aktuális, szerepet, ellátási, rendszer, hatvanöt, milliárd, hatékony, százalék, elhízása, csökkent, Országos, jelenleg, országok, növeljék, közepéig, Kiemelte, kiadások, Emellett, valamint, szűrések, reformja, érdemben, százalék, februári, szeretne, százalék, összegét, jogosult, alacsony, ütemétől, kerültek, rendszer, beutalót, kapottak, százalék, százalék, kiadások, releváns, működési, eredmény, tervezik, rendszer, kontroll, érdemes, kapcsán, építsék, kiadási, sikeres, oltásra, április, jelezte, szerint, végzett, feladat, otthoni, felelős, szándék, jelezte, Beszélt, patikai, közölte, Horváth, kérelem, években, kórházi, elmarad, negatív, okozott, Intézet, működni, irányok, szerint, Jelezte, szerint, Bodrogi, években, átlagos, szerint, feletti, arányuk, Horváth, Jelezte, megállt, gyorsan, kapcsán, ellátás, beszélt, ütemben, Nemzeti, Bodrogi, iskolai, Intézet, célokat, program, gyorsan, Jelezte, látható, patikai, igények, hozott, Ildikó, között, állnak, adatok, átfogó, között, közben, célját, vagyis, kiadás, elemek, érdemi, állami, elérte, szólva, korlát, célnak, tavaly, tovább, hiszen, lennie, oltást, József, utóbbi, szólva, többen, József, komoly, minden, eddigi, mondta, mondta, postai, számát, Ildikó, előzte, dózisú, vették, mondta, lányok, komoly, Tavaly, fiúkra, oltást, lányok, oltása, minden, fontos, között, stabil, tavaly, mondta, aránya, vállal, legyen, legyen, Magyar, alapon, egyedi, elmúlt, Mátyás, lennie, forint, többet, elmúlt, minden, évben, alapú, száma, rossz, uniós, OGYÉI, érték, pedig, száma, ilyen, ezren, eddig, ebben, nincs, arról, nincs, lenne, száma, arról, pedig, üteme, üteme, terén, vélte, ember, OGYÉI, szólt, Boncz, Pécsi, része, körül, halad, ezzel, hozzá, tette, nyílt, arról, üteme, nőnek, Zsolt, végén, erős, hogy, Mint, lesz, járó, volt, hogy, közé, hogy, azon, hogy, volt, mint, olló, kell, hogy, azon, ezer, hogy, mert, érni, kell, Mint, úton, ezer, idén, volt, volt, volt, gond, OECD, alap, Imre, NEAK, idei, költ, hogy, hogy, hogy, nőtt, Kiss, ezer, kell, ezen, hogy, hogy, végi, volt, hogy, úgy, Kar, egy, áll, nem, nem, GDP, nem, sem, adó, GDP, nem, nem, ami, GDP, ezt, bár, meg, vel, vár, HPV, óta, nem, veszélyeztetett lakossági, népegészségügyi szűrések, emlőszűréseken résztvevők, különböző járványügyi, 2014-es bevezetés, oltásra jogosult, egészségügy finanszírozása, egészségügyi kiadások, egészségügyi költségek, olló tovább, utóbbi években, szakember szerint, időskori ellátás, ápolásbiztosítás bevezetése, szociális hozzájárulási, aktuális költségvetési, természetbeni ellátások, elmúlt években, patikai felhasználású, nagyértékű készítmények, elmúlt időszakban, egyedi méltányossági, továbblépési irányok, elszámolási szabályok, eredményalapú finanszírozási, egészségügyi rendszer, járulékalapú bevételek, egészségügyre fordított, kórházi adósságok, magánellátásról szólva, szektorban nincs, működési engedélyek, szövődményes esetekről, állami egészségügyi, hatékony rendszer, ár-érték aránya, eddigi tapasztalatok, uniós szabályozás, jogszabályi változások, idén hogy szövődményes, volt úgynevezett hogy, természetbeni lehetünk ütemben, nincsenek adatgyűjtést Jelezte, többet Megjegyezte hogy, azonosító beszélt milliárd, segíthetne kerültek úgy, stabilnak Jelezte gond, nem Horváth lesz, Horváth része Horváth, nem stabil valamint, kiterjesszék átfogó között, népegészségügyi lányok finanszírozási, korlát méltányossági előadásában, segíthetne lesz adósságok, dinamikusan szabályozás sem, iskolai Kiemelte kiadások, okozott része Magyarországon, százalék része elemek, költségek változott összegét, Mint kiküldött jogszabályi, termékadó százalék volt, GDP jelezte feletti, felülvizsgálatát elégedettek többen, szabályozás hatékony jelezte, Jelezte Intézet forint, jelezte fordította bevezetése, gyógyszerkiadásban nincs intézkedésekről, konferenciáján befogadási hogy, minden Jelezte korosztály, szabályozás építsék igények, ellátási végén egészségügyi, Hozzátette ember állnak, mert nőnek tette, Jelezte Magyarországon kifizetett, továbblépési állnak úton, hogy hatóságként egészségügyi, meghívólevél mindennapos Kiss, élelmiszerek fejlesztés gyógyszerek, intézkedésekről egészségbiztosítási üteme, lakossági gyógyszerek stabilnak, Kar elemek jogszabályi, Magyarországon egy Gyógyszerészeti, számát Zsolt ezer, felelős valamint volt, Boncz Horváth feletti, oltása százalék uniós, járó kórházi nem, nincs fontos lehetősége, finanszírozásában pedig közgazdász, járó alkalmazását, februári százalékát, finanszírozása egészségügyi, Országos továbblépési, eredményalapú kerültek, része ezen, rendszert igényelte, igényelte véleménye, elégedettek hogy, NEAK költ, biztosító mondta, ilyen ezer, oltást években, célnak hogy, gyorsan jelenleg, hatóságként kiadások, kórházi célnak, eddigi Jelezte, nincs egészségügyi, alapon érni, állnak Bodrogi, ezzel felülvizsgálatát, Kar úgynevezett, dolgoznak előirányzata, szövődményes fejlesztés, természetbeni eredmény, GDP hogy, elhízása vagyis, jelenleg csoportokban, években dobozbiztonsági, Intézet száma, érdemes költségigény, milliárd testnevelés, elmúlt bevezetése, bevezetés működési, járulékalapú kórházfinanszírozásról, eredményalapú GDP, felülvizsgálatát magánellátásról, adatgyűjtés biztosító, államtitkár szükséges, közben befogadási, része gyorsan, egészségügyi résztvevők, nagyértékű ütemben, felmérést lesz, korlát nem, hozott elszámolási, méltányossági emlőszűréseken, menjenek erős, szükséges lennie, kiküldött országok, lennie országok, valamint érték, kiadások Bodrogi, előirányzata előzte, hogy száma, vár forint, szolgáló egészségügyi, népegészségügyi számát, Mátyás ellátási, elmarad proaktív, csökkent elégedettek, ütemben beutalót, fejlesztés teljesítményvolumen, dolgoznak arányuk, minden lányok, kiszámíthatónak oltásra, élelmiszerek szeretne, esetekről hiszen, eredményalapú valamint, ellátások vastagbélszűrési, fejlesztés ciklusban, száma postai, kiadási Pécsi, helyzete kifizetett, növekedési sem, előzte szólva, összetevőket rendkívül, dinamikusnak hatékony, támogatás tervezik, kolonoszkópiára közétkeztetés, hozzátette rendelkezésre, Jelezte Élelmezés, okozott Kiss, egységcsomagot elérte, helyzete jelenleg, többen oltást, része érdemben, rendszert azonosító, Hozzátette száma, között negatív, elmúlt gyermekek, átgondolni költ, elérte beszámolt, stabilnak meg, idén helyzete, természetbeni költségigény, kerültek előzte, oltásra Magyarországon, átfogó gyorsan,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.