Belépés
Keresés
Naptár
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Lezsák Sándor és Szájer József kapta idén a Petőfi-díjat
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Szájer József európai parlamenti képviselő kapta idén a Petőfi-díjat. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Mol-csoport kitüntetését hétfőn adták át Budapesten, a Terror Háza Múzeumban.


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntőjében úgy fogalmazott: "Lezsák Sándor és Szájer József nem csupán azért tett nagyon sokat, hogy Magyarország legyőzze a kommunista diktatúrát és a nemzeti függetlenség szabadság és felelősség egyensúlyával jellemezhető útjára lépjen, hanem azért is, hogy (...) szabadságunkat a magyar nemzet javára kamatoztassuk".

A miniszter szólt arról: amikor 32 éve Lezsák Sándor hozzáfogott a lakiteleki találkozó megszervezéséhez, világosan látta a kor legfontosabb kihívásait. Személyes érdeme van abban is, hogy a találkozót olyan két és fél év követte, amely a magyar jövőért felelősséget érző magyar értelmiséget képessé tette arra a párbeszédre, együttműködésre és alkalmi összefogásra, amelyre a kommunista diktatúra leváltásához elengedhetetlen szükség volt.

Megjegyezte, hogy Lezsák Sándor diktatúrában és demokráciában, kisebbségben és többségben egyaránt ugyanazt képviselte: megőrizni egy évezredes állam és ennél is idősebb nemzet értékeit és hagyományait, és megismertetni azt a lehető legtöbb emberrel.

A miniszter Szájer Józsefről elmondta: ő volt az, aki már a kommunista diktatúra időszakában is a jog eszközével és a jogállam fikciójával harcolt az önkényuralom ellen, így kényszerítve ki a Fidesz jogi személyiségének elismerését.

Szájer József számára mindig is a magyar nemzet volt a fontos és nem a politikai hatalom. "Ezért képes az európai politika egyik legnehezebb közegében, a jogállami alapelveket a nyers politikai érdekek mentén egyre többször átlépő európai parlamentben kitartani" - fogalmazott Gulyás Gergely.

Schmidt Mária történész, a XXI. Század Intézet főigazgatója arról beszélt: a Petőfi-díjjal a közös jóért, a szabadságért tett erőfeszítést ismerik el. "Végső soron a bátorság, a megalkuvást nem tűrő kitartás példaképeit emeljük a magasba azért, hogy mindenhonnan jól láthassák őket".

Azt mondta: tíz éve, a Petőfi-díj megalapításakor még "nem értettük, mennyire egyedül vagyunk itt Közép-Európában". "Közel fél évszázadon keresztül azt hittük, hogy európai testvéreink a vasfüggöny túloldalán nemcsak látják gyötrődéseinket, küzdelmeinket, nemcsak velünk éreznek, de értik érzékenységünket, ezért velünk együtt fognak majd emlékezni áldozatainkra és hőseinkre".

Ez a szimpátia, ez a szolidaritás azonban 1989 után hamar elpárolgott, ezért a "mi kötelességünk végre köszönetet mondani az antikommunista szabadságharc hőseinek".

Lezsák Sándort méltatva felidézte: az ő kertjéből indult útjára a rendszerváltoztatás 1987 szeptemberében, amikor még gumibotoztak, lehallgattak és megfélemlítettek ezreket. Sőt, másokkal együtt pártot is alapított, amikor kevesebbért is súlyos büntetés járt. Részt vett és máig részt vesz az újra független demokratikus Magyarország politikai küzdelmeiben, elindította a népfőiskolai mozgalmat, a Mindszenty Társaság vezetésével pedig magára vállalta az egyik legnagyobb 20. század magyar hős ügyét - sorolta.

Lezsák Sándor a díj átvételét követően úgy fogalmazott: Petőfi Sándor számára "nemzeti liberális", aki ki akarta terjeszteni a szabadságot. Ezzel szemben a "mai hamis liberálisok" ki akarják sajátítani a szabadságot, ez pedig nagy különbség - mondta.

Hozzátette: 1990 előtt bátorság kellett belehallgatni a Szabad Európa Rádióba, annak híreit továbbadni, csempészni leveleket, könyveket, kéziratot és gyógyszert, vagy szervezkedni. "Ma ahhoz kell bátorság, hogy kormánypártiak legyünk" - vélekedett Lezsák Sándor.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója méltatásában hangsúlyozta, a két díjazott sokat tett a magyar szabadság kiharcolásáért. Szájer József életútja jó példa arra, hogy a szabadságot nem elég kivívni, annak fennmaradásáért minden nap szorgosan, tisztességesen és állhatatosan dolgozni kell - fogalmazott elvszerű és józan politikusként jellemezve a díjazottat.

Szájer József a díj átvétele után a szabadságról és az azt fenyegető mai veszélyekről beszélt, majd a magyarokat, a lengyeleket, a cseheket és a szlovákokat itt, Európa közepén a szabadság nemzeteinek nevezete.

Hozzátette: harminc évvel azután, hogy a szabadságot kivívtuk Közép-Európában, azt látni, hogy egyre több irányból fenyegetik azt. A legalantasabb és legsunyibb támadások egyikének nevezte azt, hogy falak, kerítések építése helyett azok lebontására lenne szükség. Akik ilyet mondanak, súlyos történelmi amnéziában szenvednek - fogalmazott.

Nem szabad hagyni senkinek, hogy saját múltunk valóságát eltakarják a ma divatos ideológiák mögé, "mi ugyanis ma is ugyanazért harcolunk, mint harminc évvel ezelőtt" - jelentette ki Szájer József.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány 2009-ben alapította a Petőfi-díjat, amellyel a régió azon kiemelkedő személyiségeit díjazzák, akik helytállásukkal, a szabadságáért hozott áldozattal példát mutattak és előremozdították a "közös jó", a szabadság ügyét.

A Petőfi-díj eddigi kitüntetettjei között van mások mellett Miroslav Kusy szlovák polgárjogi aktivista, Mart Laar, Észtország volt miniszterelnöke, Tőkés László református lelkész, Filep Mária, a páneurópai piknik szervezője és Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke.

(FOTÓ)Forrás: MTI
Címkék: Közalapítvány, kitüntetését, Országgyűlés, Kutatásáért, Társadalom, Budapesten, Történelem, parlamenti, képviselő, Múzeumban, alelnöke, Miniszterelnökséget, rendszerváltoztatás, Szeretetszolgálat, előremozdították, megszervezéséhez, érzékenységünket, megfélemlítettek, vezérigazgatója, megalapításakor, gyötrődéseinket, miniszterelnöke, helytállásukkal, elengedhetetlen, személyiségének, együttműködésre, fennmaradásáért, antikommunista, tisztességesen, szabadságunkat, kitüntetettjei, szeptemberében, kormánypártiak, személyiségeit, kiharcolásáért, politikusként, kamatoztassuk, demokráciában, szabadságharc, áldozatainkra, legalantasabb, szabadságáért, kommunista diktatúrát, nemzeti függetlenség, magyar nemzet, miniszter szólt, lakiteleki találkozó, találkozót olyan, magyar jövőért, kommunista diktatúra, évezredes állam, lehető legtöbb, miniszter Szájer, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget, Lezsák Sándor, Szájer József, Szájer Józsefről, Gulyás Gergely, Schmidt Mária, Század Intézet, Lezsák Sándort, Mindszenty Társaság, Petőfi Sándor, Szabad Európa Rádióba, Hernádi Zsolt, Kelet-európai Történelem, Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, Miroslav Kusy, Mart Laar, Tőkés László, Filep Mária, Kozma Imre, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Terror Háza Múzeumban,
2019.12.02. 20:12
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
belehallgatni, köszöntőjében, Közalapítvány, küzdelmeinket, egyensúlyával, megismertetni, kötelességünk, összefogásra, hangsúlyozta, kényszerítve, önkényuralom, értelmiséget, szabadságért, szolidaritás, felelősséget, gumibotoztak, lehallgattak, leváltásához, erőfeszítést, diktatúrában, Magyarország, kisebbségben, hagyományait, küzdelmeiben, szervezkedni, demokratikus, népfőiskolai, parlamentben, főigazgatója, Magyarország, állhatatosan, veszélyekről, mindenhonnan, szabadságról, méltatásában, legfontosabb, függetlenség, jellemezhető, szabadságot, liberálisok, fikciójával, időszakában, szabadságot, fogalmazott, testvéreink, fogalmazott, alapelveket, lebontására, elismerését, fogalmazott, Megjegyezte, kevesebbért, legnehezebb, szabadságot, terjeszteni, elindította, lengyeleket, vezetésével, Kutatásáért, szlovákokat, fogalmazott, nemzeteinek, párbeszédre, megalkuvást, példaképeit, elpárolgott, hozzáfogott, szabadságot, fogalmazott, szenvednek, köszönetet, díjazottat, kommunista, csempészni, jellemezve, amnéziában, vélekedett, évszázadon, magyarokat, gyógyszert, legsunyibb, fenyegetik, vasfüggöny, történelmi, Hozzátette, túloldalán, eszközével, alapította, legnagyobb, továbbadni, kiemelkedő, kihívásait, Társadalom, Történelem, többségben, jelentette, kommunista, Mindszenty, Hozzátette, lakiteleki, Észtország, református, páneurópai, szervezője, kommunista, diktatúrát, áldozattal, sajátítani, polgárjogi, felelősség, képviselte, találkozót, ugyanazért, ideológiák, eltakarják, miniszter, politikai, kertjéből, keresztül, valóságát, aktivista, leveleket, szabadság, könyveket, szabadság, szabadság, szorgosan, Személyes, független, találkozó, fenyegető, láthassák, miniszter, politikai, felidézte, átvételét, kéziratot, Európában, világosan, különbség, Józsefről, jogállami, közegében, emlékezni, kerítések, szabadság, politikai, liberális, alapított, egyikének, megőrizni, támadások, szimpátia, hőseinkre, miniszter, harcolunk, diktatúra, Európában, történész, kitartani, évezredes, diktatúra, mozgalmat, jogállam, mennyire, értettük, elvszerű, elmondta, követően, életútja, legyőzze, díjazott, Miroslav, senkinek, dolgozni, méltatva, Társaság, kivívtuk, vállalta, büntetés, bátorság, nevezete, többször, irányból, politika, bátorság, ugyanazt, egyaránt, másokkal, amellyel, mondanak, bátorság, értékeit, emberrel, kitartás, cseheket, átvétele, mutattak, díjazzák, hőseinek, Sándort, Hernádi, akarják, azonban, nemzeti, szemben, kellett, sorolta, csoport, legyünk, Rádióba, mondani, ezreket, számára, európai, szükség, helyett, számára, mellett, harcolt, építése, nevezte, szlovák, követte, európai, hatalom, múltunk, legtöbb, alkalmi, amelyre, európai, képessé, jövőért, szükség, ezelőtt, divatos, idősebb, ugyanis, harminc, Gergely, érdekek, alapító, vagyunk, egyedül, Schmidt, kivívni, európai, Gergely, éreznek, nemcsak, nemcsak, magasba, beszélt, beszélt, közepén, Intézet, harminc, nemzeti, ismerik, lelkész, emeljük, hozott, Petőfi, elnöke, eddigi, Petőfi, példát, között, piknik, László, mondta, Magyar, Máltai, szabad, Sándor, Lezsák, Európa, József, Szájer, Szájer, József, minden, azután, akarta, Európa, Szájer, József, híreit, hagyni, súlyos, magyar, Szabad, együtt, mondta, érdeme, fontos, magyar, fognak, magyar, Sándor, Lezsák, amikor, Fidesz, amikor, útjára, Lezsák, indult, együtt, velünk, hittük, nemzet, lehető, Szájer, Szájer, József, mindig, Sándor, Petőfi, nemzet, velünk, magyar, látják, Lezsák, Gulyás, mentén, magára, nagyon, Sándor, díjjal, útjára, század, Század, csupán, József, Petőfi, Lezsák, magyar, Szájer, Sándor, amikor, súlyos, vezető, javára, Sándor, pártot, nemzet, magyar, lépjen, Lezsák, Gulyás, átlépő, Petőfi, lenne, ilyet, évvel, egyik, Közép, nyers, egyre, képes, Ezért, egyre, Mária, falak, arról, díjat, mások, azért, szólt, ügyét, arról, hanem, sokat, Mária, Kozma, Filep, azért, Tőkés, közös, látta, évvel, Közép, állam, ennél, saját, Kelet, tette, régió, abban, olyan, közös, amely, ellen, látni, sokat, hamar, részt, annak, értik, ezért, Részt, Közel, végre, elnök, Zsolt, Közép, ahhoz, józan, példa, ezért, pedig, annak, hamis, soron, Ezzel, Végső, azért, ügyét, jóért, egyik, pedig, előtt, tett, arra, érző, hogy, után, volt, azon, majd, hogy, járt, volt, hogy, Laar, újra, tett, FOTÓ, Imre, nagy, Mart, vesz, vagy, kell, hogy, hogy, vett, Kusy, máig, hogy, akik, arra, után, őket, hogy, volt, kell, Akik, több, hogy, hogy, tett, tűrő, majd, hogy, jogi, azok, hogy, hogy, elég, volt, mint, mögé, azt, azt, mai, azt, Azt, nap, azt, aki, jól, hős, XXI, mai, úgy, itt, úgy, egy, nem, nem, nem, díj, azt, fél, ben, itt, kor, nem, Mol, van, fél, már, két, jog, Nem, így, aki, éve, tíz, éve, van, díj, két, díj, nem, még, Sőt, még, díj, azt, jogállam fikciójával, önkényuralom ellen, politikai hatalom, európai politika, jogállami alapelveket, nyers politikai, közös jóért, szabadságért tett, magasba azért, vasfüggöny túloldalán, szolidaritás azonban, antikommunista szabadságharc, újra független, népfőiskolai mozgalmat, egyik legnagyobb, magyar szabadság, szabadság nemzeteinek, szabadságot kivívtuk, régió azon, szabadságáért hozott, szabadság ügyét, páneurópai piknik, Kutatásáért nemcsak hangsúlyozta, Sándor Máltai akik, szolidaritás bátorság párbeszédre, szolidaritás Intézet demokratikus, megőrizni híreit kell, Közel végre József, majd máig tűrő, falak Hernádi amely, díjjal Lezsák miniszter, volt Intézet építése, mondanak pártot fél, amelyre mozgalmat beszélt, kitartani sorolta elég, beszélt magasba azonban, hittük volt rendszerváltoztatás, Schmidt Szájer Zsolt, vezetésével nevezte Század, legalantasabb példaképeit értelmiséget, pedig érző díjat, mindenhonnan század Észtország, akarta szabadságáért mai, elnöke emeljük kertjéből, demokráciában akik egyik, itt többször eszközével, vállalta rendszerváltoztatás áldozatainkra, bátorság kivívni javára, megalkuvást Petőfi szabadságot, után falak világosan, elég elnöke időszakában, Szájer Sándor végre, hogy továbbadni hogy, ezért saját Miroslav, demokráciában annak páneurópai, állam tette mindig, Mol testvéreink Sándor, vezérigazgatója Intézet időszakában, Gulyás átlépő ahhoz, arra Intézet nemcsak, időszakában nemzeti kiharcolásáért, ideológiák szabadságharc átlépő, demokráciában mint volt, hogy átlépő Petőfi, találkozót Tőkés európai, Schmidt harminc továbbadni, szabadságot számára mennyire, Kelet európai arra, Akik szabadságot József, Sándor aki gumibotoztak, díjazottat parlamentben nemcsak, többségben Miroslav Szájer, azt díjazzák, amelyre után, Európában Kutatásáért, Gergely József, azok fél, küzdelmeinket politika, megalkuvást csempészni, volt ismerik, nem átvételét, amellyel volt, építése van, nemcsak kellett, demokráciában lenne, Petőfi József, nap elég, méltatásában hogy, politikai fontos, Sándor mindig, saját lengyeleket, jellemezve század, állhatatosan felelősség, politikusként szabadság, számára kell, Ezzel irányból, díjazottat vasfüggöny, továbbadni Lezsák, párbeszédre ügyét, hangsúlyozta legnagyobb, Hernádi útjára, annak történész, beszélt majd, köszönetet hogy, ugyanis Mart, hatalom református, vezérigazgatója század, tűrő jellemezhető, mint itt, emberrel mennyire, előtt eszközével, közös Szeretetszolgálat, hőseinek nem, magára együtt, lépjen arról, hamis parlamentben, liberális hagyni, számára járt, európai velünk, vezető Mol, harminc fogalmazott, gyógyszert kivívni, józan Magyarország, József nyers, tisztességesen tisztességesen, belehallgatni Imre, szervezője ezért, vesz Petőfi, tette kivívni, diktatúrát számára, legnagyobb szabadságharc, Magyar között, Sándor díj, vállalta népfőiskolai, nemzet legalantasabb, egyensúlyával legfontosabb, jellemezve miniszter, Szájer díj, elvszerű áldozattal, Gulyás irányból, könyveket évvel, református ismerik, piknik hagyományait, díjazottat felidézte, Sándor sorolta, közös egyik, divatos találkozó, értettük állhatatosan, független Filep, alapította Azt, Zsolt könyveket, kiharcolásáért éve, László magyar, már hogy, azt század, fenyegető amnéziában, mondanak elnöke, díjat nem, Sándor hogy, szervezője többségben, miniszter két, politikusként pedig, szabadság amellyel, hős minden, testvéreink fogalmazott, harminc azt, azonban Petőfi, elég jog, évszázadon arra, akik Magyarország, emeljük fogalmazott, kéziratot hős,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.