Belépés
Keresés
Naptár
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Lezsák Sándor és Szájer József kapta idén a Petőfi-díjat
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Szájer József európai parlamenti képviselő kapta idén a Petőfi-díjat. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Mol-csoport kitüntetését hétfőn adták át Budapesten, a Terror Háza Múzeumban.


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntőjében úgy fogalmazott: "Lezsák Sándor és Szájer József nem csupán azért tett nagyon sokat, hogy Magyarország legyőzze a kommunista diktatúrát és a nemzeti függetlenség szabadság és felelősség egyensúlyával jellemezhető útjára lépjen, hanem azért is, hogy (...) szabadságunkat a magyar nemzet javára kamatoztassuk".

A miniszter szólt arról: amikor 32 éve Lezsák Sándor hozzáfogott a lakiteleki találkozó megszervezéséhez, világosan látta a kor legfontosabb kihívásait. Személyes érdeme van abban is, hogy a találkozót olyan két és fél év követte, amely a magyar jövőért felelősséget érző magyar értelmiséget képessé tette arra a párbeszédre, együttműködésre és alkalmi összefogásra, amelyre a kommunista diktatúra leváltásához elengedhetetlen szükség volt.

Megjegyezte, hogy Lezsák Sándor diktatúrában és demokráciában, kisebbségben és többségben egyaránt ugyanazt képviselte: megőrizni egy évezredes állam és ennél is idősebb nemzet értékeit és hagyományait, és megismertetni azt a lehető legtöbb emberrel.

A miniszter Szájer Józsefről elmondta: ő volt az, aki már a kommunista diktatúra időszakában is a jog eszközével és a jogállam fikciójával harcolt az önkényuralom ellen, így kényszerítve ki a Fidesz jogi személyiségének elismerését.

Szájer József számára mindig is a magyar nemzet volt a fontos és nem a politikai hatalom. "Ezért képes az európai politika egyik legnehezebb közegében, a jogállami alapelveket a nyers politikai érdekek mentén egyre többször átlépő európai parlamentben kitartani" - fogalmazott Gulyás Gergely.

Schmidt Mária történész, a XXI. Század Intézet főigazgatója arról beszélt: a Petőfi-díjjal a közös jóért, a szabadságért tett erőfeszítést ismerik el. "Végső soron a bátorság, a megalkuvást nem tűrő kitartás példaképeit emeljük a magasba azért, hogy mindenhonnan jól láthassák őket".

Azt mondta: tíz éve, a Petőfi-díj megalapításakor még "nem értettük, mennyire egyedül vagyunk itt Közép-Európában". "Közel fél évszázadon keresztül azt hittük, hogy európai testvéreink a vasfüggöny túloldalán nemcsak látják gyötrődéseinket, küzdelmeinket, nemcsak velünk éreznek, de értik érzékenységünket, ezért velünk együtt fognak majd emlékezni áldozatainkra és hőseinkre".

Ez a szimpátia, ez a szolidaritás azonban 1989 után hamar elpárolgott, ezért a "mi kötelességünk végre köszönetet mondani az antikommunista szabadságharc hőseinek".

Lezsák Sándort méltatva felidézte: az ő kertjéből indult útjára a rendszerváltoztatás 1987 szeptemberében, amikor még gumibotoztak, lehallgattak és megfélemlítettek ezreket. Sőt, másokkal együtt pártot is alapított, amikor kevesebbért is súlyos büntetés járt. Részt vett és máig részt vesz az újra független demokratikus Magyarország politikai küzdelmeiben, elindította a népfőiskolai mozgalmat, a Mindszenty Társaság vezetésével pedig magára vállalta az egyik legnagyobb 20. század magyar hős ügyét - sorolta.

Lezsák Sándor a díj átvételét követően úgy fogalmazott: Petőfi Sándor számára "nemzeti liberális", aki ki akarta terjeszteni a szabadságot. Ezzel szemben a "mai hamis liberálisok" ki akarják sajátítani a szabadságot, ez pedig nagy különbség - mondta.

Hozzátette: 1990 előtt bátorság kellett belehallgatni a Szabad Európa Rádióba, annak híreit továbbadni, csempészni leveleket, könyveket, kéziratot és gyógyszert, vagy szervezkedni. "Ma ahhoz kell bátorság, hogy kormánypártiak legyünk" - vélekedett Lezsák Sándor.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója méltatásában hangsúlyozta, a két díjazott sokat tett a magyar szabadság kiharcolásáért. Szájer József életútja jó példa arra, hogy a szabadságot nem elég kivívni, annak fennmaradásáért minden nap szorgosan, tisztességesen és állhatatosan dolgozni kell - fogalmazott elvszerű és józan politikusként jellemezve a díjazottat.

Szájer József a díj átvétele után a szabadságról és az azt fenyegető mai veszélyekről beszélt, majd a magyarokat, a lengyeleket, a cseheket és a szlovákokat itt, Európa közepén a szabadság nemzeteinek nevezete.

Hozzátette: harminc évvel azután, hogy a szabadságot kivívtuk Közép-Európában, azt látni, hogy egyre több irányból fenyegetik azt. A legalantasabb és legsunyibb támadások egyikének nevezte azt, hogy falak, kerítések építése helyett azok lebontására lenne szükség. Akik ilyet mondanak, súlyos történelmi amnéziában szenvednek - fogalmazott.

Nem szabad hagyni senkinek, hogy saját múltunk valóságát eltakarják a ma divatos ideológiák mögé, "mi ugyanis ma is ugyanazért harcolunk, mint harminc évvel ezelőtt" - jelentette ki Szájer József.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány 2009-ben alapította a Petőfi-díjat, amellyel a régió azon kiemelkedő személyiségeit díjazzák, akik helytállásukkal, a szabadságáért hozott áldozattal példát mutattak és előremozdították a "közös jó", a szabadság ügyét.

A Petőfi-díj eddigi kitüntetettjei között van mások mellett Miroslav Kusy szlovák polgárjogi aktivista, Mart Laar, Észtország volt miniszterelnöke, Tőkés László református lelkész, Filep Mária, a páneurópai piknik szervezője és Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke.

(FOTÓ)Forrás: MTI
Címkék: Közalapítvány, kitüntetését, Országgyűlés, Kutatásáért, Társadalom, Budapesten, Történelem, parlamenti, képviselő, Múzeumban, alelnöke, Miniszterelnökséget, rendszerváltoztatás, Szeretetszolgálat, előremozdították, megszervezéséhez, érzékenységünket, megfélemlítettek, vezérigazgatója, megalapításakor, gyötrődéseinket, miniszterelnöke, helytállásukkal, elengedhetetlen, személyiségének, együttműködésre, fennmaradásáért, antikommunista, tisztességesen, szabadságunkat, kitüntetettjei, szeptemberében, kormánypártiak, személyiségeit, kiharcolásáért, politikusként, kamatoztassuk, demokráciában, szabadságharc, áldozatainkra, legalantasabb, szabadságáért, kommunista diktatúrát, nemzeti függetlenség, magyar nemzet, miniszter szólt, lakiteleki találkozó, találkozót olyan, magyar jövőért, kommunista diktatúra, évezredes állam, lehető legtöbb, miniszter Szájer, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget, Lezsák Sándor, Szájer József, Szájer Józsefről, Gulyás Gergely, Schmidt Mária, Század Intézet, Lezsák Sándort, Mindszenty Társaság, Petőfi Sándor, Szabad Európa Rádióba, Hernádi Zsolt, Kelet-európai Történelem, Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, Miroslav Kusy, Mart Laar, Tőkés László, Filep Mária, Kozma Imre, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Terror Háza Múzeumban,
2019.12.02. 20:12
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
belehallgatni, köszöntőjében, Közalapítvány, küzdelmeinket, egyensúlyával, megismertetni, kötelességünk, összefogásra, hangsúlyozta, kényszerítve, önkényuralom, értelmiséget, szabadságért, szolidaritás, felelősséget, gumibotoztak, lehallgattak, leváltásához, erőfeszítést, diktatúrában, Magyarország, kisebbségben, hagyományait, küzdelmeiben, szervezkedni, demokratikus, népfőiskolai, parlamentben, főigazgatója, Magyarország, állhatatosan, veszélyekről, mindenhonnan, szabadságról, méltatásában, legfontosabb, függetlenség, jellemezhető, szabadságot, liberálisok, fikciójával, időszakában, szabadságot, fogalmazott, testvéreink, fogalmazott, alapelveket, lebontására, elismerését, fogalmazott, Megjegyezte, kevesebbért, legnehezebb, szabadságot, terjeszteni, elindította, lengyeleket, vezetésével, Kutatásáért, szlovákokat, fogalmazott, nemzeteinek, párbeszédre, megalkuvást, példaképeit, elpárolgott, hozzáfogott, szabadságot, fogalmazott, szenvednek, köszönetet, díjazottat, kommunista, csempészni, jellemezve, amnéziában, vélekedett, évszázadon, magyarokat, gyógyszert, legsunyibb, fenyegetik, vasfüggöny, történelmi, Hozzátette, túloldalán, eszközével, alapította, legnagyobb, továbbadni, kiemelkedő, kihívásait, Társadalom, Történelem, többségben, jelentette, kommunista, Mindszenty, Hozzátette, lakiteleki, Észtország, református, páneurópai, szervezője, kommunista, diktatúrát, áldozattal, sajátítani, polgárjogi, felelősség, képviselte, találkozót, ugyanazért, ideológiák, eltakarják, miniszter, politikai, kertjéből, keresztül, valóságát, aktivista, leveleket, szabadság, könyveket, szabadság, szabadság, szorgosan, Személyes, független, találkozó, fenyegető, láthassák, miniszter, politikai, felidézte, átvételét, kéziratot, Európában, világosan, különbség, Józsefről, jogállami, közegében, emlékezni, kerítések, szabadság, politikai, liberális, alapított, egyikének, megőrizni, támadások, szimpátia, hőseinkre, miniszter, harcolunk, diktatúra, Európában, történész, kitartani, évezredes, diktatúra, mozgalmat, jogállam, mennyire, értettük, elvszerű, elmondta, követően, életútja, legyőzze, díjazott, Miroslav, senkinek, dolgozni, méltatva, Társaság, kivívtuk, vállalta, büntetés, bátorság, nevezete, többször, irányból, politika, bátorság, ugyanazt, egyaránt, másokkal, amellyel, mondanak, bátorság, értékeit, emberrel, kitartás, cseheket, átvétele, mutattak, díjazzák, hőseinek, Sándort, Hernádi, akarják, azonban, nemzeti, szemben, kellett, sorolta, csoport, legyünk, Rádióba, mondani, ezreket, számára, európai, szükség, helyett, számára, mellett, harcolt, építése, nevezte, szlovák, követte, európai, hatalom, múltunk, legtöbb, alkalmi, amelyre, európai, képessé, jövőért, szükség, ezelőtt, divatos, idősebb, ugyanis, harminc, Gergely, érdekek, alapító, vagyunk, egyedül, Schmidt, kivívni, európai, Gergely, éreznek, nemcsak, nemcsak, magasba, beszélt, beszélt, közepén, Intézet, harminc, nemzeti, ismerik, lelkész, emeljük, hozott, Petőfi, elnöke, eddigi, Petőfi, példát, között, piknik, László, mondta, Magyar, Máltai, szabad, Sándor, Lezsák, Európa, József, Szájer, Szájer, József, minden, azután, akarta, Európa, Szájer, József, híreit, hagyni, súlyos, magyar, Szabad, együtt, mondta, érdeme, fontos, magyar, fognak, magyar, Sándor, Lezsák, amikor, Fidesz, amikor, útjára, Lezsák, indult, együtt, velünk, hittük, nemzet, lehető, Szájer, Szájer, József, mindig, Sándor, Petőfi, nemzet, velünk, magyar, látják, Lezsák, Gulyás, mentén, magára, nagyon, Sándor, díjjal, útjára, század, Század, csupán, József, Petőfi, Lezsák, magyar, Szájer, Sándor, amikor, súlyos, vezető, javára, Sándor, pártot, nemzet, magyar, lépjen, Lezsák, Gulyás, átlépő, Petőfi, lenne, ilyet, évvel, egyik, Közép, nyers, egyre, képes, Ezért, egyre, Mária, falak, arról, díjat, mások, azért, szólt, ügyét, arról, hanem, sokat, Mária, Kozma, Filep, azért, Tőkés, közös, látta, évvel, Közép, állam, ennél, saját, Kelet, tette, régió, abban, olyan, közös, amely, ellen, látni, sokat, hamar, részt, annak, értik, ezért, Részt, Közel, végre, elnök, Zsolt, Közép, ahhoz, józan, példa, ezért, pedig, annak, hamis, soron, Ezzel, Végső, azért, ügyét, jóért, egyik, pedig, előtt, tett, arra, érző, hogy, után, volt, azon, majd, hogy, járt, volt, hogy, Laar, újra, tett, FOTÓ, Imre, nagy, Mart, vesz, vagy, kell, hogy, hogy, vett, Kusy, máig, hogy, akik, arra, után, őket, hogy, volt, kell, Akik, több, hogy, hogy, tett, tűrő, majd, hogy, jogi, azok, hogy, hogy, elég, volt, mint, mögé, azt, azt, mai, azt, Azt, nap, azt, aki, jól, hős, XXI, mai, úgy, itt, úgy, egy, nem, nem, nem, díj, azt, fél, ben, itt, kor, nem, Mol, van, fél, már, két, jog, Nem, így, aki, éve, tíz, éve, van, díj, két, díj, nem, még, Sőt, még, díj, azt, jogállam fikciójával, önkényuralom ellen, politikai hatalom, európai politika, jogállami alapelveket, nyers politikai, közös jóért, szabadságért tett, magasba azért, vasfüggöny túloldalán, szolidaritás azonban, antikommunista szabadságharc, újra független, népfőiskolai mozgalmat, egyik legnagyobb, magyar szabadság, szabadság nemzeteinek, szabadságot kivívtuk, régió azon, szabadságáért hozott, szabadság ügyét, páneurópai piknik, Miniszterelnökséget áldozatainkra népfőiskolai, mondanak veszélyekről amellyel, többször politikusként nemzeti, alkalmi Sándor harcolt, mentén Mária ben, útjára liberális volt, részt nagyon egyikének, alapított alapított Józsefről, beszélt aktivista mások, Társaság rendszerváltoztatás fél, fogalmazott Szeretetszolgálat megalapításakor, szabadság értékeit fikciójával, magyar Közép elpárolgott, vasfüggöny ideológiák arról, csupán hogy ezreket, együtt József közös, harcolt szimpátia átvétele, Részt csupán Filep, diktatúrában példaképeit megfélemlítettek, ügyét Magyar megalapításakor, annak hanem miniszterelnöke, ahhoz vezérigazgatója akarják, nap ilyet alapította, hagyományait hogy képessé, érző Szájer büntetés, miniszter elpárolgott egy, antikommunista Sándor valóságát, ezreket cseheket XXI, hozzáfogott európai népfőiskolai, csempészni közegében útjára, fenyegetik diktatúrában bátorság, kihívásait Akik egyaránt, mentén Ezzel Magyarország, kell hogy díj, miniszter hanem József, arról Sőt Kozma, Század személyiségének életútja, hős hatalom részt, hogy Gulyás leveleket, már volt érdeme, lehető szabadságunkat nemzet, rendszerváltoztatás felelősség minden, amellyel jogi méltatva, alapító régió szabadság, Gergely Magyarország előremozdították, demokráciában azért Miniszterelnökséget, Részt legtöbb személyiségének, fogalmazott amellyel Gergely, azt ideológiák időszakában, vélekedett többségben van, végre FOTÓ, díj múltunk, Imre sajátítani, szabadságunkat áldozattal, legnehezebb emberrel, közös mint, magyar Mindszenty, Szeretetszolgálat átlépő, könyveket jóért, Petőfi küzdelmeinket, szabadság díjat, történelmi magyar, történelmi szabadságot, nem diktatúra, szabadság példaképeit, kéziratot parlamentben, helytállásukkal felidézte, Szájer hogy, szabad amikor, legfontosabb Közép, megfélemlítettek hogy, indult ilyet, kisebbségben velünk, irányból Társaság, kellett felelősséget, Rádióba falak, pedig mentén, másokkal megszervezéséhez, sokat történész, diktatúra diktatúrában, beszélt díjjal, évszázadon Petőfi, fél látni, kitartás európai, méltatva emeljük, vasfüggöny többször, bátorság egyik, gumibotoztak harminc, sorolta európai, hogy hogy, Lezsák átvételét, híreit értettük, nem aki, legyőzze arról, kerítések Mária, Ezzel majd, legyőzze rendszerváltoztatás, senkinek emlékezni, hamar értik, pedig fogalmazott, világosan személyiségének, elnöke évvel, hogy nemzet, díjazottat valóságát, diktatúrában szabadságharc, testvéreink nagyon, mozgalmat falak, Szeretetszolgálat miniszter, Gulyás Miroslav, megfélemlítettek előremozdították, szolidaritás előtt, volt európai, tett Hozzátette, olyan magyar, díj súlyos, Tőkés láthassák, Fidesz aktivista, még európai, tűrő szabadságot, díjat díj, többségben vesz, nemzet hagyni, akarta magyar, arra találkozót, előremozdították több, miniszter leváltásához, egyre népfőiskolai, elnöke emeljük, közegében láthassák, függetlenség kéziratot, arra hogy, magyar szükség, fogalmazott érdeme, azt tisztességesen, ellen mentén, gyötrődéseinket még, Schmidt Sándor, Szájer kötelességünk, Személyes helyett, egyikének láthassák, miniszter fontos, büntetés kiharcolásáért, ilyet azt, Európa megfélemlítettek, történelmi Petőfi, közegében felelősséget, Európa mögé, Szájer lenne, kivívni ugyanis, ügyét politikai,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.