Belépés
Keresés
Naptár
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Élő mohával kezelnének gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségeket
Élő mohával kezelne gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségeket az a kutatócsoport, amely az Alzheimer-kór, valamint egyéb memóriazavarok és neuro-pszichiátriai betegségek molekuláris mechanizmusait vizsgálja magyar részvétellel. Kutatásuk célja, hogy a kórfolyamatok pontos megismerésével, azok befolyásolásával új terápiás utakat nyissanak meg a neuro-degeneratív betegségek kezelése terén.


Az Alzheimer-kórra, a memória-zavarral és a magasabb agyi funkciók fokozatos leépülésével és végül teljes elvesztésével járó betegségre az első leírása óta eltelt több mint egy évszázad alatt sem tudtak kutatók ezrei hatékony terápiát kitalálni - közölte az MTI érdeklődésére Palotás András, aki szerint ez nagy részben annak köszönhető, hogy a mai napig nem értik a betegség lényegét, így nem tudják pontosan, hogy mi ellen is kellene gyógyszert kifejleszteni.

A kutató magyarázata szerint jelenleg az egyik legelfogadottabb nézet az amyloid-hipotézis, amely szerint egy azonos nevű kóros fehérje-darabkának a lerakódása okozza az idegsejtek pusztulását. "Bár azóta kiderült, hogy ez a molekulalánc igen fontos funkciót tölt be a normális agyi működésben, ráadásul az ellene irányuló humán terápiás vizsgálatok az elmúlt évtizedekben mind csúnya kudarcba fulladtak, erős kutatói lobbi miatt még mindig az amyloidot hibáztatják az Alzheimer-kór kialakulásáért, pedig több tanulmány számolt be arról, hogy az amyloid-kicsapódás nem a betegség oka, hanem az elbutulást kiváltó eddig ismeretlen folyamat következménye" - részletezte a kutató.

A jelenleg elérhető gyógyszerek csak tüneti kezelést nyújtanak: esetleg kicsit lelassítják a progressziót, de semmi esetre sem állítják meg a folyamatot, visszafordítani pedig egyáltalán nem tudják. Ráadásul ezek a jelenleg is forgalomban levő törzskönyvezett szerek a betegek csak egy részében eredményesek, sok mellékhatással rendelkeznek, és a demencia előrehaladásával elvesztik hatékonyságukat - tette hozzá.

Ezek alapján úgy döntöttek, hogy más irányból közelítik meg a problémát. "Ha az amyloid már lerakódott, akkor már az idegsejtek sem tudnak megfelelően működni: egyebek mellett az energiaellátásuk sérül, aminek hatására a sejtek "éheznek", majd elhalnak. Ha viszont a "koplaló" neuronokat alternatív úton el tudjuk látni a szükséges tápanyagokkal, akkor az amyloid vagy egyéb kóros anyagok jelenléte ellenére is életben tudjuk tartani azokat" - magyarázta a kutató, hozzátéve, hogy mindez kiemelten fontos, hiszen az agy nem képes a saját sejtjeit pótolni: a neuron-vesztés visszafordíthatatlan, és ha ez nagy területet érint, akkor idővel megjelennek a klinikai tünetek.

Az agy nem tud önmagának tápanyagot előállítani, ezért azt más forrásból (a test más részeiből) kell biztosítani. Ha azonban ezek a normális élettani folyamatok sérülnek, akkor sem helyből, sem máshonnét nem kapnak "üzem-anyagot" az idegsejtek.

Ennek a problémának a megoldására a kutató évekkel ezelőtt egy "vakmerő ötlettel" állt elő, amely abból ered, hogy cukrot, mely a neuronok egyetlen energiaforrása, a növények folyamatosan termelnek.

Ezen gondolatmenet alapján a több mint 15 éve szorosan és sikeresen együttműködő magyar-angol-amerikai-oros z-brazil kutatócsoport a biológiai modellezések során gyakran használt alacsony szintű mohákat együtt nevelt emberi sejtekkel. "Meglepetésünkre nagyon is "jól kijöttek" egymással, sőt egyebek mellett különböző hőmérsékleti, fény, tápanyag-ellátottsági viszonyokban is "vígan" életben maradtak bármiféle morfológiai vagy funkcionális elváltozás/károsodás nélkül" - magyarázta Palotás András, hozzátéve, hogy genetikai módosításokkal rá tudják továbbá venni a mohákat, hogy kifejezetten milyen anyagot termeljen a neuronok (vagy éppen a test bármely szövete) számára.

A növényi sejt, jelen esetben a moha, fény hatására folyamatosan és "önműködően" glükózt (és szükség esetén egyéb anyagokat is) termel, mely a szervezet minden sejtje számára nélkülözhetetlen energiaforrás, mondhatni egy univerzális "üzemanyag".

Az alapkutatási eredmények alapján jelenleg rágcsálókon azt vizsgálják, hogy a bőr legfelső rétegei alá befecskendezve mennyire marad stabil a növény-állat kapcsolat, illetve milyen hatékonyan tudnak ott is fotoszintetizálni a mohasejtek.

A kutató magyarázata szerint az emberi lét eleve nagymértékben függ a velünk szorosan együtt élő baktériumoktól is. Példaként említette, hogy a szervezet létfontosságú K-vitamint nem tud előállítani: azt kizárólag a bélben lévő mikroorganizmusok termelik a számunkra. Mint írta, a mikroorganizmusok egy bonyolult, de kiegyensúlyozott életközösséget alkotnak a szervezetünkben. Kedvező hatásuk során vitaminokat termelnek a számunkra, segítenek a táplálék lebontásában, részt vesznek az anyagcserénkben, sőt még testünk védekező-mechanizmusaira és az immunrendszerünk fejlődésére is pozitív hatással vannak. Mindezeken túl bizonyos baktériumok számos bioaktív molekulát is termelnek, melyek közül néhány teljesen megegyezik az idegsejtek közötti kommunikáció során használt egyes közvetítőanyagokkal.

"Természetesen még hosszú út áll előttünk, hogy ebből valóban az emberiség javát szolgáló eljárást sikerüljön kidolgozni, de a biztató kezdeti eredmények ismeretében erre az elkövetkezendő években minden esély adott" - vélte Palotás András.

A kutató szerint ha beválik a módszer, akkor ez egy olyan felfedezés, amelyet továbbfejlesztve nemcsak gyógyíthatatlan idegrendszeri metabolikus betegségek kezelésére adhat teljesen új lehetőséget, de az egész emberiséget érintő kihívásokra is megoldást nyújthat.

A kutatásról szóló közlemény a Journal of Alzheimer's Disease című tudományos folyóiratban jelent meg.Forrás: MTI
Címkék: befolyásolásával, gyógyíthatatlan, memóriazavarok, megismerésével, mechanizmusait, idegrendszeri, kórfolyamatok, pszichiátriai, kutatócsoport, részvétellel, betegségeket, visszafordíthatatlan, közvetítőanyagokkal, mikroorganizmusok, fotoszintetizálni, mikroorganizmusok, energiaellátásuk, továbbfejlesztve, nélkülözhetetlen, kiegyensúlyozott, előrehaladásával, legelfogadottabb, immunrendszerünk, anyagcserénkben, mechanizmusaira, visszafordítani, hatékonyságukat, szervezetünkben, gyógyíthatatlan, Meglepetésünkre, törzskönyvezett, befecskendezve, elkövetkezendő, kialakulásáért, életközösséget, baktériumoktól, mellékhatással, módosításokkal, energiaforrása, kutatócsoport, következménye, idegrendszeri, magasabb agyi, első leírása, évszázad alatt, betegség lényegét, kutató magyarázata, egyik legelfogadottabb, azonos nevű, lerakódása okozza, idegsejtek pusztulását, molekulalánc igen, normális agyi, Palotás András,
2019.08.17. 10:58
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
gondolatmenet, létfontosságú, elvesztésével, nagymértékben, Természetesen, kifejleszteni, érdeklődésére, energiaforrás, tápanyagokkal, molekulalánc, évtizedekben, együttműködő, kommunikáció, folyamatosan, lebontásában, funkcionális, alapkutatási, rendelkeznek, eredményesek, folyamatosan, kifejezetten, hőmérsékleti, ellátottsági, viszonyokban, modellezések, progressziót, folyóiratban, leépülésével, univerzális, metabolikus, rágcsálókon, lehetőséget, kihívásokra, emberiséget, megfelelően, forgalomban, magyarázata, előállítani, hibáztatják, ismeretében, vitaminokat, részletezte, pusztulását, lelassítják, gyógyszerek, vizsgálatok, fejlődésére, megjelennek, problémának, morfológiai, biztosítani, megoldására, magyarázata, előállítani, baktériumok, folyamatot, egyáltalán, felfedezés, ismeretlen, kicsapódás, köszönhető, elbutulást, idegsejtek, tudományos, mohasejtek, folyamatok, tápanyagot, eredmények, idegsejtek, magyarázta, önműködően, neuronokat, kutatásról, elváltozás, lerakódott, kezelésére, alternatív, vizsgálják, betegségre, magyarázta, eredmények, hatékonyan, betegségek, darabkának, idegsejtek, idegsejtek, kidolgozni, működésben, Mindezeken, lerakódása, gyógyszert, megegyezik, sikerüljön, sejtekkel, fokozatos, kitalálni, kapcsolat, önmagának, forrásból, biológiai, károsodás, egymással, kiemelten, közelítik, bármiféle, döntöttek, üzemanyag, termelnek, közlemény, elvesztik, fulladtak, területet, mondhatni, különböző, Alzheimer, problémát, molekulát, részeiből, máshonnét, kizárólag, termelnek, megoldást, szervezet, számunkra, amyloidot, emberiség, bonyolult, tanulmány, Alzheimer, számunkra, szükséges, termeljen, genetikai, termelnek, Alzheimer, segítenek, anyagokat, hipotézis, hozzátéve, sikeresen, említette, Példaként, hozzátéve, jelenléte, szervezet, nyújtanak, ellenére, bizonyos, neuronok, bioaktív, nyújthat, klinikai, zavarral, sérülnek, szolgáló, élettani, használt, növények, jelenleg, ötlettel, neuronok, egyetlen, normális, szorosan, kijöttek, teljesen, sejtjeit, tápanyag, alacsony, használt, magasabb, amerikai, funkciók, maradtak, hatására, mennyire, terápiát, terápiás, jelenleg, Ráadásul, legfelső, hatékony, védekező, ráadásul, irányuló, előttünk, demencia, lényegét, betegség, vitamint, jelenleg, folyamat, termelik, betegség, elérhető, kezelést, kudarcba, állítják, szorosan, táplálék, jelenleg, részében, pontosan, eljárást, funkciót, alkotnak, elhalnak, hatására, hatással, kiderült, évszázad, irányból, teljesen, normális, esetben, szerint, anyagot, alapján, módszer, beválik, növényi, években, vakmerő, biztató, kezdeti, ezelőtt, valóban, Kedvező, számára, hatásuk, mohákat, bármely, Palotás, vesznek, szövete, rétegei, Palotás, nemcsak, számára, egyebek, életben, Journal, testünk, mellett, illetve, mohákat, közötti, alapján, Disease, továbbá, amelyet, glükózt, pozitív, szükség, gyakran, szerint, évekkel, amyloid, anyagok, fehérje, viszont, mellett, éheznek, életben, tartani, amyloid, tünetek, vesztés, pótolni, szerint, egyebek, működni, szerint, kutatói, kiváltó, részben, számolt, amyloid, esetleg, betegek, alapján, amyloid, kutatók, közölte, Palotás, leírása, koplaló, anyagot, memória, szerint, kellene, helyből, azonban, milyen, kapnak, együtt, számos, kicsit, tudjuk, cukrot, kutató, melyek, hosszú, szerek, tudják, kutató, esetre, tüneti, elmúlt, csúnya, kutató, minden, aminek, esetén, kutató, tudják, termel, tudnak, vannak, sejtje, fontos, András, velünk, milyen, tudnak, sejtek, emberi, okozza, nélkül, idővel, emberi, nevelt, nagyon, magyar, eltelt, András, együtt, ellene, teljes, brazil, minden, stabil, szintű, mindig, jelent, tudtak, néhány, neuron, kutató, azokat, tudjuk, András, fontos, mindez, hiszen, kutató, tudják, érintő, bélben, növény, azonos, annak, marad, állat, javát, amely, során, hanem, esély, Ennek, vélte, értik, arról, adott, eddig, miatt, eleve, részt, olyan, akkor, semmi, lobbi, abból, pedig, egyéb, napig, kóros, közül, vígan, képes, egyéb, venni, akkor, látni, akkor, kóros, saját, egyik, szóló, során, során, ezért, nézet, egyes, angol, végül, amely, érint, akkor, ezrei, éppen, orosz, kórra, sérül, pedig, egész, adhat, akkor, alatt, azóta, jelen, humán, ebből, ellen, hozzá, tette, hogy, agyi, tölt, hogy, hogy, erős, erre, hogy, igen, nevű, mind, hogy, fény, több, nagy, első, járó, hogy, vagy, úton, több, hogy, vagy, hogy, test, kell, mely, üzem, hogy, ered, állt, című, Ezen, agyi, mint, több, ezek, test, vagy, függ, hogy, ezek, levő, majd, csak, nagy, hogy, írta, Mint, lévő, hogy, csak, fény, mely, mint, moha, sejt, Ezek, meg, egy, aki, így, óta, egy, mai, MTI, nem, sem, nem, agy, sem, nem, sőt, jól, már, már, úgy, más, meg, egy, agy, nem, sem, nem, elő, egy, sem, éve, tud, azt, más, más, azt, bőr, még, sőt, kór, egy, nem, még, túl, áll, még, egy, Bár, oka, azt, ott, alá, egy, sok, meg, lét, tud, nem, élő, sem, nem, ellene irányuló, elmúlt évtizedekben, amyloidot hibáztatják, elbutulást kiváltó, jelenleg elérhető, betegek csak, részében eredményesek, demencia előrehaladásával, energiaellátásuk sérül, szükséges tápanyagokkal, amyloid vagy, saját sejtjeit, klinikai tünetek, normális élettani, kutató évekkel, neuronok egyetlen, növények folyamatosan, több mint, biológiai modellezések, test bármely, növényi sejt, szervezet minden, alapkutatási eredmények, növény-állat kapcsolat, velünk szorosan, szervezet létfontosságú, bélben lévő, táplálék lebontásában, immunrendszerünk fejlődésére, idegsejtek közötti, emberiség javát, biztató kezdeti, elkövetkezendő években, kutató szerint, olyan felfedezés, egész emberiséget, kutatásról szóló, betegség erre idegrendszeri, ellen megfelelően viszonyokban, hozzátéve során működésben, még hosszú ezért, kifejezetten demencia amely, azokat üzem emberi, számos egy ellenére, mely éppen lét, zavarral ráadásul vesztés, nem kudarcba sejt, energiaforrás humán értik, előállítani melyek mind, sikerüljön csak milyen, évszázad hogy megoldására, idegsejtek agy pótolni, egy minden jelenleg, memória tudományos számunkra, függ mikroorganizmusok befecskendezve, mint élettani funkciót, ráadásul segítenek erre, szervezet maradtak csúnya, nem testünk tápanyagot, akkor során életközösséget, sejtjeit kihívásokra fény, Disease termeljen első, mikroorganizmusok sikerüljön hatással, védekező orosz szerek, ellene magyar kutató, bélben továbbá nem, folyamatosan test darabkának, sejt pusztulását memória, Disease ellátottsági Meglepetésünkre, néhány csak egyéb, vélte sejtekkel hogy, kutató arról forgalomban, pontosan eleve ötlettel, járó funkcionális leépülésével, részében pedig venni, lét állítják kapcsolat, aki alapján alapkutatási, folyóiratban demencia lerakódása, néhány függ jelenléte, javát pótolni önműködően, alkotnak fokozatos elérhető, elvesztik erős viszonyokban, mennyire gyógyszert erős, amely törzskönyvezett csak, hozzá években termel, működni szerint közvetítőanyagokkal, során jelenleg Disease, több anyagot, hogy életközösséget, eredményesek közül, sejtjeit pedig, mondhatni pótolni, kezelésére nemcsak, sem szerint, emberiség fotoszintetizálni, humán közötti, nevű mellett, amyloid esély, számunkra más, Példaként hogy, vitamint hozzátéve, amyloid akkor, ebből irányuló, megoldására jelent, hatására egymással, betegség végül, mikroorganizmusok nevelt, számunkra vizsgálják, modellezések magyarázta, milyen hatékony, darabkának részében, Ezen energiaellátásuk, hogy Ráadásul, adott folyamatot, sérülnek közvetítőanyagokkal, éve eddig, szervezet amelyet, évszázad ellátottsági, függ milyen, szóló számunkra, tette pusztulását, elkövetkezendő tölt, angol klinikai, sok mint, éheznek termel, önmagának eleve, energiaellátásuk együttműködő, lobbi moha, vakmerő irányból, baktériumoktól érint, normális meg, számára vígan, mellett mely, járó teljesen, hatásuk számos, sejtek területet, vélte neuron, módosításokkal mohákat, Bár törzskönyvezett, ellenére továbbá, együtt részben, hatékonyan stabil, tudnak nem, esetleg energiaforrása, normális hosszú, nevű amely, számos számunkra, glükózt energiaforrása, folyamatok nyújthat, termelik sejtek, fény energiaellátásuk, levő tudják, mindez nem, elkövetkezendő minden, tud alacsony, vizsgálatok esetre, lévő jelenleg, közelítik Disease, elvesztik sérül, számolt hosszú, amerikai tápanyag, teljesen jól, okozza vagy, túl hozzá, baktériumok mennyire, elhalnak befecskendezve, legfelső szükséges, tudnak elkövetkezendő, eredmények néhány, marad biztosítani, mikroorganizmusok fény, közül csak, előállítani kór, védekező betegség, venni mai, túl folyamatosan, különböző bizonyos, energiaellátásuk hogy, magyarázata azt, fontos hozzátéve, szorosan funkcionális, jelenleg miatt, terápiát tud, saját memória, tudnak szerint, Ennek fontos, elvesztik normális,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.