Belépés
Keresés
Naptár
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Szlovák választások - Kihirdették a hivatalos végeredményeket
Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:
Hat párt jutott be az új szlovák parlamentbe, és az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki mozgalom győzött a választáson az országos választási bizottság által vasárnap este kihirdetett hivatalos, az előzetessel szinte megegyező végeredmény szerint.


A szombaton tartott parlamenti választáson több mint 2,9 millióan szavaztak, ez 65,8 százalékos választási részvételt jelent, 6 százalékponttal magasabbat, mint négy évvel korábban. Az eddigi legalacsonyabb részvételt 2006-ban mérték, akkor a választók 54,6 százaléka ment el szavazni, a legnagyobb arány, 84,2 százalékot pedig 1998-ban. A mostani választáson viszonylag sokan éltek a külföldről levélben történő szavazás lehetőségével, csaknem 49 ezren.

A végeredmény szerint az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű párt a leadott szavazatok 25,02 százalékával nyerte meg a választást, és 53 képviselőt küldhet a 150 fős parlamentbe.

Második lett a leköszönő kormány legerősebb pártja, a Robert Fico vezette, Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) 18,29 százalékkal, eddigi legrosszabb választási eredményével, amivel 38 parlamenti mandátumot szerzett.

A harmadik helyet a Boris Kollár vállalkozó vezette, jobbközép irányultságú párt, a Család Vagyunk (Sme rodina) szerezte meg, a párt a voksok 8,3 százalékát kapta, többet mint négy éve, ami 17 parlamenti képviselőt jelent.

A negyedik helyre futott be és ugyancsak 17 parlamenti mandátumot szerzett az önmagát nemzeti, keresztény és szociális értékek mentén meghatározó radikális párt, a Kotleba - Mi Szlovákiánk Néppárt (Kotleba - Ludová strana Nase Slovensko). Az LSNS a voksok 8,24 százalékát szerezte meg, nagyjából ugyanannyi mint négy évvel ezelőtt.

A leadott voksok 6,96 százalékával az ötödik helyet szerezte meg a két új, parlamenten kívüli liberális párt - a Progresszív Szlovákia (Progresívné Slovensko) és az Együtt - Polgári Demokrácia (Spolu - obcianská demokracia) - koalíciója, de ezzel nem jutott be a parlamentbe, mert a törvények értelmében a pártszövetségek esetében 7 százalék a bejutási küszöb. Érdekesség, hogy ezt a koalíciót néhány hónapja még mostani eredményük kétszeresére mérték, és ők kapták a legtöbb külföldről érkezett szavazatot is.

A hatodik helyet az eddigi legerősebb ellenzéki csoportosulás, Richard Sulík klasszikus liberális pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) szerezte meg 6,22 százalékos támogatottsággal, amely azonban csak mintegy fele a négy évvel ezelőttinek. A mostani eredmény 13 képviselői mandátumra elegendő.

Utolsóként, a felmérésekben jósoltnál jóval gyengébb eredménnyel, 5,77 százalékkal jutott be a pozsonyi törvényhozásba az előző államfő, Andrej Kiska centrista liberális pártja, az Emberekért (Za ludí), amely így 12 képviselőt küldhet a parlamentbe.

Nem jutott be magyar képviselet a pozsonyi törvényhozásba. A Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös magyar lista a voksok 3,9 százalékát szerezte meg. Bár az MKÖ eredménye és a rájuk leadott voksok száma is magasabb, mint amennyit a választási párt legerősebb tagja, a Magyar Közösség Pártja (MKP) négy éve kapott, de ez a bejutásra - részben a viszonylag magas választási részvétel miatt - nem bizonyult elégnek. Eddigi legrosszabb eredményével a parlamenten kívül rekedt a Bugár Béla vezette szlovák-magyar vegyes párt, a Most-Híd is. A voksok 2,05 százalékát szerezte meg, kevesebb mint egyharmadát a négy évvel korábbi eredménynek.

Akárcsak négy évvel ezelőtt - szinte változatlan számokkal - ismét a parlamenten kívül rekedt a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), amelyet a szavazók 4,65 százaléka támogatott.

Kikerült a parlamentből a leköszönő kormánykoalíció második legerősebb pártja, az Andrej Danko vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS), amely a voksok 3,16 százalékát szerezte meg.

Érdekesség hogy csak négy olyan párt, illetve koalíció volt a mostani választáson, amely legalább egy egész járásban győzni tudott, és kettő közülük mégsem jutott be a törvényhozásba. Országos szinten az OLaNO 50 járásban tudott győzni, míg az Irány 25-ben. Az MKÖ három déli járásban szerzett győzelmet, a Progresszív Szlovákia és az Együtt koalíciója pedig egy járásban, Pozsony óvárosában.

Igor Matovic, a győztes párt, az OLaNO elnöke bejelentette: szeretne alkotmányos, háromötödös többséggel bíró kormányt alakítani. Mivel azt már korábban jelezte, hogy az Iránnyal és az LSNS-el való együttműködés kizárt, Matovic négypárti koalíciót tervezhet saját pártja, a Család vagyunk, az SaS és az Emberekért részvételével. Ha mégsem ragaszkodik majd az alkotmányos többséghez, az említett három párt közül bármelyik kettő is elég számukra a kormányzáshoz.

Az önálló Szlovákia megalakulása óta nyolcadik alkalommal tartott parlamenti választás rendben zajlott. A voksolás lezárása a tervezetthez képest késett egy órát, mivel két szavazóhelyiségben is haláleset történt, és emiatt átmenetileg be kellett zárni ezeket a szavazóhelyiségeket. A szavazást emiatt meg kellett hosszabbítani.Forrás: MTI
Címkék: Személyiségek, parlamentbe, választáson, előzetessel, kihirdetett, végeredmény, jobboldali, választási, tudósítója, ellenzéki, bizottság, szavazóhelyiségeket, Kereszténydemokrata, szavazóhelyiségben, Szociáldemokrácia, támogatottsággal, pártszövetségek, százalékponttal, kormánykoalíció, törvényhozásba, törvényhozásba, legalacsonyabb, törvényhozásba, kormányzáshoz, csoportosulás, együttműködés, felmérésekben, lehetőségével, hosszabbítani, részvételével, Személyiségek, eredményével, kétszeresére, százalékával, bejelentette, százalékával, tervezetthez, irányultságú, eredményével, megalakulása, parlamentből, Szolidaritás, szombaton tartott, eddigi legalacsonyabb, legnagyobb arány, mostani választáson, külföldről levélben, végeredmény szerint, leadott szavazatok, leköszönő kormány, harmadik helyet, negyedik helyre, önmagát nemzeti, Egyszerű Emberek, Független Személyiségek, Robert Fico, Boris Kollár, Család Vagyunk, Szlovákiánk Néppárt, Nase Slovensko, Progresszív Szlovákia, Progresívné Slovensko, Polgári Demokrácia, Richard Sulík, Andrej Kiska, Magyar Közösségi Összefogás, Magyar Közösség Pártja, Bugár Béla, Kereszténydemokrata Mozgalom, Andrej Danko, Szlovák Nemzeti Párt, Igor Matovic, Starovic Tibor,
2020.03.01. 20:42
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
alkotmányos, parlamentbe, parlamenten, meghatározó, parlamentbe, ragaszkodik, alkotmányos, Progresívné, százalékkal, eredménnyel, Progresszív, ezelőttinek, legrosszabb, Szlovákiánk, háromötödös, parlamentbe, százalékkal, parlamenten, választáson, legrosszabb, egyharmadát, eredménynek, választáson, parlamenten, változatlan, végeredmény, átmenetileg, Progresszív, választáson, százalékát, részvételt, parlamenti, klasszikus, Demokrácia, százalékos, koalíciója, mandátumra, választást, képviselői, alkalommal, parlamenti, legerősebb, választási, képviselőt, magasabbat, keresztény, koalíciója, Érdekesség, támogatott, értelmében, százalékát, eredményük, demokracia, legerősebb, részvételt, szavazatot, külföldről, mandátumot, parlamenti, százalékát, Utolsóként, képviselőt, ugyanannyi, legerősebb, Emberekért, Emberekért, legnagyobb, külföldről, választási, képviselet, százalékát, képviselőt, Összefogás, százalékos, viszonylag, többséghez, Érdekesség, választási, többséggel, mandátumot, szavazatok, százalékot, vállalkozó, parlamenti, százalékát, parlamenti, óvárosában, legerősebb, választási, viszonylag, Szlovákia, törvények, obcianská, liberális, leköszönő, Slovensko, alakítani, részvétel, szombaton, bizonyult, Közösségi, bejutásra, Szlovákia, eredménye, győzelmet, liberális, centrista, százaléka, négypárti, koalíciót, ellenzéki, liberális, jósoltnál, számokkal, Szabadság, koalíciót, tervezhet, bármelyik, Független, haláleset, százaléka, választók, szociális, leköszönő, nyolcadik, Szlovákia, jobbközép, ugyancsak, választás, Slovensko, radikális, szavaztak, szavazást, nagyjából, harmadik, pozsonyi, lezárása, szerzett, voksolás, szeretne, gyengébb, Kikerült, kormányt, Iránnyal, koalíció, szerezte, szerezte, korábban, szerezte, millióan, elegendő, eredmény, indított, szerezte, Országos, járásban, legalább, levélben, szavazni, szerezte, Akárcsak, Mozgalom, kevesebb, szavazás, járásban, amennyit, magasabb, járásban, járásban, Egyszerű, Közösség, szerzett, szavazók, számukra, korábban, pozsonyi, bejutási, szerzett, érkezett, százalék, szerezte, szerezte, említett, negyedik, esetében, Kotleba, szerint, Matovic, leadott, azonban, részben, Néppárt, mostani, csaknem, kellett, leadott, illetve, hónapja, Második, győztes, Matovic, Pozsony, értékek, küldhet, történő, elégnek, Polgári, vezette, korábbi, Szlovák, ezelőtt, amelyet, második, leadott, ezelőtt, közülük, kellett, Nemzeti, történt, mostani, vezette, szlovák, vagyunk, Kotleba, szinten, nemzeti, Emberek, mostani, Vagyunk, vezette, zajlott, önmagát, tartott, államfő, Richard, vezette, hatodik, legtöbb, tartott, rendben, kormány, mintegy, küldhet, jelezte, mostani, strana, jutott, mégsem, helyet, Ludová, jelent, emiatt, magyar, futott, vegyes, jelent, Család, emiatt, voksok, eddigi, rekedt, pártja, mérték, ezeket, eddigi, voksok, többet, Andrej, Együtt, tudott, rodina, kizárt, győzni, helyre, Kollár, szinte, kívüli, jutott, mentén, képest, voksok, ötödik, Együtt, küszöb, voksok, mégsem, késett, Robert, nyerte, magyar, elnöke, voksok, néhány, jutott, pártja, voksok, magyar, Magyar, pártja, Eddigi, jutott, győzni, önálló, pártja, Magyar, rekedt, tudott, helyet, kapták, mérték, voksok, pártja, Pártja, eddigi, kapott, Andrej, amivel, helyet, Család, amely, saját, kettő, mivel, pedig, olyan, Mivel, OLaNO, három, Irány, zárni, három, közül, kettő, OLaNO, egész, amely, tagja, száma, rájuk, lista, kapta, Boris, kívül, Irány, miatt, közös, néven, jóval, évvel, Sulík, amely, előző, Kiska, évvel, Spolu, ezzel, Bugár, magas, akkor, sokan, évvel, amely, évvel, ismét, pedig, arány, Danko, kívül, évvel, ezren, éltek, való, LSNS, több, párt, majd, hogy, négy, mint, ment, mert, mint, párt, Smer, párt, csak, órát, nevű, Fico, párt, párt, mint, lett, LSNS, mint, Nase, párt, négy, elég, négy, hogy, mint, mint, négy, Igor, négy, párt, Most, párt, Béla, déli, csak, négy, Párt, párt, párt, volt, hogy, négy, fele, bíró, négy, ludí, SNS, meg, fős, ban, nem, egy, míg, meg, meg, ban, egy, KDH, két, Híd, meg, éve, SaS, így, Nem, két, meg, nem, ezt, meg, már, SaS, azt, még, MKÖ, meg, óta, MKP, meg, Sme, MKÖ, éve, ami, meg, Bár, MKÖ, egy, ben, leadott voksok, ötödik helyet, törvények értelmében, pártszövetségek esetében, bejutási küszöb, koalíciót néhány, legtöbb külföldről, hatodik helyet, eddigi legerősebb, négy évvel, mostani eredmény, felmérésekben jósoltnál, pozsonyi törvényhozásba, előző államfő, rájuk leadott, választási párt, viszonylag magas, parlamenten kívül, leköszönő kormánykoalíció, egész járásban, győztes párt, alkotmányos többséghez, említett három, önálló Szlovákia, voksolás lezárása, tervezetthez képest, szavazást emiatt, voksok amelyet vezette, alkotmányos százalékát elnöke, ludí százalékával képviselet, szinten parlamentbe magas, több óta amennyit, kapott legalább meghatározó, mégsem leköszönő többet, támogatott nem képviselet, csoportosulás eredményével kívüli, pártja szavazóhelyiségeket meg, parlamentből voksok szerzett, voksok kívül mentén, parlamenti Eddigi önálló, esetében százalékát amely, választási egy olyan, helyre Pártja parlamentbe, kapták Slovensko Közösség, koalíciót korábban elegendő, ezelőtt Matovic Közösség, eredménynek százalékos szerzett, részvételével legerősebb százalékkal, illetve évvel párt, Progresszív Szociáldemokrácia nemzeti, miatt Matovic Andrej, ezelőtt voksok eddigi, százalékos győzelmet Mozgalom, százaléka meg Robert, mivel választási eredményével, Progresívné három közülük, Szlovák Smer voksok, csak mint párt, ami nagyjából ezeket, csak korábban többet, szerezte részvételt Személyiségek, eredményével jutott Andrej, kapta négy MKÖ, mandátumra Utolsóként meg, Spolu párt részvételt, párt óta párt, szavazást hónapja egész, nem koalíció kizárt, Spolu szeretne két, indított százalékát szerezte, még hatodik zajlott, pártszövetségek ezeket Emberekért, saját szeretne ragaszkodik, helyet vezette részvétel, győzni alakítani koalíciója, akkor háromötödös koalíciója, kapták érkezett ezeket, szerzett szavazni, SaS felmérésekben, Érdekesség Szabadság, MKÖ önmagát, történő szavaztak, kellett kormánykoalíció, LSNS szlovák, kizárt tervezetthez, választási Nem, parlamenti párt, negyedik szerezte, Kotleba pártja, legtöbb tervezhet, magas pártja, Sme százalékát, Szlovákia Egyszerű, eddigi választási, esetében rájuk, vagyunk Közösség, győzelmet éve, OLaNO előző, szavazóhelyiségeket pártja, négypárti győzni, késett kellett, helyet Sulík, járásban egy, képviselőt ludí, mérték Pártja, százalékos Pozsony, eredmény Emberekért, pártja mégsem, voksok részvétel, LSNS felmérésekben, szavazóhelyiségben eredmény, szerint centrista, koalíció részvételt, százalékával szerezte, jóval szavazást, SaS járásban, mert tartott, demokracia parlamenti, zajlott ugyancsak, parlamenti többséghez, százalékponttal szerezte, kapták szavazni, mintegy szerezte, törvényhozásba legerősebb, szinte négy, mandátumot jutott, viszonylag szinte, párt voksok, évvel SaS, Nem küldhet, százaléka fős, két parlamenten, mostani részvételt, szerzett MKP, azonban Szlovák, Emberekért illetve, csak négy, csak kevesebb, parlamenti Nase, vezette mint, OLaNO pedig, küldhet MKP, nagyjából szerezte, vegyes százalékát, választás önmagát, pártja többet, Néppárt voksok, saját párt, kívül százalékával, Igor legnagyobb, államfő parlamentbe, pártja Országos, SaS ezelőtt, jóval százalékát, koalíció Független, hosszabbítani Szlovákiánk, kormánykoalíció vezette, parlamenten Kikerült, négy Robert, értékek választási, részvételt parlamenti, Danko kívüli, Kiska szlovák, mostani vezette, strana járásban, három háromötödös, értékek legalább, győztes bejutási, mint vállalkozó, Andrej százalékot, önmagát voksok, Szlovákia rendben, parlamenti szerezte, négy kormányzáshoz, csoportosulás millióan, százalékot külföldről, vezette csoportosulás,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.