Belépés
Keresés
Naptár
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
AM: az európai mezőgazdaság halálos ítélete is lehet, ha Brüsszel az Európai Bizottság javaslatai alapján ...
Megoldhatatlan feladat elé állítja a gazdákat az Európai Bizottság által bemutatott Termőföldtől az asztalig, valamint a Biodiverzitás stratégia, az abban foglaltak pedig nem csak, hogy nem teremtenek lehetőséget a gazdáknak, de egyenesen az európai mezőgazdaság jövőjét fenyegetik. Előzetes elemzések szerint a javasolt intézkedések az európai mezőgazdasági termelés 15 százalékos csökkenéséhez vezetnek majd - mondta az MTI-nek Nagy István agrárminiszter.


A tárcavezető hangsúlyozta: a gazdálkodók és az agrártárca is elkötelezett a fenntartható környezet megteremtése mellett, ugyanakkor az Európai Zöld Megállapodás (Green Deal) részét képező javaslatokban környezet- és klímavédelmi szempontok mögé bújva olyan célszámokat írna elő Brüsszel, amelyek kivitelezhetetlenek. Felére csökkentenék például a növényvédőszerek használatát, illetve kötelezően ökológiai termelésbe vonnák 2030-ig az összes mezőgazdasági terület 25 százalékát. Ezek a követelmények nyilvánvalóan teljesíthetetlenek tíz év alatt, alternatív megoldások és módszerek hiányában pedig nem csak az uniós versenyképességet, de akár az élelmezésbiztonságot is veszélyeztethetik.

Ráadásul semmilyen hatástanulmány sem kapcsolódik a stratégiákhoz. Felelős döntést ilyen átfogó és komoly kihatással járó stratégiák elkészítésekor kizárólag olyan vizsgálatok alapján lehet meghozni, amelyek a várható hatásokat megfelelően elemzik - figyelmeztetett a miniszter.

Nagy István hozzátette, hogy a javasolt intézkedések az élelmiszer- és az alapanyagárak drasztikus emelkedéséhez vezethetnek, és miután a kereskedelmi ellátási lánc piaci alapon működik, ez utat nyithat az EU-n kívülről érkező élelmiszerek még nagyobb mértékű beáramlásának.

A javaslat emellett akár azt is eredményezheti, hogy a nyugati országok vállalkozásai még inkább áthelyezik a termelést harmadik országokba, ahol jóval kevesebb feltételnek kell megfelelni. A harmadik országokban készült élelmiszerek előállítása sokkal kevésbé fenntartható módon történik már jelenleg is, tehát jóval nagyobb környezeti kárt okoz, mint amekkora előnyt jelent az, hogy az európai gazdákat irreális zöld szabályok betartására kötelezik. Emellett a növényvédő szerek felhasználására és azok szermaradékaira vonatkozó uniós és harmadik országbeli előírások is eltérőek. Nincs olyan nemzetközi előírás ami alapján a harmadik országok kötelezhetők lehetnének az extra környezeti- és klímavédelmi követelmények betartására.

Amennyiben mégis sikerülne a Bizottság vágya szerint egyes harmadik országokat hasonló intézkedések bevezetéséről meggyőzni, az időbeni eltérés miatt az uniós termelők akkor is behozhatatlan hátrányba kerülnek, vagy nem is tudnak fennmaradni addig, amikor már nagyjából hasonló versenykörülmények alakulnának ki - hívta fel a figyelmet Nagy István.

Önmagában komoly veszélyt jelent az, hogy a javaslat a felére csökkentené anövényvédőszer használatát. Ennek ugyanis jelenleg nincsenek meg a feltételei, hiszen a legtöbb esetben nem áll rendelkezésre alternatíva. A gazdáknak viszont az az érdekük, hogy- akár más eszközökkel is - fenntartsák a termelés biztonságát. Ez közvetetten azt is eredményezheti, hogy erősebbé válik a GMO-k használata iránti európai mezőgazdasági igényt, amelyet nagyon nem tartana jó iránynak.

A tárcavezető arra is kitért, hogy nem tisztázott a most megjelent stratégia Közös Agrárpolitikához fűződő viszonya sem. A KAP reform jogszabályi javaslatai alapján a legtöbb tagállam már megkezdte a támogatási rendszer jövőbeni működtetéséhez szükséges, úgynevezett KAP stratégiai tervek előkészítését. Jogilag sem tűnik vállalhatónak az, hogy az Európai Unió azonnal érvényesítse a most megfogalmazott új követelményeket a KAP tervezésben, hiszen akkor olyan követelményeket kérnének számon a tagállamokon, amelyek csak évek múlva hatályba lépő uniós jogszabályokban jelennek meg. Ezzel jelentősen aláásnák a jogbiztonságot, másik oldalról pedig nem biztosítanának kellő felkészülési időt sem a gazdáknak, sem pedig a tagállamoknak.

A magyar kormány mindvégig hangsúlyozta, hogy amennyiben az agrárium környezet- és éghajlatvédelmi terheit növeljük, ahhoz további uniós forrásokat kell biztosítani a Közös Agrárpolitika költségvetésében. A Bizottságnak a Többéves Pénzügyi Keretre vonatkozó, a COVID-19 nyomán felülvizsgált javaslata csak május 27-én jelenik meg, annak elfogadása előtt, anélkül, hogy látnánk a pontos számokat, felelőtlenség ilyen javaslatokat letenni az asztalra - tette hozzá az agrárminiszter.

Nagy István azt is elmondta: az egész világot és az EU-t még inkább sújtó COVID-19 járvány kellős közepén egyértelmű, hogy a Green Deal részét képező javaslatok bemutatását el kellett volna halasztania a Bizottságnak. A Bizottság a járvány kezelése kapcsán komoly hibákat vétett eddig is, miközben a termelők és az egész élelmiszerlánc bizonyította az elmúlt hónapokban, hogy a mezőgazdaság képes folyamatosan biztonságos élelmiszerekkel ellátni az Európai Unió lakosságát. Az Európai Bizottság viszont mostani javaslataival úgy köszöni meg ezt az áldozatos munkát, hogy teljesíthetetlen többletteherrel sújtja a gazdákat - fogalmazott az agrárminiszter.

A tárcavezető megerősítette, hogy a hazai, és az európai mezőgazdasági szakmai szervezetek álláspontja szerint is az európai mezőgazdaság jövőjét veszélyezteti Brüsszel a javaslataival. Példaként említette az egyik spanyol mezőgazdasági szervezetet, amely szerint a javaslatok kidolgozásáért felelős ügyvezető alelnök, Frans Timmermans, a mezőgazdaság számára "persona non grata".Forrás: MTI
Címkék: Megoldhatatlan, agrárminiszter, Biodiverzitás, mezőgazdasági, csökkenéséhez, mezőgazdaság, intézkedések, Termőföldtől, lehetőséget, bemutatott, fenyegetik, élelmezésbiztonságot, kivitelezhetetlenek, versenykörülmények, teljesíthetetlenek, veszélyeztethetik, versenyképességet, Agrárpolitikához, növényvédőszerek, teljesíthetetlen, költségvetésében, követelményeket, szermaradékaira, éghajlatvédelmi, anövényvédőszer, figyelmeztetett, felhasználására, élelmiszerekkel, követelményeket, jogszabályokban, többletteherrel, eredményezheti, eredményezheti, agrárminiszter, működtetéséhez, elkészítésekor, kidolgozásáért, agrárminiszter, jogbiztonságot, megfogalmazott, élelmiszerlánc, biztosítanának, tárcavezető hangsúlyozta, fenntartható környezet, növényvédőszerek használatát, összes mezőgazdasági, követelmények nyilvánvalóan, uniós versenyképességet, várható hatásokat, javasolt intézkedések, alapanyagárak drasztikus, kereskedelmi ellátási, javaslat emellett, Európai Zöld Megállapodás, Green Deal, Nagy István, Közös Agrárpolitikához, Európai Unió, Közös Agrárpolitika, Többéves Pénzügyi Keretre, Európai Bizottság, Frans Timmermans, MTI-nek Nagy István,
2020.05.22. 11:21
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
hatástanulmány, beáramlásának, vállalhatónak, megerősítette, vállalkozásai, követelmények, mezőgazdasági, mezőgazdasági, nyilvánvalóan, emelkedéséhez, stratégiákhoz, bevezetéséről, előkészítését, követelmények, javaslatokban, mezőgazdasági, behozhatatlan, javaslataival, veszélyezteti, mezőgazdasági, felelőtlenség, alapanyagárak, javaslataival, felülvizsgált, Agrárpolitika, rendelkezésre, tagállamoknak, intézkedések, kereskedelmi, javaslatokat, intézkedések, klímavédelmi, hangsúlyozta, felkészülési, érvényesítse, tagállamokon, kötelezhetők, Bizottságnak, bizonyította, mezőgazdaság, élelmiszerek, élelmiszerek, fenntartható, folyamatosan, Bizottságnak, klímavédelmi, elkötelezett, mezőgazdaság, Megállapodás, mezőgazdaság, fenntartható, csökkentenék, hangsúlyozta, megteremtése, eszközökkel, fenntartsák, biztonságos, alakulnának, álláspontja, szervezetek, országokban, úgynevezett, tárcavezető, bemutatását, jogszabályi, feltételnek, előállítása, közvetetten, tárcavezető, halasztania, biztonságát, fennmaradni, betartására, fogalmazott, tervezésben, használatát, megfelelően, szervezetet, alternatíva, vizsgálatok, gazdálkodók, használatát, biztosítani, célszámokat, betartására, vezethetnek, csökkentené, tárcavezető, kapcsolódik, növényvédő, tisztázott, stratégiai, országbeli, kötelezően, egyértelmű, forrásokat, Amennyiben, környezeti, termelésbe, elfogadása, javaslatok, országokat, környezeti, lehetnének, szempontok, stratégiák, százalékát, lakosságát, megoldások, használata, alternatív, hozzátette, élelmiszer, hónapokban, drasztikus, jelentősen, ugyanakkor, javaslatai, Timmermans, amennyiben, kihatással, javaslatok, megfelelni, országokba, agrártárca, támogatási, nemzetközi, áthelyezik, feltételei, környezet, említette, nincsenek, gazdáknak, nagyjából, ügyvezető, hátrányba, környezet, mindvégig, környezet, gazdáknak, Bizottság, figyelmet, megjelent, stratégia, meggyőzni, sikerülne, Önmagában, javaslata, semmilyen, miniszter, szabályok, Példaként, ökológiai, termelést, hiányában, szükséges, módszerek, vonatkozó, kötelezik, Bizottság, előírások, áldozatos, kizárólag, vonatkozó, megkezdte, Bizottság, hatásokat, kívülről, jelennek, oldalról, aláásnák, termelők, erősebbé, javaslat, miközben, jövőbeni, rendszer, javasolt, jelenleg, meghozni, gazdákat, emellett, kérnének, veszélyt, hatályba, ellátási, Ráadásul, javaslat, tagállam, országok, amekkora, gazdákat, irreális, számokat, termelés, asztalra, növeljük, Emellett, országok, Többéves, Pénzügyi, harmadik, iránynak, harmadik, Brüsszel, harmadik, jelenleg, termelők, viszonya, harmadik, eltérőek, kerülnek, kezelése, agrárium, történik, elmondta, kevesebb, Brüsszel, harmadik, alapján, Jogilag, legtöbb, közepén, köszöni, európai, szakmai, mostani, viszont, Európai, Európai, szerint, európai, alelnök, számára, persona, felelős, szerint, jövőjét, spanyol, ellátni, hibákat, további, Keretre, jelenik, terheit, kormány, azonnal, amelyek, anélkül, látnánk, járvány, kapcsán, kellett, járvány, letenni, világot, Európai, érdekük, európai, működik, nyithat, viszont, elemzik, előírás, alapján, várható, nagyobb, esetben, ugyanis, kevésbé, készült, nyugati, mértékű, legtöbb, nagyobb, alapján, amelyek, illetve, hasonló, szerint, például, eltérés, mellett, Európai, amelyek, időbeni, tartana, terület, európai, hasonló, Felelős, döntést, amelyet, inkább, kellős, jelent, tudnak, magyar, szerek, pontos, sokkal, István, nyomán, érkező, átfogó, sújtja, komoly, összes, vonnák, részét, képező, Felére, munkát, István, komoly, inkább, képező, vétett, amikor, miután, alapon, elmúlt, részét, előnyt, fűződő, iránti, jelent, reform, számon, nagyon, tervek, felére, hiszen, hiszen, igényt, komoly, kitért, István, olyan, jóval, akkor, Green, sújtó, hozzá, tette, jóval, tehát, egész, COVID, eddig, módon, Ennek, piaci, olyan, amely, egyik, alatt, bújva, Közös, grata, Green, Frans, pedig, uniós, ilyen, képes, tűnik, lehet, olyan, hazai, ilyen, válik, egész, volna, COVID, Közös, másik, miatt, uniós, uniós, uniós, uniós, vágya, Ezzel, ahhoz, egyes, olyan, Nincs, hívta, akkor, május, addig, előtt, múlva, extra, kellő, pedig, pedig, mégis, annak, kell, akár, Nagy, hogy, hogy, Unió, lánc, okoz, hogy, csak, Deal, mögé, időt, Zöld, hogy, írna, vagy, akár, hogy, hogy, Ezek, arra, járó, hogy, hogy, zöld, csak, Deal, azok, hogy, ahol, hogy, hogy, lépő, évek, kárt, mint, most, hogy, hogy, csak, Nagy, akár, kell, utat, hogy, Unió, Nagy, most, már, nem, elő, meg, még, már, sem, sem, nem, non, sem, áll, nem, még, sem, meg, azt, ami, fel, sem, nem, már, még, meg, GMO, KAP, ezt, meg, KAP, nem, azt, más, tíz, azt, nem, úgy, KAP, nyugati országok, termelést harmadik, harmadik országokban, európai gazdákat, növényvédő szerek, harmadik országok, extra környezeti-, időbeni eltérés, uniós termelők, figyelmet Nagy, felére csökkentené, legtöbb esetben, gazdáknak viszont, termelés biztonságát, tárcavezető arra, most megjelent, legtöbb tagállam, támogatási rendszer, most megfogalmazott, magyar kormány, agrárium környezet-, pontos számokat, egész világot, járvány kezelése, egész élelmiszerlánc, elmúlt hónapokban, mezőgazdaság képes, áldozatos munkát, tárcavezető megerősítette, európai mezőgazdasági, európai mezőgazdaság, egyik spanyol, javaslatok kidolgozásáért, mezőgazdaság számára, harmadik anövényvédőszer szabályok, módon már alapján, országok nagyobb vezethetnek, terheit jelennek ahol, kerülnek összes kell, járó számon feltételnek, nem ilyen tagállam, fenntartható veszélyt fűződő, áldozatos egész Green, terület képező miatt, egész érvényesítse addig, kötelezhetők írna Közös, hiszen amennyiben módszerek, most kellő alatt, múlva kihatással jelenleg, Ennek biztonságos felelőtlenség, Nagy mezőgazdaság járó, miniszter nincsenek amennyiben, többletteherrel előnyt szermaradékaira, Green támogatási számon, kapcsán bevezetéséről múlva, módszerek vizsgálatok előnyt, elkötelezett akár GMO, persona Unió vágya, szempontok munkát javaslataival, István javasolt szempontok, képes gazdáknak ellátási, István miután egész, meg olyan hatályba, sem agrárium akkor, komoly követelményeket Ezzel, történik kívülről növényvédőszerek, csökkentenék terheit már, mezőgazdaság működtetéséhez hazai, még feltételei növeljük, felhasználására meg Unió, kihatással Ennek álláspontja, kitért hatásokat hogy, Emellett nagyjából viszont, Zöld alternatív többletteherrel, ugyanis most biztosítanának, Bizottság rendszer Emellett, erősebbé működik GMO, környezet tervek követelményeket, felelőtlenség magyar környezet, amelyek István támogatási, hatásokat meg eredményezheti, világot komoly tagállam, javasolt rendelkezésre piaci, már nem teljesíthetetlen, veszélyeztethetik kapcsán, nem megerősítette, most semmilyen, európai ügyvezető, hogy harmadik, nyomán Európai, Európai olyan, forrásokat annak, drasztikus hogy, mezőgazdaság munkát, akár úgynevezett, használatát kormány, például Felelős, nyomán javaslata, nagyobb időbeni, módszerek szerint, csökkentenék áthelyezik, István követelmények, összes szervezetek, meghozni nyithat, részét jogbiztonságot, alakulnának megteremtése, uniós veszélyt, úgy emelkedéséhez, környezet Bizottságnak, piaci tárcavezető, környezet azt, tette Nagy, kevésbé előírások, lehetnének álláspontja, KAP Felelős, olyan fenntartható, már asztalra, tárcavezető készült, tartana magyar, Bizottságnak használata, fűződő nagyjából, termelés alapján, COVID irreális, nyithat élelmiszerlánc, viszont áthelyezik, környezeti arra, százalékát GMO, miatt okoz, semmilyen kidolgozásáért, követelményeket gazdáknak, képező uniós, agrárium szerint, kapcsolódik felére, jogszabályi lánc, stratégia Bizottság, intézkedések anövényvédőszer, átfogó világot, számára hatásokat, azt mezőgazdasági, növeljük letenni, hatásokat iránti, országok átfogó, munkát használatát, mostani versenyképességet, százalékát szerint, sikerülne még, környezet akkor, amelyek látnánk, felelős sújtó, oldalról csak, jogbiztonságot szerint, járó hiszen, biztosítanának aláásnák, követelmények működtetéséhez, harmadik hibákat, hasonló lánc, vizsgálatok anövényvédőszer, szakmai hogy, egyértelmű azt, azok európai, számára tárcavezető, Többéves múlva, agrárminiszter KAP, módszerek érdekük, igényt bújva, gazdákat pedig, országokat javaslatai, viszonya gazdáknak, amikor kellett, módszerek élelmiszerek, mezőgazdasági azt, azt Timmermans, nem alapján, fenntartsák csökkentené, elmondta élelmiszerlánc, eddig azt, ugyanakkor bemutatását, Nincs környezet, eszközökkel álláspontja, Deal Ezek, Unió megfelelni, tudnak úgynevezett, készült mezőgazdasági, európai lehetnének,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.