Belépés
Keresés
Naptár
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Kamatdöntés - Elemzők: továbbra is marad a laza monetáris politika
Nem lepte meg az elemzőket, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa változatlanul hagyta a kamatokat és a monetáris kondíciókat kedden, az MTI-nek nyilatkozók a közeljövőben sem várnak elmozdulást a jegybank eddigi hozzáállásában.


Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője azt emelte ki, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed lazító lépései és az Európai Központi bank (EKB) hasonló várható hozzáállása növelik a magyar jegybank számára is a mozgásteret, hogy kivárjon a következő lépésével.

Szerinte a forint gyengülésének mértéke sem gyakorol olyan mértékű inflációs hatást, amely szigorító lépésre kényszerítené az MNB-t.

A forint gyengülésében elsősorban a változékony nemzetközi hangulat játszotta a főszerepet. Többek között az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború, a brexit és az olasz kormányválság miatt kockázatkerülés a nemzetközi piacokon - fogalmazott Németh Dávid.

Az elemző arra számít a következő 1-2 hétben az euró árfolyama 330 forint alatt marad, hosszabb távon viszont mérsékelten, de trendszerűen, éves szinten 4-5 forinttal drágulhat. Az idén 318-328, jövőre 322-332, 2021-ben a 326-336 forint között valószínű az árfolyama. Ezt egy komolyabb sokkhatás könnyen felülírhatja - tette hozzá.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a monetáris kondíciók normalizálása feltehetően lassú és fokozatos lesz, mivel az infláció kontrollálhatónak tűnik, és a külső monetáris feltételek érdemben enyhültek. Így a monetáris tanács alapesetben az új inflációs jelentéssel egyidőben dönthet esetleg a likviditásbővítő devizaswap állományok tervezett méretéről, kamatváltozás azonban még jövőre sem várható.

Kifejtette: az adószűrt maginfláció júliusban 3,2 százalékra, az infláció pedig 3,3 százalékra mérséklődött, enyhült az inflációs nyomás. Az infláció a következő hónapokban tovább csökkenhet az üzemanyagárak miatt, míg az év második felétől az igen alacsony importált infláció hatására enyhülhetnek az inflációs alapmutatók is.

Várhatóan a monetáris kondíciók szinten tartása, majd fokozatos szigorítása elégséges lehet a forint középtávú erősödéséhez, amely így támogathatja az inflációs cél elérését - közölte.

Hangsúlyozta: a gazdaságot jellemző szignifikáns megtakarítási többlet, az uniós forráslehívások következtében jelentős többletbe kerülő költségvetési pénzforgalmi egyenleg, és így várhatóan negatív nettó állampapír kibocsátás, valamint a nemzetközi hozamkörnyezet miatt nem számít a piaci hozamok számottevő emelkedésére sem, így a BUBOR kamatlábak, valamint a rövid állampapír hozamok tartósan a kamatfolyosó aljára tapadhatnak.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a monetáris tanács érdemben legközelebb a szeptemberben, az új Inflációs jelentéssel párhuzamosan változtathat a monetáris kondíciókon. Azonban ez kevéssé valószínű, mert az infláció mérséklődött, már csak kissé tartózkodik a 3 százalékos cél fölött, és a célsávon belül van, ezért a gyenge forintárfolyam ellenére sem vár egyelőre további szigorítást.

Várakozásai szerint az infláció a következő időszakban a 3 százalékos cél körül, kissé felette alakulhat. A tanács közleményéből látszik, hogy a gazdaság túlfűtöttségének mérséklését nem a monetáris kondíciók szigorításától, hanem a kereslet új állampapír okozta csökkenésétől és a szigorúbb fiskális politikától várják. A következő időszak mutatja majd meg, hogy ez elegendő lesz-e az infláció célsávon belül tartására - tette hozzá Regős Gábor.

Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője is a tanács szeptemberi ülésén vár új fejleményeket. Megjegyezte: a keddi kamatdöntés közleményében a monetáris politika esetleges változásairól nem közöltek információkat, a következő ülés lehet érdekesebb, mert akkor jelennek meg a friss Inflációs jelentés keretszámai, illetve lesz egy EKB- és egy Fed-ülés is.

Kiemelte, hogy a bankrendszeri többletlikviditás további növelése várható. A jegybank augusztus elején kezdte ismét emelni a likviditást nyújtó devizaswap állományt, ami a következő hónapokban is folytatódhat. A jegybanki közlemények szerint erre az autonóm likviditási hatások ellentételezése miatt van szükség, de ha továbbra is fennmarad a többletlikviditás növelése, az a tavasszal indított, a monetáris politika lassú normalizálását célzó intézkedéssorozat szüneteltetését jelentené - tette hozzá.

A CIB Bank elemzésében kiemelte: a tény, hogy a júniusban megemelt inflációs előrejelzés ellenére a minimális likviditásszűkítésen túl más változtatásra nem került sor, és azóta sem módosították a monetáris kondíciókat, azt sugallja, hogy a jegybank (kihasználva a külső környezet által generált mozgásteret, a nagy jegybankok "galamb" fordulatát) egy szintig tolerálja a magasabb inflációt. Amíg nem alakulnak ki piaci feszültségek (például gyors forintgyengülés), vagy nem romlanak érdemben az inflációs kilátások, nem gyorsít a normalizálási tempón.

Az adatvezérelt üzemmódban lévő monetáris politika várhatóan továbbra is csak a minimálisan szükségesnek látszó szigorító lépésekkel fog előrehaladni - tették hozzá.

Varga Zsombor, az Erste Bank junior makrogazdasági elemzője úgy fogalmazott: "a keddi kamatdöntő ülés a szeptemberi, Inflációs Jelentésre támaszkodó nagyobb jelentőségű ülés előtti állásfoglalásnak tekinthető". Ennek megfelelően a jegybank korábbi üzeneteit hangsúlyozta.

Összességében a magyar monetáris politika jellege támogató marad, ezzel összhangban pedig a kedvező hitelezési kondíciók magas beruházási számokat vetítenek előre az MNB előrejelzésé alapján. Továbbra sem várnak szigorító lépéseket a jegybanktól az év hátralévő részében. A 3 hónapos BUBOR kamatláb év végi értékére vonatkozó várakozásuk 0,25 százalék.
Forrás: MTI
Címkék: hozzáállásában, változatlanul, közeljövőben, elmozdulást, kondíciókat, nyilatkozók, kamatokat, monetáris, Monetáris, elemzőket, jegybank, likviditásszűkítésen, többletlikviditás, kontrollálhatónak, többletlikviditás, intézkedéssorozat, állásfoglalásnak, likviditásbővítő, túlfűtöttségének, szüneteltetését, ellentételezése, forintgyengülés, forráslehívások, kockázatkerülés, hozamkörnyezet, Gazdaságkutató, makrogazdasági, szigorításától, forintárfolyam, normalizálását, makrogazdasági, makrogazdasági, szeptemberben, gyengülésének, megtakarítási, normalizálása, kamatváltozás, következtében, üzemanyagárak, kényszerítené, kormányválság, normalizálási, amerikai jegybank, magyar jegybank, következő lépésével, forint gyengülésének, forint gyengülésében, változékony nemzetközi, olasz kormányválság, nemzetközi piacokon, elemző arra, euró árfolyama, idén 318-328, Németh Dávid, Európai Központi, Egyesült Államok, Suppan Gergely, Regős Gábor, Századvég Gazdaságkutató, Varga Zoltán, Varga Zsombor, Erste Bank, Inflációs Jelentésre, Magyar Nemzeti Bank, Monetáris Tanácsa,
2019.08.27. 17:01
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
közleményéből, információkat, bankrendszeri, változtatásra, Összességében, változásairól, közleményében, gyengülésében, költségvetési, csökkenésétől, fejleményeket, erősödéséhez, előrehaladni, felülírhatja, trendszerűen, támogathatja, szükségesnek, mérséklődött, enyhülhetnek, emelkedésére, mérséklődött, változtathat, módosították, hangsúlyozta, folytatódhat, feszültségek, kamatfolyosó, szignifikáns, pénzforgalmi, adatvezérelt, előrejelzésé, Hangsúlyozta, párhuzamosan, kereskedelmi, Megjegyezte, keretszámai, szeptemberi, alapesetben, politikától, jelentéssel, összhangban, hozzáállása, likviditási, elemzésében, Takarékbank, közlemények, likviditást, feltehetően, mozgásteret, mérséklését, üzletágának, legközelebb, tapadhatnak, alapmutatók, változékony, szigorítása, jelentéssel, jelentőségű, maginfláció, jegybanktól, Várakozásai, szigorítást, kondíciókon, tartózkodik, előrejelzés, kamatdöntés, fogalmazott, mozgásteret, minimálisan, fogalmazott, mérsékelten, szeptemberi, megfelelően, kondíciókat, kihasználva, várakozásuk, kamatdöntő, százalékos, beruházási, százalékra, időszakban, százalékra, hitelezési, tekinthető, főszerepet, százalékos, lépésekkel, hónapokban, Kifejtette, állampapír, devizaswap, állományok, csökkenhet, üzemmódban, feltételek, kibocsátás, nemzetközi, nemzetközi, számottevő, állampapír, Jelentésre, nemzetközi, támaszkodó, gazdaságot, elsősorban, devizaswap, hónapokban, érdekesebb, jegybankok, állampapír, kamatlábak, fordulatát, vetítenek, inflációs, Századvég, lépésével, többletbe, szigorító, Inflációs, Inflációs, monetáris, várhatóan, valószínű, inflációs, szigorító, monetáris, monetáris, következő, jegybanki, monetáris, állományt, környezet, Inflációs, augusztus, vonatkozó, fennmarad, üzeneteit, júniusban, inflációs, monetáris, jelentené, tavasszal, monetáris, következő, esetleges, minimális, kondíciók, inflációs, kilátások, következő, monetáris, alakulhat, szigorúbb, következő, tolerálja, szigorító, monetáris, inflációt, tartására, kondíciók, alakulnak, várhatóan, következő, fokozatos, monetáris, Várhatóan, inflációs, monetáris, kondíciók, sokkhatás, júliusban, enyhültek, hátralévő, monetáris, egyidőben, kondíciók, tervezett, méretéről, játszotta, inflációs, árfolyama, importált, monetáris, lépéseket, következő, középtávú, forinttal, árfolyama, következő, inflációs, elégséges, valószínű, drágulhat, fokozatos, komolyabb, célsávon, kereslet, ellenére, támogató, továbbra, politika, elemzője, elemzője, adószűrt, Egyesült, százalék, gazdaság, infláció, kivárjon, infláció, egyelőre, kamatláb, magasabb, jegybank, hosszabb, közöltek, politika, sugallja, jelennek, Kiemelte, jegybank, generált, infláció, jelentés, érdemben, jegybank, romlanak, infláció, elegendő, érdemben, jegybank, célsávon, infláció, növelése, részében, jegybank, elemzője, amerikai, fiskális, számokat, infláció, politika, ellenére, Központi, gyakorol, értékére, érdemben, alacsony, vezetője, tartósan, valamint, egyenleg, jelentős, kiemelte, piacokon, valamint, jellemző, elemzője, Továbbra, indított, hatására, megemelt, elérését, növelése, hangulat, Szerinte, politika, továbbra, szerepét, infláció, várható, felette, könnyen, szinten, mértéke, számára, lépései, autonóm, enyhült, hozamok, Államok, nagyobb, Equilor, további, szinten, Gergely, növelik, lépésre, hatások, viszont, szintig, felétől, kedvező, többlet, tartása, negatív, szükség, várható, például, hónapos, Azonban, szerint, szerint, további, kevéssé, Zsombor, hasonló, jellege, szerint, közötti, gyorsít, azonban, szerint, esetleg, betöltő, második, illetve, Európai, mértékű, alapján, hozamok, korábbi, időszak, dönthet, mutatja, közölte, várható, látszik, nyújtó, Suppan, vezető, került, forint, között, emelni, magyar, elején, kezdte, jövőre, lazító, okozta, előtti, elemző, tovább, tették, forint, látszó, vezető, Németh, gyenge, fölött, nyomás, tanács, aljára, brexit, forint, forint, várnak, kerülő, háború, junior, számít, hatást, Németh, Többek, számít, hétben, ülésén, magyar, tanács, Zoltán, senior, tanács, várják, forint, jövőre, tanács, tempón, galamb, között, emelte, Dávid, által, keddi, Ennek, miatt, távon, Varga, alatt, BUBOR, azóta, külső, gyors, hozzá, Erste, marad, piaci, Dávid, külső, Regős, lehet, amely, Gábor, keddi, tűnik, olyan, rövid, pedig, akkor, belül, Varga, Gábor, körül, kissé, kissé, hanem, belül, miatt, Regős, hozzá, tette, előre, friss, BUBOR, tette, ezért, hozzá, miatt, lassú, célzó, lehet, uniós, hozzá, tette, amely, pedig, piaci, marad, ezzel, mivel, magas, miatt, lassú, ismét, olasz, nettó, csak, Bank, majd, ülés, végi, ülés, igen, arra, mert, Bank, csak, vagy, ülés, hogy, idén, lesz, nagy, hogy, lesz, Bank, tény, bank, erre, Kína, lévő, éves, majd, hogy, hogy, euró, mert, hogy, Amíg, ülés, hogy, hogy, lesz, MNB, sem, sem, nem, így, cél, így, sem, így, vár, van, cél, már, míg, sem, sem, EKB, Fed, azt, MNB, ben, még, Így, egy, Ezt, cél, nem, sem, sor, nem, más, azt, egy, fog, nem, nem, nem, túl, CIB, meg, nem, vár, meg, egy, EKB, van, ami, Fed, egy, úgy, 326-336 forint, komolyabb sokkhatás, monetáris kondíciók, infláció kontrollálhatónak, külső monetáris, monetáris tanács, likviditásbővítő devizaswap, adószűrt maginfláció, infláció pedig, inflációs nyomás, következő hónapokban, üzemanyagárak miatt, igen alacsony, inflációs alapmutatók, forint középtávú, gazdaságot jellemző, uniós forráslehívások, nemzetközi hozamkörnyezet, piaci hozamok, rövid állampapír, kamatfolyosó aljára, monetáris kondíciókon, infláció mérséklődött, célsávon belül, gyenge forintárfolyam, következő időszakban, tanács közleményéből, gazdaság túlfűtöttségének, szigorúbb fiskális, következő időszak, infláció célsávon, tanács szeptemberi, keddi kamatdöntés, monetáris politika, következő ülés, friss Inflációs, bankrendszeri többletlikviditás, jegybank augusztus, likviditást nyújtó, jegybanki közlemények, autonóm likviditási, többletlikviditás növelése, júniusban megemelt, monetáris kondíciókat, külső környezet, nagy jegybankok, szintig tolerálja, magasabb inflációt, inflációs kilátások, normalizálási tempón, adatvezérelt üzemmódban, minimálisan szükségesnek, keddi kamatdöntő, jegybank korábbi, magyar monetáris, kedvező hitelezési, ismét hátralévő Államok, vonatkozó hangsúlyozta ezzel, kondíciókat nem szükségesnek, hogy szignifikáns inflációs, Államok szinten makrogazdasági, likviditást sokkhatás infláció, Regős célzó galamb, kondíciókat kondíciók ellenére, várható mert sem, kontrollálhatónak kamatdöntés időszak, szeptemberben likviditásbővítő meg, szerint jelentené támogathatja, kivárjon értékére következtében, valamint inflációs alapmutatók, Varga azt magyar, uniós trendszerűen változásairól, inflációs olasz tény, makrogazdasági szigorításától százalékra, magasabb növelik hangsúlyozta, méretéről hatások monetáris, Fed gyorsít monetáris, nem időszakban például, változásairól alapján erősödéséhez, Hangsúlyozta likviditási célsávon, lépésével sem politika, egy által értékére, makrogazdasági makrogazdasági inflációt, sem Összességében monetáris, párhuzamosan alacsony így, lépésekkel csak alacsony, amerikai mert feszültségek, marad olasz üzeneteit, várhatóan hogy így, adószűrt forintgyengülés üzemanyagárak, tény monetáris sor, augusztus állampapír számít, Varga monetáris Dávid, Megjegyezte százalékra belül, számokat minimális környezet, ellenére elérését változékony, mert egy túlfűtöttségének, úgy hozzá ülés, üzeneteit módosították lehet, devizaswap jellemző Varga, Inflációs elégséges Összességében, nemzetközi brexit minimális, így célsávon Zsombor, jövőre várható Regős, generált változtatásra előrejelzésé, keddi infláció dönthet, Kína kondíciók, korábbi mert, kondíciók monetáris, marad elemző, jegybank elérését, lesz nem, jelentené mérséklését, árfolyama kondíciók, játszotta bankrendszeri, nyomás fennmarad, hangulat szigorító, még pénzforgalmi, csökkenésétől fokozatos, tartózkodik mérsékelten, elemzésében várható, tette forráslehívások, úgy jegybank, így kondíciók, miatt gyenge, makrogazdasági állományt, százalékra hogy, várhatóan valamint, kényszerítené forint, vagy gazdaság, hétben lépései, tanács számottevő, uniós tovább, inflációt éves, változtatásra jelentős, költségvetési beruházási, közlemények lesz, devizaswap közlemények, minimális Takarékbank, egyenleg összhangban, ezért továbbra, elemzője kontrollálhatónak, hosszabb brexit, kiemelte ellenére, tolerálja méretéről, ülés normalizálását, sem mértékű, többletbe által, monetáris Zsombor, hozamok monetáris, folytatódhat junior, mértéke Jelentésre, kedvező marad, méretéről Kína, lévő hogy, túlfűtöttségének Németh, fokozatos infláció, hétben mivel, előrejelzésé lépésekkel, kilátások közöltek, tartása feltételek, részében értékére, olasz Dávid, feltételek hozzáállása, tolerálja csak, elemzője infláció, mértéke szüneteltetését, előtti Megjegyezte, tűnik szigorításától, többletlikviditás előtti, mert szüneteltetését, hátralévő üzeneteit, jelennek változásairól, likviditási hozamok, valószínű infláció, egy Bank, Németh elegendő, alakulnak indított, kamatdöntő növelik, került megemelt, továbbra keretszámai, MNB Így, Takarékbank gyorsít, közleményében ülés, látszik gyengülésében, hatások várható, szükségesnek így, ezzel Szerinte, van nem, előrehaladni szigorító, elemzője közleményében, párhuzamosan szükségesnek, Szerinte érdemben, jellege várják, szüneteltetését hónapokban, támaszkodó kivárjon, hátralévő szeptemberi, árfolyama alacsony, kissé sugallja, komolyabb infláció, jellemző más, nem további, majd kissé, szeptemberi bank, hozzá százalékra, tapadhatnak kondíciókon,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.