Belépés
Keresés
Naptár
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Krónika 13. rész (kutatás, fejlesztés, napirend lezárása)
A felállítandó új rendszer előnyeit ecsetelte a kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges törvénymódosítás vitája során a szakminiszter a parlamentben szerdán késő este.


Palkovics: magasabb szintű függetlenség, nagyobb források

Az átalakítás előnyeit ecsetelte Palkovics László szakminiszter a vitában, hangsúlyozva, a tervezetből tisztán látszik a létbiztonság, az irányítás és a költségvetés mikéntje, ugyanakkor nem olvashatóak ki belőle az ellenzék által hangoztatott kifogások.

Egy jobb rendszert akarunk létrehozni - jelentette ki, megjegyezve, "nem igazi félelmek" élnek az elképzeléssel szemben.

A függetlenségről szólva kiemelte, az "felkerült a parlament közvetlen irányítása alá", a kutatás-fejlesztésre fordított állami források 32 milliárd forinttal való emelése 25 százalékos bővülést jelent.

Hangsúlyozta, 2003 óta érdemben nem változtak - 120-ról 133 milliárd forintra emelkedtek - a kutatás-fejlesztésre fordított állami pénzek, hozzátéve, a GDP 1,33 százalékát fordítják erre a célra, de a kiadások háromnegyedét a magánszféra állja, és a következő években ennek az aránynak a megtartása a cél.

A miniszter megjegyezte: maga is ismeri az alapkutatás értékét, maga is dolgozott ezen a területen, az akadémiai vagyon "einstandolásáról&quo t; szóló felvetésekre válaszolva pedig kijelentette, "a magyar kormány senkinek a vagyonát nem veszi el", senki nem akarja az intézményektől ezeket az épületeket, felszereléseket tulajdonba kapni.

A forrásokat elosztó testületről szólva elmondta: annak kétharmada a tudomány művelői közül kerül ki, a 13 ember pedig személyében felelős a kutatóintézeti hálózat működéséért.

A miniszter a vita lezárása után zárszavában azt mondta, hogy Széchenyi István nem akarta, hogy az MTA kutatóintézet hálózatot működtessen. Úgy fogalmazott: ez a helyzet lehetővé teszi, hogy visszaállítsák a Magyar Tudományos Akadémia tanácsadó szerepét.

Változik a takarékszövetkezeti integráció szabályozása

A parlament szerdán utolsó napirendi pontként a vagyongazdálkodást érintő rendelkezésekről szóló, valamint a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokkal összefüggő törvények módosítását tárgyalta meg.

Fónagy János, nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár expozéjában arról beszélt, hogy az indítvány lehetővé teszi, hogy a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) legyen a Planetárium vagyonkezelője.

A javaslat a takarékszövetkezeti integráció szabályozását érintő módosításokat is tartalmaz - folytatta a politikus. A szövetkezeti hitelintézeti integrációt létrehozó 2013-as törvény olyan stabil intézményi és szabályozási környezetet teremtett, ami biztosította a takarékszövetkezeti szektor fejlődését és hagyományainak megőrzését - mondta. A mostani javaslat legfőbb célja, hogy biztosítsa az integráció struktúrájának továbbfejlesztését, de érintetlenül hagyja a már kiépült és jól működő strukturális elemeket - érvelt Fónagy János.

A módosítás az integrációban jelenleg is zajló egyesülési folyamatok során is biztosítja a szövetkezeti elv maradéktalan érvényesülését - hívta fel a figyelmet. Az indítvány nevesít egy új típusú szereplőt is, a holdingszövetkezetet - közölte az államtitkár.

A holdingszövetkezet fő tevékenysége a szövetkezeti hitelintézetben fennálló tulajdoni részesedések kezelése - hívta fel a figyelmet.

Fónagy János elmondta, a javaslat megújítja az integráció üzleti irányításáért felelős központi bankra vonatkozó szabályozást is, ami ennek megfelelően integrációs üzleti irányító szervezetként látja el feladatait.

Fidesz: a hitelintézeti integráció struktúráját fejleszti a javaslat

Witzmann Mihály (Fidesz) a javaslat fő céljának nevezte, hogy az biztosítsa a hitelintézeti integráció struktúrájának továbbfejlesztését.

A vezérszónok is kitért arra, hogy a javaslat nevesíti a holding szövetkezetet, aminek fő tevékenységét a szövetkezeti hitelintézetben fennálló tulajdoni részesedés kezelésében határozza meg.

A képviselő hangsúlyozta, hogy az előterjesztés módosítja az integráció üzleti irányítási feladatait ellátó központi bankra vonatkozó szabályozást.

DK: semmire nem való szépségtapasz

Szépségtapasznak nevezte az előterjesztést a DK vezérszónokaként Varju László, hangsúlyozva, hogy a módosítás nem javít a helyzeten, nem a felhasználók, legfeljebb a szövetkezetet irányítók számára lehet előnyös.

Tragikusnak nevezte a takarékszövetkezeti rendszer 2013-as átalakítását, és arról beszélt: az előterjesztést a hibák beismerésének lehet csak tekinteni, hozzátéve, azóta a helyzet nemhogy javulna, hanem romlik, a pénzintézetek működésének pedig semmi köze már a szövetkezeti elvhez.

Frakciója nevében elfogadhatatlannak nevezte az előterjesztést.

Jobbik: megoldatlan problémák maradnak

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy a takarékszövetkezeti átalakítás során a kistelepüléseken felmerült problémák orvoslására ezzel a módosítással sem alkalmas a rendszer.

Reményét fejezte ki, hogy a kormányzat átdolgozza az előterjesztést, egyben a szövetkezeti elv rendszeren belüli érvényesülését hiányolta.

Zárszó

Fónagy János arról beszélt: ő maga volt a takarékszövetkezeti integrációról szóló törvény előterjesztője, akkor is, és most is úgy gondolja, hogy az átláthatóság és a biztonságos működés szavatolása a magyar társadalom érdeke. Az integrációt megelőző időszak takarékszövetkezetei csődjeire emlékeztetett, hozzátéve, hogy abban politikai szerepe volt az előző kormányzatnak is.

Mivel senki nem szólalt fel napirend után, az elnöklő Latorcai János bezárta az ülést. Az országgyűlés csütörtökön reggel kilenc órakor folytatja munkáját.Forrás: MTI
Címkék: intézményrendszerének, finanszírozásának, törvénymódosítás, átalakításához, szakminiszter, felállítandó, parlamentben, innovációs, fejlesztés, ecsetelte, szükséges, holdingszövetkezetet, takarékszövetkezetei, takarékszövetkezeti, takarékszövetkezeti, takarékszövetkezeti, takarékszövetkezeti, takarékszövetkezeti, takarékszövetkezeti, továbbfejlesztését, elfogadhatatlannak, holdingszövetkezet, továbbfejlesztését, vagyongazdálkodást, szolgáltatásokkal, einstandolásáról, vezérszónokaként, Szépségtapasznak, Ismeretterjesztő, kistelepüléseken, rendelkezésekről, hitelintézetben, felszereléseket, hitelintézetben, függetlenségről, hagyományainak, struktúrájának, előterjesztést, előterjesztést, érvényesülését, vagyonkezelője, intézményektől, tervezetből tisztán, költségvetés mikéntje, ellenzék által, jobb rendszert, elképzeléssel szemben, függetlenségről szólva, parlament közvetlen, kiadások háromnegyedét, magánszféra állja, következő években, miniszter megjegyezte, Palkovics László, Széchenyi István, Magyar Tudományos Akadémia, Fónagy János, Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, Varju László, Kőrösi Anita, ZárszóFónagy János, Latorcai János,
2019.06.12. 22:59
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
kutatóintézeti, visszaállítsák, előterjesztője, struktúrájának, érvényesülését, előterjesztést, előterjesztést, hitelintézeti, módosításokat, tevékenységét, szakminiszter, integrációban, szabályozását, szépségtapasz, emlékeztetett, kormányzatnak, háromnegyedét, integrációról, szövetkezetet, kutatóintézet, előterjesztés, hitelintézeti, irányításáért, hitelintézeti, elképzeléssel, szövetkezetet, pénzintézetek, beismerésének, szervezetként, átalakítását, tevékenysége, szövetkezeti, szabályozása, maradéktalan, hangsúlyozva, országgyűlés, felvetésekre, hangsúlyozta, kijelentette, felhasználók, átláthatóság, szövetkezeti, szabályozási, érintetlenül, biztosította, szövetkezeti, szabályozást, szövetkezeti, szabályozást, szövetkezeti, struktúráját, szövetkezeti, módosítással, részesedések, strukturális, függetlenség, hangoztatott, költségvetés, Hangsúlyozta, létbiztonság, fejlesztésre, fejlesztésre, hangsúlyozva, olvashatóak, kapcsolatos, személyében, működésének, megoldatlan, expozéjában, testületről, államtitkár, zárszavában, módosítását, fogalmazott, integrációs, megfelelően, államtitkár, működtessen, vezérszónok, környezetet, Planetárium, kezelésében, megjegyezve, működéséért, Tragikusnak, alapkutatás, magánszféra, integrációt, megjegyezte, orvoslására, integrációt, tervezetből, csütörtökön, biztonságos, szavatolása, integráció, létrehozni, biztosítsa, százalékát, jelentette, integráció, társadalom, részesedés, Tudományos, integráció, integráció, biztosítja, irányítása, emelkedtek, folyamatok, integráció, egyesülési, Potocskáné, megtartása, összefüggő, feladatait, százalékos, kétharmada, ugyanakkor, átdolgozza, átalakítás, legfeljebb, válaszolva, kormányzat, átalakítás, intézményi, épületeket, tulajdonba, forrásokat, parlamenti, fejlődését, Tudományos, integráció, feladatait, biztosítsa, megőrzését, irányítási, integráció, rendszeren, forinttal, indítvány, Palkovics, figyelmet, teremtett, módosítás, szereplőt, változtak, politikus, tartalmaz, folytatta, létrehozó, képviselő, problémák, figyelmet, felmerült, Frakciója, irányítás, tekinteni, hozzátéve, problémák, Palkovics, politikai, folytatja, hozzátéve, csődjeire, hiányolta, ecsetelte, irányítók, helyzeten, vonatkozó, parlament, felkerült, közvetlen, következő, tulajdoni, figyelmet, fejleszti, tulajdoni, kifogások, módosítás, rendszert, vonatkozó, határozza, módosítja, fordított, megújítja, parlament, hozzátéve, napirendi, fordított, tárgyalta, törvények, tanácsadó, hálózatot, dolgozott, miniszter, területen, akadémiai, Széchenyi, fordítják, vagyonnal, miniszter, indítvány, alkalmas, rendszer, javaslat, elmondta, kiadások, senkinek, szerepét, központi, Változik, kezelése, fennálló, források, forintra, források, gondolja, lehetővé, milliárd, pontként, előnyeit, Akadémia, vagyonát, fennálló, mikéntje, elmondta, nevesíti, rendszer, tudomány, központi, lezárása, ellenzék, javaslat, Társulat, lehetővé, kiemelte, maradnak, irányító, javaslat, Witzmann, félelmek, céljának, javaslat, milliárd, Reményét, javaslat, elemeket, magasabb, megelőző, aránynak, javaslat, napirend, bővülést, Latorcai, jelenleg, ügyekért, munkáját, valamint, pénzügyi, érdemben, mostani, művelői, nevezte, helyzet, elosztó, szemben, nevében, nevezte, látszik, beszélt, elnöklő, hálózat, legfőbb, előnyös, semmire, nevezte, helyzet, holding, szektor, felelős, években, beszélt, működés, nemhogy, számára, bezárta, felelős, akarunk, javulna, nevezte, nemzeti, időszak, nagyobb, felelős, kiépült, fejezte, közölte, törvény, szerdán, kutatás, vitában, értékét, beszélt, szólalt, tisztán, nevesít, nemzeti, törvény, emelése, kutatás, kormány, szerepe, órakor, magyar, vagyon, érdeke, belőle, Fónagy, stabil, László, Zárszó, egyben, ezeket, magyar, elvhez, szintű, Jobbik, Jobbik, Kőrösi, romlik, legyen, ismeri, belüli, szólva, László, reggel, akarja, kilenc, érintő, bankra, típusú, István, bankra, üzleti, jelent, mondta, Magyar, akarta, Fónagy, aminek, érintő, üzleti, mondta, állami, pénzek, állami, kitért, Mihály, hagyja, üzleti, Fidesz, szólva, utolsó, működő, ellátó, Fónagy, Fidesz, érvelt, Fónagy, Anita, célra, arról, János, senki, teszi, látja, ennek, teszi, szóló, Mivel, hívta, állja, pedig, János, János, veszi, során, ezzel, senki, hívta, kapni, ülést, olyan, ennek, arról, szóló, hibák, annak, lehet, zajló, javít, által, során, ember, hívta, közül, kerül, János, lehet, előző, élnek, pedig, semmi, János, akkor, hanem, pedig, célja, szóló, azóta, igazi, Varju, abban, arról, való, hogy, ezen, volt, maga, most, maga, hogy, volt, hogy, hogy, hogy, csak, hogy, hogy, hogy, hogy, való, hogy, jobb, vita, után, köze, arra, hogy, hogy, hogy, arra, után, hogy, erre, maga, nem, fel, óta, jól, már, cél, ami, ami, nem, nem, MTA, nem, Úgy, már, ról, meg, Egy, nem, azt, nem, nem, nem, GDP, egy, TIT, úgy, fel, elv, nem, alá, nem, fel, sem, fel, elv, meg, alapkutatás értékét, akadémiai vagyon, magyar kormány, intézményektől ezeket, forrásokat elosztó, tudomány művelői, kutatóintézeti hálózat, vita lezárása, helyzet lehetővé, nemzeti pénzügyi, indítvány lehetővé, szövetkezeti hitelintézeti, mostani javaslat, integráció struktúrájának, integrációban jelenleg, indítvány nevesít, szövetkezeti hitelintézetben, javaslat megújítja, integráció üzleti, hitelintézeti integráció, javaslatWitzmann Mihály, javaslat nevesíti, holding szövetkezetet, képviselő hangsúlyozta, előterjesztés módosítja, szövetkezetet irányítók, hibák beismerésének, helyzet nemhogy, pénzintézetek működésének, szövetkezeti elvhez, kistelepüléseken felmerült, kormányzat átdolgozza, biztonságos működés, magyar társadalom, integrációt megelőző, előző kormányzatnak, elnöklő Latorcai, országgyűlés csütörtökön, függetlenség vagyonnal nevesít, pénzügyi reggel épületeket, Társulat integráció tulajdoni, integráció államtitkár beszélt, állja százalékát bővülést, beszélt Kőrösi hogy, János kitért alkalmas, években központi fejlődését, János struktúrájának akarunk, hogy már Széchenyi, beszélt hitelintézeti most, működéséért órakor legfőbb, félelmek függetlenség János, köze hozzátéve függetlenségről, fennálló államtitkár legfeljebb, vezérszónokaként élnek TIT, óta értékét mondta, parlament tervezetből olvashatóak, legyen szabályozását százalékát, épületeket már működésének, állami magasabb átalakítás, nagyobb utolsó nem, integrációs egyesülési szervezetként, felszereléseket személyében javaslat, szépségtapasz László mondta, hiányolta reggel elnöklő, felmerült értékét kezelésében, hitelintézeti holdingszövetkezet alkalmas, részesedés típusú elemeket, lezárása takarékszövetkezeti fennálló, Jobbik szólva továbbfejlesztését, egy folytatja senki, után nevében függetlenségről, rendelkezésekről akarunk orvoslására, elosztó ismeri hogy, épületeket előterjesztést nemhogy, maga tárgyalta biztonságos, integrációról tudomány Tudományos, javaslat szólva azt, előterjesztést társadalom TIT, mostani már aminek, legfőbb arra előterjesztés, felmerült lehet Fónagy, tulajdoni maga megtartása, törvény indítvány nem, javaslat üzleti hitelintézetben, hangsúlyozta fejezte Változik, politikai jelent meg, fejezte Tudományos típusú, holding indítvány nem, nevében volt, való intézményi, fennálló annak, fejleszti lehet, magyar előterjesztője, Tragikusnak javaslat, változtak semmi, elv Tudományos, ecsetelte érintő, problémák Társulat, Frakciója ennek, hogy hitelintézeti, János tudomány, figyelmet Akadémia, kormányzatnak magyar, alkalmas magyar, Latorcai problémák, ról takarékszövetkezeti, Hangsúlyozta felmerült, hívta során, hozzátéve előterjesztést, folytatja ellátó, hogy figyelmet, struktúrájának összefüggő, szabályozását hozzátéve, szóló Széchenyi, orvoslására órakor, maradnak holdingszövetkezetet, struktúráját előző, vagyonát biztosítsa, lezárása fel, való hagyományainak, ugyanakkor azóta, kutatóintézeti kiadások, megjegyezve csak, ugyanakkor vitában, nem kormány, következő semmi, takarékszövetkezeti senkinek, hangsúlyozva háromnegyedét, hogy vita, javaslat irányításáért, szemben felszereléseket, hitelintézeti Magyar, hogy holding, azt parlament, milliárd való, miniszter olyan, üzleti elmondta, emelkedtek nem, felkerült munkáját, előnyös teremtett, államtitkár nem, kapcsolatos környezetet, dolgozott fejlődését, épületeket forrásokat, megjegyezve ember, határozza szóló, való kiemelte, Társulat működő, irányításáért források, szabályozási közölte, folytatta nevezte, Széchenyi módosításokat, előterjesztője akarja, szolgáltatásokkal javaslat, társadalom felelős, szóló senkinek, legfőbb nem, stabil takarékszövetkezeti, Potocskáné nem, biztosítsa mikéntje, ezzel Magyar, Potocskáné Zárszó, tervezetből ennek, hálózatot módosítás, társadalom szemben, Egy években, szabályozási kifogások, Zárszó államtitkár, irányításáért szólva, szerepe Frakciója, forrásokat fordítják, arról volt, vonatkozó előnyeit, hogy magyar, elmondta Planetárium, költségvetés részesedés, fel vagyonnal, hogy hangoztatott, alapkutatás Frakciója, ellenzék lehetővé, arra kezelése, előterjesztést előterjesztője, igazi hagyja, folyamatok azt, miniszter arra, integráció Fidesz, problémák felhasználók, vitában célra,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.