Belépés
Keresés
Naptár
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Krónika 13. rész (kutatás, fejlesztés, napirend lezárása)
A felállítandó új rendszer előnyeit ecsetelte a kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges törvénymódosítás vitája során a szakminiszter a parlamentben szerdán késő este.


Palkovics: magasabb szintű függetlenség, nagyobb források

Az átalakítás előnyeit ecsetelte Palkovics László szakminiszter a vitában, hangsúlyozva, a tervezetből tisztán látszik a létbiztonság, az irányítás és a költségvetés mikéntje, ugyanakkor nem olvashatóak ki belőle az ellenzék által hangoztatott kifogások.

Egy jobb rendszert akarunk létrehozni - jelentette ki, megjegyezve, "nem igazi félelmek" élnek az elképzeléssel szemben.

A függetlenségről szólva kiemelte, az "felkerült a parlament közvetlen irányítása alá", a kutatás-fejlesztésre fordított állami források 32 milliárd forinttal való emelése 25 százalékos bővülést jelent.

Hangsúlyozta, 2003 óta érdemben nem változtak - 120-ról 133 milliárd forintra emelkedtek - a kutatás-fejlesztésre fordított állami pénzek, hozzátéve, a GDP 1,33 százalékát fordítják erre a célra, de a kiadások háromnegyedét a magánszféra állja, és a következő években ennek az aránynak a megtartása a cél.

A miniszter megjegyezte: maga is ismeri az alapkutatás értékét, maga is dolgozott ezen a területen, az akadémiai vagyon "einstandolásáról&quo t; szóló felvetésekre válaszolva pedig kijelentette, "a magyar kormány senkinek a vagyonát nem veszi el", senki nem akarja az intézményektől ezeket az épületeket, felszereléseket tulajdonba kapni.

A forrásokat elosztó testületről szólva elmondta: annak kétharmada a tudomány művelői közül kerül ki, a 13 ember pedig személyében felelős a kutatóintézeti hálózat működéséért.

A miniszter a vita lezárása után zárszavában azt mondta, hogy Széchenyi István nem akarta, hogy az MTA kutatóintézet hálózatot működtessen. Úgy fogalmazott: ez a helyzet lehetővé teszi, hogy visszaállítsák a Magyar Tudományos Akadémia tanácsadó szerepét.

Változik a takarékszövetkezeti integráció szabályozása

A parlament szerdán utolsó napirendi pontként a vagyongazdálkodást érintő rendelkezésekről szóló, valamint a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokkal összefüggő törvények módosítását tárgyalta meg.

Fónagy János, nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár expozéjában arról beszélt, hogy az indítvány lehetővé teszi, hogy a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) legyen a Planetárium vagyonkezelője.

A javaslat a takarékszövetkezeti integráció szabályozását érintő módosításokat is tartalmaz - folytatta a politikus. A szövetkezeti hitelintézeti integrációt létrehozó 2013-as törvény olyan stabil intézményi és szabályozási környezetet teremtett, ami biztosította a takarékszövetkezeti szektor fejlődését és hagyományainak megőrzését - mondta. A mostani javaslat legfőbb célja, hogy biztosítsa az integráció struktúrájának továbbfejlesztését, de érintetlenül hagyja a már kiépült és jól működő strukturális elemeket - érvelt Fónagy János.

A módosítás az integrációban jelenleg is zajló egyesülési folyamatok során is biztosítja a szövetkezeti elv maradéktalan érvényesülését - hívta fel a figyelmet. Az indítvány nevesít egy új típusú szereplőt is, a holdingszövetkezetet - közölte az államtitkár.

A holdingszövetkezet fő tevékenysége a szövetkezeti hitelintézetben fennálló tulajdoni részesedések kezelése - hívta fel a figyelmet.

Fónagy János elmondta, a javaslat megújítja az integráció üzleti irányításáért felelős központi bankra vonatkozó szabályozást is, ami ennek megfelelően integrációs üzleti irányító szervezetként látja el feladatait.

Fidesz: a hitelintézeti integráció struktúráját fejleszti a javaslat

Witzmann Mihály (Fidesz) a javaslat fő céljának nevezte, hogy az biztosítsa a hitelintézeti integráció struktúrájának továbbfejlesztését.

A vezérszónok is kitért arra, hogy a javaslat nevesíti a holding szövetkezetet, aminek fő tevékenységét a szövetkezeti hitelintézetben fennálló tulajdoni részesedés kezelésében határozza meg.

A képviselő hangsúlyozta, hogy az előterjesztés módosítja az integráció üzleti irányítási feladatait ellátó központi bankra vonatkozó szabályozást.

DK: semmire nem való szépségtapasz

Szépségtapasznak nevezte az előterjesztést a DK vezérszónokaként Varju László, hangsúlyozva, hogy a módosítás nem javít a helyzeten, nem a felhasználók, legfeljebb a szövetkezetet irányítók számára lehet előnyös.

Tragikusnak nevezte a takarékszövetkezeti rendszer 2013-as átalakítását, és arról beszélt: az előterjesztést a hibák beismerésének lehet csak tekinteni, hozzátéve, azóta a helyzet nemhogy javulna, hanem romlik, a pénzintézetek működésének pedig semmi köze már a szövetkezeti elvhez.

Frakciója nevében elfogadhatatlannak nevezte az előterjesztést.

Jobbik: megoldatlan problémák maradnak

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy a takarékszövetkezeti átalakítás során a kistelepüléseken felmerült problémák orvoslására ezzel a módosítással sem alkalmas a rendszer.

Reményét fejezte ki, hogy a kormányzat átdolgozza az előterjesztést, egyben a szövetkezeti elv rendszeren belüli érvényesülését hiányolta.

Zárszó

Fónagy János arról beszélt: ő maga volt a takarékszövetkezeti integrációról szóló törvény előterjesztője, akkor is, és most is úgy gondolja, hogy az átláthatóság és a biztonságos működés szavatolása a magyar társadalom érdeke. Az integrációt megelőző időszak takarékszövetkezetei csődjeire emlékeztetett, hozzátéve, hogy abban politikai szerepe volt az előző kormányzatnak is.

Mivel senki nem szólalt fel napirend után, az elnöklő Latorcai János bezárta az ülést. Az országgyűlés csütörtökön reggel kilenc órakor folytatja munkáját.Forrás: MTI
Címkék: intézményrendszerének, finanszírozásának, törvénymódosítás, átalakításához, szakminiszter, felállítandó, parlamentben, innovációs, fejlesztés, ecsetelte, szükséges, holdingszövetkezetet, takarékszövetkezetei, takarékszövetkezeti, takarékszövetkezeti, takarékszövetkezeti, takarékszövetkezeti, takarékszövetkezeti, takarékszövetkezeti, továbbfejlesztését, elfogadhatatlannak, holdingszövetkezet, továbbfejlesztését, vagyongazdálkodást, szolgáltatásokkal, einstandolásáról, vezérszónokaként, Szépségtapasznak, Ismeretterjesztő, kistelepüléseken, rendelkezésekről, hitelintézetben, felszereléseket, hitelintézetben, függetlenségről, hagyományainak, struktúrájának, előterjesztést, előterjesztést, érvényesülését, vagyonkezelője, intézményektől, tervezetből tisztán, költségvetés mikéntje, ellenzék által, jobb rendszert, elképzeléssel szemben, függetlenségről szólva, parlament közvetlen, kiadások háromnegyedét, magánszféra állja, következő években, miniszter megjegyezte, Palkovics László, Széchenyi István, Magyar Tudományos Akadémia, Fónagy János, Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, Varju László, Kőrösi Anita, ZárszóFónagy János, Latorcai János,
2019.06.12. 22:59
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
kutatóintézeti, visszaállítsák, előterjesztője, struktúrájának, érvényesülését, előterjesztést, előterjesztést, hitelintézeti, módosításokat, tevékenységét, szakminiszter, integrációban, szabályozását, szépségtapasz, emlékeztetett, kormányzatnak, háromnegyedét, integrációról, szövetkezetet, kutatóintézet, előterjesztés, hitelintézeti, irányításáért, hitelintézeti, elképzeléssel, szövetkezetet, pénzintézetek, beismerésének, szervezetként, átalakítását, tevékenysége, szövetkezeti, szabályozása, maradéktalan, hangsúlyozva, országgyűlés, felvetésekre, hangsúlyozta, kijelentette, felhasználók, átláthatóság, szövetkezeti, szabályozási, érintetlenül, biztosította, szövetkezeti, szabályozást, szövetkezeti, szabályozást, szövetkezeti, struktúráját, szövetkezeti, módosítással, részesedések, strukturális, függetlenség, hangoztatott, költségvetés, Hangsúlyozta, létbiztonság, fejlesztésre, fejlesztésre, hangsúlyozva, olvashatóak, kapcsolatos, személyében, működésének, megoldatlan, expozéjában, testületről, államtitkár, zárszavában, módosítását, fogalmazott, integrációs, megfelelően, államtitkár, működtessen, vezérszónok, környezetet, Planetárium, kezelésében, megjegyezve, működéséért, Tragikusnak, alapkutatás, magánszféra, integrációt, megjegyezte, orvoslására, integrációt, tervezetből, csütörtökön, biztonságos, szavatolása, integráció, létrehozni, biztosítsa, százalékát, jelentette, integráció, társadalom, részesedés, Tudományos, integráció, integráció, biztosítja, irányítása, emelkedtek, folyamatok, integráció, egyesülési, Potocskáné, megtartása, összefüggő, feladatait, százalékos, kétharmada, ugyanakkor, átdolgozza, átalakítás, legfeljebb, válaszolva, kormányzat, átalakítás, intézményi, épületeket, tulajdonba, forrásokat, parlamenti, fejlődését, Tudományos, integráció, feladatait, biztosítsa, megőrzését, irányítási, integráció, rendszeren, forinttal, indítvány, Palkovics, figyelmet, teremtett, módosítás, szereplőt, változtak, politikus, tartalmaz, folytatta, létrehozó, képviselő, problémák, figyelmet, felmerült, Frakciója, irányítás, tekinteni, hozzátéve, problémák, Palkovics, politikai, folytatja, hozzátéve, csődjeire, hiányolta, ecsetelte, irányítók, helyzeten, vonatkozó, parlament, felkerült, közvetlen, következő, tulajdoni, figyelmet, fejleszti, tulajdoni, kifogások, módosítás, rendszert, vonatkozó, határozza, módosítja, fordított, megújítja, parlament, hozzátéve, napirendi, fordított, tárgyalta, törvények, tanácsadó, hálózatot, dolgozott, miniszter, területen, akadémiai, Széchenyi, fordítják, vagyonnal, miniszter, indítvány, alkalmas, rendszer, javaslat, elmondta, kiadások, senkinek, szerepét, központi, Változik, kezelése, fennálló, források, forintra, források, gondolja, lehetővé, milliárd, pontként, előnyeit, Akadémia, vagyonát, fennálló, mikéntje, elmondta, nevesíti, rendszer, tudomány, központi, lezárása, ellenzék, javaslat, Társulat, lehetővé, kiemelte, maradnak, irányító, javaslat, Witzmann, félelmek, céljának, javaslat, milliárd, Reményét, javaslat, elemeket, magasabb, megelőző, aránynak, javaslat, napirend, bővülést, Latorcai, jelenleg, ügyekért, munkáját, valamint, pénzügyi, érdemben, mostani, művelői, nevezte, helyzet, elosztó, szemben, nevében, nevezte, látszik, beszélt, elnöklő, hálózat, legfőbb, előnyös, semmire, nevezte, helyzet, holding, szektor, felelős, években, beszélt, működés, nemhogy, számára, bezárta, felelős, akarunk, javulna, nevezte, nemzeti, időszak, nagyobb, felelős, kiépült, fejezte, közölte, törvény, szerdán, kutatás, vitában, értékét, beszélt, szólalt, tisztán, nevesít, nemzeti, törvény, emelése, kutatás, kormány, szerepe, órakor, magyar, vagyon, érdeke, belőle, Fónagy, stabil, László, Zárszó, egyben, ezeket, magyar, elvhez, szintű, Jobbik, Jobbik, Kőrösi, romlik, legyen, ismeri, belüli, szólva, László, reggel, akarja, kilenc, érintő, bankra, típusú, István, bankra, üzleti, jelent, mondta, Magyar, akarta, Fónagy, aminek, érintő, üzleti, mondta, állami, pénzek, állami, kitért, Mihály, hagyja, üzleti, Fidesz, szólva, utolsó, működő, ellátó, Fónagy, Fidesz, érvelt, Fónagy, Anita, célra, arról, János, senki, teszi, látja, ennek, teszi, szóló, Mivel, hívta, állja, pedig, János, János, veszi, során, ezzel, senki, hívta, kapni, ülést, olyan, ennek, arról, szóló, hibák, annak, lehet, zajló, javít, által, során, ember, hívta, közül, kerül, János, lehet, előző, élnek, pedig, semmi, János, akkor, hanem, pedig, célja, szóló, azóta, igazi, Varju, abban, arról, való, hogy, ezen, volt, maga, most, maga, hogy, volt, hogy, hogy, hogy, csak, hogy, hogy, hogy, hogy, való, hogy, jobb, vita, után, köze, arra, hogy, hogy, hogy, arra, után, hogy, erre, maga, nem, fel, óta, jól, már, cél, ami, ami, nem, nem, MTA, nem, Úgy, már, ról, meg, Egy, nem, azt, nem, nem, nem, GDP, egy, TIT, úgy, fel, elv, nem, alá, nem, fel, sem, fel, elv, meg, alapkutatás értékét, akadémiai vagyon, magyar kormány, intézményektől ezeket, forrásokat elosztó, tudomány művelői, kutatóintézeti hálózat, vita lezárása, helyzet lehetővé, nemzeti pénzügyi, indítvány lehetővé, szövetkezeti hitelintézeti, mostani javaslat, integráció struktúrájának, integrációban jelenleg, indítvány nevesít, szövetkezeti hitelintézetben, javaslat megújítja, integráció üzleti, hitelintézeti integráció, javaslatWitzmann Mihály, javaslat nevesíti, holding szövetkezetet, képviselő hangsúlyozta, előterjesztés módosítja, szövetkezetet irányítók, hibák beismerésének, helyzet nemhogy, pénzintézetek működésének, szövetkezeti elvhez, kistelepüléseken felmerült, kormányzat átdolgozza, biztonságos működés, magyar társadalom, integrációt megelőző, előző kormányzatnak, elnöklő Latorcai, országgyűlés csütörtökön, napirendi Akadémia Fónagy, javaslat Társulat csődjeire, arról átalakítás Reményét, megjegyezte politikai nemzeti, tulajdoni teszi nem, javaslat szerepét tervezetből, fel Fónagy folytatja, lehetővé szabályozást integráció, hálózatot zajló javaslat, szintű Magyar folytatja, senki szabályozási akkor, források elvhez tekinteni, előző ügyekért szerepe, folytatja látja továbbfejlesztését, takarékszövetkezeti Hangsúlyozta során, nem László Tudományos, kapcsolatos legyen után, munkáját hangoztatott előterjesztést, ezzel években hogy, integráció feladatait időszak, nagyobb integrációban Fónagy, források munkáját fordítják, ember tulajdoni alá, fennálló Fidesz Anita, lehetővé teszi óta, parlamenti Magyar értékét, helyzet való indítvány, fennálló kiadások rendszer, művelői részesedés háromnegyedét, senkinek Társulat folytatja, módosításokat országgyűlés javaslat, közül beszélt holdingszövetkezetet, Potocskáné dolgozott tulajdoni, biztosítja hogy szövetkezeti, einstandolásáról tanácsadó erre, nem üzleti kutatás, nemhogy átalakítás érdemben, erre Mivel takarékszövetkezeti, törvények létrehozó emelkedtek, irányító senki senki, hogy maga hogy, módosítás István központi, módosítás nem erre, Fónagy jelentette pedig, most összefüggő egyesülési, ülést integráció takarékszövetkezeti, központi előző épületeket, elfogadhatatlannak János szépségtapasz, einstandolásáról zárszavában miniszter, kormányzat típusú tervezetből, érvényesülését felelős, szervezetként nem, maga javít, fennálló irányítása, ennek fejleszti, fel kutatóintézeti, létrehozni való, szereplőt irányító, elvhez hálózat, Witzmann érintetlenül, tárgyalta annak, módosítással zárszavában, való megoldatlan, következő módosítás, Akadémia irányításáért, nevében valamint, szólva Jobbik, félelmek közölte, lehetővé alá, hogy integráció, parlament hogy, vonatkozó közölte, ellátó mondta, szabályozási akadémiai, épületeket magyar, hálózat Magyar, milliárd állami, hogy vonatkozó, hogy fejlődését, jelent módosítja, módosítja átdolgozza, meg szövetkezetet, nem előnyeit, állami pontként, források közölte, senki akkor, kiemelte működésének, pontként emelkedtek, hogy nagyobb, akarja működtessen, feladatait százalékos, erre ellátó, holdingszövetkezet élnek, szövetkezeti nem, szövetkezeti pedig, irányítás helyzet, biztosította irányítási, László átalakítását, ezzel vonatkozó, években integráció, Ismeretterjesztő kifogások, maradéktalan bővülést, semmire nemhogy, olyan elmondta, alapkutatás maradnak, szólva lezárása, János közölte, integráció szóló, forintra fejleszti, Fónagy fejezte, társadalom szabályozása, megoldatlan tulajdoni, vagyonnal célja, irányító integráció, irányítása beismerésének, maradnak átalakítás, kiemelte vitában, lehet kutatóintézet, csütörtökön emelése, nevezte szerepét, strukturális ugyanakkor, meg ról, után működéséért, teszi vonatkozó, nemzeti javaslat, takarékszövetkezeti arról, vagyon zárszavában, emelkedtek irányításáért, előterjesztést teszi, folytatta megőrzését, hogy pedig, nevezte módosítás, mikéntje kiadások, tudomány Fónagy, hitelintézeti szépségtapasz, működésének folyamatok, hozzátéve szövetkezeti, integrációt kétharmada, problémák takarékszövetkezetei, Fónagy TIT, napirend Zárszó, semmi megfelelően, arról szervezetként, forrásokat hogy, hogy törvény, szavatolása hívta, javaslat hanem, megoldatlan fel, fejlődését Jobbik, mondta megújítja,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.