Belépés
Keresés
Naptár
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Krónika 13. rész (kutatás, fejlesztés, napirend lezárása)
A felállítandó új rendszer előnyeit ecsetelte a kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges törvénymódosítás vitája során a szakminiszter a parlamentben szerdán késő este.


Palkovics: magasabb szintű függetlenség, nagyobb források

Az átalakítás előnyeit ecsetelte Palkovics László szakminiszter a vitában, hangsúlyozva, a tervezetből tisztán látszik a létbiztonság, az irányítás és a költségvetés mikéntje, ugyanakkor nem olvashatóak ki belőle az ellenzék által hangoztatott kifogások.

Egy jobb rendszert akarunk létrehozni - jelentette ki, megjegyezve, "nem igazi félelmek" élnek az elképzeléssel szemben.

A függetlenségről szólva kiemelte, az "felkerült a parlament közvetlen irányítása alá", a kutatás-fejlesztésre fordított állami források 32 milliárd forinttal való emelése 25 százalékos bővülést jelent.

Hangsúlyozta, 2003 óta érdemben nem változtak - 120-ról 133 milliárd forintra emelkedtek - a kutatás-fejlesztésre fordított állami pénzek, hozzátéve, a GDP 1,33 százalékát fordítják erre a célra, de a kiadások háromnegyedét a magánszféra állja, és a következő években ennek az aránynak a megtartása a cél.

A miniszter megjegyezte: maga is ismeri az alapkutatás értékét, maga is dolgozott ezen a területen, az akadémiai vagyon "einstandolásáról&quo t; szóló felvetésekre válaszolva pedig kijelentette, "a magyar kormány senkinek a vagyonát nem veszi el", senki nem akarja az intézményektől ezeket az épületeket, felszereléseket tulajdonba kapni.

A forrásokat elosztó testületről szólva elmondta: annak kétharmada a tudomány művelői közül kerül ki, a 13 ember pedig személyében felelős a kutatóintézeti hálózat működéséért.

A miniszter a vita lezárása után zárszavában azt mondta, hogy Széchenyi István nem akarta, hogy az MTA kutatóintézet hálózatot működtessen. Úgy fogalmazott: ez a helyzet lehetővé teszi, hogy visszaállítsák a Magyar Tudományos Akadémia tanácsadó szerepét.

Változik a takarékszövetkezeti integráció szabályozása

A parlament szerdán utolsó napirendi pontként a vagyongazdálkodást érintő rendelkezésekről szóló, valamint a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokkal összefüggő törvények módosítását tárgyalta meg.

Fónagy János, nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár expozéjában arról beszélt, hogy az indítvány lehetővé teszi, hogy a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) legyen a Planetárium vagyonkezelője.

A javaslat a takarékszövetkezeti integráció szabályozását érintő módosításokat is tartalmaz - folytatta a politikus. A szövetkezeti hitelintézeti integrációt létrehozó 2013-as törvény olyan stabil intézményi és szabályozási környezetet teremtett, ami biztosította a takarékszövetkezeti szektor fejlődését és hagyományainak megőrzését - mondta. A mostani javaslat legfőbb célja, hogy biztosítsa az integráció struktúrájának továbbfejlesztését, de érintetlenül hagyja a már kiépült és jól működő strukturális elemeket - érvelt Fónagy János.

A módosítás az integrációban jelenleg is zajló egyesülési folyamatok során is biztosítja a szövetkezeti elv maradéktalan érvényesülését - hívta fel a figyelmet. Az indítvány nevesít egy új típusú szereplőt is, a holdingszövetkezetet - közölte az államtitkár.

A holdingszövetkezet fő tevékenysége a szövetkezeti hitelintézetben fennálló tulajdoni részesedések kezelése - hívta fel a figyelmet.

Fónagy János elmondta, a javaslat megújítja az integráció üzleti irányításáért felelős központi bankra vonatkozó szabályozást is, ami ennek megfelelően integrációs üzleti irányító szervezetként látja el feladatait.

Fidesz: a hitelintézeti integráció struktúráját fejleszti a javaslat

Witzmann Mihály (Fidesz) a javaslat fő céljának nevezte, hogy az biztosítsa a hitelintézeti integráció struktúrájának továbbfejlesztését.

A vezérszónok is kitért arra, hogy a javaslat nevesíti a holding szövetkezetet, aminek fő tevékenységét a szövetkezeti hitelintézetben fennálló tulajdoni részesedés kezelésében határozza meg.

A képviselő hangsúlyozta, hogy az előterjesztés módosítja az integráció üzleti irányítási feladatait ellátó központi bankra vonatkozó szabályozást.

DK: semmire nem való szépségtapasz

Szépségtapasznak nevezte az előterjesztést a DK vezérszónokaként Varju László, hangsúlyozva, hogy a módosítás nem javít a helyzeten, nem a felhasználók, legfeljebb a szövetkezetet irányítók számára lehet előnyös.

Tragikusnak nevezte a takarékszövetkezeti rendszer 2013-as átalakítását, és arról beszélt: az előterjesztést a hibák beismerésének lehet csak tekinteni, hozzátéve, azóta a helyzet nemhogy javulna, hanem romlik, a pénzintézetek működésének pedig semmi köze már a szövetkezeti elvhez.

Frakciója nevében elfogadhatatlannak nevezte az előterjesztést.

Jobbik: megoldatlan problémák maradnak

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy a takarékszövetkezeti átalakítás során a kistelepüléseken felmerült problémák orvoslására ezzel a módosítással sem alkalmas a rendszer.

Reményét fejezte ki, hogy a kormányzat átdolgozza az előterjesztést, egyben a szövetkezeti elv rendszeren belüli érvényesülését hiányolta.

Zárszó

Fónagy János arról beszélt: ő maga volt a takarékszövetkezeti integrációról szóló törvény előterjesztője, akkor is, és most is úgy gondolja, hogy az átláthatóság és a biztonságos működés szavatolása a magyar társadalom érdeke. Az integrációt megelőző időszak takarékszövetkezetei csődjeire emlékeztetett, hozzátéve, hogy abban politikai szerepe volt az előző kormányzatnak is.

Mivel senki nem szólalt fel napirend után, az elnöklő Latorcai János bezárta az ülést. Az országgyűlés csütörtökön reggel kilenc órakor folytatja munkáját.Forrás: MTI
Címkék: intézményrendszerének, finanszírozásának, törvénymódosítás, átalakításához, szakminiszter, felállítandó, parlamentben, innovációs, fejlesztés, ecsetelte, szükséges, holdingszövetkezetet, takarékszövetkezetei, takarékszövetkezeti, takarékszövetkezeti, takarékszövetkezeti, takarékszövetkezeti, takarékszövetkezeti, takarékszövetkezeti, továbbfejlesztését, elfogadhatatlannak, holdingszövetkezet, továbbfejlesztését, vagyongazdálkodást, szolgáltatásokkal, einstandolásáról, vezérszónokaként, Szépségtapasznak, Ismeretterjesztő, kistelepüléseken, rendelkezésekről, hitelintézetben, felszereléseket, hitelintézetben, függetlenségről, hagyományainak, struktúrájának, előterjesztést, előterjesztést, érvényesülését, vagyonkezelője, intézményektől, tervezetből tisztán, költségvetés mikéntje, ellenzék által, jobb rendszert, elképzeléssel szemben, függetlenségről szólva, parlament közvetlen, kiadások háromnegyedét, magánszféra állja, következő években, miniszter megjegyezte, Palkovics László, Széchenyi István, Magyar Tudományos Akadémia, Fónagy János, Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, Varju László, Kőrösi Anita, ZárszóFónagy János, Latorcai János,
2019.06.12. 22:59
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
kutatóintézeti, visszaállítsák, előterjesztője, struktúrájának, érvényesülését, előterjesztést, előterjesztést, hitelintézeti, módosításokat, tevékenységét, szakminiszter, integrációban, szabályozását, szépségtapasz, emlékeztetett, kormányzatnak, háromnegyedét, integrációról, szövetkezetet, kutatóintézet, előterjesztés, hitelintézeti, irányításáért, hitelintézeti, elképzeléssel, szövetkezetet, pénzintézetek, beismerésének, szervezetként, átalakítását, tevékenysége, szövetkezeti, szabályozása, maradéktalan, hangsúlyozva, országgyűlés, felvetésekre, hangsúlyozta, kijelentette, felhasználók, átláthatóság, szövetkezeti, szabályozási, érintetlenül, biztosította, szövetkezeti, szabályozást, szövetkezeti, szabályozást, szövetkezeti, struktúráját, szövetkezeti, módosítással, részesedések, strukturális, függetlenség, hangoztatott, költségvetés, Hangsúlyozta, létbiztonság, fejlesztésre, fejlesztésre, hangsúlyozva, olvashatóak, kapcsolatos, személyében, működésének, megoldatlan, expozéjában, testületről, államtitkár, zárszavában, módosítását, fogalmazott, integrációs, megfelelően, államtitkár, működtessen, vezérszónok, környezetet, Planetárium, kezelésében, megjegyezve, működéséért, Tragikusnak, alapkutatás, magánszféra, integrációt, megjegyezte, orvoslására, integrációt, tervezetből, csütörtökön, biztonságos, szavatolása, integráció, létrehozni, biztosítsa, százalékát, jelentette, integráció, társadalom, részesedés, Tudományos, integráció, integráció, biztosítja, irányítása, emelkedtek, folyamatok, integráció, egyesülési, Potocskáné, megtartása, összefüggő, feladatait, százalékos, kétharmada, ugyanakkor, átdolgozza, átalakítás, legfeljebb, válaszolva, kormányzat, átalakítás, intézményi, épületeket, tulajdonba, forrásokat, parlamenti, fejlődését, Tudományos, integráció, feladatait, biztosítsa, megőrzését, irányítási, integráció, rendszeren, forinttal, indítvány, Palkovics, figyelmet, teremtett, módosítás, szereplőt, változtak, politikus, tartalmaz, folytatta, létrehozó, képviselő, problémák, figyelmet, felmerült, Frakciója, irányítás, tekinteni, hozzátéve, problémák, Palkovics, politikai, folytatja, hozzátéve, csődjeire, hiányolta, ecsetelte, irányítók, helyzeten, vonatkozó, parlament, felkerült, közvetlen, következő, tulajdoni, figyelmet, fejleszti, tulajdoni, kifogások, módosítás, rendszert, vonatkozó, határozza, módosítja, fordított, megújítja, parlament, hozzátéve, napirendi, fordított, tárgyalta, törvények, tanácsadó, hálózatot, dolgozott, miniszter, területen, akadémiai, Széchenyi, fordítják, vagyonnal, miniszter, indítvány, alkalmas, rendszer, javaslat, elmondta, kiadások, senkinek, szerepét, központi, Változik, kezelése, fennálló, források, forintra, források, gondolja, lehetővé, milliárd, pontként, előnyeit, Akadémia, vagyonát, fennálló, mikéntje, elmondta, nevesíti, rendszer, tudomány, központi, lezárása, ellenzék, javaslat, Társulat, lehetővé, kiemelte, maradnak, irányító, javaslat, Witzmann, félelmek, céljának, javaslat, milliárd, Reményét, javaslat, elemeket, magasabb, megelőző, aránynak, javaslat, napirend, bővülést, Latorcai, jelenleg, ügyekért, munkáját, valamint, pénzügyi, érdemben, mostani, művelői, nevezte, helyzet, elosztó, szemben, nevében, nevezte, látszik, beszélt, elnöklő, hálózat, legfőbb, előnyös, semmire, nevezte, helyzet, holding, szektor, felelős, években, beszélt, működés, nemhogy, számára, bezárta, felelős, akarunk, javulna, nevezte, nemzeti, időszak, nagyobb, felelős, kiépült, fejezte, közölte, törvény, szerdán, kutatás, vitában, értékét, beszélt, szólalt, tisztán, nevesít, nemzeti, törvény, emelése, kutatás, kormány, szerepe, órakor, magyar, vagyon, érdeke, belőle, Fónagy, stabil, László, Zárszó, egyben, ezeket, magyar, elvhez, szintű, Jobbik, Jobbik, Kőrösi, romlik, legyen, ismeri, belüli, szólva, László, reggel, akarja, kilenc, érintő, bankra, típusú, István, bankra, üzleti, jelent, mondta, Magyar, akarta, Fónagy, aminek, érintő, üzleti, mondta, állami, pénzek, állami, kitért, Mihály, hagyja, üzleti, Fidesz, szólva, utolsó, működő, ellátó, Fónagy, Fidesz, érvelt, Fónagy, Anita, célra, arról, János, senki, teszi, látja, ennek, teszi, szóló, Mivel, hívta, állja, pedig, János, János, veszi, során, ezzel, senki, hívta, kapni, ülést, olyan, ennek, arról, szóló, hibák, annak, lehet, zajló, javít, által, során, ember, hívta, közül, kerül, János, lehet, előző, élnek, pedig, semmi, János, akkor, hanem, pedig, célja, szóló, azóta, igazi, Varju, abban, arról, való, hogy, ezen, volt, maga, most, maga, hogy, volt, hogy, hogy, hogy, csak, hogy, hogy, hogy, hogy, való, hogy, jobb, vita, után, köze, arra, hogy, hogy, hogy, arra, után, hogy, erre, maga, nem, fel, óta, jól, már, cél, ami, ami, nem, nem, MTA, nem, Úgy, már, ról, meg, Egy, nem, azt, nem, nem, nem, GDP, egy, TIT, úgy, fel, elv, nem, alá, nem, fel, sem, fel, elv, meg, alapkutatás értékét, akadémiai vagyon, magyar kormány, intézményektől ezeket, forrásokat elosztó, tudomány művelői, kutatóintézeti hálózat, vita lezárása, helyzet lehetővé, nemzeti pénzügyi, indítvány lehetővé, szövetkezeti hitelintézeti, mostani javaslat, integráció struktúrájának, integrációban jelenleg, indítvány nevesít, szövetkezeti hitelintézetben, javaslat megújítja, integráció üzleti, hitelintézeti integráció, javaslatWitzmann Mihály, javaslat nevesíti, holding szövetkezetet, képviselő hangsúlyozta, előterjesztés módosítja, szövetkezetet irányítók, hibák beismerésének, helyzet nemhogy, pénzintézetek működésének, szövetkezeti elvhez, kistelepüléseken felmerült, kormányzat átdolgozza, biztonságos működés, magyar társadalom, integrációt megelőző, előző kormányzatnak, elnöklő Latorcai, országgyűlés csütörtökön, problémák Fidesz során, dolgozott szavatolása integrációban, struktúrájának biztosítsa integráció, kezelésében elemeket utolsó, veszi egyben Mivel, üzleti elmondta törvények, irányítási integrációs intézményi, integrációról felhasználók felszereléseket, Fónagy fejleszti javaslat, Magyar elmondta hogy, állami előző felelős, aránynak egyesülési azóta, időszak változtak elképzeléssel, arról valamint értékét, felelős problémák integráció, vonatkozó integrációban senki, ember kifogások takarékszövetkezeti, hangsúlyozta nevesíti szövetkezeti, létbiztonság integráció megelőző, belüli fel szolgáltatásokkal, nevében mondta abban, expozéjában Tudományos szabályozási, előterjesztést ezen pontként, struktúráját hagyja Szépségtapasznak, János politikai vonatkozó, hitelintézeti senki Változik, jobb számára azóta, köze állami Frakciója, előterjesztést jobb nevezte, nevezte számára felelős, javulna létbiztonság biztosítsa, pontként hozzátéve nevezte, felelős megújítja alkalmas, hitelintézeti nevében testületről, kijelentette hozzátéve mostani, irányító fennálló figyelmet, egy hiányolta óta, János átdolgozza László, államtitkár változtak hálózat, ülést hogy kapcsolatos, rendszert aránynak Frakciója, jelent elfogadhatatlannak jelent, legfeljebb beszélt hangsúlyozta, pénzek pénzek László, maga arról visszaállítsák, fennálló vonatkozó javaslat, annak irányítás hogy, működő módosítását államtitkár, tanácsadó következő magasabb, takarékszövetkezeti módosítását szerepét, expozéjában nemhogy, fel Latorcai, irányítási takarékszövetkezeti, biztosítja akarunk, kutatás figyelmet, képviselő közvetlen, integrációról összefüggő, integráció struktúráját, Anita szólalt, Jobbik semmire, meg holding, politikus zárszavában, szóló célra, nevezte biztosítsa, senki Mivel, senki Egy, felkerült arról, Társulat érintő, szóló arról, biztosítsa területen, strukturális belőle, zajló Tudományos, ami integrációban, fordított bankra, Magyar kutatóintézet, válaszolva mondta, Jobbik vitában, hogy források, módosítás ellenzék, Mivel fejlesztésre, átdolgozza mostani, átláthatóság egyben, Palkovics nevesít, helyzeten beismerésének, parlament szólva, jelenleg elnöklő, problémák folytatja, hívta parlamenti, rendszer létrehozni, takarékszövetkezeti Hangsúlyozta, politikus fejlődését, hogy szolgáltatásokkal, cél ülést, rendszer tartalmaz, integráció feladatait, Witzmann működés, kerül szerepe, Potocskáné függetlenség, épületeket szerepe, összefüggő bankra, figyelmet zajló, legfeljebb bankra, testületről hangsúlyozva, holdingszövetkezet tisztán, politikai Ismeretterjesztő, arról érintő, tartalmaz kilenc, mondta kétharmada, irányító megjegyezte, közölte javít, Társulat biztosította, törvények folytatta, ezzel László, lehetővé hitelintézeti, felmerült hívta, arról kilenc, akarunk elképzeléssel, fordított senki, orvoslására vagyonnal, miniszter években, lehetővé integráció, forrásokat hibák, Egy rendelkezésekről, hitelintézeti milliárd, emelkedtek aminek, tulajdonba János, való aminek, átalakítását Zárszó, tanácsadó fejezte, János ennek, fordított semmire, vagyonát továbbfejlesztését, legyen hogy, zajló hogy, képviselő folyamatok, Witzmann zajló, Reményét lehet, szólalt mikéntje, szóló kitért, nem országgyűlés, források integráció, hogy politikus, meg takarékszövetkezeti, takarékszövetkezeti törvények, beszélt szóló, államtitkár előterjesztést, folytatja romlik, előterjesztést visszaállítsák, években hogy, fel ami,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.