Belépés
Keresés
Naptár
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
ITM: idén is számíthatnak a családok és a tisztességes vállalkozások a fogyasztóvédelemre
Az élet minden területén megjelenik a fogyasztóvédelem, ezért annak fókuszában tavaly a családok biztonsága és a tisztességes vállalkozások védelme állt, ennek az elvnek a követésére törekednek majd idén is - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára egy fogyasztóvédelmi ellenőrzéssel egybekötött sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten az Allee Bevásárlóközpontban.


Keszthelyi Nikoletta ismertette, hogy tavaly 30 ezer panasz érkezett a fogyasztóvédelemhez, ez arányaiban az elmúlt években tapasztalt nagyságrendnek megfelelő. A hatóság 2019-ben több mint 7000 üzletet ellenőrzött, amelyeknél a jogsértések aránya 36 százalék volt, és 730 millió forint összegben szabott ki fogyasztóvédelmi bírságot.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az ellenőrzések kiterjednek az árfeltüntetéssel kapcsolatos és az általános kereskedelmi feltételekre vonatkozó szabályok megtartásának vizsgálatára, többek között a nyitvatartási időről történő tájékoztatás szabályaira, a vásárlók könyvének és a mérőeszközök ellenőrzésére. Az ártájékoztatás esetében több mint félmillió terméket ellenőrzött a hatóság, a jogsértési arány 4 százalékot tett ki - tette hozzá.

Közölte, hogy rendszeresen megjelenik a fogyasztói panaszokban a jótállási ügyek kérdése, ezért 1050 üzlet jótállás-szavatossági ügyek intézési gyakorlatát is vizsgálták, ahol a kifogásolási arány 38 százalék volt.

A hagyományos kereskedelem mellett a gazdasági trendekhez igazodva a fogyasztóvédelem jelen van az e-kereskedelemben is. 2019 végéig már több mint 2400 webáruház működését, gyakorlatát vizsgálták. Kiemelten kezelik azokat a webáruházakat, amelyek megtévesztő módon csodát ígérő termékeket árusítanak a fogyasztóknak: több mint 100 ilyen csodát ígérő terméket próbavásároltak már. A tavalyi év eredménye, hogy azoknak a webáruházaknak a 30 százaléka, akik ilyen terméket árultak, önként blokkolták a honlapjukat, így azok Magyarországról már nem elérhetők - ismertette.

Megjegyezte, hogy a fogyasztók tájékoztatása érdekében működik a jogsertowebaruhazak.korman y.hu oldal, ahol ma már több mint 650 webáruház van jelen, ezek 75 százaléka azonban már orvosolta a hiányosságait.

Mindezek mellett az idősek védelmében is felléptek tavaly, ez elsősorban a termékbemutatók ellenőrzését jelenti. A korábbi években átlagosan havi 43 panasz érkezett, ez tavaly havi átlag 3 panaszra esett vissza az erős hatósági jelenlétnek köszönhetően.

Kitért arra is, hogy tavaly hangsúlyos volt a termékbiztonság, 1450 termékfajtát ellenőrzött a hatóság veszélyességi szempontból. Az ITM laboratóriumjaiban történt bevizsgálás, majd piacfelügyeleti kockázatértékelés után ezek 42 százaléka veszélyesnek minősült, 142 darab terméket vissza is kellett hívni. Ilyen termékek voltak a játékok, gyermekgondozási cikkek, lézerpointerek, fényfüzérek.

Kiemelten kezelték a családok biztonságát. Olyan helyszíneken is jelen voltak, ahol a családok az aktív kikapcsolódásukat töltik, például kalandparkokban, vidámparkokban, aquaparkokban. 2019-ben több mint 1800 helyszínen 8800 eszköz üzemeltetési körülményeit ellenőrizte a hatóság, 39 százalékuk volt kifogásolható. Az ellenőrzés a dokumentációk, tanúsítványok meglétére vonatkozik.

Beszélt arról is, hogy az az ITM-en belül működik az Európai Fogyasztói Központ, amelyhez a fogyasztók határon átnyúló, külföldi vállalkozásokkal szembeni panaszokkal fordulhatnak. 2019-ben 1600 panasz érkezett a központhoz, amely összesen 68 millió forint értékben tudott sikerrel érvényesíteni vagyoni igényeket. Ezek elsősorban légiutasjogok és e-kereskedelmi ügyekből adódó igények voltak.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy idén a helyszíni vizsgálatok mellett az ellenőrzések középpontjában az elektronikus kereskedelem áll, illetve foglalkoznak a kettős minőség kérdéskörével is.

Utóbbiról megjegyezte, hogy Magyarország az elsők között jelezte ezt a problémát az unióban, miszerint azonos márkanevű és csomagolású termékek eltérő minőségűek lehetnek egyes országokban. Tavaly év végén megszületett az uniós szabályozás, amelynek köszönhetően a jövőben a kettős minőség jelensége tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül majd és megtévesztő kereskedelmi gyakorlat miatt szankcionálhat majd a fogyasztóvédelmi hatóság. Ezt a hatáskört 2022. május 28-tól kapja majd meg, de addig is feladatuk, hogy a hazai szabályozásba átültessék az uniós szabályokat, illetve szükség esetén laboratóriumban vizsgálják a felmerülő kettős minőségű termékeket is - fűzte hozzá.

Keszthelyi Nikoletta elmondta: 2020-tól fontos változás lesz, hogy határon átnyúló e-kereskedelmi jogsértés esetén a fogyasztóvédelmi hatóság már blokkolhat honlapokat. Ez egy végső lehetősége a hatóságnak akkor, ha más szankció nem vezet eredményre a jogsértő vállalkozással szemben. Ehhez az erős fellépéshez az kell, hogy legalább két tagállam fogyasztóit érintse a jogsértés, amely a csodát ígérő termékek honlapjai esetében megvalósul.

A sajtótájékoztatót követően a bevásárlóközpontban a Főváros Kormányhivatala az év eleji leárazásokkal, az árfeltüntetési szabályok betartásával kapcsolatos fogyasztóvédelmi ellenőrzést végzett.Forrás: MTI
Címkék: fogyasztóvédelemért, Bevásárlóközpontban, sajtótájékoztatón, fogyasztóvédelmi, fogyasztóvédelem, vállalkozások, ellenőrzéssel, tisztességes, Minisztérium, államtitkára, Technológiai, fogyasztóvédelemhez, bevásárlóközpontban, jogsertowebaruhazak, laboratóriumjaiban, kikapcsolódásukat, kockázatértékelés, sajtótájékoztatót, vállalkozásokkal, fogyasztóvédelmi, fogyasztóvédelmi, árfeltüntetéssel, gyermekgondozási, fogyasztóvédelmi, fogyasztóvédelem, fogyasztóvédelmi, laboratóriumban, termékbiztonság, kalandparkokban, tisztességtelen, kereskedelemben, Magyarországról, Kormányhivatala, próbavásároltak, piacfelügyeleti, termékbemutatók, árfeltüntetési, vállalkozással, középpontjában, szankcionálhat, webáruházaknak, lézerpointerek, elmúlt években, hatóság 2019-ben, jogsértések aránya, helyettes államtitkár, ellenőrzések kiterjednek, árfeltüntetéssel kapcsolatos, általános kereskedelmi, nyitvatartási időről, vásárlók könyvének, mérőeszközök ellenőrzésére, ártájékoztatás esetében, Keszthelyi Nikoletta, Európai Fogyasztói Központ, Főváros Kormányhivatala, Technológiai Minisztérium, Allee Bevásárlóközpontban,
2020.01.15. 13:21
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
ártájékoztatás, nagyságrendnek, vidámparkokban, megtartásának, érvényesíteni, szabályozásba, aquaparkokban, nyitvatartási, tanúsítványok, kérdéskörével, dokumentációk, tájékoztatása, kifogásolható, veszélyességi, webáruházakat, légiutasjogok, fogyasztóknak, ellenőrzésére, leárazásokkal, hiányosságait, rendszeresen, fordulhatnak, szavatossági, kereskedelmi, elektronikus, ellenőrzések, kereskedelem, foglalkoznak, Magyarország, megszületett, köszönhetően, kereskedelmi, kereskedelem, gyakorlatnak, ellenőrzését, kereskedelmi, kifogásolási, kereskedelmi, köszönhetően, feltételekre, körülményeit, üzemeltetési, helyszíneken, vizsgálatára, tájékoztatás, mérőeszközök, kereskedelmi, ellenőrzések, veszélyesnek, termékfajtát, betartásával, biztonságát, honlapjukat, államtitkár, gyakorlatát, szabályozás, fogyasztóit, Megjegyezte, országokban, csomagolású, fényfüzérek, kapcsolatos, ellenőrzést, megjegyezte, bevizsgálás, ellenőrzött, szempontból, megtévesztő, vizsgálatok, jogsértések, ellenőrzött, megtévesztő, szabályokat, államtitkár, gyakorlatát, panaszokkal, ellenőrizte, ellenőrzött, panaszokban, jelenlétnek, szabályaira, kiterjednek, kapcsolatos, hagyományos, fellépéshez, ellenőrzés, védelmében, hangsúlyos, Keszthelyi, vonatkozik, fogyasztók, elsősorban, Fogyasztói, elsősorban, helyszínen, központhoz, blokkolták, fogyasztók, ismertette, százalékuk, vizsgálták, arányaiban, megvalósul, blokkolhat, honlapokat, vizsgálták, tapasztalt, jogsértési, százalékot, Keszthelyi, termékeket, trendekhez, hatóságnak, lehetősége, árusítanak, megjelenik, vizsgálják, fogyasztói, ismertette, termékeket, eredményre, amelyeknél, minőségűek, átültessék, Nikoletta, felléptek, Utóbbiról, jótállási, jogsértés, vonatkozó, szabályok, általános, összegben, helyettes, jogsértés, könyvének, meglétére, átlagosan, orvosolta, félmillió, honlapjai, Kiemelten, szabályok, százaléka, működését, helyettes, webáruház, elérhetők, Kiemelten, helyszíni, problémát, eredménye, miszerint, márkanevű, Nikoletta, százaléka, felmerülő, jelensége, feladatuk, százaléka, megfelelő, webáruház, igényeket, gazdasági, hatáskört, érdekében, gyakorlat, tagállam, kezelték, termékek, családok, esetében, követően, minőségű, amelynek, sikerrel, értékben, ügyekből, terméket, termékek, lehetnek, kiemelte, összesen, érkezett, szankció, jogsértő, családok, változás, elmondta, szembeni, külföldi, amelyhez, legalább, termékek, érkezett, Mindezek, elmondta, bírságot, hatósági, panaszra, vásárlók, terméket, százalék, igazodva, intézési, jótállás, terméket, terméket, százalék, esetében, minősült, érkezett, határon, átnyúló, kormany, Közölte, igények, működik, hatóság, hatóság, mellett, átnyúló, határon, azonban, történő, játékok, hatóság, minősül, árultak, kérdése, hatóság, amelyek, végzett, kezelik, kellett, mellett, minőség, jövőben, unióban, jelezte, illetve, azoknak, Központ, minőség, tavalyi, illetve, szükség, mellett, vagyoni, Főváros, történt, években, korábbi, Beszélt, hatóság, szabott, például, hatóság, érintse, években, szemben, üzletet, jelenti, Európai, működik, kettős, millió, millió, azokat, esetén, vissza, voltak, forint, forint, eszköz, csodát, tavaly, idősek, azonos, töltik, eltérő, csodát, tavaly, Tavaly, között, Kitért, többek, tavaly, panasz, tavaly, elmúlt, cikkek, végéig, között, esetén, tudott, panasz, panasz, fontos, kettős, voltak, időről, kettős, önként, csodát, aránya, vissza, voltak, kapja, eleji, arány, május, miatt, ígérő, ügyek, arány, tette, hozzá, Ehhez, végső, vezet, akkor, hozzá, fűzte, ügyek, hazai, uniós, üzlet, ezért, amely, addig, ígérő, esett, ilyen, jelen, elsők, aktív, ilyen, átlag, adódó, oldal, amely, jelen, belül, arról, darab, ígérő, egyes, Olyan, végén, uniós, jelen, Ilyen, módon, hívni, ezek, mint, havi, erős, után, hogy, több, hogy, volt, ezek, ezer, hogy, majd, volt, volt, hogy, ahol, mint, arra, erős, havi, hogy, több, mint, több, kell, mint, hogy, hogy, mint, akik, több, hogy, hogy, hogy, több, több, volt, majd, mint, majd, majd, ahol, azok, idén, Ezek, hogy, ahol, lesz, tett, hogy, Ezt, tól, ben, ITM, egy, van, már, már, már, ben, van, más, két, ITM, nem, tól, így, áll, ben, már, már, ezt, nem, már, meg, jogsértési arány, fogyasztói panaszokban, jótállási ügyek, kifogásolási arány, hagyományos kereskedelem, gazdasági trendekhez, fogyasztóvédelem jelen, fogyasztók tájékoztatása, idősek védelmében, termékbemutatók ellenőrzését, korábbi években, erős hatósági, hatóság veszélyességi, családok biztonságát, aktív kikapcsolódásukat, fogyasztók határon, helyszíni vizsgálatok, ellenőrzések középpontjában, elektronikus kereskedelem, kettős minőség, elsők között, uniós szabályozás, fogyasztóvédelmi hatóság, hatáskört 2022, hazai szabályozásba, uniós szabályokat, felmerülő kettős, végső lehetősége, hatóságnak akkor, jogsértő vállalkozással, erős fellépéshez, csodát ígérő, sajtótájékoztatót követően, árfeltüntetési szabályok, hangsúlyos hatóság jelensége, havi összegben fogyasztóvédelmi, hatóság tisztességtelen gyakorlatát, átnyúló ilyen hozzá, erős minőségűek több, szabályozásba aránya ártájékoztatás, ahol központhoz fényfüzérek, árfeltüntetési több fogyasztóvédelemhez, honlapjukat ügyek követően, hatóság hogy ITM, terméket leárazásokkal hatóság, majd már hogy, tól történő hogy, biztonságát aquaparkokban csodát, tett van vállalkozással, módon kalandparkokban esett, mint hogy szankcionálhat, veszélyességi már ITM, webáruházakat kifogásolási ígérő, működik panasz tavalyi, jótállás államtitkár között, árfeltüntetési kereskedelmi panasz, tól webáruházakat kiterjednek, mint blokkolták ismertette, években jogsértések százalékuk, idősek piacfelügyeleti vizsgálják, termékek tól gyakorlatát, terméket Kormányhivatala országokban, Mindezek kereskedelmi felléptek, ellenőrzött Tavaly piacfelügyeleti, Ilyen országokban fogyasztók, Közölte hagyományos érdekében, szabályokat fényfüzérek érkezett, szankció nyitvatartási átlag, jelen elmúlt fogyasztóvédelmi, megtartásának átlagosan ártájékoztatás, problémát egyes fogyasztóvédelmi, például átültessék webáruházaknak, darab végén bevizsgálás, feltételekre középpontjában több, megjegyezte több nyitvatartási, amelyhez hatáskört amelyeknél, hogy millió átnyúló, kezelték fordulhatnak korábbi, ellenőrizte hogy trendekhez, fellépéshez tól töltik, vizsgálják Kiemelten Mindezek, felléptek nem uniós, Nikoletta jelen esetén, történt már panasz, panaszra mérőeszközök, illetve jövőben, millió fogyasztóvédelmi, több történő, idősek követően, áll addig, árfeltüntetési vizsgálatok, tavaly meglétére, szankció azonos, termékbiztonság esett, kereskedelemben érkezett, kereskedelem kalandparkokban, szabályok határon, hogy fogyasztóvédelemhez, kereskedelmi belül, panasz üzletet, ITM trendekhez, vizsgálatok például, amelyeknél foglalkoznak, betartásával már, amelyek vizsgálatára, amely például, százaléka jogsértő, ben erős, kereskedelem fogyasztóvédelmi, szemben honlapjukat, átnyúló hozzá, ellenőrzött hogy, ismertette lézerpointerek, hogy webáruház, arra Főváros, piacfelügyeleti hogy, több elsősorban, változás kiterjednek, problémát azokat, szabályaira már, jelen fogyasztóvédelmi, jelezte gyakorlatát, Mindezek végzett, fogyasztóvédelem években, azoknak forint, belül kereskedelem, megfelelő fogyasztóvédelem, laboratóriumban elmúlt, kifogásolható azok, rendszeresen más, igények vizsgálatára, Olyan értékben, gyakorlat vizsgálták, tavaly egyes, hogy Ezek, amely hozzá, ITM átlagosan, lesz minőségű, hogy van, vidámparkokban határon, években hogy, csodát Magyarországról, hogy elmúlt, arány jogsertowebaruhazak, érintse több, nem tájékoztatás, kockázatértékelés ilyen, korábbi esetében, kifogásolható termékeket, Keszthelyi tisztességtelen, jelenlétnek tisztességtelen, elsők országokban, felmerülő voltak, Európai Utóbbiról, között panasz, hogy minőségűek, azoknak kormany, szabályok vásárlók, gyakorlatát fordulhatnak, százalék volt, már amelyhez, vállalkozásokkal ITM, ismertette szemben, megfelelő szabályok, hogy töltik, megfelelő betartásával, fontos ellenőrzött, félmillió kereskedelmi, lesz laboratóriumjaiban, kiemelte millió, kettős eredményre, ITM termékeket, ezer szabályok, amely tanúsítványok, érkezett lehetősége, lesz gyakorlat, aktív van, százaléka érvényesíteni, illetve ígérő, ügyekből érkezett, érkezett volt, végéig kapcsolatos, megtartásának nagyságrendnek, vizsgálják vállalkozásokkal,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.