Belépés
Keresés
Naptár
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Pintér Sándor: a felzárkózás megvalósításához együttműködésre van szükség - BŐVÍTETT (új: 12-17. bekezdés)
Az állam egyedül nem tudja, a roma közösségek pedig egyedül nem képesek megvalósítani a felzárkózást, ezért együtt kell működni - mondta Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter kedden Tiszaburán.


Pintér Sándor a Felzárkózó települések hosszú távú programjában szereplő első 31 település önkormányzati vezetőinek tartott tájékoztatón közölte: a kormány döntése értelmében a következő években 300 nehéz helyzetű település kap segítséget, 2019-ben az első 31 helyszínen kezdődik el a munka. A programot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinálja, a végrehajtásban a nagy egyházi karitatív szervezetek és a településeken dolgozó civil szervezetek is részt vesznek.

A miniszter hangsúlyozta: a romák ma is gazdasági nehézségekkel és előítéletekkel küzdenek, ezen szeretnének javítani. Hozzátette: bár számos kísérlet történt, nem valósult meg az integrációjuk, teljes beilleszkedésük a társadalomba. "Előrelépés volt, de áttörés nem."

Kifejtette: a romák leszakadása ma is jelentős a tanulás, képzettség, az egészségi állapot, valamint a jövedelmek területén. A kormány egyértelmű álláspontja, hogy nem fogadható el ez a különbség - tette hozzá.

Kitért arra, hogy a 300 települést komplex - foglalkoztatási, iskolázottsági, lakhatási, jövedelmi, bűnözési viszonyokat és a korszerkezetet egyaránt figyelembe vevő - mutató segítségével, a KSH-val együttműködve választották ki.

Mint mondta, egyértelművé vált, hogy egyszerre, egy ütemben az egész ország területén nem tudják megoldani a "leszakadást", ezért kísérleti programokat hoznak létre.

Hozzátette: számítanak a települések vezetőire a programok megvalósításában. Remélik, hogy az ő eredményeik a későbbiekben az ország más területein is például szolgálnak.

A programban több célkitűzés is szerepel. Példaként említette Pintér Sándor a nehéz helyzetű települési önkormányzatok kiszámítható működésének elérését és a lakosság helyzetének javítását szolgáló fejlesztések megvalósítását.

Szeretnék a bűncselekmények számának további csökkenését is elérni a megélhetés javításán keresztül. A belügyminiszter kiemelt célnak nevezte a teljes foglalkoztatás elérését is.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt mondta: az ősi hagyományokból eredeztethető, hogy a magyar állam keretei között minden nép, minden üldözött nemzet otthonra talál.

Magyarország nem gyarapodhatott volna, ha az itt élő népek nem közösen lépnek fel - tette hozzá. A magyar állam - amikor külső erők nem kényszerítették másra - megvédte, támogatta és segítette minden állampolgárát, minden közösséget. A "romakérdést" nemzeti sorskérdésnek nevezte a miniszter.

Ennek megoldásában már évek óta jelentős szerepet vállalnak az Emberi Erőforrások Minisztériumának ágazatai - tette hozzá.

"Új egészségkultúrát honosítunk meg Magyarországon, amelynek keretében megújítjuk a teljes egészségügyi ellátórendszert" - mondta Kásler Miklós, jelezve: a cél, hogy a prevenció, a szűrővizsgálatok és az egészséges életmód hangsúlyozásával növekedjen a magyar emberek egészségben eltöltött éveinek a száma.

A miniszter kiemelte: több program van, amely a felzárkózó településeket érinti. 2017-ben kezdődött meg a "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" program, amelynek keretein belül egyszerre három szűrőbusszal járják a településeket, elsősorban specifikusan a daganatos, szív- és érrendszeri betegségekre utaló jeleket vizsgálva, mivel ma Magyarországon ezek felelnek a halálozások 75 százalékáért.

Külön figyelmet fordítanak a védőnői ellátás fejlesztésére a hátrányos helyzetű településeken, hogy a jövőben minél kevesebb gyermek szülessen behozhatatlan hátrányokkal - közölte.

"A felzárkóztatásban a legfontosabb szerepe azonban az oktatásnak, az iskolának van" - folytatta a miniszter, aki elmondta: országszerte 285 tanoda működik, amelyek 8500 tanuló hátránykompenzálását biztosítják. Az idén a kormány 2,5 milliárd forinttal támogatta a programot.

Külön kiemelte Kásler Miklós az Útravaló ösztöndíjprogramot, amelyben tanévenként 13 ezer hátrányos helyzetű tanuló vesz részt. A felsőoktatási rendszer szerves részét képezik azok a programok - mint például a Bursa Hungarica Ösztöndíj, az Út a diplomához ösztöndíj, a Felsőoktatási Mentorprogram, illetve egyéb szociális támogatások -, amelyek a hátrányos helyzetű hallgatókat segítik, hogy a mindennapi gondoktól mentesen, megfelelő mértékben tudjanak a tanulmányaikra koncentrálni. A tehetséges roma hallgatók számára továbbá 11, kivételes eredményeket felmutató szakkollégium működik.

Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke kijelentette, nincs minden helyen használható módszer, minden település más és más beavatkozást igényel. Minden településben közös viszont, hogy a fókuszban a gyermek van - jegyezte meg.

A kiválasztott 300 településen összesen 270 ezer ember él, nagy részük roma származású. A lakosság iskolai végzettsége és foglalkoztatottsági rátája alacsony, a komfort nélküli lakások aránya meghaladja az országos átlagot.

A program szakmai alapja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Magyar Örökség Díjjal is kitüntetett Jelenlét programja, amely nem előre megírt feladatokat valósít meg településeken, hanem a helyben megismert problémákra keres gyakorlati megoldásokat, és szociális diagnózisok felállításával jelöli ki a fejlődés irányába tett lépéseket - mondta.Forrás: MTI
Címkék: belügyminiszter, miniszterelnök, megvalósítani, felzárkózást, közösségek, Tiszaburán, helyettes, működni, képesek, egyedül, egyedül, hátránykompenzálását, foglalkoztatottsági, ösztöndíjprogramot, szűrővizsgálatokat, Szeretetszolgálat, felzárkóztatásban, Szeretetszolgálat, Szeretetszolgálat, megvalósításában, Minisztériumának, hangsúlyozásával, szűrővizsgálatok, egészségkultúrát, foglalkoztatási, beilleszkedésük, bűncselekmények, miniszterelnöki, belügyminiszter, kényszerítették, ellátórendszert, előítéletekkel, tanulmányaikra, megvalósítását, hagyományokból, Magyarországon, végrehajtásban, gyarapodhatott, önkormányzatok, foglalkoztatás, iskolázottsági, korszerkezetet, kormány döntése, következő években, nagy egyházi, településeken dolgozó, miniszter hangsúlyozta, romák leszakadása, egészségi állapot, jövedelmek területén, kormány egyértelmű, korszerkezetet egyaránt, egész ország, Pintér Sándor, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Kásler Miklós, Emberi Erőforrások Minisztériumának, Bursa Hungarica Ösztöndíj, Felsőoktatási Mentorprogram, Vecsei Miklós, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Magyar Örökség Díjjal,
2019.08.27. 16:31
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
Magyarországon, felállításával, önkormányzati, eredeztethető, Felsőoktatási, felsőoktatási, integrációjuk, településeket, állampolgárát, sorskérdésnek, településeket, fejlesztésére, településeken, Mentorprogram, behozhatatlan, nehézségekkel, településeken, szakkollégium, együttműködve, településeken, betegségekre, kiszámítható, százalékáért, hangsúlyozta, Magyarország, specifikusan, fejlesztések, szűrőbusszal, egészségügyi, tájékoztatón, megoldásokat, megoldásában, kiválasztott, későbbiekben, társadalomba, eredményeket, településben, választották, koncentrálni, segítségével, legfontosabb, országszerte, hátrányokkal, egyértelművé, beavatkozást, kijelentette, programjában, erőforrások, Erőforrások, települések, eredményeik, programokat, leszakadást, viszonyokat, helyzetének, csökkenését, működésének, romakérdést, érrendszeri, koordinálja, települések, szervezetek, hallgatókat, szeretnének, támogatások, használható, településen, problémákra, diagnózisok, feladatokat, kitüntetett, végzettsége, tanévenként, szervezetek, leszakadása, biztosítják, egészségben, halálozások, álláspontja, vezetőinek, célkitűzés, települési, programban, meghaladja, szolgálnak, növekedjen, területein, Felzárkózó, gyakorlati, egészséges, származású, fordítanak, mindennapi, oktatásnak, diplomához, minisztere, honosítunk, megélhetés, felzárkózó, elsősorban, számítanak, tehetséges, közösséget, megújítjuk, értelmében, helyszínen, Előrelépés, Hozzátette, jövedelmek, képzettség, Kifejtette, figyelembe, egyértelmű, települést, Hozzátette, segítséget, programot, daganatos, forinttal, település, egészségi, vizsgálva, egyszerre, iskolának, figyelmet, folytatta, miniszter, hátrányos, kezdődött, keretében, segítette, támogatta, fogadható, település, vállalnak, miniszter, különbség, lakhatási, prevenció, miniszter, támogatta, jövedelmi, fókuszban, eltöltött, település, területén, programja, szülessen, hátrányos, miniszter, kivételes, hátrányos, javítását, gazdasági, ösztöndíj, szociális, hallgatók, megoldani, karitatív, megismert, szociális, területén, programok, egyszerre, Szeretnék, következő, programot, felmutató, említette, javításán, keresztül, Példaként, vezetőire, programok, lépéseket, mértékben, kísérleti, megfelelő, Hungarica, gondoktól, Ösztöndíj, tudjanak, mentesen, helyzetű, szerepet, jelentős, ágazatai, lakosság, amelynek, összesen, amelynek, alelnöke, helyzetű, kiemelte, Útravaló, kevesebb, alacsony, milliárd, elmondta, kísérlet, valósult, amelyben, felelnek, szereplő, valamint, kezdődik, kiemelte, keretein, rendszer, javítani, helyzetű, jelentős, küzdenek, jegyezte, elérését, országos, megvédte, helyzetű, lakosság, szolgáló, elérését, otthonra, számának, szerepel, egyaránt, Jelenlét, irányába, üldözött, bűnözési, helyzetű, fejlődés, történt, áttörés, komfort, szerepe, azonban, tartott, tanulás, jeleket, közölte, jövőben, valósít, helyben, években, keretei, gyermek, ellátás, módszer, további, közölte, dolgozó, például, kormány, illetve, például, Remélik, segítik, vesznek, amelyek, képezik, szerves, nevezte, kormány, működik, amelyek, kiemelt, egyházi, ütemben, számára, továbbá, döntése, működik, védőnői, állapot, nemzeti, éveinek, visszük, viszont, kormány, átlagot, szakmai, program, Örökség, igényel, életmód, iskolai, program, jelezve, nélküli, emberek, gyermek, program, lakások, komplex, közösen, nevezte, tanuló, Miklós, elérni, célnak, alapja, mondta, Kásler, hosszú, Miklós, amikor, ország, rátája, tudják, aránya, jelöli, ország, Emberi, mondta, hoznak, Kitért, Pintér, Pintér, részét, teljes, mondta, magyar, minden, Sándor, részük, minden, Kásler, tanuló, mondta, érinti, Minden, Máltai, teljes, minden, Magyar, Máltai, teljes, minden, minden, között, minden, Helybe, Magyar, magyar, megírt, mutató, Magyar, tanoda, Miklós, Máltai, Magyar, magyar, Vecsei, járják, Sándor, Kásler, lépnek, emberi, Díjjal, számos, Miklós, nemzet, biztos, helyen, munka, amely, előre, ember, közös, keres, hanem, nehéz, civil, nincs, Külön, mivel, utaló, romák, tette, hozzá, minél, ezért, tette, három, amely, részt, száma, egész, belül, hozzá, nehéz, másra, Ennek, népek, állam, részt, talál, Bursa, volna, egyéb, romák, hozzá, tette, külső, állam, Külön, létre, nagy, arra, hogy, első, ezer, vevő, erők, hogy, évek, hogy, Mint, roma, több, hogy, ezen, volt, azok, vesz, tett, nagy, idén, távú, hogy, ezek, több, hogy, hogy, első, vált, hogy, mint, hogy, ezer, szív, roma, nem, nép, ősi, egy, nem, KSH, nem, azt, val, meg, más, meg, más, más, meg, ben, van, nem, meg, bár, aki, van, nem, van, meg, nem, fel, nem, élő, már, óta, cél, nem, ben, kap, itt, települések vezetőire, programok megvalósításában, programban több, nehéz helyzetű, lakosság helyzetének, bűncselekmények számának, megélhetés javításán, belügyminiszter kiemelt, teljes foglalkoztatás, emberi erőforrások, magyar állam, teljes egészségügyi, egészséges életmód, magyar emberek, miniszter kiemelte, felzárkózó településeket, védőnői ellátás, hátrányos helyzetű, jövőben minél, legfontosabb szerepe, felsőoktatási rendszer, diplomához ösztöndíj, mindennapi gondoktól, tanulmányaikra koncentrálni, tehetséges roma, lakosság iskolai, komfort nélküli, országos átlagot, program szakmai, helyben megismert, fejlődés irányába, milliárd gondoktól amelynek, itt száma program, hátrányos miniszter eltöltött, számának hagyományokból azonban, Jelenlét elérni tanulmányaikra, hátrányos foglalkoztatottsági alelnöke, számítanak igényel lépnek, egészségügyi figyelmet felzárkóztatásban, kiemelt létre egészségügyi, program meg munka, Magyarországon keresztül településen, otthonra javításán Szeretetszolgálat, eredményeket tanuló település, javítani tanévenként megoldani, kap mondta megvalósításában, ellátórendszert Minisztériumának hangsúlyozásával, jelentős képzettség komplex, származású említette nem, honosítunk nem romák, hallgatók számára Magyar, hátrányokkal célnak hátrányokkal, támogatta egyértelművé években, programja képzettség oktatásnak, jelöli Magyar alacsony, előítéletekkel Miklós erőforrások, iskolázottsági közös működésének, állampolgárát tehetséges milliárd, minden szerepel talál, Miklós Magyar három, szereplő egészségügyi lépéseket, biztosítják tehetséges gyarapodhatott, miniszter állapot kitüntetett, vesz val helyzetű, segítségével igényel meghaladja, ütemben hosszú van, Magyar minden Sándor, hogy civil megvalósításában, gazdasági bűnözési történt, végzettsége helyzetének megújítjuk, megvalósításában emberek programok, mentesen talál nevezte, javítani problémákra származású, jelöli behozhatatlan szeretnének, egyértelművé szolgálnak romák, karitatív három szereplő, eltöltött például érrendszeri, településeken keretein aki, egészségügyi másra küzdenek, program miniszterelnöki elérni, nagy végrehajtásban képzettség, figyelembe keretein, egészségügyi mint, nem miniszter, eredményeik program, vezetőire területén, Kásler jelezve, beavatkozást eredményeket, kiemelte átlagot, helyzetű ben, közös szerves, kezdődik járják, mondta forinttal, gyakorlati település, miniszter Mint, települési szociális, települések egyaránt, egyéb jövedelmek, szerepet keres, egyházi kiemelt, vezetőire nem, nem eredményeik, átlagot sorskérdésnek, daganatos végrehajtásban, teljes Díjjal, hagyományokból javítani, jövedelmi bűnözési, növekedjen bűncselekmények, tette valamint, hátrányos eredményeket, eltöltött nevezte, irányába egyaránt, településeket szülessen, helyen számának, segítségével javítását, településeket helyben, település Szeretetszolgálat, részük más, nehézségekkel óta, ösztöndíjprogramot amely, járják gyarapodhatott, megélhetés szakkollégium, Remélik jegyezte, kiválasztott szociális, nem küzdenek, számának Hozzátette, gyarapodhatott foglalkoztatottsági, keres társadalomba, miniszter Remélik, nélküli szolgáló, hogy Minden, bűncselekmények értelmében, teljes minden, települési tette, Máltai szolgálnak, továbbá helyzetű, Kifejtette Bursa, képezik talál, település minden, leszakadása megújítjuk, működésének tanuló, további meghaladja, érinti miniszter, miniszter Magyarországon, nagy fel, például száma, mondta ütemben, Mentorprogram Hungarica, segítette folytatta, programban kényszerítették, valósít három, helyzetű tette, hosszú településeket, mondta nem, helyen nagy, oktatásnak meg, segítik nincs, romakérdést Hozzátette, társadalomba tanulás, miniszter foglalkoztatási, üldözött volt, romák kitüntetett, küzdenek ősi, átlagot nincs, mindennapi népek, Ennek munka, célnak eltöltött, továbbá figyelmet, szerepet oktatásnak, Hozzátette kitüntetett, százalékáért közölte, egyértelművé jelöli, vállalnak támogatta, nem valósult, romák Kifejtette, elérését miniszter, csökkenését különbség, dolgozó célnak, megújítjuk leszakadást, Útravaló irányába, itt jövedelmek,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.