Belépés
Keresés
Naptár
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Pintér Sándor: a felzárkózás megvalósításához együttműködésre van szükség - BŐVÍTETT (új: 12-17. bekezdés)
Az állam egyedül nem tudja, a roma közösségek pedig egyedül nem képesek megvalósítani a felzárkózást, ezért együtt kell működni - mondta Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter kedden Tiszaburán.


Pintér Sándor a Felzárkózó települések hosszú távú programjában szereplő első 31 település önkormányzati vezetőinek tartott tájékoztatón közölte: a kormány döntése értelmében a következő években 300 nehéz helyzetű település kap segítséget, 2019-ben az első 31 helyszínen kezdődik el a munka. A programot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinálja, a végrehajtásban a nagy egyházi karitatív szervezetek és a településeken dolgozó civil szervezetek is részt vesznek.

A miniszter hangsúlyozta: a romák ma is gazdasági nehézségekkel és előítéletekkel küzdenek, ezen szeretnének javítani. Hozzátette: bár számos kísérlet történt, nem valósult meg az integrációjuk, teljes beilleszkedésük a társadalomba. "Előrelépés volt, de áttörés nem."

Kifejtette: a romák leszakadása ma is jelentős a tanulás, képzettség, az egészségi állapot, valamint a jövedelmek területén. A kormány egyértelmű álláspontja, hogy nem fogadható el ez a különbség - tette hozzá.

Kitért arra, hogy a 300 települést komplex - foglalkoztatási, iskolázottsági, lakhatási, jövedelmi, bűnözési viszonyokat és a korszerkezetet egyaránt figyelembe vevő - mutató segítségével, a KSH-val együttműködve választották ki.

Mint mondta, egyértelművé vált, hogy egyszerre, egy ütemben az egész ország területén nem tudják megoldani a "leszakadást", ezért kísérleti programokat hoznak létre.

Hozzátette: számítanak a települések vezetőire a programok megvalósításában. Remélik, hogy az ő eredményeik a későbbiekben az ország más területein is például szolgálnak.

A programban több célkitűzés is szerepel. Példaként említette Pintér Sándor a nehéz helyzetű települési önkormányzatok kiszámítható működésének elérését és a lakosság helyzetének javítását szolgáló fejlesztések megvalósítását.

Szeretnék a bűncselekmények számának további csökkenését is elérni a megélhetés javításán keresztül. A belügyminiszter kiemelt célnak nevezte a teljes foglalkoztatás elérését is.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt mondta: az ősi hagyományokból eredeztethető, hogy a magyar állam keretei között minden nép, minden üldözött nemzet otthonra talál.

Magyarország nem gyarapodhatott volna, ha az itt élő népek nem közösen lépnek fel - tette hozzá. A magyar állam - amikor külső erők nem kényszerítették másra - megvédte, támogatta és segítette minden állampolgárát, minden közösséget. A "romakérdést" nemzeti sorskérdésnek nevezte a miniszter.

Ennek megoldásában már évek óta jelentős szerepet vállalnak az Emberi Erőforrások Minisztériumának ágazatai - tette hozzá.

"Új egészségkultúrát honosítunk meg Magyarországon, amelynek keretében megújítjuk a teljes egészségügyi ellátórendszert" - mondta Kásler Miklós, jelezve: a cél, hogy a prevenció, a szűrővizsgálatok és az egészséges életmód hangsúlyozásával növekedjen a magyar emberek egészségben eltöltött éveinek a száma.

A miniszter kiemelte: több program van, amely a felzárkózó településeket érinti. 2017-ben kezdődött meg a "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" program, amelynek keretein belül egyszerre három szűrőbusszal járják a településeket, elsősorban specifikusan a daganatos, szív- és érrendszeri betegségekre utaló jeleket vizsgálva, mivel ma Magyarországon ezek felelnek a halálozások 75 százalékáért.

Külön figyelmet fordítanak a védőnői ellátás fejlesztésére a hátrányos helyzetű településeken, hogy a jövőben minél kevesebb gyermek szülessen behozhatatlan hátrányokkal - közölte.

"A felzárkóztatásban a legfontosabb szerepe azonban az oktatásnak, az iskolának van" - folytatta a miniszter, aki elmondta: országszerte 285 tanoda működik, amelyek 8500 tanuló hátránykompenzálását biztosítják. Az idén a kormány 2,5 milliárd forinttal támogatta a programot.

Külön kiemelte Kásler Miklós az Útravaló ösztöndíjprogramot, amelyben tanévenként 13 ezer hátrányos helyzetű tanuló vesz részt. A felsőoktatási rendszer szerves részét képezik azok a programok - mint például a Bursa Hungarica Ösztöndíj, az Út a diplomához ösztöndíj, a Felsőoktatási Mentorprogram, illetve egyéb szociális támogatások -, amelyek a hátrányos helyzetű hallgatókat segítik, hogy a mindennapi gondoktól mentesen, megfelelő mértékben tudjanak a tanulmányaikra koncentrálni. A tehetséges roma hallgatók számára továbbá 11, kivételes eredményeket felmutató szakkollégium működik.

Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke kijelentette, nincs minden helyen használható módszer, minden település más és más beavatkozást igényel. Minden településben közös viszont, hogy a fókuszban a gyermek van - jegyezte meg.

A kiválasztott 300 településen összesen 270 ezer ember él, nagy részük roma származású. A lakosság iskolai végzettsége és foglalkoztatottsági rátája alacsony, a komfort nélküli lakások aránya meghaladja az országos átlagot.

A program szakmai alapja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Magyar Örökség Díjjal is kitüntetett Jelenlét programja, amely nem előre megírt feladatokat valósít meg településeken, hanem a helyben megismert problémákra keres gyakorlati megoldásokat, és szociális diagnózisok felállításával jelöli ki a fejlődés irányába tett lépéseket - mondta.Forrás: MTI
Címkék: belügyminiszter, miniszterelnök, megvalósítani, felzárkózást, közösségek, Tiszaburán, helyettes, működni, képesek, egyedül, egyedül, hátránykompenzálását, foglalkoztatottsági, ösztöndíjprogramot, szűrővizsgálatokat, Szeretetszolgálat, felzárkóztatásban, Szeretetszolgálat, Szeretetszolgálat, megvalósításában, Minisztériumának, hangsúlyozásával, szűrővizsgálatok, egészségkultúrát, foglalkoztatási, beilleszkedésük, bűncselekmények, miniszterelnöki, belügyminiszter, kényszerítették, ellátórendszert, előítéletekkel, tanulmányaikra, megvalósítását, hagyományokból, Magyarországon, végrehajtásban, gyarapodhatott, önkormányzatok, foglalkoztatás, iskolázottsági, korszerkezetet, kormány döntése, következő években, nagy egyházi, településeken dolgozó, miniszter hangsúlyozta, romák leszakadása, egészségi állapot, jövedelmek területén, kormány egyértelmű, korszerkezetet egyaránt, egész ország, Pintér Sándor, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Kásler Miklós, Emberi Erőforrások Minisztériumának, Bursa Hungarica Ösztöndíj, Felsőoktatási Mentorprogram, Vecsei Miklós, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Magyar Örökség Díjjal,
2019.08.27. 16:31
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
Magyarországon, felállításával, önkormányzati, eredeztethető, Felsőoktatási, felsőoktatási, integrációjuk, településeket, állampolgárát, sorskérdésnek, településeket, fejlesztésére, településeken, Mentorprogram, behozhatatlan, nehézségekkel, településeken, szakkollégium, együttműködve, településeken, betegségekre, kiszámítható, százalékáért, hangsúlyozta, Magyarország, specifikusan, fejlesztések, szűrőbusszal, egészségügyi, tájékoztatón, megoldásokat, megoldásában, kiválasztott, későbbiekben, társadalomba, eredményeket, településben, választották, koncentrálni, segítségével, legfontosabb, országszerte, hátrányokkal, egyértelművé, beavatkozást, kijelentette, programjában, erőforrások, Erőforrások, települések, eredményeik, programokat, leszakadást, viszonyokat, helyzetének, csökkenését, működésének, romakérdést, érrendszeri, koordinálja, települések, szervezetek, hallgatókat, szeretnének, támogatások, használható, településen, problémákra, diagnózisok, feladatokat, kitüntetett, végzettsége, tanévenként, szervezetek, leszakadása, biztosítják, egészségben, halálozások, álláspontja, vezetőinek, célkitűzés, települési, programban, meghaladja, szolgálnak, növekedjen, területein, Felzárkózó, gyakorlati, egészséges, származású, fordítanak, mindennapi, oktatásnak, diplomához, minisztere, honosítunk, megélhetés, felzárkózó, elsősorban, számítanak, tehetséges, közösséget, megújítjuk, értelmében, helyszínen, Előrelépés, Hozzátette, jövedelmek, képzettség, Kifejtette, figyelembe, egyértelmű, települést, Hozzátette, segítséget, programot, daganatos, forinttal, település, egészségi, vizsgálva, egyszerre, iskolának, figyelmet, folytatta, miniszter, hátrányos, kezdődött, keretében, segítette, támogatta, fogadható, település, vállalnak, miniszter, különbség, lakhatási, prevenció, miniszter, támogatta, jövedelmi, fókuszban, eltöltött, település, területén, programja, szülessen, hátrányos, miniszter, kivételes, hátrányos, javítását, gazdasági, ösztöndíj, szociális, hallgatók, megoldani, karitatív, megismert, szociális, területén, programok, egyszerre, Szeretnék, következő, programot, felmutató, említette, javításán, keresztül, Példaként, vezetőire, programok, lépéseket, mértékben, kísérleti, megfelelő, Hungarica, gondoktól, Ösztöndíj, tudjanak, mentesen, helyzetű, szerepet, jelentős, ágazatai, lakosság, amelynek, összesen, amelynek, alelnöke, helyzetű, kiemelte, Útravaló, kevesebb, alacsony, milliárd, elmondta, kísérlet, valósult, amelyben, felelnek, szereplő, valamint, kezdődik, kiemelte, keretein, rendszer, javítani, helyzetű, jelentős, küzdenek, jegyezte, elérését, országos, megvédte, helyzetű, lakosság, szolgáló, elérését, otthonra, számának, szerepel, egyaránt, Jelenlét, irányába, üldözött, bűnözési, helyzetű, fejlődés, történt, áttörés, komfort, szerepe, azonban, tartott, tanulás, jeleket, közölte, jövőben, valósít, helyben, években, keretei, gyermek, ellátás, módszer, további, közölte, dolgozó, például, kormány, illetve, például, Remélik, segítik, vesznek, amelyek, képezik, szerves, nevezte, kormány, működik, amelyek, kiemelt, egyházi, ütemben, számára, továbbá, döntése, működik, védőnői, állapot, nemzeti, éveinek, visszük, viszont, kormány, átlagot, szakmai, program, Örökség, igényel, életmód, iskolai, program, jelezve, nélküli, emberek, gyermek, program, lakások, komplex, közösen, nevezte, tanuló, Miklós, elérni, célnak, alapja, mondta, Kásler, hosszú, Miklós, amikor, ország, rátája, tudják, aránya, jelöli, ország, Emberi, mondta, hoznak, Kitért, Pintér, Pintér, részét, teljes, mondta, magyar, minden, Sándor, részük, minden, Kásler, tanuló, mondta, érinti, Minden, Máltai, teljes, minden, Magyar, Máltai, teljes, minden, minden, között, minden, Helybe, Magyar, magyar, megírt, mutató, Magyar, tanoda, Miklós, Máltai, Magyar, magyar, Vecsei, járják, Sándor, Kásler, lépnek, emberi, Díjjal, számos, Miklós, nemzet, biztos, helyen, munka, amely, előre, ember, közös, keres, hanem, nehéz, civil, nincs, Külön, mivel, utaló, romák, tette, hozzá, minél, ezért, tette, három, amely, részt, száma, egész, belül, hozzá, nehéz, másra, Ennek, népek, állam, részt, talál, Bursa, volna, egyéb, romák, hozzá, tette, külső, állam, Külön, létre, nagy, arra, hogy, első, ezer, vevő, erők, hogy, évek, hogy, Mint, roma, több, hogy, ezen, volt, azok, vesz, tett, nagy, idén, távú, hogy, ezek, több, hogy, hogy, első, vált, hogy, mint, hogy, ezer, szív, roma, nem, nép, ősi, egy, nem, KSH, nem, azt, val, meg, más, meg, más, más, meg, ben, van, nem, meg, bár, aki, van, nem, van, meg, nem, fel, nem, élő, már, óta, cél, nem, ben, kap, itt, települések vezetőire, programok megvalósításában, programban több, nehéz helyzetű, lakosság helyzetének, bűncselekmények számának, megélhetés javításán, belügyminiszter kiemelt, teljes foglalkoztatás, emberi erőforrások, magyar állam, teljes egészségügyi, egészséges életmód, magyar emberek, miniszter kiemelte, felzárkózó településeket, védőnői ellátás, hátrányos helyzetű, jövőben minél, legfontosabb szerepe, felsőoktatási rendszer, diplomához ösztöndíj, mindennapi gondoktól, tanulmányaikra koncentrálni, tehetséges roma, lakosság iskolai, komfort nélküli, országos átlagot, program szakmai, helyben megismert, fejlődés irányába, ben minden átlagot, egészségben problémákra Helybe, meg megvédte beavatkozást, oktatásnak más száma, meg cél helyzetű, programok nemzet kap, közösen felzárkózó meg, tanuló három Sándor, emberi tette magyar, nem Miklós megvalósítását, vezetőire mondta helyen, Szeretetszolgálat hogy aki, mutató tette valósult, hogy iskolázottsági Hungarica, érinti ösztöndíjprogramot programok, célkitűzés kísérleti romakérdést, álláspontja hagyományokból ágazatai, működésének magyar mindennapi, nem fejlődés önkormányzatok, Kitért kevesebb Máltai, minden volna szociális, szerepel tette területein, keretein továbbá megvalósítását, ezer küzdenek betegségekre, miniszter szeretnének hangsúlyozta, magyar lépéseket fejlődés, hogy életmód például, támogatta civil hátrányos, működik minden hozzá, program lépéseket Előrelépés, területén eredményeket fejlesztések, Máltai emberek nem, azt településeken például, óta szűrővizsgálatok miniszterelnöki, nehézségekkel hátrányos vezetőinek, feladatokat szakkollégium iskolai, Máltai ösztöndíjprogramot fordítanak, Hozzátette eltöltött belügyminiszter, egyházi hogy Sándor, megfelelő például programokat, hoznak távú daganatos, civil Örökség hogy, járják illetve hangsúlyozásával, hátrányos további tanulmányaikra, eltöltött nevezte programok, illetve talál otthonra, szervezetek közölte szerepel, szerepet belül volna, amelyben megfelelő Díjjal, halálozások részt fogadható, megismert számának, programban rátája, programot részt, ütemben hagyományokból, Példaként kormány, kivételes val, célnak minden, ütemben gyarapodhatott, számítanak jelentős, módszer kiemelte, meg Magyarországon, arra romák, volt támogatta, egészségben Kásler, közölte beilleszkedésük, van ezek, tanulás kitüntetett, szerves amely, kényszerítették eredményeik, nagy összesen, számos célkitűzés, programok tudjanak, hogy bár, keretein koordinálja, javításán Szeretetszolgálat, igényel megoldani, Magyarországon jegyezte, romakérdést más, utaló Szeretnék, kormány prevenció, gondoktól egyházi, származású KSH, közös ezért, járják száma, van igényel, felzárkózó megírt, részt lakások, erőforrások járják, éveinek iskolai, ősi kap, komplex közölte, szociális minden, miniszterelnöki keretei, mondta népek, ezer közösséget, viszonyokat jövedelmi, romák mértékben, Kifejtette gyermek, vezetőinek belügyminiszter, kísérlet támogatások, mondta mondta, ezer lakosság, eltöltött sorskérdésnek, diplomához azt, Kásler települések, KSH jövedelmi, Helybe folytatta, ellátórendszert Díjjal, romák magyar, állapot biztos, más Díjjal, specifikusan utaló, csökkenését felmutató, összesen következő, szerepet több, nevezte állampolgárát, döntése szerepel, amelyek ősi, működik három, évek figyelembe, ben részt, életmód között, későbbiekben Miklós, szolgáló van, szülessen nehézségekkel, Magyar figyelmet, állam létre, százalékáért foglalkoztatási, honosítunk helyben, gondoktól Emberi, helyzetű már, magyar Szeretetszolgálat, megvédte támogatta, meg felállításával, választották hozzá, település társadalomba, tanuló nem, állam nemzet, program programja, Miklós nem, helyzetű elérését, Kifejtette település, miniszter Szeretnék, fogadható visszük, hogy Magyar, figyelembe település, teljes bűncselekmények, hátrányos leszakadása, szülessen figyelmet, Hozzátette megvédte,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.