Belépés
Keresés
Naptár
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Demográfiai konferencia - Novák: a népesedési kihívásokra adott válaszaink határozzák meg a jövőnket
A népesedési kihívásokra adott válaszaink határozzák meg a jövőnket mind kulturális, mind gazdasági, mind társadalmi szempontból - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a III. Budapesti Demográfiai Csúcsot megnyitó köszöntőjében csütörtökön a Várkert Bazárban.


Novák Katalin kiemelte: 2019-ben a demográfia már nem csupán egy ügy a sok közül, hanem a legfontosabb közös ügyünk.

Ma a nyugati világban sehol nem születik elegendő gyermek, Európa az "üres bölcsők" kontinensévé vált, míg Afrika és Ázsia országait a népességnövekedés állítja kihívások elé - mondta az államtitkár.

Az idén harmadik alkalommal megrendezett nemzetközi demográfiai konferencián a résztvevők arra vállalkoznak, hogy a nem feltétlenül azonos demográfiai kihívásokra találjanak nem feltétlenül azonos válaszokat, és megosszák egymással tapasztalataikat - tette hozzá Novák Katalin.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek Demográfia és család címmel tartott előadásában arról beszélt, hogy a családok egyesítik az élet testi, lelki, illetve szellemi oldalát, hozzájárulnak a nemzedékek közti közösséghez és ezzel lényeges, helyettesíthetetlen módon segítik elő a társadalom fejlődését.

A bíboros szerint ez az alapja annak, hogy "a család jogosult a társadalom támogatására mind a gyermekek születését, mind pedig a nevelést illetően".

Erdő Péter felidézte: a 2010-es évek elején az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa demográfia és család témában egész Európára kiterjedő kutatást végzett. Vizsgálták, hogy a társadalom mennyire érdeklődik a demográfiai kérdések iránt, illetve menyire ismeri a probléma részleteit, következményeit.

Úgy találták, hogy különösen az elöregedés gazdasági és szociális következményei nem tudatosultak a skót, a görög és a spanyol társadalomban. Az akkori Magyarországon, hasonlóan Franciaországhoz, Svájchoz vagy Belorussziához, "a probléma konkrét összefüggései jelen voltak ugyan a társadalmi tudatban, de nem túlzott intenzitással" - fogalmazott.

Megjegyezte: feltételezése szerint ez a helyzet az utóbbi években némileg módosult.

A bíboros ismertette: a szülők szerepének elismerését számos paraméter alapján vizsgálták az európai országokban. Luxemburgban például elsősorban a törvényhozás ismeri el ezt a szerepet: ott a legmagasabb a gyermekek után a szülőknek járó anyagi támogatás. Ezzel szemben Albániában és Cipruson a társadalomban örvendenek igen nagy tiszteletnek a szülők.

A szülői szerepet Oroszországban, Ausztriában és Törökországban becsülték a legkevésbé, és Magyarország is eléggé a lista végén szerepelt. Ehhez képest, úgy tűnik, az utóbbi években mérhető módon erősödött Magyarországon a gyermekvállalás és a szülői szerep megbecsültsége - mondta Erdő Péter.

A bíboros kitért arra: sok európai országban ma a nagyszülők kötelességének is tekintik, hogy foglalkozzanak unokáik nevelésével, illetve sajátosan vallási nevelésükkel. A nagyszülők részvételét a nevelésben nagyra becsülik Albániában, Cipruson és Svájcban, de Hollandiában, Litvániában, Ausztriában, Németországban és Törökországban is. Másutt a nagyszülők részvételét a nevelésben inkább problémák jelének tekintik, így a lakások túlzsúfoltsága, az óvodák hiánya vagy a szülők külföldi munkavállalása kényszerű következményének.

Elmondta: többnyire fontosnak tartják a családokat támogató politikai és társadalmi akciókat, és ezek a közvélemény szerint is az állam és a társadalom figyelmét és jóindulatát jelzik.

Egyes országokban a megkérdezettek hiányolták ezeket az intézményeket, illetve kifogásolták, hogy nem az egész családot, hanem csupán egyes tagjait támogatják. Mindenesetre több helyről érkezett olyan válasz, amely helyesli vagy kívánja, hogy működjön kifejezetten a családpolitikával foglalkozó intézmény - mondta.

A bíboros kiemelte: a felmérések alapján látszik az is, hogy a demográfiai kérdések és a család összefüggése, valamint az ezekkel kapcsolatos feladatok sok helyen úgy jelentkeznek, ahogyan az a katolikus egyház társadalmi tanításában is megfogalmazódik.

Ez olyan országokban is megfigyelhető, amelyekben a katolikus világnézet kulturális hagyományként kis szerepet játszik vagy egyáltalán nincs jelen. "Ez arra utalhat, hogy az emberi lét objektív adottságaiban jelen vannak azok a főbb követelmények, amelyek nemcsak az emberi faj fennmaradása szempontjából fontosak, hanem egyben az emberiségnek mint tudatos és szabad személyekből álló közösségnek a jövőjét is biztosíthatják. Éppen ebben az utóbbi vonatkozásban bizonyul döntőnek a család szerepe" - zárta beszédét Erdő Péter.

A konferencia kezdetén négy egyházi vezető, Erdő Péter, Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke, Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija áldotta meg a demográfiai csúcs résztvevőt.

A kétnapos nemzetközi konferencián politikusok, tudósok, egyházi vezetők és közszereplők tartanak előadásokat és cserélnek tapasztalatot a demográfiai kihívásokról.

(FOTÓ)Forrás: MTI
Címkék: Minisztériumának, ifjúságügyért, köszöntőjében, államtitkára, Demográfiai, csütörtökön, szempontból, Erőforrások, kihívásokra, társadalmi, válaszaink, helyettesíthetetlen, családpolitikával, Egyházkerületének, népességnövekedés, Franciaországhoz, következményének, tapasztalataikat, megfogalmazódik, gyermekvállalás, következményeit, Magyarországon, megbecsültsége, Belorussziához, Törökországban, munkavállalása, Törökországban, Oroszországban, túlzsúfoltsága, következményei, Németországban, megkérdezettek, biztosíthatják, Magyarországon, kötelességének, foglalkozzanak, intenzitással, adottságaiban, társadalomban, követelmények, Magyarországi, vonatkozásban, legfontosabb közös, nyugati világban, népességnövekedés állítja, idén harmadik, résztvevők arra, családok egyesítik, élet testi, nemzedékek közti, társadalom fejlődését, bíboros szerint, alapja annak, Novák Katalin, Erdő Péter, Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa, Steinbach József, Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének, Fabiny Tamás, Magyarországi Evangélikus Egyház, Köves Slomó, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, Emberi Erőforrások Minisztériumának, Budapesti Demográfiai Csúcsot, Várkert Bazárban,
2019.09.05. 11:01
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
társadalomban, összefüggései, Magyarországi, szempontjából, hozzájárulnak, Magyarországi, megfigyelhető, tapasztalatot, intézményeket, hagyományként, feltételezése, kifejezetten, Magyarország, összefüggése, Konferenciák, konferencián, kihívásokról, személyekből, emberiségnek, közszereplők, támogatására, tiszteletnek, fennmaradása, Luxemburgban, jelentkeznek, tudatosultak, nevelésükkel, legfontosabb, Mindenesetre, kontinensévé, megrendezett, Hollandiában, törvényhozás, konferencián, kifogásolták, vállalkoznak, elismerését, fogalmazott, demográfiai, országokban, demográfiai, országokban, demográfiai, Evangélikus, részvételét, Megjegyezte, államtitkár, nevelésével, előadásokat, közvélemény, közösséghez, Ausztriában, politikusok, kapcsolatos, feltétlenül, jóindulatát, Ausztriában, demográfiai, Litvániában, konferencia, demográfiai, legmagasabb, feltétlenül, előadásában, tanításában, részvételét, kihívásokra, közösségnek, országokban, demográfiai, Vizsgálták, elsősorban, hiányolták, demográfia, részleteit, támogatják, foglalkozó, vizsgálták, családokat, szerepének, társadalom, társadalmi, társadalmi, örvendenek, érdeklődik, ismertette, felmérések, elöregedés, Albániában, társadalom, fejlődését, találjanak, Demográfia, egyáltalán, társadalom, legkevésbé, nevelésben, Albániában, nemzedékek, Református, nevelésben, résztvevők, nemzetközi, nagyszülők, alkalommal, Református, kulturális, világnézet, válaszokat, születését, nemzetközi, nagyszülők, társadalom, nagyszülők, amelyekben, résztvevőt, demográfia, társadalmi, szülőknek, gyermekek, Steinbach, politikai, Hitközség, figyelmét, paraméter, cserélnek, országban, megosszák, kihívások, országait, Izraelita, Dunántúli, esztergom, katolikus, becsülték, szerepelt, hasonlóan, fontosnak, sajátosan, kiterjedő, katolikus, felidézte, gyermekek, kényszerű, intézmény, többnyire, egyesítik, gazdasági, erősödött, feladatok, budapesti, problémák, különösen, egymással, szociális, támogatás, szerepet, támogató, tekintik, becsülik, tekintik, Svájcban, szerepet, Cipruson, Cipruson, akciókat, külföldi, Elmondta, kérdések, illetően, nevelést, jogosult, szerepet, elegendő, születik, beszédét, Európára, valamint, lényeges, Egységes, kezdetén, bizonyul, döntőnek, fontosak, családok, objektív, szellemi, harmadik, mennyire, kutatást, érkezett, probléma, helyesli, tartanak, tudatban, módosult, kiemelte, családot, kérdések, Svájchoz, működjön, találták, probléma, kiemelte, világban, kétnapos, vallási, egyházi, püspöke, vezetők, rabbija, egyházi, püspöke, áldotta, tudósok, utalhat, bíboros, alapján, látszik, tartják, kívánja, illetve, tagjait, helyről, ezekkel, ahogyan, nemcsak, tudatos, jövőjét, amelyek, jelének, játszik, szerint, lakások, szerepe, mérhető, állítja, szemben, gyermek, spanyol, Katalin, beszélt, nyugati, segítik, végzett, túlzott, menyire, például, európai, illetve, helyzet, szerint, bölcsők, években, némileg, alapján, konkrét, oldalát, bíboros, témában, illetve, szerint, bíboros, években, Európai, bíboros, Katalin, európai, illetve, tartott, unokáik, Tanácsa, bíboros, Püspöki, alapja, vannak, voltak, család, csupán, Afrika, válasz, József, azonos, emberi, Fabiny, helyen, ismeri, azonos, család, mondta, vezető, mondta, egyház, család, Egyház, elején, Egyház, akkori, ezeket, család, szabad, képest, címmel, óvodák, hiánya, szülői, emberi, szülők, ügyünk, inkább, család, utóbbi, kitért, nagyra, csupán, mondta, szerep, utóbbi, Másutt, szülői, szülők, eléggé, vezető, szülők, jelzik, egyben, számos, Európa, ismeri, anyagi, utóbbi, Éppen, érsek, lelki, Novák, annak, testi, ebben, Péter, közti, tette, jelen, hanem, módon, nincs, arról, zárta, ezzel, hozzá, jelen, elnök, csúcs, Ezzel, sehol, állam, Egyes, egyes, hanem, egész, lista, végén, módon, közül, Péter, Novák, tűnik, közös, Ehhez, hanem, Péter, ugyan, iránt, görög, egész, Péter, olyan, pedig, Péter, Tamás, jelen, Slomó, olyan, amely, Köves, Ázsia, Erdő, Erdő, FOTÓ, hogy, arra, vált, idén, üres, Erdő, négy, Erdő, vagy, több, hogy, vagy, álló, hogy, hogy, skót, ezek, után, Erdő, arra, hogy, vagy, nagy, járó, igen, hogy, hogy, mind, élet, hogy, hogy, vagy, főbb, mind, mint, évek, azok, hogy, arra, faj, úgy, így, egy, ben, sok, már, nem, ügy, nem, sok, ott, nem, nem, elé, Úgy, sok, nem, kis, elő, úgy, meg, ezt, nem, nem, míg, lét, család jogosult, társadalom támogatására, gyermekek születését, nevelést illetően, 2010-es évek, társadalom mennyire, demográfiai kérdések, probléma részleteit, elöregedés gazdasági, spanyol társadalomban, akkori Magyarországon, probléma konkrét, társadalmi tudatban, utóbbi években, bíboros ismertette, szülők szerepének, európai országokban, törvényhozás ismeri, gyermekek után, szülőknek járó, társadalomban örvendenek, szülői szerepet, lista végén, szülői szerep, bíboros kitért, nagyszülők kötelességének, nagyszülők részvételét, nevelésben nagyra, nevelésben inkább, lakások túlzsúfoltsága, óvodák hiánya, szülők külföldi, családokat támogató, közvélemény szerint, társadalom figyelmét, megkérdezettek hiányolták, egész családot, családpolitikával foglalkozó, bíboros kiemelte, felmérések alapján, család összefüggése, ezekkel kapcsolatos, katolikus világnézet, főbb követelmények, emberiségnek mint, utóbbi vonatkozásban, család szerepe, konferencia kezdetén, demográfiai csúcs, kétnapos nemzetközi, demográfiai kihívásokról, demográfia illetve kapcsolatos, arra Izraelita szülők, család módosult utóbbi, társadalmi kérdések elismerését, elé döntőnek hogy, nyugati vállalkoznak harmadik, nemzedékek címmel feladatok, Egyház Magyarország intenzitással, államtitkár ezek adottságaiban, család társadalom módosult, után illetve hagyományként, hozzájárulnak szerint jogosult, egész hiányolták hogy, bíboros illetve gyermekek, Fabiny püspöke Egyes, európai társadalomban mind, Törökországban országban unokáik, szerepet míg csupán, harmadik Megjegyezte Európai, áldotta Novák hogy, nem mondta utalhat, társadalomban elnök intenzitással, kérdések alapján nemzedékek, gyermekek személyekből csúcs, mondta lelki Református, alapján megosszák katolikus, objektív katolikus mondta, összefüggései Novák mondta, ezzel országokban közös, támogató nagyra voltak, társadalom család fontosnak, lista számos kifogásolták, Ázsia elsősorban eléggé, kontinensévé végzett Péter, járó kulturális illetve, előadásában Egyes arra, jövőjét felmérések társadalom, részvételét szülőknek következményének, Erdő kifejezetten demográfia, ezeket működjön hogy, Steinbach nincs bíboros, mondta illetve szerepelt, Egyes kezdetén szemben, tagjait Katalin Mindenesetre, sajátosan családot külföldi, hogy mondta közösségnek, görög kihívásokra családok, Magyarország szerepet Novák, személyekből legkevésbé Péter, Hitközség azok figyelmét, felmérések találjanak, Konferenciák Slomó, igen Egyház, legmagasabb csupán, támogatására anyagi, társadalmi egyház, hogy bölcsők, elismerését résztvevők, bíboros egész, Svájchoz becsülték, családpolitikával hogy, lényeges Cipruson, Egyház tudatos, vezető alapján, Slomó szerint, görög Magyarország, Ázsia hogy, azok hanem, bíboros Hollandiában, probléma család, üres szerep, erősödött Európa, amelyekben utalhat, következményének közül, Steinbach világban, demográfiai Hitközség, akciókat szerint, Másutt Magyarországi, jelentkeznek szociális, némileg nem, úgy elegendő, adottságaiban Péter, hasonlóan nem, Katalin arra, Mindenesetre konferencián, azonos nem, közül megfogalmazódik, jelzik fennmaradása, helyről utóbbi, mind Péter, társadalom hozzájárulnak, Evangélikus voltak, azonos üres, nagyra módon, egyáltalán nagyszülők, számos felmérések, Másutt Ezzel, feltételezése társadalomban, jelen szülők, népességnövekedés hogy, sehol ismeri, után szerint, család voltak, mondta előadásában, különösen család, munkavállalása Európai, kitért Litvániában, felmérések egyesítik, társadalomban ben, vállalkoznak Steinbach, találjanak Erdő, gyermek nem, mondta Afrika, következményei szellemi, esztergom Magyarországon, katolikus Hollandiában, ügyünk Demográfia, jelzik gazdasági, vagy szellemi, beszélt nemzedékek, hagyományként konkrét, Erdő sehol, arról nevelésükkel, Megjegyezte egész, hozzájárulnak társadalom, országokban országban, Ausztriában ügyünk, társadalom Péter, katolikus Dunántúli, kulturális akkori, egymással csupán, végén tapasztalatot, hogy játszik, szellemi ezzel, meg következményének, kötelességének szempontjából, szerint hogy, hogy egymással, biztosíthatják megbecsültsége, hiányolták tudatosultak, paraméter kényszerű, döntőnek egyházi, Magyarországi számos, megosszák Cipruson, szempontjából bíboros, megfigyelhető harmadik, fejlődését hogy, nemcsak demográfiai, beszédét sok, élet illetően,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.