Belépés
Keresés
Naptár
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Demográfiai konferencia - Novák: a népesedési kihívásokra adott válaszaink határozzák meg a jövőnket
A népesedési kihívásokra adott válaszaink határozzák meg a jövőnket mind kulturális, mind gazdasági, mind társadalmi szempontból - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a III. Budapesti Demográfiai Csúcsot megnyitó köszöntőjében csütörtökön a Várkert Bazárban.


Novák Katalin kiemelte: 2019-ben a demográfia már nem csupán egy ügy a sok közül, hanem a legfontosabb közös ügyünk.

Ma a nyugati világban sehol nem születik elegendő gyermek, Európa az "üres bölcsők" kontinensévé vált, míg Afrika és Ázsia országait a népességnövekedés állítja kihívások elé - mondta az államtitkár.

Az idén harmadik alkalommal megrendezett nemzetközi demográfiai konferencián a résztvevők arra vállalkoznak, hogy a nem feltétlenül azonos demográfiai kihívásokra találjanak nem feltétlenül azonos válaszokat, és megosszák egymással tapasztalataikat - tette hozzá Novák Katalin.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek Demográfia és család címmel tartott előadásában arról beszélt, hogy a családok egyesítik az élet testi, lelki, illetve szellemi oldalát, hozzájárulnak a nemzedékek közti közösséghez és ezzel lényeges, helyettesíthetetlen módon segítik elő a társadalom fejlődését.

A bíboros szerint ez az alapja annak, hogy "a család jogosult a társadalom támogatására mind a gyermekek születését, mind pedig a nevelést illetően".

Erdő Péter felidézte: a 2010-es évek elején az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa demográfia és család témában egész Európára kiterjedő kutatást végzett. Vizsgálták, hogy a társadalom mennyire érdeklődik a demográfiai kérdések iránt, illetve menyire ismeri a probléma részleteit, következményeit.

Úgy találták, hogy különösen az elöregedés gazdasági és szociális következményei nem tudatosultak a skót, a görög és a spanyol társadalomban. Az akkori Magyarországon, hasonlóan Franciaországhoz, Svájchoz vagy Belorussziához, "a probléma konkrét összefüggései jelen voltak ugyan a társadalmi tudatban, de nem túlzott intenzitással" - fogalmazott.

Megjegyezte: feltételezése szerint ez a helyzet az utóbbi években némileg módosult.

A bíboros ismertette: a szülők szerepének elismerését számos paraméter alapján vizsgálták az európai országokban. Luxemburgban például elsősorban a törvényhozás ismeri el ezt a szerepet: ott a legmagasabb a gyermekek után a szülőknek járó anyagi támogatás. Ezzel szemben Albániában és Cipruson a társadalomban örvendenek igen nagy tiszteletnek a szülők.

A szülői szerepet Oroszországban, Ausztriában és Törökországban becsülték a legkevésbé, és Magyarország is eléggé a lista végén szerepelt. Ehhez képest, úgy tűnik, az utóbbi években mérhető módon erősödött Magyarországon a gyermekvállalás és a szülői szerep megbecsültsége - mondta Erdő Péter.

A bíboros kitért arra: sok európai országban ma a nagyszülők kötelességének is tekintik, hogy foglalkozzanak unokáik nevelésével, illetve sajátosan vallási nevelésükkel. A nagyszülők részvételét a nevelésben nagyra becsülik Albániában, Cipruson és Svájcban, de Hollandiában, Litvániában, Ausztriában, Németországban és Törökországban is. Másutt a nagyszülők részvételét a nevelésben inkább problémák jelének tekintik, így a lakások túlzsúfoltsága, az óvodák hiánya vagy a szülők külföldi munkavállalása kényszerű következményének.

Elmondta: többnyire fontosnak tartják a családokat támogató politikai és társadalmi akciókat, és ezek a közvélemény szerint is az állam és a társadalom figyelmét és jóindulatát jelzik.

Egyes országokban a megkérdezettek hiányolták ezeket az intézményeket, illetve kifogásolták, hogy nem az egész családot, hanem csupán egyes tagjait támogatják. Mindenesetre több helyről érkezett olyan válasz, amely helyesli vagy kívánja, hogy működjön kifejezetten a családpolitikával foglalkozó intézmény - mondta.

A bíboros kiemelte: a felmérések alapján látszik az is, hogy a demográfiai kérdések és a család összefüggése, valamint az ezekkel kapcsolatos feladatok sok helyen úgy jelentkeznek, ahogyan az a katolikus egyház társadalmi tanításában is megfogalmazódik.

Ez olyan országokban is megfigyelhető, amelyekben a katolikus világnézet kulturális hagyományként kis szerepet játszik vagy egyáltalán nincs jelen. "Ez arra utalhat, hogy az emberi lét objektív adottságaiban jelen vannak azok a főbb követelmények, amelyek nemcsak az emberi faj fennmaradása szempontjából fontosak, hanem egyben az emberiségnek mint tudatos és szabad személyekből álló közösségnek a jövőjét is biztosíthatják. Éppen ebben az utóbbi vonatkozásban bizonyul döntőnek a család szerepe" - zárta beszédét Erdő Péter.

A konferencia kezdetén négy egyházi vezető, Erdő Péter, Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke, Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija áldotta meg a demográfiai csúcs résztvevőt.

A kétnapos nemzetközi konferencián politikusok, tudósok, egyházi vezetők és közszereplők tartanak előadásokat és cserélnek tapasztalatot a demográfiai kihívásokról.

(FOTÓ)Forrás: MTI
Címkék: Minisztériumának, ifjúságügyért, köszöntőjében, államtitkára, Demográfiai, csütörtökön, szempontból, Erőforrások, kihívásokra, társadalmi, válaszaink, helyettesíthetetlen, családpolitikával, Egyházkerületének, népességnövekedés, Franciaországhoz, következményének, tapasztalataikat, megfogalmazódik, gyermekvállalás, következményeit, Magyarországon, megbecsültsége, Belorussziához, Törökországban, munkavállalása, Törökországban, Oroszországban, túlzsúfoltsága, következményei, Németországban, megkérdezettek, biztosíthatják, Magyarországon, kötelességének, foglalkozzanak, intenzitással, adottságaiban, társadalomban, követelmények, Magyarországi, vonatkozásban, legfontosabb közös, nyugati világban, népességnövekedés állítja, idén harmadik, résztvevők arra, családok egyesítik, élet testi, nemzedékek közti, társadalom fejlődését, bíboros szerint, alapja annak, Novák Katalin, Erdő Péter, Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa, Steinbach József, Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének, Fabiny Tamás, Magyarországi Evangélikus Egyház, Köves Slomó, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, Emberi Erőforrások Minisztériumának, Budapesti Demográfiai Csúcsot, Várkert Bazárban,
2019.09.05. 11:01
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
társadalomban, összefüggései, Magyarországi, szempontjából, hozzájárulnak, Magyarországi, megfigyelhető, tapasztalatot, intézményeket, hagyományként, feltételezése, kifejezetten, Magyarország, összefüggése, Konferenciák, konferencián, kihívásokról, személyekből, emberiségnek, közszereplők, támogatására, tiszteletnek, fennmaradása, Luxemburgban, jelentkeznek, tudatosultak, nevelésükkel, legfontosabb, Mindenesetre, kontinensévé, megrendezett, Hollandiában, törvényhozás, konferencián, kifogásolták, vállalkoznak, elismerését, fogalmazott, demográfiai, országokban, demográfiai, országokban, demográfiai, Evangélikus, részvételét, Megjegyezte, államtitkár, nevelésével, előadásokat, közvélemény, közösséghez, Ausztriában, politikusok, kapcsolatos, feltétlenül, jóindulatát, Ausztriában, demográfiai, Litvániában, konferencia, demográfiai, legmagasabb, feltétlenül, előadásában, tanításában, részvételét, kihívásokra, közösségnek, országokban, demográfiai, Vizsgálták, elsősorban, hiányolták, demográfia, részleteit, támogatják, foglalkozó, vizsgálták, családokat, szerepének, társadalom, társadalmi, társadalmi, örvendenek, érdeklődik, ismertette, felmérések, elöregedés, Albániában, társadalom, fejlődését, találjanak, Demográfia, egyáltalán, társadalom, legkevésbé, nevelésben, Albániában, nemzedékek, Református, nevelésben, résztvevők, nemzetközi, nagyszülők, alkalommal, Református, kulturális, világnézet, válaszokat, születését, nemzetközi, nagyszülők, társadalom, nagyszülők, amelyekben, résztvevőt, demográfia, társadalmi, szülőknek, gyermekek, Steinbach, politikai, Hitközség, figyelmét, paraméter, cserélnek, országban, megosszák, kihívások, országait, Izraelita, Dunántúli, esztergom, katolikus, becsülték, szerepelt, hasonlóan, fontosnak, sajátosan, kiterjedő, katolikus, felidézte, gyermekek, kényszerű, intézmény, többnyire, egyesítik, gazdasági, erősödött, feladatok, budapesti, problémák, különösen, egymással, szociális, támogatás, szerepet, támogató, tekintik, becsülik, tekintik, Svájcban, szerepet, Cipruson, Cipruson, akciókat, külföldi, Elmondta, kérdések, illetően, nevelést, jogosult, szerepet, elegendő, születik, beszédét, Európára, valamint, lényeges, Egységes, kezdetén, bizonyul, döntőnek, fontosak, családok, objektív, szellemi, harmadik, mennyire, kutatást, érkezett, probléma, helyesli, tartanak, tudatban, módosult, kiemelte, családot, kérdések, Svájchoz, működjön, találták, probléma, kiemelte, világban, kétnapos, vallási, egyházi, püspöke, vezetők, rabbija, egyházi, püspöke, áldotta, tudósok, utalhat, bíboros, alapján, látszik, tartják, kívánja, illetve, tagjait, helyről, ezekkel, ahogyan, nemcsak, tudatos, jövőjét, amelyek, jelének, játszik, szerint, lakások, szerepe, mérhető, állítja, szemben, gyermek, spanyol, Katalin, beszélt, nyugati, segítik, végzett, túlzott, menyire, például, európai, illetve, helyzet, szerint, bölcsők, években, némileg, alapján, konkrét, oldalát, bíboros, témában, illetve, szerint, bíboros, években, Európai, bíboros, Katalin, európai, illetve, tartott, unokáik, Tanácsa, bíboros, Püspöki, alapja, vannak, voltak, család, csupán, Afrika, válasz, József, azonos, emberi, Fabiny, helyen, ismeri, azonos, család, mondta, vezető, mondta, egyház, család, Egyház, elején, Egyház, akkori, ezeket, család, szabad, képest, címmel, óvodák, hiánya, szülői, emberi, szülők, ügyünk, inkább, család, utóbbi, kitért, nagyra, csupán, mondta, szerep, utóbbi, Másutt, szülői, szülők, eléggé, vezető, szülők, jelzik, egyben, számos, Európa, ismeri, anyagi, utóbbi, Éppen, érsek, lelki, Novák, annak, testi, ebben, Péter, közti, tette, jelen, hanem, módon, nincs, arról, zárta, ezzel, hozzá, jelen, elnök, csúcs, Ezzel, sehol, állam, Egyes, egyes, hanem, egész, lista, végén, módon, közül, Péter, Novák, tűnik, közös, Ehhez, hanem, Péter, ugyan, iránt, görög, egész, Péter, olyan, pedig, Péter, Tamás, jelen, Slomó, olyan, amely, Köves, Ázsia, Erdő, Erdő, FOTÓ, hogy, arra, vált, idén, üres, Erdő, négy, Erdő, vagy, több, hogy, vagy, álló, hogy, hogy, skót, ezek, után, Erdő, arra, hogy, vagy, nagy, járó, igen, hogy, hogy, mind, élet, hogy, hogy, vagy, főbb, mind, mint, évek, azok, hogy, arra, faj, úgy, így, egy, ben, sok, már, nem, ügy, nem, sok, ott, nem, nem, elé, Úgy, sok, nem, kis, elő, úgy, meg, ezt, nem, nem, míg, lét, család jogosult, társadalom támogatására, gyermekek születését, nevelést illetően, 2010-es évek, társadalom mennyire, demográfiai kérdések, probléma részleteit, elöregedés gazdasági, spanyol társadalomban, akkori Magyarországon, probléma konkrét, társadalmi tudatban, utóbbi években, bíboros ismertette, szülők szerepének, európai országokban, törvényhozás ismeri, gyermekek után, szülőknek járó, társadalomban örvendenek, szülői szerepet, lista végén, szülői szerep, bíboros kitért, nagyszülők kötelességének, nagyszülők részvételét, nevelésben nagyra, nevelésben inkább, lakások túlzsúfoltsága, óvodák hiánya, szülők külföldi, családokat támogató, közvélemény szerint, társadalom figyelmét, megkérdezettek hiányolták, egész családot, családpolitikával foglalkozó, bíboros kiemelte, felmérések alapján, család összefüggése, ezekkel kapcsolatos, katolikus világnézet, főbb követelmények, emberiségnek mint, utóbbi vonatkozásban, család szerepe, konferencia kezdetén, demográfiai csúcs, kétnapos nemzetközi, demográfiai kihívásokról, Albániában szerint megfogalmazódik, szerepének nem közösséghez, jövőjét utóbbi becsülték, oldalát Egyházkerületének demográfiai, Ausztriában Európai mondta, esztergom egyben szülőknek, találjanak budapesti bíboros, Egységes ahogyan Ázsia, konkrét törvényhozás elején, érsek Belorussziához egymással, vagy születését élet, hogy tartják hogy, összefüggése foglalkozzanak unokáik, Egységes József bíboros, válasz Péter örvendenek, felidézte nevelésével nem, mondta illetően szerepelt, nagyszülők Slomó idén, konferencián fontosak családpolitikával, végén legmagasabb Törökországban, demográfiai kihívásokról figyelmét, Luxemburgban megbecsültsége Péter, Törökországban tudatosultak vagy, Fabiny mérhető tudatos, nemzetközi legmagasabb gyermekek, bíboros szerepe illetve, találták hiányolták mint, hanem vallási hozzá, emberi Tanácsa vizsgálták, szülők lényeges nevelést, eléggé unokáik látszik, Magyarországon jelzik amelyek, vagy Péter helyen, hanem kérdések közösségnek, résztvevőt képest becsülik, mondta tanításában hogy, demográfiai Egyház Evangélikus, tudatosultak egyházi válasz, után tanításában nemzedékek, kontinensévé skót szülők, jelének unokáik figyelmét, intenzitással család intenzitással, némileg állítja Péter, felmérések paraméter családokat, családok Tanácsa járó, olyan kulturális tiszteletnek, zárta tudatban jelen, mind szerint világnézet, például probléma probléma, Péter bíboros problémák, jelének demográfiai, lét Erdő, előadásában egyház, nagy jelen, részleteit szülők, Törökországban jelének, egy családot, nevelésével FOTÓ, gyermekek objektív, nem kifejezetten, járó testi, következményeit püspöke, megkérdezettek oldalát, elé tagjait, bizonyul illetve, után sok, szülői ezek, Péter hogy, segítik Éppen, család jelen, kérdések szülők, cserélnek születik, közösségnek világban, válaszokat alapján, főbb társadalom, illetve Péter, megfogalmazódik unokáik, esztergom követelmények, részleteit gyermekek, helyzet ismeri, álló probléma, vannak Katalin, különösen kiemelte, nemcsak arra, részleteit örvendenek, eléggé óvodák, sok foglalkozzanak, jelentkeznek Ausztriában, jövőjét Cipruson, család tudatban, mondta kulturális, szülőknek akkori, arra József, egyben Mindenesetre, sok Hitközség, arról Tamás, Egyes Elmondta, érkezett feltétlenül, négy meg, nevelésükkel Konferenciák, vizsgálták jelen, jelen legmagasabb, skót ezek, kényszerű valamint, amelyekben megkérdezettek, skót ügy, országban országokban, csupán társadalom, Slomó budapesti, kiterjedő egész, hiánya Hollandiában, emberi vallási, amelyek támogatására, mondta nevelést, konferencián jelen, bíboros figyelmét, alapja nagyszülők, bíboros ezekkel, legmagasabb vált, sok egyházi, járó amely, mennyire örvendenek, társadalomban Magyarország, módosult arra, tudatban közös, kitért részvételét, így gyermekek, József kétnapos, tartanak szülőknek, Erdő spanyol, összefüggése kérdések, négy szülői, család szerepet, társadalom skót, Demográfia országokban, szerepet közvélemény, társadalomban olyan, Cipruson Luxemburgban, vagy idén, gyermekvállalás becsülik, hiánya eléggé, mérhető Afrika, hagyományként feltétlenül, megrendezett szerepe, püspöke munkavállalása, közszereplők oldalát, döntőnek nem, Hitközség országokban, gazdasági segítik, megkérdezettek Tanácsa,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.