Belépés
Keresés
Naptár
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Francia zavargások - Megerősített biztonsági intézkedések, több ezer igazoltatás, békés menetek
Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:
Megerősített biztonsági intézkedések mellett vonultak 19. alkalommal utcára szombaton a francia nagyvárosokban a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen ötödik hónapja tiltakozó sárgamellényes tüntetők.


Az előző hétvégi párizsi zavargások miatt a korábbi összetűzések helyszínén, egyebek mellett a párizsi Champs-Élysées sugárúton, a bordeaux-i Pey-Berland téren, a toulouse-i Capitole téren, valamint Nizza és Marseille belvárosában a prefektúrák betiltották a megmozdulásokat. Más bejelentett útvonalakon, jelentős rendőri biztosítás mellett azonban békésen vonultak országszerte a tiltakozók.

Párizsban - ahol a Denfert-Rochereau térről a városon át északi irányba a Montmartre dombja felé indult a békés menet - délután 2 óráig a rendőrség elővigyázatosságból csaknem 5 ezer embert igazoltatott, 51 embert pedig előállítottak és 29-et megbüntettek 135 eurós helyszíni pénzbírságra, amiért a tiltott övezetben, a Champs-Elysées környékén próbáltak meg gyülekezni.

Nicole Belloubet igazságügyi miniszter jelezte: a hatóságok ezúttal "kíméletlenek lesznek a rendbontókkal".

Nizzában kisebb összecsapások is történtek, amikor a rendőrök kiürítették az óváros főterét, ahol a gyülekezési tilalom ellenére többen tiltakozni próbáltak. Hat embert előállítottak.

Más városokban (Montpellier, Strasbourg, Lyon, Lille, Toulouse) nyugalomban vonultak fel a tüntetők.

Az ötödik hónapja tartó kormány- és elitellenes megmozdulás múlt szombaton az elmúlt két hónap békés felvonulásai után ismét a decemberi és januári hétvégekre emlékeztetett. A Champs-Elysées sugárúton összecsapások törtek ki a felvonulók egy része és a közéjük keveredett feketeruhás anarchista csoportok, az úgynevezett black blocs és a rendőrök között. A sárgamellényesek barikádokat emeltek az utak közepén, amelyeket fel is gyújtottak, a csendőrök pedig azonnal könnygázzal és vízágyúval oszlatták a tömeget. Az antikapitalista és rendőrellenes szlogeneket skandáló anarchisták megtámadták a luxusmárkák boltjait, betörték a kirakatokat, felgyújtottak egy bankot és egy újságosbódét, a Champs-Elysée elegáns éttermeiben pedig a berendezéseket rongálták meg. Párizsban 124 üzletet rongáltak meg és 27-et fosztottak ki.

A nem megfelelő rendőri utasításokra hivatkozva Édouard Philippe miniszterelnök hétfőn menesztette Michel Delpuech párizsi rendőrfőnököt, és helyére az egyik legkeményebb kezű rendőri vezetőként ismert Didier Lallement-t nevezte ki, aki eddig a délnyugat-franciaországi Nouvelle Aquitaine prefektusa volt.

Az új párizsi rendőrfőnök előzetesen jelezte, hogy a kormány kérésének megfelelően minden intézkedést megtesz a rendőrség annak érdekében, hogy véget érjen az erőszak a fővárosban.

A kormány az Őrszem fedőnevű terrorelhárítási művelet keretében járőröző katonákat is mozgósította a kormányzati épületek és a műemlékek védelmére, valamint más "meghatározott pontokon" annak érdekében, hogy a rendőrök kizárólag az emberek mozgására és a közrend megőrzésére és helyreállítására tudjanak koncentrálni.

A sárgamellényesek egyes csoportjai a Facebookon arra kérték a tüntetőket, hogy "ne essenek a felesleges feszültségkeltés csapdájába", mások viszont továbbra is be nem jelentett megmozdulásokra szólítottak fel a lezárt helyszíneken. A hatóságok attól tartanak, hogy a felvonulások végén a radikálisabb tüntetők és az anarchista black blocs csoportok - amelyek közül egyesek a szomszédos Olaszországból és Németországból érkeznek - egymásra találnak és együtt randalíroznak.

Annak ellenére, hogy a sárgamellényesek lakossági támogatottsága jelentősen visszaesett, a mozgalom okozta belpolitikai válságnak egyelőre nem látszik a vége.

Az üzemanyagadó emelése ellen 2018 novemberében létrejött sárgamellényes mozgalomnak az elmúlt négy hónapban több szociális jellegű követelése volt, és az államfő távozását is el akarják érni. Ezek kikényszerítésére úttorlaszokat állítottak fel a városszéli körforgalmakban. Szombatonként pedig a városközpontokban tartanak spontán felvonulásokat, amelyek rendszeresen rendbontásba és a rendfenntartó erőkkel való összetűzésbe torkollnak. Hétvégéken ezért országszerte mintegy 80 ezer rendőr és csendőr teljesít szolgálatot a francia utcákon, közülük 6 ezren a fővárosban. A francia biztosítók szövetsége legalább 170 millió euróra becsüli az elmúlt négy hónapban a szombati tüntetéseken az utcákon - üzletek, bankok, kirakatok, középületek, köztéri eszközök megrongálásával - okozott anyagi károkat.

A kormány a követelésekre válaszul először egy 10 milliárd eurós szociális csomagot jelentett be, majd január 15-én elindította a nagy nemzeti vitát a tüntetéseken kifejeződött társadalmi elégedetlenség mederbe terelésére és a párbeszéd megtalálására. A március 15-én véget ért vitában, amelyhez interneten is hozzá lehetett szólni, közel 2 millióan vettek részt és tettek javaslatokat. A több mint 10 ezer lakossági fórum közül - amelyeket országszerte polgármesteri hivatalokban, sportcsarnokokban, prefektúrákon rendeztek - 12-ön maga Emmanuel Macron is részt vett, és 6-7 órán át beszélt a résztvevőkkel a jobb megélhetés érdekében tett eddigi és várható kormányzati intézkedésekről. A vitában felmerülő témákról - a részvételi demokrácia kiszélesítése, az állampolgári kezdeményezésű népszavazás esetleges bevezetése, az igazságosabb adópolitika, a jobb közszolgáltatások, az iszlám helye a francia társadalomban, az egészségügy helyzete - a kormány áprilisban kíván javaslatokat megfogalmazni.Forrás: MTI
Címkék: gazdaságpolitikája, nagyvárosokban, sárgamellényes, intézkedések, Megerősített, tudósítója, alkalommal, biztonsági, tiltakozó, szombaton, vonultak, elővigyázatosságból, közszolgáltatások, sportcsarnokokban, városközpontokban, kikényszerítésére, sárgamellényesek, helyreállítására, feszültségkeltés, terrorelhárítási, sárgamellényesek, sárgamellényesek, körforgalmakban, megmozdulásokat, megrongálásával, intézkedésekről, megmozdulásokra, antikapitalista, berendezéseket, miniszterelnök, franciaországi, felvonulásokat, Olaszországból, Németországból, elégedetlenség, támogatottsága, kezdeményezésű, sárgamellényes, összecsapások, polgármesteri, megfogalmazni, randalíroznak, előző hétvégi, korábbi összetűzések, párizsi Champs-Élysées, bordeaux-i Pey-Berland, toulouse-i Capitole, prefektúrák betiltották, békés menet, tiltott övezetben, hatóságok ezúttal, rendőrök kiürítették, óváros főterét, Nicole Belloubet, Édouard Philippe, Michel Delpuech, Didier Lallement-t, Nouvelle Aquitaine, Emmanuel Macron, Venczel Katalin,
2019.03.23. 16:22
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
megtalálására, előállítottak, Szombatonként, követelésekre, rendőrellenes, összecsapások, úttorlaszokat, meghatározott, rendfenntartó, kiszélesítése, rendbontókkal, emlékeztetett, társadalomban, rendőrfőnököt, résztvevőkkel, előállítottak, felgyújtottak, prefektúrákon, rendszeresen, országszerte, összetűzésbe, rendbontásba, felvonulások, mozgósította, koncentrálni, újságosbódét, legkeményebb, utasításokra, felvonulásai, helyszíneken, üzemanyagadó, belpolitikai, radikálisabb, pénzbírságra, kíméletlenek, novemberében, hivatalokban, tüntetéseken, igazságosabb, javaslatokat, kifejeződött, belvárosában, tüntetéseken, igazoltatott, összetűzések, országszerte, országszerte, javaslatokat, állampolgári, megbüntettek, megőrzésére, feketeruhás, kormányzati, megmozdulás, elitellenes, nyugalomban, úgynevezett, útvonalakon, bejelentett, szólítottak, prefektúrák, megfelelően, kirakatokat, luxusmárkák, megtámadták, adópolitika, egészségügy, éttermeiben, menesztette, anarchisták, szlogeneket, népszavazás, barikádokat, intézkedést, Montpellier, rendőrfőnök, könnygázzal, kormányzati, betiltották, középületek, szolgálatot, mozgalomnak, kiürítették, gyülekezési, igazságügyi, visszaesett, elindította, anarchista, részvételi, vízágyúval, előzetesen, keveredett, vezetőként, városszéli, felvonulók, gyülekezni, állítottak, Strasbourg, fővárosban, prefektusa, gyújtottak, társadalmi, terelésére, demokrácia, követelése, bevezetése, Montmartre, helyszínén, zavargások, biztosítás, áprilisban, jelentősen, tiltakozni, anarchista, hivatkozva, tiltakozók, városokban, fosztottak, biztosítók, szomszédos, szövetsége, interneten, Facebookon, csoportjai, hétvégekre, torkollnak, felesleges, tüntetőket, csapdájába, fővárosban, Hétvégéken, megélhetés, Lallement, megfelelő, kirakatok, jelentett, Aquitaine, szociális, délnyugat, műemlékek, jelentett, válságnak, rongáltak, érdekében, létrejött, hatóságok, rendeztek, lakossági, amelyeket, lakossági, csoportok, felmerülő, párbeszéd, távozását, érdekében, rendőrség, kérésének, katonákat, szociális, mozgására, kizárólag, érdekében, védelmére, esetleges, keretében, szombaton, próbáltak, hatóságok, miniszter, decemberi, sugárúton, csendőrök, amelyeket, csoportok, Belloubet, próbáltak, Párizsban, Marseille, sugárúton, Rochereau, rendőrség, környékén, övezetben, helyszíni, oszlatták, történtek, rongálták, Párizsban, egyelőre, rendőrök, ellenére, mozgalom, vonultak, tudjanak, Delpuech, Emmanuel, pontokon, rendőrök, járőröző, rendőrök, épületek, valamint, jelentős, szombati, eszközök, tüntetők, válaszul, vonultak, milliárd, csomagot, tüntetők, tartanak, Toulouse, továbbra, találnak, millióan, ellenére, lehetett, egymásra, érkeznek, amelyhez, valamint, hónapban, helyzete, bordeaux, toulouse, tartanak, skandáló, betörték, boltjait, Nizzában, teljesít, Capitole, témákról, fedőnevű, hónapban, Nouvelle, legalább, Philippe, csendőr, elegáns, kormány, spontán, amelyek, Édouard, délután, erőkkel, tiltott, károkat, amelyek, egyesek, először, mintegy, ezúttal, tilalom, látszik, államfő, utcákon, emelése, francia, főterét, hónapja, jellegű, közülük, akarják, becsüli, csaknem, okozott, lesznek, köztéri, üzletek, utcákon, francia, jelezte, párizsi, erőszak, közepén, Berland, üzletet, megtesz, Élysées, kormány, vitában, közéjük, rendőri, várható, emeltek, művelet, párizsi, mellett, korábbi, egyebek, nevezte, kormány, hétvégi, párizsi, francia, párizsi, kormány, azonnal, jelezte, rendőri, tömeget, mellett, beszélt, Elysées, Elysées, essenek, irányba, januári, Denfert, városon, március, rendőri, helyére, békésen, nemzeti, közrend, viszont, emberek, vitában, mederbe, kormány, azonban, iszlám, északi, Champs, indult, dombja, amiért, rendőr, vettek, bankok, elmúlt, eddigi, január, embert, Macron, euróra, embert, Champs, szólni, anyagi, tettek, millió, térről, Michel, bankot, többen, ötödik, elmúlt, Őrszem, okozta, között, együtt, Champs, lezárt, elmúlt, embert, amikor, óváros, minden, törtek, Nicole, Didier, hétfőn, kisebb, Elysée, Champs, ismert, kérték, egyik, részt, békés, menet, végén, tartó, vitát, attól, közül, fórum, egyes, békés, közel, része, ismét, hozzá, hónap, véget, részt, annak, mások, pedig, közül, pedig, eurós, miatt, téren, előző, black, ellen, érjen, ezren, ezért, pedig, pedig, kíván, véget, téren, blocs, Nizza, helye, eddig, blocs, eurós, óráig, Lille, black, Annak, annak, tett, hogy, maga, kezű, órán, utak, jobb, vett, ahol, hogy, felé, Lyon, ezer, hogy, ezer, ezer, Ezek, vége, több, volt, négy, négy, ahol, volt, majd, hogy, után, arra, több, mint, való, jobb, nagy, hogy, múlt, hogy, érni, egy, fel, aki, nem, Hat, Más, meg, nem, meg, meg, egy, fel, fel, egy, más, Más, nem, egy, ért, fel, két, Pey, gyülekezési tilalom, ötödik hónapja, közéjük keveredett, úgynevezett black, rendőrök között, sárgamellényesek barikádokat, utak közepén, csendőrök pedig, luxusmárkák boltjait, berendezéseket rongálták, egyik legkeményebb, kormány kérésének, rendőrség annak, kormányzati épületek, műemlékek védelmére, rendőrök kizárólag, emberek mozgására, közrend megőrzésére, sárgamellényesek egyes, felesleges feszültségkeltés, lezárt helyszíneken, hatóságok attól, felvonulások végén, radikálisabb tüntetők, anarchista black, szomszédos Olaszországból, sárgamellényesek lakossági, mozgalom okozta, üzemanyagadó emelése, elmúlt négy, államfő távozását, városszéli körforgalmakban, városközpontokban tartanak, rendfenntartó erőkkel, francia utcákon, francia biztosítók, szombati tüntetéseken, követelésekre válaszul, nagy nemzeti, tüntetéseken kifejeződött, párbeszéd megtalálására, március 15-én, több mint, jobb megélhetés, vitában felmerülő, részvételi demokrácia, állampolgári kezdeményezésű, igazságosabb adópolitika, jobb közszolgáltatások, iszlám helye, francia társadalomban, egészségügy helyzete, kormány áprilisban, rendőrök Montmartre párizsi, amiért párizsi egyelőre, épületek javaslatokat boltjait, állítottak valamint skandáló, felmerülő egy utcákon, követelésekre interneten találnak, kifejeződött terrorelhárítási tüntetők, novemberében több jelezte, Hat több csoportok, előállítottak egészségügy igazságosabb, érdekében párizsi próbáltak, több lakossági megmozdulásokra, szociális attól kirakatokat, Annak összecsapások békésen, hatóságok Rochereau Elysées, egy továbbra fel, tüntetők várható meg, arra Őrszem utak, spontán eddigi pedig, kezű Elysée megrongálásával, megrongálásával belpolitikai Denfert, rendőrök megtalálására sárgamellényesek, eszközök rendőrök véget, kormány fővárosban óráig, kirakatok indult tiltakozók, más viszont óváros, való országszerte próbáltak, több rendőrfőnököt javaslatokat, ismét emeltek pedig, jelezte teljesít kormány, helyére Édouard Champs, rendeztek nem hónap, kérésének ellenére Strasbourg, adópolitika kiszélesítése emelése, Szombatonként próbáltak Montmartre, lakossági miniszter érni, üzemanyagadó jelentett felvonulások, skandáló prefektusa éttermeiben, kormány összecsapások része, bordeaux Macron Aquitaine, igazságosabb csoportok eddig, utak elmúlt előző, elmúlt utasításokra biztosítás, Hat hétvégekre csoportok, kormány szociális elmúlt, attól euróra országszerte, lezárt black lehetett, Nizza amelyeket bankot, megfogalmazni két része, eurós helyzete amelyek, népszavazás nevezte, arra összecsapások, csendőr emberek, ezer városszéli, vitát adópolitika, könnygázzal mozgósította, erőkkel többen, Toulouse hétvégekre, károkat népszavazás, valamint felesleges, elégedetlenség való, útvonalakon csendőrök, emberek elindította, decemberi bordeaux, rendbontásba kezű, felvonulásokat hétvégekre, legalább egy, kizárólag polgármesteri, irányba városokban, Facebookon válaszul, Toulouse boltjait, hónapja sárgamellényesek, prefektusa sárgamellényes, jelentett attól, Strasbourg Champs, újságosbódét szövetsége, embert hivatkozva, azonban Rochereau, teljesít résztvevőkkel, ezer rendőri, fel hogy, volt skandáló, majd interneten, államfő jelezte, lesznek blocs, előállítottak előállítottak, kizárólag hétvégi, társadalomban korábbi, vitában sugárúton, ellenére mint, éttermeiben tiltott, keveredett több, pedig hogy, délnyugat létrejött, körforgalmakban gyülekezni, nem közszolgáltatások, barikádokat hogy, boltjait tüntetéseken, megtámadták úttorlaszokat, anyagi Nicole, arra végén, miatt csapdájába, ellenére volt, való radikálisabb, műemlékek érdekében, Szombatonként Philippe, volt hétvégekre, rendőrök okozta, keveredett Elysée, rendszeresen terelésére, intézkedésekről megtalálására, követelése elindította, nagy hétfőn, rendőrség tüntetéseken, ezért országszerte, ezer egyik, utak ötödik, rendbontásba szociális, Denfert elégedetlenség, épületek sportcsarnokokban, történtek témákról, elegáns hatóságok, részt fel, országszerte előállítottak, elmúlt anarchisták, jelentett egyik, gyújtottak utcákon, sárgamellényesek Montpellier, katonákat szombaton, rongáltak mozgalomnak, millióan állítottak, sárgamellényesek védelmére, fel utasításokra, rendőr irányba, megőrzésére kormányzati, Denfert okozott, közrend népszavazás, majd skandáló, megfelelően megmozdulásokra, főterét mint, visszaesett vett, anyagi lehetett, érkeznek okozta, kormány téren, igazságosabb berendezéseket, rendbontókkal várható, anarchista felgyújtottak, Pey jelentősen, Montpellier amiért, való kérésének,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.