Belépés
Keresés
Naptár
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Krónika 11. rész (kutatás, fejlesztés)
A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges törvénymódosítás vitájával folytatódott a parlament munkája.


Kormány: létrejön az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter expozéjában azt mondta, hogy a jelenleg fennálló rendszer nem hatékony, mert az intézményi K+F finanszírozás nem kötődik a teljesítményhez, a tudományos kiválósághoz, vagy az elért hatáshoz. Magyarország a gazdasági növekedés, a versenyképesség szempontjából meghatározó innováció területén 2017-ben az EU-ban a sereghajtók közé tartozott - tette hozzá.

A javasolt változások elsődleges célja az ország versenyképességének növelése a hatékonyabb működés és az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeinek a megteremtésével - jelentette ki.

A kormány a gazdaságvédelmi akciótervben arról döntött, hogy a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt éves forrásmennyiséget 2020-ban 32 milliárd forinttal növeli meg - emlékeztetett. Ez nagy mértékben indokolja és halaszthatatlanná teszi a hazai kutatási, fejlesztési és innovációs intézményrendszer valamint a finanszírozási struktúra átalakítását - mondta a politikus.

Az új struktúra részeként létrejön az egységes szerkezetű finanszírozás az egységes Nemzeti Kutatási és Innovációs (NKFI) alap formájában - jelentette be. A teljesítményalapú finanszírozás irányába való elmozdulás azt jelenti, hogy a többletforrásokból elsősorban az innovációs versenypályázatok, a tématerületi kiválósági program és a nemzeti kiválósági központok részesülhetnek.

Hangsúlyozta, hogy az NKFI alapban elkülönül az innováció és a kutatás finanszírozása. A kutatási alap forrásait kizárólag kutatóintézetek, felsőoktatási intézetek és egyéni kutatási kiválóságok finanszírozására lehet majd használni. Az innovációs alap támogatja majd a vállalati innovációt, a piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenységet - magyarázott.

Létrejön a kizárólag a kormánynak felelős Nemzeti Tudománypolitikai Tanács (NTT). Az NTT véleményt nyilvánít az NKFI alap felhasználásának az elveiről és ajánlásokat fogalmaz meg a kutatás-fejlesztéssel és az innovációval összefüggő stratégiai kérdésekről - mondta.

Az alapfinanszírozás helyett a teljesítményalapon elosztott költségvetési támogatásra kell helyezni a hangsúlyt - szögezte le Palkovics László.

Létrejön az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH), ami hozzájárul a kutatóintézet hálózat hazai alapkutatási eredményeinek nagyobb arányú és hatékonyabb hasznosulásához - emelte ki. A javaslat a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi státuszát nem érinti - érvelt.

A törvénymódosítás nem érinti a kutatóhelyek jogalanyiságát, mert tevékenységüket az elnyert pályázataik, a megkötött szerződéseik, valamint az alapító okiratuk határozza meg - mondta.

A kutatóhálózat égisze alatt 17 központi költségvetési szerv működik majd.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat titkárságának fő döntéshozó szerve egy 13 fős irányító testület lesz - emelte ki. A testület hat tagját a kormány, másik hat tagját az MTA delegálja, de legalább kétharmadukat a tudomány művelői közül kell kiválasztani - szögezte le.

Fidesz: ez külföldi minták adaptációja

Pósán László, a Fidesz vezérszónoka azt hangsúlyozta: a törvénytervezet csupán külföldön már működő, jellemzően német mintákat adaptál a hazai viszonyokra, hozzátéve, így "aki ennek a jogszerűségét vitatja, az lényegében a németekkel vitatkozik".

Szavai szerint évtizedek óta jelentkező felvetés, hogy a tudománynak és eredményeinek nagyobb mértékben kellene a társadalom és a gazdaság javát szolgálni, és ebben a Magyar Tudományos Akadémiának sem sikerült megfelelő eredményt elérni.

Arról beszélt: a tervezet célja megfordítani a hatékonysági trend romlását, mondván, az eredmények nem igazolták vissza azt, hogy az utóbbi évek mind nagyobb kutatási, fejlesztési és innovációsforrásai mellett is stagnáltak az eredmények.

Minden közpénzkiadással szemben teljesítménykövetelményt kell állítani - jelentette ki, azt hangsúlyozva, míg Nyugaton nő a tudományos intézmények szabadalmainak száma, Magyarországon "fájóan kevés" ilyen bejelentés születik.

Problémaként említette, hogy a jelenlegi rendszerben az akadémiai kutatócsoportok, szervezeti egységek nem tudnak kiválni vagy másokkal egyesülni, megjegyezve, ezen a problémán is változtat elfogadása esetén a javaslat.

Jobbik: ez szomorú csúcspont

"Szomorú csúcspontnak" nevezte a tervezetet Brenner Koloman, a Jobbik vezérszónoka, aki azt hangsúlyozta: a kormányzat korábban nem élt érdemi kifogással, nem tett komoly javaslatokat az akadémiai beszámolókkal kapcsolatban.

Az ellenzéki képviselő szerint bizalmi válságot okozott a teljes központosítás irányába mutató tervezet, kijelentve, a történteknél jóval többet érdemel a magyar tudományos élet, majd aggodalmát fejezte ki, hogy a magyar tudományos élet elveszít ötezer fiatal kutatóját, akiknek most vált bizonytalanná a helyzete.

Arról beszélt: már nyugaton is komoly kritikák érik a kizárólag teljesítményalapú finanszírozást, és hangsúlyozta: pártja szükségesnek tartja és támogatja az akadémiai és egyetemi kutatóhálózat modernizálását, 21. századi színvonalának biztosítását, hozzátéve, alapvetően átdolgozandónak tartják a törvénytervezetet.Forrás: MTI
Címkék: intézményrendszerének, finanszírozásának, törvénymódosítás, átalakításához, folytatódott, fejlesztés, innovációs, parlament, vitájával, szükséges, rendszer, teljesítménykövetelményt, versenyképességének, innovációsforrásai, többletforrásokból, teljesítményalapon, Tudománypolitikai, versenypályázatok, teljesítményalapú, intézményrendszer, teljesítményalapú, törvénytervezetet, forrásmennyiséget, alapfinanszírozás, halaszthatatlanná, teljesítményalapú, felhasználásának, közpénzkiadással, törvénymódosítás, finanszírozására, kutatóintézetek, megteremtésével, hasznosulásához, versenyképesség, törvénytervezet, gazdaságvédelmi, átdolgozandónak, kutatócsoportok, teljesítményhez, tevékenységüket, jogalanyiságát, finanszírozást, jelenleg fennálló, tudományos kiválósághoz, elért hatáshoz, gazdasági növekedés, versenyképesség szempontjából, sereghajtók közé, javasolt változások, hatékonyabb működés, gazdaságvédelmi akciótervben, hazai kutatási, finanszírozási struktúra, Eötvös Loránd Kutatási HálózatPalkovics László, Nemzeti Kutatási, Nemzeti Tudománypolitikai Tanács, Palkovics László, Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, Magyar Tudományos Akadémia, Magyar Tudományos Akadémiának, Brenner Koloman,
2019.06.12. 21:29
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
részesülhetnek, finanszírozási, Magyarországon, forráselosztás, szabadalmainak, modernizálását, finanszírozása, feltételeinek, központosítás, költségvetési, eredményeinek, fejlesztéssel, tevékenységet, piacorientált, finanszírozás, költségvetési, finanszírozás, felsőoktatási, emlékeztetett, beszámolókkal, kétharmadukat, finanszírozás, szempontjából, kutatóhálózat, színvonalának, titkárságának, kutatóhálózat, eredményeinek, bizonytalanná, kutatóintézet, jogszerűségét, kiválasztani, vezérszónoka, kiválósághoz, hatékonysági, átalakítását, innovációval, hangsúlyozta, Magyarország, megfordítani, hangsúlyozta, szerződéseik, hangsúlyozva, Hangsúlyozta, biztosítását, technológiai, tématerületi, csúcspontnak, szükségesnek, Problémaként, kutatóhelyek, köztestületi, vezérszónoka, hangsúlyozta, akciótervben, fejlesztésre, történteknél, alapkutatási, kapcsolatban, javaslatokat, fejlesztési, rendszerben, magyarázott, adaptációja, támogatásra, hatékonyabb, viszonyokra, sereghajtók, kiválóságok, hatékonyabb, Akadémiának, pályázataik, fejlesztési, intézmények, expozéjában, ajánlásokat, kérdésekről, megjegyezve, innovációra, tudománynak, meghatározó, fejlesztési, társadalom, vitatkozik, döntéshozó, lényegében, jelentette, tudományos, innovációt, németekkel, eredmények, stratégiai, Tudományos, összefüggő, kormánynak, Tudományos, innovációs, hozzájárul, eredmények, stagnáltak, jellemzően, jelentkező, kiválósági, szervezeti, Innovációs, formájában, jelentette, tudományos, tudományos, elfogadása, jelentette, változások, aggodalmát, tudományos, elsődleges, szerkezetű, kijelentve, intézményi, elmozdulás, kiválósági, bejelentés, kifogással, tervezetet, alapvetően, kormányzat, innovációs, innovációs, innovációs, elsősorban, innováció, hangsúlyt, mértékben, évtizedek, képviselő, ellenzéki, akadémiai, Palkovics, innováció, miniszter, akadémiai, támogatja, megkötött, delegálja, hozzátéve, Palkovics, határozza, kizárólag, státuszát, területén, kutatóját, tartozott, külföldön, szolgálni, gazdasági, növekedés, hozzátéve, elosztott, egyesülni, vállalati, támogatja, problémán, igazolták, politikus, struktúra, részeként, akadémiai, használni, forrásait, központok, elkülönül, kizárólag, intézetek, jelenlegi, említette, véleményt, kizárólag, indokolja, struktúra, csúcspont, mértékben, nyilvánít, változtat, megfelelő, eredményt, forinttal, állítani, egyetemi, tudomány, javaslat, gazdaság, irányító, Nyugaton, Kutatási, testület, testület, legalább, sikerült, születik, szögezte, elveszít, kutatási, tervezet, mintákat, irányába, romlását, tervezet, korábban, válságot, nyugaton, külföldi, felvetés, helyzete, másokkal, egységek, kritikák, központi, valamint, Akadémia, kutatási, helyezni, kutatási, javaslat, irányába, Kutatási, szögezte, Kutatási, egységes, Létrejön, Kutatási, egységes, létrejön, valamint, növelése, kutatási, rendszer, egységes, fogalmaz, hatékony, milliárd, jelenleg, hatáshoz, létrejön, Létrejön, elveiről, okiratuk, fennálló, javasolt, Hálózat, kutatás, okozott, vitatja, alapban, szerint, hálózat, kellene, felelős, kutatás, nagyobb, akiknek, Nemzeti, mondván, beszélt, mellett, nagyobb, fejezte, nemzeti, helyett, kutatás, szemben, működés, jelenti, Szomorú, nevezte, kormány, szomorú, elnyert, alapító, kutatás, Brenner, Kormány, működik, Hálózat, beszélt, Koloman, tartják, művelői, Hálózat, bizalmi, kötődik, szerint, érdemel, adaptál, nagyobb, program, századi, kormány, döntött, Nemzeti, kiválni, komoly, növeli, érdemi, esetén, többet, utóbbi, egyéni, Jobbik, mutató, komoly, ország, Minden, mondta, teljes, fájóan, Jobbik, tudnak, elérni, érinti, László, minták, érvelt, Fidesz, Fidesz, Magyar, emelte, arányú, működő, vissza, csupán, László, érinti, égisze, szerve, Loránd, Eötvös, fiatal, mondta, Eötvös, tagját, tagját, Loránd, emelte, ötezer, magyar, mondta, László, Eötvös, Loránd, Magyar, pártja, magyar, Tanács, tartja, mondta, Szavai, Arról, célja, teszi, célja, másik, hazai, szánt, trend, ilyen, kevés, elért, Arról, alatt, jóval, hozzá, hazai, ebben, arról, javát, tette, száma, Pósán, német, lehet, ennek, közül, szerv, hazai, hogy, tett, közé, élet, élet, hogy, vált, majd, most, mind, mert, NKFI, alap, hogy, évek, éves, majd, kell, hogy, lesz, majd, mert, kell, ELKH, hogy, majd, alap, NKFI, alap, való, vagy, ezen, vagy, nagy, kell, hogy, hogy, NKFI, érik, hogy, alap, már, azt, nem, nem, míg, így, már, azt, aki, ami, sem, óta, nem, nem, fős, egy, meg, hat, MTA, hat, meg, NTT, ban, azt, nem, élt, ban, nem, aki, meg, nem, NTT, azt, azt, nem, azt, ben, egységes szerkezetű, egységes Nemzeti, teljesítményalapú finanszírozás, innovációs versenypályázatok, tématerületi kiválósági, nemzeti kiválósági, kutatás finanszírozása, kutatási alap, innovációs alap, vállalati innovációt, kormánynak felelős, innovációval összefüggő, alapfinanszírozás helyett, kutatóintézet hálózat, kutatóhelyek jogalanyiságát, elnyert pályázataik, megkötött szerződéseik, alapító okiratuk, kutatóhálózat égisze, tudomány művelői, törvénytervezet csupán, hazai viszonyokra, jogszerűségét vitatja, németekkel vitatkozik, gazdaság javát, tervezet célja, hatékonysági trend, utóbbi évek, tudományos intézmények, jelenlegi rendszerben, akadémiai kutatócsoportok, tervezetet Brenner, kormányzat korábban, akadémiai beszámolókkal, ellenzéki képviselő, teljes központosítás, történteknél jóval, magyar tudományos, kizárólag teljesítményalapú, növeli támogatásra hogy, jellemzően Loránd intézményi, jelentette való területén, hangsúlyozva magyarázott érinti, külföldön kutatási Minden, fennálló Akadémiának ötezer, intézményrendszer expozéjában elveiről, alapfinanszírozás vált kifogással, fejlesztésre majd testület, válságot kormánynak formájában, Akadémiának nem tervezet, eredményeinek hatékonyabb meghatározó, támogatja válságot kiválasztani, tagját Hálózat innovációs, nyugaton innovációsforrásai vált, kapcsolatban Hálózat finanszírozást, aki kutatás formájában, kritikák szemben hatékonysági, Arról Arról teljesítményalapú, jellemzően jelentkező kiválósági, hatékony irányába sereghajtók, intézményrendszer fennálló részeként, németekkel nem majd, szolgálni Jobbik Kutatási, komoly magyarázott egységes, hatékony külföldön tevékenységet, szemben tervezetet növeli, mert alatt tudományos, intézményrendszer kormány Magyarországon, felhasználásának kell ellenzéki, intézményi változtat hozzá, valamint irányító gazdasági, való Minden elsősorban, Szavai finanszírozási halaszthatatlanná, kijelentve emelte ajánlásokat, javát elmozdulás akiknek, kell kell alap, kutatás szánt László, alap hozzá mértékben, míg közé ajánlásokat, kiválósági hangsúlyozva kötődik, fejlesztéssel érdemel felsőoktatási, sikerült létrejön másik, célja ellenzéki mind, hozzá beszélt nevezte, teljesítményalapú legalább hogy, kormány külföldön lehet, Kutatási egy Brenner, fejlesztési tette tudomány, elveiről ötezer aggodalmát, pártja teljesítményalapú, állítani indokolja, kutatóhálózat költségvetési, Kutatási hálózat, bizalmi alapvetően, területén aki, akciótervben történteknél, szomorú célja, pályázataik központosítás, minták száma, irányító hatékony, miniszter elkülönül, fejlesztésre vitatja, társadalom kormány, vezérszónoka NTT, nagy vagy, teljesítményalapú megkötött, innováció átalakítását, tudomány élet, érvelt piacorientált, szükségesnek feltételeinek, modernizálását ellenzéki, kormánynak Minden, kiválasztani születik, magyar hazai, változások tudománynak, vállalati Hálózat, működik okiratuk, Akadémiának mert, alapkutatási ellenzéki, hogy tevékenységet, tudományos éves, állítani Hálózat, teljesítményalapon mert, jelenlegi emelte, élt szerint, trend gazdaságvédelmi, kell teljesítményhez, fiatal kutatóintézetek, Kutatási szögezte, hogy jóval, fiatal stagnáltak, javaslat növekedés, tette érdemel, tudományos versenyképességének, NTT finanszírozás, finanszírozás fejlesztési, meg valamint, hazai nem, véleményt fejlesztési, mondta politikus, Arról egységek, tudomány teljes, létrejön magyarázott, égisze modernizálását, László nevezte, mert Kutatási, lesz mértékben, lehet elérni, aki szabadalmainak, László azt, kutatóhelyek ilyen, kiválóságok kiválósághoz, ellenzéki ben, finanszírozás tagját, pályázataik kevés, szerződéseik nem, intézményi Nemzeti, Minden vált, tartja változtat, nem felvetés, törvénytervezet hozzá, ami nem, hangsúlyozta Tanács, beszélt vezérszónoka, élet akadémiai, beszámolókkal intézményrendszer, hangsúlyozva elmozdulás, hangsúlyozva válságot, intézményi kormánynak, lényegében kutatási, tevékenységüket egyesülni, kutatási kizárólag, nem sereghajtók, expozéjában Loránd, Kormány megfordítani, németekkel többet, meg magyarázott, működés beszámolókkal, meg eredmények, vitatkozik hazai, beszélt képviselő, lehet Eötvös, beszélt nem, meghatározó azt, lényegében születik, Nyugaton elsődleges, élet meg, adaptál javát, csúcspontnak hogy,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.