Belépés
Keresés
Naptár
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Krónika 11. rész (kutatás, fejlesztés)
A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges törvénymódosítás vitájával folytatódott a parlament munkája.


Kormány: létrejön az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter expozéjában azt mondta, hogy a jelenleg fennálló rendszer nem hatékony, mert az intézményi K+F finanszírozás nem kötődik a teljesítményhez, a tudományos kiválósághoz, vagy az elért hatáshoz. Magyarország a gazdasági növekedés, a versenyképesség szempontjából meghatározó innováció területén 2017-ben az EU-ban a sereghajtók közé tartozott - tette hozzá.

A javasolt változások elsődleges célja az ország versenyképességének növelése a hatékonyabb működés és az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeinek a megteremtésével - jelentette ki.

A kormány a gazdaságvédelmi akciótervben arról döntött, hogy a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt éves forrásmennyiséget 2020-ban 32 milliárd forinttal növeli meg - emlékeztetett. Ez nagy mértékben indokolja és halaszthatatlanná teszi a hazai kutatási, fejlesztési és innovációs intézményrendszer valamint a finanszírozási struktúra átalakítását - mondta a politikus.

Az új struktúra részeként létrejön az egységes szerkezetű finanszírozás az egységes Nemzeti Kutatási és Innovációs (NKFI) alap formájában - jelentette be. A teljesítményalapú finanszírozás irányába való elmozdulás azt jelenti, hogy a többletforrásokból elsősorban az innovációs versenypályázatok, a tématerületi kiválósági program és a nemzeti kiválósági központok részesülhetnek.

Hangsúlyozta, hogy az NKFI alapban elkülönül az innováció és a kutatás finanszírozása. A kutatási alap forrásait kizárólag kutatóintézetek, felsőoktatási intézetek és egyéni kutatási kiválóságok finanszírozására lehet majd használni. Az innovációs alap támogatja majd a vállalati innovációt, a piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenységet - magyarázott.

Létrejön a kizárólag a kormánynak felelős Nemzeti Tudománypolitikai Tanács (NTT). Az NTT véleményt nyilvánít az NKFI alap felhasználásának az elveiről és ajánlásokat fogalmaz meg a kutatás-fejlesztéssel és az innovációval összefüggő stratégiai kérdésekről - mondta.

Az alapfinanszírozás helyett a teljesítményalapon elosztott költségvetési támogatásra kell helyezni a hangsúlyt - szögezte le Palkovics László.

Létrejön az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH), ami hozzájárul a kutatóintézet hálózat hazai alapkutatási eredményeinek nagyobb arányú és hatékonyabb hasznosulásához - emelte ki. A javaslat a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi státuszát nem érinti - érvelt.

A törvénymódosítás nem érinti a kutatóhelyek jogalanyiságát, mert tevékenységüket az elnyert pályázataik, a megkötött szerződéseik, valamint az alapító okiratuk határozza meg - mondta.

A kutatóhálózat égisze alatt 17 központi költségvetési szerv működik majd.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat titkárságának fő döntéshozó szerve egy 13 fős irányító testület lesz - emelte ki. A testület hat tagját a kormány, másik hat tagját az MTA delegálja, de legalább kétharmadukat a tudomány művelői közül kell kiválasztani - szögezte le.

Fidesz: ez külföldi minták adaptációja

Pósán László, a Fidesz vezérszónoka azt hangsúlyozta: a törvénytervezet csupán külföldön már működő, jellemzően német mintákat adaptál a hazai viszonyokra, hozzátéve, így "aki ennek a jogszerűségét vitatja, az lényegében a németekkel vitatkozik".

Szavai szerint évtizedek óta jelentkező felvetés, hogy a tudománynak és eredményeinek nagyobb mértékben kellene a társadalom és a gazdaság javát szolgálni, és ebben a Magyar Tudományos Akadémiának sem sikerült megfelelő eredményt elérni.

Arról beszélt: a tervezet célja megfordítani a hatékonysági trend romlását, mondván, az eredmények nem igazolták vissza azt, hogy az utóbbi évek mind nagyobb kutatási, fejlesztési és innovációsforrásai mellett is stagnáltak az eredmények.

Minden közpénzkiadással szemben teljesítménykövetelményt kell állítani - jelentette ki, azt hangsúlyozva, míg Nyugaton nő a tudományos intézmények szabadalmainak száma, Magyarországon "fájóan kevés" ilyen bejelentés születik.

Problémaként említette, hogy a jelenlegi rendszerben az akadémiai kutatócsoportok, szervezeti egységek nem tudnak kiválni vagy másokkal egyesülni, megjegyezve, ezen a problémán is változtat elfogadása esetén a javaslat.

Jobbik: ez szomorú csúcspont

"Szomorú csúcspontnak" nevezte a tervezetet Brenner Koloman, a Jobbik vezérszónoka, aki azt hangsúlyozta: a kormányzat korábban nem élt érdemi kifogással, nem tett komoly javaslatokat az akadémiai beszámolókkal kapcsolatban.

Az ellenzéki képviselő szerint bizalmi válságot okozott a teljes központosítás irányába mutató tervezet, kijelentve, a történteknél jóval többet érdemel a magyar tudományos élet, majd aggodalmát fejezte ki, hogy a magyar tudományos élet elveszít ötezer fiatal kutatóját, akiknek most vált bizonytalanná a helyzete.

Arról beszélt: már nyugaton is komoly kritikák érik a kizárólag teljesítményalapú finanszírozást, és hangsúlyozta: pártja szükségesnek tartja és támogatja az akadémiai és egyetemi kutatóhálózat modernizálását, 21. századi színvonalának biztosítását, hozzátéve, alapvetően átdolgozandónak tartják a törvénytervezetet.Forrás: MTI
Címkék: intézményrendszerének, finanszírozásának, törvénymódosítás, átalakításához, folytatódott, fejlesztés, innovációs, parlament, vitájával, szükséges, rendszer, teljesítménykövetelményt, versenyképességének, innovációsforrásai, többletforrásokból, teljesítményalapon, Tudománypolitikai, versenypályázatok, teljesítményalapú, intézményrendszer, teljesítményalapú, törvénytervezetet, forrásmennyiséget, alapfinanszírozás, halaszthatatlanná, teljesítményalapú, felhasználásának, közpénzkiadással, törvénymódosítás, finanszírozására, kutatóintézetek, megteremtésével, hasznosulásához, versenyképesség, törvénytervezet, gazdaságvédelmi, átdolgozandónak, kutatócsoportok, teljesítményhez, tevékenységüket, jogalanyiságát, finanszírozást, jelenleg fennálló, tudományos kiválósághoz, elért hatáshoz, gazdasági növekedés, versenyképesség szempontjából, sereghajtók közé, javasolt változások, hatékonyabb működés, gazdaságvédelmi akciótervben, hazai kutatási, finanszírozási struktúra, Eötvös Loránd Kutatási HálózatPalkovics László, Nemzeti Kutatási, Nemzeti Tudománypolitikai Tanács, Palkovics László, Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, Magyar Tudományos Akadémia, Magyar Tudományos Akadémiának, Brenner Koloman,
2019.06.12. 21:29
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
részesülhetnek, finanszírozási, Magyarországon, forráselosztás, szabadalmainak, modernizálását, finanszírozása, feltételeinek, központosítás, költségvetési, eredményeinek, fejlesztéssel, tevékenységet, piacorientált, finanszírozás, költségvetési, finanszírozás, felsőoktatási, emlékeztetett, beszámolókkal, kétharmadukat, finanszírozás, szempontjából, kutatóhálózat, színvonalának, titkárságának, kutatóhálózat, eredményeinek, bizonytalanná, kutatóintézet, jogszerűségét, kiválasztani, vezérszónoka, kiválósághoz, hatékonysági, átalakítását, innovációval, hangsúlyozta, Magyarország, megfordítani, hangsúlyozta, szerződéseik, hangsúlyozva, Hangsúlyozta, biztosítását, technológiai, tématerületi, csúcspontnak, szükségesnek, Problémaként, kutatóhelyek, köztestületi, vezérszónoka, hangsúlyozta, akciótervben, fejlesztésre, történteknél, alapkutatási, kapcsolatban, javaslatokat, fejlesztési, rendszerben, magyarázott, adaptációja, támogatásra, hatékonyabb, viszonyokra, sereghajtók, kiválóságok, hatékonyabb, Akadémiának, pályázataik, fejlesztési, intézmények, expozéjában, ajánlásokat, kérdésekről, megjegyezve, innovációra, tudománynak, meghatározó, fejlesztési, társadalom, vitatkozik, döntéshozó, lényegében, jelentette, tudományos, innovációt, németekkel, eredmények, stratégiai, Tudományos, összefüggő, kormánynak, Tudományos, innovációs, hozzájárul, eredmények, stagnáltak, jellemzően, jelentkező, kiválósági, szervezeti, Innovációs, formájában, jelentette, tudományos, tudományos, elfogadása, jelentette, változások, aggodalmát, tudományos, elsődleges, szerkezetű, kijelentve, intézményi, elmozdulás, kiválósági, bejelentés, kifogással, tervezetet, alapvetően, kormányzat, innovációs, innovációs, innovációs, elsősorban, innováció, hangsúlyt, mértékben, évtizedek, képviselő, ellenzéki, akadémiai, Palkovics, innováció, miniszter, akadémiai, támogatja, megkötött, delegálja, hozzátéve, Palkovics, határozza, kizárólag, státuszát, területén, kutatóját, tartozott, külföldön, szolgálni, gazdasági, növekedés, hozzátéve, elosztott, egyesülni, vállalati, támogatja, problémán, igazolták, politikus, struktúra, részeként, akadémiai, használni, forrásait, központok, elkülönül, kizárólag, intézetek, jelenlegi, említette, véleményt, kizárólag, indokolja, struktúra, csúcspont, mértékben, nyilvánít, változtat, megfelelő, eredményt, forinttal, állítani, egyetemi, tudomány, javaslat, gazdaság, irányító, Nyugaton, Kutatási, testület, testület, legalább, sikerült, születik, szögezte, elveszít, kutatási, tervezet, mintákat, irányába, romlását, tervezet, korábban, válságot, nyugaton, külföldi, felvetés, helyzete, másokkal, egységek, kritikák, központi, valamint, Akadémia, kutatási, helyezni, kutatási, javaslat, irányába, Kutatási, szögezte, Kutatási, egységes, Létrejön, Kutatási, egységes, létrejön, valamint, növelése, kutatási, rendszer, egységes, fogalmaz, hatékony, milliárd, jelenleg, hatáshoz, létrejön, Létrejön, elveiről, okiratuk, fennálló, javasolt, Hálózat, kutatás, okozott, vitatja, alapban, szerint, hálózat, kellene, felelős, kutatás, nagyobb, akiknek, Nemzeti, mondván, beszélt, mellett, nagyobb, fejezte, nemzeti, helyett, kutatás, szemben, működés, jelenti, Szomorú, nevezte, kormány, szomorú, elnyert, alapító, kutatás, Brenner, Kormány, működik, Hálózat, beszélt, Koloman, tartják, művelői, Hálózat, bizalmi, kötődik, szerint, érdemel, adaptál, nagyobb, program, századi, kormány, döntött, Nemzeti, kiválni, komoly, növeli, érdemi, esetén, többet, utóbbi, egyéni, Jobbik, mutató, komoly, ország, Minden, mondta, teljes, fájóan, Jobbik, tudnak, elérni, érinti, László, minták, érvelt, Fidesz, Fidesz, Magyar, emelte, arányú, működő, vissza, csupán, László, érinti, égisze, szerve, Loránd, Eötvös, fiatal, mondta, Eötvös, tagját, tagját, Loránd, emelte, ötezer, magyar, mondta, László, Eötvös, Loránd, Magyar, pártja, magyar, Tanács, tartja, mondta, Szavai, Arról, célja, teszi, célja, másik, hazai, szánt, trend, ilyen, kevés, elért, Arról, alatt, jóval, hozzá, hazai, ebben, arról, javát, tette, száma, Pósán, német, lehet, ennek, közül, szerv, hazai, hogy, tett, közé, élet, élet, hogy, vált, majd, most, mind, mert, NKFI, alap, hogy, évek, éves, majd, kell, hogy, lesz, majd, mert, kell, ELKH, hogy, majd, alap, NKFI, alap, való, vagy, ezen, vagy, nagy, kell, hogy, hogy, NKFI, érik, hogy, alap, már, azt, nem, nem, míg, így, már, azt, aki, ami, sem, óta, nem, nem, fős, egy, meg, hat, MTA, hat, meg, NTT, ban, azt, nem, élt, ban, nem, aki, meg, nem, NTT, azt, azt, nem, azt, ben, egységes szerkezetű, egységes Nemzeti, teljesítményalapú finanszírozás, innovációs versenypályázatok, tématerületi kiválósági, nemzeti kiválósági, kutatás finanszírozása, kutatási alap, innovációs alap, vállalati innovációt, kormánynak felelős, innovációval összefüggő, alapfinanszírozás helyett, kutatóintézet hálózat, kutatóhelyek jogalanyiságát, elnyert pályázataik, megkötött szerződéseik, alapító okiratuk, kutatóhálózat égisze, tudomány művelői, törvénytervezet csupán, hazai viszonyokra, jogszerűségét vitatja, németekkel vitatkozik, gazdaság javát, tervezet célja, hatékonysági trend, utóbbi évek, tudományos intézmények, jelenlegi rendszerben, akadémiai kutatócsoportok, tervezetet Brenner, kormányzat korábban, akadémiai beszámolókkal, ellenzéki képviselő, teljes központosítás, történteknél jóval, magyar tudományos, kizárólag teljesítményalapú, élet élet arról, ELKH csúcspont fogalmaz, pártja eredmények összefüggő, komoly Jobbik jogszerűségét, tartják jogszerűségét bizalmi, hogy mértékben majd, alapvetően hogy stratégiai, élet megjegyezve mintákat, kizárólag hatáshoz fejlesztéssel, egy tervezet kiválni, ban elsősorban Kutatási, szánt intézmények ami, Palkovics meg magyarázott, mondván nagyobb majd, Fidesz szerkezetű teljesítménykövetelményt, területén expozéjában mértékben, megjegyezve Kutatási kapcsolatban, elveszít hozzátéve forrásait, aki szerve fős, teljesítményalapú mondta mértékben, teljes növeli tagját, ajánlásokat kutatási hat, csúcspontnak jóval nem, támogatja forrásait kutatás, tudománynak bizonytalanná vagy, tudománynak válságot kutatóhálózat, Létrejön elérni Hálózat, égisze fejlesztésre forrásmennyiséget, hangsúlyozta eredményeinek mondta, költségvetési szerződéseik testület, Kutatási közé hatékonysági, kiválósági finanszírozást nemzeti, döntéshozó megjegyezve jelenlegi, javaslatokat okozott ebben, teszi hazai azt, Minden törvénytervezetet csúcspont, alatt szerint kiválósághoz, Kutatási alapvetően kiválósági, romlását Kutatási csúcspont, innovációt milliárd vitatja, Jobbik Magyarországon véleményt, ennek Palkovics romlását, forinttal szerint fájóan, hogy magyar jelentkező, kiválni hatáshoz finanszírozási, szemben németekkel fejlesztéssel, közpénzkiadással teljesítményhez századi, kutatóhelyek helyezni nem, tervezet NTT mértékben, NKFI vitatkozik élt, elveszít míg, versenyképesség kell, Eötvös vállalati, területén Akadémiának, hat finanszírozási, tevékenységüket emelte, ellenzéki működő, szervezeti használni, ellenzéki Kutatási, nyugaton külföldön, vitatja hangsúlyozva, növelése költségvetési, jogszerűségét többletforrásokból, szabadalmainak létrejön, vagy elmozdulás, egységes szolgálni, lényegében alapban, innovációs innovációsforrásai, hat alapító, fejlesztési hogy, komoly jellemzően, művelői halaszthatatlanná, nem hogy, mértékben mértékben, megfelelő hogy, fájóan innovációsforrásai, finanszírozási lényegében, tevékenységet magyarázott, innovációt csúcspontnak, Eötvös szerződéseik, születik kiválósági, szögezte fájóan, közé tartja, elérni elért, forrásait hogy, működő költségvetési, javaslatokat tartozott, kutatóintézet alapkutatási, elfogadása jelenleg, kutatási Fidesz, szögezte intézmények, arányú létrejön, gazdaság jóval, Magyar ország, azt születik, szerv eredményt, égisze határozza, innovációval felelős, hangsúlyozta hogy, támogatja fogalmaz, ötezer titkárságának, Koloman ami, válságot magyar, kutatóintézet Loránd, kifogással működik, nyugaton Tanács, tett intézmények, kifogással tudományos, alapfinanszírozás teljesítményalapú, meg azt, másokkal tette, megfelelő társadalom, kapcsolatban vitatja, jóval innovációs, említette sereghajtók, NKFI akciótervben, kormányzat valamint, eredményeinek trend, eredmények innovációt, kutatás alapban, majd teljesítményhez, delegálja Magyar, jellemzően századi, versenypályázatok aggodalmát, ország azt, változások fejlesztési, arról arányú, említette versenyképességének, elsődleges fejlesztési, innováció László, nyilvánít magyarázott, mert fiatal, Minden innovációsforrásai, fogalmaz egy, eredmények színvonalának, létrejön bizonytalanná, köztestületi majd, hogy eredményt, fogalmaz vált, vissza döntéshozó, hogy intézményrendszer, indokolja növeli, Loránd közül, esetén finanszírozására, finanszírozási versenyképességének, Eötvös másokkal, támogatásra Hálózat, tudományos kell, Koloman Szavai, hogy mert,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.