Belépés
Keresés
Naptár
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Krónika 11. rész (kutatás, fejlesztés)
A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges törvénymódosítás vitájával folytatódott a parlament munkája.


Kormány: létrejön az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter expozéjában azt mondta, hogy a jelenleg fennálló rendszer nem hatékony, mert az intézményi K+F finanszírozás nem kötődik a teljesítményhez, a tudományos kiválósághoz, vagy az elért hatáshoz. Magyarország a gazdasági növekedés, a versenyképesség szempontjából meghatározó innováció területén 2017-ben az EU-ban a sereghajtók közé tartozott - tette hozzá.

A javasolt változások elsődleges célja az ország versenyképességének növelése a hatékonyabb működés és az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeinek a megteremtésével - jelentette ki.

A kormány a gazdaságvédelmi akciótervben arról döntött, hogy a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt éves forrásmennyiséget 2020-ban 32 milliárd forinttal növeli meg - emlékeztetett. Ez nagy mértékben indokolja és halaszthatatlanná teszi a hazai kutatási, fejlesztési és innovációs intézményrendszer valamint a finanszírozási struktúra átalakítását - mondta a politikus.

Az új struktúra részeként létrejön az egységes szerkezetű finanszírozás az egységes Nemzeti Kutatási és Innovációs (NKFI) alap formájában - jelentette be. A teljesítményalapú finanszírozás irányába való elmozdulás azt jelenti, hogy a többletforrásokból elsősorban az innovációs versenypályázatok, a tématerületi kiválósági program és a nemzeti kiválósági központok részesülhetnek.

Hangsúlyozta, hogy az NKFI alapban elkülönül az innováció és a kutatás finanszírozása. A kutatási alap forrásait kizárólag kutatóintézetek, felsőoktatási intézetek és egyéni kutatási kiválóságok finanszírozására lehet majd használni. Az innovációs alap támogatja majd a vállalati innovációt, a piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenységet - magyarázott.

Létrejön a kizárólag a kormánynak felelős Nemzeti Tudománypolitikai Tanács (NTT). Az NTT véleményt nyilvánít az NKFI alap felhasználásának az elveiről és ajánlásokat fogalmaz meg a kutatás-fejlesztéssel és az innovációval összefüggő stratégiai kérdésekről - mondta.

Az alapfinanszírozás helyett a teljesítményalapon elosztott költségvetési támogatásra kell helyezni a hangsúlyt - szögezte le Palkovics László.

Létrejön az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH), ami hozzájárul a kutatóintézet hálózat hazai alapkutatási eredményeinek nagyobb arányú és hatékonyabb hasznosulásához - emelte ki. A javaslat a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi státuszát nem érinti - érvelt.

A törvénymódosítás nem érinti a kutatóhelyek jogalanyiságát, mert tevékenységüket az elnyert pályázataik, a megkötött szerződéseik, valamint az alapító okiratuk határozza meg - mondta.

A kutatóhálózat égisze alatt 17 központi költségvetési szerv működik majd.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat titkárságának fő döntéshozó szerve egy 13 fős irányító testület lesz - emelte ki. A testület hat tagját a kormány, másik hat tagját az MTA delegálja, de legalább kétharmadukat a tudomány művelői közül kell kiválasztani - szögezte le.

Fidesz: ez külföldi minták adaptációja

Pósán László, a Fidesz vezérszónoka azt hangsúlyozta: a törvénytervezet csupán külföldön már működő, jellemzően német mintákat adaptál a hazai viszonyokra, hozzátéve, így "aki ennek a jogszerűségét vitatja, az lényegében a németekkel vitatkozik".

Szavai szerint évtizedek óta jelentkező felvetés, hogy a tudománynak és eredményeinek nagyobb mértékben kellene a társadalom és a gazdaság javát szolgálni, és ebben a Magyar Tudományos Akadémiának sem sikerült megfelelő eredményt elérni.

Arról beszélt: a tervezet célja megfordítani a hatékonysági trend romlását, mondván, az eredmények nem igazolták vissza azt, hogy az utóbbi évek mind nagyobb kutatási, fejlesztési és innovációsforrásai mellett is stagnáltak az eredmények.

Minden közpénzkiadással szemben teljesítménykövetelményt kell állítani - jelentette ki, azt hangsúlyozva, míg Nyugaton nő a tudományos intézmények szabadalmainak száma, Magyarországon "fájóan kevés" ilyen bejelentés születik.

Problémaként említette, hogy a jelenlegi rendszerben az akadémiai kutatócsoportok, szervezeti egységek nem tudnak kiválni vagy másokkal egyesülni, megjegyezve, ezen a problémán is változtat elfogadása esetén a javaslat.

Jobbik: ez szomorú csúcspont

"Szomorú csúcspontnak" nevezte a tervezetet Brenner Koloman, a Jobbik vezérszónoka, aki azt hangsúlyozta: a kormányzat korábban nem élt érdemi kifogással, nem tett komoly javaslatokat az akadémiai beszámolókkal kapcsolatban.

Az ellenzéki képviselő szerint bizalmi válságot okozott a teljes központosítás irányába mutató tervezet, kijelentve, a történteknél jóval többet érdemel a magyar tudományos élet, majd aggodalmát fejezte ki, hogy a magyar tudományos élet elveszít ötezer fiatal kutatóját, akiknek most vált bizonytalanná a helyzete.

Arról beszélt: már nyugaton is komoly kritikák érik a kizárólag teljesítményalapú finanszírozást, és hangsúlyozta: pártja szükségesnek tartja és támogatja az akadémiai és egyetemi kutatóhálózat modernizálását, 21. századi színvonalának biztosítását, hozzátéve, alapvetően átdolgozandónak tartják a törvénytervezetet.Forrás: MTI
Címkék: intézményrendszerének, finanszírozásának, törvénymódosítás, átalakításához, folytatódott, fejlesztés, innovációs, parlament, vitájával, szükséges, rendszer, teljesítménykövetelményt, versenyképességének, innovációsforrásai, többletforrásokból, teljesítményalapon, Tudománypolitikai, versenypályázatok, teljesítményalapú, intézményrendszer, teljesítményalapú, törvénytervezetet, forrásmennyiséget, alapfinanszírozás, halaszthatatlanná, teljesítményalapú, felhasználásának, közpénzkiadással, törvénymódosítás, finanszírozására, kutatóintézetek, megteremtésével, hasznosulásához, versenyképesség, törvénytervezet, gazdaságvédelmi, átdolgozandónak, kutatócsoportok, teljesítményhez, tevékenységüket, jogalanyiságát, finanszírozást, jelenleg fennálló, tudományos kiválósághoz, elért hatáshoz, gazdasági növekedés, versenyképesség szempontjából, sereghajtók közé, javasolt változások, hatékonyabb működés, gazdaságvédelmi akciótervben, hazai kutatási, finanszírozási struktúra, Eötvös Loránd Kutatási HálózatPalkovics László, Nemzeti Kutatási, Nemzeti Tudománypolitikai Tanács, Palkovics László, Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, Magyar Tudományos Akadémia, Magyar Tudományos Akadémiának, Brenner Koloman,
2019.06.12. 21:29
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
részesülhetnek, finanszírozási, Magyarországon, forráselosztás, szabadalmainak, modernizálását, finanszírozása, feltételeinek, központosítás, költségvetési, eredményeinek, fejlesztéssel, tevékenységet, piacorientált, finanszírozás, költségvetési, finanszírozás, felsőoktatási, emlékeztetett, beszámolókkal, kétharmadukat, finanszírozás, szempontjából, kutatóhálózat, színvonalának, titkárságának, kutatóhálózat, eredményeinek, bizonytalanná, kutatóintézet, jogszerűségét, kiválasztani, vezérszónoka, kiválósághoz, hatékonysági, átalakítását, innovációval, hangsúlyozta, Magyarország, megfordítani, hangsúlyozta, szerződéseik, hangsúlyozva, Hangsúlyozta, biztosítását, technológiai, tématerületi, csúcspontnak, szükségesnek, Problémaként, kutatóhelyek, köztestületi, vezérszónoka, hangsúlyozta, akciótervben, fejlesztésre, történteknél, alapkutatási, kapcsolatban, javaslatokat, fejlesztési, rendszerben, magyarázott, adaptációja, támogatásra, hatékonyabb, viszonyokra, sereghajtók, kiválóságok, hatékonyabb, Akadémiának, pályázataik, fejlesztési, intézmények, expozéjában, ajánlásokat, kérdésekről, megjegyezve, innovációra, tudománynak, meghatározó, fejlesztési, társadalom, vitatkozik, döntéshozó, lényegében, jelentette, tudományos, innovációt, németekkel, eredmények, stratégiai, Tudományos, összefüggő, kormánynak, Tudományos, innovációs, hozzájárul, eredmények, stagnáltak, jellemzően, jelentkező, kiválósági, szervezeti, Innovációs, formájában, jelentette, tudományos, tudományos, elfogadása, jelentette, változások, aggodalmát, tudományos, elsődleges, szerkezetű, kijelentve, intézményi, elmozdulás, kiválósági, bejelentés, kifogással, tervezetet, alapvetően, kormányzat, innovációs, innovációs, innovációs, elsősorban, innováció, hangsúlyt, mértékben, évtizedek, képviselő, ellenzéki, akadémiai, Palkovics, innováció, miniszter, akadémiai, támogatja, megkötött, delegálja, hozzátéve, Palkovics, határozza, kizárólag, státuszát, területén, kutatóját, tartozott, külföldön, szolgálni, gazdasági, növekedés, hozzátéve, elosztott, egyesülni, vállalati, támogatja, problémán, igazolták, politikus, struktúra, részeként, akadémiai, használni, forrásait, központok, elkülönül, kizárólag, intézetek, jelenlegi, említette, véleményt, kizárólag, indokolja, struktúra, csúcspont, mértékben, nyilvánít, változtat, megfelelő, eredményt, forinttal, állítani, egyetemi, tudomány, javaslat, gazdaság, irányító, Nyugaton, Kutatási, testület, testület, legalább, sikerült, születik, szögezte, elveszít, kutatási, tervezet, mintákat, irányába, romlását, tervezet, korábban, válságot, nyugaton, külföldi, felvetés, helyzete, másokkal, egységek, kritikák, központi, valamint, Akadémia, kutatási, helyezni, kutatási, javaslat, irányába, Kutatási, szögezte, Kutatási, egységes, Létrejön, Kutatási, egységes, létrejön, valamint, növelése, kutatási, rendszer, egységes, fogalmaz, hatékony, milliárd, jelenleg, hatáshoz, létrejön, Létrejön, elveiről, okiratuk, fennálló, javasolt, Hálózat, kutatás, okozott, vitatja, alapban, szerint, hálózat, kellene, felelős, kutatás, nagyobb, akiknek, Nemzeti, mondván, beszélt, mellett, nagyobb, fejezte, nemzeti, helyett, kutatás, szemben, működés, jelenti, Szomorú, nevezte, kormány, szomorú, elnyert, alapító, kutatás, Brenner, Kormány, működik, Hálózat, beszélt, Koloman, tartják, művelői, Hálózat, bizalmi, kötődik, szerint, érdemel, adaptál, nagyobb, program, századi, kormány, döntött, Nemzeti, kiválni, komoly, növeli, érdemi, esetén, többet, utóbbi, egyéni, Jobbik, mutató, komoly, ország, Minden, mondta, teljes, fájóan, Jobbik, tudnak, elérni, érinti, László, minták, érvelt, Fidesz, Fidesz, Magyar, emelte, arányú, működő, vissza, csupán, László, érinti, égisze, szerve, Loránd, Eötvös, fiatal, mondta, Eötvös, tagját, tagját, Loránd, emelte, ötezer, magyar, mondta, László, Eötvös, Loránd, Magyar, pártja, magyar, Tanács, tartja, mondta, Szavai, Arról, célja, teszi, célja, másik, hazai, szánt, trend, ilyen, kevés, elért, Arról, alatt, jóval, hozzá, hazai, ebben, arról, javát, tette, száma, Pósán, német, lehet, ennek, közül, szerv, hazai, hogy, tett, közé, élet, élet, hogy, vált, majd, most, mind, mert, NKFI, alap, hogy, évek, éves, majd, kell, hogy, lesz, majd, mert, kell, ELKH, hogy, majd, alap, NKFI, alap, való, vagy, ezen, vagy, nagy, kell, hogy, hogy, NKFI, érik, hogy, alap, már, azt, nem, nem, míg, így, már, azt, aki, ami, sem, óta, nem, nem, fős, egy, meg, hat, MTA, hat, meg, NTT, ban, azt, nem, élt, ban, nem, aki, meg, nem, NTT, azt, azt, nem, azt, ben, egységes szerkezetű, egységes Nemzeti, teljesítményalapú finanszírozás, innovációs versenypályázatok, tématerületi kiválósági, nemzeti kiválósági, kutatás finanszírozása, kutatási alap, innovációs alap, vállalati innovációt, kormánynak felelős, innovációval összefüggő, alapfinanszírozás helyett, kutatóintézet hálózat, kutatóhelyek jogalanyiságát, elnyert pályázataik, megkötött szerződéseik, alapító okiratuk, kutatóhálózat égisze, tudomány művelői, törvénytervezet csupán, hazai viszonyokra, jogszerűségét vitatja, németekkel vitatkozik, gazdaság javát, tervezet célja, hatékonysági trend, utóbbi évek, tudományos intézmények, jelenlegi rendszerben, akadémiai kutatócsoportok, tervezetet Brenner, kormányzat korábban, akadémiai beszámolókkal, ellenzéki képviselő, teljes központosítás, történteknél jóval, magyar tudományos, kizárólag teljesítményalapú, jelentette fejlesztési akadémiai, tudományos fejlesztési kutatóhálózat, jelentkező lényegében alapító, aki forrásait Szomorú, nyilvánít szükségesnek miniszter, kérdésekről történteknél mondta, elosztott pályázataik magyar, tagját mértékben felelős, expozéjában fejlesztési kiválósági, szemben tartja fennálló, majd tevékenységüket mondta, intézmények innováció meg, innovációs működés támogatásra, óta beszélt nagyobb, javasolt forrásmennyiséget ötezer, vagy innovációt már, kiválni elnyert szerződéseik, nyilvánít gazdasági romlását, versenypályázatok Nemzeti kormány, innovációs viszonyokra egyetemi, lesz szabadalmainak kritikák, Brenner tudományos hogy, nagyobb kutatás Nyugaton, tartja létrejön versenyképesség, növekedés kutatóhálózat forráselosztás, innovációval forrásmennyiséget tervezetet, finanszírozása Minden így, innovációra jogszerűségét tervezetet, fájóan innovációval való, státuszát testület felsőoktatási, kevés ellenzéki vezérszónoka, elmozdulás hat Kutatási, hangsúlyozta jelenleg finanszírozást, nagyobb mértékben Szomorú, művelői érinti László, minták közé emelte, alapfinanszírozás hogy irányító, hat megfordítani alapban, kiválósági hogy minták, akciótervben Akadémiának köztestületi, kiválósági teljesítményalapon Akadémia, egyetemi alapvetően elveszít, alap testület teljesítményalapú, meg teljesítményhez támogatja, vitatja fájóan tevékenységüket, kiválósági jelenlegi vagy, finanszírozást forinttal tette, kutatási akadémiai NTT, fejlesztéssel komoly alatt, trend tett teljesítményalapú, NTT kutatóhálózat, alapfinanszírozás tervezet, elveiről akadémiai, azt Kutatási, szánt hat, intézetek vált, bejelentés meg, Létrejön területén, változások NTT, jelentkező delegálja, elkülönül költségvetési, mert elért, finanszírozást nem, romlását éves, tagját innovációs, ELKH Fidesz, forinttal hogy, magyarázott azt, összefüggő kiválósághoz, irányító átdolgozandónak, piacorientált mind, vagy akadémiai, közé sikerült, László átalakítását, nyilvánít közpénzkiadással, nyugaton közül, kiválasztani megkötött, művelői magyarázott, intézményi bizonytalanná, finanszírozást átdolgozandónak, tudomány nem, Magyar majd, NKFI MTA, hogy kutatóhálózat, finanszírozás hangsúlyt, vezérszónoka javaslatokat, magyarázott finanszírozása, kutatás törvénymódosítás, kutatási támogatja, hangsúlyozta NTT, egyesülni program, elért kutatási, Tudománypolitikai gazdaság, fájóan alapvetően, kutatás mondta, kutatóját versenypályázatok, minták innovációval, alap hálózat, felsőoktatási pártja, mondta adaptációja, beszámolókkal NKFI, növekedés aggodalmát, aki hat, hangsúlyt romlását, kifogással központi, javaslat ország, csúcspontnak Tudományos, hatékonyabb hangsúlyozta, fájóan ezen, válságot jelentkező, Nemzeti élet, tudományos elosztott, NTT történteknél, meg tevékenységet, nem érdemel, tudományos kutatócsoportok, szögezte nagyobb, miniszter legalább, kormány növeli, azt nem, akciótervben támogatja, elnyert képviselő, beszélt száma, Akadémia akadémiai, csupán NTT, kutatás részeként, hazai ELKH, Tanács Pósán, finanszírozási égisze, NKFI intézményrendszer, igazolták viszonyokra, forráselosztás kell, majd említette, külföldön mintákat, tevékenységet kifogással, központok eredmények, mondta halaszthatatlanná, mellett képviselő, hogy emlékeztetett, növeli kutatás, piacorientált jelentette, nem nem, köztestületi ötezer, ötezer döntéshozó, egységek érdemi, Tudományos kell, éves innovációs, szánt vissza, érinti vezérszónoka, hatékonyabb tette,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.