Belépés
Keresés
Naptár
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Krónika 9. rész (felsőoktatási alapítványok)
Alapítványi fenntartásra válthat át hat felsőoktatási intézmény - ennek feltételeit tartalmazzák azok a törvénymódosítási javaslatok, amelyek együttes vitáját szerdán kezdte az Országgyűlés.


Alapítványi fenntartásra vált hat felsőoktatási intézmény

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára expozéjában kiemelte: a mai magyar felsőoktatás elérte fejlődése azon határát, amellyel markáns továbblépés a mostani működési rendben, hatékonyan már nem garantálható. Rámutatott: rugalmasabb és nem pusztán a közösségi forrásokból táplálkozó szisztéma kialakítása szükséges, a jól működő felsőoktatás ugyanis mindenütt a világban a gazdasági fejlődés katalizátora. A magyar felsőoktatási intézmények pedig akkor válhatnak a gazdaságfejlesztés fajsúlyos tényezőivé, ha a képzéseik a valós munkaerő-piaci igényekhez igazodnak.

Kitért arra, hogy be kell vonni az egyetemek életébe a vállalkozásokat, a későbbi munkáltatókat, akik a nemzetközi trendeket illetően naprakészek, és nem elszenvedői, hanem alakítói a világgazdasági folyamatoknak. Ezért az állami szerepvállalás újragondolása a felsőoktatásban megkerülhetetlenné vált - rögzítette az államtitkár.

Bódis József kifejtette: nyitottá kell válni a finanszírozás, a szabályozás és a tudásmegosztás új modelljeire. A kormány célja, hogy hat felsőoktatási intézmény részére nagyobb egyéni mozgásteret és dinamikus fejlődési lehetőséget biztosítson, hasonlóan a Budapesti Corvinus Egyetemhez.

A jelenleg működő, 27 állami fenntartású felsőoktatási intézmény nagyjából ugyanazon gazdálkodási-foglalkoztatá si és működési sztenderdek szerint látja el feladatát, pedig minden intézmény más - hangoztatta.

Elmondta: a javaslattal a működési környezetet szeretnék rugalmasabbá tenni, egyúttal a nagyobb önállóság mellett több felelősséget és a szélesebb lehetőségek mellett komolyabb teljesítményt várnak el tőlük. Az érintett hat intézmény fenntartói jogait az állam átadja egy, az általa alapított, nyíltan működő vagyonkezelő alapítványnak. Az egyetemek alapítványi fenntartású, közhasznú felsőoktatási intézmények lesznek, és teljes körű jogutódjaivá a válnak a fenntartó váltás előtti egyetemeknek - ismertette. Teljes jogi és szervezeti folytonosság lesz a hallgatók jogviszonyában és a munkavállalók foglalkoztatásában is.

Az egyetemi képzések nem válnak mindenki számára fizetőssé, a legtehetségesebbek továbbra is ingyen tanulhatnak, az egyetemi autonómia megmarad, sőt kiteljesedik.

Az egyes intézményekről elmondta: az Állatorvostudományi Egyetem célja, hogy korábbi nemzetközi hírnevét visszaszerezze, a Miskolci Egyetem a borsodi térség társadalmi-gazdasági környezetét fejlesztő intézmény kíván lenni, illetve az acéliparhoz kapcsolódó igényeket szolgálná ki. A győri Széchenyi István Egyetem célja egy vállalkozó szemléletű intézmény kialakítása, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem design- és kreatív tudásközpontként erősödne tovább, e téren 2030-ra Európa meghatározó központjává válna. A Neumann János Egyetem regionális tudásközpontként és innovációs műhelyként funkcionáló felsőoktatási intézményként meghatározó szerepet töltene be Kecskemét és a régió életében. A Soproni Egyetem az erdő- és faipari mérnök képzésben, a környezet és klímavédelmi kutatásokban válna Közép-Kelet-Európa vezető tudásközpontjává.

Fidesz: az egyetemeknek állandóan meg kell újulniuk

Vinnai Győző, a Fidesz vezérszónoka azt mondta: az egyetemi szféra kezdeményezésére, és többoldalú egyeztetés után nyújtották be a törvényjavaslatot.

Rámutatott: 2010 óta Magyarország gazdasági és pénzügyi stabilitása jelentősen javult, és így több forrást és több figyelmet tudnak a felsőoktatási rendszer működtetésére fordítani.

Vannak sikerek, de az egyetemi oktatás, kutatás és innovációs nemzetközi versenytéren zajlik, szereplői a globális trendnek megfelelően változnak - hangsúlyozta, kiemelve: ezért az egyetemeknek állandóan meg kell újulniuk. A jogalkotóktól elvárható, hogy más szabályozási, szervezeti keretet hozzanak létre, ami által az egyetemi szféra sokkal jobban tud reagálni a nemzetközi folyamatokra - összegzett a politikus.

Hozzátette: a hat egyetemnél hasonló a forgatókönyv, vagyonkezelői alapítványok működtetik őket, és ingatlanokhoz juthatnak hozzá. Az alaptevékenység, a feltételek megmaradnak alapvetően, de rugalmas és új szerkezeti keret alakul ki, ami a versenyképességet javítja - mondta.

Jobbik: a problémák nem biztos, hogy alapítványi formával kezelhetők

Brenner Koloman, a Jobbik vezérszónoka arról beszélt, hogy a felmerülő problémák nem biztos, hogy az alapítványi formával kezelhetők a legjobban. Példaként a közbeszerzéseket hozta, szerinte az egyetemeket ki kellene venni a közbeszerzési törvény hatálya alól, és az időről-időre jelentkező problémák már meg is vannak oldva. Ugyanez vonatkozik a bérezésre is, ami véleménye szerint attól függ, mekkora finanszírozást kapnak az egyetemek.

A mostani javaslatban szereplő konstrukció ugyan jobb, mint a Corvinus modellje, de továbbra is felmerül az egyetemi autonómia és az akadémiai szabadság visszaszorítása.

Egy szak szerkezetének meghatározásakor azt sem tudják megmondani, hogy nyolc év múlva a végzett milyen állást kap majd - jegyezte meg, reagálva a valós munkaerő-piaci igényekre való hivatkozásra.Forrás: MTI
Címkék: törvénymódosítási, felsőoktatási, Országgyűlés, tartalmazzák, fenntartásra, feltételeit, Alapítványi, javaslatok, intézmény, együttes, szerdán, Állatorvostudományi, gazdaságfejlesztés, foglalkoztatásában, legtehetségesebbek, megkerülhetetlenné, versenyképességet, törvényjavaslatot, közbeszerzéseket, tudásközpontjává, tudásközpontként, kezdeményezésére, tudásközpontként, meghatározásakor, visszaszorítása, vállalkozásokat, foglalkoztatási, felsőoktatásban, felsőoktatásért, alaptevékenység, visszaszerezze, tudásmegosztás, intézményekről, finanszírozást, világgazdasági, szerepvállalás, jogviszonyában, vagyonkezelői, ingatlanokhoz, szakképzésért, felsőoktatási, felsőoktatási, mostani működési, közösségi forrásokból, gazdasági fejlődés, magyar felsőoktatási, valós munkaerő-piaci, egyetemek életébe, későbbi munkáltatókat, nemzetközi trendeket, világgazdasági folyamatoknak, állami szerepvállalás, kormány célja, Technológiai Minisztérium, Bódis József, Budapesti Corvinus Egyetemhez, Állatorvostudományi Egyetem, Miskolci Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Neumann János Egyetem, Soproni Egyetem,
2020.04.08. 19:33
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
jogalkotóktól, intézményként, munkavállalók, teljesítményt, munkáltatókat, felsőoktatási, felsőoktatási, finanszírozás, újragondolása, felsőoktatási, közbeszerzési, folyamatoknak, felsőoktatási, alapítványnak, felsőoktatási, működtetésére, szerkezetének, egyetemeknek, felelősséget, versenytéren, klímavédelmi, Magyarország, alapítványok, forgatókönyv, rugalmasabbá, Technológiai, vezérszónoka, gazdálkodási, kutatásokban, Minisztérium, államtitkára, garantálható, innovációért, vagyonkezelő, fenntartásra, katalizátora, folytonosság, felsőoktatás, szabályozási, kiteljesedik, felsőoktatás, egyetemeknek, egyetemeknek, hangsúlyozta, vezérszónoka, jogutódjaivá, folyamatokra, hivatkozásra, stabilitása, kialakítása, fenntartású, meghatározó, mozgásteret, biztosítson, modelljeire, lehetőséget, alapítványi, megmaradnak, megfelelően, fenntartású, alapítványi, meghatározó, intézmények, funkcionáló, szabályozás, központjává, környezetét, hangoztatta, alapítványi, sztenderdek, javaslattal, tanulhatnak, acéliparhoz, lehetőségek, Alapítványi, környezetet, egyetemeket, forrásokból, továbblépés, intézmények, kialakítása, naprakészek, javaslatban, expozéjában, konstrukció, államtitkár, elszenvedői, rugalmasabb, innovációs, szervezeti, jelentkező, nemzetközi, szerkezeti, hatékonyan, nyújtották, regionális, igényekhez, működtetik, nemzetközi, megmondani, feltételek, innovációs, vonatkozik, kezelhetők, műhelyként, jelentősen, fenntartói, alapvetően, Rámutatott, szervezeti, kapcsolódó, egyetemnél, Egyetemhez, nemzetközi, kezelhetők, társadalmi, ismertette, nemzetközi, tényezőivé, rögzítette, vállalkozó, szemléletű, kifejtette, táplálkozó, összegzett, többoldalú, Innovációs, Hozzátette, egyeztetés, Rámutatott, szabadság, hallgatók, gazdasági, akadémiai, fenntartó, Művészeti, Széchenyi, közösségi, változnak, intézmény, szolgálná, szereplői, intézmény, fejlesztő, igényeket, gazdasági, szisztéma, szükséges, autonómia, figyelmet, elvárható, mindenütt, fizetőssé, egyetemek, állandóan, autonómia, fordítani, gazdasági, alapított, intézmény, képzésben, környezet, Budapesti, nagyjából, ugyanazon, politikus, intézmény, problémák, feladatát, hasonlóan, fejlődési, problémák, állandóan, igényekre, legjobban, felmerülő, intézmény, dinamikus, intézmény, Példaként, trendeket, Kecskemét, intézmény, fejlődése, véleménye, juthatnak, komolyabb, igazodnak, egyetemek, válhatnak, fajsúlyos, közhasznú, képzéseik, szélesebb, bérezésre, önállóság, szeretnék, problémák, egyetemek, kiemelte, erősödne, újulniuk, reagálva, pénzügyi, rendszer, jegyezte, amellyel, egyetemi, egyetemi, életében, felmerül, munkaerő, szerepet, egyetemi, működési, fejlődés, reagálni, továbbra, munkaerő, egyetemi, hozzanak, formával, világban, szerinte, Corvinus, jelenleg, alakítói, egyúttal, működési, rugalmas, Elmondta, illetően, érintett, egyetemi, képzések, Miskolci, modellje, hírnevét, nyitottá, trendnek, globális, formával, kiemelve, elmondta, továbbra, szereplő, mindenki, újulniuk, Corvinus, megmarad, egyetemi, működési, törvény, Koloman, beszélt, Brenner, kellene, mostani, forrást, keretet, sikerek, oktatás, kutatás, mekkora, hasonló, hatálya, végzett, Ugyanez, szerint, javítja, Egyetem, ugyanis, Egyetem, illetve, borsodi, Egyetem, kreatív, pusztán, határát, markáns, mostani, rendben, korábbi, számára, mellett, mellett, nagyobb, nagyobb, szerint, részére, kormány, életébe, későbbi, lesznek, nyíltan, Neumann, Egyetem, faipari, Egyetem, Soproni, Egyetem, töltene, felelős, állást, József, működő, teljes, Vinnai, általa, váltás, előtti, Teljes, elérte, szféra, sokkal, átadja, állami, jobban, válnak, biztos, Jobbik, mondta, minden, működő, állami, Európa, biztos, egyéni, Jobbik, József, Fidesz, várnak, Fidesz, alakul, vezető, jogait, időről, magyar, István, működő, mérnök, térség, mondta, szféra, Vannak, Moholy, javult, tudják, Európa, tovább, magyar, design, tudnak, kapnak, zajlik, Kitért, ingyen, milyen, válnak, vannak, ugyan, vonni, oldva, nyolc, időre, hanem, venni, piaci, Ezért, arról, piaci, válni, hozta, látja, valós, akkor, pedig, valós, Bódis, attól, múlva, célja, Bódis, keret, állam, régió, lenni, kíván, létre, János, győri, által, téren, válna, célja, tőlük, Győző, Kelet, pedig, egyes, tenni, Közép, célja, válna, ezért, hozzá, Nagy, jobb, hogy, hogy, mint, azon, majd, kell, való, vált, erdő, után, több, szak, arra, hogy, több, függ, körű, akik, alól, jogi, kell, őket, több, hogy, hogy, hogy, lesz, vált, kell, hogy, kell, hogy, nem, kap, azt, meg, hat, mai, hat, hat, más, nem, ami, meg, meg, sőt, óta, sem, nem, nem, már, nem, jól, nem, más, már, ami, így, hat, egy, azt, meg, Egy, tud, ami, egy, jelenleg működő, működési környezetet, nagyobb önállóság, szélesebb lehetőségek, állam átadja, általa alapított, egyetemek alapítványi, fenntartó váltás, hallgatók jogviszonyában, egyetemi képzések, egyetemi autonómia, egyes intézményekről, borsodi térség, acéliparhoz kapcsolódó, győri Széchenyi, vállalkozó szemléletű, régió életében, egyetemeknek állandóan, egyetemi szféra, felsőoktatási rendszer, egyetemi oktatás, globális trendnek, jogalkotóktól elvárható, nemzetközi folyamatokra, feltételek megmaradnak, versenyképességet javítja, felmerülő problémák, alapítványi formával, közbeszerzéseket hozta, közbeszerzési törvény, időről-időre jelentkező, mostani javaslatban, akadémiai szabadság, szak szerkezetének, végzett milyen, kellene hivatkozásra szeretnék, válna várnak más, kezelhetők innovációért illetően, Egyetemhez képzésben tudásközpontként, reagálva keret szisztéma, állást erősödne jelentkező, szakképzésért regionális trendeket, térség válnak kiteljesedik, Innovációs intézmény formával, nem javaslatban innovációért, hogy arról egyetemnél, fejlesztő Soproni egy, gazdasági hogy garantálható, tőlük tanulhatnak világban, ezért működő gazdasági, forrásokból Művészeti időre, egyetemek nagyjából felsőoktatásban, hogy garantálható vezető, törvényjavaslatot egyetemek folytonosság, Corvinus ugyanazon elvárható, Teljes egyetemnél folyamatokra, sőt nagyobb pedig, meg nem jogait, közbeszerzési piaci kell, hasonló töltene Egyetem, kell hogy kell, válnak fenntartó Innovációs, jogait javaslattal egyetemek, önállóság egyetemeket hogy, mekkora ingyen megmondani, mai szélesebb formával, egyetemeknek igényekre modelljeire, körű mindenütt államtitkára, nagyobb szélesebb hogy, működési foglalkoztatási keretet, hivatkozásra meg önállóság, felsőoktatási szerint ugyan, intézmény figyelmet más, lenni pedig szabályozás, Jobbik intézmény meg, ami közösségi problémák, munkaerő komolyabb akkor, József közösségi biztosítson, hanem óta pusztán, működő érintett lesznek, szervezeti előtti mekkora, jogait design forrásokból, világban hangsúlyozta forrást, felmerül nem környezet, teljes általa vannak, mellett mellett, forgatókönyv meghatározásakor, Minisztérium globális, létre hanem, hogy ami, kellene János, kreatív fenntartói, szükséges regionális, újulniuk foglalkoztatási, győri Rámutatott, venni jogviszonyában, oldva kap, mellett megmondani, kell foglalkoztatásában, kell mekkora, oldva újulniuk, Alapítványi után, sikerek fenntartó, véleménye legjobban, vezérszónoka rögzítette, igényekre sokkal, fenntartásra törvényjavaslatot, meg egyetemi, vonatkozik Corvinus, működési felelősséget, időre szemléletű, vezérszónoka Koloman, innovációs vannak, keret hangsúlyozta, oldva javult, magyar egyetemi, rögzítette azt, szélesebb mint, kezelhetők hogy, egyetemnél képzésben, biztosítson átadja, jogalkotóktól rögzítette, minden tudásközpontként, időre sem, képzések tényezőivé, jogalkotóktól többoldalú, ugyanis környezetet, hogy győri, így biztos, így zajlik, közhasznú József, szabadság térség, faipari Kitért, határát hogy, kormány arra, rögzítette akkor, oktatás mindenütt, Magyarország szervezeti, környezet erdő, nemzetközi alól, meghatározó táplálkozó, továbblépés nyolc, Elmondta felsőoktatási, mostani világban, időre ugyanis, vonatkozik javaslatban, Innovációs hasonló, óta sem, szisztéma forrást, való egy, jegyezte fenntartású, Ezért szerepvállalás, kiemelve hogy, fenntartó lesz, nyolc kellene, kíván sem, azon finanszírozást, Vannak problémák, felsőoktatás elvárható, hogy hogy, sőt kialakítása, felsőoktatás fenntartói, Vannak Magyarország, innovációs szerkezetének, Teljes kutatásokban, közbeszerzési egyetemeknek, rögzítette mint, környezetét téren, milyen illetően, tudnak mindenki, felsőoktatási hatálya, működési nem, szerint nemzetközi, elvárható ingyen, mostani működtetik, átadja sikerek, intézmény kíván, Kelet kialakítása, hogy felsőoktatási, működtetik kreatív, tanulhatnak intézmény, magyar formával, környezetet más, szolgálná ami, amellyel felelősséget,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.