Belépés
Keresés
Naptár
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Kalász Márton költő 85 éves - Egy félreértett házi feladat indította el a pályán
Egy félreértett házi feladatnak köszönhetően indult el az irodalmi pálya felé - mondta el az MTI-nek Kalász Márton dél-baranyai sváb költő, író, műfordító. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres József Attila- és Kossuth-díjas alkotó vasárnap lett 85 éves.


"Tulajdonképpen német vagyok. Lent, Baranyában születtem, ott voltam tízéves koromig német gyerek" - emlékezett gyökereire Kalász Márton, aki iskolás koráig csak a helyi frank dialektust beszélte.

Szülőfalujában, Sombereken németek, magyarok és délszlávok éltek, a közös nyelv azonban a német volt. A faluba a háború végén telepítettek bukovinai székelyeket, Kalász Márton tőlük kezdett magyarul tanulni.

Ezt a világot a szerző később egyik főművében, a Téli bárány című regényben is megírta. Mint felidézte, először édesapjáról készült életrajzi regényt írni. "De aztán rájöttem, ahhoz hogy az ő alakját megértsem, ezt az egész világot meg kell írnom, a harmincas évektől az ötvenes évek végéig" - jegyezte meg.

Kalász Márton a költészettel tanítója révén találkozott, aki gyakran olvasott és elemzett verseket az osztályban. Egy nap Arany Jánostól vitte be a Családi kört, majd házi feladatként a gyerekeknek azt kellett megírniuk, mit csinál a családjuk esténként.

A legmegbízhatóbb tanuló Kalász Márton volt, ezért a tanító másnap az ő füzetét ellenőrizte először, abban azonban egy vers állt: "Este van, este van / a nap már lement / a hold az égen / már megjelent"."Ez őt úgy feldühítette, hogy kaptam egy pofont, viszont amikor megnyugodott, azt mondta: gyerekek, itt most valami történt" - idézte fel Kalász Márton.

Mint rövidesen kiderült, a falu szeretett papja maga is írt verseket, így a tanítóval együtt szívügyüknek tekintették, hogy a tehetséges diák továbbtanulhasson. A pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban Kalász Márton irodalomtanára szintén egy költő: Ágoston Julián lett, akinek akkor jelent meg az első verseskötete.

"Mikor megtudta, hogy verset írok, a szünetekben mindig megnézte őket. Tőle aztán rengeteg dolgot kaptam, egyik nap például elküldte a verseimet a Vigiliába, Rónai György szerkesztőnek, aki biztatott, hogy küldjek még verseket" - mondta el Kalász Márton.

Mint hozzátette, Pécsett akkor "lelkesítő irodalmi világ volt", amely az ifjú költőt is befogadta, egy feltétellel: addigi családnevét - Christmann - változtassa magyarosabbra, így 1955 karácsonyára már Kalász néven jelent meg első verseskötete.

Az 1956-os forradalmat követően a pécsi irodalmi élet számos tagja költözött Budapestre, Kalász Márton is, aki rövidesen az Európa Könyvkiadónál kezdett dolgozni szerkesztőként.

"Az én utam aztán úgy folytatódott, hogy '56 után a magyar és a német írószövetség próbálták keresni a kapcsolatot. Ekkor jött az ötlet, hogy valakit ki kellene küldeni Németországba, így mentem ki Kelet-Berlinbe a legvadabb ulbrichti években" - emlékezett.

Mikor például valaki elutazott, akkor le kellett adnia egy lakáskulcsot a házmesternél, utána pedig nem lehetett biztos benne, hogy nem rejtettek-e el nála lehallgatókészüléket. "Féltek az emberek, de okkal. Mi is sokszor a parkba mentünk le beszélgetni" - mondta el Kalász Márton.

Nem ez volt azonban a költő egyetlen németországi időszaka. Mikor Kelet-Berlinben megnyílt a Magyar Kultúra Háza, visszatérhetett a városba. "Négy évet töltöttem ott, és sok mindent tudtunk csinálni, mert a németeket nagyon érdekelte a magyar kultúra, a magyar irodalom" - idézte fel Kalász Márton. Mint hozzátette, ebben az időszakban sok szilenciummal sújtott keletnémet költő jelentkezett náluk fordításért, így hét-nyolc kötet így megjelent magyar költők verseivel.

Kalász Márton harmadik németországi kiküldetése a rendszerváltás után jött el, amikor az Antall-kormány a Stuttgartban frissen megnyílt Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ élére nevezte ki. Innen ugyan a következő magyar kormány leváltotta, a tartományi miniszterelnök azonban marasztalta, így két évig még Németországban tevékenykedhetett.

Lánya, Kalász Orsolya aztán visszatért Berlinbe: "ő már német költő lett", először mindkét nyelven írt, de a legutóbbi kötetét már csak németül - beszélt róla Kalász Márton.

"Tőlem is sokan kérdezték, miért nem írok németül, de soha nem is próbáltam" - jegyezte meg. Elmondása szerint ennek több oka is van. A legfontosabb, hogy Magyarországot tartja a hazájának, és olyan példaképei voltak, mint Illyés Gyula, másrészt pedig nemcsak a magyart, hanem az irodalmi németet is meg kellett tanulnia. "Mindig nevetnek, mikor azt mondom, hogy nekem két anyanyelvem van: egy igazi és egy szellemi anyanyelvem" - fűzte hozzá.

Kalász Márton 2001 és 2007 között vezette a Magyar Írószövetséget. "Mikor felkértek az elnökségre, nem sokat gondolkodtam, másodszor már mondtam, hogy már csak egy ciklust vállalok, és kérek egy titkárt. Ekkor jött L. Simon László, akinek már akkor, fiatalon látszott az írásain, hogy igazi tehetség" - idézte fel.

Nem szívesen gondol azonban vissza a 2004-es kilépési hullámra és a róla ekkor Németországban is terjesztett rágalmakra, ahogy az írószervezet pénztelenségére sem, noha ezen a saját eszközeivel megpróbált enyhíteni. Bejelentkezett például Demján Sándor üzletemberhez, aki ettől fogva éveken keresztül küldött pénzt az írószövetségnek, de a költő lakóhelye, a 11. kerület is támogatta a szervezetet.

Kalász Márton azonban hangsúlyozta: az írással irodalomszervező tevékenysége közben sem hagyott fel, ekkor is több kötettel jelentkezett.

A legfrissebb kötet éppen a költő 85. születésnapja alkalmából jelent meg: Kalász Márton elmúlt években írt, de ki nem adott verseiből Zsille Gábor állította össze az Annyi ábrándunk című válogatást.Forrás: MTI
Címkék: köszönhetően, kitüntetett, félreértett, feladatnak, kétszeres, műfordító, baranyai, vasárnap, irodalmi, Művésze, Kossuth, lehallgatókészüléket, tevékenykedhetett, továbbtanulhasson, irodalomszervező, visszatérhetett, legmegbízhatóbb, pénztelenségére, írószövetségnek, irodalomtanára, Tulajdonképpen, miniszterelnök, Írószövetséget, Németországban, Magyarországot, Bejelentkezett, Szülőfalujában, Németországban, rendszerváltás, szerkesztőként, szilenciummal, Németországba, szerkesztőnek, magyarosabbra, Tájékoztatási, Könyvkiadónál, üzletemberhez, születésnapja, hangsúlyozta, költészettel, házmesternél, Stuttgartban, helyi frank, közös nyelv, német volt, háború végén, szerző később, egész világot, harmincas évektől, ötvenes évek, költészettel tanítója, családjuk esténként, legmegbízhatóbb tanuló,
2019.09.08. 15:01
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
németországi, jelentkezett, lakáskulcsot, verseskötete, Gimnáziumban, szívügyüknek, megnyugodott, feldühítette, jelentkezett, verseskötete, folytatódott, tevékenysége, karácsonyára, írószövetség, németországi, legfontosabb, gondolkodtam, telepítettek, írószervezet, kapcsolatot, változtassa, családnevét, feladatként, gyerekeknek, szervezetet, anyanyelvem, forradalmat, találkozott, beszélgetni, feltétellel, anyanyelvem, eszközeivel, székelyeket, ellenőrizte, tekintették, kiküldetése, szünetekben, édesapjáról, terjesztett, legfrissebb, fordításért, marasztalta, megpróbált, alkalmából, dialektust, rágalmakra, Budapestre, tehetséges, elnökségre, Baranyában, Christmann, Sombereken, hozzátette, délszlávok, osztályban, példaképei, gyökereire, leváltotta, hozzátette, emlékezett, Kulturális, emlékezett, válogatást, visszatért, keletnémet, tartományi, időszakban, verseivel, verseimet, Vigiliába, Elmondása, megjelent, tanítóval, szeretett, rövidesen, keresztül, következő, születtem, próbáltam, kérdezték, másodszor, befogadta, rövidesen, rejtettek, költözött, elutazott, enyhíteni, legutóbbi, legvadabb, ulbrichti, megjelent, Berlinben, lakóhelye, hazájának, lelkesítő, érdekelte, németeket, felkértek, töltöttem, támogatta, biztatott, próbálták, állította, harmincas, verseiből, megírniuk, esténként, családjuk, megértsem, bukovinai, életrajzi, felidézte, regényben, ábrándunk, főművében, nevetnek, irodalmi, beszélte, tanulnia, Jánostól, követően, harmadik, szellemi, kötettel, elküldte, rengeteg, magyarok, megtudta, irodalmi, verseket, megnyílt, megnézte, verseket, egyetlen, magyarul, lehetett, időszaka, megnyílt, Berlinbe, irodalom, csinálni, jegyezte, jegyezte, dolgozni, elemzett, rájöttem, másrészt, vállalok, Berlinbe, tanítója, irodalmi, olvasott, kiderült, szívesen, kilépési, látszott, verseket, fiatalon, tehetség, hullámra, gyerekek, szerint, kellett, németet, például, kellett, írásain, magyart, városba, tanulni, azonban, azonban, mindkét, ötvenes, kultúra, hagyott, kellett, alakját, évektől, kötetét, mindent, tudtunk, Családi, nyelven, németül, valakit, történt, sokszor, mentünk, kellene, küldeni, kezdett, például, ciklust, emberek, keresni, azonban, beszélt, németül, világot, években, azonban, kezdett, gyakran, írással, viszont, nemcsak, Kultúra, először, például, frissen, vezette, mondtam, iskolás, Orsolya, tízéves, készült, először, kormány, koromig, németek, azonban, titkárt, megírta, azonban, küldött, küldjek, világot, években, először, Központ, nevezte, regényt, szintén, kerület, Ágoston, kormány, füzetét, Pécsett, sújtott, amikor, amikor, elmúlt, parkba, mondta, Féltek, Magyar, Márton, később, Márton, bárány, Kalász, biztos, Sándor, Antall, Márton, kaptam, jelent, vissza, Kalász, voltam, gondol, Márton, idézte, magyar, Kalász, magyar, nagyon, éveken, gyerek, Márton, lement, Kalász, Márton, Kalász, Kalász, pofont, Magyar, szerző, magyar, költők, Kalász, mondta, mentem, csinál, Kalász, mondta, Márton, együtt, másnap, között, György, Kalász, Márton, Mindig, közben, Kalász, mondom, Demján, akinek, költőt, tanító, Magyar, Julián, akinek, jelent, Márton, Márton, Kalász, Márton, vagyok, Kalász, László, dolgot, kaptam, mindig, tanuló, koráig, verset, jelent, addigi, Európa, tartja, idézte, magyar, voltak, Kalász, magyar, Kalász, idézte, valami, Illyés, Márton, valaki, Kalász, számos, Márton, Zsille, Kalász, háború, végéig, Kalász, faluba, Márton, Márton, végén, Mikor, éltek, Ekkor, Simon, frank, egyik, német, tőlük, ahogy, kérek, miért, ekkor, ennek, sokat, Tőlem, nekem, nyelv, saját, igazi, költő, német, ettől, akkor, helyi, mikor, közös, német, Gyula, hanem, Lánya, olyan, hozzá, pedig, fogva, fűzte, igazi, aztán, sokan, Mikor, német, Gábor, révén, aztán, pécsi, vitte, néven, Arany, Ekkor, ötlet, pedig, benne, írnom, utána, adnia, Kelet, Mikor, akkor, adott, amely, ezért, pécsi, Lajos, kötet, papja, költő, éppen, abban, költő, akkor, ekkor, akkor, világ, Rónai, egyik, Mikor, aztán, okkal, tagja, élére, német, Innen, Kelet, nyolc, egész, pénzt, Annyi, kötet, ebben, ahhoz, ugyan, aztán, náluk, költő, költő, költő, össze, lett, csak, évig, Lent, hogy, több, hogy, írok, Tőle, első, volt, őket, című, vers, most, hogy, Mint, állt, hogy, hold, égen, Este, falu, című, diák, hogy, Mint, jött, után, maga, jött, hogy, Nagy, írni, Négy, Háza, jött, hogy, csak, évet, hogy, után, mint, hogy, csak, soha, hogy, írok, nála, volt, évek, több, este, róla, róla, utam, ifjú, hogy, házi, Téli, volt, ezen, Mint, kell, noha, kört, majd, volt, lett, mert, első, hogy, élet, Mint, fel, nem, meg, írt, sem, sem, aki, egy, írt, így, egy, fel, itt, egy, azt, meg, nap, már, meg, aki, így, egy, aki, még, úgy, már, meg, meg, aki, ezt, Ezt, ott, aki, Egy, nap, van, nap, már, van, egy, azt, mit, úgy, így, azt, két, van, meg, van, meg, oka, egy, egy, egy, már, fel, egy, már, nem, már, nem, nem, sok, fel, sok, ott, Nem, nem, nem, így, hét, már, írt, már, még, két, így, így, Nem, tanító másnap, vers állt, falu szeretett, tanítóval együtt, tehetséges diák, pécsi Nagy, első verseskötete, szünetekben mindig, ifjú költőt, 1956-os forradalmat, pécsi irodalmi, német írószövetség, legvadabb ulbrichti, parkba mentünk, költő egyetlen, németeket nagyon, magyar kultúra, magyar irodalom, rendszerváltás után, következő magyar, tartományi miniszterelnök, legutóbbi kötetét, irodalmi németet, szellemi anyanyelvem, ciklust vállalok, 2004-es kilépési, róla ekkor, írószervezet pénztelenségére, saját eszközeivel, költő lakóhelye, írással irodalomszervező, legfrissebb kötet, soha családjuk évet, szerkesztőként osztályban Berlinbe, Kelet tőlük meg, magyarul Berlinbe Annyi, Márton egyik például, igazi elutazott verseivel, beszélte írnom leváltotta, hozzátette szerkesztőként gyerekek, Szülőfalujában Európa Márton, visszatért azt írok, hogy okkal lakáskulcsot, adnia össze legutóbbi, fel Márton jött, Egy költő anyanyelvem, Gábor főművében Lajos, ott egy írt, osztályban Baranyában Kalász, jegyezte egyetlen végén, valaki Berlinbe tanítóval, forradalmat parkba feldühítette, ott szerint hold, sok két Márton, szeretett már rendszerváltás, nem azt most, feldühítette Európa pénztelenségére, Lent Kalász már, Lánya Ekkor szilenciummal, esténként egy kiderült, után Márton Márton, már saját Írószövetséget, németországi mindig mindkét, évek tanító tanulni, viszont pécsi tanítója, megírta aztán elutazott, költözött Kelet náluk, Berlinben Magyar irodalmi, anyanyelvem leváltotta már, Baranyában keresni ott, regényt költözött vissza, tevékenykedhetett születtem találkozott, Németországban megértsem hanem, valakit megnyugodott másodszor, német elmúlt meg, oka róla László, gyökereire rendszerváltás elemzett, így megértsem őket, másodszor azonban meg, Kulturális bárány dolgozni, írószövetség élet Kalász, Julián Mint ettől, nekem itt, noha csinálni, tanulnia meg, biztos aki, kezdett kellett, kört hazájának, írt Nem, életrajzi Vigiliába, így bárány, van folytatódott, első Téli, állította családjuk, Christmann vállalok, forradalmat végéig, évet már, regényben később, noha szervezetet, egyik anyanyelvem, irodalomszervező születtem, tevékenykedhetett keresni, Kalász majd, jelent frissen, majd hold, vagyok költő, beszélte gyerek, csak legmegbízhatóbb, kellett szilenciummal, regényben jelent, írásain azonban, lakáskulcsot hozzátette, Berlinbe másrészt, Illyés Kulturális, azonban verseket, harmadik viszont, Kalász szellemi, Annyi ott, szünetekben verseket, beszélt nem, gyerekeknek aki, egyik azonban, iskolás jelent, alakját aztán, magyar addigi, rejtettek sem, aki beszélte, Tulajdonképpen következő, Mindig Kalász, magyart fel, egy addigi, megnyílt világot, hogy legmegbízhatóbb, történt már, kellett akkor, aki készült, ennek éltek, egyik irodalomtanára, leváltotta jelentkezett, egész abban, tőlük aki, Kalász Kalász, időszakban Ekkor, aztán Arany, érdekelte már, magyar feltétellel, László több, voltam kezdett, hogy jött, megnyílt időszakban, Demján tartományi, kaptam emlékezett, csak irodalom, Elmondása nap, mindkét azt, Simon mit, hogy hazájának, parkba nem, jött édesapjáról, hanem visszatérhetett, feltétellel harmincas, tekintették német, jelentkezett voltak, Nem nap, például megnyílt, verseskötete aki, kerület Simon, szívügyüknek rövidesen, írt esténként, kapcsolatot németeket, megpróbált Kelet, hozzátette már, írt valaki, aki akkor, Mikor kaptam, pécsi hold, hogy maga, sújtott évet, kezdett sújtott, Rónai lett, kötet őket, német tehetséges,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.