Belépés
Keresés
Naptár
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Kalász Márton költő 85 éves - Egy félreértett házi feladat indította el a pályán
Egy félreértett házi feladatnak köszönhetően indult el az irodalmi pálya felé - mondta el az MTI-nek Kalász Márton dél-baranyai sváb költő, író, műfordító. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres József Attila- és Kossuth-díjas alkotó vasárnap lett 85 éves.


"Tulajdonképpen német vagyok. Lent, Baranyában születtem, ott voltam tízéves koromig német gyerek" - emlékezett gyökereire Kalász Márton, aki iskolás koráig csak a helyi frank dialektust beszélte.

Szülőfalujában, Sombereken németek, magyarok és délszlávok éltek, a közös nyelv azonban a német volt. A faluba a háború végén telepítettek bukovinai székelyeket, Kalász Márton tőlük kezdett magyarul tanulni.

Ezt a világot a szerző később egyik főművében, a Téli bárány című regényben is megírta. Mint felidézte, először édesapjáról készült életrajzi regényt írni. "De aztán rájöttem, ahhoz hogy az ő alakját megértsem, ezt az egész világot meg kell írnom, a harmincas évektől az ötvenes évek végéig" - jegyezte meg.

Kalász Márton a költészettel tanítója révén találkozott, aki gyakran olvasott és elemzett verseket az osztályban. Egy nap Arany Jánostól vitte be a Családi kört, majd házi feladatként a gyerekeknek azt kellett megírniuk, mit csinál a családjuk esténként.

A legmegbízhatóbb tanuló Kalász Márton volt, ezért a tanító másnap az ő füzetét ellenőrizte először, abban azonban egy vers állt: "Este van, este van / a nap már lement / a hold az égen / már megjelent"."Ez őt úgy feldühítette, hogy kaptam egy pofont, viszont amikor megnyugodott, azt mondta: gyerekek, itt most valami történt" - idézte fel Kalász Márton.

Mint rövidesen kiderült, a falu szeretett papja maga is írt verseket, így a tanítóval együtt szívügyüknek tekintették, hogy a tehetséges diák továbbtanulhasson. A pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban Kalász Márton irodalomtanára szintén egy költő: Ágoston Julián lett, akinek akkor jelent meg az első verseskötete.

"Mikor megtudta, hogy verset írok, a szünetekben mindig megnézte őket. Tőle aztán rengeteg dolgot kaptam, egyik nap például elküldte a verseimet a Vigiliába, Rónai György szerkesztőnek, aki biztatott, hogy küldjek még verseket" - mondta el Kalász Márton.

Mint hozzátette, Pécsett akkor "lelkesítő irodalmi világ volt", amely az ifjú költőt is befogadta, egy feltétellel: addigi családnevét - Christmann - változtassa magyarosabbra, így 1955 karácsonyára már Kalász néven jelent meg első verseskötete.

Az 1956-os forradalmat követően a pécsi irodalmi élet számos tagja költözött Budapestre, Kalász Márton is, aki rövidesen az Európa Könyvkiadónál kezdett dolgozni szerkesztőként.

"Az én utam aztán úgy folytatódott, hogy '56 után a magyar és a német írószövetség próbálták keresni a kapcsolatot. Ekkor jött az ötlet, hogy valakit ki kellene küldeni Németországba, így mentem ki Kelet-Berlinbe a legvadabb ulbrichti években" - emlékezett.

Mikor például valaki elutazott, akkor le kellett adnia egy lakáskulcsot a házmesternél, utána pedig nem lehetett biztos benne, hogy nem rejtettek-e el nála lehallgatókészüléket. "Féltek az emberek, de okkal. Mi is sokszor a parkba mentünk le beszélgetni" - mondta el Kalász Márton.

Nem ez volt azonban a költő egyetlen németországi időszaka. Mikor Kelet-Berlinben megnyílt a Magyar Kultúra Háza, visszatérhetett a városba. "Négy évet töltöttem ott, és sok mindent tudtunk csinálni, mert a németeket nagyon érdekelte a magyar kultúra, a magyar irodalom" - idézte fel Kalász Márton. Mint hozzátette, ebben az időszakban sok szilenciummal sújtott keletnémet költő jelentkezett náluk fordításért, így hét-nyolc kötet így megjelent magyar költők verseivel.

Kalász Márton harmadik németországi kiküldetése a rendszerváltás után jött el, amikor az Antall-kormány a Stuttgartban frissen megnyílt Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ élére nevezte ki. Innen ugyan a következő magyar kormány leváltotta, a tartományi miniszterelnök azonban marasztalta, így két évig még Németországban tevékenykedhetett.

Lánya, Kalász Orsolya aztán visszatért Berlinbe: "ő már német költő lett", először mindkét nyelven írt, de a legutóbbi kötetét már csak németül - beszélt róla Kalász Márton.

"Tőlem is sokan kérdezték, miért nem írok németül, de soha nem is próbáltam" - jegyezte meg. Elmondása szerint ennek több oka is van. A legfontosabb, hogy Magyarországot tartja a hazájának, és olyan példaképei voltak, mint Illyés Gyula, másrészt pedig nemcsak a magyart, hanem az irodalmi németet is meg kellett tanulnia. "Mindig nevetnek, mikor azt mondom, hogy nekem két anyanyelvem van: egy igazi és egy szellemi anyanyelvem" - fűzte hozzá.

Kalász Márton 2001 és 2007 között vezette a Magyar Írószövetséget. "Mikor felkértek az elnökségre, nem sokat gondolkodtam, másodszor már mondtam, hogy már csak egy ciklust vállalok, és kérek egy titkárt. Ekkor jött L. Simon László, akinek már akkor, fiatalon látszott az írásain, hogy igazi tehetség" - idézte fel.

Nem szívesen gondol azonban vissza a 2004-es kilépési hullámra és a róla ekkor Németországban is terjesztett rágalmakra, ahogy az írószervezet pénztelenségére sem, noha ezen a saját eszközeivel megpróbált enyhíteni. Bejelentkezett például Demján Sándor üzletemberhez, aki ettől fogva éveken keresztül küldött pénzt az írószövetségnek, de a költő lakóhelye, a 11. kerület is támogatta a szervezetet.

Kalász Márton azonban hangsúlyozta: az írással irodalomszervező tevékenysége közben sem hagyott fel, ekkor is több kötettel jelentkezett.

A legfrissebb kötet éppen a költő 85. születésnapja alkalmából jelent meg: Kalász Márton elmúlt években írt, de ki nem adott verseiből Zsille Gábor állította össze az Annyi ábrándunk című válogatást.Forrás: MTI
Címkék: köszönhetően, kitüntetett, félreértett, feladatnak, kétszeres, műfordító, baranyai, vasárnap, irodalmi, Művésze, Kossuth, lehallgatókészüléket, tevékenykedhetett, továbbtanulhasson, irodalomszervező, visszatérhetett, legmegbízhatóbb, pénztelenségére, írószövetségnek, irodalomtanára, Tulajdonképpen, miniszterelnök, Írószövetséget, Németországban, Magyarországot, Bejelentkezett, Szülőfalujában, Németországban, rendszerváltás, szerkesztőként, szilenciummal, Németországba, szerkesztőnek, magyarosabbra, Tájékoztatási, Könyvkiadónál, üzletemberhez, születésnapja, hangsúlyozta, költészettel, házmesternél, Stuttgartban, helyi frank, közös nyelv, német volt, háború végén, szerző később, egész világot, harmincas évektől, ötvenes évek, költészettel tanítója, családjuk esténként, legmegbízhatóbb tanuló,
2019.09.08. 15:01
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
németországi, jelentkezett, lakáskulcsot, verseskötete, Gimnáziumban, szívügyüknek, megnyugodott, feldühítette, jelentkezett, verseskötete, folytatódott, tevékenysége, karácsonyára, írószövetség, németországi, legfontosabb, gondolkodtam, telepítettek, írószervezet, kapcsolatot, változtassa, családnevét, feladatként, gyerekeknek, szervezetet, anyanyelvem, forradalmat, találkozott, beszélgetni, feltétellel, anyanyelvem, eszközeivel, székelyeket, ellenőrizte, tekintették, kiküldetése, szünetekben, édesapjáról, terjesztett, legfrissebb, fordításért, marasztalta, megpróbált, alkalmából, dialektust, rágalmakra, Budapestre, tehetséges, elnökségre, Baranyában, Christmann, Sombereken, hozzátette, délszlávok, osztályban, példaképei, gyökereire, leváltotta, hozzátette, emlékezett, Kulturális, emlékezett, válogatást, visszatért, keletnémet, tartományi, időszakban, verseivel, verseimet, Vigiliába, Elmondása, megjelent, tanítóval, szeretett, rövidesen, keresztül, következő, születtem, próbáltam, kérdezték, másodszor, befogadta, rövidesen, rejtettek, költözött, elutazott, enyhíteni, legutóbbi, legvadabb, ulbrichti, megjelent, Berlinben, lakóhelye, hazájának, lelkesítő, érdekelte, németeket, felkértek, töltöttem, támogatta, biztatott, próbálták, állította, harmincas, verseiből, megírniuk, esténként, családjuk, megértsem, bukovinai, életrajzi, felidézte, regényben, ábrándunk, főművében, nevetnek, irodalmi, beszélte, tanulnia, Jánostól, követően, harmadik, szellemi, kötettel, elküldte, rengeteg, magyarok, megtudta, irodalmi, verseket, megnyílt, megnézte, verseket, egyetlen, magyarul, lehetett, időszaka, megnyílt, Berlinbe, irodalom, csinálni, jegyezte, jegyezte, dolgozni, elemzett, rájöttem, másrészt, vállalok, Berlinbe, tanítója, irodalmi, olvasott, kiderült, szívesen, kilépési, látszott, verseket, fiatalon, tehetség, hullámra, gyerekek, szerint, kellett, németet, például, kellett, írásain, magyart, városba, tanulni, azonban, azonban, mindkét, ötvenes, kultúra, hagyott, kellett, alakját, évektől, kötetét, mindent, tudtunk, Családi, nyelven, németül, valakit, történt, sokszor, mentünk, kellene, küldeni, kezdett, például, ciklust, emberek, keresni, azonban, beszélt, németül, világot, években, azonban, kezdett, gyakran, írással, viszont, nemcsak, Kultúra, először, például, frissen, vezette, mondtam, iskolás, Orsolya, tízéves, készült, először, kormány, koromig, németek, azonban, titkárt, megírta, azonban, küldött, küldjek, világot, években, először, Központ, nevezte, regényt, szintén, kerület, Ágoston, kormány, füzetét, Pécsett, sújtott, amikor, amikor, elmúlt, parkba, mondta, Féltek, Magyar, Márton, később, Márton, bárány, Kalász, biztos, Sándor, Antall, Márton, kaptam, jelent, vissza, Kalász, voltam, gondol, Márton, idézte, magyar, Kalász, magyar, nagyon, éveken, gyerek, Márton, lement, Kalász, Márton, Kalász, Kalász, pofont, Magyar, szerző, magyar, költők, Kalász, mondta, mentem, csinál, Kalász, mondta, Márton, együtt, másnap, között, György, Kalász, Márton, Mindig, közben, Kalász, mondom, Demján, akinek, költőt, tanító, Magyar, Julián, akinek, jelent, Márton, Márton, Kalász, Márton, vagyok, Kalász, László, dolgot, kaptam, mindig, tanuló, koráig, verset, jelent, addigi, Európa, tartja, idézte, magyar, voltak, Kalász, magyar, Kalász, idézte, valami, Illyés, Márton, valaki, Kalász, számos, Márton, Zsille, Kalász, háború, végéig, Kalász, faluba, Márton, Márton, végén, Mikor, éltek, Ekkor, Simon, frank, egyik, német, tőlük, ahogy, kérek, miért, ekkor, ennek, sokat, Tőlem, nekem, nyelv, saját, igazi, költő, német, ettől, akkor, helyi, mikor, közös, német, Gyula, hanem, Lánya, olyan, hozzá, pedig, fogva, fűzte, igazi, aztán, sokan, Mikor, német, Gábor, révén, aztán, pécsi, vitte, néven, Arany, Ekkor, ötlet, pedig, benne, írnom, utána, adnia, Kelet, Mikor, akkor, adott, amely, ezért, pécsi, Lajos, kötet, papja, költő, éppen, abban, költő, akkor, ekkor, akkor, világ, Rónai, egyik, Mikor, aztán, okkal, tagja, élére, német, Innen, Kelet, nyolc, egész, pénzt, Annyi, kötet, ebben, ahhoz, ugyan, aztán, náluk, költő, költő, költő, össze, lett, csak, évig, Lent, hogy, több, hogy, írok, Tőle, első, volt, őket, című, vers, most, hogy, Mint, állt, hogy, hold, égen, Este, falu, című, diák, hogy, Mint, jött, után, maga, jött, hogy, Nagy, írni, Négy, Háza, jött, hogy, csak, évet, hogy, után, mint, hogy, csak, soha, hogy, írok, nála, volt, évek, több, este, róla, róla, utam, ifjú, hogy, házi, Téli, volt, ezen, Mint, kell, noha, kört, majd, volt, lett, mert, első, hogy, élet, Mint, fel, nem, meg, írt, sem, sem, aki, egy, írt, így, egy, fel, itt, egy, azt, meg, nap, már, meg, aki, így, egy, aki, még, úgy, már, meg, meg, aki, ezt, Ezt, ott, aki, Egy, nap, van, nap, már, van, egy, azt, mit, úgy, így, azt, két, van, meg, van, meg, oka, egy, egy, egy, már, fel, egy, már, nem, már, nem, nem, sok, fel, sok, ott, Nem, nem, nem, így, hét, már, írt, már, még, két, így, így, Nem, tanító másnap, vers állt, falu szeretett, tanítóval együtt, tehetséges diák, pécsi Nagy, első verseskötete, szünetekben mindig, ifjú költőt, 1956-os forradalmat, pécsi irodalmi, német írószövetség, legvadabb ulbrichti, parkba mentünk, költő egyetlen, németeket nagyon, magyar kultúra, magyar irodalom, rendszerváltás után, következő magyar, tartományi miniszterelnök, legutóbbi kötetét, irodalmi németet, szellemi anyanyelvem, ciklust vállalok, 2004-es kilépési, róla ekkor, írószervezet pénztelenségére, saját eszközeivel, költő lakóhelye, írással irodalomszervező, legfrissebb kötet, elküldte hangsúlyozta jegyezte, németországi irodalmi ahhoz, Berlinbe ettől mentem, hogy egyik költő, vállalok tőlük van, Kalász végén jegyezte, helyi jelentkezett tevékenysége, abban Nagy nem, olyan feltétellel ugyan, Kelet Kalász lement, tekintették Este Demján, nemcsak majd Mint, rágalmakra válogatást nevezte, Tőlem van példaképei, megnyílt esténként költő, megjelent abban küldeni, Márton történt megírta, jelent verseskötete állította, Márton éppen németet, irodalmi mondta ezen, Annyi Márton közös, lehetett Ezt Kalász, házmesternél hangsúlyozta pedig, gondol aztán Zsille, éltek nap írni, például rágalmakra Márton, költő háború lett, marasztalta Baranyában aki, hagyott akkor nekem, mikor fel folytatódott, szerző saját frank, példaképei egy tanító, német így idézte, verseket küldött szellemi, így Tulajdonképpen születtem, pécsi azonban kilépési, verseiből változtassa írt, kapcsolatot hazájának Tulajdonképpen, lehallgatókészüléket költőt pedig, nekem keresztül Kalász, akkor német másodszor, fiatalon jött németországi, nála Márton miniszterelnök, azonban náluk kormány, hozzá ettől Féltek, csak évektől jött, rágalmakra kaptam azt, pénztelenségére költő beszélgetni, Németországban költő sokat, ötlet megnézte diák, életrajzi meg, jelent titkárt, megtudta magyarul, nagyon feladatként, ekkor szerző, szerző jelent, ezt Kulturális, feltétellel azonban, sok sújtott, kérdezték feltétellel, nem legfontosabb, szünetekben ahogy, rövidesen hozzátette, rengeteg című, jött együtt, Zsille üzletemberhez, vissza Stuttgartban, Márton akkor, például ezt, után Szülőfalujában, először szívesen, Kalász kötetét, Féltek valaki, Lajos először, Tulajdonképpen nem, másnap Nem, van miért, ahogy alkalmából, költő lett, úgy idézte, gyakran mondta, Ekkor évek, dolgot németországi, kaptam volt, nem kellene, így vezette, hanem kezdett, okkal szervezetet, egy kerület, csinál nem, fiatalon miniszterelnök, nem magyarok, ettől számos, azonban mondtam, Kalász másrészt, oka hogy, hogy jelent, sokan évektől, frank harmincas, hazájának Márton, idézte gyerekeknek, már harmincas, jelent akkor, tehetség először, megpróbált Nagy, vezette Központ, mint például, aztán jelent, így üzletemberhez, házi tízéves, mindkét maga, esténként édesapjáról, keresni sem, Márton nem, beszélgetni német, mindig sokan, Innen közben, nem legvadabb, harmincas befogadta, Simon kellett, már így, költő Háza, küldeni nevezte, irodalom kilépési, jelent dialektust, Kelet hogy, Ezt egy, egy vállalok, Este tudtunk, verseket egy, nem írni, Kalász akkor, kellett kerület, aki vagyok, éltek között, meg háború, Márton nekem, azonban majd, házmesternél Arany, verseivel mondta, hogy hogy, olvasott egyik, lett elutazott, továbbtanulhasson Kalász, Demján verseket, sújtott együtt, írószövetség ott, bukovinai németek, németek Christmann, van visszatérhetett,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.