Belépés
Keresés
Naptár
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Elemzők: a maginfláció megugrása miatt az MNB felkészülhet a laza monetáris kondíciók normalizálására
Januárban a 2,7 százalékos átfogó inflációs mutató megegyezett az előző havival, az egyszeri és szezonális hatásokkal érintett termékektől megszűrt úgynevezett maginfláció ugyanakkor 0,4 százalékponttal 3,2 százalékosra emelkedett, ami magasabb a jegybank 3,0 százalékos inflációs célértékénél. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott januári inflációs adatai alapján az MTI-nek nyilatkozó elemzők arra számítanak, hogy a monetáris tanács már márciusban, de valamikor az év folyamán mindenképp megkezdheti a monetáris kondíciók szigorítását, első lépésben a devizacsere-ügyletek állományának csökkentésével és a betéti kamatok emelésével.


Az időzítést illetően az okozhat némi bizonytalanságot, hogy Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke január közepén a bécsi Euromoney konferencián újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy ha az adószűrt maginfláció 3 százalék fölé emelkedik, az a jegybanknak elegendő bizonyíték lenne arra, hogy meg kell kezdeni a monetáris politika szigorítását. Az MNB által számított adószűrt maginfláció azonban januárban csak 0,1 százalékpontot emelkedett és éppen 3,0 százalékon állt, 2012 februárja óta először.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője megjegyezte, a fogyasztói árak januári emelkedése enyhén elmaradt az elemzői várakozásoktól. A stabilizálódó inflációt jelző, decemberivel azonos mutató két egymás ellen ható erő eredőjeként alakult ki. Egyrészt jelentősen esett az üzemanyagok ára, ami önmagában közel 0,3 százalékponttal csökkentette a fő inflációs mutatót. Ezzel szemben a szeszes italok és dohányáruk adóemelések következtében jelentősen gyorsuló inflációja 0,16 százalékponttal emelte a éves mutatót. Az infláció erősödését önmagában is segítette volna a tartós fogyasztási és a ruházati cikkek árváltozása. A tartós cikkek körében 2016 óta nem mértek ilyen erős emelkedést, a szolgáltatások inflációja is öt éves csúcsot ért el.

Az ING vezető elemzőjét nem lepte meg, hogy a maginfláció is ötéves csúcsra emelkedett, 0,4 százalékpontot emelkedve decemberhez képest. Ezzel az MNB inflációs célja fölé ugrott, vagyis nagyon közel került a kamatemeléshez, ami 2011 után az első ilyen lépés lenne a jegybanktól. A maginfláció az elkövetkező hónapokban várhatóan tovább emelkedik majd, éves átlagban pedig Virovácz Péter szerint eléri a 3,6 százalékot. Az MNB márciusban megkezdheti a monetáris szigorítást a devizacsere-ügyletek állományának csökkentésével és a betéti kamatok emelésével - prognosztizálta.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzőjének várakozását meghaladta a januári infláció szintje, bár az elemzői konszenzussal megegyezett. Az általa vártnál magasabb adatot azzal magyarázta, hogy az alkohol- és a dohánytermékek fogyasztói árában gyorsan megjelent a népegészségügyi termékadó mértékének emelése és kiterjesztése, illetve a dohánytermékek jövedéki adójának emelése. Ennek nagy szerepe volt a maginflációs mutató megugrásában, ami a legnagyobb meglepetést hozta. Az, hogy az adószűrt maginflációs mutató is elérte a 3 százalékot, mindenképpen arra utal, hogy a vártnak megfelelően az idén elindulhat a monetáris politika normalizálásának folyamata.A kilátásokat illetően Nyeste Orsolya azt várja, hogy a teljes inflációs mutató az elkövetkező hónapokban emelkedhet, s márciusra várhatóan ismét meghaladja a 3 százalékot. Azt követően azonban a bázishatás lassulást sugall, és az év nagy részében kicsivel 3 százalék alatt maradhat a mutató. A bérek emelkedése, erős fogyasztás alapján az adószűrt maginfláció február-márciusban 3 százalék fölé kerülhet. Véleménye szerint így a monetáris politika normalizálásának kérdése ismét napirendre kerülhet, és az első ez irányba tett lépések a második negyedévben megtörténhetnek. A normalizáció folyamata lassú és elnyújtott lesz, amire a globális inflációs környezetben és a kamatvárakozásokban az elmúlt időszakban bekövetkező változások is teret adnak a jegybanknak.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az árnyomás fokozódására utal a maginfláció megugrása, a hátterében ugyanakkor döntő mértékben az égetett szeszes italok érdemben megnövelt népegészségügyi termékadójának, illetve a dohánytermékek jövedéki adójának emelése áll. A bérköltségek és a kereslet növekedésének hatása továbbra sem érzékelhető széleskörűen, azonban a termelői árindexekben már megjelent.

A tavalyinál alacsonyabb üzemanyagárak miatt februárban még 3 százalék alatt maradhat a drágulás üteme. Az üzemanyagok múlt év közepén látott magas bázisa miatt az idei év közepére megint 3 százalék alá kerülhet, így éves átlagban 3 százalékos inflációra számítanak a Takarékbank elemzői a tavalyi 2,8 százalék után.

A maginfláció ugyanakkor tartósan elérheti a 3 százalékot. Emiatt az MNB fokozatosan felkészülhet a monetáris kondíciók normalizálására, így a monetáris tanács az év során fokozatosan szűkítheti a nem-konvencionális eszközök használatát, a Takarékbank elemzője szerint azonban az alapkamat a jövő év közepéig változatlan maradhat.

A CIB Bank kommentárjában rámutat: a KSH maginflációs mutatója hat év után most volt először 3 százalék felett. A MNB által számított többi, tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutató (a keresletérzékeny és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja) is nőtt az előző hónaphoz képest.

A CIB Bank előrejelzése szerint amennyiben a februári maginflációs számok 3 százalékos, vagy annál magasabb értékeket mutatnak, a márciusi jegybanki ülést követően valószínűleg emelik az inflációs előrejelzést az Inflációs jelentésben, likviditásszűkítő lépések jöhetnek, a kommunikációban pedig erősebb utalások jelennek majd meg az idén várható betéti kamatemelésről, esetleg az alapkamat-emelésről is.Forrás: MTI
Címkék: százalékponttal, csökkentésével, százalékosra, célértékénél, szigorítását, állományának, Statisztikai, termékektől, megkezdheti, maginfláció, devizacsere, kamatvárakozásokban, likviditásszűkítő, normalizálásának, normalizálásának, keresletérzékeny, bizonytalanságot, százalékponttal, normalizálására, népegészségügyi, megtörténhetnek, prognosztizálta, kommunikációban, százalékponttal, népegészségügyi, dohánytermékek, százalékpontot, kommentárjában, szolgáltatások, szolgáltatások, százalékpontot, dohánytermékek, dohánytermékek, termékadójának, csökkentésével, makrogazdasági, kamatemelésről, kamatemeléshez, konvencionális, várakozásoktól, konszenzussal, üzemanyagárak, időzítést illetően, okozhat némi, bécsi Euromoney, adószűrt maginfláció, monetáris politika, fogyasztói árak, elemzői várakozásoktól, stabilizálódó inflációt, szeszes italok, éves mutatót, infláció erősödését, Nagy Márton, Magyar Nemzeti Bank, Virovácz Péter, Nyeste Orsolya, Erste Bank, Suppan Gergely, Központi Statisztikai Hivatal,
2019.02.12. 12:42
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
növekedésének, stabilizálódó, következtében, kiterjesztése, felkészülhet, széleskörűen, árindexekben, tendenciákat, maginflációs, állományának, decemberivel, csökkentette, bérköltségek, valószínűleg, normalizáció, előrejelzést, konferencián, környezetben, nyilatkozott, újságíróknak, fokozódására, mindenképpen, maginflációs, előrejelzése, megugrásában, szigorítását, maginflációs, maginflációs, üzemanyagok, Takarékbank, bekövetkező, jegybanknak, adóemelések, maginfláció, Takarékbank, maginfláció, üzemanyagok, alacsonyabb, árváltozása, megkezdheti, érzékelhető, elemzőjének, negyedévben, maginfláció, decemberhez, maginfláció, maginfláció, devizacsere, szigorítást, fogyasztási, elkövetkező, eredőjeként, használatát, megegyezett, változatlan, maginfláció, maginfláció, kilátásokat, megjegyezte, Takarékbank, jegybanknak, fokozatosan, elkövetkező, fokozatosan, jelentésben, megfelelően, várakozását, meglepetést, jegybanktól, mértékének, inflációja, napirendre, emelkedett, amennyiben, inflációja, százalékot, emelkedést, hónapokban, fogyasztói, ugyanakkor, változások, elindulhat, időszakban, százalékot, legnagyobb, hónapokban, elnyújtott, százalékos, emelkedett, százalékot, hátterében, bizonyíték, márciusban, dohányáruk, márciusban, százalékos, jelentősen, emelkedése, százalékon, inflációja, inflációra, számítanak, ugyanakkor, jelentősen, emelkedése, fogyasztás, szűkítheti, meghaladta, bázishatás, emelésével, meghaladja, fogyasztói, februárban, magyarázta, százalékot, erősödését, tavalyinál, emelkedhet, várhatóan, monetáris, monetáris, márciusra, lassulást, megjelent, emelkedik, inflációs, folyamata, Véleménye, termékadó, monetáris, folyamata, várhatóan, időzítést, megjelent, emelkedik, februárja, számított, alapkamat, önmagában, értékeket, segítette, tartósabb, monetáris, önmagában, januárban, inflációs, megragadó, számított, kondíciók, inflációs, monetáris, jegybanki, megugrása, emelkedve, mértékben, inflációs, alapkamat, inflációs, emelésről, megnövelt, elemzőjét, inflációs, inflációt, Euromoney, monetáris, Inflációs, százalék, közepéig, maradhat, mutatója, magasabb, követően, jöhetnek, utalások, jelennek, márciusi, mutatnak, hónaphoz, februári, illetően, termékek, százalék, termelői, továbbra, adószűrt, százalék, drágulás, maradhat, kereslet, politika, árnyomás, elemzője, érdemben, kerülhet, adójának, jövedéki, közepére, kerülhet, globális, maradhat, kicsivel, részében, elemzője, eszközök, elérheti, tartósan, százalék, százalék, kerülhet, átlagban, százalék, adószűrt, követően, politika, adószűrt, infláció, százalék, magasabb, ruházati, infláció, alelnöke, Egyrészt, ügyletek, Virovácz, elemzője, elmaradt, adószűrt, átlagban, politika, Virovácz, jövedéki, elegendő, gyorsuló, illetően, adójának, csúcsot, alakult, kezdeni, szerint, szerint, kérdése, illetve, február, Orsolya, csúcsra, vártnak, kamatok, közepén, szerint, várható, azonban, szeszes, azonban, illetve, rámutat, először, először, okozhat, égetett, alapján, esetleg, irányba, emelése, második, lépések, változó, azonban, szerint, gyorsan, alkohol, szemben, mutatót, közepén, szeszes, emelése, lépések, Orsolya, Nemzeti, emelése, januári, vártnál, szerint, januári, erősebb, elemzői, tavalyi, Gergely, szenior, azonban, szintje, körében, elemzői, elemzői, mutatót, szerepe, megint, ötéves, italok, képest, bázisa, hatása, cikkek, emelte, tartós, cikkek, italok, tartós, enyhén, mértek, mutató, tanács, vezető, látott, Emiatt, egymás, azonos, mutató, betéti, Nyeste, képest, mutató, teljes, ritkán, ugrott, árában, sugall, általa, mutató, emelik, január, számok, Nyeste, Magyar, vezető, került, Suppan, mutató, vagyis, nagyon, elérte, elmúlt, tovább, Márton, adatot, betéti, felett, mutató, Ezzel, pedig, esett, többi, éppen, által, során, jelző, Péter, miatt, által, annál, ülést, lenne, közel, ellen, előző, bécsi, miatt, ilyen, lépés, amire, lassú, teret, adnak, döntő, Ezzel, célja, közel, pedig, Péter, azzal, várja, Ennek, hozta, ismét, alatt, ismét, eléri, Erste, bérek, lepte, lenne, volna, magas, alatt, ilyen, üteme, arra, éves, vagy, erős, Bank, hogy, Bank, éves, majd, csak, tett, első, fölé, kell, nőtt, fölé, nagy, idén, majd, hogy, hogy, utal, éves, arra, némi, Nagy, volt, hogy, hogy, lesz, Bank, múlt, idén, nagy, hogy, hogy, erős, után, most, utal, hogy, Bank, első, éves, után, után, Bank, idei, fölé, ható, állt, jövő, árak, volt, MNB, alá, azt, ért, két, így, ING, áll, ami, nem, meg, nem, sem, meg, MNB, MNB, ami, árú, MNB, még, MNB, erő, óta, óta, nem, MNB, már, hat, így, így, bár, úgy, ára, ING, CIB, CIB, meg, KSH, ami, Azt, tartós fogyasztási, ruházati cikkek, tartós cikkek, szolgáltatások inflációja, első ilyen, elkövetkező hónapokban, monetáris szigorítást, betéti kamatok, januári infláció, elemzői konszenzussal, általa vártnál, dohánytermékek fogyasztói, népegészségügyi termékadó, dohánytermékek jövedéki, maginflációs mutató, legnagyobb meglepetést, adószűrt maginflációs, vártnak megfelelően, idén elindulhat, kilátásokat illetően, teljes inflációs, bázishatás lassulást, bérek emelkedése, második negyedévben, normalizáció folyamata, globális inflációs, elmúlt időszakban, árnyomás fokozódására, maginfláció megugrása, hátterében ugyanakkor, égetett szeszes, kereslet növekedésének, termelői árindexekben, tavalyinál alacsonyabb, drágulás üteme, üzemanyagok múlt, maginfláció ugyanakkor, monetáris kondíciók, monetáris tanács, ritkán változó, előző hónaphoz, februári maginflációs, márciusi jegybanki, inflációs előrejelzést, kommunikációban pedig, idén várható, Márton elérte inflációs, alakult éves kommentárjában, jegybanknak monetáris lépések, megjelent lépések közel, volt százalékpontot legnagyobb, Emiatt hat márciusban, prognosztizálta fogyasztói mértékben, százalék éves inflációja, szigorítását mutató normalizáció, megfelelően maginflációs adószűrt, jelentésben hozta Takarékbank, alelnöke monetáris dohánytermékek, alakult elemzője januárban, bérköltségek miatt alá, arra azonos ami, normalizáció értékeket két, alapkamat inflációs maginfláció, ritkán magas így, lesz árak mértek, erő megugrásában Ezzel, Inflációs monetáris kérdése, jövedéki adnak hogy, csúcsra monetáris jelentősen, némi inflációt likviditásszűkítő, hozta márciusban betéti, annál alapkamat ami, ugrott tartós kondíciók, vagy értékeket eredőjeként, eléri százalékot decemberivel, elérheti maginfláció megfelelően, fokozatosan azonban infláció, került kamatemelésről emelkedése, kamatok alkohol szerint, hozta kicsivel Bank, ismét dohányáruk decemberhez, százalék CIB követően, átlagban betéti Takarékbank, lenne elmaradt kicsivel, óta márciusra enyhén, csökkentésével által üteme, emelkedett azt emelésről, Suppan italok továbbra, MNB maginfláció CIB, Virovácz MNB közepére, márciusi lenne teljes, szeszes időszakban azonos, százalékponttal ritkán önmagában, üzemanyagok ügyletek Bank, gyorsan tartósan adóemelések, elnyújtott politika Nagy, csökkentésével pedig, alatt százalék, jövedéki érdemben, éves magasabb, emelése alatt, Bank először, inflációra februárban, termékadó ért, üteme illetve, emelése Bank, százalékot ért, még január, előző közepén, maginfláció múlt, bécsi cikkek, annál bérek, monetáris illetve, változások volna, hat százalékpontot, emelkedett azonban, nagy állományának, Takarékbank maginflációs, megugrása kerülhet, kommentárjában megjegyezte, árú szerepe, likviditásszűkítő megegyezett, égetett erő, majd időzítést, politika kamatvárakozásokban, mértékének emelkedése, italok meg, kiterjesztése százalékponttal, Virovácz erősödését, majd adószűrt, emelkedik szolgáltatások, százalékpontot kilátásokat, maginflációs megegyezett, fogyasztói százalék, emelése Véleménye, bázisa először, két hatása, elmúlt Virovácz, szerint változó, Erste mindenképpen, azonban ami, inflációs százalékot, nem érdemben, százalékos érdemben, nagyon állományának, hogy százalékpontot, maginflációs így, emelkedett hónapokban, nyilatkozott adószűrt, mutató emelik, Ezzel alapkamat, százalékos nagyon, MNB MNB, amennyiben emelése, Orsolya likviditásszűkítő, azonos fokozódására, kamatvárakozásokban dohánytermékek, februárja nem, százalék irányba, inflációt maginfláció, emelte bázishatás, napirendre közel, amennyiben márciusi, így megjelent, volt mutató, CIB tartós, meg százalékot, alapkamat ami, jegybanktól esetleg, szerint Márton, emelése megfelelően, üteme emelése, változások érzékelhető, gyorsuló Nyeste, vezető Bank, tett számított, maginfláció százalékpontot, újságíróknak inflációs, jövedéki állományának, cikkek Véleménye, miatt képest, ami során, némi időzítést, számok konszenzussal, lesz változások, döntő kerülhet, mutatnak emelése, normalizálásának szenior, többi adójának, tavalyinál adójának, követően maginfláció, döntő közepén, megegyezett hogy, nagy januári, MNB csúcsra, éves Nyeste,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.