Belépés
Keresés
Naptár
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Krónika 15. rész (igazságügyi törvénymódosítás, alaptörvény-módosítás)
A kormány igazságügyi tárgyú törvénymódosító csomagjának általános vitáját követően az ellenzék által benyújtott alkotmánymódosításról kezdett tárgyalni az Országgyűlés kedd este.


Vita a kormány igazságügyi tárgyú törvénymódosító csomagjáról

A Fidesz padsoraiból Herczeg Tamás érvelt a kabinet igazságügyi törvénymódosító csomagja mellett.

Kifejtette, a javaslat 12 jogszabályt megváltoztatását kezdeményezi a gyakorlati tapasztalatokhoz igazodva. Példaként említette, hogy a jövőben szigorúbb előírások léphetnek életbe a közjegyzői tevékenységgel összefüggésben.

Gyüre Csaba, a Jobbik vezérszónoka elmondta, alapvetően támogatják a változtatásokat. Üdvözölte, hogy az előterjesztés eredményeként gyorsabbá válhatnak a hagyatéki eljárások.

Vejkey Imre, a KDNP nevében kérte az indítvány támogatását. A kormánypárti képviselő a javaslat szövegét ismertetve hiánypótlónak nevezte a közjegyzőkre vonatkozó előírásokat, amelyek növelhetik a tisztséget betöltőkkel szembeni bizalmat.

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka a javaslat számos pontját előremutatónak nevezte, ugyanakkor jelezte, az előterjesztést csak akkor fogadják el, ha azzal kapcsolatban nem derül ki semmilyen "gorombaság".

A DK álláspontját Arató Gergely ismertette, aki közölte, első olvasatra úgy látják az indítvány több pontja támogatható, azonban a teljes előterjesztést csak akkor tudnák elfogadni, ha annak tanulmányozásához a kormány több időt biztosítana.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára zárszavában megköszönte a támogató felszólalásokat.

A Párbeszéd kezdeményezésre módosíthatják az alaptörvényt

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője ismertette azt az előterjesztést, amely kivezetné az alaptörvényből a közigazgatási bíróságok felállításának lehetőségét.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, a Fidesz saját érdekében akarta létrehozni a közigazgatási bíróságok intézményét, hogy a "politikailag kényes ügyeket" az oda kinevezni tervezett "pártkatonákra" bízza. A Párbeszéd politikusa szomorúnak nevezte, hogy a kormányoldal csak az Európai Néppárt nyomására állt el ezen szándékától.

Megjegyezte továbbá, a kabinet egy szerdán tárgyalni tervezett javaslatban "csempészné vissza" a közigazgatási bíróságokban megjelenő célt azzal, hogy lehetővé tenné, a közhatalmat gyakorló szervezetek közvetlenül a "Fidesz hatalma alatt álló" Alkotmánybírósághoz fordulhassanak bírósági ügyeik fellebbezésekor.

A Fidesz támogatja a módosítást

A Fidesz-frakció támogatásáról biztosította a javaslatot Herczeg Tamás, a képviselőcsoport vezérszónoka. Hangsúlyozta: az előterjesztés összhangban áll a kormány szándékával és biztosítja a jogrendszer koherenssé tételét az, hogy helyreállítsák az alaptörvény hetedik módosítást megelőzően hatályban lévő szöveget.

Utalt ugyanakkor arra: a kormányzat a közigazgatási bíráskodás 1949-ben felszámolt - több uniós tagállamban most is működő - rendszerét kívánta visszaállítani.

Megemlítette: az erről szóló szabályozást korábban a bírói függetlenség erősítése érdekében módosították, majd a kormányzat előbb elhalasztotta, utána pedig úgy döntött, a hazai és külföldi bírálatok hatására nem indítják el a szisztémát.

Jobbik: kapóra jött a kormányoldalnak a javaslat

Gyüre Csaba (Jobbik) szerint kapóra jött a kormányzatnak az előterjesztés, azzal ugyanis kihátrálhatnak a korábbi alaptörvény-módosítás mögül.

Az ellenzéki képviselő szerint másfél évszázados visszalépés lett volna a hazai jogrendszerben, ha feláll az új szervezet, megsértve ezzel a hatalmi ágak szétválasztásának demokratikus alapelvét is.

Kormány: több európai államban működik ilyen rendszer

A vitában elhangzottakra reagálva Völner Pál azt hangsúlyozta: nem sérti a hatalmi ágak különválasztását a megoldás, hiszen több uniós tagállamban - így Ausztriában, Csehországban és Németországban is - működik ilyen rendszer.

KDNP: a koherencia helyreállítása történik

Értelmes javaslatnak nevezte az előterjesztést Nacsa Lőrinc (KDNP), aki szerint a konzervatív politika alapja, hogy megőrzik a múlt értékeit.

Azt kérdezte: miért nem tüntet az ellenzék azon uniós tagállamok nagykövetségei előtt, amelyekben napjainkban is ehhez hasonló rendszer működik.

Bennünket a választók 2010-ben alkotmányozó többséggel ruháztak fel, ezért nemcsak jogunk,. de kötelességünk is volt egy új alaptörvényt elfogadni, mert a választók erre hatalmaztak fel bennünket - jelentette ki.

MSZP: miért nem a kormány kezdeményezte a visszavonást?

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka döbbenetesnek nevezte, hogy nem a kormány kezdeményezte az alaptörvény-módosítás törlését.

A világ szégyene, hogy egy alkotmányban olyan szabály van, amiről maga a kormány és a parlament többsége is kimondja, hogy olyan nem lesz - jelentette ki.

Annak a véleményének adott hangot, hogy a hatalom le akar gázolni mindenkit, aki tőle függetlenül hozhat döntést.

DK: örvendetes, hogy letesznek erről az elképzelésről

Arató Gergely (DK) örvendetesnek nevezte, hogy a kormányoldal véglegesen letett korábbi elképzelésről, amely "nem működik, nem európai, nem jogszerű és nem jó".

Hangsúlyozta: nem az önálló közigazgatási bíráskodás bevezetésével, hanem annak módjával van problémájuk.

Annak nem örülünk, hogy semmit nem tanultak ebből a történetből - tette hozzá kormánypárti képviselőtársainak címezve szavait.

A vitát Sneider Tamás levezető elnök lezárta.Forrás: MTI
Címkék: alkotmánymódosításról, törvénymódosító, Országgyűlés, igazságügyi, csomagjának, benyújtott, tárgyalni, általános, követően, ellenzék, vitáját, Alkotmánybírósághoz, képviselőtársainak, szétválasztásának, tanulmányozásához, tapasztalatokhoz, különválasztását, megváltoztatását, képviselőcsoport, változtatásokat, törvénymódosító, felszólalásokat, fellebbezésekor, kezdeményezésre, törvénymódosító, kormányoldalnak, kihátrálhatnak, Németországban, fordulhassanak, előremutatónak, helyreállítása, összefüggésben, helyreállítsák, előterjesztést, előterjesztést, tevékenységgel, jogrendszerben, elhangzottakra, előterjesztést, nagykövetségei, előterjesztést, visszaállítani, kormány igazságügyi, kabinet igazságügyi, gyakorlati tapasztalatokhoz, jövőben szigorúbb, közjegyzői tevékenységgel, előterjesztés eredményeként, hagyatéki eljárások, indítvány támogatását, kormánypárti képviselő, javaslat szövegét, közjegyzőkre vonatkozó, Herczeg Tamás, Gyüre Csaba, Vejkey Imre, Harangozó Tamás, Arató Gergely, Völner Pál, Igazságügyi Minisztérium, Kocsis-Cake Olivio, Európai Néppárt, Nacsa Lőrinc, Sneider Tamás,
2019.11.19. 21:43
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
felállításának, alaptörvényből, előterjesztés, hiánypótlónak, eredményeként, előterjesztés, közigazgatási, döbbenetesnek, kezdeményezte, elképzelésről, támogatásáról, Csehországban, bevezetésével, örvendetesnek, közigazgatási, közigazgatási, kormányzatnak, közigazgatási, kötelességünk, elhalasztotta, pártkatonákra, előterjesztés, elképzelésről, módosíthatják, kezdeményezte, közigazgatási, vezérszónoka, Hangsúlyozta, véleményének, álláspontját, vezérszónoka, alaptörvényt, hangsúlyozta, alkotmányozó, bíróságokban, alaptörvényt, államtitkára, Minisztérium, biztosította, alkotmányban, politikailag, kormányoldal, visszavonást, vezérszónoka, kapcsolatban, vezérszónoka, kormányoldal, kezdeményezi, demokratikus, közjegyzőkre, módosították, kormánypárti, függetlenség, Megemlítette, kormánypárti, Hangsúlyozta, szabályozást, hatalmaztak, visszalépés, problémájuk, biztosítana, jogszabályt, megköszönte, Igazságügyi, képviselője, javaslatnak, csomagjáról, javaslatban, padsoraiból, Megjegyezte, szándékától, igazságügyi, napjainkban, alaptörvény, igazságügyi, fogalmazott, szervezetek, közvetlenül, közhatalmat, történetből, intézményét, konzervatív, lehetőségét, zárszavában, függetlenül, Ausztriában, alaptörvény, tagállamban, szándékával, jogrendszer, előírásokat, tagállamban, összhangban, támogatását, alaptörvény, betöltőkkel, támogatható, szisztémát, tisztséget, Kifejtette, kormányzat, amelyekben, ugyanakkor, gorombaság, politikusa, koherenssé, megelőzően, létrehozni, többséggel, biztosítja, módosítást, csempészné, növelhetik, örvendetes, véglegesen, szomorúnak, tagállamok, ugyanakkor, ismertette, ismertetve, koherencia, bíráskodás, kormányzat, felszámolt, parlamenti, módosítást, támogatják, rendszerét, alapvetően, közjegyzői, bíráskodás, évszázados, gyakorlati, javaslatot, ismertette, jelentette, jelentette, megjelenő, ellenzéki, érdekében, erősítése, hatályban, tárgyalni, alapelvét, képviselő, szervezet, támogatja, megsértve, tervezett, bírálatok, módosítás, bíróságok, Harangozó, válhatnak, hagyatéki, eljárások, elfogadni, Párbeszéd, gyorsabbá, ellenzéki, kivezetné, bennünket, Párbeszéd, módosítás, indítvány, mindenkit, nyomására, Harangozó, letesznek, semmilyen, vonatkozó, képviselő, indítvány, parlament, olvasatra, léphetnek, Üdvözölte, említette, bíróságok, választók, tervezett, kinevezni, Példaként, politikus, szigorúbb, választók, Bennünket, érdekében, előírások, Párbeszéd, elfogadni, igazodva, indítják, szembeni, csomagja, levezető, szöveget, reagálva, javaslat, javaslat, szövegét, bizalmat, hatására, tanultak, javaslat, elmondta, módjával, korábban, külföldi, javaslat, államban, jogszerű, rendszer, fogadják, megőrzik, ruháztak, törlését, értékeit, gyakorló, politika, rendszer, Értelmes, lehetővé, történik, bírósági, támogató, kérdezte, szégyene, ellenzék, rendszer, megoldás, kimondja, többsége, ugyanis, lezárta, hasonló, örülünk, szerint, Sneider, címezve, működik, szavait, nemcsak, szerint, korábbi, kormány, korábbi, vitában, működik, kormány, hatalom, gázolni, Gergely, hatalmi, döntést, szabály, európai, működik, nevezte, hatalmi, nevezte, kormány, Kormány, működik, európai, nevezte, kívánta, Néppárt, nevezte, továbbá, kabinet, Európai, Herczeg, ügyeket, Herczeg, amelyek, kabinet, nevében, hatalma, kormány, frakció, tételét, jövőben, szerdán, mellett, hetedik, pontját, nevezte, kormány, kormány, azonban, közölte, szerint, döntött, Gergely, nevezte, jelezte, amiről, Jobbik, pontja, Lőrinc, Fidesz, számos, ügyeik, látják, Fidesz, Fidesz, jogunk, alapja, vissza, Völner, Fidesz, letett, Kocsis, hozhat, hangot, tudnák, kényes, Olivio, teljes, akarta, tüntet, Vejkey, önálló, Fidesz, semmit, Jobbik, másfél, tárgyú, feláll, működő, érvelt, kapóra, Völner, Jobbik, kapóra, életbe, hiszen, azzal, hazai, akkor, volna, erről, amely, saját, ezzel, ezért, előbb, utána, Tamás, Arató, pedig, azzal, annak, adott, Csaba, Annak, akkor, világ, mögül, elnök, hazai, derül, Gyüre, olyan, Tamás, Arató, olyan, miért, vitát, azzal, sérti, Csaba, ebből, Tamás, amely, miért, Nacsa, tenné, annak, Gyüre, ilyen, uniós, hanem, Annak, alatt, tette, Utalt, uniós, Tamás, szóló, hozzá, erről, Tamás, előtt, ehhez, bízza, uniós, kérte, bírói, ilyen, MSZP, hogy, lesz, hogy, hogy, Imre, akar, KDNP, tőle, hogy, csak, hogy, első, hogy, hogy, mert, hogy, csak, állt, ezen, lévő, hogy, arra, álló, volt, azon, ágak, hogy, KDNP, KDNP, célt, hogy, hogy, több, múlt, erre, jött, csak, majd, több, időt, hogy, lett, maga, jött, több, MSZP, hogy, ágak, most, MSZP, több, több, Cake, Vita, áll, nem, ben, úgy, nem, van, nem, nem, így, Pál, azt, nem, aki, nem, nem, azt, fel, Pál, nem, van, nem, egy, aki, úgy, egy, Azt, nem, nem, nem, nem, egy, úgy, fel, oda, ben, nem, aki, tisztséget betöltőkkel, javaslat számos, előterjesztést csak, indítvány több, teljes előterjesztést, kormány több, támogató felszólalásokat, alaptörvényt Kocsis-Cake, közigazgatási bíróságok, ellenzéki politikus, kormányoldal csak, szerdán tárgyalni, közigazgatási bíróságokban, közhatalmat gyakorló, módosítástA Fidesz-frakció, javaslatot Herczeg, képviselőcsoport vezérszónoka, előterjesztés összhangban, kormány szándékával, jogrendszer koherenssé, alaptörvény hetedik, közigazgatási bíráskodás, erről szóló, bírói függetlenség, kormányzat előbb, javaslatGyüre Csaba, ellenzéki képviselő, hazai jogrendszerben, hatalmi ágak, koherencia helyreállítása, előterjesztést Nacsa, konzervatív politika, múlt értékeit, ellenzék azon, választók 2010-ben, választók erre, kormány kezdeményezte, világ szégyene, alkotmányban olyan, parlament többsége, véleményének adott, kormányoldal véglegesen, önálló közigazgatási, vitát Sneider, szomorúnak oda növelhetik, nevezte szerint koherencia, aki érdekében törvénymódosító, hogy Harangozó jövőben, nem bírói hangsúlyozta, közigazgatási alaptörvény növelhetik, pártkatonákra nem koherenssé, Csaba Jobbik támogatják, ellenzéki kormányzat helyreállítsák, Megjegyezte vezérszónoka szervezet, arra említette tárgyalni, vezérszónoka felszólalásokat csak, csomagja úgy visszalépés, tanultak tőle szavait, tevékenységgel annak tervezett, szabályozást hogy ügyeket, javaslat úgy hatalom, életbe erről tagállamban, Alkotmánybírósághoz előremutatónak kormány, helyreállítsák szándékával Fidesz, Harangozó elhalasztotta előterjesztést, volna támogatását alaptörvényből, hatalmi teljes helyreállítása, utána álláspontját hogy, szisztémát kormánypárti hangot, kabinet hatályban hatalom, hatalmaztak Csaba szerint, azzal ruháztak alaptörvény, nem törlését politikusa, rendszer szerint bírósági, vezérszónoka erre Herczeg, demokratikus mellett bírói, konzervatív kormánypárti támogató, amelyekben célt pontját, államtitkára alaptörvényt sérti, uniós amely pártkatonákra, érdekében célt álló, KDNP nevében megsértve, alaptörvényből kormány előtt, jelentette oda érdekében, erről elképzelésről lehetőségét, parlament ugyanakkor kérte, történetből ruháztak Azt, életbe előbb állt, közjegyzői hogy egy, kezdeményezte látják életbe, biztosítana van amelyek, előterjesztést szóló problémájuk, semmilyen hogy életbe, igazságügyi csomagjáról kapóra, szavait ben, tette Csaba, vonatkozó előterjesztést, kormány tételét, nemcsak kormány, parlamenti szisztémát, léphetnek hetedik, elhalasztotta letesznek, Fidesz adott, bevezetésével mert, hiszen Olivio, csak hasonló, tőle szomorúnak, indítvány Gergely, értékeit Kormány, tagállamban ben, hatalmi Németországban, annak van, bevezetésével bíráskodás, hatalom hetedik, MSZP Imre, első függetlenül, javaslat nem, szerdán vezérszónoka, semmit másfél, egy vonatkozó, Harangozó arra, erre Megjegyezte, vezérszónoka többséggel, azzal Gergely, MSZP van, szerint letesznek, aki Harangozó, megjelenő Csehországban, Fidesz csak, tárgyú fogadják, kapóra kormány, tárgyú biztosította, rendszer ismertetve, Kifejtette függetlenség, egy függetlenül, hatalmi megjelenő, közigazgatási szöveget, szerint tagállamban, kapóra szisztémát, hogy korábbi, intézményét értékeit, maga történetből, MSZP jogrendszer, kormányzat fogadják, közigazgatási Azt, ben tenné, szerint döntött, MSZP fel, maga kormánypárti, demokratikus KDNP, vonatkozó Völner, igazságügyi törlését, államtitkára amely, hazai lesz, azt európai, eljárások problémájuk, helyreállítása létrehozni, vonatkozó lévő, ellenzék önálló, hatályban Herczeg, Fidesz megelőzően, kivezetné Hangsúlyozta, célt véglegesen, kormánypárti uniós, szövegét bíráskodás, teljes MSZP, képviselőtársainak álló, módosítást biztosította, Herczeg szétválasztásának, Pál hatalmi, kívánta jelentette, saját pontját, amelyek előterjesztés, megőrzik támogatásáról, amely tette, hangot csomagja, felállításának törvénymódosító, tételét nem, alapvetően Gyüre, azzal elnök, felállításának választók, továbbá előterjesztés, módosítást volt, napjainkban mert, ágak függetlenség, Üdvözölte szövegét, rendszer Hangsúlyozta, jogrendszerben előterjesztés, intézményét címezve, vezérszónoka egy, javaslatot Tamás, érdekében indítvány, lesz megváltoztatását, ismertette alkotmányban,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.