Belépés
Keresés
Naptár
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Krónika 15. rész (igazságügyi törvénymódosítás, alaptörvény-módosítás)
A kormány igazságügyi tárgyú törvénymódosító csomagjának általános vitáját követően az ellenzék által benyújtott alkotmánymódosításról kezdett tárgyalni az Országgyűlés kedd este.


Vita a kormány igazságügyi tárgyú törvénymódosító csomagjáról

A Fidesz padsoraiból Herczeg Tamás érvelt a kabinet igazságügyi törvénymódosító csomagja mellett.

Kifejtette, a javaslat 12 jogszabályt megváltoztatását kezdeményezi a gyakorlati tapasztalatokhoz igazodva. Példaként említette, hogy a jövőben szigorúbb előírások léphetnek életbe a közjegyzői tevékenységgel összefüggésben.

Gyüre Csaba, a Jobbik vezérszónoka elmondta, alapvetően támogatják a változtatásokat. Üdvözölte, hogy az előterjesztés eredményeként gyorsabbá válhatnak a hagyatéki eljárások.

Vejkey Imre, a KDNP nevében kérte az indítvány támogatását. A kormánypárti képviselő a javaslat szövegét ismertetve hiánypótlónak nevezte a közjegyzőkre vonatkozó előírásokat, amelyek növelhetik a tisztséget betöltőkkel szembeni bizalmat.

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka a javaslat számos pontját előremutatónak nevezte, ugyanakkor jelezte, az előterjesztést csak akkor fogadják el, ha azzal kapcsolatban nem derül ki semmilyen "gorombaság".

A DK álláspontját Arató Gergely ismertette, aki közölte, első olvasatra úgy látják az indítvány több pontja támogatható, azonban a teljes előterjesztést csak akkor tudnák elfogadni, ha annak tanulmányozásához a kormány több időt biztosítana.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára zárszavában megköszönte a támogató felszólalásokat.

A Párbeszéd kezdeményezésre módosíthatják az alaptörvényt

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője ismertette azt az előterjesztést, amely kivezetné az alaptörvényből a közigazgatási bíróságok felállításának lehetőségét.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, a Fidesz saját érdekében akarta létrehozni a közigazgatási bíróságok intézményét, hogy a "politikailag kényes ügyeket" az oda kinevezni tervezett "pártkatonákra" bízza. A Párbeszéd politikusa szomorúnak nevezte, hogy a kormányoldal csak az Európai Néppárt nyomására állt el ezen szándékától.

Megjegyezte továbbá, a kabinet egy szerdán tárgyalni tervezett javaslatban "csempészné vissza" a közigazgatási bíróságokban megjelenő célt azzal, hogy lehetővé tenné, a közhatalmat gyakorló szervezetek közvetlenül a "Fidesz hatalma alatt álló" Alkotmánybírósághoz fordulhassanak bírósági ügyeik fellebbezésekor.

A Fidesz támogatja a módosítást

A Fidesz-frakció támogatásáról biztosította a javaslatot Herczeg Tamás, a képviselőcsoport vezérszónoka. Hangsúlyozta: az előterjesztés összhangban áll a kormány szándékával és biztosítja a jogrendszer koherenssé tételét az, hogy helyreállítsák az alaptörvény hetedik módosítást megelőzően hatályban lévő szöveget.

Utalt ugyanakkor arra: a kormányzat a közigazgatási bíráskodás 1949-ben felszámolt - több uniós tagállamban most is működő - rendszerét kívánta visszaállítani.

Megemlítette: az erről szóló szabályozást korábban a bírói függetlenség erősítése érdekében módosították, majd a kormányzat előbb elhalasztotta, utána pedig úgy döntött, a hazai és külföldi bírálatok hatására nem indítják el a szisztémát.

Jobbik: kapóra jött a kormányoldalnak a javaslat

Gyüre Csaba (Jobbik) szerint kapóra jött a kormányzatnak az előterjesztés, azzal ugyanis kihátrálhatnak a korábbi alaptörvény-módosítás mögül.

Az ellenzéki képviselő szerint másfél évszázados visszalépés lett volna a hazai jogrendszerben, ha feláll az új szervezet, megsértve ezzel a hatalmi ágak szétválasztásának demokratikus alapelvét is.

Kormány: több európai államban működik ilyen rendszer

A vitában elhangzottakra reagálva Völner Pál azt hangsúlyozta: nem sérti a hatalmi ágak különválasztását a megoldás, hiszen több uniós tagállamban - így Ausztriában, Csehországban és Németországban is - működik ilyen rendszer.

KDNP: a koherencia helyreállítása történik

Értelmes javaslatnak nevezte az előterjesztést Nacsa Lőrinc (KDNP), aki szerint a konzervatív politika alapja, hogy megőrzik a múlt értékeit.

Azt kérdezte: miért nem tüntet az ellenzék azon uniós tagállamok nagykövetségei előtt, amelyekben napjainkban is ehhez hasonló rendszer működik.

Bennünket a választók 2010-ben alkotmányozó többséggel ruháztak fel, ezért nemcsak jogunk,. de kötelességünk is volt egy új alaptörvényt elfogadni, mert a választók erre hatalmaztak fel bennünket - jelentette ki.

MSZP: miért nem a kormány kezdeményezte a visszavonást?

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka döbbenetesnek nevezte, hogy nem a kormány kezdeményezte az alaptörvény-módosítás törlését.

A világ szégyene, hogy egy alkotmányban olyan szabály van, amiről maga a kormány és a parlament többsége is kimondja, hogy olyan nem lesz - jelentette ki.

Annak a véleményének adott hangot, hogy a hatalom le akar gázolni mindenkit, aki tőle függetlenül hozhat döntést.

DK: örvendetes, hogy letesznek erről az elképzelésről

Arató Gergely (DK) örvendetesnek nevezte, hogy a kormányoldal véglegesen letett korábbi elképzelésről, amely "nem működik, nem európai, nem jogszerű és nem jó".

Hangsúlyozta: nem az önálló közigazgatási bíráskodás bevezetésével, hanem annak módjával van problémájuk.

Annak nem örülünk, hogy semmit nem tanultak ebből a történetből - tette hozzá kormánypárti képviselőtársainak címezve szavait.

A vitát Sneider Tamás levezető elnök lezárta.Forrás: MTI
Címkék: alkotmánymódosításról, törvénymódosító, Országgyűlés, igazságügyi, csomagjának, benyújtott, tárgyalni, általános, követően, ellenzék, vitáját, Alkotmánybírósághoz, képviselőtársainak, szétválasztásának, tanulmányozásához, tapasztalatokhoz, különválasztását, megváltoztatását, képviselőcsoport, változtatásokat, törvénymódosító, felszólalásokat, fellebbezésekor, kezdeményezésre, törvénymódosító, kormányoldalnak, kihátrálhatnak, Németországban, fordulhassanak, előremutatónak, helyreállítása, összefüggésben, helyreállítsák, előterjesztést, előterjesztést, tevékenységgel, jogrendszerben, elhangzottakra, előterjesztést, nagykövetségei, előterjesztést, visszaállítani, kormány igazságügyi, kabinet igazságügyi, gyakorlati tapasztalatokhoz, jövőben szigorúbb, közjegyzői tevékenységgel, előterjesztés eredményeként, hagyatéki eljárások, indítvány támogatását, kormánypárti képviselő, javaslat szövegét, közjegyzőkre vonatkozó, Herczeg Tamás, Gyüre Csaba, Vejkey Imre, Harangozó Tamás, Arató Gergely, Völner Pál, Igazságügyi Minisztérium, Kocsis-Cake Olivio, Európai Néppárt, Nacsa Lőrinc, Sneider Tamás,
2019.11.19. 21:43
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
felállításának, alaptörvényből, előterjesztés, hiánypótlónak, eredményeként, előterjesztés, közigazgatási, döbbenetesnek, kezdeményezte, elképzelésről, támogatásáról, Csehországban, bevezetésével, örvendetesnek, közigazgatási, közigazgatási, kormányzatnak, közigazgatási, kötelességünk, elhalasztotta, pártkatonákra, előterjesztés, elképzelésről, módosíthatják, kezdeményezte, közigazgatási, vezérszónoka, Hangsúlyozta, véleményének, álláspontját, vezérszónoka, alaptörvényt, hangsúlyozta, alkotmányozó, bíróságokban, alaptörvényt, államtitkára, Minisztérium, biztosította, alkotmányban, politikailag, kormányoldal, visszavonást, vezérszónoka, kapcsolatban, vezérszónoka, kormányoldal, kezdeményezi, demokratikus, közjegyzőkre, módosították, kormánypárti, függetlenség, Megemlítette, kormánypárti, Hangsúlyozta, szabályozást, hatalmaztak, visszalépés, problémájuk, biztosítana, jogszabályt, megköszönte, Igazságügyi, képviselője, javaslatnak, csomagjáról, javaslatban, padsoraiból, Megjegyezte, szándékától, igazságügyi, napjainkban, alaptörvény, igazságügyi, fogalmazott, szervezetek, közvetlenül, közhatalmat, történetből, intézményét, konzervatív, lehetőségét, zárszavában, függetlenül, Ausztriában, alaptörvény, tagállamban, szándékával, jogrendszer, előírásokat, tagállamban, összhangban, támogatását, alaptörvény, betöltőkkel, támogatható, szisztémát, tisztséget, Kifejtette, kormányzat, amelyekben, ugyanakkor, gorombaság, politikusa, koherenssé, megelőzően, létrehozni, többséggel, biztosítja, módosítást, csempészné, növelhetik, örvendetes, véglegesen, szomorúnak, tagállamok, ugyanakkor, ismertette, ismertetve, koherencia, bíráskodás, kormányzat, felszámolt, parlamenti, módosítást, támogatják, rendszerét, alapvetően, közjegyzői, bíráskodás, évszázados, gyakorlati, javaslatot, ismertette, jelentette, jelentette, megjelenő, ellenzéki, érdekében, erősítése, hatályban, tárgyalni, alapelvét, képviselő, szervezet, támogatja, megsértve, tervezett, bírálatok, módosítás, bíróságok, Harangozó, válhatnak, hagyatéki, eljárások, elfogadni, Párbeszéd, gyorsabbá, ellenzéki, kivezetné, bennünket, Párbeszéd, módosítás, indítvány, mindenkit, nyomására, Harangozó, letesznek, semmilyen, vonatkozó, képviselő, indítvány, parlament, olvasatra, léphetnek, Üdvözölte, említette, bíróságok, választók, tervezett, kinevezni, Példaként, politikus, szigorúbb, választók, Bennünket, érdekében, előírások, Párbeszéd, elfogadni, igazodva, indítják, szembeni, csomagja, levezető, szöveget, reagálva, javaslat, javaslat, szövegét, bizalmat, hatására, tanultak, javaslat, elmondta, módjával, korábban, külföldi, javaslat, államban, jogszerű, rendszer, fogadják, megőrzik, ruháztak, törlését, értékeit, gyakorló, politika, rendszer, Értelmes, lehetővé, történik, bírósági, támogató, kérdezte, szégyene, ellenzék, rendszer, megoldás, kimondja, többsége, ugyanis, lezárta, hasonló, örülünk, szerint, Sneider, címezve, működik, szavait, nemcsak, szerint, korábbi, kormány, korábbi, vitában, működik, kormány, hatalom, gázolni, Gergely, hatalmi, döntést, szabály, európai, működik, nevezte, hatalmi, nevezte, kormány, Kormány, működik, európai, nevezte, kívánta, Néppárt, nevezte, továbbá, kabinet, Európai, Herczeg, ügyeket, Herczeg, amelyek, kabinet, nevében, hatalma, kormány, frakció, tételét, jövőben, szerdán, mellett, hetedik, pontját, nevezte, kormány, kormány, azonban, közölte, szerint, döntött, Gergely, nevezte, jelezte, amiről, Jobbik, pontja, Lőrinc, Fidesz, számos, ügyeik, látják, Fidesz, Fidesz, jogunk, alapja, vissza, Völner, Fidesz, letett, Kocsis, hozhat, hangot, tudnák, kényes, Olivio, teljes, akarta, tüntet, Vejkey, önálló, Fidesz, semmit, Jobbik, másfél, tárgyú, feláll, működő, érvelt, kapóra, Völner, Jobbik, kapóra, életbe, hiszen, azzal, hazai, akkor, volna, erről, amely, saját, ezzel, ezért, előbb, utána, Tamás, Arató, pedig, azzal, annak, adott, Csaba, Annak, akkor, világ, mögül, elnök, hazai, derül, Gyüre, olyan, Tamás, Arató, olyan, miért, vitát, azzal, sérti, Csaba, ebből, Tamás, amely, miért, Nacsa, tenné, annak, Gyüre, ilyen, uniós, hanem, Annak, alatt, tette, Utalt, uniós, Tamás, szóló, hozzá, erről, Tamás, előtt, ehhez, bízza, uniós, kérte, bírói, ilyen, MSZP, hogy, lesz, hogy, hogy, Imre, akar, KDNP, tőle, hogy, csak, hogy, első, hogy, hogy, mert, hogy, csak, állt, ezen, lévő, hogy, arra, álló, volt, azon, ágak, hogy, KDNP, KDNP, célt, hogy, hogy, több, múlt, erre, jött, csak, majd, több, időt, hogy, lett, maga, jött, több, MSZP, hogy, ágak, most, MSZP, több, több, Cake, Vita, áll, nem, ben, úgy, nem, van, nem, nem, így, Pál, azt, nem, aki, nem, nem, azt, fel, Pál, nem, van, nem, egy, aki, úgy, egy, Azt, nem, nem, nem, nem, egy, úgy, fel, oda, ben, nem, aki, tisztséget betöltőkkel, javaslat számos, előterjesztést csak, indítvány több, teljes előterjesztést, kormány több, támogató felszólalásokat, alaptörvényt Kocsis-Cake, közigazgatási bíróságok, ellenzéki politikus, kormányoldal csak, szerdán tárgyalni, közigazgatási bíróságokban, közhatalmat gyakorló, módosítástA Fidesz-frakció, javaslatot Herczeg, képviselőcsoport vezérszónoka, előterjesztés összhangban, kormány szándékával, jogrendszer koherenssé, alaptörvény hetedik, közigazgatási bíráskodás, erről szóló, bírói függetlenség, kormányzat előbb, javaslatGyüre Csaba, ellenzéki képviselő, hazai jogrendszerben, hatalmi ágak, koherencia helyreállítása, előterjesztést Nacsa, konzervatív politika, múlt értékeit, ellenzék azon, választók 2010-ben, választók erre, kormány kezdeményezte, világ szégyene, alkotmányban olyan, parlament többsége, véleményének adott, kormányoldal véglegesen, önálló közigazgatási, vitát Sneider, Csaba vezérszónoka feláll, adott Lőrinc Párbeszéd, oda Azt alaptörvényt, tanultak annak azonban, többséggel alatt tevékenységgel, előtt lesz jött, korábbi törvénymódosító alapelvét, jelentette módjával gyorsabbá, kormány bevezetésével Imre, előterjesztés ilyen fordulhassanak, elképzelésről nevezte kapcsolatban, vitát kormányzat miért, csomagjáról ismertette Tamás, közjegyzői azzal támogató, most aki ismertette, van Tamás véleményének, ágak támogatja biztosította, közhatalmat Kocsis amelyek, Néppárt módosítást teljes, kinevezni Párbeszéd korábban, javaslat hatására megváltoztatását, Herczeg történetből alapvetően, gyorsabbá említette hatalma, vezérszónoka hiszen ellenzéki, pontját nevezte megjelenő, erre nevében biztosította, szétválasztásának rendszer törlését, kormányoldal Vejkey Minisztérium, utána szisztémát bíróságok, olvasatra vissza sérti, első közigazgatási konzervatív, állt tüntet indítják, Hangsúlyozta fordulhassanak ilyen, olyan kezdeményezi kormány, támogatásáról Tamás kezdeményezi, bíróságok alapja Annak, vitában Fidesz szervezetek, szétválasztásának hanem KDNP, alkotmányban Sneider alkotmányozó, működik maga Tamás, támogatják olyan ezen, címezve közölte kormány, nem Nacsa kívánta, azzal kormány saját, kormányzat közölte értékeit, bizalmat képviselőcsoport hangsúlyozta, javaslatnak szabály amely, indítvány nevezte kívánta, biztosítja tárgyú bevezetésével, olvasatra zárszavában úgy, Hangsúlyozta szavait, világ kormányoldalnak, helyreállítása Párbeszéd, működik Azt, visszavonást államtitkára, mögül önálló, hogy helyreállítása, bíráskodás megjelenő, Értelmes közjegyzői, bizalmat kényes, mert zárszavában, előterjesztést kinevezni, Gyüre jelentette, kormányzatnak arra, volna évszázados, csak hogy, lesz mellett, hogy hogy, fel fogadják, csak előterjesztés, frakció nevében, amely szövegét, amiről eredményeként, miért közigazgatási, indítvány közvetlenül, ebből tagállamban, igazodva MSZP, pontja történetből, vezérszónoka ezért, támogatásáról csak, Németországban úgy, annak ezen, hatalom ügyeik, Arató megoldás, módosíthatják nevezte, szerdán kapóra, Megemlítette nyomására, visszavonást ilyen, bizalmat hogy, csak bízza, vezérszónoka teljes, előterjesztést kormány, szégyene tüntet, elnök látják, léphetnek MSZP, rendszer igazodva, miért jogrendszer, ismertette támogatják, álló megváltoztatását, Utalt aki, amelyek említette, akarta elnök, amely előtt, kormány zárszavában, amely csomagja, előremutatónak MSZP, előterjesztés elképzelésről, Párbeszéd kormány, hazai kezdeményezte, tagállamban kapcsolatban, nem pedig, Néppárt kapóra, fel mert, oda lesz, arra Annak, Tamás módjával, Megjegyezte törlését, alaptörvény van, ugyanakkor annak, csomagjáról aki, kormánypárti függetlenül, ilyen létrehozni, módosítást javaslatnak, csak jogrendszerben, bíráskodás kormányzatnak, Megjegyezte Ausztriában, kérte olyan, ágak tenné, közölte több, kormány lehetővé, hiszen szigorúbb, úgy jött, hogy alkotmányban, ezen szabályozást, arra tevékenységgel, szabályozást Németországban, biztosítja úgy, felszámolt nevezte, biztosítana demokratikus, azonban rendszer, támogatható hozzá, feláll alaptörvényből, nevezte hetedik, hogy képviselője, Sneider módjával, kényes zárszavában, hogy szerdán, véleményének hazai, adott úgy, ágak mellett,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.