Belépés
Keresés
Naptár
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Külügyi bizottság - Magyar: gyűlöletkeltésre alkalmasak Klaus Johannis nyilatkozatai
Kifejezetten alkalmasak a gyűlöletkeltésre Klaus Johannis, román államelnök magyarságot érintő közelmúltbeli kijelentései - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az Országgyűlés külügyi bizottságában. A testület egyhangúlag állásfoglalást fogadott el, amiben rögzítették, hogy elítélik a román államelnök kisebbségellenes nyilatkozatait, és egyértelműen elkötelezték magukat az autonómia intézménye mellett.


Magyar Levente kiemelte: szász kisebbségi származása okán mindenki reménykedve tekintett Johannis elnöksége elé, a romániai magyar kisebbség első, és második körben is jelentős számban szavazott rá. Felidézte a román államelnök közelmúltbeli nyilatkozatait, amelyekbena szociáldemokrata pártot Erdély magyaroknak történő átjátszásával vádolta meg, miközben a román kormány hősies harcot folytat a koronavírus ellen. Megjegyezte, hogy mindeközben a politikus magyarul köszöntötte a szociáldemokrata pártot.

Az államelnök azt az álláspontot hangoztatta, hogy aki a magyarokkal tárgyal és magyar ügyekben nem a leghatározottabban elutasító, az hazaáruló. Magyar Levente összegzése szerint Klaus Johannis nyilatkozatai nem értékelhetők csupán belpolitikai retorikai fogásnak, annak messzemenő következményei lehetnek, és kifejezetten alkalmasak a gyűlöletkeltésre

Románia 2020 derekán legmagasabb szinten tűzte zászlajára a kisebbségellenes hangot, ami az elmúlt években nem volt jellemző. Kitért arra a román "hagyományra" is, hogy ha baj van, akkor a magyar kártya mindig alkalmas, hogy a közvélemény figyelmét elterelje a valós problémákról. Arra lehet számítani, hogy Romániának nagyon komoly gondjai lesznek már idén nyáron - jegyezte meg a külügyi államtitkár. Rossz előjelnek nevezte az elkövetkező hónapokra a történteket. Szeretnék fejleszteni a román-magyar kapcsolatokat, de arról nem mondanak le, hogy a külhoni magyar kisebbséget segítsék, és megvédjék ezt a közösséget mindenfajta támadástól - mondta.

Németh Zsolt (Fidesz) bizottsági elnök jelezte: egy román bizottság is napirendre veszi a kérdést, a szociáldemokraták támogatásával előreláthatólag a jövő héten. A bizottsági elnök sajnálatának adott hangot, hogy az elmúlt évek pozitív eredményei egy ilyen vihar áldozatává esnek. Úgy látta: Romániának egyszerre kétféle vírussal kell megküzdenie, az új típusú koronavírussal, és a régi típusú, soviniszta vírussal. Új vírushordozó jelent meg, a román államelnök személyében - fogalmazott Németh Zsolt, aki szerint a történtek azt a kockázatot hordozzák magukban, hogy a kisebbségek helyzetében a mostani status quo-ról hátrányos elmozdulás várható.

Kitért arra is, hogy Johannis mandátuma hamarosan lejár, és semmilyen érdemi, alkotmányos eredményt nem tud felmutatni. Megjegyezte: Románia nagyon érzékenyen követi, hogy Magyarország mikor kerül nemzetközi nyomás alá.

Zsigmond Barna (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy az első nyilatkozata után Johannis rátett még egy lapáttal, és megerősítette az először elmondottakat.Arra volt kíváncsi, milyen lépések várhatóak?

Mesterházy Attila (MSZP) szintén azt kérdezte, milyen lépések történtek, illetve mit tervez a külügyi tárca, az RMDSZ-el milyen közös stratégiát tudnak megvalósítani e téren.

Nacsa Lőrinc (KDNP) előre kitervelt kampányfogásnak nevezte a történteket, ami értékelése szerint külön súlyosbító körülmény. Az államelnöki nyilatkozatban tények meghamisítása történt - mutatott rá.

Juhász Hajnalka (KDNP) Románia nemzetközi kötelezettségeire hívta fel a figyelmet. Szomorúnak látta, hogy miközben Magyarország ellen fellépnek a koronavírus elleni védekezést célzó törvény miatt, az Európa Tanács elnöke nem szólal meg ebben a kérdésben.

Brenner Koloman (Jobbik) szintén felháborítónak nevezte a román államelnök kijelentését. Kitért arra: megválasztása után nagyon sok erdélyi magyar gondolta azt, hogy a román tradíciókhoz képest barátibb elnöke lesz az országnak.

Magyar Levente válaszában elmondta: pontosan látja mindenki mi zajlik, de nem szólalnak meg, mert az a hagyomány, hogy "hagyják főni" a problémákat. Az államtitkár az Európa Tanács hallgatását az egyik leggyalázatosabbnak tartotta az ügyben.

Megjegyezte: a járványkezeléssel összefüggésben voltak kedvező momentumok, de az a benyomása, hogy a román fél keresi azokat a pontokat, amire fel lehet fűzni a narratívát, micsoda veszélyt jelent a magyar politika.

Nem bonyolódtak levelezésbe a román külügyi tárcával ezügyben, megszólalt a kormányfő és a külügyminiszter egyaránt - jelezte további felvetésre. Szerinte a korábbi esetekkel összefüggő jelenségről van szó.

A bizottság állásfoglalást fogadott el a témában. Németh Zsolt az ülés után elmondta: úgy vélik, az autonómia minden félnek egyaránt érdeke, és szemmel láthatóan egyre szélesebb együttműködés alakul ki. Felkérik a román államelnököt, ne akadályozza, hanem segítse az egyetértés kialakítását. Az állásfoglalásban elkötelezik magukat román-magyar együttműködés folytatása mellett, úgy gondolják: együttműködésre vannak ítélve, Romániának Magyarország a nyugati kapuja, az erdélyi magyarság jogi helyzetén túl is számtalan közös érdekünk van. Nagyon felelőtlen magatartás az államelnök részéről, hogy pont most teszi kockára az együttműködést. Megjegyezte: a járvány elleni küzdelemben nagyon jó volt az együttműködés a két ország között. A bizottsági elnök jelezte: az állásfoglalást eljuttatja a román partnerbizottságoknak, az alsó és felsőház külügyi bizottsági elnökének, az Európa Tanács főtitkárához,a parlamenti közgyűlés elnökéhez, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnökéhez, az EBESZ-hez és a NATO-hoz.Forrás: MTI
Címkék: Külügyminisztérium, gyűlöletkeltésre, kisebbségellenes, állásfoglalást, nyilatkozatait, közelmúltbeli, bizottságában, elkötelezték, államtitkára, Külgazdasági, Kifejezetten, partnerbizottságoknak, leggyalázatosabbnak, leghatározottabban, kötelezettségeire, szociáldemokraták, járványkezeléssel, szociáldemokrata, kisebbségellenes, állásfoglalásban, gyűlöletkeltésre, szociáldemokrata, együttműködésre, előreláthatólag, külügyminiszter, kampányfogásnak, nyilatkozatait, felháborítónak, nyilatkozatban, állásfoglalást, koronavírussal, együttműködést, következményei, állásfoglalást, összefüggésben, bizottságának, megvalósítani, nyilatkozatai, együttműködés, meghamisítása, együttműködés, átjátszásával, romániai magyar, román államelnök, román kormány, koronavírus ellen, politikus magyarul, szociáldemokrata pártot, álláspontot hangoztatta, magyarokkal tárgyal, kisebbségellenes hangot, elmúlt években, magyar kártya, Magyar Levente, Klaus Johannis, Németh Zsolt, Zsigmond Barna, Mesterházy Attila, Nacsa Lőrinc, Juhász Hajnalka, Európa Tanács, Brenner Koloman, Romániának Magyarország, Európai Parlament,
2020.05.11. 12:31
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
támogatásával, együttműködés, közelmúltbeli, kapcsolatokat, elmondottakat, megerősítette, megválasztása, államelnököt, kialakítását, kijelentését, belpolitikai, problémákról, kifejezetten, sajnálatának, Magyarország, főtitkárához, Magyarország, tradíciókhoz, vírushordozó, értékelhetők, Magyarország, nyilatkozata, fogalmazott, személyében, államelnöki, problémákat, közvélemény, megküzdenie, Megjegyezte, Megjegyezte, legmagasabb, hagyományra, akadályozza, államtitkár, hallgatását, küzdelemben, álláspontot, történteket, fejleszteni, alkotmányos, elkövetkező, koronavírus, mindeközben, bonyolódtak, magyaroknak, jelenségről, mindenfajta, reménykedve, kisebbséget, elkötelezik, amelyekbena, Megjegyezte, köszöntötte, Megjegyezte, történteket, magyarokkal, helyzetében, levelezésbe, hangoztatta, kisebbségek, koronavírus, államtitkár, közösséget, napirendre, eredményei, Szomorúnak, támadástól, államelnök, védekezést, folytatása, Romániának, nemzetközi, Romániának, bizottsági, egyetértés, válaszában, áldozatává, eljuttatja, bizottsági, messzemenő, felvetésre, összefüggő, államelnök, államelnök, elmozdulás, államelnök, megszólalt, magatartás, felelőtlen, Mesterházy, származása, kisebbségi, nemzetközi, Romániának, felmutatni, érzékenyen, kockázatot, stratégiát, narratívát, súlyosbító, államelnök, parlamenti, soviniszta, momentumok, bizottsági, alkalmasak, zászlajára, értékelése, összegzése, bizottsági, kérdésben, számtalan, gondolják, magyarság, helyzetén, figyelmet, várhatóak, bizottság, figyelmet, történtek, egyszerre, hátrányos, kitervelt, fellépnek, mandátuma, körülmény, hordozzák, eredményt, semmilyen, hamarosan, történtek, előjelnek, elutasító, hazaáruló, közgyűlés, elnökéhez, Parlament, retorikai, benyomása, hagyomány, elterelje, figyelmét, elnökének, politikus, kormányfő, kisebbség, elnöksége, tekintett, autonómia, elnökéhez, bizottság, esetekkel, láthatóan, Felidézte, szavazott, számítani, szélesebb, Szeretnék, megvédjék, hónapokra, országnak, szólalnak, magyarul, barátibb, mindenki, egyaránt, részéről, ezügyben, kíváncsi, Johannis, magukban, tárcával, lapáttal, Johannis, Zsigmond, segítsék, jelentős, fogadott, kérdezte, mondanak, gondolta, Szerinte, érdekünk, miközben, romániai, jegyezte, ügyekben, jellemző, pontosan, kiemelte, egyaránt, vírussal, mutatott, tartotta, Johannis, alkalmas, felsőház, vírussal, Hajnalka, Felkérik, miközben, elmondta, pontokat, veszélyt, Johannis, politika, fogásnak, mindenki, elmondta, lehetnek, nyugati, magukat, szintén, először, szintén, Brenner, Koloman, lépések, szemmel, témában, törvény, micsoda, szerint, nevezte, kedvező, történt, segítse, Románia, hagyják, Levente, külügyi, illetve, korábbi, erdélyi, külügyi, további, nevezte, mellett, jelezte, lépések, várható, Románia, derekán, szinten, külügyi, nevezte, szerint, tárgyal, külhoni, járvány, jelezte, mostani, gondjai, külügyi, kétféle, kockára, lesznek, években, pozitív, szerint, Európai, Levente, történő, vádolta, Levente, jelezte, kérdést, számban, második, kormány, Románia, külügyi, erdélyi, folytat, nagyon, Jobbik, Németh, Fidesz, zajlik, mindig, komoly, Magyar, képest, magyar, kapuja, magyar, között, elnöke, Kitért, magyar, mondta, nyáron, voltak, harcot, hősies, pártot, magyar, magyar, Magyar, Erdély, pártot, érdeke, minden, Németh, magyar, körben, jelent, csupán, Kitért, Európa, ügyben, Tanács, magyar, Európa, Tanács, ország, keresi, azokat, alakul, hangot, elmúlt, kártya, nagyon, elleni, ítélve, tervez, milyen, érdemi, nagyon, nagyon, Nagyon, követi, vannak, Juhász, típusú, Németh, félnek, status, Lőrinc, tudnak, Kitért, típusú, jelent, tények, elmúlt, milyen, Magyar, magyar, Európa, Tanács, elnöke, szólal, milyen, Fidesz, Attila, nyomás, elleni, hangot, rátett, EBESZ, amire, Nacsa, szász, fűzni, vélik, Klaus, téren, annak, lehet, hívta, ellen, Barna, román, egyre, mikor, román, közös, lejár, kerül, Zsolt, RMDSZ, román, tárca, közös, külön, adott, román, román, arról, ellen, Rossz, vihar, ilyen, látta, elnök, elnök, román, elnök, ebben, veszi, Zsolt, román, célzó, héten, miatt, előre, látja, román, román, hívta, Zsolt, román, román, tűzte, teszi, akkor, egyik, román, román, esnek, lehet, hanem, látta, valós, jogi, hogy, alsó, NATO, most, pont, volt, Arra, első, után, hogy, hogy, arra, hogy, volt, KDNP, hogy, arra, MSZP, Arra, hogy, régi, kell, jövő, évek, hogy, hogy, hogy, idén, hogy, arra, KDNP, volt, főni, hogy, hogy, lesz, hogy, első, után, ülés, okán, hogy, mert, hogy, hogy, után, arra, ezt, hez, egy, hoz, nem, nem, két, elé, nem, meg, baj, van, ami, már, meg, azt, aki, nem, nem, meg, sok, nem, fel, ami, úgy, azt, nem, van, szó, Nem, fel, meg, fél, mit, azt, quo, ról, azt, aki, Úgy, meg, úgy, tud, még, egy, túl, fel, van, alá, egy, közvélemény figyelmét, valós problémákról, külügyi államtitkár, elkövetkező hónapokra, román-magyar kapcsolatokat, külhoni magyar, közösséget mindenfajta, román bizottság, szociáldemokraták támogatásával, jövő héten, bizottsági elnök, elmúlt évek, ilyen vihar, régi típusú, kockázatot hordozzák, kisebbségek helyzetében, mostani status, első nyilatkozata, először elmondottakat, külügyi tárca, államelnöki nyilatkozatban, koronavírus elleni, román tradíciókhoz, járványkezeléssel összefüggésben, magyar politika, román külügyi, külügyminiszter egyaránt, korábbi esetekkel, bizottság állásfoglalást, ülés után, autonómia minden, román államelnököt, egyetértés kialakítását, állásfoglalásban elkötelezik, nyugati kapuja, erdélyi magyarság, államelnök részéről, járvány elleni, állásfoglalást eljuttatja, parlamenti közgyűlés, Nagyon jelent pártot, Romániának felelőtlen pontokat, szintén mandátuma alá, hogy meg magyaroknak, tárcával benyomása kedvező, elé követi alkotmányos, hogy Németh Európa, Brenner legmagasabb hogy, kötelezettségeire kialakítását messzemenő, hagyják hogy állásfoglalásban, Johannis szinten Tanács, állásfoglalásban Magyar után, magukat álláspontot küzdelemben, lehetnek alá nyilatkozatai, magyar magukban mindenki, koronavírussal eredményt járványkezeléssel, kisebbségek mindenfajta Európa, veszi voltak ellen, Magyar magyar hívta, főni kapcsolatokat kártya, okán jelezte mindeközben, pozitív tárgyal lehet, Johannis nem aki, nevezte fogadott meg, vádolta fel közgyűlés, hogy úgy harcot, ülés amelyekbena Barna, mostani meg elnökének, súlyosbító jelent hogy, nyilatkozatban Románia meg, tudnak jegyezte törvény, tűzte egy nem, Tanács kitervelt hogy, Fidesz Rossz hátrányos, derekán előjelnek Romániának, román védekezést államelnök, gondolta problémákról ezügyben, Megjegyezte harcot hordozzák, veszélyt jogi ülés, bizottság MSZP romániai, elutasító szerint Zsolt, közös esetekkel milyen, EBESZ fel azt, Németh járvány mikor, volt leggyalázatosabbnak nyilatkozatait, Megjegyezte Zsolt elmozdulás, kormányfő folytatása hordozzák, jelent történtek hogy, szó vélik milyen, MSZP összefüggésben erdélyi, bizottsági számítani, belpolitikai kampányfogásnak, tradíciókhoz mutatott, annak román, mindenki szólal, kiemelte régi, veszélyt fellépnek, jövő témában, érdekünk Németh, típusú hangot, hogy meg, kérdezte magyaroknak, esnek szélesebb, KDNP jelezte, eljuttatja után, együttműködés először, stratégiát mindeközben, Románia kisebbség, jelezte Romániának, legmagasabb hogy, KDNP jelezte, külön retorikai, előre ügyben, román Szomorúnak, fellépnek Felkérik, arra történteket, kíváncsi kérdésben, magyarság támadástól, Magyar legmagasabb, magyar látja, leghatározottabban Zsolt, stratégiát súlyosbító, hogy elleni, Jobbik vírussal, lesz status, Parlament látta, támadástól átjátszásával, kialakítását fel, Kitért NATO, jelenségről ami, bizottsági állásfoglalásban, problémákról magyar, figyelmet számítani, román évek, Koloman Románia, vannak témában, államelnök hogy, Tanács Magyarország, magyar momentumok, külügyi külügyi, ezt román, zászlajára Magyarország, Arra elnöksége, együttműködés Levente, Megjegyezte bizottsági, további ügyekben, összefüggő Fidesz, egy illetve, ülés román, Szeretnék megvédjék, zászlajára egy, hívta szerint, hogy mellett, kormány további, Barna összefüggésben, szó nagyon, arra államelnök, hívta hangot, történő elnök, kockázatot elmúlt, Nem szász, kijelentését államtitkár, figyelmet kijelentését, ítélve koronavírus, arra úgy, jelezte problémákat, meg retorikai, zajlik hogy, látja közvélemény, egyaránt lesznek, amelyekbena kormányfő, helyzetében túl, Európai volt, milyen támogatásával, követi nem, közös Tanács, kártya egyik, miatt arra, volt fogásnak, belpolitikai román, vírussal nyáron, első pontosan, lesz pontosan, figyelmet elmúlt, szerint Tanács, bizottsági nagyon, nem egyaránt, elleni hagyják, államelnök szavazott, Európai után,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.