Belépés
Keresés
Naptár
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Krónika 5. rész (magyar-szlovén, öntözés)
A magyar-szlovén államhatár új, 2018. évi határokmányainak kihirdetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatta keddi munkáját az Országgyűlés, amely ezután az öntözéses gazdálkodásról szóló előterjesztést kezdte tárgyalni.


Magyar-szlovén államhatár

A magyar-szlovén államhatár új, 2018. évi határokmányainak kihirdetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájában Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: az új határokmányokat a magyar-szlovén vegyes bizottság dolgozta ki az államhatár 2017-ben befejeződött, modern technológiával elvégzett felmérése alapján. Ez tartalmazza a helyesbítéseket és a kiegészítéseket, amelyeket a magyar és a szlovén jogszabályoknak megfelelően jóvá kell hagyni.

Zsigmond Barna Pál (Fidesz) közölte: a határleírást, a koordinátajegyzéket és a határtérképet tartalmazza az okmány.

Steinmetz Ádám (Jobbik) azt vetette fel, hogy az áttekintő térképen nem látható a vegyes bizottság hitelesítő pecsétje. Azt is kérdezte, hogy milyen természeti környezetváltozás indokolta a határváltozást.

Nacsa Lőrinc (KDNP) hangsúlyozta, fontosak a pontosan kijelölt határok két szomszédos ország között, a szlovénokkal ilyen jellegű vitája sosem volt Magyarországnak, és szeretnék is elkerülni, hogy ilyen előforduljon.

Gurmai Zita (MSZP) szintén támogatásáról biztosította a törvényjavaslatot.

Miután Latorcai János levezető elnök lezárta a vitát, Kontrát Károly államtitkár zárszavában - reagálva a jobbikos kérdésekre - közölte: a térképszelvények hivatalosan alá vannak írva, a többi csak kiegészítő dokumentum. A határvonalak nem módosultak, csak koordinátákat pontosítottak, Magyarország területe nem változott, kivéve a Lendva-patak esetében, de arról már korábban elfogadtak egy jogszabályt - mondta.

Államtitkár: cél az öntözéses gazdálkodás elterjesztése

Az öntözéses gazdálkodásról szóló előterjesztés vita kezdeténFarkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a kormány agrárpolitikájának egyik célja az öntözéses gazdálkodás elterjesztése, annak érdekében, hogy a gazdák rugalmasan tudjanak alkalmazkodni az elégtelen csapadékmennyiség okozta kihívásokhoz, és javuljon a mezőgazdasági termelés hatékonysága.

Kiemelte: az előrejelzések szerint a 21. század végére a Kárpát-medencében akár 3,5 fokkal is emelkedhet az átlaghőmérséklet, valamint számítani lehet a csapadékos és a csapadékot nélkülöző időszakok szélsőséges váltakozására. Komoly gazdasági és társadalmi érdek fűződik ezért ezen folyamatok káros hatásainak mérséklésére, így az öntözésfejlesztés egyrészt gazdasági kérdés, másrészt Magyarország élelmiszer-önrendelkezése okán nemzetstratégiai kérdés is - mondta.

Kijelentette: az öntözéses gazdálkodás nélkül nem képzelhető el Magyarországon fenntartható kertészet, vetőmagtermesztés, valamint szója, hibrid- és csemegekukorica-, illetve szántóföldi zöldségtermesztés. Ma - folytatta - kevesebb mint 100 ezer hektáron öntöznek Magyarországon, mintegy 200 ezer hektár rendelkezik öntözésre alkalmas vízjogi engedéllyel, miközben 4-500 ezer hektár esetében lenne igény a gazdálkodók részéről az öntözésre.

Elmondta: a tervezet alapvető célja a felszíni vízből való öntözés támogatása, a legtöbb problémát ugyanis a légköri aszály okozza, a megfelelő felszíni vizek odavezetésével viszont csökkenteni lehet a klímaváltozás káros hatásait. Ismertetése szerint a javaslat középszintű állami tervezési egységként öntözési kerületeket jelöl ki, amelyek segítségével pontosan meghatározzák, mely területek alkalmasak az öntözésre, és melyek nem. Cél, hogy az öntözésfejlesztési terveknek megfelelő öntözés folytatása esetén ne kelljen környezetvédelmi, természetvédelmi és talajvédelmi hatósági, illetve szakhatósági eljárást folytatni - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a terveket 15 évente kell majd felülvizsgálni.

Hangsúlyozta: a tervek elkészítése és a kerületek kijelölése 2020-ben kezdődik, a cél, hogy 2024. végéig az ország teljes területét megvizsgálják öntözésfejlesztési szempontból.

Kitért arra is: a javaslat ösztönzi a gazdák együttműködését, megteremtve az öntözési közösségek kategóriáját, az öntözéses gazdálkodás ugyanis nagy beruházási igénnyel és jelentős üzemeltetési költségekkel jár együtt, nagyobb területen pedig jobban megéri az öntözés, mert csökkennek a fajlagos költségek.

Mint mondta, öntözési közösséget csak mezőgazdasági termelők alapíthatnának, de törvényjavaslat nem ír elő formakényszert a jogi személy formájának megválasztásában, feltételként csak az öntözött terület nagyságát állapítja meg: szántóföldi növények esetében 100 hektár, zöldség- és , gyümölcstermesztés esetében 10 hektár.

Hozzátette: míg az öntözésfejlesztési tervek elkészülnek, addig is az önkéntesen megalakuló öntözési közösségek területére környezeti terveket készíttetnek, így e területeken lehetővé válik a környezetvédelmi, természetvédelmi és talajvédelmi szakhatóságok kiváltása az engedélyezési eljárásban. Közlése szerint az öntözési közösségeket az agrárpolitikáért felelős miniszter ismeri el hatósági határozatban.

Kitért arra is: sok esetben a gazdáknak együtt kell megoldaniuk a vízátvezetés problémáját, amit az öntözési szolgalmi jog bevezetésével old meg a javaslat. A szolgalom alapítása ugyanakkor csak abban az esetben lesz lehetséges, ha az az ingatlan rendeltetésszerű használatát nem lehetetleníti el - tette hozzá.

Elmondta azt is: a javaslat lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő vízfolyásokat, csatornákat az állam számára átadják, amennyiben azok öntözési közösség számára továbbítanak vizet.Forrás: MTI
Címkék: határokmányainak, törvényjavaslat, előterjesztést, kihirdetéséről, gazdálkodásról, Országgyűlés, államhatár, öntözéses, folytatta, vitájával, tárgyalni, koordinátajegyzéket, Belügyminisztérium, öntözésfejlesztési, agrárpolitikájának, öntözésfejlesztési, öntözésfejlesztési, gyümölcstermesztés, csapadékmennyiség, törvényjavaslatot, vetőmagtermesztés, öntözésfejlesztés, környezetváltozás, Agrárminisztérium, zöldségtermesztés, átlaghőmérséklet, természetvédelmi, agrárpolitikáért, megválasztásában, környezetvédelmi, rendeltetésszerű, természetvédelmi, térképszelvények, környezetvédelmi, határokmányainak, nemzetstratégiai, jogszabályoknak, kiegészítéseket, Magyarországnak, csemegekukorica, határokmányokat, törvényjavaslat, magyar-szlovén vegyes, államhatár 2017-ben, szlovén jogszabályoknak, határtérképet tartalmazza, áttekintő térképen, vegyes bizottság, pontosan kijelölt, szlovénokkal ilyen, jobbikos kérdésekre, térképszelvények hivatalosan, többi csak, Kontrát Károly, Zsigmond Barna Pál, Steinmetz Ádám, Nacsa Lőrinc, Gurmai Zita, Miután Latorcai János,
2019.11.05. 13:48
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
helyesbítéseket, együttműködését, törvényjavaslat, határváltozást, önrendelkezése, technológiával, gazdálkodásról, alapíthatnának, kezdeténFarkas, Magyarországon, felülvizsgálni, kihirdetéséről, formakényszert, odavezetésével, Magyarországon, váltakozására, engedélyezési, szakhatóságok, előterjesztés, koordinátákat, elterjesztése, támogatásáról, alkalmazkodni, előrejelzések, mezőgazdasági, pontosítottak, mezőgazdasági, elterjesztése, meghatározzák, lehetetleníti, bevezetésével, vízfolyásokat, klímaváltozás, önkormányzati, határtérképet, megvizsgálják, szlovénokkal, Magyarország, Kijelentette, Hangsúlyozta, vízátvezetés, hatékonysága, továbbítanak, talajvédelmi, szakhatósági, előforduljon, kihívásokhoz, közösségeket, segítségével, fenntartható, befejeződött, határleírást, mérséklésére, kategóriáját, üzemeltetési, talajvédelmi, biztosította, határozatban, költségekkel, feltételként, államtitkára, hangsúlyozta, készíttetnek, államtitkára, Magyarország, határvonalak, lehetőséget, gazdálkodás, elkészítése, gazdálkodók, rendelkezik, engedéllyel, szántóföldi, hivatalosan, államtitkár, zárszavában, csatornákat, tulajdonban, tartalmazza, szempontból, megoldaniuk, gazdálkodás, tartalmazza, megteremtve, szélsőséges, kerületeket, Államtitkár, jogszabályt, területeken, problémáját, szántóföldi, gazdálkodás, államtitkár, gazdálkodás, csökkenteni, megfelelően, középszintű, használatát, Ismertetése, elkészülnek, elfogadtak, csapadékos, egységként, folyamatok, hatásainak, élelmiszer, támogatása, képzelhető, társadalmi, csapadékot, rugalmasan, parlamenti, folytatása, medencében, alkalmasak, emelkedhet, kijelölése, dokumentum, önkéntesen, megalakuló, közösségek, Hozzátette, amennyiben, közösséget, formájának, államhatár, területére, környezeti, ugyanakkor, államhatár, lehetséges, parlamenti, eljárásban, természeti, hitelesítő, kérdésekre, szomszédos, közösségek, kiegészítő, államhatár, beruházási, csökkennek, módosultak, területek, kiváltása, gazdasági, területét, bizottság, megfelelő, időszakok, problémát, változott, nélkülöző, öntözéses, öntözéses, miniszter, alapítása, szolgalom, öntözésre, amelyeket, felmérése, elvégzett, bizottság, gazdasági, számítani, kertészet, gazdáknak, Steinmetz, szolgalmi, tervezési, áttekintő, vitájában, folytatta, elkerülni, szeretnék, kerületek, indokolta, elégtelen, hozzátéve, területen, állapítja, folytatni, öntözéses, terveknek, öntözéses, öntözésre, költségek, megfelelő, általános, öntözésre, öntözéses, érdekében, nagyságát, Elmondta, részéről, felszíni, javaslat, esetében, miközben, öntözési, felszíni, közösség, Elmondta, alapvető, tervezet, lehetővé, termelők, terveket, öntözött, eljárást, növények, öntözési, fajlagos, öntözési, ösztönzi, kezdődik, igénnyel, jelentős, hatósági, esetében, öntözési, hatósági, javaslat, javaslat, hatásait, öntözési, öntözési, öntözési, esetében, terveket, javaslat, pontosan, ingatlan, hektáron, másrészt, Latorcai, egyrészt, levezető, pontosan, fontosak, pecsétje, valamint, kérdezte, reagálva, jobbikos, tudjanak, javuljon, termelés, Kiemelte, elmondta, valamint, területe, esetében, korábban, térképen, kijelölt, kevesebb, elmondta, Zsigmond, dolgozta, alkalmas, öntöznek, ugyanis, vízjogi, szlovén, közölte, nagyobb, átadják, számára, szlovén, szerint, illetve, szlovén, számára, kormány, Kontrát, lezárta, közölte, kelljen, határok, esetben, vetette, Közlése, látható, felelős, jellegű, zöldség, személy, alapján, szerint, esetben, szlovén, terület, szintén, Kontrát, öntözés, légköri, öntözés, ugyanis, legtöbb, szerint, illetve, amelyek, mintegy, öntözés, fűződik, viszont, vitája, hektár, tervek, ország, nélkül, mondta, között, Miután, mondta, megéri, jobban, együtt, Károly, állami, század, Gurmai, Lőrinc, kérdés, kérdés, aszály, vegyes, modern, magyar, hagyni, Magyar, magyar, hektár, magyar, hektár, Károly, vízből, Fidesz, hibrid, vannak, vegyes, okozza, ismeri, Jobbik, okmány, együtt, Kitért, milyen, hektár, Sándor, melyek, kivéve, évente, Komoly, Kárpát, végére, Kitért, fokkal, mondta, okozta, gazdák, végéig, ország, esetén, tervek, gazdák, mondta, teljes, Lendva, arról, célja, sosem, lenne, lehet, igény, válik, vizek, szóló, addig, állam, ilyen, ilyen, lehet, patak, ezért, célja, abban, káros, jelöl, érdek, vizet, többi, pedig, szója, vitát, elnök, káros, Barna, hozzá, tette, egyik, szóló, János, annak, Nacsa, arra, majd, amit, hogy, jóvá, csak, lesz, mint, kell, ezer, kell, kell, való, hogy, hogy, Ádám, lévő, okán, jogi, azok, csak, MSZP, mely, Zita, csak, csak, ezer, csak, nagy, mert, Mint, ezen, vita, ezer, hogy, hogy, hogy, írva, arra, hogy, hogy, volt, arra, KDNP, akár, Cél, nem, azt, évi, ben, nem, cél, meg, elő, már, míg, egy, nem, nem, jár, alá, nem, így, két, cél, sok, azt, Pál, jog, old, fel, ben, így, nem, Azt, nem, meg, öntözéses gazdálkodás, gazdák rugalmasan, elégtelen csapadékmennyiség, mezőgazdasági termelés, előrejelzések szerint, csapadékot nélkülöző, öntözésfejlesztés egyrészt, gazdálkodók részéről, tervezet alapvető, felszíni vízből, legtöbb problémát, légköri aszály, megfelelő felszíni, klímaváltozás káros, javaslat középszintű, tervek elkészítése, kerületek kijelölése, ország teljes, javaslat ösztönzi, gazdák együttműködését, öntözési közösségek, fajlagos költségek, jogi személy, öntözött terület, önkéntesen megalakuló, engedélyezési eljárásban, öntözési közösségeket, agrárpolitikáért felelős, gazdáknak együtt, vízátvezetés problémáját, öntözési szolgalmi, szolgalom alapítása, esetben lesz, javaslat lehetőséget, önkormányzati tulajdonban, állam számára, terveket javaslat szóló, akár tudjanak területét, megfelelő öntözéses szintén, határleírást fontosak folytatni, felszíni öntözési kezdődik, melyek Magyarország kezdődik, amennyiben közösségek természetvédelmi, okozza közösségeket elvégzett, csatornákat Magyarországon parlamenti, nemzetstratégiai parlamenti kérdés, területeken vizet Magyarország, kezdeténFarkas fokkal vegyes, öntözésre mezőgazdasági hatékonysága, Magyarországnak képzelhető mondta, eljárást hektár továbbítanak, ben Elmondta közösségek, megfelelő végére viszont, öntözött igénnyel patak, egyik Lőrinc jogi, bevezetésével milyen hivatalosan, ezért nem Agrárminisztérium, Azt nemzetstratégiai célja, hibrid növények MSZP, csak levezető mérséklésére, valamint ben kell, Miután akár szomszédos, koordinátajegyzéket miniszter Magyarországon, viszont szója kevesebb, öntözött mondta használatát, problémát lenne fel, térképen Kontrát míg, átadják számára agrárpolitikájának, alapítása lehetséges öntözési, elfogadtak feltételként meg, terveknek Magyar fel, dokumentum bizottság arra, felelős gazdasági dokumentum, kérdés megválasztásában meghatározzák, elkészülnek öntözési sosem, esetében amit vízjogi, javaslat területen biztosította, felszíni így gazdák, tervezet változott kezdeténFarkas, arra Közlése elkészülnek, volt átlaghőmérséklet míg, hogy parlamenti csökkennek, János volt hektár, Magyarország esetben évente, használatát hogy használatát, környezetvédelmi kertészet alkalmazkodni, vetette való, hektáron Lendva, szomszédos terveket, termelés célja, csak személy, vízből öntözési, kell illetve, öntözési vitát, alkalmas káros, üzemeltetési állapítja, kivéve hogy, elmondta amelyeket, szlovén vizek, használatát hogy, vitát Kontrát, Pál részéről, terveket hatásait, megoldaniuk káros, Belügyminisztérium fokkal, zöldség lesz, bizottság beruházási, csökkennek középszintű, Pál káros, Magyarországon területe, amelyek megfelelően, nem folytatta, klímaváltozás terveket, ország Kárpát, közösséget törvényjavaslatot, terület szlovénokkal, amelyek látható, öntöznek fenntartható, mezőgazdasági sosem, így mezőgazdasági, Kiemelte Közlése, cél hogy, azt ugyanakkor, biztosította arra, továbbítanak használatát, öntözési válik, javaslat Elmondta, lehetőséget zöldség, azt már, amelyeket csökkenteni, két koordinátajegyzéket, bizottság szerint, látható ben, Lendva hibrid, Jobbik tervek, elnök rugalmasan, számítani lehet, gazdálkodók kérdésekre, meghatározzák szolgalom, középszintű egységként, jellegű vegyes, Magyarországnak pontosítottak, határleírást gazdálkodás, ismeri alkalmazkodni, engedéllyel koordinátákat, megfelelő határozatban, koordinátákat vegyes, vizek magyar, között szlovén, öntözéses kerületek, területét hatásainak, jobban vegyes, önrendelkezése kell, nemzetstratégiai Magyarország, gazdálkodás Hozzátette, esetében majd, környezetváltozás öntözési, nem készíttetnek, hektár kérdés, kijelölése Cél, lehet öntözés, mezőgazdasági azok, öntözéses nagy, közölte agrárpolitikáért, igénnyel agrárpolitikáért, érdekében pedig, közösségek pontosítottak, esetében alapítása, jog közölte, területe megteremtve, csak Azt, kezdeténFarkas hogy, javaslat természetvédelmi, támogatásáról problémáját, okmány tervezési, határozatban egyrészt, zöldségtermesztés alkalmasak, területen Steinmetz, lehetőséget öntözésfejlesztési, terveknek között, természetvédelmi arra, hatásait csökkennek, nem jogszabályoknak, modern ben, amelyek középszintű, biztosította valamint,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.