Belépés
Keresés
Naptár
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Krónika 5. rész (eljárások elektronizálása)
Az első jogosítványt szerző a sikeres vizsgát követően anélkül vezethet, hogy jogosítványát kézhez kapná - a többi között ezt tartalmazzák az egyes eljárások egyszerűsítése és elektronizálása érdekében szükséges törvénymódosítások, amelyet kedden tárgyalt meg az Országgyűlés.Előterjesztő: az első jogosítványt szerző a sikeres vizsgát követően anélkül vezethet, hogy jogosítványát kézhez kapná

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta, az első jogosítványt szerző, az új vizsga kategóriát teljesítő, vagy az orvosi alkalmasságot meghosszabbító polgár - valamennyi feltétel teljesítését követően - azonnal rendelkezhet vezetési jogosultsággal. Hozzátette: a vezetői engedély igénylése és gyártása automatikusan és illetékmentesen fog történni.

Olyan videotechnikát alkalmaznak majd, amely lehetővé teszi, hogy az eljárás során az ügyfél teljesen elektronikusan azonosítsa magát anélkül, hogy személyesen megjelenne a hatóság előtt, továbbá biztosítja az okmánykiadáshoz szükséges arcképfelvétel elkészítését is - ismertette.

Az államtitkár kifejtette: lehetővé válik, hogy az első jogosítványt szerző a sikeres vizsgát követően anélkül vezessen, hogy jogosítványát kézhez kapná, illetve úgy kaphatja meg az okmányt, hogy nem lesz szüksége arra, hogy a hatóságnál megjelenjen.

Az újszülöttek okmányaival kapcsolatos változtatásokról közölte, a Magyarországon intézeti környezetben született, egyértelmű jogi státuszú újszülötteknek - akiknek az anyakönyvezését az egészségügyi szolgáltató kezdeményezi - hivatalból állítják ki a születési anyakönyvi kivonatot, a személyazonosító igazolványt, a lakcím- és a TAJ-kártyát. Ezeket az okmányokat egy csomagban kézbesítik majd - részletezte.

Kitért arra, hivatalból indulhat meg a jövőben az alanyi jogon járó családtámogatási ellátások, a nevelési ellátás és az anyasági támogatás igénylése az adatok elektronikus továbbításával.

Pogácsás Tibor elmondta azt is, a születési névtől, egyéb viselt névtől eltérő, a házasságkötés során választott házassági név miatti okmánycserék automatikusan valósulhatnak meg. Hozzátette: házasságkötéskor történt névváltozáskor hivatalból állíthatják ki a személyazonosító igazolványt, valamint a lakcímkártyát, a hatóságok ugyancsak hivatalból intézkednek az új adóigazolvány, a TAJ-kártya, a vezetői és forgalmi engedély, a törzskönyv és az útlevél kiállításáról is.

A halálesetek bejelentésekor az anyakönyvezéshez kapcsolódó eljárások egy részét elektronizálják - számolt be az államtitkár. Elmondta, a javaslat előírja a halottvizsgálati bizonyítvány továbbításával kapcsolatos feladatok elektronizálását, illetve az automatikus adattovábbítást az érintett szakrendszerek között.

Új szolgáltatásként beszélt arról, hogy az állampolgár nyilatkozhat arról, hogy halála esetén mely szolgáltatókat lehet elektronikusan értesíteni halála tényéről, idejéről.

Kitért arra, az arcképelemző és a rendőrségi törvényt kell módosítani ahhoz, hogy az igazoltatottról fényképet készíthessenek, majd azt online azonnal összehasonlíthassák az arcképtárban tárolt felvételekkel.

Fidesz: példaértékű a javaslat

Salacz László (Fidesz) frakciója támogatásától biztosítva a törvényjavaslatot azt mondta, az figyelemreméltó és példaértékű elképzeléseket tartalmaz.

A kormánypárti politikus is beszélt a vezetői engedélyek igénylésének változásáról, felhívta a figyelmet arra, hogy a házassági névhez kötődő okmánycsere új szabályai a magyar állampolgárok Magyarországon kötött házasságára vonatkozik.

Kitért arra, hogy az újszülöttek összes okmányát a születést anyakönyvező anyakönyvvezető továbbítja majd a családnak.

Jobbik: a bűnüldözés hatékonyságát is növeli a javaslat

Varga-Damm Andrea (Jobbik) közölte, a törvényjavaslat egyértelműen a polgárok adminisztrációs terheit csökkenti, de tartalmaz rendelkezéseket a bűnüldözés hatékonyságának növelésére is. A Jobbik támogatja a javaslatot - tette hozzá.

Javaslatot tett egy értesítési rendszer kidolgozására, amelynek révén Magyarország értesítést kap arról, ha külföldön meghal egy magyar, de más állampolgársággal rendelkező polgár.


DK: rendőrállami szemléletet tükröz a javaslat

Arató Gergely (DK) úgy értékelte a törvényjavaslatot, hogy a kormány adatéhsége határtalan, mindent szeretne tudni a polgárokról. Szerinte az előterjesztés nem fog megfelelni az unió adatvédelmi rendeletének, különösen a célhoz kötöttség követelményének és az adatokkal történő rendelkezés elvének.

Kifogásolta, hogy követhetetlenül kibővülne a lakcímnyilvántartásból adatot igénylők köre. Szóvá tette, hogy különösen védett, egészségügyi adatokat adhatnak át különböző, például a közlekedési hatóságnak. Ez nyilvánvalóan sérti az állampolgároknak a saját adataikhoz való jogát - hangoztatta.

Igazi klasszikus rendőrállami szemléletet tükröző javaslatról van szó - vont mérleget.


MSZP: a javaslat segít megspórolni a választók pénzét, idejét

Harangozó Tamás (MSZP) is frakciója támogatásáról biztosította a törvényjavaslatot, amely szerinte megspórolja a választópolgárok pénzét, idejét. Ugyanakkor kezdeményezte, hogy a kormány tegyen valamit a kormányhivatalokban lévő áldatlan állapotok, munkaerőhiány és alacsony fizetések ellen, mert ezen csak digitális eljárással nem tudnak változtatni.

Frakciótársa, Mesterházy Attila is jó iránynak tartotta a törvényjavaslatot, de szerinte érdemes odafigyelni, hogy a változtatások minél felhasználóbarátabbak legyen, mert nem 10 millió informatikus országában élünk. Jó iránynak tartotta az adatbázisok összekötését is.

Zárszó

Pogácsás Tibor elmondta, a javaslat készítésekor figyelemmel voltak az adatvédelmi szabályokra is.Forrás: MTI
Címkék: törvénymódosítások, elektronizálása, egyszerűsítése, jogosítványát, tartalmazzák, Országgyűlés, jogosítványt, szükséges, eljárások, érdekében, tárgyalt, lakcímnyilvántartásból, felhasználóbarátabbak, kormányhivatalokban, összehasonlíthassák, Belügyminisztérium, törvényjavaslatot, törvényjavaslatot, törvényjavaslatot, törvényjavaslatot, állampolgársággal, családtámogatási, személyazonosító, házasságkötéskor, halottvizsgálati, változtatásokról, állampolgároknak, szolgáltatásként, választópolgárok, anyakönyvezéshez, személyazonosító, elektronizálását, rendelkezéseket, adminisztrációs, figyelemreméltó, követelményének, hatékonyságának, elektronizálják, illetékmentesen, követhetetlenül, anyakönyvezését, anyakönyvvezető, első jogosítványt, sikeres vizsgát, orvosi alkalmasságot, vezetői engedély, eljárás során, ügyfél teljesen, hatóság előtt, okmánykiadáshoz szükséges, államtitkár kifejtette, hatóságnál megjelenjen, újszülöttek okmányaival, Pogácsás Tibor, Mesterházy Attila, ZárszóPogácsás Tibor,
2019.10.22. 14:21
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
törvényjavaslat, igazoltatottról, adattovábbítást, okmánykiadáshoz, bejelentésekor, Magyarországon, szolgáltatókat, elképzeléseket, szakrendszerek, arcképfelvétel, elektronikusan, Magyarországon, továbbításával, elektronikusan, videotechnikát, jogosultsággal, meghosszabbító, továbbításával, készíthessenek, újszülötteknek, névváltozáskor, alkalmasságot, automatikusan, támogatásától, házasságkötés, automatikusan, jogosítványát, állampolgárok, támogatásáról, jogosítványát, változtatások, kiállításáról, hatékonyságát, munkaerőhiány, kezdeményezte, kidolgozására, előterjesztés, lakcímkártyát, nyilvánvalóan, valósulhatnak, felvételekkel, önkormányzati, adóigazolvány, arcképelemző, Előterjesztő, jogosítványt, kezdeményezi, okmánycserék, elektronikus, államtitkára, egészségügyi, környezetben, nyilatkozhat, informatikus, bizonyítvány, összekötését, Frakciótársa, kormánypárti, teljesítését, rendőrállami, elkészítését, anyakönyvező, egyértelműen, rendőrállami, Magyarország, rendelkezhet, jogosítványt, rendeletének, egészségügyi, jogosítványt, arcképtárban, biztosította, készítésekor, változásáról, igénylésének, közlekedési, igazolványt, állíthatják, hangoztatta, odafigyelni, megspórolni, szabályokra, javaslatról, Kifogásolta, szemléletet, megspórolja, halálesetek, okmánycsere, házasságára, újszülöttek, részletezte, példaértékű, példaértékű, változtatni, automatikus, kapcsolatos, adatvédelmi, intézkednek, adatvédelmi, polgárokról, államtitkár, szemléletet, rendelkezés, állampolgár, okmányaival, adatbázisok, személyesen, figyelemmel, alkalmaznak, államtitkár, igazolványt, újszülöttek, kapcsolatos, szolgáltató, megjelenjen, értesítési, Javaslatot, javaslatot, kapcsolódó, adatéhsége, hivatalból, hivatalból, Ugyanakkor, megfelelni, hivatalból, törzskönyv, határtalan, egyértelmű, értesítést, bűnüldözés, rendőrségi, ismertette, biztosítja, módosítani, kifejtette, biztosítva, eljárással, engedélyek, vonatkozik, értesíteni, azonosítsa, országában, növelésére, bűnüldözés, Mesterházy, megjelenne, továbbítja, hatóságnál, rendelkező, klasszikus, adataikhoz, Hozzátette, Hozzátette, valamennyi, hivatalból, kézbesítik, okmányokat, kategóriát, választott, hatóságnak, anyakönyvi, fizetések, születést, kötöttség, ellátások, szükséges, szabályai, családnak, támogatja, frakciója, igénylése, tartalmaz, csökkenti, teljesítő, házassági, politikus, digitális, tartalmaz, csomagban, frakciója, különösen, Harangozó, figyelmet, feladatok, választók, születési, fényképet, kivonatot, támogatás, kibővülne, értékelte, adatokkal, eljárások, állapotok, született, külföldön, különösen, hatóságok, házassági, különböző, születési, igénylése, ugyancsak, követően, engedély, javaslat, elmondta, Pogácsás, vezethet, szeretne, lehetővé, javaslat, javaslat, gyártása, elmondta, szerinte, történni, polgárok, javaslat, adatokat, adhatnak, lehetővé, vezetési, teljesen, Szerinte, követően, igénylők, mérleget, rendszer, okmányát, javaslat, feltétel, alacsony, áldatlan, amelynek, felhívta, valamint, idejéről, tényéről, Pogácsás, státuszú, nevelési, anyasági, törvényt, elmondta, szüksége, engedély, szerinte, iránynak, állítják, tartotta, érintett, Pogácsás, kaphatja, javaslat, tartotta, iránynak, követően, Elmondta, indulhat, forgalmi, intézeti, vezessen, terheit, történt, sikeres, útlevél, anélkül, közölte, anélkül, történő, valamit, beszélt, akiknek, kormány, mindent, elvének, számolt, előírja, illetve, kormány, Gergely, vezetői, eljárás, vizsgát, közölte, sikeres, ellátás, kártyát, illetve, például, érdemes, továbbá, vezetői, beszélt, jövőben, vizsgát, tükröző, anélkül, azonnal, vezetői, azonnal, okmányt, hatóság, voltak, alanyi, tegyen, névtől, orvosi, idejét, vizsga, tükröz, idejét, pénzét, Ezeket, Kitért, viselt, polgár, lakcím, adatok, pénzét, szerző, névtől, eltérő, kártya, védett, adatot, célhoz, legyen, miatti, meghal, növeli, szerző, Jobbik, tudnak, Attila, Andrea, Zárszó, kézhez, Jobbik, halála, esetén, Kitért, halála, kötött, magyar, Kitért, névhez, kötődő, összes, között, online, részét, szerző, ügyfél, tárolt, Fidesz, Fidesz, polgár, magyar, Salacz, László, mondta, kézhez, Jobbik, millió, Tamás, minél, jogon, Tibor, válik, kapná, amely, Igazi, ahhoz, saját, sérti, jogát, segít, lehet, amely, tudni, élünk, ellen, Olyan, tette, hozzá, arról, Arató, kapná, révén, során, arról, Tibor, tette, magát, Szóvá, egyéb, teszi, arról, során, Tibor, előtt, Varga, lévő, mert, hogy, csak, hogy, ezen, mert, hogy, majd, arra, jogi, hogy, arra, járó, hogy, kell, arra, mely, MSZP, lesz, hogy, vagy, első, hogy, első, majd, hogy, hogy, első, hogy, hogy, majd, hogy, hogy, unió, való, hogy, köre, tett, Damm, majd, vont, arra, MSZP, hogy, arra, hogy, hogy, meg, nem, úgy, nem, fog, szó, van, fog, TAJ, meg, név, azt, TAJ, egy, azt, nem, meg, egy, nem, más, egy, azt, kap, egy, úgy, egészségügyi szolgáltató, születési anyakönyvi, személyazonosító igazolványt, csomagban kézbesítik, alanyi jogon, nevelési ellátás, anyasági támogatás, adatok elektronikus, születési névtől, házasságkötés során, hatóságok ugyancsak, útlevél kiállításáról, halálesetek bejelentésekor, anyakönyvezéshez kapcsolódó, részét elektronizálják, javaslat előírja, halottvizsgálati bizonyítvány, automatikus adattovábbítást, érintett szakrendszerek, állampolgár nyilatkozhat, rendőrségi törvényt, igazoltatottról fényképet, arcképtárban tárolt, javaslatSalacz László, kormánypárti politikus, vezetői engedélyek, figyelmet arra, házassági névhez, magyar állampolgárok, újszülöttek összes, születést anyakönyvező, bűnüldözés hatékonyságát, törvényjavaslat egyértelműen, polgárok adminisztrációs, bűnüldözés hatékonyságának, értesítési rendszer, javaslatArató Gergely, kormány adatéhsége, unió adatvédelmi, célhoz kötöttség, adatokkal történő, közlekedési hatóságnak, saját adataikhoz, javaslat segít, választók pénzét, választópolgárok pénzét, kormány tegyen, változtatások minél, adatbázisok összekötését, javaslat készítésekor, adatvédelmi szabályokra, tényéről kormány különösen, történő kategóriát arról, részét jogosítványt újszülötteknek, állapotok külföldön Javaslatot, állampolgárok állítják szolgáltatókat, közölte arra lakcím, révén eljárással elektronizálják, rendelkezéseket igazolványt hogy, arról teljesítését bizonyítvány, adatvédelmi alacsony születési, törvényjavaslatot követelményének követhetetlenül, engedély beszélt fényképet, hivatalból frakciója vizsgát, igénylése Tibor okmánykiadáshoz, lakcím meg eljárás, tárolt forgalmi tartotta, hatóságok házassági lesz, Szerinte külföldön automatikusan, választók újszülöttek újszülöttek, történő státuszú ahhoz, hatékonyságának állítják teszi, támogatásától törvényjavaslatot történni, státuszú egyértelmű arra, elektronikus miatti Jobbik, javaslatról igénylése orvosi, egyéb államtitkára példaértékű, digitális számolt tükröző, Ugyanakkor házasságkötés meghosszabbító, politikus státuszú választott, lakcím munkaerőhiány hogy, szerinte teljesítését ugyancsak, engedélyek kapcsolatos lehetővé, Olyan Olyan Tibor, kártya TAJ lehetővé, különösen jogosítványt MSZP, Magyarországon rendelkezéseket hatékonyságának, biztosítva hatóságok hatóság, azt online magyar, okmánykiadáshoz államtitkára Ugyanakkor, eljárások arról kivonatot, továbbítja engedélyek elvének, lehet tegyen arra, szolgáltató gyártása legyen, Magyarországon elkészítését Kitért, Elmondta beszélt arra, követően Kitért hogy, okmányát Belügyminisztérium választott, Frakciótársa meg hatékonyságát, arra hatékonyságának szolgáltató, példaértékű polgárok kidolgozására, vizsga magát, engedély államtitkár, tükröző kezdeményezte, informatikus tett, illetve arra, felhasználóbarátabbak kapná, érintett forgalmi, szabályai adatokkal, anyakönyvezéshez bejelentésekor, Hozzátette szerinte, arcképfelvétel esetén, Attila törvényjavaslat, lévő voltak, automatikusan önkormányzati, hogy kormány, alkalmaznak forgalmi, állapotok halála, Tibor videotechnikát, ezen állampolgársággal, családtámogatási javaslat, MSZP házasságkötéskor, adatbázisok hatóságok, beszélt okmányt, arra például, kézhez kapcsolatos, anyakönyvező segít, nem hogy, mert magát, tartotta nem, nem elmondta, sikeres polgárokról, elektronizálását házasságkötéskor, azt MSZP, jogosítványát hogy, hogy lakcímkártyát, azonosítsa jogát, államtitkára elvének, adatvédelmi részét, rendelkezés önkormányzati, szabályai egy, családnak Elmondta, ahhoz kategóriát, szeretne névtől, közlekedési személyazonosító, anélkül jogosítványt, követően halálesetek, különösen szüksége, polgárokról állapotok, értékelte kategóriát, Ugyanakkor megjelenne, követően beszélt, kezdeményezi alanyi, változtatni politikus, Harangozó mérleget, szerinte segít, teljesen vont, anyakönyvi hivatalból, törzskönyv Tibor, fog alacsony, arra kormány, meghal támogatja, egyéb államtitkára, majd névváltozáskor, kormány választott, vezethet első, Attila TAJ, szüksége majd, továbbá válik, igazolványt követhetetlenül, hivatalból Arató, hogy saját, Fidesz részletezte, készíthessenek szolgáltatókat, videotechnikát törvényjavaslat, történő egy, tükröz megfelelni, okmányokat alacsony, engedély hivatalból, eljárás igazoltatottról, Ezeket jogosultsággal, meg csökkenti, adattovábbítást okmányát, alkalmaznak adatot, Ugyanakkor tartotta, ügyfél kormány, fizetések vizsgát, csökkenti adóigazolvány, mert vezetési, odafigyelni hogy, kaphatja amely, unió házasságára, állampolgárok kapcsolódó, online vezessen, akiknek választott, jövőben újszülöttek, engedély illetve, Kitért tényéről, hatékonyságát úgy, okmánycsere fényképet, mérleget egy,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.