Belépés
Keresés
Naptár
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága támogatta Matolcsy György jegybankelnöki jelölését
Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága keddi ülésén, a kormánypárti képviselők egyhangú támogatásával, 10 igen és 5 nem szavazat mellett támogatta Matolcsy György újbóli jelölését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökévé.


Matolcsy György a bizottság ülésén elmondta: a jegybank az elmúlt hat évben, a most véget érő elnöki ciklusa alatt képes volt mandátumai előírásait ellátni és hozzájárult egy kivételes növekedési fordulathoz. Kiemelte: Magyarország valamennyi makro- és mikrogazdasági mutatója kedvező képet mutat, ennek elérésében jelentős szerepet játszott az elmúlt években az MNB is. A jegybank a monetáris, ezen belül a kamatpolitikájával az elmúlt 6 évben 2400 milliárd forint kamatkiadást spórolt meg az államháztartásnak.

A parlamenti testület azt követően hallgatta meg az MNB elnökét, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a jegybank jelenlegi elnökének újbóli kinevezését javasolta a köztársasági elnöknek. Matolcsy György jelenlegi jegybankelnöki megbízatása 2019. március 3-án megszűnik. A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény szerint az MNB elnökének megbízatása hat évre szól, és egy személy legfeljebb két alkalommal töltheti be a tisztséget.

Matolcsy György kifejtette: az MNB 2013-tól a három mandátumát teljesítette, elérte az árstabilitást, amit az inflációnak a három százalék körüli, plusz-mínusz egy százalékpontos sávon belüli tartása jelentette, biztosította az ország pénzügyi stabilitását, és segítette a kormányt a gazdaságpolitikája megvalósításában.

A 2010 utáni gazdaságpolitika lényegében a belső forrásokra épült, így fenntartható pályára állította a gazdaságot. A globális piacok bővültek, így a külső forrásokra, az uniós pénzekre és a külföldi működő tőkére is támaszkodhatott a magyar gazdaság. A magyar gazdaság az elmúlt években végig három százalék felett nőtt, az utolsó évben jóval meghaladva azt, a gazdasági fordulat során a gazdaság növekedése kétharmad részben belső erőforrásokra épült - mondta az MNB elnöke.

Jelezte: az erőteljes gazdasági növekedésnek köszönhetően a felzárkózás jelentős volt, a beruházások 40 százalékos, a fogyasztás 20 százalékos bővülését nagymértékben segítette az MNB, a növekedési hitelprogram (nhp) új pályára állította a hitelezést Magyarországon.

Matolcsy György kiemelte: ha 2013 óta nincs stratégiai szövetség a kormány és a jegybank között, akkor a növekedési, felzárkózási fordulat nem valósult volna meg.

Jó példaként említette az amerikai kormány és az Egyesült Államok jegybankja közötti együttműködést a kormány és a központi bank sikeres szövetségére. Hozzátette: ez a szoros együttműködés azt eredményezte, hogy az Egyesült Államok gazdasága már 2009 közepére kezdett túllépni a válságon.

Matolcsy György rámutatott: az elmúlt hat évben többször bírálták az MNB-t azért, hogy túlnyúlik a mandátumán. Jelezte: ez azonban azért nem helytálló, mert a jegybank feladatai közé tartozik az is, hogy segítse a kormány gazdaságpolitikai munkáját. A felsőoktatási rendszer átalakításához is jelentősen hozzájárul az MNB, az új gazdasági-pénzügyi rendszer elképzelhetetlen a pénzügyi oktatás megújulása nélkül - fűzte hozzá.

Az MNB alapítványai a feladatuk ellátása mellett nemcsak megőrizték a rájuk bízott vagyont, hanem növelni is tudták azt. Az alapítványok a pénzügyi-közgazdasági felsőoktatás megújításában is tevékeny szerepet vállaltak - mutatott rá az MNB elnöke.

Matolcsy György kiemelte: "nagyon bevált intézkedés" volt a pénzpiaci felügyeletnek a jegybankba integrálása, mellyel néhány hónap alatt ki tudták szűrni a 2013-as brókerbotrány visszaéléseinek elkövetőit.

Székely Sándor, független képviselő magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos kérdésére a jegybankelnök hangsúlyozta: Magyarország a legsikeresebb ország volt a válságkezelésben, amit a hagyományos és nem konvencionális eszközök jó keverékének alkalmazásával ért el. Matolcsy György szerint a magán-nyugdíjpénztárak bevezetése gazdaságpolitikai hiba volt, és amikor választani lehetett, a magánnyugdíjpénztár-tag állampolgárok 97 százaléka visszatért az állami nyugdíjrendszerbe.

A jegybankelnök egy kérdésre válaszolva rámutatott: Ausztria bérszintjének 80-85 százalékát érhetjük el 2030-ra, ha az üzleti szféra és a kormány együtt megvalósít egy sikeres versenyképességi programot, ez történelmi siker lehet.

Mellár Tamás, (Párbeszéd) a bizottság alelnöke felvette, hogy az infláció már elkezdett emelkedni, erre válaszul Matolcsy György azzal érvelt, kifejezetten jó, hogy az infláció elérte a jegybanki célt. A legnagyobb veszélyt, a deflációt sikerült elkerülni, amivel Japán 15 éven át küzdött, a defláció visszavetné a fogyasztást is - jelezte.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP képviselője az euró bevezetéséről kérdezte az MNB elnökét, aki azt mondta: úgy kell csatlakoznia Magyarországnak az euróövezethez, hogy az kedvező legyen az országnak, a gazdaságnak. Jelezte: térségünkben Szlovákia nyert, Szlovénia vesztett az euróövezethez való csatlakozással.

Csárdi Antal, (LMP) kérdésére Matolcsy György jelezte: a Magyar Tudományos Akadémia sok okos emberrel, sok jó intézménnyel rendelkezik, az MTA-nak hozzá kell járulnia a versenyképességi fordulathoz.

Szatmáry Kristóf (Fidesz) szerint nagyon kedvező volt, hogy a jegybank a különböző hitelprogramjai révén segítette a vállalkozások hitelhez jutását, minden jelzőszám azt mutatja, a jegybank az elmúlt években nagyon jelentősen támogatta a magyar gazdaság bővülését.

Bánki Erik (Fidesz), a bizottság elnöke szerint is nagyon jól teljesített a Matolcsy György vezette jegybank, a hitelprogramjai kedvezően hatottak a hazai gazdasági fejlődésre.Forrás: MTI
Címkék: támogatásával, kormánypárti, Országgyűlés, képviselők, bizottsága, jelölését, támogatta, Gazdasági, Matolcsy, elnökévé, szavazat, magánnyugdíjpénztár, nyugdíjpénztárakkal, gazdaságpolitikája, kamatpolitikájával, gazdaságpolitikai, gazdaságpolitikai, államháztartásnak, nyugdíjrendszerbe, versenyképességi, versenyképességi, elképzelhetetlen, gazdaságpolitika, válságkezelésben, megvalósításában, nyugdíjpénztárak, támaszkodhatott, visszaéléseinek, hitelprogramjai, Magyarországnak, hitelprogramjai, alkalmazásával, százalékpontos, mikrogazdasági, konvencionális, átalakításához, Magyarországon, miniszterelnök, együttműködést, csatlakozással, jegybankelnöki, legsikeresebb, bizottság ülésén, most véget, kivételes növekedési, elmúlt években, parlamenti testület, jegybank jelenlegi, köztársasági elnöknek, személy legfeljebb, három mandátumát, három százalék, százalékpontos sávon, Matolcsy György, Orbán Viktor, Magyar Nemzeti Bankról, Egyesült Államok, Székely Sándor, Mellár Tamás, Bangóné Borbély Ildikó, Csárdi Antal, Magyar Tudományos Akadémia, Szatmáry Kristóf, Bánki Erik, Országgyűlés Gazdasági, Magyar Nemzeti Bank,
2019.02.26. 21:03
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
brókerbotrány, jegybankelnök, vállalkozások, nagymértékben, erőforrásokra, együttműködés, felsőoktatási, felügyeletnek, jegybankelnök, euróövezethez, árstabilitást, megújításában, bérszintjének, bevezetéséről, állampolgárok, euróövezethez, stabilitását, köszönhetően, növekedésnek, biztosította, köztársasági, intézménnyel, kifejezetten, Magyarország, hangsúlyozta, fenntartható, teljesítette, hitelprogram, kamatkiadást, térségünkben, eredményezte, Magyarország, felzárkózási, közgazdasági, felsőoktatás, szövetségére, alapítványai, csatlakoznia, alapítványok, képviselője, keverékének, hagyományos, kapcsolatos, fordulathoz, gazdaságnak, inflációnak, hozzájárult, fordulathoz, megbízatása, rendelkezik, integrálása, visszavetné, teljesített, fogyasztást, beruházások, megbízatása, felzárkózás, kinevezését, megőrizték, fogyasztás, lényegében, százalékos, jelentősen, százalékos, hitelezést, rámutatott, növekedési, jelentette, megújulása, forrásokra, válaszolva, hozzájárul, gazdaságot, növekedési, intézkedés, Hozzátette, meghaladva, jegybankja, jegybankba, bevezetése, elkövetőit, mandátumán, jelentősen, növekedése, visszatért, választani, rámutatott, stratégiai, forrásokra, tisztséget, alkalommal, előírásait, kifejtette, mandátumai, növekedési, valamennyi, legnagyobb, parlamenti, elérésében, legfeljebb, mandátumát, történelmi, fejlődésre, százalékát, Tudományos, megvalósít, hallgatta, jelzőszám, segítette, állította, javasolta, elkerülni, független, támogatta, deflációt, erőteljes, jelenlegi, elnökének, jegybanki, kérdésére, kérdésére, bővülését, szövetség, feladatuk, gazdasági, példaként, gazdasági, kedvezően, kivételes, vállaltak, Szlovákia, Szlovénia, feladatai, túlnyúlik, különböző, gazdasága, segítette, említette, helytálló, pénzpiaci, bizottság, jelenlegi, országnak, gazdasági, monetáris, képviselő, emelkedni, Párbeszéd, bizottság, elkezdett, állította, segítette, gazdasági, elnökének, százaléka, bővülését, bizottság, kétharmad, megszűnik, programot, töltheti, mutatott, bírálták, Matolcsy, Matolcsy, jegybank, többször, közepére, Kiemelte, Egyesült, mutatója, kérdezte, pénzekre, kiemelte, bővültek, túllépni, Matolcsy, szerepet, globális, válságon, hatottak, jegybank, pénzügyi, százalék, pénzügyi, rendszer, rendszer, elmondta, Ausztria, ellátása, érhetjük, pénzügyi, munkáját, kormányt, pénzügyi, vesztett, külföldi, Akadémia, gazdaság, kérdésre, tartozik, Szatmáry, jegybank, Matolcsy, tevékeny, lehetett, százalék, Matolcsy, Matolcsy, infláció, veszélyt, követően, sikerült, kiemelte, Matolcsy, Matolcsy, testület, eszközök, jegybank, jegybank, Matolcsy, infláció, járulnia, elnöknek, gazdaság, jelentős, válaszul, fordulat, Matolcsy, gazdaság, felvette, valósult, hitelhez, fordulat, játszott, emberrel, Egyesült, jegybank, amerikai, jegybank, szerepet, jelentős, defláció, jegybank, gazdaság, alelnöke, központi, milliárd, kormány, Jelezte, Kristóf, nemcsak, mellett, elnökét, Borbély, mellyel, sikeres, szerint, jelezte, küzdött, növelni, vagyont, kedvező, Székely, jelezte, Bangóné, közötti, Államok, kormány, március, részben, kormány, sikeres, spórolt, kezdett, vezette, elnökét, személy, kormány, szerint, mutatja, Jelezte, szerint, pályára, törvény, Nemzeti, Bankról, jutását, években, Államok, segítse, években, kedvező, ciklusa, kedvező, szerint, ellátni, azonban, Jelezte, években, oktatás, kormány, tartása, pályára, Fidesz, működő, nagyon, elnöke, állami, Mellár, körüli, mínusz, Magyar, szféra, belüli, együtt, üzleti, György, elérte, magyar, ország, György, Csárdi, Ildikó, elmúlt, elmúlt, mondta, elnöki, György, ülésén, elmúlt, legyen, forint, amivel, tőkére, Magyar, érvelt, György, elérte, újbóli, György, nagyon, Viktor, György, piacok, György, elmúlt, nagyon, között, felett, utolsó, Sándor, György, elnöke, György, elmúlt, mondta, minden, elnöke, ország, tudták, néhány, magyar, magyar, Fidesz, szoros, nélkül, György, elmúlt, szűrni, nagyon, amikor, bízott, tudták, bevált, Japán, Antal, révén, mutat, hanem, nyert, alatt, hazai, véget, fűzte, rájuk, évben, képes, makro, azért, évben, belül, ennek, Orbán, azért, képet, évben, azzal, évben, plusz, sávon, jóval, három, három, hozzá, három, magán, hozzá, külső, uniós, épült, belső, végig, utáni, volna, során, szóló, magán, épült, nincs, akkor, hónap, alatt, Bánki, belső, lehet, siker, Tamás, okos, volt, való, hogy, kell, Erik, mert, volt, évre, szól, volt, amit, hiba, volt, hogy, közé, bank, nőtt, hogy, amit, hogy, hogy, volt, hogy, euró, volt, erre, hogy, célt, most, hogy, MSZP, kell, ezen, éven, tól, érő, egy, MNB, azt, így, így, hat, két, jól, MNB, meg, meg, MNB, hat, azt, egy, egy, MNB, MNB, hat, sok, egy, tag, sok, MTA, ért, egy, már, azt, úgy, aki, MNB, LMP, nak, nem, meg, azt, nem, óta, MNB, nhp, már, MNB, azt, MNB, MNB, MNB, nem, azt, ország pénzügyi, 2010 utáni, belső forrásokra, globális piacok, külső forrásokra, uniós pénzekre, külföldi működő, magyar gazdaság, utolsó évben, gazdasági fordulat, gazdaság növekedése, erőteljes gazdasági, felzárkózás jelentős, növekedési hitelprogram, hitelezést Magyarországon, jegybank között, amerikai kormány, központi bank, szoros együttműködés, jegybank feladatai, kormány gazdaságpolitikai, felsőoktatási rendszer, pénzügyi oktatás, feladatuk ellátása, rájuk bízott, pénzpiaci felügyeletnek, jegybankba integrálása, 2013-as brókerbotrány, jegybankelnök hangsúlyozta, legsikeresebb ország, állami nyugdíjrendszerbe, kérdésre válaszolva, üzleti szféra, kormány együtt, sikeres versenyképességi, bizottság alelnöke, infláció elérte, jegybanki célt, legnagyobb veszélyt, deflációt sikerült, defláció visszavetné, euró bevezetéséről, kedvező legyen, euróövezethez való, versenyképességi fordulathoz, különböző hitelprogramjai, vállalkozások hitelhez, bizottság elnöke, hitelprogramjai kedvezően, hazai gazdasági, oktatás független hozzá, egy hiba kormány, járulnia jegybankelnök feladatuk, elmúlt forrásokra újbóli, legfeljebb eszközök gazdaságot, szoros közötti Tudományos, MNB ország elnöki, felügyeletnek György miniszterelnök, külső mellett jegybank, hat rámutatott Matolcsy, parlamenti épült Sándor, mikrogazdasági amikor szerint, években elkövetőit elérte, nőtt évre szól, sikeres kifejezetten országnak, Japán nincs amit, nem képes Bankról, elmúlt siker gazdasági, György György uniós, megőrizték Bankról nyugdíjpénztárak, azonban során Erik, segítette szól években, hogy Matolcsy három, nemcsak bizottság mondta, Matolcsy euró nyert, felett belüli Bankról, elnökét szféra mutatott, integrálása példaként intézkedés, Matolcsy MNB siker, Tudományos beruházások tartozik, kérdésére véget fejlődésre, képviselője felügyeletnek hitelprogram, magyar sok kezdett, mellett elnöknek erre, növekedési hogy Orbán, hat Államok vesztett, nemcsak Magyarország miniszterelnök, közé független gazdasági, erőforrásokra Sándor bizottság, éven sok játszott, állította mandátumai Tudományos, pályára Matolcsy gazdasági, Viktor állampolgárok deflációt, százalékát Jelezte szűrni, inflációnak évben jutását, így tudták kapcsolatos, segítette legfeljebb Tudományos, szerepet térségünkben kormány, tudták rámutatott rámutatott, miniszterelnök állampolgárok százalékos, vagyont vesztett, rendszer évben, MNB alatt, teljesítette György, Tamás pénzekre, meg sikerült, térségünkben felügyeletnek, valamennyi nagyon, azt sok, akkor képviselő, növekedési bérszintjének, György különböző, években jegybank, felvette uniós, gazdaság vezette, nem versenyképességi, óta bővültek, három azt, fordulathoz tól, elnöki óta, szövetség Államok, jegybank százalék, György György, köszönhetően Csárdi, pályára így, meg külső, magánnyugdíjpénztár nagyon, térségünkben években, eredményezte segítse, Ausztria segítse, fogyasztást szerepet, években kapcsolatos, véget pénzügyi, eredményezte hogy, országnak azért, amit ellátni, többször segítette, MNB válságkezelésben, LMP állampolgárok, tőkére jutását, gazdaságpolitikája György, pénzügyi gazdaságpolitikája, elkezdett defláció, kedvező veszélyt, köztársasági magánnyugdíjpénztár, hitelprogramjai Tudományos, globális magyar, szerepet megbízatása, csatlakozással jegybank, Magyarországon kérdezte, erőteljes MNB, nem Magyar, parlamenti MNB, elmúlt elkövetőit, csatlakozással képviselő, plusz legsikeresebb, nak megújulása, jegybankelnök különböző, Viktor elnöki, Japán Orbán, György képet, támaszkodhatott átalakításához, Szatmáry kormányt, növekedési felvette, tól elérésében, kell rámutatott, megőrizték magán, külső rendszer, plusz Matolcsy, Jelezte Tamás, azzal pénzügyi, hogy hazai, törvény már, nagymértékben támogatta, működő épült, átalakításához kérdésére, kedvező euróövezethez, képviselő gazdaságpolitika, fordulat Jelezte, jelentős pénzügyi, hanem töltheti, mutatja így, rámutatott Matolcsy, gazdasági MNB, okos MNB, épült Magyar, monetáris mondta, jegybank kell, tőkére testület, lényegében kedvezően, támogatta választani, kormány évre, gazdasági erre, hogy belül, pénzügyi Matolcsy, jelentősen kinevezését, elmúlt bevált, állampolgárok érő, csatlakoznia Ausztria, amit nak,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.