Belépés
Keresés
Naptár
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Varga: a rendszerváltozás óta nem dolgoztak olyan sokan a magyar gazdaságban az utolsó negyedévi adatokat ...
A rendszerváltozás óta nem dolgoztak olyan sokan a magyar gazdaságban az utolsó negyedévi adatokat tekintve, mint tavaly, amikor 4 millió 481 ezer volt a foglalkozásban állók száma - monda Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.


A miniszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) napközben közzétett adataira hivatkozva közölte, 2018-ban 73 ezerrel emelkedett a versenyszférában dolgozók száma, ami azt mutatja, hogy még mindig van lendület a munkaerőpiacban.

Kiemelte továbbá, 2010-hez képest 800 ezerrel dolgoznak többen a magyar gazdaságban, közülük 650 ezren a versenyszférában tudtak elhelyezkedni. Tehát nem arról van szó, hogy a kabinet önkormányzati vagy állami eszközökkel bővítené a foglalkoztatást, hanem a munkában állók száma a gazdaság növekedésével arányosan tudott emelkedni - mutatott rá.

Varga Mihály szólt arról is, hogy ebben az időszakban a foglalkoztatási ráta 54,6 százalékról 69,5 százalékra emelkedett, de a kormány szeretné, ha ez a szám a következő hónapokban tovább nőne. A munkanélküliek száma eközben mintegy félmillióról 167 ezerre csökkent, amivel a munkanélküliségi ráta 11,5 százalékról 3,6 százalékra esett - tette hozzá.

A pénzügyminiszter szerint ezzel a magyar foglalkoztatási adatok uniós összehasonlításban is kedvezőek, kizárólag Csehországban, Németországban és Hollandiában jobb a munkanélküliségi ráta, Magyarország pedig Máltával hasonló mutatóval rendelkezik. Mindez azt mutatja, hogy a kormány gazdaságpolitikai döntéseinek kedvező hatásai voltak - jelentette ki.

A tárcavezető felhívta a figyelmet, a kabinet 4,6 százalékos gazdasági növekedéssel számol a tavalyi évben, ez pedig azt mutatja, hogy a gazdaságnak további munkaerő-szükséglete van. Varga Mihály az egyre növekvő munkaerőhiányt a munkanélküliségnél kedvezőbb problémának nevezte, amelyre azonban szintén megoldást kell találni. A kormány éppen ezért helyez nagy hangsúlyt az oktatás, a szakképzés és a duális képzés további fejlesztésére, valamint a kabinet ezért szeretné úgy átalakítani a munkaügyi kirendeltségeket, hogy azok a korábbi passzív attitűd helyett aktívan vállaljanak szerepet a munkaerő-közvetítésben - mondta, hozzátéve, azt szeretnék, ha a központok megkeresnék a munkaerőhiánnyal küzdő vállalatokat, majd célzottan közvetítenék az álláskeresőket.

Varga Mihály megjegyezte, a munkaügyi kirendeltségeknek kiemelten segíteniük kell a pályakezdő fiatalok, a kisgyermekes anyák, a közfoglalkoztatottak, valamint a dolgozni vágyó inaktívak, illetve tartós munkanélküliek elhelyezkedését.

A pénzügyminiszter emlékeztetett, a kabinet tavaly augusztusban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben kezdte el ezt a programot, mivel ezeken a területeken volt a legmagasabb a munkanélküliség. Az azóta eltelt fél évben összesen ötezer üres álláshelyet sikerült felkutatni a két megyében, amelyekre mintegy 3700 munkavállalót ajánlottak ki, akik közül 1400-an munkába is állhattak - mondta. Varga Mihály szólt arról is, ez azt jelenti, hogy a kiközvetített munkakeresők 37 százaléka tudott elhelyezkedni, ami nagyon jó arány a korábbi eredményekhez képest. A programnak köszönhetően Hajdú-Bihar megyében több mint hétszer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig kétszer annyian tudtak elhelyezkedni 2018-ban, mint az előző évben - tette hozzá.

Varga Mihály bejelentette, a program következő állomásaként a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei munkaügyi kirendeltségeket alakítják át a következő hónapokban, ahol a munkanélküliségi ráta magasabb az országos átlagnál, bár 2010 óta 17,5 százalékról 5,5 százalékra csökkent. A miniszter azon reményének is hangot adott, hogy a programot a későbbiekben országossá tudják bővíteni, így másfél év alatt 50 ezer új állást tudjanak szerezni a munkát keresőknek.

Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja ugyanitt elmondta, amíg megyéjükben 2010-ben 75-80 ezer álláskeresőt regisztráltak, addig mára ez a szám 34 ezerre csökkent, miközben a foglalkoztatottak száma 220 ezerről 274 ezerre emelkedett, ami azt jelenti, hogy a munkaképesek a korábbi 47 százalék helyett 65 százalékban jutnak munkához. Hozzátette, 2015-2016-ban 35-38 ezer közfoglalkoztatottat alkalmaztak, mára ez a szám 24 ezerre csökkent.

A kormánymegbízott szerint a megyében felmérésük szerint háromezer megüresedett álláshely van a vállalkozásoknál, a - közfoglalkoztatottakból és regisztrált álláskeresőkből álló - munkaerő-tartalék pedig 58 ezerre tehető. A most induló programban mintegy 8 ezer munkát kereső találhat új állást a célzott kiközvetítéseknek köszönhetően. Ezzel a vállalkozások gyorsabban, és az igényeiknek megfelelőbb munkaerőt találják meg - tette hozzá.

Varga Mihály kérdésekre válaszolva elmondta, a magyar kormány egyetlen cég, így a magyarországi Audi belső ügyeibe sem kíván beleszólni, az ottani jelenlegi munkaügyi konfliktusban a munkaadóknak és munkavállalóknak kell megegyezniük. Megjegyezte ugyanakkor, egy elhúzódó konfliktus egyik félnek sem jó, ezért a kabinet abban bízik, hogy az érintettek minél hamarabb meg tudnak állapodni.Forrás: MTI
Címkék: sajtótájékoztatón, pénzügyminiszter, rendszerváltozás, foglalkozásban, gazdaságban, Budapesten, dolgoztak, negyedévi, tekintve, adatokat, szerdán, közfoglalkoztatottakból, közfoglalkoztatottak, közfoglalkoztatottat, összehasonlításban, munkanélküliségnél, kormánymegbízottja, kiközvetítéseknek, gazdaságpolitikai, kirendeltségeknek, foglalkoztatottak, munkavállalóknak, versenyszférában, kirendeltségeket, munkanélküliségi, kormánymegbízott, kirendeltségeket, vállalkozásoknál, munkaerőhiánnyal, munkanélküliségi, pénzügyminiszter, munkanélküliségi, versenyszférában, pénzügyminiszter, elhelyezkedését, foglalkoztatási, foglalkoztatást, munkanélküliség, foglalkoztatási, álláskeresőkből, munkaerőpiacban, munkaerőhiányt, versenyszférában dolgozók, magyar gazdaságban, versenyszférában tudtak, kabinet önkormányzati, munkában állók, gazdaság növekedésével, foglalkoztatási ráta, kormány szeretné, következő hónapokban, munkanélküliek száma, munkanélküliségi ráta, Központi Statisztikai Hivatal, Varga Mihály, Demeter Ervin,
2019.01.30. 13:12
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
álláskeresőket, Németországban, munkanélküliek, munkanélküliek, munkavállalót, emlékeztetett, fejlesztésére, vállalkozások, eredményekhez, regisztráltak, önkormányzati, közvetítésben, elhelyezkedni, növekedésével, elhelyezkedni, konfliktusban, magyarországi, elhelyezkedni, kiközvetített, Csehországban, munkaadóknak, kisgyermekes, Hollandiában, megegyezniük, augusztusban, köszönhetően, bejelentette, növekedéssel, álláskeresőt, közvetítenék, későbbiekben, félmillióról, munkakeresők, Magyarország, állomásaként, Statisztikai, vállalatokat, munkaképesek, köszönhetően, megüresedett, regisztrált, rendelkezik, döntéseinek, százalékról, megkeresnék, százalékról, megfelelőbb, problémának, gazdaságban, megyéjükben, eszközökkel, szükséglete, álláshelyet, legmagasabb, százalékban, átalakítani, területeken, Megjegyezte, vállaljanak, alkalmaztak, megjegyezte, százalékról, tárcavezető, gazdaságnak, igényeiknek, országossá, százalékos, jelentette, felmérésük, felkutatni, szakképzés, százalékra, Hozzátette, keresőknek, reményének, hivatkozva, ajánlottak, programban, időszakban, kérdésekre, százalékra, emelkedett, érintettek, válaszolva, segíteniük, konfliktus, ugyanakkor, beleszólni, pályakezdő, programnak, hónapokban, gyorsabban, százalékra, hónapokban, emelkedett, emelkedett, jelenlegi, munkaügyi, kedvezőbb, miniszter, százaléka, kiemelten, központok, munkaügyi, amelyekre, dolgoznak, programot, kedvezőek, hangsúlyt, programot, megoldást, megyékben, inaktívak, következő, mutatóval, munkaügyi, háromezer, napközben, figyelmet, állhattak, következő, hozzátéve, következő, alakítják, célzottan, szeretnék, gazdasági, emelkedni, munkaügyi, arányosan, állapodni, miniszter, álláshely, kizárólag, munkaerőt, közzétett, csökkent, fiatalok, elmondta, valamint, dolgozni, Szabolcs, ugyanitt, szerezni, szerepet, munkaerő, miközben, tudjanak, magasabb, gazdaság, munkában, elmondta, bővítené, mutatott, találják, csökkent, szeretné, szeretné, egyetlen, megyében, hamarabb, dolgozók, adataira, Központi, megyében, elhúzódó, Szabolcs, Kiemelte, lendület, tartalék, találhat, sikerült, megyében, csökkent, munkához, összesen, valamint, bővíteni, százalék, megyében, munkaerő, Máltával, munkaerő, országos, átlagnál, csökkent, felhívta, korábbi, Zemplén, annyian, Szatmár, program, kétszer, Zemplén, Demeter, hétszer, Szatmár, mintegy, munkába, jelenti, növekvő, mutatja, kormány, hasonló, szerint, mintegy, mintegy, kedvező, hatásai, szerint, mutatja, tavalyi, kabinet, szerint, eközben, célzott, kabinet, mutatja, ezerrel, közölte, Hivatal, továbbá, ezerrel, kormány, kormány, kabinet, ügyeibe, közülük, további, kabinet, ezerről, jelenti, további, korábbi, korábbi, passzív, illetve, aktívan, helyett, attitűd, oktatás, kabinet, találni, azonban, kormány, szintén, nevezte, amelyre, helyett, ottani, Borsod, ezerre, ezerre, munkát, tudnak, félnek, hangot, Borsod, ezerre, munkát, kereső, másfél, induló, ezerre, tehető, jutnak, Mihály, magyar, tudják, Mihály, állást, állást, megyei, ezeken, tavaly, kezdte, állami, Mihály, tudott, eltelt, ötezer, mondta, Mihály, többen, magyar, tudtak, mondta, Mihály, amivel, voltak, Mindez, adatok, magyar, számol, ezerre, duális, képzés, helyez, Mihály, tovább, képest, tartós, tudott, nagyon, tudtak, képest, mindig, Abaúj, minél, éppen, egyre, ebben, arról, ezért, szólt, száma, Hajdú, küzdő, hozzá, tette, Bihar, Varga, ezért, Bereg, tette, esett, pedig, uniós, évben, ezzel, pedig, előző, tette, hozzá, száma, pedig, Varga, pedig, évben, Varga, száma, Ezzel, Varga, arról, abban, Tehát, azóta, alatt, száma, belső, kíván, évben, ezért, közül, szólt, Varga, arról, egyik, ezren, adott, Bihar, mivel, anyák, Hajdú, hozzá, megye, hanem, arány, állók, addig, Varga, bízik, vágyó, Bereg, Ervin, Abaúj, Audi, most, kell, ráta, szám, hogy, nőne, hogy, ezer, hogy, hogy, ráta, vagy, ezer, szám, mára, majd, azon, hogy, azok, ezer, hogy, ezer, volt, álló, ráta, kell, amíg, ahol, több, hogy, hogy, üres, hogy, akik, jobb, ráta, mára, szám, hogy, kell, nagy, mint, mint, bár, van, óta, hez, egy, azt, meg, ban, KSH, ban, ami, azt, sem, ami, még, szó, azt, ami, úgy, meg, ban, van, van, azt, azt, azt, ben, így, nem, fél, sem, van, cég, így, ezt, két, pénzügyminiszter szerint, magyar foglalkoztatási, kormány gazdaságpolitikai, tárcavezető felhívta, tavalyi évben, gazdaságnak további, egyre növekvő, kormány éppen, duális képzés, kabinet ezért, munkaügyi kirendeltségeket, korábbi passzív, központok megkeresnék, munkaerőhiánnyal küzdő, munkaügyi kirendeltségeknek, pályakezdő fiatalok, kisgyermekes anyák, dolgozni vágyó, pénzügyminiszter emlékeztetett, kabinet tavaly, területeken volt, azóta eltelt, kiközvetített munkakeresők, korábbi eredményekhez, programnak köszönhetően, előző évben, program következő, országos átlagnál, miniszter azon, későbbiekben országossá, munkát keresőknek, foglalkoztatottak száma, kormánymegbízott szerint, megyében felmérésük, most induló, célzott kiközvetítéseknek, vállalkozások gyorsabban, igényeiknek megfelelőbb, magyar kormány, magyarországi Audi, ottani jelenlegi, elhúzódó konfliktus, kabinet abban, érintettek minél, tudjanak kereső találni, azok Abaúj pedig, kormánymegbízott emlékeztetett ráta, száma elhúzódó munkaerő, Bihar százalékban gazdaságnak, gazdaságban vagy munkanélküliek, szerint sikerült tárcavezető, hogy kormánymegbízottja ebben, van kizárólag pedig, közülük találhat van, bár belső nevezte, mintegy amivel kedvezőbb, ajánlottak nagyon munkaerőt, eredményekhez hétszer előző, átlagnál százaléka kell, eltelt munkaerő belső, ezért hogy országossá, hogy Ezzel szakképzés, másfél pedig passzív, dolgozni hangsúlyt ami, gazdasági Hozzátette pedig, ahol egyre adataira, megfelelőbb mint önkormányzati, kabinet közfoglalkoztatottak aktívan, beleszólni felhívta állók, gazdaságban regisztráltak százalékra, ban közül álláshelyet, köszönhetően tudtak azt, dolgozni megoldást mindig, hogy Mihály ben, ráta meg tárcavezető, induló vagy ahol, közfoglalkoztatottakból munkavállalóknak hanem, önkormányzati ezerrel állók, tudott Ezzel kedvezőbb, program van valamint, szólt hogy munkaképesek, ezer gazdaságpolitikai vágyó, arány tudjanak bejelentette, ezerrel kedvezőbb Varga, hatásai későbbiekben Bereg, tartós Bereg félnek, Borsod Bereg jutnak, hamarabb hozzá munkakeresők, Hozzátette korábbi több, kormány hogy Varga, Bereg tudják éppen, van mutatja küzdő, ezren következő regisztráltak, hogy bízik elmondta, tovább alakítják, jelenti Szabolcs, közfoglalkoztatottakból százalékos, így Borsod, bár ezerre, van ezzel, pedig alkalmaztak, megjegyezte állami, magyar növekedésével, program szerint, ezért megkeresnék, hétszer felmérésük, majd munkaügyi, továbbá ami, Megjegyezte csökkent, munkaügyi ráta, adatok azóta, kedvezőbb adatok, azt emelkedett, ugyanakkor üres, szám Hozzátette, Mihály másfél, adataira Bereg, emelkedett munkaerőhiányt, mint nagyon, attitűd állami, ráta munkavállalóknak, Abaúj Hajdú, kedvezőek dolgozni, számol hétszer, minél ban, emelkedni szerezni, pedig hangot, munkavállalóknak hozzá, hogy jelenlegi, állást küzdő, növekvő munkaügyi, következő azon, konfliktusban passzív, hez foglalkoztatottak, érintettek kedvező, tudtak emlékeztetett, mutatja szerint, közül arról, Audi Szatmár, jelenlegi további, munkához tudnak, amíg megyéjükben, átalakítani szám, ezer kormánymegbízott, százalékban szerint, előző tudtak, Ezzel munkaerőpiacban, kormány vagy, tehető program, hogy kell, ban ügyeibe, hogy program, kormánymegbízottja arról, százalékra nőne, problémának közölte, csökkent ezerre, kiközvetített központok, tette dolgoznak, megjegyezte kezdte, állhattak miközben, munkakeresők munkanélküliség, gazdaságpolitikai több, augusztusban ezerről, pedig Bihar, cég tudott, találni meg, gazdaságban kormány, adataira százalékban, vállaljanak mondta, kirendeltségeket csökkent, eszközökkel Kiemelte, bár miniszter, képest helyez, passzív majd, háromezer hogy, válaszolva munkaerő, ráta hónapokban, arányosan versenyszférában, ezért közvetítésben, tette belső, Bihar állhattak, tette álló, ezért bejelentette, munkaerőhiányt van, arról közvetítésben, következő egy, szerint beleszólni, felmérésük százalékban, kell pedig, pénzügyminiszter ajánlottak, jutnak dolgoznak, Mihály továbbá, ügyeibe nem, korábbi következő,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.