Belépés
Keresés
Naptár
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Varga: a rendszerváltozás óta nem dolgoztak olyan sokan a magyar gazdaságban az utolsó negyedévi adatokat ...
A rendszerváltozás óta nem dolgoztak olyan sokan a magyar gazdaságban az utolsó negyedévi adatokat tekintve, mint tavaly, amikor 4 millió 481 ezer volt a foglalkozásban állók száma - monda Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.


A miniszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) napközben közzétett adataira hivatkozva közölte, 2018-ban 73 ezerrel emelkedett a versenyszférában dolgozók száma, ami azt mutatja, hogy még mindig van lendület a munkaerőpiacban.

Kiemelte továbbá, 2010-hez képest 800 ezerrel dolgoznak többen a magyar gazdaságban, közülük 650 ezren a versenyszférában tudtak elhelyezkedni. Tehát nem arról van szó, hogy a kabinet önkormányzati vagy állami eszközökkel bővítené a foglalkoztatást, hanem a munkában állók száma a gazdaság növekedésével arányosan tudott emelkedni - mutatott rá.

Varga Mihály szólt arról is, hogy ebben az időszakban a foglalkoztatási ráta 54,6 százalékról 69,5 százalékra emelkedett, de a kormány szeretné, ha ez a szám a következő hónapokban tovább nőne. A munkanélküliek száma eközben mintegy félmillióról 167 ezerre csökkent, amivel a munkanélküliségi ráta 11,5 százalékról 3,6 százalékra esett - tette hozzá.

A pénzügyminiszter szerint ezzel a magyar foglalkoztatási adatok uniós összehasonlításban is kedvezőek, kizárólag Csehországban, Németországban és Hollandiában jobb a munkanélküliségi ráta, Magyarország pedig Máltával hasonló mutatóval rendelkezik. Mindez azt mutatja, hogy a kormány gazdaságpolitikai döntéseinek kedvező hatásai voltak - jelentette ki.

A tárcavezető felhívta a figyelmet, a kabinet 4,6 százalékos gazdasági növekedéssel számol a tavalyi évben, ez pedig azt mutatja, hogy a gazdaságnak további munkaerő-szükséglete van. Varga Mihály az egyre növekvő munkaerőhiányt a munkanélküliségnél kedvezőbb problémának nevezte, amelyre azonban szintén megoldást kell találni. A kormány éppen ezért helyez nagy hangsúlyt az oktatás, a szakképzés és a duális képzés további fejlesztésére, valamint a kabinet ezért szeretné úgy átalakítani a munkaügyi kirendeltségeket, hogy azok a korábbi passzív attitűd helyett aktívan vállaljanak szerepet a munkaerő-közvetítésben - mondta, hozzátéve, azt szeretnék, ha a központok megkeresnék a munkaerőhiánnyal küzdő vállalatokat, majd célzottan közvetítenék az álláskeresőket.

Varga Mihály megjegyezte, a munkaügyi kirendeltségeknek kiemelten segíteniük kell a pályakezdő fiatalok, a kisgyermekes anyák, a közfoglalkoztatottak, valamint a dolgozni vágyó inaktívak, illetve tartós munkanélküliek elhelyezkedését.

A pénzügyminiszter emlékeztetett, a kabinet tavaly augusztusban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben kezdte el ezt a programot, mivel ezeken a területeken volt a legmagasabb a munkanélküliség. Az azóta eltelt fél évben összesen ötezer üres álláshelyet sikerült felkutatni a két megyében, amelyekre mintegy 3700 munkavállalót ajánlottak ki, akik közül 1400-an munkába is állhattak - mondta. Varga Mihály szólt arról is, ez azt jelenti, hogy a kiközvetített munkakeresők 37 százaléka tudott elhelyezkedni, ami nagyon jó arány a korábbi eredményekhez képest. A programnak köszönhetően Hajdú-Bihar megyében több mint hétszer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig kétszer annyian tudtak elhelyezkedni 2018-ban, mint az előző évben - tette hozzá.

Varga Mihály bejelentette, a program következő állomásaként a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei munkaügyi kirendeltségeket alakítják át a következő hónapokban, ahol a munkanélküliségi ráta magasabb az országos átlagnál, bár 2010 óta 17,5 százalékról 5,5 százalékra csökkent. A miniszter azon reményének is hangot adott, hogy a programot a későbbiekben országossá tudják bővíteni, így másfél év alatt 50 ezer új állást tudjanak szerezni a munkát keresőknek.

Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja ugyanitt elmondta, amíg megyéjükben 2010-ben 75-80 ezer álláskeresőt regisztráltak, addig mára ez a szám 34 ezerre csökkent, miközben a foglalkoztatottak száma 220 ezerről 274 ezerre emelkedett, ami azt jelenti, hogy a munkaképesek a korábbi 47 százalék helyett 65 százalékban jutnak munkához. Hozzátette, 2015-2016-ban 35-38 ezer közfoglalkoztatottat alkalmaztak, mára ez a szám 24 ezerre csökkent.

A kormánymegbízott szerint a megyében felmérésük szerint háromezer megüresedett álláshely van a vállalkozásoknál, a - közfoglalkoztatottakból és regisztrált álláskeresőkből álló - munkaerő-tartalék pedig 58 ezerre tehető. A most induló programban mintegy 8 ezer munkát kereső találhat új állást a célzott kiközvetítéseknek köszönhetően. Ezzel a vállalkozások gyorsabban, és az igényeiknek megfelelőbb munkaerőt találják meg - tette hozzá.

Varga Mihály kérdésekre válaszolva elmondta, a magyar kormány egyetlen cég, így a magyarországi Audi belső ügyeibe sem kíván beleszólni, az ottani jelenlegi munkaügyi konfliktusban a munkaadóknak és munkavállalóknak kell megegyezniük. Megjegyezte ugyanakkor, egy elhúzódó konfliktus egyik félnek sem jó, ezért a kabinet abban bízik, hogy az érintettek minél hamarabb meg tudnak állapodni.Forrás: MTI
Címkék: sajtótájékoztatón, pénzügyminiszter, rendszerváltozás, foglalkozásban, gazdaságban, Budapesten, dolgoztak, negyedévi, tekintve, adatokat, szerdán, közfoglalkoztatottakból, közfoglalkoztatottak, közfoglalkoztatottat, összehasonlításban, munkanélküliségnél, kormánymegbízottja, kiközvetítéseknek, gazdaságpolitikai, kirendeltségeknek, foglalkoztatottak, munkavállalóknak, versenyszférában, kirendeltségeket, munkanélküliségi, kormánymegbízott, kirendeltségeket, vállalkozásoknál, munkaerőhiánnyal, munkanélküliségi, pénzügyminiszter, munkanélküliségi, versenyszférában, pénzügyminiszter, elhelyezkedését, foglalkoztatási, foglalkoztatást, munkanélküliség, foglalkoztatási, álláskeresőkből, munkaerőpiacban, munkaerőhiányt, versenyszférában dolgozók, magyar gazdaságban, versenyszférában tudtak, kabinet önkormányzati, munkában állók, gazdaság növekedésével, foglalkoztatási ráta, kormány szeretné, következő hónapokban, munkanélküliek száma, munkanélküliségi ráta, Központi Statisztikai Hivatal, Varga Mihály, Demeter Ervin,
2019.01.30. 13:12
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
álláskeresőket, Németországban, munkanélküliek, munkanélküliek, munkavállalót, emlékeztetett, fejlesztésére, vállalkozások, eredményekhez, regisztráltak, önkormányzati, közvetítésben, elhelyezkedni, növekedésével, elhelyezkedni, konfliktusban, magyarországi, elhelyezkedni, kiközvetített, Csehországban, munkaadóknak, kisgyermekes, Hollandiában, megegyezniük, augusztusban, köszönhetően, bejelentette, növekedéssel, álláskeresőt, közvetítenék, későbbiekben, félmillióról, munkakeresők, Magyarország, állomásaként, Statisztikai, vállalatokat, munkaképesek, köszönhetően, megüresedett, regisztrált, rendelkezik, döntéseinek, százalékról, megkeresnék, százalékról, megfelelőbb, problémának, gazdaságban, megyéjükben, eszközökkel, szükséglete, álláshelyet, legmagasabb, százalékban, átalakítani, területeken, Megjegyezte, vállaljanak, alkalmaztak, megjegyezte, százalékról, tárcavezető, gazdaságnak, igényeiknek, országossá, százalékos, jelentette, felmérésük, felkutatni, szakképzés, százalékra, Hozzátette, keresőknek, reményének, hivatkozva, ajánlottak, programban, időszakban, kérdésekre, százalékra, emelkedett, érintettek, válaszolva, segíteniük, konfliktus, ugyanakkor, beleszólni, pályakezdő, programnak, hónapokban, gyorsabban, százalékra, hónapokban, emelkedett, emelkedett, jelenlegi, munkaügyi, kedvezőbb, miniszter, százaléka, kiemelten, központok, munkaügyi, amelyekre, dolgoznak, programot, kedvezőek, hangsúlyt, programot, megoldást, megyékben, inaktívak, következő, mutatóval, munkaügyi, háromezer, napközben, figyelmet, állhattak, következő, hozzátéve, következő, alakítják, célzottan, szeretnék, gazdasági, emelkedni, munkaügyi, arányosan, állapodni, miniszter, álláshely, kizárólag, munkaerőt, közzétett, csökkent, fiatalok, elmondta, valamint, dolgozni, Szabolcs, ugyanitt, szerezni, szerepet, munkaerő, miközben, tudjanak, magasabb, gazdaság, munkában, elmondta, bővítené, mutatott, találják, csökkent, szeretné, szeretné, egyetlen, megyében, hamarabb, dolgozók, adataira, Központi, megyében, elhúzódó, Szabolcs, Kiemelte, lendület, tartalék, találhat, sikerült, megyében, csökkent, munkához, összesen, valamint, bővíteni, százalék, megyében, munkaerő, Máltával, munkaerő, országos, átlagnál, csökkent, felhívta, korábbi, Zemplén, annyian, Szatmár, program, kétszer, Zemplén, Demeter, hétszer, Szatmár, mintegy, munkába, jelenti, növekvő, mutatja, kormány, hasonló, szerint, mintegy, mintegy, kedvező, hatásai, szerint, mutatja, tavalyi, kabinet, szerint, eközben, célzott, kabinet, mutatja, ezerrel, közölte, Hivatal, továbbá, ezerrel, kormány, kormány, kabinet, ügyeibe, közülük, további, kabinet, ezerről, jelenti, további, korábbi, korábbi, passzív, illetve, aktívan, helyett, attitűd, oktatás, kabinet, találni, azonban, kormány, szintén, nevezte, amelyre, helyett, ottani, Borsod, ezerre, ezerre, munkát, tudnak, félnek, hangot, Borsod, ezerre, munkát, kereső, másfél, induló, ezerre, tehető, jutnak, Mihály, magyar, tudják, Mihály, állást, állást, megyei, ezeken, tavaly, kezdte, állami, Mihály, tudott, eltelt, ötezer, mondta, Mihály, többen, magyar, tudtak, mondta, Mihály, amivel, voltak, Mindez, adatok, magyar, számol, ezerre, duális, képzés, helyez, Mihály, tovább, képest, tartós, tudott, nagyon, tudtak, képest, mindig, Abaúj, minél, éppen, egyre, ebben, arról, ezért, szólt, száma, Hajdú, küzdő, hozzá, tette, Bihar, Varga, ezért, Bereg, tette, esett, pedig, uniós, évben, ezzel, pedig, előző, tette, hozzá, száma, pedig, Varga, pedig, évben, Varga, száma, Ezzel, Varga, arról, abban, Tehát, azóta, alatt, száma, belső, kíván, évben, ezért, közül, szólt, Varga, arról, egyik, ezren, adott, Bihar, mivel, anyák, Hajdú, hozzá, megye, hanem, arány, állók, addig, Varga, bízik, vágyó, Bereg, Ervin, Abaúj, Audi, most, kell, ráta, szám, hogy, nőne, hogy, ezer, hogy, hogy, ráta, vagy, ezer, szám, mára, majd, azon, hogy, azok, ezer, hogy, ezer, volt, álló, ráta, kell, amíg, ahol, több, hogy, hogy, üres, hogy, akik, jobb, ráta, mára, szám, hogy, kell, nagy, mint, mint, bár, van, óta, hez, egy, azt, meg, ban, KSH, ban, ami, azt, sem, ami, még, szó, azt, ami, úgy, meg, ban, van, van, azt, azt, azt, ben, így, nem, fél, sem, van, cég, így, ezt, két, pénzügyminiszter szerint, magyar foglalkoztatási, kormány gazdaságpolitikai, tárcavezető felhívta, tavalyi évben, gazdaságnak további, egyre növekvő, kormány éppen, duális képzés, kabinet ezért, munkaügyi kirendeltségeket, korábbi passzív, központok megkeresnék, munkaerőhiánnyal küzdő, munkaügyi kirendeltségeknek, pályakezdő fiatalok, kisgyermekes anyák, dolgozni vágyó, pénzügyminiszter emlékeztetett, kabinet tavaly, területeken volt, azóta eltelt, kiközvetített munkakeresők, korábbi eredményekhez, programnak köszönhetően, előző évben, program következő, országos átlagnál, miniszter azon, későbbiekben országossá, munkát keresőknek, foglalkoztatottak száma, kormánymegbízott szerint, megyében felmérésük, most induló, célzott kiközvetítéseknek, vállalkozások gyorsabban, igényeiknek megfelelőbb, magyar kormány, magyarországi Audi, ottani jelenlegi, elhúzódó konfliktus, kabinet abban, érintettek minél, Kiemelte megkeresnék félmillióról, amivel emelkedett mutatja, kiközvetített szólt százalékos, Szabolcs programot Abaúj, azon aktívan jelentette, nagyon százalékról növekedéssel, akik Szabolcs Ervin, kizárólag csökkent szám, KSH megkeresnék anyák, hogy helyett hónapokban, jelenlegi ben elhúzódó, egyetlen eltelt magyar, mára ezzel program, munkanélküliek megüresedett előző, üres gazdaságpolitikai következő, munkaadóknak ebben mintegy, időszakban jutnak amíg, álláskeresőkből ami álláshely, mint kell hatásai, tette arról álláskeresőket, azt kirendeltségeket pénzügyminiszter, csökkent csökkent tudott, pénzügyminiszter hangsúlyt összesen, szerint Szabolcs szintén, programnak emelkedett munkát, korábbi munkaerő hangsúlyt, munkanélküliségi félnek több, kell többen ráta, hónapokban szintén esett, tette mutatóval szerint, hozzá munkaügyi további, ráta Mindez ami, korábbi arról ugyanakkor, meg szakképzés munkát, kabinet program ezer, növekedéssel két reményének, Kiemelte munkanélküliségi Bihar, háromezer ami korábbi, regisztrált jelentette kirendeltségeknek, ezer azt következő, találják száma Borsod, szám állást gyorsabban, majd gazdaságban szó, Hollandiában munkakeresők megyéjükben, arról számol állást, kabinet ezért állást, alatt gazdaságnak magyar, ezerre tavalyi munkát, kormánymegbízott Mihály egyik, elhelyezkedését kormány hozzá, munkaerő üres, mutatja ami, arány Magyarország, felmérésük nagyon, következő problémának, egyik bővíteni, munkaügyi eközben, konfliktusban azt, álláskeresőket ezer, amelyre kell, fejlesztésére hivatkozva, munkához helyett, megye annyian, reményének magyar, kabinet évben, munkaerő vagy, mondta hogy, hanem Zemplén, összehasonlításban munkavállalóknak, rendelkezik háromezer, Megjegyezte ban, tette mutatja, Zemplén bízik, Zemplén közölte, ezért kirendeltségeket, ugyanitt kíván, gyorsabban alatt, szerezni Németországban, emelkedett helyett, képest tette, hozzátéve versenyszférában, Borsod még, kell Kiemelte, sikerült mint, bővíteni kormány, kérdésekre Mihály, ezerrel szó, álláskeresőt ami, kíván munkát, mutatja hatásai, Mihály Ervin, központok majd, Mihály Mihály, egy kell, felkutatni Mihály, amelyre ezerrel, adatok gazdaságban, növekvő ezerre, amelyre amíg, eközben közfoglalkoztatottakból, program esett, magyar ban, tudtak pedig, óta munkába, célzottan lendület, ami egy, ugyanakkor segíteniük, Bihar ezer, majd ezzel, Abaúj fejlesztésére, szerezni kedvezőbb, kereső foglalkoztatottak, százalék emlékeztetett, kereső közfoglalkoztatottakból, meg Csehországban, közfoglalkoztatottakból összesen, Abaúj magyar, hamarabb kormány, elmondta emelkedni, így számol, pedig szó, induló azt, igényeiknek Szabolcs, vágyó Németországban, megüresedett kormány, megüresedett eközben, közül pedig, kormány hivatkozva, hanem álláskeresőt, hivatkozva kíván, időszakban ajánlottak, szakképzés álláskeresőkből, Abaúj másfél, ezerre vállaljanak, mint Borsod, hogy voltak, kabinet annyian, Mihály esett, hogy Zemplén, egyik közfoglalkoztatottak, nem KSH, célzott Tehát, tudott kormánymegbízott, van szerint, döntéseinek százalékra, hangsúlyt bővítené, megyében szerint, Máltával miniszter, konfliktusban kirendeltségeknek, Zemplén foglalkoztatottak,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.