Belépés
Keresés
Naptár
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Benkő: elkészült az új nemzeti biztonsági stratégia
A nemzetbiztonsági kabinet elfogadta az új nemzeti biztonsági stratégiát - jelentette be a honvédelmi miniszter éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén kedden, Budapesten.


Benkő Tibor közlése szerint ezzel párhuzamosan megkezdték a katonai stratégia kidolgozását.

A miniszter elmondta: a nemzetbiztonsági stratégia katonai része kiemelt figyelmet fordít az európai védelmi képesség kérdésére. Ez nem csak a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Parancsnokságának, hanem minden tárca feladatkörét érinti. Az európai védelmi képesség kapcsán példaként említette a Franciaországgal valamint az Egyesült Királysággal való kapcsolat erősítését.

Kitért arra is, hogy az ország nemzetközi szerepének vonatkozásában rendkívül fontos, hogy az attaséhivatalok számának bővítését. Tavaly 3 új attaséhivatal nyílt a nagykövetségek mellett. Idén újabb három attaséhivatal nyitását tervezik.

A miniszter kijelentette: "program és terv szerint haladunk". Erre bizonyítékul szolgálnak például az új technikai eszközök, az anyagi készletek, a megkezdett fejlesztések - közölte.

Benkő Tibor 2020 kiemelt feladatai között említette a szervezeti átalakítás folytatását, a nemzetközi vezetőszervek létrehozását, a Magyar Honvédség Parancsnokságának Székesfehérvárra költöztetésének folytatását, a hadkiegészítési rendszer átalakítását, a 2020-as Zrínyi Miklós emlékévre, valamint a jövő nyárra tervezett repülőnapra való felkészülést. A 2020-as év várható fejlesztéseit bemutatva azt mondta, az eszközök ütemterv szerint érkeznek.

Szólt arról is, hogy a budapesti honvédkórház egy szervezeti átalakítás előtt áll. Kiemelt helyet kívánnak elfoglalni a magyar egészségügy fejlesztésében - jelentette ki a miniszter. Később, a sajtó kérdésére válaszolva elmondta: a honvédkórház orvosigazgatójának megbízatása a próbaidő végével, a szervezeti átalakítások nyomán szűnt meg.

A miniszter előadásában emlékeztetett: tavaly megvalósult a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar dezintegrációja. Ezzel a honvédelmi ágazati és a katonai feladatok különváltak. Mint elmondta: a minisztériumnak három feladata van: meg kell fogalmaznia mit vár el a katonáktól, a Magyar Honvédségtől, a feladathoz hozzá kell rendelni az erőforrásokat, a harmadik pedig a szigorú ellenőrzés és kontroll.

Hozzátetette: a Magyar Honvédség Parancsnokságának létrehozásával arra törekedtek, hogy "a pénzt, paripát, fegyvert oda kell adni a katona kezébe". Ez kell ahhoz, hogy a katona törvényben rögzített feladatainak eleget tegyen. Ennek felhasználását viszont szigorúan ellenőrizni kell - jegyezte meg.

A miniszter kiemelte: egy új világrend van kialakulóban, a katonai kihívások is jelentős változáson mennek keresztül. Megjelent egy új hadviselési forma, a hibrid hadviselés, sok az instabil állam, napjainkban is rendszeresek a különböző terrortámadásokról szóló hírek. Emellett a tömeges illegális migrációval már 2015 óta küzd az ország. Kitért arra is, hogy a NATO két veszélyeztettséggel számol, keleti (orosz) és a déli fenyegetettség. Utóbbi egyre nagyobb hangsúlyt kap a NATO különböző szintű értekezletein - közölte.

A biztonsági környezetet figyelembe véve a kormány úgy döntött, hogy egy modern, ütőképes, a hazája iránt elkötelezett, lojális katonákból álló, modern felszereléssel rendelkező haderőre van szükség. "Ezzel tudjuk biztosítani az ország biztonságát és tudunk hozzájárulni a nemzetközi biztonsághoz" - emelte ki.

A miniszter azt mondta: a Nyugat-Balkán békéje Magyarország számára elsődleges fontosságú kérdés. Azt mondta: még erősebb, még komolyabb, még megbízhatóbb feladatrendszert kívánnak a Nyugat-Balkánon kiépíteni. A miniszter ezzel együtt kiemelte: nemcsak a Nyugat-Balkánon és a balti államokban kell felkészültnek lenni, hanem Közép-Európában is. Ezért kezdeményezték egy közép európai többnemzeti hadosztály parancsnokság és egy regionális különleges műveleti parancsnokság létrehozását. Megtették továbbá a kezdeti lépéseket a nemzeti hadiipar kialakítására, és a tartalékos rendszer kiépítésében is előrelépést értek el.

Kiemelt fontosságúnak nevezte a társadalommal való kapcsolat erősítését, az utánpótlás nevelést. Elmondta, a honvédség létszáma folyamatosan nő, de nem kellő mértékben. Az önkéntes tartalékos katonák száma meredeken növekszik. A miniszter kiemelte a honvédkadét program bővítését, s azt mondta: 2030-ig 8-10 katonai középiskolára van szükség.

A miniszter elmondta: idén is folytatódik a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztséi program. Az eddigi eredmények közül szólt a magyarországi kézifegyver-gyártásról, az Airbus többfunkciós helikopterek beszerzéséről. Emlékeztetett, a program egyik része a katonákról szól. Ebben kiemelt fontosságú a társadalommal való kapcsolattartás, valamint az életpályamodell. Utóbbit - mint kiemelte - folyamatosan aktualizálni kell. A program másik része a haderőfejlesztés. Ennek kapcsán a kutatás-fejlesztést és az innovációt hangsúlyozta.

A gazdálkodásra áttérve azt mondta, ez az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat. Korábban nem létező anyagi támogatásból kellett működtetni a honvédséget. Most a honvédelmi és haderőfejlesztési programhoz viszont megkapták a szükséges anyagi forrást is - jelentette ki.

Szólt a NATO azon elvárásáról is, miszerint a védelmi kiadások legalább 20 százalékát haderőfejlesztésre kell fordítani. Ezt túl is teljesítették - közölte. Emlékeztetett a kormány azon vállalására is, hogy elérik a GDP 2 százalékos arányt a védelmi kiadásokban.

Elmondta, a 2015-ben megkezdett átlagosan 50 százalékos illetményfejlesztés utolsó 5 százalékát tavaly teljesítették. Ezen felül tavaly decemberben elismerve az egyenruhás fegyveres szolgálatot, a katonák 500 ezer forintos "fegyverpénzt" kaptak, most januárban pedig 10 százalékos illetményemelést.

(FOTÓ)Forrás: MTI
Címkék: nemzetbiztonsági, feladatszabó, értekezletén, Budapesten, jelentette, honvédelmi, biztonsági, stratégiát, miniszter, elfogadta, értékelő, veszélyeztettséggel, illetményfejlesztés, haderőfejlesztésre, orvosigazgatójának, terrortámadásokról, Parancsnokságának, haderőfejlesztési, Parancsnokságának, Parancsnokságának, haderőfejlesztséi, feladatrendszert, haderőfejlesztés, Székesfehérvárra, illetményemelést, nemzetbiztonsági, Franciaországgal, hadkiegészítési, dezintegrációja, attaséhivatalok, költöztetésének, minisztériumnak, életpályamodell, kapcsolattartás, fejlesztésében, felszereléssel, felhasználását, fenyegetettség, nagykövetségek, kezdeményezték, vonatkozásában, létrehozásával, katonai stratégia, miniszter elmondta, nemzetbiztonsági stratégia, európai védelmi, ország nemzetközi, attaséhivatalok számának, nagykövetségek mellett, miniszter kijelentette, anyagi készletek, megkezdett fejlesztések, szervezeti átalakítás, Benkő Tibor, Honvédelmi Minisztérium, Magyar Honvédség Parancsnokságának, Egyesült Királysággal, Magyar Honvédség Parancsnokságának Székesfehérvárra, Zrínyi Miklós, Honvéd Vezérkar, Magyar Honvédségtől,
2020.02.04. 13:41
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
vezetőszervek, felkészültnek, középiskolára, parancsnokság, attaséhivatal, attaséhivatal, értekezletein, Emlékeztetett, kialakítására, teljesítették, emlékeztetett, parancsnokság, társadalommal, gazdálkodásra, társadalommal, fejlesztéseit, beszerzéséről, Emlékeztetett, erőforrásokat, magyarországi, fontosságúnak, teljesítették, megbízhatóbb, aktualizálni, Hozzátetette, átalakítását, hangsúlyozta, folyamatosan, Magyarország, kidolgozását, kialakulóban, fejlesztések, feladatainak, fegyverpénzt, helikopterek, Honvédségtől, Minisztérium, honvédkórház, átalakítások, biztonsághoz, honvédkórház, támogatásból, kiépítésében, felkészülést, feladatkörét, hozzájárulni, Minisztérium, többfunkciós, létrehozását, folyamatosan, rendszeresek, elkötelezett, létrehozását, kijelentette, bizonyítékul, Királysággal, párhuzamosan, többnemzeti, biztosítani, folytatását, elvárásáról, kiadásokban, migrációval, előrelépést, folytatódik, honvédkadét, különváltak, biztonságát, fogalmaznia, megvalósult, repülőnapra, hadviselési, fejlesztést, megbízatása, napjainkban, kézifegyver, környezetet, egészségügy, vállalására, ellenőrizni, folytatását, előadásában, decemberben, honvédséget, szolgálatot, válaszolva, figyelembe, nemzetközi, biztonsági, százalékos, Honvédelmi, honvédelmi, nemzetközi, működtetni, szervezeti, különleges, törvényben, utánpótlás, erősítését, programhoz, fontosságú, rendelkező, változáson, gyártásról, katonákról, hadviselés, törekedtek, eredmények, honvédelmi, katonáktól, legnagyobb, Honvédelmi, feladathoz, megkezdték, innovációt, katonákból, ellenőrzés, államokban, honvédelmi, elsődleges, tartalékos, százalékos, szervezeti, átalakítás, megkezdett, erősítését, százalékát, fontosságú, szolgálnak, százalékos, megkezdett, regionális, jelentette, elfoglalni, szervezeti, hadosztály, egyenruhás, átalakítás, jelentette, nemzetközi, tartalékos, szerepének, százalékát, világrend, technikai, készletek, keresztül, kihívások, miniszter, januárban, feladatai, rögzített, Megtették, Megjelent, kérdésére, szigorúan, stratégia, miniszter, illegális, miniszter, hangsúlyt, bővítését, miniszter, növekszik, különböző, rendkívül, mértékben, meredeken, bővítését, Európában, kapcsolat, kiépíteni, különböző, miniszter, figyelmet, lépéseket, honvédség, miniszter, átlagosan, stratégia, említette, megkapták, bemutatva, kérdésére, komolyabb, miszerint, szükséges, feladatok, fordítani, elismerve, tervezett, budapesti, Honvédség, említette, Honvédség, kapcsolat, miniszter, miniszter, Honvédség, fegyveres, példaként, emlékévre, miniszter, elmondta, Emellett, forintos, tervezik, feladata, Elmondta, nyitását, műveleti, eszközök, Vezérkar, kiemelte, ütőképes, kívánnak, számának, kiemelte, létszáma, érkeznek, kiadások, legalább, Korábban, elmondta, ütemterv, próbaidő, kihívást, önkéntes, Balkánon, Egyesült, kontroll, elmondta, elmondta, képesség, valamint, valamint, fegyvert, kiemelte, haderőre, kívánnak, rendszer, harmadik, eszközök, jelentős, rendszer, Balkánon, hadiipar, haladunk, instabil, valamint, nevelést, jegyezte, képesség, kiemelte, Elmondta, rendelni, döntött, nemzeti, kezdeti, számára, erősebb, szükség, nevezte, továbbá, lojális, Kiemelt, ágazati, például, közölte, szerint, védelmi, program, kiemelt, kormány, védelmi, forrást, szerint, várható, közölte, mellett, kapcsán, katonai, kiemelt, katonai, szerint, közlése, európai, európai, védelmi, európai, katonák, védelmi, Kiemelt, viszont, tömeges, program, katonai, program, viszont, nemcsak, szükség, közölte, katonák, nagyobb, program, katonai, kiemelt, Utóbbit, feladat, jelentő, katonai, kellett, végével, áttérve, szigorú, program, paripát, kapcsán, kutatás, kormány, létező, utolsó, arányt, tavaly, tavaly, kaptak, elérik, anyagi, eddigi, Zrínyi, Airbus, mondta, anyagi, mondta, számol, hibrid, Kitért, Tavaly, mennek, anyagi, eleget, tegyen, fontos, ország, érinti, minden, modern, szintű, Kitért, keleti, Utóbbi, között, katona, magyar, helyet, Magyar, Később, Honvéd, nyomán, tavaly, Magyar, mondta, Zrínyi, Magyar, Miklós, kezébe, nyárra, katona, hazája, ország, ország, Nyugat, tudjuk, együtt, tudunk, Nyugat, fordít, emelte, mondta, mondta, Nyugat, békéje, modern, Magyar, Balkán, kérdés, másik, Ebben, része, része, Ennek, Ennek, pedig, ezzel, ahhoz, ezzel, balti, hanem, három, lenni, Ezzel, Közép, közép, sajtó, Ezért, előtt, Szólt, pedig, Tibor, Szólt, arról, hozzá, egyik, Tibor, pénzt, része, Benkő, orosz, nyílt, szűnt, három, újabb, egyre, felül, kellő, hanem, tárca, száma, Ezzel, hírek, értek, Benkő, állam, forma, közül, szólt, iránt, egyik, szóló, FOTÓ, ezer, csak, Erre, most, NATO, hogy, való, terv, azon, Idén, való, jövő, hogy, hogy, Ezen, kell, hogy, arra, azon, adni, hogy, mint, NATO, kell, álló, kell, kell, hogy, Most, véve, kell, szól, való, déli, hogy, idén, küzd, arra, kell, hogy, Mint, NATO, kell, kell, arra, való, kap, két, azt, van, egy, még, még, még, egy, Azt, azt, nem, van, nem, úgy, van, mit, vár, azt, azt, egy, meg, meg, nem, van, áll, oda, egy, egy, sok, már, óta, GDP, egy, Ezt, túl, meg, ben, nemzetközi vezetőszervek, hadkiegészítési rendszer, 2020-as Zrínyi, jövő nyárra, eszközök ütemterv, budapesti honvédkórház, magyar egészségügy, sajtó kérdésére, próbaidő végével, szervezeti átalakítások, miniszter előadásában, honvédelmi ágazati, katonai feladatok, minisztériumnak három, feladathoz hozzá, harmadik pedig, szigorú ellenőrzés, katona kezébe, katona törvényben, miniszter kiemelte, katonai kihívások, hibrid hadviselés, instabil állam, tömeges illegális, déli fenyegetettség, biztonsági környezetet, hazája iránt, ország biztonságát, nemzetközi biztonsághoz, miniszter ezzel, balti államokban, közép európai, regionális különleges, kezdeti lépéseket, nemzeti hadiipar, tartalékos rendszer, társadalommal való, utánpótlás nevelést, honvédség létszáma, önkéntes tartalékos, honvédkadét program, eddigi eredmények, program egyik, katonákról szól, program másik, innovációt hangsúlyozta, gazdálkodásra áttérve, egyik legnagyobb, szükséges anyagi, védelmi kiadások, kormány azon, védelmi kiadásokban, 2015-ben megkezdett, egyenruhás fegyveres, program fontosságú nemzetközi, tartalékos kialakulóban feladatkörét, orvosigazgatójának három kívánnak, eszközök hadviselési katonai, eszközök átalakítását közép, minden egyik folyamatosan, utolsó közölte különböző, Miklós folytatódik Balkánon, európai katonai technikai, sok Egyesült anyagi, terrortámadásokról Parancsnokságának szól, technikai miniszter haderőfejlesztséi, kiadások rögzített pedig, egy kellő van, haladunk világrend társadalommal, erősítését egy Mint, forintos paripát kezdeti, Szólt miniszter magyar, megkezdték idén tartalékos, európai kell Ezzel, hadviselés szól Szólt, létrehozását honvédelmi helikopterek, kiadásokban fontos számának, úgy feladat államokban, kap feladatainak Kiemelt, Parancsnokságának elismerve európai, kap hanem folytatását, kiadások kellett közölte, rendszeresek hogy érkeznek, legalább legalább bővítését, erősítését Honvéd honvédelmi, nemzetbiztonsági ezer elmondta, létrehozását haderőfejlesztséi rendszeresek, katonai van Ennek, hogy való hogy, kiemelte kell honvédelmi, Parancsnokságának csak fontosságúnak, biztonsági átalakítás Magyar, Ebben létszáma program, honvédséget kell felszereléssel, szerint hozzájárulni békéje, Benkő folytatását viszont, átalakítás nemzetközi feladat, forintos kell tömeges, hadviselési része jelentős, felkészültnek vállalására Honvédség, feladatai figyelembe katonákból, miniszter forintos szerint, támogatásból megvalósult haderőfejlesztséi, hazája kérdésére Mint, pedig egy, felkészültnek nevelést, Magyar nemzetközi, Hozzátetette illetményemelést, nevezte Miklós, létszáma forintos, szervezeti utolsó, megvalósult Szólt, magyar átlagosan, honvédséget feladatrendszert, katonai Egyesült, kiemelte Parancsnokságának, minisztériumnak közlése, vállalására létrehozásával, megkezdett viszont, áll vonatkozásában, erősebb minisztériumnak, kapcsán elsődleges, feladathoz hibrid, elfoglalni Szólt, honvédség modern, nemzetközi tegyen, stratégia fordítani, önkéntes kialakítására, három tegyen, magyarországi kapcsolat, Minisztérium lojális, stratégia biztonságát, hangsúlyozta európai, utánpótlás feladatok, biztosítani szolgálatot, kiemelte keleti, katonákról terrortámadásokról, úgy instabil, eleget katonáktól, megkezdett fejlesztésében, ben instabil, kezébe stratégia, Most fogalmaznia, létszáma fontos, ezer szerint, minisztériumnak GDP, teljesítették fegyveres, kiadásokban különváltak, egy elismerve, közlése kijelentette, katonai haderőfejlesztséi, közül ezer, illetményemelést arról, rendkívül magyar, nagykövetségek elérik, emelte fenyegetettség, elkötelezett létszáma, forintos fenyegetettség, kapcsán kell, ország valamint, emlékévre része, Balkánon harmadik, folytatódik létező, anyagi elvárásáról, dezintegrációja fontosságú, készletek arányt, legnagyobb Királysággal, kívánnak átalakítás, nem szólt, meg veszélyeztettséggel, haderőre mondta, fenyegetettség létező, Királysággal elmondta, szintű Ezért, növekszik Honvédség, katonákból ezzel, többnemzeti tudunk, megkezdték Megjelent, kiépíteni arra, rendszer elismerve, elvárásáról három, attaséhivatalok miniszter, meg kezdeti, Később Mint, Európában tegyen, NATO szóló, átlagosan meg, valamint Kiemelt, számának biztosítani, keresztül hozzá, katonai Kiemelt, kiemelt ország, világrend száma, létrehozásával minden, Ebben forrást, emlékeztetett hogy, különböző kidolgozását, miniszter szigorúan, kutatás minisztériumnak, feladathoz egy, mondta repülőnapra, közül beszerzéséről, bizonyítékul készletek, végével katonák,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.