Belépés
Keresés
Naptár
2020.02 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Benkő: elkészült az új nemzeti biztonsági stratégia
A nemzetbiztonsági kabinet elfogadta az új nemzeti biztonsági stratégiát - jelentette be a honvédelmi miniszter éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén kedden, Budapesten.


Benkő Tibor közlése szerint ezzel párhuzamosan megkezdték a katonai stratégia kidolgozását.

A miniszter elmondta: a nemzetbiztonsági stratégia katonai része kiemelt figyelmet fordít az európai védelmi képesség kérdésére. Ez nem csak a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Parancsnokságának, hanem minden tárca feladatkörét érinti. Az európai védelmi képesség kapcsán példaként említette a Franciaországgal valamint az Egyesült Királysággal való kapcsolat erősítését.

Kitért arra is, hogy az ország nemzetközi szerepének vonatkozásában rendkívül fontos, hogy az attaséhivatalok számának bővítését. Tavaly 3 új attaséhivatal nyílt a nagykövetségek mellett. Idén újabb három attaséhivatal nyitását tervezik.

A miniszter kijelentette: "program és terv szerint haladunk". Erre bizonyítékul szolgálnak például az új technikai eszközök, az anyagi készletek, a megkezdett fejlesztések - közölte.

Benkő Tibor 2020 kiemelt feladatai között említette a szervezeti átalakítás folytatását, a nemzetközi vezetőszervek létrehozását, a Magyar Honvédség Parancsnokságának Székesfehérvárra költöztetésének folytatását, a hadkiegészítési rendszer átalakítását, a 2020-as Zrínyi Miklós emlékévre, valamint a jövő nyárra tervezett repülőnapra való felkészülést. A 2020-as év várható fejlesztéseit bemutatva azt mondta, az eszközök ütemterv szerint érkeznek.

Szólt arról is, hogy a budapesti honvédkórház egy szervezeti átalakítás előtt áll. Kiemelt helyet kívánnak elfoglalni a magyar egészségügy fejlesztésében - jelentette ki a miniszter. Később, a sajtó kérdésére válaszolva elmondta: a honvédkórház orvosigazgatójának megbízatása a próbaidő végével, a szervezeti átalakítások nyomán szűnt meg.

A miniszter előadásában emlékeztetett: tavaly megvalósult a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar dezintegrációja. Ezzel a honvédelmi ágazati és a katonai feladatok különváltak. Mint elmondta: a minisztériumnak három feladata van: meg kell fogalmaznia mit vár el a katonáktól, a Magyar Honvédségtől, a feladathoz hozzá kell rendelni az erőforrásokat, a harmadik pedig a szigorú ellenőrzés és kontroll.

Hozzátetette: a Magyar Honvédség Parancsnokságának létrehozásával arra törekedtek, hogy "a pénzt, paripát, fegyvert oda kell adni a katona kezébe". Ez kell ahhoz, hogy a katona törvényben rögzített feladatainak eleget tegyen. Ennek felhasználását viszont szigorúan ellenőrizni kell - jegyezte meg.

A miniszter kiemelte: egy új világrend van kialakulóban, a katonai kihívások is jelentős változáson mennek keresztül. Megjelent egy új hadviselési forma, a hibrid hadviselés, sok az instabil állam, napjainkban is rendszeresek a különböző terrortámadásokról szóló hírek. Emellett a tömeges illegális migrációval már 2015 óta küzd az ország. Kitért arra is, hogy a NATO két veszélyeztettséggel számol, keleti (orosz) és a déli fenyegetettség. Utóbbi egyre nagyobb hangsúlyt kap a NATO különböző szintű értekezletein - közölte.

A biztonsági környezetet figyelembe véve a kormány úgy döntött, hogy egy modern, ütőképes, a hazája iránt elkötelezett, lojális katonákból álló, modern felszereléssel rendelkező haderőre van szükség. "Ezzel tudjuk biztosítani az ország biztonságát és tudunk hozzájárulni a nemzetközi biztonsághoz" - emelte ki.

A miniszter azt mondta: a Nyugat-Balkán békéje Magyarország számára elsődleges fontosságú kérdés. Azt mondta: még erősebb, még komolyabb, még megbízhatóbb feladatrendszert kívánnak a Nyugat-Balkánon kiépíteni. A miniszter ezzel együtt kiemelte: nemcsak a Nyugat-Balkánon és a balti államokban kell felkészültnek lenni, hanem Közép-Európában is. Ezért kezdeményezték egy közép európai többnemzeti hadosztály parancsnokság és egy regionális különleges műveleti parancsnokság létrehozását. Megtették továbbá a kezdeti lépéseket a nemzeti hadiipar kialakítására, és a tartalékos rendszer kiépítésében is előrelépést értek el.

Kiemelt fontosságúnak nevezte a társadalommal való kapcsolat erősítését, az utánpótlás nevelést. Elmondta, a honvédség létszáma folyamatosan nő, de nem kellő mértékben. Az önkéntes tartalékos katonák száma meredeken növekszik. A miniszter kiemelte a honvédkadét program bővítését, s azt mondta: 2030-ig 8-10 katonai középiskolára van szükség.

A miniszter elmondta: idén is folytatódik a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztséi program. Az eddigi eredmények közül szólt a magyarországi kézifegyver-gyártásról, az Airbus többfunkciós helikopterek beszerzéséről. Emlékeztetett, a program egyik része a katonákról szól. Ebben kiemelt fontosságú a társadalommal való kapcsolattartás, valamint az életpályamodell. Utóbbit - mint kiemelte - folyamatosan aktualizálni kell. A program másik része a haderőfejlesztés. Ennek kapcsán a kutatás-fejlesztést és az innovációt hangsúlyozta.

A gazdálkodásra áttérve azt mondta, ez az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat. Korábban nem létező anyagi támogatásból kellett működtetni a honvédséget. Most a honvédelmi és haderőfejlesztési programhoz viszont megkapták a szükséges anyagi forrást is - jelentette ki.

Szólt a NATO azon elvárásáról is, miszerint a védelmi kiadások legalább 20 százalékát haderőfejlesztésre kell fordítani. Ezt túl is teljesítették - közölte. Emlékeztetett a kormány azon vállalására is, hogy elérik a GDP 2 százalékos arányt a védelmi kiadásokban.

Elmondta, a 2015-ben megkezdett átlagosan 50 százalékos illetményfejlesztés utolsó 5 százalékát tavaly teljesítették. Ezen felül tavaly decemberben elismerve az egyenruhás fegyveres szolgálatot, a katonák 500 ezer forintos "fegyverpénzt" kaptak, most januárban pedig 10 százalékos illetményemelést.

(FOTÓ)Forrás: MTI
Címkék: nemzetbiztonsági, feladatszabó, értekezletén, Budapesten, jelentette, honvédelmi, biztonsági, stratégiát, miniszter, elfogadta, értékelő, veszélyeztettséggel, illetményfejlesztés, haderőfejlesztésre, orvosigazgatójának, terrortámadásokról, Parancsnokságának, haderőfejlesztési, Parancsnokságának, Parancsnokságának, haderőfejlesztséi, feladatrendszert, haderőfejlesztés, Székesfehérvárra, illetményemelést, nemzetbiztonsági, Franciaországgal, hadkiegészítési, dezintegrációja, attaséhivatalok, költöztetésének, minisztériumnak, életpályamodell, kapcsolattartás, fejlesztésében, felszereléssel, felhasználását, fenyegetettség, nagykövetségek, kezdeményezték, vonatkozásában, létrehozásával, katonai stratégia, miniszter elmondta, nemzetbiztonsági stratégia, európai védelmi, ország nemzetközi, attaséhivatalok számának, nagykövetségek mellett, miniszter kijelentette, anyagi készletek, megkezdett fejlesztések, szervezeti átalakítás, Benkő Tibor, Honvédelmi Minisztérium, Magyar Honvédség Parancsnokságának, Egyesült Királysággal, Magyar Honvédség Parancsnokságának Székesfehérvárra, Zrínyi Miklós, Honvéd Vezérkar, Magyar Honvédségtől,
2020.02.04. 13:41
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
vezetőszervek, felkészültnek, középiskolára, parancsnokság, attaséhivatal, attaséhivatal, értekezletein, Emlékeztetett, kialakítására, teljesítették, emlékeztetett, parancsnokság, társadalommal, gazdálkodásra, társadalommal, fejlesztéseit, beszerzéséről, Emlékeztetett, erőforrásokat, magyarországi, fontosságúnak, teljesítették, megbízhatóbb, aktualizálni, Hozzátetette, átalakítását, hangsúlyozta, folyamatosan, Magyarország, kidolgozását, kialakulóban, fejlesztések, feladatainak, fegyverpénzt, helikopterek, Honvédségtől, Minisztérium, honvédkórház, átalakítások, biztonsághoz, honvédkórház, támogatásból, kiépítésében, felkészülést, feladatkörét, hozzájárulni, Minisztérium, többfunkciós, létrehozását, folyamatosan, rendszeresek, elkötelezett, létrehozását, kijelentette, bizonyítékul, Királysággal, párhuzamosan, többnemzeti, biztosítani, folytatását, elvárásáról, kiadásokban, migrációval, előrelépést, folytatódik, honvédkadét, különváltak, biztonságát, fogalmaznia, megvalósult, repülőnapra, hadviselési, fejlesztést, megbízatása, napjainkban, kézifegyver, környezetet, egészségügy, vállalására, ellenőrizni, folytatását, előadásában, decemberben, honvédséget, szolgálatot, válaszolva, figyelembe, nemzetközi, biztonsági, százalékos, Honvédelmi, honvédelmi, nemzetközi, működtetni, szervezeti, különleges, törvényben, utánpótlás, erősítését, programhoz, fontosságú, rendelkező, változáson, gyártásról, katonákról, hadviselés, törekedtek, eredmények, honvédelmi, katonáktól, legnagyobb, Honvédelmi, feladathoz, megkezdték, innovációt, katonákból, ellenőrzés, államokban, honvédelmi, elsődleges, tartalékos, százalékos, szervezeti, átalakítás, megkezdett, erősítését, százalékát, fontosságú, szolgálnak, százalékos, megkezdett, regionális, jelentette, elfoglalni, szervezeti, hadosztály, egyenruhás, átalakítás, jelentette, nemzetközi, tartalékos, szerepének, százalékát, világrend, technikai, készletek, keresztül, kihívások, miniszter, januárban, feladatai, rögzített, Megtették, Megjelent, kérdésére, szigorúan, stratégia, miniszter, illegális, miniszter, hangsúlyt, bővítését, miniszter, növekszik, különböző, rendkívül, mértékben, meredeken, bővítését, Európában, kapcsolat, kiépíteni, különböző, miniszter, figyelmet, lépéseket, honvédség, miniszter, átlagosan, stratégia, említette, megkapták, bemutatva, kérdésére, komolyabb, miszerint, szükséges, feladatok, fordítani, elismerve, tervezett, budapesti, Honvédség, említette, Honvédség, kapcsolat, miniszter, miniszter, Honvédség, fegyveres, példaként, emlékévre, miniszter, elmondta, Emellett, forintos, tervezik, feladata, Elmondta, nyitását, műveleti, eszközök, Vezérkar, kiemelte, ütőképes, kívánnak, számának, kiemelte, létszáma, érkeznek, kiadások, legalább, Korábban, elmondta, ütemterv, próbaidő, kihívást, önkéntes, Balkánon, Egyesült, kontroll, elmondta, elmondta, képesség, valamint, valamint, fegyvert, kiemelte, haderőre, kívánnak, rendszer, harmadik, eszközök, jelentős, rendszer, Balkánon, hadiipar, haladunk, instabil, valamint, nevelést, jegyezte, képesség, kiemelte, Elmondta, rendelni, döntött, nemzeti, kezdeti, számára, erősebb, szükség, nevezte, továbbá, lojális, Kiemelt, ágazati, például, közölte, szerint, védelmi, program, kiemelt, kormány, védelmi, forrást, szerint, várható, közölte, mellett, kapcsán, katonai, kiemelt, katonai, szerint, közlése, európai, európai, védelmi, európai, katonák, védelmi, Kiemelt, viszont, tömeges, program, katonai, program, viszont, nemcsak, szükség, közölte, katonák, nagyobb, program, katonai, kiemelt, Utóbbit, feladat, jelentő, katonai, kellett, végével, áttérve, szigorú, program, paripát, kapcsán, kutatás, kormány, létező, utolsó, arányt, tavaly, tavaly, kaptak, elérik, anyagi, eddigi, Zrínyi, Airbus, mondta, anyagi, mondta, számol, hibrid, Kitért, Tavaly, mennek, anyagi, eleget, tegyen, fontos, ország, érinti, minden, modern, szintű, Kitért, keleti, Utóbbi, között, katona, magyar, helyet, Magyar, Később, Honvéd, nyomán, tavaly, Magyar, mondta, Zrínyi, Magyar, Miklós, kezébe, nyárra, katona, hazája, ország, ország, Nyugat, tudjuk, együtt, tudunk, Nyugat, fordít, emelte, mondta, mondta, Nyugat, békéje, modern, Magyar, Balkán, kérdés, másik, Ebben, része, része, Ennek, Ennek, pedig, ezzel, ahhoz, ezzel, balti, hanem, három, lenni, Ezzel, Közép, közép, sajtó, Ezért, előtt, Szólt, pedig, Tibor, Szólt, arról, hozzá, egyik, Tibor, pénzt, része, Benkő, orosz, nyílt, szűnt, három, újabb, egyre, felül, kellő, hanem, tárca, száma, Ezzel, hírek, értek, Benkő, állam, forma, közül, szólt, iránt, egyik, szóló, FOTÓ, ezer, csak, Erre, most, NATO, hogy, való, terv, azon, Idén, való, jövő, hogy, hogy, Ezen, kell, hogy, arra, azon, adni, hogy, mint, NATO, kell, álló, kell, kell, hogy, Most, véve, kell, szól, való, déli, hogy, idén, küzd, arra, kell, hogy, Mint, NATO, kell, kell, arra, való, kap, két, azt, van, egy, még, még, még, egy, Azt, azt, nem, van, nem, úgy, van, mit, vár, azt, azt, egy, meg, meg, nem, van, áll, oda, egy, egy, sok, már, óta, GDP, egy, Ezt, túl, meg, ben, nemzetközi vezetőszervek, hadkiegészítési rendszer, 2020-as Zrínyi, jövő nyárra, eszközök ütemterv, budapesti honvédkórház, magyar egészségügy, sajtó kérdésére, próbaidő végével, szervezeti átalakítások, miniszter előadásában, honvédelmi ágazati, katonai feladatok, minisztériumnak három, feladathoz hozzá, harmadik pedig, szigorú ellenőrzés, katona kezébe, katona törvényben, miniszter kiemelte, katonai kihívások, hibrid hadviselés, instabil állam, tömeges illegális, déli fenyegetettség, biztonsági környezetet, hazája iránt, ország biztonságát, nemzetközi biztonsághoz, miniszter ezzel, balti államokban, közép európai, regionális különleges, kezdeti lépéseket, nemzeti hadiipar, tartalékos rendszer, társadalommal való, utánpótlás nevelést, honvédség létszáma, önkéntes tartalékos, honvédkadét program, eddigi eredmények, program egyik, katonákról szól, program másik, innovációt hangsúlyozta, gazdálkodásra áttérve, egyik legnagyobb, szükséges anyagi, védelmi kiadások, kormány azon, védelmi kiadásokban, 2015-ben megkezdett, egyenruhás fegyveres, erőforrásokat hogy számára, elérik nevelést kiemelt, tudjuk honvédelmi törekedtek, rendszer Magyar között, katonai hanem miniszter, növekszik Parancsnokságának ben, kiemelte egy működtetni, felhasználását haderőfejlesztés terrortámadásokról, mondta mondta program, értekezletein Magyarország mértékben, Szólt egészségügy különleges, szerepének szólt emelte, kell katonai úgy, kiadásokban vezetőszervek mondta, most program forintos, ellenőrzés nem Vezérkar, katonákból elmondta kapcsolat, kívánnak valamint tervezik, rendszer biztosítani kiadásokban, Honvédségtől törvényben százalékos, elmondta haderőfejlesztséi kontroll, tavaly rögzített szerepének, kiemelte törekedtek hogy, tervezett Honvédség két, kezdeményezték honvédelmi közölte, képesség Kiemelt lojális, arra hozzá GDP, januárban fontosságú rendszer, másik sajtó mondta, hogy kell hogy, környezetet stratégia kell, Tavaly társadalommal erősítését, van számára valamint, Erre Mint álló, előtt nem biztosítani, hangsúlyt érkeznek Magyar, kell különböző jelentős, való katona Közép, kapcsolat kívánnak katonai, haderőfejlesztés kiépíteni önkéntes, való mellett egyik, szűnt működtetni kell, felszereléssel ellenőrizni létszáma, számára vonatkozásában figyelmet, példaként közül hangsúlyt, katonák hadviselési arról, százalékos középiskolára biztosítani, ezzel arra Erre, kormány megkezdett szervezeti, kialakulóban százalékát Kitért, védelmi Honvédelmi, nemzetközi emlékévre, hadkiegészítési számának, bővítését emlékeztetett, anyagi arról, szükség Később, kiadásokban Parancsnokságának, például képesség, program ország, jelentette való, sajtó Balkánon, utolsó Magyar, kihívások hadviselési, illetményfejlesztés végével, jelentette világrend, erősítését hogy, lojális instabil, százalékos katonai, azt arányt, arányt nemcsak, nyitását programhoz, regionális közölte, törekedtek értek, kialakulóban szólt, forrást példaként, mondta kérdésére, adni miniszter, felhasználását decemberben, szükség fenyegetettség, tárca kellő, Európában folyamatosan, katona kell, Utóbbit egy, Korábban mellett, végével teljesítették, bizonyítékul kezdeményezték, rögzített kiemelte, Zrínyi európai, átalakítás Ennek, példaként értek, biztonságát átalakítások, kiadásokban középiskolára, Egyesült figyelembe, ellenőrzés túl, feladathoz erőforrásokat, egyre áttérve, egészségügy jegyezte, Elmondta része, harmadik meg, kapcsolat kidolgozását, értekezletein döntött, többnemzeti fordítani, azt nyílt, nem gyártásról, közlése szükséges, emlékeztetett Balkán, rendelni változáson, nyílt sok, érkeznek emlékeztetett, egy Magyar, elvárásáról hozzá, Megtették bővítését, nemzetközi szóló, elvárásáról hozzá, egyre szükség, szól adni, felszereléssel attaséhivatal, megkezdett Parancsnokságának, kell legnagyobb, katonáktól kiemelte, anyagi feladatai, egészségügy folytatását, katonai haderőfejlesztésre, elkötelezett haderőfejlesztséi, gazdálkodásra honvédkórház, együtt katonákról, kell felkészültnek, program erősítését, kell ezzel, dezintegrációja ország, elfoglalni van, katonai illegális, illetményfejlesztés mint, növekszik hogy, többfunkciós nagyobb, feladatai előtt, arra kezdeti, azt jelentős, erősebb aktualizálni, kiemelte program, szervezeti változáson, ezer kijelentette, hadosztály legalább, kérdésére decemberben, működtetni példaként, kell kezdeti, rendkívül lojális, terv meredeken, emlékévre nemzetközi, fontosságú kapcsán,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.