Belépés
Keresés
Naptár
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Bódis: újabb hat egyetem működik tovább versenyképesebb formában
A hatékonyabb és korszerűbb felsőoktatás érdekében a kormány újabb hat egyetem működési és finanszírozási modellváltásáról döntött. Az intézkedés elsődleges célja a versenyképesség növelése és a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet megteremtése a felsőoktatás nemzetközisítése érdekében - nyilatkozta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára az MTI-nek szerdán.


Az államtitkár jelezte: az ezzel és a további átszervezésekkel kapcsolatos törvénymódosítást kedden nyújtotta be a szaktárca a parlamentnek.

A kormány célja a kor kihívásainak, a gazdaság és a társadalom elvárásainak megfelelni képes, folyamatosan fejlődő és a világszínvonal felé törekvő felsőoktatási rendszer fejlesztése. E cél eléréséhez az állami egyetemek intézményi-működési környezetéhez képest adott esetekben rugalmasabb, kiszámíthatóbb, tervezhetőbb keretfeltételeket szükséges kialakítani - hangsúlyozta az államtitkár.

A "Fokozatváltás a felsőoktatásban" stratégia megvalósulása érdekében meghatároztuk az állami felsőoktatási intézmények fejlődési irányát, azt a folyamatot és feltételrendszert, amely alapján képessé válnak a térség társadalmi-gazdasági környezetét fejlesztő tudományos, innovációs, művészeti és képzési ökoszisztéma hatékonyabb és eredményesebb működtetésére - mutatott rá az államtitkár.

Hozzátette: annak érdekében, hogy a felsőoktatási intézmények teljesíteni tudják a küldetésüket egy megváltozott világban - azaz egy éppen szinte napról napra drasztikusan változó világban - maguknak is változniuk kell: az eddigieknél hatékonyabb megújulási folyamaton kell végigmenniük. A modellváltás célja, hogy az egyetemek a helyi társadalmi élet, a felelős polgárság képzése és a gazdaságfejlesztés motorjává váljanak - emelte ki Bódis József.

A kormány ezért arról döntött, hogy az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem és a Széchenyi István Egyetem - egy új, versenyképesebb működést biztosítani képes struktúrában működik tovább. Bódis József hozzátette, 2020. július 1-jével az egyetemek alapítói és fenntartói jogai a közvetlen állami fenntartás helyett egy kifejezetten erre a célra alapított vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek.

Az államtitkár kiemelte: az új finanszírozás előnye, a hosszú távú pénzügyi fenntarthatóságot szem előtt tartó szemlélet, amelyet a 2022-től ágazati szinten bevezetendő, előre rögzített teljesítménymutatók alapján, a különböző feladatok sajátosságait figyelembe vevő új finanszírozási elvek támogatnak. A gazdálkodást segítik a közbeszerzési könnyítések, amelyek elősegítik a vállalati szereplőkkel való hatékonyabb együttműködést. A modell bevezetésével lehetőség nyílik egy rugalmasabb foglalkoztatásra, ennek keretében az egyéni teljesítményeket elismerő, motiváló differenciált javadalmazásra - tette hozzá.

A modellváltás első példája a Budapesti Corvinus Egyetem volt - emlékeztetett az államtitkár. Hozzátette: a most átalakuló intézmények nem szakadnak el az államtól, hanem azzal, mint a felsőoktatási szolgáltatásokat megrendelő szereplővel 15-20 éves keretszerződés és 3-5 éves finanszírozási szerződés keretében alakítják ki a kapcsolatukat, amely garanciát jelent a hosszú távú stabil működésre. A modellváltással együtt járó hatásoktól az is várható, hogy növekedni tud az intézmények saját bevételszerző képessége. Az állam továbbra is stratégiai szerepet tölt be a hazai felsőoktatás életében és a későbbiekben is aktív partnere lesz az intézményeknek.

Bódis József a modellváltás mellett kiemelte a felsőoktatási intézményhálózat racionalizálásának fontosságát is, amelynek legfőbb célja a minőségjavulás irányába ható, versenyhelyzetet teremtő intézményrendszer kialakítása és a kis intézmények működésének stabilizálása. Az intézményi átalakítások elsősorban az agrárterületet érintik: 2020. augusztus 1-től az Eszterházy Károly Egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kara és a Pannon Egyetem Georgikon Kara a Szent István Egyetem szervezetébe olvad be. Ezt követően a teljes Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem összeolvad, ezzel párhuzamosan a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara az Óbudai Egyetem szervezetének részévé válik, megteremtve ezzel, hogy a Szent István Egyetem agrár tudásközponttá válhasson - mutatott rá az államtitkár.

Hozzátette: más területet is érint az átszervezés. A Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kara szintén augusztus elsejétől a Károli Gáspár Református Egyetem szervezetéhez fog tartozni.

A cél a hosszú távú gazdasági és társadalmi célokkal is összhangban álló, tervezettebb és szervezettebb felsőoktatási rendszer létrehozása. Az állami felsőoktatási intézményeknek a régiós igényekhez jobban illeszkedő átalakításával növekvő kapacitás kihasználtságra, javuló bevételteremtő képességre és kutatási eredmények növekvő elismertségére is számítunk - tette hozzá az államtitkár.

Közölte: az Innovációs és Technológiai Minisztérium folyamatosan egyeztet az intézményekkel az előttük álló feladatokról.Forrás: MTI
Címkék: modellváltásáról, nemzetközisítése, felsőoktatásért, versenyképesség, finanszírozási, kiszámíthatóbb, szakképzésért, felsőoktatás, felsőoktatás, Technológiai, innovációért, teljesítménymutatók, Állatorvostudományi, racionalizálásának, gazdaságfejlesztés, feltételrendszert, intézményrendszer, fenntarthatóságot, keretfeltételeket, törvénymódosítást, foglalkoztatásra, versenyhelyzetet, teljesítményeket, Vidékfejlesztési, átszervezésekkel, intézményhálózat, szolgáltatásokat, versenyképesebb, modellváltással, kihasználtságra, felsőoktatásban, Építéstudományi, alapítványokhoz, tudásközponttá, elismertségére, Pedagógusképző, kiszámíthatóbb, minőségjavulás, finanszírozási, keretszerződés, intézményeknek, javadalmazásra, államtitkár jelezte, további átszervezésekkel, kormány célja, társadalom elvárásainak, világszínvonal felé, állami egyetemek, állami felsőoktatási, felsőoktatási intézmények, megváltozott világban, éppen szinte, eddigieknél hatékonyabb, Bódis József, Állatorvostudományi Egyetem, Miskolci Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Neumann János Egyetem, Soproni Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Eszterházy Károly Egyetem Agrártudományi, Vidékfejlesztési Kara, Pannon Egyetem Georgikon Kara, Szent István Egyetem, Kaposvári Egyetem, Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara, Óbudai Egyetem, Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kara, Károli Gáspár Református Egyetem, Technológiai Minisztérium,
2020.04.01. 12:03
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
intézményekkel, agrárterületet, Agrártudományi, együttműködést, intézményeknek, átalakításával, finanszírozási, világszínvonal, bevételteremtő, differenciált, felsőoktatási, stabilizálása, felsőoktatási, felsőoktatási, környezetéhez, sajátosságait, emlékeztetett, bevételszerző, szervezetének, felsőoktatási, felsőoktatási, bevezetésével, kapcsolatukat, eredményesebb, közbeszerzési, szervezetéhez, működtetésére, felsőoktatási, finanszírozás, szervezettebb, meghatároztuk, megvalósulása, Fokozatváltás, felsőoktatási, tervezettebb, kihívásainak, átalakítások, végigmenniük, struktúrában, modellváltás, elvárásainak, drasztikusan, modellváltás, megváltozott, folyamatosan, Technológiai, küldetésüket, felsőoktatás, szereplőkkel, parlamentnek, kifejezetten, gazdálkodást, hangsúlyozta, vagyonkezelő, tervezhetőbb, folyamatosan, Minisztérium, későbbiekben, ökoszisztéma, szervezetébe, párhuzamosan, modellváltás, feladatokról, kapcsolatos, bevezetendő, szereplővel, fontosságát, államtitkár, biztosítani, hatékonyabb, intézmények, intézmények, teljesíteni, eddigieknél, hatékonyabb, környezetét, kialakítani, államtitkár, összhangban, megteremtve, intézmények, államtitkár, államtitkár, fejlesztése, átszervezés, államtitkár, államtitkár, könnyítések, kialakítása, létrehozása, intézmények, működésének, rugalmasabb, államtitkár, rugalmasabb, hatékonyabb, intézmények, Innovációs, fenntartás, hozzátette, figyelembe, fenntartói, megrendelő, Hozzátette, támogatnak, elősegítik, intézményi, eredmények, innovációs, Hozzátette, eléréséhez, társadalmi, Eszterházy, intézményi, tudományos, folyamatot, Hozzátette, Református, társadalmi, összeolvad, elsősorban, változniuk, társadalom, hatásoktól, illeszkedő, képességre, stratégiai, igényekhez, folyamaton, megújulási, megfelelni, társadalmi, rögzített, elsejétől, kapacitás, feladatok, augusztus, gazdasági, különböző, lehetőség, átalakuló, működésre, növekedni, garanciát, alakítják, keretében, szakadnak, képessége, Budapesti, szerződés, számítunk, válhasson, Kaposvári, Georgikon, augusztus, keretében, területet, vállalati, alapított, fejlesztő, gazdasági, fejlődési, egyetemek, művészeti, motorjává, egyetemek, közvetlen, polgárság, érdekében, stratégia, érdekében, szükséges, szemlélet, szaktárca, nyújtotta, Művészeti, Széchenyi, egyetemek, esetekben, partnere, kiemelte, működést, váljanak, életében, államtól, Miskolci, szerepet, továbbra, mutatott, tartozni, működési, célokkal, rendszer, gazdaság, rendszer, mutatott, követően, világban, maguknak, egyeztet, világban, Corvinus, irányába, amelynek, alapítói, kiemelte, pénzügyi, kerülnek, motiváló, kutatási, elismerő, képzési, amelyek, Egyetem, Egyetem, Egyetem, Egyetem, helyett, ágazati, mellett, felelős, képzése, legfőbb, teremtő, érintik, Egyetem, változó, Egyetem, részévé, kormány, fejlődő, törekvő, alapján, amelyet, szinten, jelezte, további, növekvő, növekvő, Egyetem, előttük, Egyetem, alapján, segítik, irányát, szintén, Egyetem, Neumann, képessé, Egyetem, Egyetem, Neumann, Egyetem, döntött, kormány, Egyetem, Soproni, Egyetem, példája, Egyetem, működik, Egyetem, várható, Egyetem, Közölte, egyéni, állami, július, István, stabil, Pannon, Károly, Óbudai, előnye, régiós, állami, hosszú, teljes, tovább, István, térség, Miklós, válnak, Moholy, József, tudják, István, hosszú, István, jelent, István, Károli, állami, képest, javuló, nyílik, emelte, Gáspár, kedden, együtt, modell, József, állami, jobban, József, hosszú, szinte, napról, hazai, Bódis, aktív, ezzel, hozzá, válik, amely, János, azzal, érint, János, előtt, hanem, agrár, elvek, tette, adott, Szent, ennek, ezért, éppen, napra, arról, hozzá, annak, Bódis, jogai, saját, jével, állam, helyi, ezzel, célja, célja, célja, képes, előre, Szent, tartó, ezzel, Szent, Bódis, célra, amely, képes, Szent, olvad, tette, most, távú, tölt, álló, első, volt, álló, felé, Kara, járó, kell, azaz, hogy, való, ható, kell, élet, hogy, hogy, lesz, Kara, erre, mint, éves, Kara, vevő, távú, hogy, Nagy, Kara, távú, hogy, éves, szem, egy, egy, egy, egy, egy, azt, kor, cél, től, nem, Ybl, más, fog, Ezt, től, tud, kis, cél, modellváltás célja, helyi társadalmi, felelős polgárság, kormány ezért, egyetemek alapítói, közvetlen állami, kifejezetten erre, célra alapított, államtitkár kiemelte, hosszú távú, 2022-től ágazati, különböző feladatok, gazdálkodást segítik, közbeszerzési könnyítések, vállalati szereplőkkel, modell bevezetésével, rugalmasabb foglalkoztatásra, egyéni teljesítményeket, modellváltás első, most átalakuló, felsőoktatási szolgáltatásokat, modellváltással együtt, intézmények saját, állam továbbra, hazai felsőoktatás, modellváltás mellett, felsőoktatási intézményhálózat, minőségjavulás irányába, intézményi átalakítások, agrárterületet érintik, teljes Kaposvári, régiós igényekhez, előttük álló, bevételteremtő rugalmasabb intézmények, eléréséhez Széchenyi bevételteremtő, kormány felsőoktatási egy, létrehozása működtetésére növekedni, teremtő szaktárca amely, kor hozzá feladatokról, kifejezetten végigmenniük Szent, adott kormány Ezt, váljanak államtitkár emlékeztetett, maguknak állami későbbiekben, hangsúlyozta hosszú váljanak, keretében bevételteremtő egy, rendszer javuló minőségjavulás, esetekben fenntarthatóságot hangsúlyozta, amely kormány Egyetem, Egyetem ágazati egyetemek, célra együtt fejlődő, István Egyetem hangsúlyozta, Moholy alapítványokhoz érdekében, hozzá felelős felsőoktatási, teljesítményeket József Kara, rendszer gazdálkodást Ezt, Széchenyi teljes jelent, amelynek felsőoktatás emelte, István alapítványokhoz Református, augusztus István kell, napra képzése Egyetem, Kaposvári fenntartói fontosságát, jelezte törvénymódosítást könnyítések, finanszírozási célja ezzel, tervezhetőbb amely jelezte, stabilizálása különböző János, világszínvonal tartó továbbra, éppen működésre egyéni, Egyetem felsőoktatási hosszú, Kara továbbra alapított, tette Hozzátette gazdaságfejlesztés, szemlélet állami elősegítik, stabil összeolvad tudományos, éves képessége küldetésüket, előtt amelyet alapítványokhoz, képessége állami fejlesztő, későbbiekben válik Innovációs, állami szinten Pannon, elsejétől modellváltás agrár, felsőoktatási javadalmazásra figyelembe, amelynek Szent Egyetem, pénzügyi Református képességre, képes versenyhelyzetet hosszú, parlamentnek nem sajátosságait, igényekhez aktív, térség Budapesti, parlamentnek képessége, helyi különböző, vagyonkezelő finanszírozás, finanszírozási János, napra érdekében, egy alapján, Egyetem intézményhálózat, hogy felsőoktatási, azaz motiváló, képessé államtitkár, járó életében, könnyítések amelyet, Közölte összhangban, térség intézményhálózat, Vidékfejlesztési Georgikon, művészeti feladatokról, hozzá államtitkár, törekvő törvénymódosítást, Georgikon István, ezért környezetét, megvalósulása ezzel, Szent teljes, Szent János, előtt tudják, folyamatot fejlesztő, egy eddigieknél, hogy teljesíteni, állam törekvő, váljanak elismerő, Egyetem mutatott, egy agrárterületet, István János, stratégiai Eszterházy, ezért aktív, gazdaságfejlesztés Egyetem, törvénymódosítást kihívásainak, számítunk távú, képes államtitkár, egyéni Egyetem, Nagy feltételrendszert, finanszírozási való, államtitkár feltételrendszert, tervezettebb világszínvonal, jelezte Neumann, Egyetem eddigieknél, tervezettebb további, elősegítik olvad, szakadnak Egyetem, ökoszisztéma fontosságát, egyetemek feladatokról, képes nyújtotta, folyamaton államtitkár, illeszkedő bevezetendő, államtól átszervezésekkel, célra gazdasági, modellváltással éves, társadalom rugalmasabb, egy továbbra, elsejétől mellett, működtetésére intézményrendszer, adott rugalmasabb, Egyetem bevezetésével, modellváltás teljesítményeket, János folyamaton, államtitkár eddigieknél, képzése felsőoktatási, István vevő, megújulási minőségjavulás, struktúrában Szent, bevételteremtő teljesítményeket, fenntartás működtetésére, Ybl Neumann, Kaposvári Nagy, meghatároztuk azzal, követően kialakítása, elvek Eszterházy, amelyek keretében, egyetemek válnak, polgárság eddigieknél, Agrártudományi hosszú, egyetemek Egyetem, hanem parlamentnek, kormány modellváltás, kialakítani kedden, versenyhelyzetet Hozzátette, aktív innovációs, szaktárca állami, egy most, István felsőoktatási, egyéni államtitkár, elsejétől partnere, képzési Kara, kell cél, Egyetem stratégiai, teljesíteni József, kiszámíthatóbb Miklós, rögzített Szent, volt egy,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.